O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JSEM "ČAJOVÁ" PDF Tisk E-mail
Pondělí, 09 listopad 2015

Pijete čaj ráno, přes den nebo snad dokonce i večer? Nemám na mysli  ani tu pytlíkovou ovocnou směs s aromatem případně směs z nejrůznějších bylin; ať už se používají jako směs na nejrůznější neduhy nebo jen jeden druh bylinky - například čaj mátový, ale pravý čaj, neboli ty voňavé sušené lístky z čajovníku.Já osobně jsem čajový fajnšmekr.

 

 

 

 

 

 

      Nedávno jsem měla velmi živou debatu se svým kamarádem na téma nejlepší čaj. On mi tvrdil, že nejlepší čaje jsou jednoznačně ty z Číny. Zarazila jsem se. Já, když mám sáhnout po opravdu dobrém čaji a pochutnat si, tak si spíš vybírám mezi japonským zeleným nebo indickým černým. A taky bych nepohrdla dobrým oolongem, což je velmi dobrý čajíček z Taiwanu, a to zejména po obědě. Ten opravdu dobrý je lehký a sladký. Takové mám ráda.

 

     Když piju čínské čaje, tak cítím jejich zvláštní trpkost a poznám je po prvním doušku. Jak říkám - to si opravdu raději pochutnám na nějakém dobrém „japonci“. I když znám hodně lidí, kterým jakýkoliv japonský čaj smrdí rybinou nebo chutná jako vyvařené seno. To já si na něm opravdu pochutnám a ještě mě příjemně nakopne na celý den.

 

     Ještě se vrátím k tomu, co piju ráno - protože když si výjimečně místo ranního čaje dám kávu, tak mě po ní někdy rozbolí žaludek, začne mě pálit žáha a po půlhodině na mě padne nefalšovaná únava. Prostě mne moc nenabudí :-))). Kdežto dobrý zelený čaj mě udrží fit a s přebytkem energie celé dopoledne, a když si někdy po obědě (když na to najdu čas) našlehám japonskou matchu, tak bych ještě o půlnoci mohla kácet les.

 

 

 


     Jistě máte v někteří ještě v paměti čaj s mlékem. Já si  živě vybavuji, jak nám ho vařili ve školní jídelně. Byla ta taková vyvařená „náčeňová hadra“, hojně oslazená a s kapkou mléka. No, jak říkám, v nejlepším případě nic moc. Ale když jsem už jako dospělá navštívila Anglii, zjistila jsem, že se tam čaj snad ani jinak nepije, a vzhledem k mým předchozím vzpomínkám v dětství, jsem neměla žádnou touhu ho ani ochutnat. Přesně na to jsem si vzpomněla, když jsem byla nedávno u jedné kamarádky na pokecu a ona mi čaj s mlékem nabídla. To se moc odmítnout nedalo... Byl to silný čaj z indického Assamu, a já byla najednou překvapená, jak dobré a povzbuzující to může být. No, ne že bych potřebovala něco podobného pít každý den, ale sem tam, proč ne, a rozhodně to ani vzdáleně nepřipomínalo tu nasládlou, vlažnou béžovo mléčnou školní vodu.


     Jak vidíte, mám "čajovou úchylku", ráda si pochutnám na nějakém tom dobrém. K jedněm z nich ale přece jen patří jeden čaj z Číny, a to Lapsang Souchong. Ten fakt můžu a v poměrně hojném množství. Není to, jako většina čínský čajů, čaj zelený, ale černý a s velmi zvláštní kouřovou vůní a příchutí. Já si o tom hodně načetla a tak vím, že se suší s nad borovicovým dřevem (tedy ten, o kterém jsem četla). A abych vám ho trošku k něčemu připodobnila, tak opět jedna reminiscence z dětství. Pamatujete si na „višňák“ neboli na Višněvského balzám (určitě se hojně používá i teď, ale já si ho pamatuji z dětství při léčení nejrůznějších zánětů, podebraných skopnutých palců apod.)? Tak přesně tuhle mast ucítíte, když si uvaříte zmíněný Lapsang. A je temně černý, hodně aromatický a silný.

