O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDO HRAJE HRY, NEZLOBÍ PDF Tisk E-mail
Úterý, 03 listopad 2015
Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.Vzpomínáte si, co jste dělali v čase "osobního volna" na škole v přírodě? Nebo na vícedenním školním výletu, lyžařském kurzu, bramborové brigádě...na jakékoliv akci, kde se sešlo hodně vrstevníků či spolužáků? A nebo proč hned vícedenní akce...co jste dělali o školních přestávkách?


 

 

 

 

 

 

 

     Já celkem jo. Dost často to byly lumpárny. Už v první třídě jsem dostala černý růžek do notýsku, protože jsem stříkala po spolužácích mléko z pytlíku, které jsme dostávali zdarma v rámci jakési osvětové akce. A o pár let později jsem s kamarádkou nakreslila naší všeobecně neoblíbené třídní na dveře kabinetu prasátko, takové to hranaté, se zakrouceným ocáskem. Myslely jsme, že v tom kabinetu není, ale najednou zachrastily zevnitř klíče. Dalších deset minut jsme strávily na záchodě. Vyškrabaly jsme se obě na záchodovou mísu, bály se i dýchat a učitelka na nás zpoza dveří volala: "Holky, vylezte, já stejně vím, které vy jste!" Nevěděla a my měly víc trpělivosti a hlavně strachu.

 

     Dobře, vím, že tohle není zrovna k chlubení. Ale dělali jsme i jiné, normálnější věci. Házeli jsme po sobě mokrou houbou a křídami, mastili piškvorky na kostičkovaném papíru, hráli "čáru" o céčka, my děvčata skákaly gumu, honili se, brali si navzájem věci a pak se o ně prali. Většinu věcí jsme dělali tak nějak společně. Jo jo, bylo to zkrátka v době, kdy mobily a počítače byly ještě v plenkách, a to kdo ví jestli.

 

     Když jsem onehdá vnikla do synovy třídy o velké přestávce, protože jsem mu nesla zapomenuté klíče, naskytl se mi pochmurný, tedy pro mě pochmurný, obrázek. Děti seděly na lavicích, osaměle, některé ve dvojicích nebo trojicích (alespoň potud bylo kolektivnosti učiněno zadost), v rukou mobily a mastily hry. Nechci být nespravedlivá, ne všechny. Ale většina.

 

     A když jede třída na školu v přírodě? Doporučení školy zní "Nechte mobily doma". Naopak, ve věcech doporučených jsou karty a stolní hry. Kdykoliv jsem se svého staršího syna ptala, jestli něco z toho vůbec vytáhl z kufru, odpověď zněla: "Ne, neměl jsem s kým to hrát. Kluci v pokoji hráli hry na mobilu a já jsem na ně koukal." 

 

      Na tomto místě nastal čas na ono inzerované přiznání. Ano, jsem zpátečnická. Nemám nic proti mobilům obecně a je mi známo, že mnohé děti je prostě potřebují, aby byly svými rodiči během dne dohledatelné. Vím, že je jiná doba a zvlášť život dětský ve velkých městech je nebezpečnější než před 30 lety. Přesto se zarputile snažím do své rodiny nevpustit záležitosti, které považuji za zbytečné. A hry na mobilech za zbytečné považuji. Zvlášť, když je děti hrají o přestávkách a na školách v přírodě.

 

     Vadí mi to. Mrzí mě, když moje děti o školních pauzách sledují spolužáky ťukající do mobilu, i když jim samotným to ani moc nevadí a jediné, co by chtěly, je mít vlastní mobil a ťukat do něj taky. Chtěla bych, aby radši dělali lumpárny. Fakt jsem byla ráda (i když navenek jsem samozřejmě nejásala), když si paní učitelka stěžovala na mladšího syna, že se o přestávce s kamarádem vzájemně drželi za nohu a snažili se seskákat po těch zbylých ze schodů. Prostě mi to s hlediska jejich sociálního a motorického rozvoje přišlo daleko přínosnější, než kdyby společně seděli na školní lavici s chytrým telefonem v ruce.

