O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

STÁRNUTÍ AMERICKÉ - 2. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 29 červen 2015
Minule jsem tu probral předdůchodcovský věk a starost, jak ho řežít. Nevím toho dost o této problematice v Česku a proto se vyhýbám srovnání. To ať si udělá každý sám a já se rád poučím. Čas běží dál a vy máte štěstí, že máte práci a do důchodu odejdete z ní. Dokud můžete pobíhat po světě, je to dobré. V USA jste bez auta vyřízeni, na nákup je to daleko a z nákupu s taškou ještě dál. 
 
 
 
 
 
 
 
      Donášková služba neexistuje. Jen rozvážka obědů pro seniory, ceny příznivé, což o to, ale oběd není jediné, co potřebujete. (Pokud jste ale opravdu bohatí, tak s prominutím vámi se zabývat nebudu.) Máte dost na to, abyste si zaplatili soukromou péči doma, služebnictvo, řidiče.
 
     Ale pak jsou tu ti chudší, kteří ale měli dost na to, aby si platili pojištění pro stáří. Americký Medicare, to je zdravotní pojištění pro seniory, však domy s pečovatelskou službou neplatí. To je jen pro návštěvy u lékařů a nemocnice. Stojí to 114$ měsíčně a pokud musíte k lékaři - platíte prvních 500$ z účtu a pak 20% z každé návštěvy. Běžná prohlídka je za 70$. Ovšem můžete si přikoupit další pojistku, která zaplatí tuhle mezeru a také léky, ty totiž Medicare také neplatí...
 
      Co tedy? Existují soukromé pečovatelské služby, ošetřovatelka více či méně kvalifikovaná k vám přijede domů, stojí to od 12.50$ do 50$ na hodinu. Máte na to? Výborně... 
 
 
 

 
 
 
      Další jsou pak domy s pečovatelskou službou. Stojí, zas podle kvality, 1300$ až 4200$ měsíčně. Můžete na to uzavřít pojistku, samozřejmě, platí se však až 250$ denně na pobyt -  když ji začnete platit už ve věku pětapadesáti,  je potom cena 200$ až 600$ měsíčně, ale opravdu nevím jaký je rozdíl. Kdybych začal teď, je to 600$ až 1100$ měsíčně. Pobyt v domě pro seniory stojí, zase podle kvality 1400$ až 4200$ měsíčně, takže to pojištění je opravdu potřeba.
 
      Je tu ovšem ještě jedna možnost, dost lákavá. Výletní lodě. Budete se divit, ale je dost důchodců, kteří se na výletní loď přestěhovali. Pokud vám nevadí kabina uvnitř, tedy bez oken, (ale kumbálek na smetáky to není) pokud nevadí, že jste odloučeni od rodiny, (máte-li ji), pokud nevadí, že jste bez trvalých přátel, i když s trochou štěstí bude někdo cestovat a bydlet na stejné lodi, pak je to to pravé pro vás. 
 
 
 

 
 
 
      Konečně, k čemu okno, že. Stejně ve spaní máte oči zavřené a celý den trávíte jinde. Jídelny, kino, kasina, koncerty, to vše se nabízí a překvapivě už v ceně od 80$ na den! K tomu perfektní lékařská péče včetně ošetřovatelek. Co víc si přát? Jediné, co je potřeba plánovat dopředu, aby plavby navazovaly - pokud chcete odbočit jinam.
 
 x x x
 
       Pokud jste ovšem ve vašem zaměstnání  nevydělávali dost a pojištění jste neplatili (protože vám na ně už nezbylo), nezbývá než se modlit. A takových je nás moc...
 
MICHAL
 
 
 
Komentáře (6)add feed
.. : Nellina
na nákup je to daleko a z nákupu s taškou ještě dál.


dnes se da nakoupit online a nakup dovezou. Funguje to uz i v Cechach.
červen 29, 2015 23:48
... : Mikin
Dobre napsane, Michale!
Ja bych chtel jeste doplnit, ze majetkova situace duchodcu v Kanade i ve Statech zalezi nejvic na jedne veci. Jestli maji, nebo nemaji vlastni bydleni. Vim ze to v Cesku plati vice a vice taky, ale Severni Amerika v tomhle myslim vede.

