O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAŠLÁ SLÁVA - PRAŽSKÝ BAŤA PDF Tisk E-mail
Neděle, 11 leden 2015
Přejít na obsah
ZAŠLÁ SLÁVA - PRAŽSKÝ BAŤA
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

Nepěkný konec měla i vila, v níž byla obrazárna. Poničil ji nálet 14. února 1945, naštěstí křídlo s obrazárnou zůstalo zachováno. Poškozená vila byla po válce zkonfiskována a část obrazů je k vidění v Národní galerii. Nedávno jsem Koperníkovou ulicí procházela na Grébovku, v místě stojí nyní nějaké nově postavené rezidence.

 

Ještě záhadnější byl konec další Waldesovy vily Marie, stojící též na vinohradských svazích. Vila Marie z r. 1884 sloužila po válce jako škola pro slabozraké. Prošla různými majetkovými převody. Asi dvakrát na konci devadesátých let minulého století záhadně vyhořela a jednoho rána r. 2005 - k velkému překvapení obyvatel sousedních domů i úředníků - už z ní zbyla jen hromada sutin. Místo ní  nyní v zahradě stojí novostavba vily jednoho z našich současných miliardářů...

 

Relativně příznivější osud mělo Waldesovo muzeum založené r. 1916, které původně sídlilo přímo v továrně. Později se přestěhovalo do nádherného obchodního paláce Waldes,  postaveného r. 1911 (Moskevská ulice 262/75) s nádhernými plastikami nad vstupem. Muzeum zaniklo r. 1947. Po roce 1948 byly velké prosvětlené místnosti rozpříčkovány na kanceláře KSČ, bizarní místnosti Lidových milicí, včetně nocleháren. Některé předměty skončily v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Slávu se však podařilo přece jen částečně vzkřísit.  V současnosti totiž ve Waldesově muzeu sídlí Galerie Deset. Kromě výstav se zde pořádají i koncerty pro obyvatele Prahy 10.

 

Značka Kooh-i-noor je známa i v souvislosti s českobudějovickými  tužkami. Spojitost však mezi těmito podniky nehledejte.

 

„Svět patří tomu, kdo si jej vezme“ – to jsou slova Jindřicha Waldese, který byl v říjnu 2000 vyznamenán in memoriam prezidentem Václavem Havlem. Tehdy Václavu Havlovi darovali potomci Jindřicha Waldese  předmět pocházející z tzv. Karlštejnské sbírky – sponu. Tu jedinou směli odvézt do zámoří v době, kdy prchali před nacistickou zlobou.  VH ji daroval Uměleckoprůmyslovému muzeu.

 

Kdyby tak předměty mohly a uměly vyprávět lidské osudy…

 

 

Tolik dnešní vyprávění.

MIA

 

 

Komentáře (5)add feed
Mio, jako obvykle moc pěkné. : Myška
Četla jsem skoro se zatajeným dechem.
Co nestačili zničit a vyvrátit nacisti, to dodělali komunisti.
leden 12, 2015 06:59
Teda to čumím, : Michal
o tomhle sem neměl ani tušení. Hluboká poklona Mio.
leden 12, 2015 10:33
Zajimave, dik. : Bara
Mame chalupu vedle Nemysle, tak se po rodine Weldes poptam. Neverim, ze to jeste nekdo bude vedet, ale kdo vi??
leden 12, 2015 18:04
... : Milene
Teprve dnes mám čas. takže kafíčko a pěkné počteníčko.
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
leden 13, 2015 13:36
... : mia I
díky smilies/smiley.gif
leden 15, 2015 13:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]