 

 

 

 

     Když si to tak uvědomuju, tak ještě na jednom výrazném čínském čaji si ujíždím, a tím je Pu-Erh. Také speciální čaj se speciální výrobou. Je to zase jeden z čajů, na který si musíte nejprve zvyknout, na ten zvláštní zatuchlý nádech, který získává díky zrání a přítomnosti plísní. Jo, nejdříve mi ta příchuť připomínala spíš puch křečka nebo babiččiny půdy, ale zvykla jsem si, on je totiž fakt extra.  Mám ho ráda a když mám nějakou speciál náladu a přemýšlím, který si zrovna udělat,  tak určitě na Pu-Erh pochutnám...

 

     Prostě -  když já a něco horkého, tak jedině výrazný, aromatický, silný čaj, a v chuti něčím osobitý.  Vím, že většina lidí pije ty pytlíkové, ale třeba někdo z vás má taky podobnou zálibu jako já. 

 

Které čajíčky preferujete vy?

 

 RADKA

 

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : Vodoměrka
Jsem konzervativně čajová...
Nejraději mám earl grey s bergamotem... ten miluji... vyhrál nad všemi čaji, které jsem kdy ochutnala... a vyhrává na celé čáře, jiný skoro nepiju...
listopad 09, 2015 21:44
Jsem kávový a pivový :-) : strejda
Ale dost piju i nealkoholická piva a mám tak stále jasno. smilies/grin.gif

Jinak zdravím Vodoměrku. To to letí... smilies/grin.gif
listopad 09, 2015 22:39
ještě jsem zapomněl dodat, že jsem i vodkový. : strejda
6x destilovaná je 6x destilovaná...
listopad 09, 2015 22:41
Já jsem z hlediska ortodoxních "čajařů" čajový barbar, ale vůbec mi to nevadí - piju totiž ty pytlíkové :-) : Myška
Teď právě vyhrává zelený pickwick s mangem, ráda mám i earl grey, rooibos, ovocné od Teekane, a bylinkový s echinaceou od babičky Růženky. Ráda si dám čaj s rumem, zvlášť v tomto nevlídném čase.
listopad 09, 2015 23:45
Lidičky od Kudlanky....... : -doktor-
......lidičky od Kudlanky,ano ráno ovocný čaj vážené sušené ovoce.Odpoledne jedině Ceylon z mladých lístků a mírně slazený.Je dobře,že každý máme jinak nabroušený jazýček a jinak vytříbenou chuť ,aspoň není nuda.Kávu málo,jen s pralinkou a douškem koňaku.Dobré čajové dýchánky.
listopad 10, 2015 13:51
Jsem taky čajovej, : Krakonoš
ale mám velký rozpětí - nepohrdnu ani dobrým pytlikovým (třeba Zen chai vod Teekanne), mám rád i všelijaký ovocný, bomba mezi nima je domácí pečenej a na druhý straně, když to jde, vzpomenu si na mládí a častý návštěvy čajoven a udělám si nějakej výbornej sypanej. Mám rád indickej, nepálskej, čínskej i japonskej. Pu-erh miluju. Ale když je chuť na pivo, žádnej čaj u mě nemá šanci smilies/wink.gif. Jak jsem se tak nad těma čajema zamyslel, dostal jsem chuť na paňáka, mám tu skvělou špendlíkovici (mirobalánovici) vod kamaráda, tak si půjdu nalejt. Čaji zdar! smilies/wink.gif
listopad 10, 2015 21:06
Je : Mianon
docela velký rozdíl v čajích pytlíčkovaných a těch vážených.

Třeba " vzpomínky na afriku" znáte? Černý čaj s kávovými zrnky. To je nádherná vůně i chut´.
Zelené mám nejradši.
Meduňku si sama pěstuju, trhám a vařím z ní čaj.

Pamatuju se, jak za komárů babička nasušila kdejaké listí ze zahrádky a takový malinový čajík s medem, ó jé.
listopad 13, 2015 17:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]