O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK NA VYSOKÝ TLAK - I. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 duben 2015

Vysoký krevní tlak, neboli hypertenzi, má 28 procent dospělé české populace. Toto číslo je pravděpodobně ještě vyšší, protože řada lidí o svém vysokém tlaku neví. Za hypertenzi označují lékaři již stav, kdy krevní tlak dosáhl hodnoty 140/90. Při  léčbě dosahuje normální hodnoty jen 18 procent pacientů, přestože ve spotřebě léků na hypertenzi je Česko na třetím místě ve světě.


 

 

 

 

 

 

 

     Tlak je proměnlivý, ráno a k večeru bývá o něco vyšší, v noci trochu klesá. Ovlivňuje ho i stres, fyzická námaha a až třetině lidí vzroste v ordinaci lékaře. Hypertenze bývá označována za „tichého zabijáka“, protože sama o sobě nebolí, ale ohrožuje nemocného možným krvácením do mozku, urychluje kornatění cév a může přispět ke vzniku infarktu či selhání ledvin. Varovné příznaky, jako jsou bolesti hlavy, závratě, hučení v uších či krvácení z nosu, se objevují jen někdy. Postižení se bohužel nezřídka dlouho domnívají, že jsou zdraví. 

 

     Je ale důležité poznamenat, že vysoký krevní tlak není sám o sobě žádná nemoc. Je to pouze příznak. V téměř všech případech je zvýšení tlaku krve mechanismem, s jehož pomocí se tělo snaží si zajistit více kyslíku, aby se mohlo udržet naživu.  Jak předcházet hypertenzi všichni víte - jsou toho plné noviny, časopisy, vzdělávací a dokumentární televizní pořady - tedy zdravou stravou, omezením spotřeby soli, alkoholu, dostatečným pohybem, nekouřením.

 

      Zajímavé je, že koření, včetně pepře a papriky, tlak neovlivňuje a ani káva tlak nezvyšuje.

 

 

 

 

 

 

 

     Jestlipak jste věděli, že Kayenský pepř (chilli papričky) je prakticky nejúčinnější lék, který stabilizuje krevní tlak? Je to ve skutečnosti to nejlepší, co lze užívat k posílení celého kardiovaskulárního systému. Chilli koření upravuje krev takovým způsobem, že jednak zastavuje krvácení, ale současně také brání proti vzniku sraženin. Chilli pomáhá čištění ucpaných arterií a je o něm známo, že léčí nemocné srdce.

 

 

      Pokud při infarktu postižený vypije jednu lžičku chilli v horké vodě, zastaví to jeho potíže už v průběhu jediné minuty. No, a denní užívání jedné čajové lžičky chilli v horké vodě nebo rozmíchané v džusu (ovšem bez cukru a chemických přísad) přináší rychlé výsledky a stabilizuje krevní tlak. Pokud je pro některého nemocného celá lžička chilli příliš silná, je vhodné začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat.



 

      Já se doposud těmto papričkám obloukem vyhýbala - ale zkusím to. Malinko...

Co vy - vy zvládáte pálivost chilli papriček?

     

paprikový strašpytel

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (14)add feed
Milá Dani, : Michal
pominu ten v Česku zavedený nesmysl, kterým je označení chili papričky. Ono totiž chili je aztécky paprika, takže chili paprička je jako tomato rajče. Prostě zdvojení názvu. Ale trh a zákazníci jsou zvyklí, s tím už se nedá nic dělat.
Ty papričky v Česku prodávané jsou papriky Holland chiles eventuálně Cayenne. Celý traktát je k nahlédnutí zde: http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=9&t=16 .
Já sám s nimi potíž nemám, v Mexiku jsem se naučil pálivé jíst. Ale podotýkám všeho s mírou. Každý blbec umí narvat do jídla spoustu pálivého a pak to nazvat třeba ďáblova pomsta. Tak za prvé, pálí to dvakrát, na to lidi zapomínají, poprvé v puse a podruhé, no to už každý ví.
Je to chyba. Každý máme jinou míru tolerance a dobře to dělají právě v Mexiku. Jídlo je prostě pikantní a na stole je k tomu několik, nejmíň dvě omáčky, víc a míň pálivé a každý si dodá sám.
Ale zpět ke článku. ANO, Capsaicin je skutečně výborným lékem na srážlivost krve, zároveň ucpávání cév, prostě nebudu opakovat celý článek, to vše souhlasí a já s tím.

Na závěr jen snad dodat, že maximální tlak se stále snižuje a já podezírám farmaceutický průmysl že v tom má prsty. Stejně jako hladina cholesterolu. Ta jde také stále dolů a přitom se stále přesně neví k čemu vlastně je. Jsou studie po kterých by se člověk ze samé hrůzy másla a sádla nedotkl, jiné zas tvrdí, že bez cholesterolu nelze žít, protože působí jako "mazivo" v popraskaných cévách a kdyby ho nebylo odpor by byl takový, že krev by snad ani nemohla proudit. Tak si vyberte.
Na závěr jsem si schválně nechal vejce. Není to tak dávno kdy byla považována málem za jed, potom se to najednou změnilo a nebezpečná nejsou. Podezírám lobby drůbežáren a množství povoleného cholesterolu je v přímé úměře se snůškou vajec. smilies/grin.gif
duben 14, 2015 07:24
bez Srirachy na stole : vlk
Už si nedovedu jídlo představit. Sriracha je směs pálivých chilli papriček a česneku. Takže ideální kombinace. Zamíchaná do vajíček a pak z nich omeletka nebo chleba ve vajíčku je super. Jen škoda, že v místních končinách hlavně u paní a dívek převažuje názor, že když to pálí, není cítit žádná jiná chuť. To fakt nechápu smilies/wink.gif
duben 14, 2015 07:27
lněné semíno : JanaJ.
Také prý pomáhá lněné semínko, ale musí být pomleté nebo rozdrcené. Já si dávám lžíci semínka do polévky. Ale nejhorší je stres, ten mi nejde ovlivnit. smilies/angry.gif
duben 14, 2015 07:53
chilli máme plnej paprapet : mura1
vloni to zebřička sklízel kosou. co s tím provedl, netuším, protože to se podle mě nedalo za jeden lidskej život zkonzumovat. já se k tomu celkem ani nepřibližuju, pálí to jak sviňa už tak na metr.