 

      Možná bychom jim ho měli pořídit. Možná bychom se měli smířit s "pokrokem", leckdo by mi to určitě poradil. Proč se tomu bránit. Co z toho máme, vždyť chudáci naše děti, jak se musí cítit.

 

      A nebo to vidím moc černě? Jsem divná, když preferuju u svých dětí "klukoviny", než aby ukázněně trávili volný čas nějakou klidnou statickou činností jakou hry na mobilu bezesporu jsou? Třeba mi to vymluvíte a vysvětlíte. A to jsem se vůbec nedotkla tématu internet a sociální sítě.  Při nedávné třídní debatě o nevhodnosti sociálních sítí pro děti totiž můj desetiletý syn jako jediný ze třídy nevěděl, co je to facebook.

 

Ale o tom třeba zas příště...

MARKÉTA HRDOUŠKOVÁ

 

 

 

Komentáře (8)add feed
Markétko..... : -doktor-
........s manželkou jsme již babička s dědou a s vnukem(druhá třída) je podobný problém.Když je s námi o mobil či tablet nehlesne.Ať na návštěvě či dovolené máme pro něho program,který si sám zvolí.Spokojený je on i my.Příroda,hry i vědomostní jsou jistě lepší než mrskat hovadiny na mobilu či tabletu.A navíc to nese ovoce.Paní učitelka jeho vědomosti,znalosti a šikovnost velmi vysoko nad rámec jeho věku.Náš syn,táta vnoučka mu dovoluje jako odměnu hdinu na tabletu.Ovšem matka(naše jinak bezva snacha)dává ránu pod pás.Chce-li klídek předhodí milého kluka tabletu.Čím je starší,tím více inklinuje k hrám,které nesnáším,které odsuzuji,ničí duši i cit nevyzrálého dítěte.S obavami sleduji co za násilnosti(krádeže,násilnosti na virtuálních lidech jsou norma) se rodí v jeho hlavince.Hranice mezi skutečností a hrou se snadno může smazat a následky mohou být fatální.Vnuk do školy mobil či tablet nenosí,ale v družině mydlí tyto nevhodnosti se spolužáky i staršími,kteří mobily a tablety ve výbavě mají.Kontrola není a tak dítě přichází do styku s věcmi,které doma nemůže provozovat.Vadí mi to,ale nevím jak vnuka ochránit( v jeho věku) od nežádoucích her.
listopad 04, 2015 09:23
mobily jako takovými : Nona
jsou zblblé nejen děti, ale i spousta dospělých. Stačí, když ve větším městě vlezete do MHD. Co úplně nesnáším (i když o tomto článek není), je telefonování v prostoru vozu MHD, kdy volající probírá neskutečné triviálnosti, plýtvá časem, jen proto, že má volání zdarma.
Moje děti vyrůstaly v 90.letech, první počítač jsme měli doma, když dětem bylo kolem 5 let, pamatuji se, že hrály úplně jednoduché, prostinké hry ("vláček", "princ", různé skládačky). Internet jsem domů pořídila v době, kdy už ho měli v každé rodině, mým dětem bylo 14 a 16 let. Začaly hrát hry typu "mafie", kde se sice objevovala nějaká ta krev, ale nebylo to "nervytrhající". Dnes jsou kluci dospělí, hry hrají mezi prací a ostatními akcemi, jen tak občas, pro pobavení. Počítač dnes slouží spíše ke sledování filmů, já ho mám místo denního tisku.... Chápu ale, že generace dnešních dětí má vyšší herní level....
listopad 04, 2015 10:04
ono je to vlastně o nás samotných : vlk
jako bývalý ajtík doma bylo vždy to nejlepší a nejnovější. I já zapařil s dětmi Half Live a všichni jsme se cítili se jako Gordon Freeman :-) Ale taky jsme jezdili do lesa opravovat táborové základny, na lyže v zimě, na kola v létě, do hor na ferraty, na letiště a jinam a děcka viděla, že i u ohně s kytarou to jde místo lahváče do hlavy u TV. Takže si moc nedělám iluze, co dělají děcka dnes o přestávce ve škole, ale o víkendech a prázdninách je to hlavně o jejich rodičích a o tom, jak oni sami tráví svůj volný čas a jdou příkladem.
Mimochodem tvůrce iPhonů dětem tvrdě zakazoval vlastní výrobky:

