O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAŠLÁ SLÁVA - FRAGNEROVÉ PDF Tisk E-mail
Úterý, 30 prosinec 2014
Přejít na obsah
ZAŠLÁ SLÁVA - FRAGNEROVÉ
Strana 2

 

 

 

 

 

 


     Karel se svojí chotí Angelikou měli osm potomků. Významného postavení v lékárnické dynastii dosáhl Dr. Ing. PhMr. Jiří Fragner (1900-1977).  Jiří chtěl původně dovršit své farmaceutické vzdělání v USA, ale po náhlé otcově smrti se vrátil do vlasti, aby se ujal řízení rodinného podniku. Roku 1928 vytvořil s matkou a sedmi sourozenci společnost BF, která dodávala na trh více jak 50 přípravků. Jiří zakoupil v Dolních Měcholupech pozemek a začal zde budovat farmaceutickou továrnu. Projekt na stavbu továrny vypracoval bratr Jaroslav, úspěšný projektant (návrh úpravy Betlémské kaple, Karolina, mnoha výletních vil v Nespekách u Prahy). Jeho manželkou byla herečka Věra Gabrielová známá z filmu Škola základ života. Továrna byla dokončena v červenci r. 1930.


     I ostatní bratři se snažili být úspěšní, z literatury je znám Richard Broj či Benjamin Klička, jejich civilní příjmení je Fragner.


   Továrna v Měcholupech úspěšně rozvíjela svoji činnost, byly zde vyvinuty další důležité preparáty. Za zmínku stojí válečné období. Ve spolupráci s významným chemikem Karlem Wiesnerem (1910-1986) zde byl vyvinut český penicilin (pod tehdejším názvem BF Mykoin 510). Aby předešli nechtěnému zájmu německých úředníků, oficiálně deklarovali výrobci penicilinu vývoj látky proti plísni ve vojenských skladech. Na Vánoce 1944 pak český penicilin našel svého prvního pacienta, školáka zraněného na bruslích s následnou sepsí kostní tkáně.


    Roku 1946 přišlo znárodnění, továrna byla oddělena od lékárny. Dostala název Spofa Fragner a stala se součástí Spojených farmaceutických závodů. Jiří Fragner byl jmenován jejím technickým ředitelem, ale po únoru 1948 byl tzv. vyakčněn a neměl do podniku vůbec přístup.

 

     Karel Wiesner, který se podílel na vývoji penicilinu, odešel do Kanady. Podnik se 750 zaměstnanci a majetkem v desítkách milionů se roku 1958 stal součástí podniku Léčiva. Došlo k modernizaci, výrobě injekčních přípravků, kapslí, léčiv. Výroba penicilinu probíhala ovšem jinde,  v Roztokách u Prahy. Po r. 1989 se podnik stal součástí a. s. Léčiva, dalšími právními a organizačními kroky pak součástí Zentivy.

 

 

Tolik dnešní vyprávění.

 

Do r. 2015 přeji pevné zdraví, a pokud budete muset přece jen sáhnout po nějaké té medicíně,

ať Vám přinese rychlou a účinnou úlevu.

 

MIA

 

Zpracováno volně dle internetu.

Námět jsem našla v knize Co v průvodcích nebývá 2 (Stanislava Jarolímková). 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
Klobouk dolů : Michal
a v úctě se skláním před tvými znalostmi a schopnostmi tohle vše sepsat.
prosinec 31, 2014 10:14
Krásné čtení : babi
Knihy Co v průvodcích nebývá mám 3 díly a je to moje oblíbené čtení.Všem na Kudlance přeji do roku 2015 zdraví a spokojenost.
prosinec 31, 2014 13:40
Michale, babi : mia I
děkuji. Většinou čtu v té zmiňované knížce a pak si hledám na internetu další info a pohltí mi to. Teď zrovna hledám a nacházím články o Jindřichu Waldesovi.
prosinec 31, 2014 13:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]