O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEGRACE NA PLACE - BIČ NA ALERGIKY? PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 červen 2015
Alergiků každoročně přibývá. S nějakým typem alergie se u nás potýká přibližně každý čtvrtý člověk. Nejčastějšími projevy alergie jsou velice nepříjemná a zdlouhavá rýma nebo vyrážka. V těchto dnech, kdy je tolik moc alergenů ve vzduchu, smrká a kýchá a mnohokrát i příšerně kašle, plno lidí. Však se také ročně u nás prodá kolem 6 milionů balení léků proti alergiím…

 

 

 

 

 

 

 

 

       Běžné jsou alergie na kvetoucí stromy a trávy, pak na kočky a psy, případně na roztoče. Přibývá ale potravinových a hlavně lékových alergií. Nejenže je alergií více, ale přibývá i závažných reakcí na ně. A to nejen u těch potravinových, ale i u těch prudkých, protože roste počet pacientů s astmatem. A to už jsou ohrožující stavy a hlavně to lidem velmi omezuje život.

 

 

 

Taky jste alergici?

 

 

 

 

     Za pár dnů, od července, budou však muset alergici sáhnout hlouběji do peněženek. Za některé léky totiž nově zaplatí o více než sto korun. Může za to snížení příspěvku pojišťoven na léky pro alergiky. Až o čtyřicet procent od července sníží české pojišťovny příspěvek na léky pro alergiky. Takže si budou muset v lékárnách výrazně připlatit. 

 

     Celkem dojde ke zvýšení spoluúčasti pacientů u 157 přípravků. Z těch nejčastěji užívaných se konkrétně jedná o Aerius, za který si alergici připlatí nově 412 korun, u léku Zyrtec se bude platit místo současných 340 korun 474 korun. Stejně tak Xyzal a další.  Podle České lékárnické komory se chystané změny budou vztahovat i na sirupy a bonbony pro děti.

 

Asi bude nutno vymyslet "fungujícího oslíčku otřes se"

pro návštěvu lékárny

 

heeeeeepčík,

d@niela

 

    


 

Komentáře (97)add feed
? : Espi1
Zajímavé, já za Zyrtec na předpis neplatila ani korunu.
červen 07, 2015 21:14
Šíření poplašný zprávy, : Krakonoš
Zyrtec je bez doplatku (jakejpak je prosím zdroj týhle dezinformace?). Já bych si ho radši kupoval za hotový bez předpisu, ale to soudruzi sociálinženýrové nesměj dopustit. A tak vždycky vod někoho vydyndám recepis a holt aspoň něco z toho zdravotního pojištění mám. smilies/cheesy.gif
červen 08, 2015 00:27
.. : kolemjdoucí
Pro všechny alergiky: analergin, balení 90 je ve volném prodeji (i když to všude ještě nevědí) a stojí cca 350Kč, přes internet cca 300Kč.
červen 08, 2015 06:18
Já jsem kupovala Analergin cca před 14 dny - : Myška
30 tablet za 99,-- Kč.
červen 08, 2015 06:31
Krakonoši : mia I
dala jsem to do googlu a zdroj třeba tady http://tn.nova.cz/clanek/leky-na-alergii-vyrazne-zdrazi-za-baleni-si-priplatite-vice-nez-stovku.html

Já jsem zrovna teď, když se suší seno přemýšlela, jak jsme jako malé děti běhaly v přírodě od rána do večera, v létě pásly krávy a jiná domácí zvířata, denně chodily v létě do lesa na borůvky a nechytila jsem nikdy klíště, neměla žádnou sennou rýmu. Nepamatuji se, že by někdo ze spolužáků nebo kamarádů nějakou alergií trpěl. Mé děti už na tom byly o něco hůře a vnoučata zase o něco hůř. Malá má atopický ekzém.
červen 08, 2015 06:33
Jenom taková malá : Sidon
otázečka. Pídili jste se někdy, nebo snažili jste se mocímermo, zjistit příčinu těch Vašich alergií ? Já mám podezření, že je to záležitost novodobější, než že by to tady bylo odjakživa. Podobně je tomu, jak si myslím, u toho "odporného" kouření a rakoviny. Spíš mi to připadá, jako civilizační choroby, způsobené přemírou chemizace a všeobecně narůstajícího stresu. Ale jsem jen obyčejný člověk a nemaje odborného vzdělání, mohu být považován odborníkem za ..., třeba jedno tažné zvíře. Nicméně, mám zato, že tím "přepráškováním", mám na mysli ty různé tablety, které do sebe někteří hážou lopatou, lidi sami páchají tzv. autodestrukci. Ale jejich víra v ty felčary, je zatím pořád ještě dost silná, aby je udržovala v tom odhodlání, oddávati se dále té procedúře quaziléčení.

smilies/shocked.gif
červen 08, 2015 06:57
Á, opět došlo k té : Sidon
"konstelaci", že než jsem dopsal a odeslal můj komentář, tak už tam někdo vetknul jiný. A ono to má, aspoň doufám, nějakou souvislost. Děkuji Mio.
smilies/wink.gif
červen 08, 2015 07:03
mio, : David X
to je tou přehnanou hygienou. Naše děti žijí odmala se zvířaty, venku jsme je nijak před přírodní špínou neochraňovali a nevíme, co to je alergie.
červen 08, 2015 07:50
Já jsem cca do třiatřiceti taky nevěděla, co je alergie... : Myška
Pak vztahové zemětřesení...a alergie byla tu... Nikdo nikdy nemůže říct, že se mu vyhne.
červen 08, 2015 08:00
Myško : mia I
neříkám, že se vyhne, spíš ne. Ale ten nárůst je znepokojující, k zamyšlení. Kde je chyba? Teď jsem třeba v pátek šla koupit mj. šampon. Za nás jeden, dva ve skleněné lahvičce. Dnes nepřeberné množství značek, navíc od každé značky x druhů. Vše v plastu, plast kam se podíváš. To je vlasová kosmetika, to ještě beru. Ale kolik je těch různých přípravků typu bref, savo a já nevím jak se všechny jmenují. Představa, že většina té chemie skončí zase někde na zeměkouli, v přírodě, plus kvantum mikroténových sáčků, plenkových kalhotek, .. Bez tohohle jsme žili a nemyslím, že bychom byli prasátka. Naopak. V mnoha domácnostech vydrhnutá podlaha, že by se z ní dalo jíst.

Druhá věc je strava. My jsme si utrhli kdejakou hrušku, švestku, jablko v přírodě, žvýkali šťovík a nic nám nebylo. Dneska rodiče v domnění, že dají dětem to nejlepší, kupují zeleninu v Kauflandu a jiných marketech nebo tzv. biokvalitu jinde. Když vidím třeba ty zahradní jahody , připadají mi jako červené muchomůrky - na pohled nádherné, ale plné jedu. Co se týká bio, to je taky sporné. Můj spolužák, který se zabývá soukromě zemědělstvím, říká že bio zemědělci nakupují s ním ta samá krmiva a krmné směsi jako on, který není bio zemědělec. Ale co mají rodiče dnes těm dětem dát? Není to úplně jednoduché. Vidím to u vnoučat. Zeleninu si mladí pěstují, maso kupují u soukromníka, ale to pořád nestačí. Malá je na kopici co začala chodit do kolektivu, její spolužáci na tom nejsou o moc lépe. V lékárně nechají dnes rodiče peněz, za nás stačilo vyhřát na peci, lipový čaj a antibiotika jen jednou za dlouhý čas. Nejsem sama, kdo nad tím kroutí hlavou.

červen 08, 2015 08:31
Mio, : Sidon
trefa do černého. Absolutní souhlas. Ještě bych možná i něco přidal. To "zamoření" bude asi čím dál větší.
smilies/cool.gif
červen 08, 2015 08:38
Fakt si myslím, : David X
že v tomhle je chemie všeho druhu nevinně.
To by se dětem alternativních matek alergie vyhýbaly a zatím to je spíš naopak.
Nehledejte v tom vědu, imunitní systém prostě nemá do čeho píchnout, protože mu všechny tréninkové terče odklízíte s cesty a tak si najde náhradní zábavu.
červen 08, 2015 08:41
Takže, přátelé - žádné šíření poplašné zprávy, drahý Rýbrcoule - : d@niela
zadej si do vyhledávače "zdražení antihistaminik" a vyvalí se na tebe plno (doufejme, že pro tebe důvěryhodných) novin:

Počtářsky to vychází skvěle. Alergiků ve společnosti stále přibývá, náklady na antihistaminika jsou tím pádem pro zdravotní pojištění čím dál vyšší. Tak jak z toho ven? Jednoduše. Snížíme úhradu z pojištění. Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) nevyhlašuje snižování úhrad pro vybrané skupiny léčiv poprvé. Tentokrát to odnesou alergici, a to nijak kosmeticky. Bezpochyby na peněžence pocítí, když se jim za balení 90 tabletek léku Zyrtec sníží úhrada až o 130 korun. Tady si ale přece nevystačíme se spokojenými pojišťovnami, které ušetří od července novou úhradovou vyhláškou kolem 200 milionů korun ročně. Pokud se tímto způsobem navyšuje spoluúčast pacientů, pak by se nikdo neměl divit, že se pacient také kacířsky zeptá: A bude se mi recipročně snižovat zdravotní pojištění, které platím?