„Moje děti mi to vyčítají a žena říká, že jsem fašista. Nikdo z jejich kamarádů a známých prý doma nemá taková pravidla. Já ale vidím nebezpečí současné techniky takříkajíc z první ruky. Ostatně viděl jsme to i na sobě a nechci, aby se něco podobného stalo také mým dětem.“

Steve Jobs (RIP)
listopad 04, 2015 12:24
Taky postřeh : Zdena
Dcera přišla do školy vyzvednout dítko, protože museli k lékaři. Zaklepala na třídu, vešla a požádala paní učitelku o uvolnění dítěte. Vnučka se zvedla z lavice, sbalila si věci a v tu ránu začala třída vařit a loučit se s ní. Učitelka stála a nic. Tak zařvala dcera, ať jsou zticha, že tohle chování není vhodné do školy a Tes se měla potichoučku vytratit a né dělat takový povyk - kdo to jakživ viděl. Třída samozřejmě zmlkla (to byla vnučka ve 4. třídě).
Pak jsme to spolu rozebíraly a vůbec se nám to nelíbilo, ale holt co naděláme, děti už nejsou to co jsme byli my a naše děti.
listopad 04, 2015 16:55
Markétko, : Magdalenka
já myslím, že je moc dobře, žes to viděla na vlastní oči. Budeš aspoň víc chápat, v jakém postavení je ve třídě je tvůj syn. Budeš mu věřit, že je jediný a že to nemá lehké. V Anglii už je soukromá škola, kde mají děti vše bez netu, mobilu a TV a musí do respektovat i doma, ale v Čechách myslím neexistuje. Máš o čem přemýšlet. Vánoce se blíží smilies/kiss.gif
Na druhé straně mince je skutečnost, že desetileté děti již umějí nahrát, sestříhat a ozvučit video, udělat rodinnou kroniku, vše poslat na jakékoli místo na zemi, najít ztraceného příbuzného podle nacionálií na sociálních sítí nebo přeložit si informace z jakéhokoli jazyka pomocí překladače.
Hodně toho ztratily a nikdy se nenaučí. A hodně získaly a dokážou. Jsou rozhodně jinde než jsme byli my. Já to nehodnotím. Přemýšlím, jak je pochopit. Jak to využít pro život.
listopad 04, 2015 20:38
mobil : vlk
nemusí být jen prostředek na spojení s poblblým Fakebookem, vykecávání na Messengeru a hraní stupidních her. S dobrým GPS chipsetem a kompasem se dá perfektně využít na geocasching, turistické mapy v Locusu jsou perfektní a záznam trasy pak jde pěkně využít. I hry mohou být poučné, třeba milionář a dají se hrát celou rodinou. Hvězdná mapa napojená na kompas, hodiny a akcelerometr ukazuje přesně souhvězdí. S foťákem se dá taky kouzlit, třeba sekvenčním focením a pak z toho udělat filmeček. Je toho spousta, ale děcko samo na to nepřijde, na to musí mít rodiče, který ho vede!
Izolovat dítě od techniky je blbost, nauč ho ji využívat a bránit se zblbnutí technikou.
listopad 05, 2015 09:59
souhlas s vlkem, : bb.
perfektně napsáno.
Nejlepší jsou rodiče, prarodiče, co koupí mrněti tablet, nechají ho si s tím "hrát", aby měli pokoj, a za pár let remcají, že ty děti nedělají nic jiného než mastí mobil, počítač.
listopad 05, 2015 15:29
... : jianbin
jianbin0114
louis vuitton outlet online
ray-ban sunglasses
marc jacobs outlet
tory burch outlet
michael kors handbags sale
north face jackets,north face,the north face,northface,north face outlet,north face jackets clearance,the north face
true religion outlet
lacoste polo
oakley sunglasses
cheap mlb jerseys
fitflops shoes
louis vuitton uk
chanel outlet store online
adidas jeremy scott
chicago blackhawks
cheap ray ban sunglasses
coach outlet store
michael kors outlet store
nike air max
tiffany jewelry
nfl jerseys wholesale
ferragamo outlet
replica handbags
louis vuitton outlet
michael kors outlet sale
michael kors outlet
hollister
basketball shoes
instyler ionic styler,instyler,instyler ionic styler pro
coach outlet,coach outlet online,coach outlet store
air jordan shoes
mont blanc
nike outlet
ugg outlet
swarovski crystal
canada goose coats
