O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DANĚ A SMRT PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 01 leden 2015
Přejít na obsah
DANĚ A SMRT
Strana 2

 

 

 

 

 

Kdy naopak zaplatit musíte?

 

      Povinnost platit daně platí pro téměř každý příjem. Příjmem se přitom myslí nejen příjem z výdělečné činnosti, ale v podstatě jakékoliv peníze nebo hmotné plnění, které obdržíte. Tedy například i dary nad 15 000 Kč, které se nyní zdaňují stejnou sazbou jako příjmy z výdělečné činnosti, tedy 15 procenty. Jelikož dary od příbuzných zůstávají nadále od daní osvobozeny, měly by tak především být výrazně ztíženy daňové úniky.

 

      Zahrnutí majetku a peněz přijatých v dědictví nebo darů pod zákon o daních z příjmů ale nejsou jedinými novinkami. Další změny jsou však pro občany s běžnými příjmy spíše úlevou. Například si můžete drobnými příležitostnými pracemi vydělat až 30 tisíc korun, které nebudete muset zdaňovat. Mezi takové příjmy patří jednorázové činnosti a služby, které člověk neprovozuje soustavně za účelem výdělku, tedy nesplňují parametry živnosti (podnikání), neexistuje k nim dohoda o provedení práce (pracovní činnosti) a podobně. Může jít například o příležitostný prodej výrobků vlastní výroby nebo produktů chovatelských.

 

      Jednodušší bude i zdanění menších výdělků – autorských honorářů nebo příjmů z dohody o provedení práce, které může váš „zaměstnavatel“ až do výše deseti tisíc korun za měsíc zdanit paušální srážkovou daní.

 

Stejně jako vloni, i letos je nutno daňové přiznání podat do konce března. Tento termín pro vás platí, pokud jste měli příjmy ze samostatné činnosti, které budete muset zdanit. Jestli ale za vás bude daně odvádět zaměstnavatel, bude chtít veškeré podklady s dostatečným předstihem. Pokud tedy státu nechcete platit vedle daní také „spropitné“, neváhejte a konzultujte s účetním, jaké dokumenty vám zajistí kýžené slevy.

 

 

 

 

Jakou daň zaplatíte z nemovitosti?

 

      Pokud vlastníte pozemek nebo některou z běžných nemovitostí určených k bydlení, rekreaci a podobně, budete muset zaplatit daň z nemovitosti. Daňové přiznání ale naštěstí nemusíte podávat každý rok znovu. Stačí ho podat jen za rok, ve kterém jste se stali majiteli nové nemovitosti nebo provedli zásadní úpravy, které mají na výši daní vliv, a to do 31. ledna. Následující roky vám finanční úřad automaticky pošle složenky s vyměřenou výší daně.

 

      Za obytný dům zaplatíte 2 koruny za každý čtvereční metr zastavěné plochy, za chatu 6 korun, za samostatnou garáž pak 8 korun. Základní sazba daně pro stavební pozemek je 2 Kč/m2, což ale platí jen v obcích do 1000 obyvatel. Ve větších obcích musíte tuto sazbu ještě vynásobit dle stanovených koeficientů. Výpočet daně tedy není úplně jednoduchý, ale finanční úřad ji vypočítá za vás – stačí podat daňové přiznání.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]