Sociální a zdravotní pojištění je de facto daň, takže nikoho už ani nenapadne po eráru požadovat pojistné plnění. Ale v této chvíli by alergici měli. Výrazně se jim pravděpodobně zvýší doplatek za lék, se kterým jakžtakž překlepávají radosti jara a léta. A na oplátku nedostanou nic. Naopak jim reálně hrozí, že si za trest připlatí ještě víc. Minulý rok ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček prosadil navýšení platby na státního pojištěnce na 845 korun, nyní asi prosadí další skok na 904 korun, což je nutné zaplatit novými příjmy z daní. Nemocnice zároveň drtí výpadky příjmů ze zdravotnických poplatků. Takže nezbývá než omezovat péči a výdaje.

Alergik má ale právo nepřistoupit na tento soucit se státem, kterým se sám zahání do kouta. Pokud se alergik bude zajímat pouze o lékovou politiku pojišťoven, tak nenajde jedinou polehčující okolnost pro tak výrazné snižování úhrady na jeho potřebný lék. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna minulý rok ušetřila na lécích 1,5 miliardy korun. V květnu ministr Němeček navíc informoval, že po snížení DPH o pět procentních bodů zdravotní pojištění může ušetřit dvě až tři miliardy. Je tedy opravdu nutné snižovat úhradu antihistaminik Aeriusu, Claritinu a dalších, aby se z pojištění stala trestná daň pro další skupinu pacientů?

Pokud stát nemá na současný provoz zdravotnického systému a chce zvyšovat spoluúčast, ať to dělá férově. Ať se vrátí k regulačním poplatkům. Ať netrestá jednu skupinu léčiv, ale sníží úhrady u všech skupin běžných léků, aby bylo na hrazení těch nejdražších. Ale s takovouto politikou náhodného trestání vybraných skupin pacientů se nelze smířit.

David Klimeš - komentátor HN

červen 08, 2015 08:43
a ještě jedno: : d@niela
všem těm, kteří mají tu kliku, že alergiemi netrpí:

Nepřeju vám se dívat na dítě, které se nonstop otřásá mučivým kašlem, škrábe se do krve, dusí se rýmou... Pak vám budou všechny ty úchvatné řeči o tom, jak to "bylo dřív fajn" totálně na bačkoru.
Protože tím nikomu nepomůžete...

Např. u nás jsou alergie už dávno v genech (jsou opravdu dědičné, předpoklady k nim). Na alergie trpěla už moje babička, máma, trápím se tím celý život já, mají to obě děti a v současné době sháníme urgentní pomoc pro vnuka.

červen 08, 2015 08:47
Davide, Davide, : Sidon
mně se zdá, že "z té cesty" jsi malinko sešel Ty sám. Ten imunní, nebo má spíš být "imunitní" systém ?, je právě nahlodán tou všudepřítomnou chemií.
červen 08, 2015 08:52
mio, já to nevidím tak katastrofálně. To, že se zhoršilo životní prostředí, to je pravda. : Myška
Ale v mnohém se zlepšilo. Tam, kde když jsem byla malá, byla téměř mrtvá řeka, tam už řadu let žijí raci.je to tím, že je na toku řeky méně průmyslu než za socáče, a ten, který zbyl, má lepší čističky. A tak dál.
Všichni si nemohou pěstovat zeleninu a ovoce, tak co mají kde kupovat, když z obchodního řetězce ne, z biofarmy ne,... Mně je to fuk, něco si vypěstujeme, něco koupíme a rozhodně z toho nejsme vydivočení.

K té kosmetice - za mě už byly šampony i v plastu... A nemám vůbec nic proti pořádnému výběru místo dvou ufrfněných druhů, které prostě musely vyhovovat každému, protože jiné u nás nebyly.
Čisticí prostředky - fakt se nechci vrátit do doby, kdy se všechno šůrovalo jedním přípravkem.


červen 08, 2015 08:55
Davide : mia I
nemám patent na rozum, jen se zamýšlím. A s chemií ty tréninkové terče souvisí. Přehnaná čistota taky moc škodí. Já mívala plechovky s pískem a zemí, vařila různé kašičky, míchala s vodou z rybníka, to bývala panečku zábava, u které jsem vydržela dlouhé chvíle. Nebo mi maminka brávala s sebou do drůbežárny, v přípravně mezi pytli směsí jsem si jako čtyř,pětiletá vyhrála, dnes bych takhle vnouče strachy, že se znečistí, osype a je to celkově fuj asi nenechala. Bláto z tepláků se nechalo zaschnout, vydrbalo. Když nebyly automatky, nedávalo se s takovou lehkostí všechno do špíny jako dnes. Ty alergie beru jako určitou daň za pohodlí. A taky je jasné, že tehdejší vztah ke krajině, k přírodě byl odlišný než dnes. Každý kousek vysečený pro zvířata, vypasený, dnes plno plochy zarostlé, nevyužité. Nedávno jsem byla v Německu, v Mnichově, to je panečku jiný pohled žádné lány řepky, obilí, kukuřice. Nechci vzpomínat s nostalgií jako že dřív vše dobré - nebylo, viz nechvalně známé DDT, dnes vše špatné. Ale ne vše co je moderní a dynamické musí být zákonitě prospěšné.

Další podstatný faktor , a Myšky komentář to jen potvrzuje, je stres.
červen 08, 2015 09:00
oprava : mia I
žádné lány řepky Ale obilí, kukuřice
červen 08, 2015 09:02
Myško : mia I
asi jsi úplně nepochopila co jsem chtěla říct. Nestavím to tak, že buď dva šampony vervus velký výběr. Ani mě se nelíbí dvě značky. Ale zase osobně považuji to co se nám nabízí za nadbytečné. Osobně by mi stačila třetina. Třetina té chemie. Poněvadž mi to přijde jako plýtvání přírodními zdroji, lidskou prací, navíc je jasné, že se to v záruční době neprodá a někde na zeměkouli to skončí. V přírodě, která se nemůže bránit. Která se mění a změna se odráží pak zákonitě v nás, kteří jsme její součástí. Raky eviduju a jsem za ně ráda.
červen 08, 2015 09:09
Myško, : Sidon
v něčem s Tebou souhlasím, ale s něčím nemohu. Ta změna životního prostředí k lepšímu, asi bude tak, jak říkáš, ale na druhé straně je někdy a někde zase vytvořeno daleko víc škodlivin, které jsou ale víceméně lokální, i když taky dost rozšířené po velké části ČR. Jsou to například dioxiny. Tyto velice nebezpečné látky vznikají spalováním plastů a rozletí se do daleké krajiny. Třeba i několik desítek kilometrů, kde se pěkně usadí na louce, na níž se poklidně pase stádo dobytka. Jenže pokud třeba ta kravička spase s trávou i tyhlety zhoubné prašiviny, tak se mohou dostat až k Tobě, třeba v jogurtu, v sýru, mléce a i v samotném mase. Nepříliš lahodná představa. Těch jedovatých látek je celá řada, ale lidem je to celkem jedno, jednak jsou neznalí toho, co způsobují, ale hlavně na to zvysoka kálí, hlavně, že ušetří nějaký peníz. Že ubližují taky sobě, to je jim asi jedno.
Jinak to zamoření plasty, je tak enormní, že se dají najít určité stopové prvky i v mořích celého světa. Velice znepokojující zjištění. Jenže, co naděláš ? Byznys je byznys !

smilies/angry.gif
červen 08, 2015 09:17
Notak, děvčata ! : Sidon
Doufám, že si nebudete stěžovat na březový šampon, tenkrát nazývaný "zelený ďábel", předchůdce robertka ?!

smilies/grin.gif
červen 08, 2015 09:26
Dani : mia I
tak jsme se zamysleli, vadí?? Jasně píšu, že ty alergie v rodině mám, nepostihly mě, postihly částečně moje děti - nejstarší má sezonní alergii na pyly, v srpnu pravidelně mívá nos jako bakuli. Ale ty léky typu Zyrtec? je po nich jako feťák, teď když už není na mateřské je nebude moct brát, to by v práci nemohla fungovat. Problém byl i s těhotenstvím, naplánovat tak, aby neotěhotněla a neporodila do léta. Kluk měl alergie na kovy a prach, zbavil se jich pomocí akupunktury, na akupunkturu já osobně nedám dopustit, pomohla i mně v jiném problému. No a vnučka má atopák.
červen 08, 2015 09:38
Sidone, právě ten jsem měla na mysli! : Myška
Používán byl tedy v souladu s tím, nač byl vyroben, a asi u nás v domácnosti nebyla zhodnocena jeho přidaná hodnota, kterou evokuje svým tvarem. Ostatně, já jsem byla v té době malá holka...

