O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAŠLÁ SLÁVA - ČOKOLÁDA PDF Tisk E-mail
Neděle, 21 prosinec 2014
Máme tu vánoční svátky a ty jsou pro mnohé z nás spojeny s vůní čokolády. Té je dnes na trhu nepřeberné množství v různých chutích, i kvalitě. Rovněž jsou i vánoční čokoládové kolekce. Pojďme se však na chvilku vydat zpátky v čase a zaposlouchejme se do jednoho sladkého vzpomínání, do dob, kdy cukrářské řemeslo a výroba čokolády byla oproti té dnešní záležitostí rodinných podniků.


 

 

 

 

 

Na konci 19. století žila v Balbínově ulici na Vinohradech jistá paní Albína Maršnerová se svým manželem Františkem. Byli to manželé úžasně podnikaví a lákaly je sladkosti. Rozhodli se proto, kromě jiných činností, vařit i cukrovinky. Jako první pokus vyzkoušeli vaření tureckého medu a různé orientální cukrovinky – sultánský chléb, halvu, rahat, mannu, sučut, šumivé bonbony a nápoje.

 

Takový sučut musela být dobrota, která uspokojila i největší mlsaly, neboť šlo o mandle a ořechy navlečené na niti a obalené rahatovou hmotou. Po cukrovinkách byla poptávka stále větší a tak se manželé roku 1896 pustili do stavby nové továrny na vinohradské Korunní třídě. Zde přibyla výroba pěnových bonbonů a také zpracování čokoládových bobů na čokoládu a čokoládové cukrovinky. Roku 1897 nabídla firma věc naprosto nevídanou – vánoční čokoládové kolekce. Koho by dnes napadlo, že tyto sladké symboly vánoc už tu byly před tolika lety?

 

Firma s názvem První česká akciová společnost továren na orientální cukrovinky a čokoládu na Královských Vinohradech měla v té době 850 zaměstnanců.  Roku 1914 začala nabízet velejemné čokolády značky Orion, značka byla zaregistrována. Firmě se podařilo překonat těžké období první světové války i konkurenci kutnohorské Lidky či olomoucké Zory a na konci války pak ztrojnásobila svoji produkci.

 

Bez reklamy se ovšem obejde málokterý výrobek. A tak podnik rozjel reklamní kampaň.  Zdeněk Rykr, malíř-samouk, navrhl dodnes známou postavičku mouřenína i hvězdu Orion.  Původní mouřenínek byl v detailech odlišný.

 

Hospodářská krize třicátých let sice zasáhla negativně do běhu firmy, ale svou kvalitou, nízkými cenami a pestrostí sortimentu   (rumové pralinky, banánky v čokoládě, kočičí jazýčky a td.) firma zdárně přečkala i těžká léta. Osudné se jí stalo až znárodnění, společně s čokoládovnou Rupa se stala součástí společnosti Pražské čokoládovny, založené na jaře 1947. Přestěhovala se do Modřan a r. 1952 byla vinohradská továrna uzavřena.

 

 

 


 

 

 

Čokoládovna RUPA byla založena roku 1914 RUdolfem PAchlem. Nejdříve sídlila také na Vinohradech, později firma přesídlila do Nuslí. Lidé po hubených válečných letech lačnili po sladkostech a žádný div, že firma tehdy zaměstnávala 160 zaměstnanců. Protože poptávka převyšovala nabídku, zakoupil Rudolf Pachl v Modřanech pozemek ke stavbě továrny. Provoz začal začátkem října 1932.  Firma měla své pobočky po celé republice. Vedení firmy později převzal syn Jan Pachl.  Továrna dodávala desítky druhů čokoládových dezertů, karamely, želé a tabulkovou čokoládu s logem firmy a obrázkem pasoucích se krav.

 

Bohužel válečná léta znamenala přerušení výroby, budovy byly pronajaty firmě Junkers, Flugzeug und Motorwerke. Po válce stihl Rupu stejný osud jako Orionku. Jan Pachl odjel se svojí manželkou Jarmilou Pachlovou-Lhotovou, prvorepublikovou herečkou, po únoru do Kanady a ve sladkém podnikání tam pokračoval dál. Na český trh se vrátili až v devadesátých letech.  

