O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEGRACE NA PLACE - NEPATŘIČNÝ OHŇOSTROJ PDF Tisk E-mail
Středa, 03 prosinec 2014
Jen dva dny poté, co pyrotechnici oznámili, že areál okolí Vrbětic je vyčištěný a připravený k transportu zbývající munice (ta by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2800 tun), se znovu začaly ozývat ohlušující výbuchy. A - další sklad hoří vysokým plamenem. Podle místních byly dopolední exploze silnější než při prvním výbuchu skladu.

 

 

 

 

 

 

 

     Takže nic, teď se musí počkat na nejméně sedm dnů bez detonací. Vláda už rozhodla o povolání armády; do Vrbětic by mělo dorazit až sto vojáků. Jenže počasí je proti lidem - sníh zakonzervuje současnou situaci a další zahájení prací bude možné až po zimě... je to totiž příliš velké riziko. 

 

     Jak to asi vzniklo?

 

     Munice, která byla rozmetána do okolí při prvních výbuších v polovině října, obsahovala mj. samozápalný fosfor. A právě on mohl novou sérii výbuchů spustit, pokud se dostal do kontaktu s kyslíkem. Fosfor mohl být vmáčknut do podloží a kdykoliv bude odkryt a dostane se k němu kyslík, může se sám vznítit a spustit výbuch. (Takže kdykoliv...) Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun.

 

    Už ráno policie nařídila evakuaci obyvatel z Haluzic a Lipové, celkem své domovy muselo opustit přes 300 lidí, většina z nich stráví noc u příbuzných či známých. Pro ty, kteří kvůli evakuaci neměli kam jít, připravili zázemí v tělocvičně ve Slavičíně nebo na obecním úřadě v Újezdu.  

 

     Kdy se lidé vrátí domů, není zatím jasné.

 

     Pochopitelně, místní jsou v šoku, protože s dalšími výbuchy už nikdo nepočítal. Policisté evakuovali především seniory, ti mladší obyvatelé z obcí odjeli do škol nebo za prací. Ale jsou zavřené i přilehlé základní i střední školy, zavřené silnice (co už byly uznány za bezpečné).

 

 

 

Čtu, sleduju záběry z Vrbětic, slyším, jak si politici "čechrají peříčka,

ale nikde jsem se nedozvěděla, co pro likvidaci problému udělala taky firma,

která je pravděpodobně viníkem havarie.

 

 d@niela

 

 

 

Komentáře (8)add feed
Dobrá otázka, : Michal
co s tím? Jediné co mně napadá je - nic. Počkat na zlepšení počasí, potom to na místě postupně, sklad po skladu, budovu po budově, vyhodit na místě do povětří. Nevěřím, že by se to dalo odvézt.
A kdo to má zaplatit? No přece viník, netuším proč bychom to měli platit my, = stát.
Lidem dát náhradu za jejich domy jinde, těm co to budou chtít, ostatní ubytovat v hotelích a penzionech v okolí, na účet viníků samozřejmě.
Možná mi to někdo povolanější vyvrátí, to je v pořádku, tohle je můj názor a rád se poučím.
prosinec 04, 2014 10:22
nikdo povolaný ani povolanější nic neřekne - protože nesmí : XY
1) Dělostřelecký granát ani dělostřelecká mina (to je takové to podlouhlé s křidélky, co se shora spouští do trubky trčící k nebi a pak to vyletí, jistě jste viděli ve filmu) v bedně ve skladu jen tak samovolně nevybuchnou. Buď jsou několikanásobně jištěné a nebo mají dokonce vymontované zapalovače, které jsou skladovány samostatně. (Ve stejné bedně, ale bokem)

2) Musíte si uvědomit, že jde o citlivý materiál i z hlediska národní bezpečnosti. I když munici vlastní soukromá firma, může být její seznam přísně tajný, neboť je možné, že ji ona firma skladuje/prodává na objednávku státu.