Je úplně zbytečné se tu zamýšlet nad znečištěním naší země, když naši kulturu a nás všechny převálcuje zcela jiná kultura. Prý stěhování národů. Po tom posledním ale bylo lidstvo vrženo asi o pět set let zpět. A úroveň novodobých nájezdníků těm cca mínus pěti stům let odpovídá, ti mají v těch svých palicích středověk.. My, a naši potomci, pokud to přežijeme, budeme mít úplně jiné starosti...
červen 08, 2015 09:47
mio, mám pylovou alergii, beru Analergin, stříkám do nosu Nasobec, od jara do podzimu. Chodím do práce, řídím auto, jako feťák si nepřipadám. : Myška
Chce to zvolit takové léky, které budou vyhovovat. Jde to.
červen 08, 2015 09:52
Sidone, : David X
co to bylo ?
První grammar nazi na Kudlance ? O hrůzo, napsal jsem "s" místo "z" ! "Imunní" jsem nenapsal - a i kdyby ? Šel bych za to do lochu ?

Mimochodem, existuje nějaký materiál z důvěryhodného zdroje, který by podporoval tvoje tvrzení, že "imunitní systém je právě nahlodán tou všudepřítomnou chemií" ?
červen 08, 2015 10:14
přešlechtění : Iris
jsme i vlivem očkování proti všemu.Jinak dědičná složka u alergií hraje roli a stres se zřejmě také podílí.
červen 08, 2015 10:39
Myslím, : David X
že možné příčiny celkem pěkně vysvětluje prof. Hořejší v tomto článku.
červen 08, 2015 10:52
asi nejen chemizace prostředí, ale i ta určitě má svůj vliv, ne? : bb.
Protože, říkám si: Spalovny odpadů produkující vysoce toxický dioxin ve velkém, odpadů je čím dál více, tedy i dioxinu vypouštěného do ovzduší.
Spaliny motorů aut obsahují karcinogen, formaldehyd. Přitom aut je také čím dál více - naši praprarodiče chodili pěšky tam, kam my autem (znáte ty historky, kterak jsem já chodíval do školy denně 11 km tam a zpátky...), jezdili hromadně vlakem, tramvají, koňmo a používali kravský potah, prarodiče většinou na tom byli podobně a když měli auto, tak jen pro sváteční jízdy a výlety, rodiče měli jedno auto a tím jezdili o víkendu na chalupu, na výlety a dovolené, do práce jen výjimečně, když se po práci někam jelo.
Dnes ve městě běžně většina rodin auto i na cestu do práce a o venkovu ani nemluvím, my musíme mít tři auta pro tři lidi, jinak bychom se museli odstěhovat.
Spaliny motorů obsahují formaldehyd, karcinogen.
Plastů, které produkují látky nevhodné pro zdraví, přibývá. Nádobí, plastové dveře, plastová okna. Oblečení, obuv, kosmetika, běžné věci denní potřeby - další produkty chemického průmyslu.
Elektronika, kterou jsem obklopeni a vystaveni vlivu téměř trvalého působení elektromagnetického záření.
K tomu nadměrný, nepřirozený stres. Do třiceti jsem slovo stres znala jen v angličtině v trochu jiném významu. Mé děti ho znají už dávno.

V kombinaci s velkým pohodlím, nedostatkem pohybu a přebytkem tučné a opět, přechemizované stravy, to všechno dohromady určitě má velký vliv na to, že se organismus člověka stává méně a méně odolným.

Ono se to všechno většinou neprojeví hned. Tak jako děti, které jsou často krmeny konzervovanou výživou, párky, mraženou upečenou pizzou (která předtím ležela týdny až měsíce v plastovém obalu), hranolkami s kečupem atd., neonemocní hned. Ale pak třeba mají ve 30-40 problémy s ledvinami, játry, slinivkou.
Otec, který od 18 opravuje nebo lakuje auta, kouří, den přežije na salámu s rohlíkem, nemusí mít žádné potíže, ale jeho dítě, které si ve 30-40 pořídil, už ano.

červen 08, 2015 11:02
postele :) : bb.
v posteli strávíme během života spoustu času. Naši rodiče spali na dřevěných postelích, s přírodními matracemi, v péřových peřinách (alergie na peří neznali), v bavlněném nebo lněném povlečení, na bavlněných nebo lněných prostěradlech.
Dnes je většina postelí z nějaké dřevotřísky, povlečení a prostěradla ze směsí bavlna a polyester, nebo jen z polyesteru.

Záclony u prababičky byly háčkové z bavlněné příze a z tenkého bavlněného plátýnka, lehounkého jako pavučina, mám sklony tomu říkat mušelín, ale to asi není správný název.
Rodiče a my - polyester.

A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. To se přece musí někde odrazit?

červen 08, 2015 11:08
bb, : David X
Tvoje teorie o znečištění jako původci alergií má malý háček:

V posledních desetiletích se celosvětově výrazně zvyšuje počet alergických onemocnění, jako je bronchiální astma, senná rýma a atopický ekzém. Dlouhou dobu se věřilo, že jde o přímou souvislost s obsahem zplodin vznikajících činností dieselových motorů.

Jedním z vážných argumentů proti takovému názoru se staly výsledky studie, která po sloučení Německa porovnávala výskyt alergických chorob u dětí v bývalé NDR a SRN. Bylo známo, že ovzduší v NDR patřilo k hodně znečištěným (podobně jako v některých našich oblastech). Mnichovští odborníci přistupovali ke studii s předpokladem, že podíl dětí s alergiemi bude v populaci bývalé NDR vyšší. Kožní testy však byly pozitivní u 37% dětské populace v SRN a u 18% v NDR. Také astma a senná rýma se vyskytovaly častěji. Přitom nespecifické sezónní respirační potíže (bronchitida, kašel) byly častější u dětí z Lipska a Halle než u dětí z Mnichova.

červen 08, 2015 11:13
No dobře, : Krakonoš
a protože to "psali v novinách" a "řikali na Nově", tak je to pravda?
Zyrtec je b e z d o p l a t k u.
Věta
Za 90 tablet léku Zyrtec se bude platit dokonce o 134 korun více. Místo současných 340 korun tak budou nemocní nuceni vytáhnout z peněženek 474 korun.

je zas*aná zk**vená lež, která má jen rozlítit plebs, což "novináři" a nejrůznější šašci milujou.
Příčina alergií je (podle mýho názoru správně) mnoha vodborníkama spatřovaná v kombinaci vlivů:
- chemie v potravě
- vymýcení mnoha chorob a celkově mnohem sterilnější prostředí
- chemie (zplodiny) ve vzduchu
K tomu bodu dvě - má se za to, že imunitní systém člověka prostě z nedostatku dřívější tradičních silnejch podnětů, který byly vodstraněný pokrokem medicíny, vočkováním a hygienou, často zástupně reaguje na látky, který jsou vlastně neškodný (= alergeny). Připadá mi to jako logický vysvětlení. A na votázku - proč ne u všech? - je jednoduchá vodpověď: To je jen votázka času, stačí se podívat na vývoj v číslech. Přijdou generace, kdy úplnějch nealergiků bude jako albínů. smilies/wink.gif Ale pozor - máme vlastně tu krásnou nadějí, která se pomalu stává realitou - příliv nový zdravý krve na člunech brázdících Středozemní moře smilies/grin.gif.
A pro svoje nesluníčkový xenofobní spoluvobčany mám dobrou (nebo špatnou?) zprávu - tady je ouředně potvrzený, že aspoň jeden "čmoud" nekrade, neznásilňuje, nejni na dávkách a drogách a dokonce pracuje:
https://podnikatelroku.cz/news/ey-svetovym-podnikatelem-roku-2015-se-stal-francouz-syrskeho-puvodu-mohed-altrad
smilies/wink.gif smilies/smiley.gif
červen 08, 2015 11:19
doplatky k lékům by mělo být možné ověřit zde: : bb.
červen 08, 2015 11:22
tak ZYRTEC ještě jednou : bb.
červen 08, 2015 11:26
Davide X, : bb.
jo, já se nepřu, jen to dávám k úvaze :-) Ostatně, roli hrají různé faktory a u dětí bývalé NDR se v dospělosti mohou objevit naopak jiné potíže, které obyvatelé bývalé SRN trápit nebudou, nebo ne tolik. A nebo nic :-)
Ale taky už vím, že i studie, resp. jejich závěry, se někdy prezentují tak a jindy jinak, a dvě různé studie po x letech dojdou k rozdílným závěrům.

