O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HALO, JE TAM KŘEČEK? PDF Tisk E-mail
Neděle, 22 únor 2015

Já se již ničemu nedivím, ale nejhorší je, že něco podobného vůbec v pohodě jde, ale tohle je stejně jen malá kapka z vodopádu peněz daňových poplatníků. Chtěl bych vidět to opravdové vyúčtování pracovních hodin... Bylo by asi takové:  "První týden pozoroval křečky Tonda a Honza zatím píchal účetní Růženku. Potom jsme si to vyměnili."

 

 

 

 

 

Průzkum lokalit s výskytem křečka polního (Cricetus cricetus) v lokalitě Třebětice a Alexovice

červenec – září 2014

 

 

-       V roce 2014 byla společnost Ekoteam požádána o provedení zoologického průzkumu zaměřeného na výskyt křečka polního (Cricetus cricetus) na lokalitách v okolí obcí Třebětice a Alexovice ve Zlínském kraji. Důvodem žádosti je připravovaná výstavba rychlostní komunikace č. 49 (R49), jejíž část prochází katastry uvedených obcí.

 

-       Práce na průzkumu byly zahájeny v srpnu roku 2014. Z důvodu širšího posouzení populace druhu v území byly provedeny průzkumy v lokalitách katastrálních území obcí severním i jižním směrem od sledovaných lokalit. Jednalo se o průzkumy u obcí Všetuly, Količín, Rymice, Roštění, Zahnašovice, Martinice a Holešov.

 

Vlastní metodika byla použita podle běžně používaného postupu, přičemž nebylo použito rozdělení nor na samčí a samičí, a to především z důvodů skutečnosti, že se jednalo o letní nory, které jsou převážně tvořeny mladými jedinci.

 

Každá obsazená nora byla fotografována a fotografii byla přiřazena lokalizace prostřednictvím GPS souřadnic.

  

Podmínky realizace transferu

 

1. Transfer bude proveden v podzimních měsících od 10. září (po ukončení rozsídlování mláďat

narozených na konci reprodukční sezóny) do listopadu (dle klimatických podmínek). V jarních měsících bude transfer proveden od března (dle klimatických podmínek a před prvním vrhem mláďat).

 

2. Bezprostředně před provedením transferu budou určeny aktivní nory v prostoru výstavby R49 Třebětice – Alexovice.

 

3. Odchyt jedinců křečka polního z aktivních nor bude proveden do živochytných pastí. U každého jedince bude určeno pohlaví. Tato kontrola má za cíl ověřit skutečnost, že se nejedná o laktující samici

(hledisko předběžné opatrnosti zamezující možnému úhynu mláďat v noře).

 

 

 

 

4. Bude proveden transfer na vhodnou lokalitu v okolí záměru.

 

5. V případě transferu v podzimním období bude plocha transferu vybavena obilnými zrny v množství cca 5 kg/ex jako náhrada za ztrátu potravy nashromážděné v původní noře.

 

6. Pro každého jedince bude vytvořena nová nora o délce 40 - 50 cm odpovídající svými dalšími parametry ekologickým nárokům druhu. Min. vzdálenost nor od sebe alespoň 1 m. Do jedné nory bude vypuštěn 1 křeček. Po vypuštění bude zabezpečena adaptace jedince na novou noru.

 

7. Na nově osídlené lokalitě bude provedena kontrola populace (monitoring) přesahující periodu populační dynamiky druhu (Losík a kol. 2007) tj. (alespoň 5 let).

 

 x x x

 

 nebudu tu publikovat celou fakturu i to zdůvodnění,

je to v redakci. Pro "zajímavost" stačí i tohle.

S pozdravem "Křečkům zdar!",

PEPA KOUBA

 

 

 

 

Komentáře (6)add feed
Chci taky přesídlit, : KATE5
vybudovat hezkou novou noru a předzásobit na zimu.
Je to hezké, že se staráme o zvířátka, ok, ale za tolik peněz? Za tři měsíce?
únor 23, 2015 07:34
Napsal mi kamarád. : Pepa
Poslal jsem kamarádovi povídání o křečcích a faktuře. Odpověděl:
Pepo je to hrozné, ale je to absolutně nic proti tomu co se zde odehrává, to by bylo na hrozně dlouhou a smutnou debatu. To jsou ty samé částy ale s pár nulama vzádu a nikoho to nesere. Nechci to vůbec rozvádět, jsou chvíle kdy se stydím s kým žiju. Opravu je to tak. Třeba všude fungující jednoduchý zákon o prokázání původu peněz tu nemá žádná vláda zleva do prava odvahu přijmout, protože by šli na mizinu a mnozí za katr. Ale to nechci s tebou řešit, nestěžuji si, ale buď rád že jsi tam kde jsi. Lidé už tu otupěli a rezigovali jak za komančů a to je smutné. Připadá mi že jsme tak blbí že nám stačí otevřené hranice, trochu lepší zboží a mají od nás klid.
únor 23, 2015 08:25
... : Bara
Tihle Ekoaktivisti napr. v NL vsemi moznymi soudy znemoznovali otevreni dalnice 10 let!
10 let byla hotova, stala miliony, lidem by to usetrilo pul hodiny jizdy....
V miste kde stoji ta dalnice, objevili nejakemo dvou milimetroveho cervicka.
únor 23, 2015 19:45
... : šídlo
nedokážu posoudit, zda to bylo v tomto konkrétním případě předraženo, ale nesdílím obecné rozhořčení. podle mne není správný ani jeden extrém, ani zuřivá ochrana čehokoli kdekoli, ani bezohledné zabetonovávání přírody. ostatně - chtěli byste vy osobně bydlet přímo u dálnice? tady si můžete přečíst, jak takové sledování křečka - i když ne kvůli dálnici - vypadá: http://www.dedenik.cz/2012/05/05/priroda-krecek-polni-nahlednuti-do-zivota-tribarevneho-drsnaka/comment-page-1/
ono to sledování nebude taková legrace, jak si někteří představují.
únor 24, 2015 14:44
ale za tolik peněz? : d@niela
za tak krátkou dobu?
únor 25, 2015 22:36
nešlo mi o peníze, ale o křečka : šídlo
ano, v tomto konkrétním případě asi šlo o malou domů, psala jsem, že nedokážu posoudit cenovou stránku..myslela jsem svým příspěvkem, že obecné rozhořčení by se nemělo obracet proti nevinným - ten chudák křeček za nic nemůže
únor 27, 2015 10:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]