O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DĚDEČEK PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 07 květen 2015
Jak by řekla Božena Němcová: dávno, dávno již tomu. Před 70 lety, krátce před obsazením Brna sovětskou armádou, začal létat nad Brnem malý sovětský bombardér. Létal každodenně a zvláštní bylo, že jeho pilot vždycky když hodil bombu, vypnul na chvíli motor. Brňáci si na to už pomalu začali zvykat a podle zvuku hvězdicového motoru začali letadlu říkat kafemlejnek. Bylo slyšet častěji a častěji dunění děl a výstřely.
 
 
 
 
 
     Jednoho dne, když střelba na čas ustala, usoudil můj dědeček František, že válka skončila a šel se podívat do textilky, ve které pracoval, jestli je pro něho nějaká práce. Když se dlouho nevracel, vydal se ho můj táta se starším bratrem Jindrou hledat. Vrátný v textilce jim řekl, že ho zná, ale že ho ten den neviděl. Ale že nedaleko leží nějaký člověk, zabity bombou „kafemlejnku“.

 

Oba kluci tam hned šli a ty nejhorší obavy se staly skutečnosti. Tělo mého dědečka leželo hned vedle kráteru bomby a přeraženého stromku.

 

 

 

 

 

 

 

Chyběla mu část hlavy, ale kluci ho hned poznali podle oblečení a knírku. A podle legitimace v náprsní kapse. I ta byla proděravělá střepinou bomby.

 

 

 

 

 

 

 

Běželi na nedalekou policejní stanici, ale ta právě zavírala. Když policistovi řekli, že jde o jejich tatínka, slitoval se, znovu otevřel a sepsal protokol. Poradil jim, že mají svého otce pohřbít na hřbitově v Husovicích. Protože už byla tma, museli kluci domů, do sklepa. Po cestě potkali skupinu německých vojáků. Vojáci se zastavili, dívali se na ně a o něčem se radili. Ale pak pokračovali v chůzi.

 

Ráno už byli všude Rusové. Protože měl na sobě Jindra dvouřadový oblek a vázanku, zeptal se ho jeden z Rusů, jestli je !inzenjer“. A hned mu prohlédl obě zápěstí, jestli nemá hodinky.

 

Kluci šli zpátky do textilky, kde našli dvoukolák a balíky látky. Tělo svého otce zabalili, naložili a vezli po ulici Vranovská do Husovic. Když přišli ke dnes již zrušenému viaduktu staré tratě na Tišnov, viděli na okrajích ulice zalehlé německé vojáky, kteří na někoho stříleli. Ale protože byli ze všech hrůz úplně otupělí, bylo jim v té chvíli už všechno jedno a táhli vozík středem ulice dál.

 

Až uviděli v průjezdech domů opět vojáky v ruských uniformách. Na Husovickém hřbitově se válely rýče i lopaty, půda byla na jaře měkká a tak nebylo vykopání hrobu velký problém. Přijelo však nákladní auto s korbou plnou mrtvých ruských vojáků a Rusové poručili oběma klukům vykládat mrtvoly. A tak můj strýc Jindra bral mrtvé za ruce, táta za bosé nohy a házeli je dolů. Tam už čekali dva další místní mladíci a házeli je do nedaleké jámy.

 

V Brně se, na rozdíl od Prahy, žádné vítání se šeříky nekonalo. Osvoboditelé kradli a znásilňovali. Mnoho žen a dívek se proto nechalo ostříhat nakrátko a převléklo se za muže. Mému tátovi bylo tehdy 17, a ruští vojáci se jemu i dalším jeho vrstevníkům dívali občas do trenek, jestli přeci jen nejsou holky. Situace se zlepšila až po odchodu vojáků z města.

 

Po válce byly ostatky mrtvých sovětských vojáků přeneseny na místo památníku na Ústředním hřbitově a tak tam dnes nejspíš odpočívá i můj děda František.