Pokud ale připustíme, že jsme téměř nekonečně odolní vlivům životního prostředí, kde se pak tedy berou ty narůstající neduhy a proč trpíme tzv. civilizačními chorobami, kterými netrpí národy žijící tradičním, původním životním stylem právě bez těch vlivů, o kterých se tu bavíme.

červen 08, 2015 11:35
Krakonoš - : Myška
aspoň jeden? Tak to se vyplatí!!
červen 08, 2015 11:35
Krakonoši : mia I
ale Daniela tam píše jasně od července.
červen 08, 2015 11:36
Mio, : bb.
ale taky tam píše
u léku Zyrtec se bude platit místo současných 340 korun 474 korun


a podle toho, co čtu na tom webu MZ, tak 340 je průměrná aktuální cena v lékárně, ale průměrný aktuální doplatek pacienta je 0.

Nepřu se, že je to jinak, snažím se v tom zorientovat, protože podle tohoto webu je to jinak než píše Daniela.
Doplatky na léky se mě zatím moc netýkají, alergiemi netrpíme a já žádné léky pravidelně neužívám, zatím.
červen 08, 2015 11:44
... : bb.
http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-ceskou-v-recku-k-uprchlikum-dyu-/zahranicni.aspx?c=A150602_153900_zahranicni_ert

Jak místní lidé reagují na uprchlíky? Pomáhají jim, nebo jim vadí?
Místní obyvatelé jsou velice ochotní a milí lidé, kteří chápou, že se uprchlíci dostali do složité situace a jsou si plně vědomi, že nás sem nepřijeli okrádat, zabíjet, či nám nějak ubližovat. Chápou, že se uprchlíci snaží utéct před válkou, zachránit své rodiny a najít pro sebe a své blízké svobodu. Pokud by nám tady škodili, mohli by se s jakoukoli svobodou hned rozloučit.

červen 08, 2015 11:54
bb.11:54 : mamča
Ale že to dalo práce najít Češku, která podniká v cestovním ruchu, a je tedy na pověsti turistické lokality životně závislá :-).
Angličani, co se tam jezdí opíjet (za peníze), přinášejí místním podnikatelům aspoň zisk, a tudíž živobytí.
Co, krom nemocí přinášejí uprchlíci ?
Asi nejsem dostatečně "sluníčková", jako paní Linda.
červen 08, 2015 12:13
někdy v minulém týdnu : Já
jsem viděla reportáž TV Prima přímo z ostova Kos, reportér Michal Janotka..... také se tvářili, jako že nic se vůbec neděje a média vše zveličují. Zastavovali na procházce české turisty a ti se vyjadřovali, jaká je na Kosu báječná dovolená....
červen 08, 2015 12:16
Pěkná pohádka o ostrovu Kos... : Myška
A jestli neumřeli, žijí dodnes...

Taky nejsem dost sluníčková, až bych řekla, že vůbec.
červen 08, 2015 12:17
ok, vy jste tam letos byly, tak víte, jak to tam vypadá, já tam letos ani loni nebyla, : bb.
tak holt dám na někoho, kdo tam byl, nebo tam žije smilies/smiley.gif No a když zapátrám po netu, tj. dám do vyhledávače "Kos uprchlíci", vyběhnou mi zatím jen takové zprávy:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/322240/reporteri-blesku-mezi-uprchliky-v-recku-jedni-prijizdeji-hladovi-druzi-s-batohy-jidla.html

Paradoxem je, že ač zahraniční média informovala o zvěrstvech, kterých se tu uprchlíci dopouštějí, realita je naprosto odlišná.

„Jsme tu už týden a zatím jsme nikoho nepotkali. Dozvěděli jsme se to až od našich známých z Česka, kteří nám to zavolali. My osobně nic. Nula. Na pláži, ve městě, ani v zajímavých destinacích nikdo z nich není. Známí nám volají, jak to tu vypadá, ať pošleme fotky, že se tu prý někdo mlátí a že přepadávají. Spíš se o nás bojí,“ překvapeně Blesku popsal situaci český turista Pavel Pěnička (29).


nebo:
"Poslední dobou mi byla poslána hromada dotazů na situaci na Kosu. Pracuji zde třetím rokem a jsem v neustálém kontaktu s místními, sám velmi rád putuji po ostrově a velmi rád si zajedu na nejlepší zmrzlinu na ostrově do hlavního města Kos.
...To ovšem není problém ostrovů. Řecko je z velké části financováno z turismu. Na ostrovy přijíždějí uprchlíci, projdou kontrolou a jsou posláni na pevninu....Situace na Kosu, jak popisují média, je opravdu jiná. Celý ostrov je pod kontrolou policie a armády v rámci bezpečnosti turistů a zadržení případných uprchlíků. Ty ovšem zastaví už stráž na moři a okamžitě je přesouvá do hlavního města. Tudíž turistický ruch na celém ostrově je naprosto bez komplikací.
Co se týká hlavního města Kos: Je možné vidět občas u policejní stanice lidi sedící na zemi, čekající na kontrolu a povolení odcestovat na pevninu. Lidi, kteří se rozhodnou usnout na lavičce policie posílá pryč z míst, kam by mohly padnout oči turistů. Je možné, že přijelo v posledních dnech o něco více uprchlíků než je běžné. Ovšem zpráva, že opuštěný hotel byl zábran pomalu násilně uprchlíky je jeden velký nesmysl. Město a majitel zkrachovaného hotelu dali toto místo k dispozici uprchlíkům, protože je nevyužívé a v posledních dnech jsme zde měli silné bouřky a déšť a mezi uprchlíky jsou děti a staří lidé.
Není zde žádný problém, vraždy, hořící auta a životy turistů v ohrožení. Vše je jen relativně neobratně přifouknutá bublina. Prosím, nepanikařte, celá oblast je pod kontrolou policie a armády, vaše dovolená či nedej bože životy na Kosu opravdu nejsou v ohrožení."

to byl Blesk a TV Nova

tady Mořský koník:
http://www.modrykonik.cz/forum/dovolena/recko-kos-uprchlici-jak-to-tam-vypada-ted/
diniki Tohle o situaci na Kosu psala kamarádka na fcb, která tam již spoustu let žije:
Chtela bych se vyjadrit k vcerejsim novinam o tom, ze Kos je v oblezeni Syrijskych uprchliku....Ziji na Kosu jiz 12 let, na tom nadhernem ostrove s krasnyma dlouhyma plazema, poklidnym a vserikajicim Asklepionem, krasnym zapadem slunce v Zie a tak pohostinnyma a milyma lidma! To ze je Kos nejblize tureckemu pobrezi a ze lide, kteri utikaji pred valkou se snazi dostat se ze sve ze me do nejake ze zeme EU je fakt. Ale to ze jsme na Kosu zaplaveni uprchlikama to fakt NENI. Kazdy den sem dorazi tak 30-150 uprchliku, kteri to prvni co hledaji je POLICEJNI stanice, kde si jdou vyridit papiry aby mohli nejlepe tentyz den, i ten dalsi se dostat do Athen a za Athen do Nemecka, Francie, Anglie ci Cech a Slovenska. Recko pro ne neni atraktivni zemi na zivot a obzvlaste v tomto tezkem obdobi pro Recko! Jsou to lide s jednou taskou, s malyma detma a maminkama, vsichni ciste obleceni a vsichni vydeseni a smutni, ze museli opustit svuj cely zivot. Na Kosu nezustavaji, ale pouze to maji jako prestupni stanici. Proto se zdrzuji POUZE kolem policejni stanice a v jednom hotelu, ktery jim byl PROPUJCEN bankou, aby se tam mohli rodiny s detma vyspat a popripade umyt, a najist. To ze chodi z toho hotelu do mesta - jsou to normalni lidi, nikoho neobtezuji, nikomu nedelaji nic spatneho - maji penize - protoze kdyby nemeli, tak by se sem nikdy nedostali a kdyz se jich zeptate, co delaji - tak vam reknou ze byli ucitely..doktory...inzenyri....meli svuj podnik atd.... Je mi hrozne lito, ze padla takova spatna reklama na tak krasny ostrov KOS, ktery uz tak se potykal ekonomickou krizi ale hlavne to, ze CESI jsou lidi s predsudky a hloupe veri tomu co si prectou v novinach ci na seznamu!!!! Lambi je oblast, kde uprichliky najdete....Psalidy(mestska cast Kosu), Tigaki, Marmari, Mastixari, Kardamena a Kefalos - tam NEVEDI o tom, ze nejaci uprchlici tady jsou - ale bohuzel media jim to pripomenou hned jak zjisti, ze nemaji na to koupit svym detem mleko a zacneme migrovat i my! Pokud mate Recko aspon trochu radi...sdilejte.....
Tak myslím, že se nemáte čeho bát. Postupně sdílí i fotky a opravdu to tam nevypadá dramaticky. Tak ať si dovolenou užijete.