 

Čokoládu vyráběla pod značkou Standard i čokoládovna bratří Kroupů na pražském Veleslavíně. Firma, založená r. 1903, zaměstnávala až 350 zaměstnanců; její sortiment čítal až 2500 položek. Známý byl hlavně kakaový prášek v červené plechovce, čokoládové doutníky, bezalkoholové ovocné světlé pivo (tím čokoládovým doutníkem bych nejspíš nepohrdla). Firma měla po Praze své prodejny. I ji neblaze poznamenala hospodářská krize a ve válečných letech též sloužila stejně jako Rupa německým zájmům. Později zmizela z trhu.

 

Novodobá historie čokoládoven už tak sladká a čokoládově lahodná není. Co naplat. Až tedy rozbalíte tu svoji oblíbenou tabulku čokolády či zavěsíte čokoládovou figurku na stromeček, vězte, že tu s námi tyhle oblíbené dobroty jsou už pěknou řádku let. 

 

 

Pokojné vánoce s vůní čokolády přeje MIA

Volně zpracováno dle internetu a knihy Co v průvodcích nebývá 2

 

 

 

 

Komentáře (11)add feed
Mio díky za zajímavý článek. : Myška
Ti komunisti, ti způsobili tolik zla...
prosinec 22, 2014 10:10
Ačkoliv nejsem komunistka , : alka..
dovolím si podotknout,že za nich čokoládovny fungovaly a prosperovaly. Tam bych chybu nehledala...
prosinec 22, 2014 10:24
Zřejmě by čokoládovny fungovaly dodnes, kdyby je tehdy neznárodnili. : Myška
Nebýt toho obludného pokusu pod taktovkou komunistů bylo dnes vše jinak. To je co by kdyby... Je zbytečné to rozvádět, to už se tu diskutovalo několikrát.
prosinec 22, 2014 10:42
... : deeres
Myško, jsi trochu vedle, na komunisty bych to fakt nesváděla. Orionka za prvních let mého života fungovala ještě na Vinohradech, pak se přestěhovala do Modřan a na její místo se nastěhoval Ústa sér a očkovacích látek. Po bývalé továrně ještě dlouho zůstával komín s nápisem Orion. Dnes už tam je pouze drahé rezidenční bydlení, zející prázdnotou. Do Orionky v Modřanech jsem ve studentských letech před Vánoci chodívala na brigádu, protože tehdy se figurky balily růčo. K docela slušnému přivýdělku jsi mohla sníst, co jsi chtěla, vynášet se nic nesmělo. Ale vzduch byl v továrně tak přesycen sladkostmi, že se toho moc nesnědlo, spíš si pak měla chuť na kyselé okurky. Teprve po 89. roce zapůsobila ruka trhu a značka Orion zmizela a stalo se z ní Nestlé a nakonec před několika lety sundaly i staré budovy čokoládovny. Kdy se tak stalo, by věděla Můra, mám pocit, že tu kdysy i uveřejnila fotky, jak šly budovy k zemi.
prosinec 22, 2014 11:10
... : deeres
Skvělý češtin ode mne "kdysy" je podle vzoru "krysy". :-
prosinec 22, 2014 11:14
Ach jo, holky, holky... : Myška
Je sice pěkný, že za komoušů čokoládovna fungovala, ale kdyby tenkrát nezvítězil Únor a nedostali se k moci komunisti, tak by u nás vývoj pokračoval v linii nastoupené první republikou. Nikdo by nic neznárodňoval, nebyl by samet a nebyla by následně privatizace. K tomu, k čemu došlo po sametu, nás dovedli komunisti.
prosinec 22, 2014 12:26
... : mia I
schválně jsem novodobou historii Orionky nekomentovala, nechtěla jsem se pouštět do hodnocení. Na každém z Vašich tvrzení je kus pravdy. V případě Orionky skutečně fungovala za totality velmi dobře, dokonce snad padesát procent domácí produkce zajišťovala právě modřanská čokoládovna. Ránu do vazu skutečně dostala až když se z ní stalo Nestlé. Ale jelikož neznám podrobnosti , jen obecnější info z internetu, tak jsem se nechtěla pouštět na tenký led a nějak téma rozvádět, abych nenapsala nějakou nepřesnost.

