Pitná voda v českých kohoutcích patří mezi nejkvalitnější v Evropě. Ale - neustále je na nás valen reklamní nápor - kupujte balenou vodu! Jenže její nevýhodou je dlouhá doba, která uplyne mezi jejím stočením a spotřebou. Týdny a někdy i měsíce. U kohoutkové jsou to řádově hodiny, ve velkých sítích výjimečně až 10 dnů.
Kdežto výrobci té balené nejsou schopni zaručit předepsané skladovací podmínky, příkladem může být prodej na benzinových pumpách a večerkách. Reálně tak hrozí, že se v balené vodě začnou množit bakterie. Všimli jste si, jak nás balená voda láká na obrázky horských potůčků a nedotčené přírody? Hádejte, odkud pochází třetina vody prodávané v obchodech? Z kohoutku. Je to přefiltrovaná kohoutková voda! Výrobci nám vsugerovali, že jejich voda je lepší a zdravější než voda z kohoutku. Že ona jediná pochází z lůna přírody. Že má očišťující účinky. Že dodává energii. Že tělo nabíjí vitalitou… Máte v práci zdarma dostupnou vodu v tzv. watercooleru? Pozor na to. Tato voda má trvanlivost maximálně 3 dny. Pak dochází k postupné kontaminaci. O stojan je nutné se také pravidelně starat. Při každé výměně barelu je třeba vyčistit trn automatu. Každé 3 měsíce je nutné přístroj rozebrat, mechanicky vyčistit a propláchnout dezinfekčním přípravkem. Před jeho dalším použitím se také musí přístroj ještě jednou propláchnout trojnásobným množstvím vody. Nejméně 1x ročně by se měl udělat mikrobiologický rozbor vody, který odhalí případné nežádoucí bakterie. Věříte, že toto vše zaměstnavatel poctivě zajišťuje? Pokud ano, přeplácí stejně hodnotnou kohoutkovou vodu tisícinásobně. Nejčastěji se ve stojanech a barelech hojně množí především bakterie – Pseudomonas aeruginoza, koliformní bakterie a organotrofní bakterie. Stále více lidí proto dává před balenou vodou přednost té z kohoutku. Nový trend ale samozřejmě netěší firmy, které stolní, minerální nebo kojeneckou vodu vyrábějí. Nejspíše klesající odbyt je vedl k tomu, že se snaží „pomluvit“ kvalitu vody z vodovodu... Výrobcům balené vody ale nedávají za pravdu ani nezávislé instituce. Nejrůznější obavy z pití kohoutkové vody se nepotvrdily, naopak podle rozborů, které dělal časopis dTest, problémy měly naopak některé balené vody. Pochopitelně, v každé vodě, která není destilovaná, jsou nějaké bakterie a minerály - tj. potrava pro ně. Takže při dlouhodobém skladování v teple se bakterie množí, umírají, množí, umírají, ... a když se někdo citlivý ke konkrétním bakteriím trefí do období, kdy je jich tam víc, tak může mít problém. Přátelé, takový malý dotaz - už jste koupili nějaký jiný produkt, jehož obal stojí mnohonásobně více, než obsah? d@niela
|