O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PÁR SLOV O KŘESTNÍCH JMÉNECH PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 září 2015
Rodné či křestní jméno je nedědičné osobní jméno, které spolu s děděným příjmením tvoří povinné oficiální dvoučlenné (popř. vícečlenné) osobní jméno, sloužící k občanskoprávní identifikaci každého jedince. Potud definice. Výběr obvykle podléhá určitým zákonem upraveným konvencím a pravidlům pro pojmenování osoby. Tato pravidla se v různých zemích liší.
 
 
 
 
 
 
     Už dlouhá léta jsou u nás největším vydavatelem civilních (necírkevních) kalendářů Obchodní tiskárny v Kolíně. Představitelé této firmy jsou také členy takzvané kalendářní komise, v níž jsou mimo nich i zástupci Ministerstva vnitra, Ministerstva kultury, jazykovědci a další odborníci.
 
     Komise se snaží o to, aby se kalendář měnil rok od roku co nejméně a nově se tam objevovala jména běžná a opravdu užívaná -- kalendář je proto do jisté míry odrazem dobové obliby křestních jmen. Podkladem pro zařazování nových jmen je především sledování matričních zápisů a registrace obyvatel České republiky.
 
     Jména u dní v kalendáři u nás patří k tradici, ale ve světě to zdaleka není pravidlem.V civilních kalendářích jména neuvádí například Německo, Velká Británie, USA a řada dalších států.
 
    Aby křestní jméno znělo dobře, je třeba dodržet některé zásady. Značné potíže při vyslovování jména a příjmení vznikají, pokud je koncová hláska jména shodná s první hláskou příjmení (Dagmar Rubínová). Problémy s výslovností mohou mít lidé i u jmen, která obsahují problematické skupiny hlásek jako r a ř (Barbora Rorejsková), š a t (Arnošt Štěpán), r a l (Jarmil Ulrich). Srozumitelnosti jména nepřidá, když se v něm stále opakuje stejná samohláska (Alan Halama). Za nevhodná spojení se také považují spojení jména a příjmení jako Pavel Karel, u nichž nemusí být jasné, co je co. Řešením je v takovém případě jméno, které se nevyskytuje jako příjmení (Miroslav, Jaromír...)
 
     Jméno zpravidla pro dítě vybírají rodiče, ale minulosti dítě často dostávalo takové jméno, které připadalo na den, kdy se narodilo. Jména ve své prapůvodní podobě byla složena ze skutečných slov jazyka a byla ve své podstatě prohlášením vyjadřující vlastnosti nositele, významný nositelův čin, nebo byla spojena s duchovními a náboženskými přesvědčeními a tradicemi dané kultury a v případě náčelníků/knížat dokonce i obdobu "politického programu" (např. jméno Vladislav, vzniklé spojením slov pro "vládu" a "slávu", říkalo, že nositel chce "svou vládou se proslavit").
 
      V mnoha kulturách v jejich raném stádiu byla tedy jména svou podobou i funkcí podobná jménům severoamerických indiánů. Postupným vývojem se některá jména stávala nepoužívanými a později znovu objevovanými. Dalším vývojem se původní význam jmen dostává stále více do pozadí. Je to dáno jak vývojem jazyka, tak i vývojem výslovnosti jmen samotných, který se ovšem lišil od toho, jakým prošla slova, z nichž bylo kdysi jméno sestaveno.
 
     Tímto způsobem se, například, ze staroslovanského jména "Vetjeslav" stal "Václav", zatímco ze slov "vetje" a "slav" se stalo "více" a "sláva". Jen málokdo si je díky tomu v současnosti vědom původního významu jména; "Víceslávy".
 
      Takto složena jsou samozřejmě nejen slovanská jména, ale třeba i germánská jména (např. Adalbert (adal/ušlechtilý, berath/jasný), Adolf (adal/ušlechtilý, olf/vlk), Arnulf (arn/orel, ulf/vlk), Arnold (arn/orel, old/starý), Bernhard (bero/medvěd, hart/tvrdý), Friedrich/Bedřich (fridu/mír, rihhi/vládce), Gottfried/Bohumír (gott/bůh, fridu/klid), Heinrich/Jindřich (heim/domov, rihhi/vládce), Hermann (heri/vojsko, man/muž), atp.) jakož i jména z dalších jazykových skupin.
 
