O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NA KTERÉM ÚŘADU SE PŘIHLÁSIT K "TP"? PDF Tisk E-mail
Středa, 29 říjen 2014

Dobrý den, chtěl bych poradit s trvalým pobytem. Mám v občance trvalý pobyt bývalého bydliště, kde ale nebydlím. Bydlím u známých, kde nemužu být nahlašen. Zaměstnaní mám. Jsem v insolvenci. Ale potřebuji trvalé bydliště. 

 

 

     Tak bych potřeboval vědět,  zda se můžu nahlásit na městském uřadě v místě, kde nyní jsem, nebo jak mám postupovat ? Děkuji vám, PETR

 

 

 

O D P O V Ě Ď : 

 

 

 

1) Odhlášení z TP třetí osobou

 

Z trvalého pobytu nelze nikoho odhlásit, ale lze pouze změnit adresu TP. Pokud by totiž bylo možné někoho odhlásit, nemusel by se už nikde přihlásit, a to je v rozporu se zákonem, neboť každý občan musí mít uveden údaj o místě, kde pobývá.

Podmínky pro změnu trvalého pobytu osobě, která je v nemovitosti přihlášena k TP, zák. č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, a musejí být splněny zároveň:

1) osobě zaniklo užívací právo k nemovitosti
2) osoba v objektu nebydlí
3) osoba objekt neužívá.

Pokud doložíte splnění uvedených podmínek, obecní úřad by měl údaj o TP takové osoby formou správního řízení změnit na adresu ohlašovny, tedy přímo na adresu obecního úřadu (tzv. bezdomovecký trvalý pobyt).
 
 
2) Odhlášení z TP na žádost

V zákoně se vyskytuje spojení „rozhodne o změně TP na žádost oprávněného“ – slovo „rozhodne“ může evokovat možnost zamítnutí žádosti, ale v praxi k tomu dojít nemůže (samozřejmě za splnění zákonných podmínek – podání žádosti apod.)
 
 

      Nejlépe si zajít do místa, kde jste doposud hlášen a tam se odhlásit s tím, že žádáte o zapsání na úřad.

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (5)add feed
NA KTERÉM ÚŘADU SE PŘIHLÁSIT K "TP"? : mam-ča
nejlíp na Exekutorském...
říjen 30, 2014 09:58
ale mamčo.. : bb2.
Petr narozdíl se aspoň snaží to řešit,narozdíl od svobodné matky, co má za partnera nepracujícího, agresivního, nevěrného Roma a pořídí si s ním druhé mimino.

Petr je v insolvenci a má práci, tzn., že dluhy splácí srážkami ze mzdy, a protože mu bylo oddlužení povoleno, tak jsou exekuce zastavené a ze strany Exekutorskému úřadu mu nic nehrozí.

Petře, TP na úřadě si zajistíš tak, že zajdete na úřad s majitelem bytu, kde jsi hlášený k TP nyní, on tě odhlásí z TP a protože jinam se nepřihlásíš, tak tě automaticky budou muset "přihlásit" na úřadě.
říjen 30, 2014 12:44
bb2. : mamča
Když Petrovi nic nehrozí, tak nějak nechápu, proč chce mít TP na OÚ ?
Nějaké trvalé bydliště má, tam se nezdržuje. Bydlí u známých, kteří ho ale k trvalému pobytu přihlásit nechtějí.
Když je tak bezproblémový, tak proč si nenechá ten fiktivní pobyt v současném trvalém bydlišti ?
Vždyť je to úplně stejná fikce, jako ten pobyt na OÚ ? Nehledě na to, že Obecní úřady o další "obyvatele OÚ" nestojí. To aby podatelna vyřizovala jen poštu bezdomovců.

říjen 30, 2014 20:15
to nám může být jedno, ne? a může to být úplně normální důvod, : bb2
třeba že ten byt, kde má TP, se prodává
říjen 30, 2014 22:01
Trvalé bydliště je možné i zrušit : Lumir
Tak jen pro zajímavost - úplné ukončení trvalého pobytu:

Oproti v úvodu zmíněnému obecnému přesvědčení, mít trvalý pobyt je vaše právo, nikoliv povinnost. Trvalý pobyt můžete dle vlastního uvážení jednostranným krokem ukončit. Tuto situaci předpokládá a řeší zákon o evidenci obyvatel v § 10, odst. 12:

Občan v případě, že se rozhodl ukončit trvalý pobyt na území České republiky, sdělí tuto skutečnost písemně ohlašovně podle místa trvalého pobytu.

To je všechno. Toto své rozhodnutí nemusíte nijak zdůvodňovat, dokladovat žádné údaje a podobně. Je to velmi jednoduché, ale nezvyklé. Pro úředníka nezvyklé rovná se podezřelé a především náročné. Nelze se držet zaběhnutých regulí a je nutné myslet vlastní hlavou. Podle mých zkušeností je dosti pravděpodobné, že vám úřady budou dělat problémy, pročež to probereme do hloubky.

Pokud jste povahy spíše zakřiknuté, můžete celou záležitost vyřídit na dálku korespondenčně. Stačí na kus papíru napsat zhruba následující větu:

Ve smyslu § 10 odst. 12 zákona 133/2000 sb. o evidenci obyvatel v platném znění vám tímto oznamuji své rozhodnutí ukončit trvalý pobyt na území České republiky.

Tohle podepište (podpis nemusí být ověřený) a odešlete na adresu místně příslušného obecního úřadu. Můžete použít i datovou schránku a nebo e-mail, disponujete-li kvalifikovaným certifikátem. Do patnácti pracovních dnů musíte odevzdat občanský průkaz, takže nejjednodušší je poslat ho přímo s písemným rozhodnutím v obálce rovnou.

Pokud jste povahy asertivní a stejně jako já si myslíte, že když už nám stát za naše daně neposkytuje kvalitní služby, měl by poskytovat alespoň kvalitní zábavu, můžete celou záležitost vyřídit osobně. Dostavte se na ohlašovnu pobytu místně příslušného úřadu, pevným hlasem prohlašte "oznamuji vám své rozhodnutí ukončit trvalý pobyt na územní České republiky" a předejte papír s výše zmíněným textem.

Výhody a nevýhody tohoto stavu a ostatní věci si dohledejte sami, protože na tomhle servru nemají rádi odkazy.
říjen 31, 2014 21:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]