Pravdu má ovšem i Myška. Ve zmiňované knize není jen osud Orionky , ale třeba i jiné osudy. A když čtete o tom, jak někdo svojí píli rozjel podnikání a byl v něm úspěšný a pak přišlo znárodnění a ten dotyčný byl vyakčněn, nesměl vstoupit ani tam kde všechno od píky vybudoval, tak svinstvo to bylo.

Nicméně zrovna tímhle článkem jsem chtěla spíš navodit nějaké sladké povídání před vánoci. Pokud bude zájem a dovolí mi čas, ráda přidám i další články - třeba příště Fragnerové a jejich mast. Toulky Střešovicemi mám také už delší dobu rozepsané. Mějte se prima.
prosinec 22, 2014 13:14
Nějak mi uniká, : Krakonoš
co tak strašnýho se stalo značce Orion vstupem Nestlé. Pod logem Orion dál spokojeně kupuju čokoládu slušný kvality za mírnou cenu, tj. vždycky, když nemůžu či nechci sáhnout po nějakým skutečně luxusním zahraničním výrobci (protože na pravou čokoládu tady vždycky byly jiný velmoci než ČR/ČSSR), jdu si vcelku nevomylně právě pro nějakej kousek s modrou hvězdou na vobalu. V čem je problém? Že už se to nedělá v Praze? No tak se to dělá v Olomouci, no.
Jinak za sladký povidání dík. A s Myškou souhlas. Často při tom různým vypočítávání, co kdo udělal po Listopadu blbě, zapomínáme, že tahle země už kdysi velmi slušnou pozici v rámci světový ekonomiky i demokratickýho vývoje měla. A vopravdu to nebyl ani Havel, ani Klaus a ba ani Kalousek, kdo z týhle pozice naši zemi srazil do prachu rozvojovejch "absurdistánů". A viníci tohodle stavu, který maj dnes plnou hubu pouček vo demokracii a vo zodpovědnosti politiků za kde co, nikdy svou vlastní zodpovědnost za úpadek naší země nepocítili, nepřiznali, nevomluvili se. A vyvázli zcela bez sebemenšího symbolickýho trestu. Ale co si budu kazit předvánoční náladu myšlenkama na tyhle gaunery smilies/wink.gif.
prosinec 22, 2014 22:23
Já jsem s čokoládou Orion skončila před pár lety. Zhruba v době, kdy se zhoršila kvalita jejich čokolády na vaření. : Myška
Orion čokolády obsahují krom jiného i rostlinný tuk. Ten do čokolády nepatří.
Když kupuju čokoládu, čtu si složení. Pokud obsahuje rostliný tuk, nekoupím ji. Dávám přednost hořké s vysokým obsahem kakaa. Překvapivě dobrá je od Schogetten a je za dobrou cenu - 100g se dá koupit do dvaceti korun. Nebo Ritter sport, ta je o něco dražší, ale kvalitní. Tyto čokolády používám i jako čokoládu na vaření. O Lindt nepíšu, to už je jiná liga.
prosinec 23, 2014 01:08
ORION : Vlaďka Maršnerová-Hrmová
Souhlasím....bohužel to co tehdy vyráběl můj praděd pan Maršner už nebudem mít možnost ochutnat....musíme se spokojit s přeslazenou rádoby čokoládou plnou tuku.Vlaďka Maršnerová - Hrmová
březen 22, 2015 21:55
dobrá čokoláda : Martin Pachl
Vaše prababičky a pradědové vzpomínali na poctivé výrobky, které kupovali. Ta předválečná kvalita, nemá bohužel s mnohými současnými výrobky nic společného. Lidé, kteří věděli co jí, stále věří, že čokoláda je přece čokoláda. Nečtou miniaturní popisky na obalu. Spousta cukru, stuženého tuku a téměř ve všem najdete palmový olej. Pokud začneme kupovat pouze kvalitu, klesne poptávka po nekvalitních potravinách a v obchodě už nebudou desítky "čokolád", ale bude tam třeba deset opravdu kvalitních čokolád, které budou lahodit našim chuťovým buňkám a nebudou muset být ani v akci, aby je někdo koupil.
Máme šanci v tradicích. Dělejme poctivě to co nás baví a dopřejme si za to naše úsilí kvalitu. Mějte se sladce. M. Pachl
únor 08, 2016 21:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]