31. kvě ve 21:49 • Odpověz • To se mi líbí • 13

červen 08, 2015 12:36
otázkou tedy je, co komu přesně vadí : bb.
Pokud někdo nesnese pohled na více lidí, na dav cizinců, který se nijak násilně neprojevuje, jen prostě se pohybuje kolem, pak samozřejmě budou "uprchlíci" vadit vždycky, bez ohledu na to, že jde většinou o naprosto normální lidi v naprosto zoufalé situaci, kteří prchají před válkou, čili dělají tu nejpřirozenější věc na světě - snaží si zachránit si život a někde žít.


červen 08, 2015 12:39
... : bb.
Taky bychom se měli ptát, co ty lidi tedy mají dělat? Co byste si představovali jako řešení situace?

Mně samozřejmě nebude "příjemné", když se mi za barákem povalí nekonečná řeka cizinců, co udělají nějaký hluk a zůstane po nich nějaký binec - tak mně vadí i příkopy plné petek, papírů a jiného bordelu od našich českých bílých řidičů, co jsou slušní bílí doma, ale jinak jsou, jako většina Čechů, primitivní čuňata a hovada.
červen 08, 2015 12:43
bb. 12:43 : mamča
"...ale jinak jsou, jako většina Čechů, primitivní čuňata a hovada".
No, já nevím kde bydlíš, ale já většinu Čechů považuju za slušné lidi. Těch hovad je malé procento, ale holt jsou hodně vidět.

Ona ta mediální masáž, že chudáci prchají před válkou, je počátek toho, že nám jich nakonec pár (desítek) tisíc EK přidělí. Zatímco např. ze Sýrie údajně prchají rodiny s dětmi, v případě Eritrejců to vypadá, že se houfují k odvodu. Samí mladí zdraví chlapi, co prchají před povinnou vojenskou službou. Za našich časů se takovým říkalo vojenští zběhové. Kdo jiný by měl pomoci v zemi nastolit pořádek, než mladí zdatní svobodní chlapi ?
Částky, které dávají za "převoz" do EU zaslíbené, rozhodně nenaspořili ti nejchudší, co žijí za dolar denně.

Ale samozřejmě Ti nikdo nebrání si pár těch slušných běženců vzít domů.
červen 08, 2015 14:11
odjakživa : Já
radši věřím zahraničním médiím.... zprávy z Blesku apod. ? ... nějak neberu vážně. smilies/shocked.gif
červen 08, 2015 14:14
bb. : mamča
Na to, že jsme začali u alergiků, se nám diskuze posunula trochu jinam.
Ale ano, bojím se i zavlečení různých chorob, které pro Evropany mohou být nebezpečné, zatímco běžencům nijak nevadí.
V zemi, kde je 10% nezaměstnanost, 600000 lidí na ÚP, cca 350000 bezdomovců, je likvidační nabrat další lidi, pro které nebude práce, neznají jazyk, a budou se pro ně "vymýšlet" ubytovny.
Další možný zdroj ghetta...
červen 08, 2015 14:18
Já, zahraničními médii myslíš TV Prima? : bb.
ani Myška zahraniční média nečte a Mamča taky nedává odkaz na jiný seriózní zdroj. Ostatně ze je něco zahraniční zpravodajství samo o sobe záruky kvality informací nedává.

Tím samozřejmě nevydávam Blesk atd.za kvalitní zdroj informací.
Snad jsem to napadla srozumitelně:
"..když zapátrám po netu, tj. dám do vyhledávače "Kos uprchlíci", vyběhnou mi zatím jen takové zprávy: "


červen 08, 2015 14:59
oprava : bb.
Ne napadla, ale napsala
červen 08, 2015 15:01
mamčo : bb.
Většina hovad se umí před lidmi nějak chovat.
červen 08, 2015 15:09
bb. : mamča
No vidíš, a některá se o to ani nepokusí.
V pronajatém bytě vedle nás už jedna Nigerijka z dřívější "migrace" bydlí. Pobírá Příspěvek na bydlení i z našich daní, jinak by si takový pronájem nemohla dovolit.
červen 08, 2015 15:57
Irisko, : Ivča
zrovna to očkování mě dnes napadlo, když mi jedna desetiletá žákyně povídá: Paní učitelko, jestli do dvanácti let nedostanu neštovice, půjdu na očkování. Vykulila jsem se. Je mi 43, od 16 se pohybuju mezi malýma dětma a neštovice jsem dosud neměla...( a to jsem prožila několik školních i školkových neštovicových útoků, měly je moje vlastní děti... Když jsem se ptala proč, bylo mi žákyňkou vysvětleno, že proto, aby, pokud by je v budoucnu dostala, neměly strašný průběh...Povídala paní doktorka... Je to standartní postup???? smilies/shocked.gif
červen 08, 2015 16:01
tak 75% mejch dětí : mura1
neštovice v dětském věku minuly, aby je pak hromadně chytly v pubertě. nebyl to kdovíjakej zážitek teda. já měla z neštovic zánět mozkovejch blan. a neštovice v těhotenství jsou už vůbec průser. takže já bejt matkou tý holčičky, taky bych byla za očkování.
červen 08, 2015 17:46
bb, : Já
TV Prima není samozřejmě zahraniční televize, ale ta jejich reportáž ve mne vyvolala dojem, že se najednou strašně aktivně snaží vyvrátit jakékoliv obavy......je mi to podezřelé.....
červen 08, 2015 18:27
mamčo, : bb.
tak s většinou jsem asi ustřelila, ne že by mi vadilo se většiny dotknout, ale když vidím výsledky různých výzev k pomoci, finanční i jiné, pro lidi v nouzi, po katastrofách, před vánoci apod., tak musím couvnout.
Ale když budu srovnávat, tak...jsme prostě východoevropani, asi tak.

Nigerijka, předpokládám, splnila zákonné podmínky. Pak má holt nárok stejně jako cikáni slušní i neslušní, stejně jako invalidní důchodci praví i falešní (a že jich je), stejně jako nepracující slušní, tedy ti co nepracují navzdory svému úsilí, a neslušní, kteří jen zneužívají systém.
Neznám tvrdá data o počtu cizinců pobírajících sociální dávky. Ale Češi v cizině jsou taky cizinci a často pobírají dávky tamního sociálního systému. Důchody, podpory, nemocenské..
červen 08, 2015 19:24
a co naši emigranti? : bb.
V letech 1948 až 1989 odsud odešlo kolem 700 000 lidí - dočetla jsem se teď na netu, ta čísla neznám, jen vím, že jich bylo "hodně". Do Západní Evropy. V Rakousku a Německu taky byly sběrné tábory pro emigranty z Východní Evropsy, systém přídělů jídla, zdravotní péče. Samozřejmě to nebylo nic moc, ale ty lidi se holt uskromnili a přežít se na tom dalo. I celé rodiny s dětmi tam byly, všichni dostali najíst, oblečení ze sbírek použitého oblečení od občanů...atd.

Někteří se na důchod vracejí, protože z dávek-penzí tamního sociálního systému tady velmi dobře žijí.

A to ti lidé odešli v naprosté většině za vizí ekonomického zlepšení, výjimečně politické svobody. Neutíkali z válečného stavu.
Nemáme taky trošku co oplácet?
červen 08, 2015 19:32
Dnes jsme byli u jedné moc hodné paní doktorky-alergoložky, : d@niela
ke které chodíme už celá léta. Bylo tam plno, stejně jako všude na alergologiích. Paní doktorka Kryštofa prohlédla, udělali mu spirometrii, předepsala léky.
Nebyl to žádný z těch výše psaných které jsou stále ještě částečně dotované státem. Protože dnes jednak se neléčí všechno mokrým obkladkem na čelo, případně větou: Ono to zase přejde, tak dostal velmi dobrý lék, ale bohužel, zcela v naší režii - 600,- Kč nosní spray.