 

Pokud někdo z Brňáků navštívíte prodejnu Interspar na Cejlu, všimněte si hned naproti hlavního vchodu, přes parkoviště na chodníku u zdi textilky, místa, kde chybí strom. Tak tam padla ta bomba, co mi před 70 lety zabila dědečka…

 

 

MIKIN

 

 

 

 

 

 

Komentáře (13)add feed
Silnej příběh mikine. : toulavej
Názorně ukazuje, že osvobození od Němců – nacistů, nepřineslo všem svobodu a štěstí i když se nezúčastnili bojů. Vysvětluje, proč si víc sympatií získali američtí vojáci, kteří zdejší obdarovávali věcmi a jídlem, než vojáci Rudé armády, kteří tu osvobodili většinu území a padlo jich tu tisíckrát víc, ale kteří tu taky kradli a znásilňovali český holky, jako třeba herečku Květu Fialovou. Potom je těžký si takových osvoboditelů vážit, zvláště, když to za bolševika byla povinnost a za to osvobození vyžadoval bolševik v Kremlu bezmeznou poslušnost a neposlušnost ihned potrestal okupací - stejně jako Němec-nacista . . .
květen 07, 2015 15:20
Už je tam Albert. : Krakonoš
Jestli myslíš Tkalcovskou ulici. Ale kde přesně chybí ten strom, těžko říct - nejsem si jistej. http://www.mapy.cz/zakladni?x=16.6274750&y=49.1987807&z=18&l=2&pano=1&pid=11612864
květen 07, 2015 18:15
... : Mikin
Dik toulavej.
Netusil jsem Krakonosi, ze znas tak dobre i Brno. Ano, je to dnes Albert a to misto je o neco bliz k Cejlu, pravdepodobne u te sede, zavrene brany kde jsou dnes vysazeny nove stromky.
květen 07, 2015 18:43
Neznám, Mikine, : Krakonoš
ale jsem člověk zvídavej a moc mě baví v digitální době cestovat na místa, ktarý mě zajímaj, prostě virtuálně - je to skoro zadarmo (stojí mě to čas, kterej bych měl věnovat budování kapitalismu, to je trochu problém :-) ). Takže jsem se tam hned juknul a poslal ti ten vodkaz. Jo - u tý šedý brány, kousek vod hlavního vchodu do fabriky, jsou vysázený nový stromky - takže tady... Smutný.
Víš, co jsem nedávno díky tomuhle virtuálnímu cestování vobjevil? Potuloval jsem se někde kolem Jeniseje, bohužel už si nevzpomenu, ve kterým městě, a na nebi - co nevidím - naprosto zamřížováno vod chemtrails! A tak si řikám - jak to, že tohle imperialistický židozednářský zlo Vladimir ve svým vzdušným prostoru strpí? A pak mě napadlo vysvětlení, až se to bojim říct, aby se někdo neurazil. Vono to totiž vypadá, nezlobíte se, kamarádi? Vono to vypadá, že v tom Vladimir jede s nima! smilies/shocked.gif smilies/grin.gif
květen 07, 2015 20:16
Krakonosi, je to tak. : Mikin
Nemusis se bat, kazdej konspiracni teoretik ti to potvrdi. Vladimir v tom jede taky.
Jinak z Hvezdove kde dedecek bydlel se jde na Cejl po Spolecenske. Za komousu se ty ulice jmenovaly v poradi Engelsova, Gottwaldova a Marxova. smilies/grin.gif
květen 07, 2015 20:45
Mikine, tohle je smutný a silný příběh. : Myška
I já vím z vyprávění, že se tehdy mladší ženy schválně oblékaly a chodily jako stařeny, schválně i špinavé, aby je Rusi neznásilnili. Dokonce moje příbuzné byly nějakou dobu zavřené dobrovolně ve sklepě. A samo, "osvoboditelé" kradli, a ničili, třeba knihy, těmi, tedy listy z nich, si doslova vytírali p...l. Prý to ani nebyli Rusi z hlediska etnického, ale spíše obyvatelé sovětských asijských republik, ti byli obzvášť divocí. No ale to vím jen z vyprávění, přičemž ti příbuzní, co to zažili, dávno nežijí, a když žili, tak jsem já ještě byla natolik malá, že vím jen střípky.