      V současnosti je jméno již jen jménem a takřka nikdo nepřemýšlí nad tím, že by mohlo být i něčím jiným. Částečnou výjimku tvoří některá národní jména, která lze stále rozpoznat i po jejich významové stránce (např. Mojmír vzniklé složením slov "můj" a "mír"), třebaže někdy ho chybně chápeme z důvodu rozdílného vývoje jmen a původních slov (např. Jaroslav, kde první část jména je odkazem nikoliv na "jaro" ale na "jarost" znamenající "bujnost", "čilost", "síla").
 
     I v těchto případech je to ovšem vnímáno spíš jako kuriozita či zajímavost, která v běžném životě nehraje pražádnou roli. Každopádně - křestní/rodné - jméno je jedna z věcí,  kterou nemůžeme sami ovlivnit (nepočítám-li pozdější pokus o přejmenování...).
 
 zdroj: internet
 
 
Komentáře (9)add feed
kleopatra houžvičková :) : bb.
pamatuju si na maminku z porodnice, když se mi narodilo první dítě, která zdůrazňovala, aby byl její právě narozený Patrick napsaný opravdu s c, několikrát se o tom ujistila, Patrik byl nepřípustný, musel to být PatriCk. Přitom příjmení měl právě něco jako houžvička, nebo spíš ještě horší, něco jako Vrtichvost apodl, dlouho jsem si tu podivuhodnou a směšnou kombinaci pamatovala.
září 02, 2015 16:28
K tomuhle tématu mám snad jen jedinou poznámku, : Krakonoš
a sice, že mě udivuje, že 25 let po "sametu" stále zůstává neměnná praxe, kdy vo podobě křestního jména mýho dítěte, pokud se jedná vo jméno mimo českej kalendář, rozhodne zcela totalitně jedna jediná vosoba - paní Knappová. A až tahle letitá dáma zemře, což se s velikou mírou pravděpodobnosti jednou patrně stane, bude vo tom rozhodovat kdo? President? OSN? smilies/shocked.gif
září 02, 2015 18:50
Krakonoši, : deeres
paní Kanappová je pro mne objevem. Myslela jsem, že dnes už každý může pojmenovat dítě jakkoliv, třeba Sardinka. A ono tedy ne? Kalendář na letošní rok mám plný bizarních jmen, o kterých jsem do té doby, než jsem si ho prohlédla, nikdy neslyšela. Ale nejsou to vždy jména podivná, některá podivně znějí až ve spojitosti s příjmením. Tak vím o Marianě, Elfrídě a Kolumbusovi Koláčkovic. Holky se toho příjmení už brzy zbaví, ale chudák kluk. A třeba jméno Kordula, to tedy podle mne také není výhra.
září 03, 2015 10:01
Jaká paní Knappová? Kdo to je? : Myška
Čtu nepozorně, že jsem na to jméno v textu úvodního článku nenarazila?
září 03, 2015 11:16
V článku jsi na to nenarazila proto, : Krakonoš
že to tam nejni. Ale mělo by bejt, podle mě je to v takovým článku dost podstatná chybějící informace. Je to dáma, ročník tuším 1936, která je jediným českým soudním znalcem v oboru (snadno lze najít její heslo na Wiki). Pokud chcete pojmenovat svý dítě třeba Sardinka, jak navrhuje deeres, matrika zalistuje seznamem povolenejch křestních jmen (kterej nevydal nikdo jinej, než naše milá paní Knappová) a pokud tam to jméno nenajde, nastane martýrium. Většina rodičů vyměkne a zvolí nějaký jméno, který je schválený, případně který již bylo precedentně protlačený nějakým jiným martýriem některejma předchozíma rodičema. Ale někdo se sekne a řekne - co mi má stát co kecat do jména mýho dítěte? A začne boj. A v tom boji jde vo to, jaký stanovisko vydá tahle soudní znalkyně. Pokud vona řekne, že ne, matrika vodmítne takový křestní jméno zapsat. Děje se dodnes, jak jsem se před nedávnem dozvěděl vod známejch, který něco takovýho absolvovali.
Podotýkám, že nejde ani zdaleka vo Sardinky. Svýho času byl vobrovskej problém třeba Anna Marie (ve všech formách - s pomlčkou, bez pomlčky nebo jako jedno slovo). A když už se to někomu podařilo konečně protlačit (mám tušení, že tohle jméno už lze), nastal problém někomu dalšímu, kdo chtěl Anne Marie. Protože Anne je vopět neschválený a teda nepřípustný. Já jsem to chápal za socíku, plně to zapadalo do tý atmosféry jednoho velkýho kriminálu se všema těma komisema, přehrávkama, schvalováním a plánováním. Ale proč se do křestních jmen se*e vrchnost i ve třetím tisíciletí, to je mi fakt záhadou. Holt některý debility maj dlouhou životnost, nakonec pracovní doba vod 6 h je tu prej už vod dob nespavce France Josefa, jestli se nepletu. Zavádění letního času už dnes vadí úplně všem, nikdo z toho nic nemá, už několik studií prokázalo, že v dnešní době nemá žádnej smysl, ale nezruší se. Bude to trvat ještě dalších sto let, než to konečně někdo sprovodí ze světa.
září 03, 2015 14:29
Krakonoši, díky za objasnění situace. Nevěděla jsem o tom nic, děti jsem pojmenovala českými jmény, a neměla jsem důvod se zajímat. : Myška
Je to pěkná kravina, že jeden člověk zcela subjektivně rozhoduje.