ale papoušci to rádi. nemají totiž na kapsaicin receptory. akorát se pak s mikoušem nesmím hubičkovat.
(má to dobře vymyšlený ta paprika: celkem nikdo ji nesežere, jen ti ptáci, kterí pak s trusem vylučují i semena a postarají se tak o papriččino rozšiřování).
duben 14, 2015 08:43
... : deeres
Na závěr jen snad dodat, že maximální tlak se stále snižuje a já podezírám farmaceutický průmysl že v tom má prsty. Stejně jako hladina cholesterolu.

Pod to se mohu jedině podepsat.
duben 14, 2015 08:59
Vlku, : Michal
přesně to co říkáš je hřebíček na hlavičku trefený. Jak jsem napsal
Každý máme jinou míru tolerance
a v tom je jádro pudla. U jídla máme cítit i chuť, samozřejmě. Já tvrdím, že v prvním soustu si můžeme a máme tu pálivost cítit, ale v průběhu má přejít "do pozadí" a cítit i to ostatní.
Srirachu samozřejmě doma mám a používám, považuji ji za přímo základ pálivých přísad, na rozdíl od jinak oblíbeného Tabasca. To má v sobě spoustu octa a nevím, proč bych si ten ocet měl lít třeba do polévky. Jediné kde je podle mne použitelné je na utopence, no ale kvůli tomu ho přece nebudu kupovat, když mám stále doma srirachu.
A do těch tebou zmiňovaných jídel je to u mně samozřejmost.
duben 14, 2015 09:46
Dani : mia I
tohle bych neriskovala. Krevní tlak snížíš, ale střeva a zadnici budeš mít v jednom ohni smilies/grin.gif smilies/grin.gif
duben 14, 2015 10:15
holky, neuďte labutě! : vlk
s tím druhým pálením to není tak žhavé, ani Blairovi omáčky typu After Death Sauce se nikdy takto neprojevily, to jsou jen bloky v hlavě. Kapsaicin je prostě zdravý a tělu jen prospívá! Navíc jako vedlejší efekt způsobuje uvolňování šatů v bocích a níže smilies/wink.gif
duben 14, 2015 11:57
Za mých studiích : babi
na zdrav.škole jsme se učily,že systolický tlak má být tak vysoký,kolik je člověku let a připočteme 100.Diastolický do 90.Tak pro mě 170/90.Dnes bych na takový tlak brala 2x denně prášek.Kdo na té změně má zásluhu? Výrobci léků,kterých je moc a moc.Stejné je to s cholesterolem.Každý ho má zvýšený.A zase léky.Vždyť jich je tolik vyrobených,přece je nevyhodí.
duben 14, 2015 12:43
Capsaicin, : Bara
ktery obsahuji naplaste na bolest mi zpusobil alergickou reakci, ze jeste po par tydnech se z toho lecim a to jsem ji mela prilepenou jen chvili.......Ja vim, moje chyba, ze jsem si to pred nalepenim neoverila, ale nikdy jsem alergiemi netrpela.
duben 14, 2015 15:48
... : Mikin
Michale a Vlku, ja mam omacku Siracha taky rad a v thajskem meste Si Racha odkud pochazi jsem parkrat byl. Je v ni mnohem min octa nez v Tabascu, coz je jedine dobre, protoze ocet ja nerad. Proto mam jeste radeji Phrik Nam Plaa, kde neni ocet vubec, zato je tam krome papricek i cesnek a hlavne slana rybi omacka z fermentovanych ancovicek.
duben 14, 2015 20:31
Mikine, : Michal
Sirachu používají v Americku ve všech čínských ale i mexických restauracích. Je na stole k použití. Zato tady v Česku jsem si v čínské restauraci přiostřil tím co bylo na stole a vylítli mi nudle z nosu jak to bylo pálivé. Výluh z papriček v oleji. Příště jen dvě lžičky, ne tři smilies/cheesy.gif . Phrik Nam Plaa jsem nikdy neviděl, škoda, určitě by mi chutnala, rybí omáčka je dobrá, lepší než Maggi.
duben 15, 2015 07:52
bella dozoruje : mura1
pěstování chilli


duben 17, 2015 22:22
Zvyseni tlaku po kayenskem pepri : marab
Mam problemy se systolickym tlakem, rozhodl jsem se prasky od doktora uplne vyradit a tak zkousim alternativy. Koupil jsem si kayensky pepr, zmeril jsem se pred, tlak 140, dal jsem si pul lzicky a zapil jsem vodou, palivost mi nevadila, ale po 15 minutach jsem se zmeril a tlak 155, tak ted nevim, jestli to zkouset dal, poradite? Citil jsem se naprosto v poradku. Jindy kdyz mam 150 - 160 tak uz citim tlak v hlave, ted nic. Nevim zkratka jestli s temito pokusy pokracovat, je mi ale 29 a vidina prasku do konce zivota neni moc prijemna.
květen 09, 2016 18:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]