3) Pokud platí bod 2, pak zapomeňme na to, že kterýkoliv člen vlády (nebo kdokoliv jiný, kdo ví) něco sdělí médiím. To je realita. Šel by sedět.

4) Pro postižené obyvatele to musí být těžké a souhlasím, že by se k nim mělo přistupovat s maximálními ohledy. Opět, pokud platí bod 2, pak jim ale nikdo nikdy neřekne, co v těch skladech je.

5) Soukromé firmy obchodují s municí všude ve světě. Mnohdy na základě státních zakázek. Je to běžné. A jsme zase u bodu 2. Obchod se zbraněmi a municí je realita. Pokud se budou opakovat snahy, jaké předvedl prezident Havel, pouze vyklidíme pozice někomu jinému. Stejně jako na začátku devadesátých let minulého století.

To je asi vše, co se k tomu dá bez bližší znalosti věci sdělit. Vše ostatní jsou spekulace a emotivní výlevy, které jsou v případě místních obyvatel pochopitelné, nicméně naprosto iracionální.
prosinec 04, 2014 10:23
Dost to připomíná likvidaci : Pepan
obřích skladů německého odpadu v severočeském pohraničí.
prosinec 04, 2014 12:09
Já jsem : Sidon
v těch místech - Vlachovice, Vrbětice, Bohuslavice nad Vláří, Slavičín, byl asi měsíc, jako muniční poddůstojník, absolvent poddůst. školy, se svými "spolubojovníky", vojáky základní služby, na praktickém cvičení. Likvidovali jsme starou, z velké části i německou munici, která tam zůstala po válce a byla mnohdy uložena velice "neněmecky", bez uvedení druhu a množství. A to tak, že v těch bednách a v bedýnkách, byly náboje a jiná munice, nasypány, jako brambory. Protože to bylo v době normalizace a dalšího komunistického temna (před 40i lety), tak se soudruhům zachtělo získat tu spoustu drahých kovů - mosaz, měď apod., říkalo se tomu "exploatace" - využití, zužitkování, těžení. Je to ale taky výraz pro vykořisťování. Tudíž se ta munice rozebírala na prvočinitele a pak se třídila. Byly tam taky staré panzerfausty, které měly za výmetnou-pohonnou směs i černý prach, který se časem, stářím, stává brizantním, čili výbušným i po menším klepnutí, takže se s nimi musele zacházet převelice opatrně. Že by to tam ale měli ještě po čtyřiceti letech ? To mně připadá trošku dlouhá doba na tu "exploataci".
smilies/shocked.gif
prosinec 04, 2014 20:41
Právě jsem se na novinkách dočet, : Krakonoš
že je to akce tý hnusný "pražský kavárny". Má to vyvolat chaos a pomoct vodstranit prvního dělnickýho presidenta v historii samostatnýho českýho státu. Myslim, že tak nějak to bude. Určitě jo! smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
prosinec 04, 2014 20:46
.. : kolemjdoucí
snad musí být každému jasné, že teď už tam těžko někdo udělá inventuru. Dál to snad nemusím rozvádět...
prosinec 05, 2014 09:50
.. : kolemjdoucí
taky už jsem někde v tisku zahlíd, že se nechala slyšet ta firma co provádí recyklaci raketového paliva, že tam měla zrovna připravenou celoroční produkci k expedici zákazníkovi a že škoda bude miliardová... smilies/grin.gif
P.S. Danielo, už ani ministři tomu snad neřikají havarie...
prosinec 05, 2014 10:41
HNUS, VELEBNOSTI... : KATE5
rmáda má dost peněz na kalhotky s bobrem a slipy s ptákem, na vyložené hlouposti, ale postarat se o oběti tohohle podivného zacházení s armádní municí je nad její finanční možnosti? To je pořád budou honit sem a zase tam? A co jim jednoduše nabídnout byty a domy jinde? Někdo odmítne, ale mnozí by třeba brali - tedy v případě, že nepůjdou do nějakých horších poměrů, to dá rozum, že nabídka musí stát za to.
prosinec 05, 2014 21:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]