Ale na letní čas mi nesahej, ten mi vyhovuje maximálně, a vyhovoval by mi celoročně. Nechci být od rána do večera v práci. Do práce dorážím před šestou, a to nemakám u pásu v montovně, ale v "oupenspejsu" u noťasu. Kolegové se dostavují tak o dvě hoďky později... Ale někteří zákazníci, především ze severní Moravy, se ozývají už krátce po šesté. Je to zajímavý fenomén, ale čím východněji v naší republice, tím lidi chodí dřív do práce.
září 03, 2015 22:08
... : bb.
ale čím východněji v naší republice, tím lidi chodí dřív do práce.

my děláme po celé republice, nic takového jsem nevypozorovala.
Snad jen v Praze, tam to možná může tak vypadat, protože je tam víc kanceláří, úřadů a malých firem, ale v montovnách a ve fabrikách se směnným provozem se začíná ráno v 6, v menších s jednou směnou v 6.30-7, kancelář se o moc neliší, do půl osmé většinou všichni na místě, až na výjimky. Stavaři se taky necourají, aby stihli, technici obecně, i ve fabrikách, začínají brzy, protože musí ráno řešit co kde hoří. V malých firmách začínají podle oboru.
Kamarádka z Brna pracuje pro sebe, začíná kolem 9 a považuje za neslušnost, když jí někdo volá před 10 a nejde o život. Za socíku dělala v kanceláři státního podniku a říká, že co nejvíc nesnášela byly začátky v 6 ráno. Vstávala kvůli tomu v půl 5 a nesnášela to.
září 04, 2015 00:50
... : bb.
letní čas je mi ukradenej, všimnu si toho jen kvůli hodinám, co se natahují ručně, kdyby jim poskočily ručičky samy, ani bych si změny nevšimla
den má pořád 24 hodin, takže neudělám víc nebo méně než jindy

září 04, 2015 00:54
letní čas bb : Iris
u nás v rodině vzrušoval jen zapřísáhlého sportovce, konkrétně cyklistu, který měl šanci si po práci v obchodě ještě vyjet.Osobně jsem byla radši za dřívější tmu podle pánaboha, kdy už se vyjet nedalo a mohlo se věnovat také něčemu jinému, třeba povinnostem v rodině smilies/wink.gif
září 05, 2015 09:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]