Já beru nyní xados a doplatek na škatulku je 510,- Kč. Pak detralex, tam mám na jeden měsíc doplatek 380,- Kč, lusopress 180,- Kč a prestarium neo combi 380,- Kč. To je všechno za měsíc - tzn. 1450,- dám za nutné léky. Nevím, jak to bude od července.
Všechno potřebuji, bohužel.
červen 08, 2015 19:43
Přesně tak, bb, : Krakonoš
a to nemluvim vo tom, co vocud uteklo mladejch silnejch chlapů, místo aby si tu udělali pořádek a dali komoušům a Brežněvovi do držky, což, mamčo?
červen 08, 2015 19:46
Já : bb.
tak celkem se asi dá čekat i pochopit, že se zdejší média budou snažit spíš uklidnit situaci, protože i bez toho jsme poplašení jak vrabčáci :-) Bojíme se odletět na Kos, abychom tam nepotkali, šmankotemarjápanno!, několik desítek lidí, co nebudou zdejší.

To na Ukrajině se v klídku koupou v moři, kde se povalujou miny a kousek od pláže vybuchujou lodě (dnes ve zprávách na ČT1). Holt, sovětskou vládou zocelený lid, furt to mají v genech :-))
červen 08, 2015 19:46
Daniel, : bb.
zcela bez ironie a snahy rejpat - nebylo to, v případě Kryštofa, také tím, že není účasten zdejšího zdravotního pojištění?
Tedy jako cizinec mimo EU si tu platí všechno a pak doma to případně řeší v rámci svého cestovního pojištění - to nevím jak tam funguje, jaké mají možnosti.
Tak jako my v USA.
červen 08, 2015 19:54
v tvém případě, : bb.
nemělo by smysl požádat doktora o levnější léky? příp. bezdoplatkové?
On samozřejmě předepíše to, co považuje za nejlepší a co se mu nejvíc vyplatí.
červen 08, 2015 20:03
Dani : mia I
tak koukám na Ty Tvé léky - zatím mám zkouknuté Prestarium forte výrobce Servier že? účinná látka perindopril. Za nulový doplatek Ti může doktor napsat třeba Perindopril, Prenessu, za malý doplatek Gleperil je to tatáž účinná látka. Ještě kouknu na ty ostatní.
červen 08, 2015 20:04
No jo, bb holt ví všechno. I to, co čtu nebo nečtu... jen si posluš. : Myška
Oplácet?? To je naprosto nesrovnatelně jiná situace. Odtud utíkali lidi do kulturně stejných či blízkých zemí, mnozí znali jazyk jak tranzitní země, tak cílové, měli uznatelné vzdělání a v zemi, která je přijala, si našli práci. Snažili se co nejdříve začlenit do tamní společnosti, přijali tamní zvyky, a přizpůsobili se hostitelům. Kdyby ne, kdyby dělali s prominutím bordel, jaký dělají muslimové v evropských zemích, tak je hostitelská země vyhostí, těžko by si je opatrovali a omlouvali jejich jednání. My, celá Evropa, jsme fakt jak ovce. Nevím na co politici čekají. Možná na to, až tady bude islámských bojovníků víc, možná na to, až nás kulurně tak obohatí, že zavedou právo šaria a chopí se moci. Protože to, co se vyloďuje na jihu Evropy, to nejsou zbědované ženy a děti, či staří nemohoucí lidé, to jsou chlapi v plné síle, bojovníci. Proč asi, že...
červen 08, 2015 20:10
Teda spíš si posluž, bb... : Myška
holt překlep.
červen 08, 2015 20:10
Dani, ale tobě se 303,-- Kč z toho xadosu započítává do toho limitu 5.000,--Kč, takže když ho přesáhneš, peníze ti zdravotní pojišťovna vrátí. : Myška
Z detralexu, se to do limitu též načítá, částka podle toho, jaké balení ti předepisují. I z lusopressu...
O prestariu, že ho lze nahradit generiky bez doplatku či s malým doplatkem, psala mia.

U Kryštofa to bude tak, jak píše bb, není zde zdravotně pojištěn, tak si to musí hradit komplet...
červen 08, 2015 20:34
... : mia I
Xados má účinnou látku bilastin, ta v jiném léku není. Ale ten doplatek co píšeš, je za 50 tablet, pokud bereš doporučenou dávku - jednu tbl. denně 20 mg, tak to Ti vyjde na déle než měsíc. Je to takový lepší Xyzal co píší na netu.
červen 08, 2015 20:42
... : mia I
červen 08, 2015 20:45
Myško, : Krakonoš
mnozí znali jazyk jak tranzitní země, tak cílové, měli uznatelné vzdělání

... to myslíš vážně? Většina lidí, co vodtud utíkala, znala tak pa-rúski a trochu školní němčiny, se kterou se kromě svý soudružky učitelky nedomluvili ani 5 km za čárou. Na jejich vzdělání jim (s výjimkou nějakejch fakt špičkovejch vodborníků) s*al bílej tesák a začínali mytím nádobí. Jo, kdyby dělali bordel, hostitelská země je vyhostila - a jsme u jádra pudla:
Vona i EU má tu možnost vyhostit kohokoli, kdo dělá bordel, to jí žádná spiklenecká nadvláda židozednářskejch iluminátů nezakazuje. Jenže Evropský vorgáni jsou prostě vorgáni (jenomže bez koulí), takže tu možnost nevyužívaj - to ale nejni problém těch běženců. Jako jsem už mockrát psal vo tom, že nejni problém našich parazitů všech barev pleti , že je stupidní zbabělej sociální stát nechává zneužívat svou sociální síť ve jménu boje vo každej hlas. Vo tom, že věta
bordel, jaký dělají muslimové v evropských zemích,
je znovu a zase lživá a rasisitická, úplně stejně jako věta: "Češi jezděj do Rakouska vykrádat tamní vobchody", vo tom už ani nemá smysl mluvit. Koneckonců, ty už vidíš vyloďovat se u našich břehů výhradně bojovníky, který nás přišli dílem podříznout a dílem donutit konvertovat. Takže ty už máš jasno a diskuse postrádá smysl.

A přitom by stačilo tak strašně málo - kdyby se Evropa začala chovat aspoň trochu sebevědomě a poslala domů každýho, kdo ten bordel dělá a nejni jejím vobčanem. Což samozřejmě neudělá Evropa, ale její politici a ouřady jima k tomu účelu zřízený. Jenže vono to začíná na úrovni států - jestliže může existovat něco jako "18x trestaný recidivista" a pohybovat se to na svobodě, je něco se společností a její vobranyschopností hodně v nepořádku. Pak těžko čekat, že někdo někoho deportuje za "dělání bordelu". Chjo....
červen 08, 2015 20:48
Myška 20:34 : mamča
Ten limit je pro Danielu 2500.- Kč/rok, ale započítává se jen doplatek na nejlevnější lék se stejnou účinnou látkou. Jedině pokud doktor přímo na recept napíše, že záměna léku není možná, pak se započítává celý doplatek i u toho dražšího léku.
Neboj, mají to zdravotní pojišťovny dobře spočítané, aby pokud možno nevracely nic.
červen 08, 2015 21:07
mamčo, já jsem si neuvědomila, že pro Danielu platí ta nižší hranice. : Myška
Něco se jí do toho dvou a půl litru napočítá, a může využít kde to jde - u prestaria - generika plně hrazená, tak se ta měsíční částka přece jen sníží.
červen 08, 2015 21:19
Vidím, že jsem zase šlápla na kuří oko... : Myška
Krakonoši, já vnímám rozdíl mezi termíny mnozí a většina, takže to, co jsem napsala myslím vážně. Od A do Z.

Jestli si chceš lhát do kapsy, lži si. Já se situaci snažím vidět realisticky a další vývoj reálně. A vychází mi z toho, že pokud se v rámci Evropy nezačne jednat hned, může být pozdě a muslimové nás převálcují, podmaní si Evropu. Potenciál na to mají, a nerozhodnost a váhání evropských politiků jim skvěle nahrává.
červen 08, 2015 21:25
všechno samozřejmě nevím, ale když napíšeš, že neznáš cizí jazyk, logicky z toho plyne, : bb.
že nečteš zahraniční zpravodajství.

červen 08, 2015 23:09
... : bb.
Bavíme se o uprchlících ze Sýrie. V Sýrii je občanská válka, humanitární katastrofa. Utíkají celé rodiny, celá příbuzenstva. Prchají přes jižní Evropu, kam to měli ze Sýrie po moři nejblíž, a chtějí se dostat do Západní Evropy, do USA.
Ze Sýrie už prchly skoro 3 miliony lidí, většina se usadila v sousedních zemích.