Lide kteri z nejakych duvodu nestacili pred odchodem do duchodu splatit hypoteku nebo nabyt domku ci bytu jinou, mene bolestivou cestou, to nemaji lehke. Najem casto dela vetsinu duchodu a s tim zbytkem neni na nejaky bujary zivot ani na nejakou pecovatelskou sluzbu ani pomysleni.

Presne naopak jsou na tom lide, kteri si jakoukoliv nemovitost poridili. Zejmena ti, kteri ziji ve velkych mestech, kde jsou ceny bydleni hodne vysoke. Takovi duchodci streli barak a najdou si jiny v mistech, kde je krasna priroda, ale malo prace. Takove mestecko nekde v lesich u more, kde prave zavreli napriklad papirnu a kde jsou domky za babku, muze byt opravdove terno.

Moje svagrova nedavno prodala starou barabiznu ve Vancouveru za 3/4 milionu a koupila mnohem novejsi, hezci a praktictejsi domek s bazenem na Vancouver Islandu za 250 tisic. V bance ji pribylo pul milionu a osamnele se neciti - vetsina rodiny uz na "islandu" stejne bydli. A kdyz chce videt zbytek pratel, dvouhodinova cesta trajektem je pro chudaky duchodce zdarma.

Potkal jsem take dost lidi, kteri pri odchodu do duchodu vsechno prodaji a koupi si obrovsky "motorhome", kterym pak svobodne jako ptaci brazdi severni Ameriku. U nas v Dawsonu se jich pri ceste na Aljasku vystridaji kazde leto tisice. Zimu pak tihle (casto znacne geriatricti) dobrodruzi travi nekde v Arizone nebo New Mexico, kde je porad teplo, sviti slunce a kde jsou pro ne k dispozici za pomerne nizkou cenu cele kolonie.

Jo, tezky je zivot duchodce……. (Nekdy).

červen 30, 2015 01:49
Mikine, : Michal
děkuju, správně připodotčeno. Na snowbirds, teda sněžné ptáky jak se těm stěhovavým důchodcům říká jsem zapomněl.
Nellino, kde žiješ?
V Boise jsme tuhle vymoženost neměli a obávám se, že to bude jen pro velká města, tak jako dodávkové i-tesco je jenom v Praze. U nás nic.
červen 30, 2015 05:32
Michale, : Nellina
uz nejaky rok to funguje i v Boise, treba Safeway, Albertsons. Dokonce jsem nasla i male obchudky, mistni farmari. Me to prijde dost dobry, kdysi jsem chtela kolegyni nakoupit, byla po operaci a nemohla nic nosit. Tak mi rekla o tehle sluzbe.
červenec 01, 2015 12:15
Ale Nelino, : Michal
v Boise Safeway vůbec není. Albertson sice je, ale nemá delivery. Než mně začneš kázat vygoogli si to prosím. Malé obchůdky patří jen Číňanům a Vietnamcům, farmářské jsou je organické a příslušně drahé. Jinak jen restaurace.
Ale - to tu budem probírat všechna města v USA?
červenec 01, 2015 13:25
Michale, článek si stěžuje na hrozný podmínky ve stáří v Americe :-) : toulavej
Což je úsměvný, když je porovnáme s těmi v Čechách. Tady se čeká i několik let na umístění v domově důchodců, když máš štěstí. Když nemáš a jsi sám, i když žiješ ve svém, s průměrným důchodem 10 tisíc – který, jak z průměru vyplývá, nemá ani polovina důchodců – žiješ na hraně, pokud jsi si nic nenaspořil. A polovina pracujících nemá z čeho si naspořit. Když se něco rozbije nebo přijde nemoc, jsi i tady v průšvihu. ALE, tady se nemůže důchodce se svým důchodem sbalit a odletět do Kostariky nebo odjet do Mexika a žít tam, kde se bude za svůj důchod mít slušně, jako to může udělat americkej důchodce. A ani se nemusí učit jinou řeč. A nebo do Thajska, podle nátury. Nebo do Čech, když umí česky. A tohle je ten podstatnej rozdíl mezi chudákem americkým důchodcem a průměrným i lehce nadprůměrným českým důchodcem.
červenec 07, 2015 16:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]