mac makeup
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
mulberry outlet online
celine outlet
ray-ban sunglasses
michael kors handbags
ugg outlet
ysl outlet online
cheap jordans
hollister pas cher
monster beats
louis vuitton outlet store
cheap uggs
michael kors outlet
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
lululemon outlet store
michael kors uk
polo ralph lauren
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
tiffany jewelry
ferragamo outlet
true religion jeans,cheap true religion jeans,true religion jeans wholesale,true religion outlet,true religion sale,true religion outlet online
hermes outlet online
ghd hair straighteners
cheap oakley sunglasses
futbol baratas
vans sneakers
ray ban sale
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
longchamp bags
fitflops outlet
ralph lauren uk
coach outlet store
ralph lauren polo
rolex watches
celine outlet online
michael kors outlet online
oakley canada
ralph lauren
louis vuitton
michael kors factory sale
ray ban
tiffany jewellery
true religion jeans
nike trainers uk
longchamp outlet
fitflop outlet
tommy hilfiger outlet
ugg boots
timberland outlet
hollister clothing store
kate spade uk
calvin klein,calvin klein outlet online,calvin klein wholesale,calvin klein shoes,calvin klein underwear,calvin klein coats,calvin klein handbags
beats by dr dre
beats by dr dre
coach outlet
kobe bryants shoes 2015
michael kors uk outlet
oakley outlet online
ugg boots clearance
supra footwear
ralph lauren polo
nike air max 90
snow boots outlet
adidas outlet store
true religion sale
ugg clearance
cheap oakley sunglasses
canada goose sale
abercrombie fitch
ugg outlet
fitflops sale clearance
mulberry bags
soccer jerseys,soccer jerseys wholesale,soccer jerseys cheap,soccer jerseys for sale,cheap soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
louis vuitton handbags
ralph lauren polo
nike outlet store
nike air max 2014
michael kors usa
mulberry handbags
michael kors outlet store
kobe 9 elite
louis vuitton handbags
air force one shoes
mbt sneakers
michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
polo ralph lauren outlet
moncler outlet
michael kors outlet store
designer handbags
mlb jerseys wholesale
tods shoes,tods shoes sale,tods sale,tods outlet online,tods outlet store,tods factory outlet
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton handbags outlet store
oakley sunglasses
ugg boots on sale
cheap oakley sunglasses
mizuno shoes
louis vuitton bags on sale
ferragamo shoes
true religion sale
ralph lauren polo shirts
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
michael kors handbags store
burberry outlet
ugg boots
giuseppe zanotti sale
hollister uk
true religion jeans
longchamp handbags
coach outlet online
prada outlet
burberry outlet
nike air foamposite one,foamposite,foamposites,foamposite release 2015,foamposite sneakers,foamposites for sale,foamposite gold
prada handbags
michael kors uk outlet
ralph lauren outlet
oakley sunglasses cheap
polo ralph lauren
rolex watches for sale
lebron james shoes,lebron 12,lebron 12 shoes,lebron sneakers,lebron iv,lebron 11,lebron 10
michael kors outlet store
nfl jerseys wholesale
true religion uk
ugg outlet
true religion jeans
cleveland cavaliers
new balance sale
cheap ugg boots
polo ralph lauren uk
mulberry sale
coach outlet online,coach purses,coach handbags,coach bags,coach handbags sale,coach handbags outlet
ray ban sunglasses outlet,ray ban usa,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,rayban sunglasses,cheap ray ban,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses
true religion outlet
cheap jordans
christian louboutin