A vy byste s těmi lidmi, co prchají, aby si zachránili život, udělali co? utopili je v moři? Nezajímají mě odpovědi nepustila bych je sem, protože oni už tady jsou. Tak co s nimi? Postřílet je na místě, i s dětmi..nebo co tedy navrhujete pro ty lidi?

červen 08, 2015 23:25
Krakonoši, jo, ale po těch letech tady si říkám, že to je asi marný, tyhle debaty : bb.
Roky tady čtu debaty o tom, jak cikáni dostávají hory doly. Roky opakuju, že dostávají jen to, co systém umožňuje a že to zdaleka, zdaleka nedostávají jen cikáni, ale všichni, kdo v tom umějí chodit a mají na to dost energie a žaludek. Že nadávat na mentalitu těch či oněch je nesmysl, smysl má stanovit jasná pravidla pro všechny - ta už jsou, a důsledně lpět na dodržování a důsledně trestat nedodržování - to vázne.
Ale objeví se článek o tom, kolik kde kdo zase bral sociálních dávek, a jede to nanovo.

Roky tady v diskuzích opakujeme, že chceme jen, aby byli lidi potrestaní stejně bez ohledu na víru, když udělají něco špatného. Já jsem klidně pro přísnější tresty, s ohledem na to, že jsme hostitelská země a můžeme si určovat pravidla návštěvy.
Ale protože nevypíchneme zvlášť muslimy (nebo cikány, to podle toho, co se zrovna probírá), tak jsme sluníčkoví pravdoláskaři, a hotovo. Dokud všechny ty uprchlíky, cikány, muslimy a možná brzy i Židy tak nějak slušně preventivně nezplynujeme. Nebo tak něco, prostě aby to bylo efektivní a moc to nestálo z našich daní.

červen 08, 2015 23:36
... : bb.
Krakonoši, já vnímám rozdíl mezi termíny mnozí a většina, takže to, co jsem napsala myslím vážně. Od A do Z.


Jo, to jsi napsala správně. Mnozí znali jazyk tranzitní a cílové země. Ale VĚTŠINA NE. Přesto jim byl poskytnut azyl a stejná pomoc, jako těm jazykově vybaveným, vzdělaným.

Mé známé, vyučené kuchařce s maturitou z hotelovky, uznali vzdělání tak, že dostala práci uklízečky v bufetu. Němčinu se učila za pochodu se slovníkem v ruce. Přesto jí nikdo neodmítl pomoc, když do SRN přišla. Přes Jugoslávii a Rakousko.

červen 08, 2015 23:51
bb, zdráhala jsem se tomu uvěřit, ale teď začínám mít jistotu - ty si na mě vedeš spis jak STB! : Myška
Ale to mám z toho, že zde od začátku vystupuji pod stejným nickem a to co píšu, je konzistentní. Možná by bylo všechno jinak, kdybych nick každou chvíli měnila, a byla dejme tomu Myška1, Myška2, až MyškaX, občas zamlžila, třeba o počtu a pohlaví dětí...

červen 09, 2015 05:46
Drahouškové - : d@niela
to jsem se po ránu zase zasmála...
ne, nikdy jsem žádný doplatek nedostala zpět.
A ten lék, pro Kryštofa, je sice napsaný na mne, ale je to, jako hodně léků na alergii, placeno "zákazníkem" v plné výši.
Ať je tu - nebo mimo-zemšťan... Nezapamatovala jsem si včera název, hned jak se ho dozvím, tak ho sem vložím.

A s generiky mám taky svou zkušenost. Brala jsem jeden ten "levnější" lék na jinou ze svých dlouholetých chorob a furt nic. Když jsem asi po roce stále neměla žádný výsledek, naopak mi bylo stále mizerně od žaludku, předepsal mi lékař ten "hlavní". A ejhle - výsledek se velmi brzo dostavil...
Nevím, jak to je - ale asi proto se dělají obě verze, protože holt někdo má smůlu a musí "chca nechca" brát a platit ten drahej.

No, holt jsem asi smolař...
smilies/wink.gif
červen 09, 2015 08:24
Dani, já třeba generika používám a nevidím rozdíl oproti léku výchozímu. : Myška
Ale to je fuk co já, je to individuální. Záleží taky na dalších, přídavných, látkách, které lék obsahuje, ne jen na účinné látce, která je stejná. Ty další látky ovlivňují vstřebávání a využití účinné látky v organismu.
červen 09, 2015 09:36
Čert ví, : Míša šíša
co je spouštěčem alergií. Dětství jsem trávila na velké zahradě, kde jsem byla v denním kontaktu s rostlinami všeho možného druhu, u rodičů a prarodičů se žádné alergie nevyskytovaly a přesto jsem od 13 let začala trpět pylovou alergií. Po narození prvního dítěte se problémy minimalizovaly a po narození druhého jsem byla rázem bez alergie. Do dnešního dne jsem bez jakýchkoli potíží, a to jsem letos "oslavila" krásnou padesátku. smilies/smiley.gif Žiju stále ve stejném městě, v podobném prostředí, jediná změna je ta, že už tu není žádný průmysl, který by případně mohl znečišťovat zplodinami ovzduší - vše vytunelováno. smilies/smiley.gif
červen 09, 2015 09:44
ne, Myško, to si jen po těch 10 letech na Kudlance tu a tam něco zapamatuju, i úplnou blbost :) ale zase se neptám jako ty : bb.
třeba na to, jak kdo má ošetřené finanční vypořádání dětí (konkrétně tě zajímal náš syn). Každý si holt všímáme něčeho.
O dětech nemlžím, dceru i syna máme, ale u nás doma jsou holt dva synové, to se tak někdy stává, nevím, proč bych měla na internetu vyvěšovat všechny rodinné detaily v souvislostech.
Pokud jde o nick, používám léta stejný a pokud jde o číslovku nebo tečku za ním, to už jsem tu párkrát vysvětlila - na kudlanku chodím průběžně z asi tří, možná čtyř počítačů, zaregistrovaný nick mi to většinou nepropustí, takže proto ty tečky nebo číslovky. Nejsem jediná, několik lidí taky píše s různými přívěsky za původním nickem. Pravidelní a inteligentní čtenáři to vědí a chápou, ty holt jsi jen ta pravidelná. Tvé sklony opakovaně rýpat do pochopitelného a vysvětleného za ty roky znám, tak mě to nepřekvapuje :-)
červen 09, 2015 09:44
Daniel, o doplatek z nadlimitu si musíš požádat :) to víš, erár sám nic nepustí.. : bb.
a ano, psala jsi hned poprvé, že za Kryštofa jste platili 600, ale to je prostě tím, že je to z pohledu našeho systému cizinec. Kdyby byl účastníkem českého vzp, našla by mu doktorka, pokud byste chtěli, lék bez doplatku, nebo levnější alternativu. Takhle má prostě smůlu.
Chudák, snad ho to brzy přejde a užije si to tady bez alergie...máte takové plány:-)
červen 09, 2015 09:47
A tak si z toho, Myško, nic nedělej, : Krakonoš
na mě už taky databázisti leccos vědí. smilies/grin.gif

Danielo, tak to jsi smolař. My jsme si v celý rodině dycky vystačili právě jen s tím vzpomenutým Zyrtecem. Můj kamarád a doktor mejch dětí mi zrovna nedávno, když mi ho předepisoval, nabízel, jestli nechceme vyzkoušet něco modernějšího, lepšího... No, nechci. Tenhle lék funguje spolehlivě, nejsem po něm vospalej a mám takovou zásadu nes*at se do věcí, který fungujou. Platí jak pro mechanismy, tak pro zdraví nebo mezilidský vztahy.
(A jednou bych se chtěl dozvědět to tajemství, proč je právě třeba ten Zyrtec na předpis, proč si ho nemůžu za ty 4 stovky koupit volně, přispět tak do systému zdravotnictví a nebejt vodkázanej na to, kdy se potkám se svým kamarádem doktorem, aby mi ho 1x za rok či dva napsal. Ale zatím mi nikdo tu hrozbu plynoucí z volnýho prodeje antihistaminika nevysvětlil.)
červen 09, 2015 09:48
... : bb.
zatím mi nikdo tu hrozbu plynoucí z volnýho prodeje antihistaminika nevysvětlil