květen 08, 2015 08:26
Osvobození : Xanada
Moje máma mi vyprávěla,že za války byli ve sklepě ,když tam vpadli Rusové.Byli prý šikmoocí,od zápěstí po loket samé hodinky a se zbraní volali davaj časi.Děda jim je tedy dal.Pak se tam objevil jiný Rus,který se kamarádil s jejim bratrem a ten svého kolegu usměrnil-vzal mu dědovy hodinky a vrátil je hodem-hodinky se rozbily.Brno osvobozovali propuštění vězni a rusští důstojníci jim prý říkali kanonenfutr.
květen 08, 2015 12:52
U soudu má obhájce i vrah : Pepa
Když zde kritizujete ruské vojáky kteří špatně živení, špinaví, dokázali vyhrát válku a klekáte před navoněnými amíky téměř na kolena, tak se těch Rusů musím trochu zastat.
Dovolím si vám připomenout, že na svátek svatého Valentina, dne 14. února 1945 rozflákala Americká letadla Prahu a zabila 701 osob, zranila 1.184 osob, 11 dnů před vstupem do Plzně rozbombardovala Americká vojska dne 17. a 18.4.1945 především Měšťanský pivovar, sídliště Slovany a Škodovku Plzeň. Těch leteckých útoků a zabitých civilních osob bylo na mnoha dalších místech naší vlasti více. Dovolím si Vám připomenout i fakt, že Americká armáda na Plzeňsku nechala propustit z basy fašistické vojáky, zejména důstojníky a vzala je pod svoji ochranu, že vydrancovala po bombardování zbylý technologický archiv Škodovky Plzeň, že zabavila našim lidem zbraně, že neumožnila odjezd lidí na pomoc Praze při povstání apod.
Američanů padlo ve válce něco přes 500 tis. je to hrůzné číslo ale Rusů padlo 22 milionů.

květen 08, 2015 20:49
Pepo, : Mikin
jedina zminka o Americanech jak v mem clanku, tak v komentarich, byla od Toulavyho. A ze by si pred nimi klekal na kolena, toho jsem si nevsiml. Priste bud te dobroty a nelzi.
Ve Skodovce Plzen se vyrabely stihace tanku Hetzer, ktere Nemci pouzivali az do poslednich hodin valky. V poslednich trech tydnech nevyjel z bran fabriky diky bombardovani ani jeden.
Pokud se chces zastavat ruskych vojaku, klidne to zkus. Sotva to ale dokazes pomluvanim Americanu.
Vsechny nesmysly ktere tady citujes maji puvod v knizce vydane komunisty v roce 1951 pod nazvem " Hanebná role amerických okupantů v západních Čechách v roce 1945".
květen 09, 2015 00:57
Diskutovat ... : micka
Diskutovat o úloze USA v II. světové válce by bylo asi na dlouho. Příčinami počínaje, průběhem a dodávkami zbraní následuje a osvobozováním Evropy konče.

Úloha států a národů je v obdobných událostech nepodstatná. Rozhoduje se jinde, kde je moc a peníze. Pak je ideologie stranou.

Stejně tak je zbytečné se dohadovat o chování vojáků. Voják v dobytém území se chová vždycky stejně už od počátků času. Jen tu tehdy jeskyni nezapalovali, ánžto nehořela.
květen 09, 2015 08:18
Mikine. : Pepa
To co jsem dal jako připomínku k obhajobě je kousíček z otevřeného dopisu US ambasádě občanů Čs.
Podívej se na kritiku (současnou)samotného Američana. Stačí dát do vyhledavače jméno tohoto pána. Asi špion. Jinak to není možné.
Bývalý člen administrativy prezidenta Reagana Paul Craig Roberts se ve svém komentáři ostře pouští do Spojených států. Vláda ve Washingtonu prý usiluje o válku s Ruskem a fakticky tak ohrožuje život na naší planetě. Americká armáda dle jeho názoru nestojí za nic a Rusko by ji bez problémů porazilo.
květen 09, 2015 10:57
Mikine : -doktor-
Čest památce všem kteří padli .Mikine i po těch letech sdílím s Tebou zármutek....Ahoj
květen 09, 2015 15:39
... : Mikin
Doktore, diky !
---------------------
Jo tak, Pepo. On si tady pred "Amiky" nikdo na kolena nekleka. Tys to jako vzdycky jen odnekud okopiroval. :-
květen 12, 2015 15:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]