tiffany jewelry
michael kors outlet online
ray ban sunglasses outlet,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
nike soccer shoes
michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors wallets for women
coach outlet online
fitflops sale
nike huarache
chanel handbags
tory burch shoes
toms shoes
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
oakley
ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
michael kors factory store,michael kors outlet online sale,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
nike air huarache,nike huarache,nike huarache sneakers,nike huarache shoes
uggs outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses
toms outlet
fred perry shirts
ugg boots outlet
ferragamo shoes
true religion jeans
hermes bags
hollister,hollister canada,abercrombie and fitch,abercrombie,abercrombie fitch,abercrombie kids,a&f
oakley outlet
ferragamo shoes
nike shoes
asics
mulberry handbags
tods shoes
nba jerseys wholesale
salomon speedcross 3
lululemon outlet
beats by dre
tiffany jewellery
babyliss flat iron
michael kors online outlet
hermes belt for men
hollister shirts
coach outlet
ugg uk outlet
juicy couture sale
coach outlet
wedding dresses
polo ralph lauren
swarovski outlet
pandora outlet
michael kors,michael kors canada,michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet canada
nba jerseys wholesale
air jordan 13 free shipping
louboutin uk
valentino shoes
lululemon outlet
ugg boots
nike roshe run
nike outlet
cheap nfl jerseys
ralph lauren polo shirts
tiffany and co
rolex outlet
cheap uggs
coach outlet
tory burch outlet online
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
snapback hats
cheap ugg boots
longchamp handbags
fitflops sale
hermes bags
michael kors outlet store
uggs on sale
michael kors handbags clearance
kate spade handbags
air jordan shoes
cheap oakley sunglasses
tiffany jewelry
uggs outlet
polo ralph lauren
lebron 12
uggs outlet
fitflops shoes
jordan shoes
mulberry outlet
ed hardy outlet
mulberry,mulberry handbags,mulberry outlet,mulberry bags,mulberry uk
true religion outlet,true religion jeans,true religion kids,true religion jeans sale,true religion jeans for men,true religion jacket,true religion sale
omega watches
coach outlet online
ray ban sunglasses
the north face
ugg outlet store
louis vuitton outlet online
longchamp outlet online
tiffany outlet
air max 1
lacoste polo
true religion jeans
puma shoes
nike outlet
coach outlet store
nike roshe run
mulberry handbags
replica watches
rayban sunglasses
ugg boots
prada outlet store
pandora charms
nike roshe
chanel handbags
hollister clothing
rolex watches
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
tory burch handbags
ferragamo shoes
oakley sunglasses
cheap toms
rolex watches,swiss watch,replica watches,rolex watches for sale,replica watches uk,rolex watches replica,rolex watches for sales
ralph lauren sale
converse sneakers
replica watches
air jordan 11 free shipping
michael kors handbags
oakley sunglasses
ugg boots
nike free
kate spade handbags
tiffany and co
swarovski crystal
bottega veneta outlet online
links of london uk
burberry outlet
air jordan 4 free shipping
tory burch outlet
christian louboutin shoes
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
michael kors handbags wholesale
louis vuitton outlet
michael kors outlet
nhl jerseys wholesale
nike outlet online
nike air max
ferragamo shoes
rolex watches
michael kors outlet store
ugg outlet
true religion jeans
swarovski outlet
tory burch sandals
iphone cases
cheap replica watches
burberry outlet store

leden 14, 2016 09:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]