kdo ví, na čem bys pak ujížděl.. ,-)
červen 09, 2015 09:51
když jsem si přečetla Míšu šíšu, : bb.
tak jsem si vzpomněla, že jsem vlastně taky dvakrát zažila alergickou reakci.
Jednou asi v deseti letech, na škole v přírodě, strávila jsem několik dní, možný týden, zavřená na Šerlichu :-( večer se mi udělalo jelito na boku, do rána se stěhovalo různě po těle, pak jich pár přibylo, pak zavolali doktora, něco mí píchl a pak jsem spala a spala. Preventivně mě zavřeli na samotku, asi kdyby to byl mor.. |:-)
Podruhé asi ve 22, tak nějak, zjara mi vlítla včela do dlouhých vlasů, zpanikařila jsem, ohnula hlavu dolů, včelu ještě víc zamotala, až mě píchla. Bylo to brzy zjara, kdoví kde se čerstvě napásla, pár dnů ze mě byl mongoloid. Ale žádné ulejvání, měla jsem dvě mrňata, tak jsem si užívala pohledů z okolí :-))
červen 09, 2015 09:58
Jo, : Krakonoš
to má Míša vypozorovaný dobře, takhle to funguje, i mně se alergie věkem velmi proměnila a vnější prostředí na to nemá žádnej vliv. Přestává mi vadit kvetoucí tráva, zato se mi letos trochu spustí rýma a kejchnu, když sním jabko smilies/grin.gif.
A tak si myslím, že na to bude mít velkej vliv hormonální činnost v našem těle. Ale vo žádný studii na tohle téma nevim.
červen 09, 2015 10:13
Až budu psát na Kudlu : Krakonoš
zase nějaký kraviny, můžu se vymlouvat na to, že jsem sjetej Zyrtecem. smilies/grin.gif smilies/wink.gif
červen 09, 2015 10:13
bb, : Já
to byla asi hodně jedovatá včela, dle Tvých reakcí na Myšku.....
červen 09, 2015 10:14
Já, : bb.
na hrubý pytel hrubá záplata
červen 09, 2015 10:16
Krakonoši, to můžeš, : bb.
a my ti tu pak rádi a laicky odborně poradíme, jak se té závislosti zbavit :-)
červen 09, 2015 10:17
no, taky občas si "zaječím".... ale ohledně té alergie: : d@niela
já měla už třikrát anafylaktickej šok, a kdo nezažil, neví... Prostě najednou se vám všechno sevře, začnete se dusit... klesne vám tlak... a pokud co nejdřív nepřijede houkačka, tak holt jdete - ač jinak zcela zdraví - pod kytičky.

Poprvé to bylo fakt děsný - ale od té doby mám doma takové ty extra injekce, myslím, že je v nich adrenalin, takže to i přes kalhoty, jakkoliv - a šup. Protože je to opravdu nesmírně rychlá záležitost. A není to jen na včely. :-)))

Já mám bohužel alergii zkříženou, i potravinovou a navíc ještě, když např. sním či si dýchnu "něco", co mi nevadí, tak ve styku s jiným "něco" může být z toho průser. Takže mám celý seznam, čemu se musím opravdu fest vyhýbat. Např. spolehlivě mne zabijete lžičkou medu :-)))

(No, a navíc, zyrtec a další ta běžná antihistaminika na mne působí tak, že po chvíli buď usínám, nebo jdu rovnou k zemi. Teprve po léééééééééééétech jsem zjistila, že vlastně alergik byla i moje máma, jenže - holt dřív se o tom pendrek vědělo.)

Zdědily to po mně děti a po nich jejich děti. Jo, co nadělám...
A věřte, není to jednoduché, žít s alergií.

U dcery jsem na to přišla tak, že když jsem kdysi dávno dělala diplomku na FAMU, tak jako jeden ze scénářů jsem si vzala téma alergie. Protože má velká kamarádka měla dvě děti - atopiky... No, a abych se dostala přímo dokumentaristicky k věci, bafla jsem svou totálně zdravou holčičku, nabiflovala se od kamarádky pár příznaků... Takže Lence byly udělány testy - a co se nestalo: skoro každej ten bodaneček se proměnil v obrovskej červenej koláč... Nakonec jsem byla nesmírně ráda, že mi tahle náhoda pomohla poznat případná nebezpečí, která jí hrozila. A stejně jsem zažila příšernej šok, když měla ona anafylaktický šok - kvetly trávy a jí skoro vypadly oči z důlků... Ano, neumíte si představit tu hrůzu! Opravdu celá nesmírně opuchla, oči měla téměř venku, sotva dýchala...

Jo, držím palce všem, kterým stačí pár zyrteců na rok.
červen 09, 2015 10:37
Zyrtec, : Iris
pokud si vzpomínám, funguje dlouhodobě, čili musí se nasadit už chvíli před sezonou, možná to někdo bere pořád. Zpočátku po něm syn byl vždycky nějakou chvíli spavý.Claritin, Aerius a jiné novější léky zabírají myslím hned,prostě na potíž.Ne preventivně.
Takže pár Zyrteců asi k ničemu není.

Pokud jde o ty případy vymizení nějaké alergie, myslím, že došlo u vás /Míša, Rýbrcoul...) k něčemu jako spontánní desenzibilizaci - tedy zvyknutí si na alergen cestou malých neškodných dávek tak, jak se to dělá píchaním vakcín pod dozorem lékaře. Tělo si postupně zvyká. Ale co v tomhle procesu hraje roli, to fakt nevím - sranda to určitě není, protože naopak na jiné věci se člověk může časem senzibilizovat.

A také tu je, jak správně píše Daniela, nebezpečí zkřížených alergií a to může udělat takový fičák, že na to bez léků a doktorů asi sami nestačíme.

Anafylaktický šok je průser danielo, nosíš doufám u sebe injekci k okamžité aplikaci?!
červen 09, 2015 11:23
nejlepší antihistaminikum je Dithiaden : laco
Jsem z vesnice - jako malý pole, louky, domací zvířectvo. Taky jsem prošel obdobím, kdy jsem neměl žádné reakce ( byl jsem taky mladým včelařem). A pak jednou ( cca v 18 letech) pích a jedině Dithiaden mně zachránil. Pak se přidala senná rýma apod. - při vyšetření na alergologii jsem byl de facto alergický na vše. Po x letech se alergie sama ztratila, teď pouze snad pyly z vysokých tráv, jinak nic...
červen 09, 2015 12:23
Diathiaden : Iris
je výborný, takže se dává třeba preventivně před vyšetřeními, kdy se používá kontrastní látka, na kterou lidé bývají často alergičtí. Ze zkušeností ale vím, že jsou po Dithiadenu odbouchnutí - je to spíše lék na okamžité řešení problému, nežli na každodenní užívání, uspává hodně. Rozhodně bych Dithiaden měla stále u sebe na cestách apod. -člověk nikdy neví, kdy se potká se svým prvním alergenem smilies/wink.gif
červen 09, 2015 13:15
Tak jsem našla ten lék: tady je: : d@niela


Dymistin

Dymistin 137 mikrogramů/50 mikrogramů nosní sprej, suspenze 1x 17 ml 137 μg/50 μg R01AD58 flutikason, kombinace
nehrazeno pojišťovnou,
pouze na recept


zdroj: http://www.najdi-lekarnu.cz/leky/Dymistin


červen 09, 2015 15:22
Dithiaden : Krakonoš
je možná nejstarší (nebo jedno z nej...) antihistaminikum u nás prodávaný, znám ho z dětství. Je účinnej, ale šílený uspávadlo. Navíc jsem v tom dětství a mládí měl pocit, že jeho účinek při delším užívání klesá a je nutný zvýšit dávku (a vodpadnout ve stoje :-) ). Ani jsem netušil, že se ještě vyrábí. Po převratu se vobjevil tabletovej Fenistil a nakonec ten Zyrtec, u kterýho jsem zůstal. Funguje i na akutní potíže, navíc působí fakt dlouhodobě, takže mi vobvykle i v nejprudší sezóně stačí vzít jednu tabletu za dva dny, a aspoň mě vůbec netlumí. Dnes mám spotřebu tak max. 20 tablet za rok, pár jich vemu v dubnu kdy kvetou lísky a břízy, který mi v mládí vůbec nevadily, pár pak v červnu, když jdu kosit kvetoucí trávu nebo se v ní musím pohybovat z jinejch důvodů - už mi vadí jen při takhle intenzivním kontaktu, jinak ne.
červen 09, 2015 16:19
krakonošu : kolemjdoucí
(A jednou bych se chtěl dozvědět to tajemství, proč je právě třeba ten Zyrtec na předpis, proč si ho nemůžu za ty 4 stovky koupit volně
tak si kup ten analergin, co píšu hned nahoře, neb jest to jedno a to samý. Žeru celoročně. Ospalost se nekoná.
červen 09, 2015 17:25
Tak teď mi strejda gůgl pravil, : Krakonoš
že už je volně prodejnej i ten Zyrtec, tak to příští rok (spíš teda až za 2 roky) vyzkouším. A nebo ten analergin, jak řikáš. smilies/wink.gif
červen 09, 2015 22:45
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]