O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

STŘET CIVILIZACÍ, NADĚJE KONZERVATISMU - 2 PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 23 říjen 2014
Dovolil bych si pokročit dále a pokusím se objasnit hlubší podstatu vzpoury proti přirozenosti, která se stala základem „nového světového řádu“, šířeného lidmi, kteří mnohdy bloudí v konstruktivistických fantaziích nebo dogmaticky vyžadují konání podle dávno překonaných ideologií.

 

 

 

 

 

Řádu tak přitažlivého pro život v blahobytu, plýtvání, ničení přírody a hédonických požitků bez zodpovědnosti. Řádu odsuzovaného lidmi, kteří nežijí jen pro sebe a kterým leží na svědomí budoucí existence národa, společenstva, kultury a celé přírody.

 

Svévole, mající počátek v revoluci mladých šedesátých let vzniká na základě pýchy člověka, který se stal bohem, která přisuzuje lidskému rozumu jakési „božské“ vlastnosti. Ideová základna současné společnosti pomíjí lidskou nedokonalost a nedokonalému člověku připisuje morální vlastnosti, které nemá.

 

Alexandr Tomský ve svém článku (časopis Kontexty 2/2014, článek: Modus moriedy evropských politiků) píše: „Evropa se sekularizovala… Ve skutečnosti však žijeme v době velkého kultu, zdánlivě bez Boha, ale na rozdíl od taoismu, buddhismu a stoicismu, tato nová fundamentalistická víra ctí a adoruje nadpřirozené božství Člověka – je to náboženství liberálního humanismu“.

 

Dále odmítá, že se jedná o ideologii: je to víra v „nadpřirozenost lidství“: „Lidství je vlastnost jednotlivých lidí a z toho plyne absolutní nedotknutelnost svobody. Tato posvátná přirozenost je zdrojem veškeré autority a politické moci a hlavní přikázání (lidská práva), se zaměřují na ochranu svobody, rovnosti a nároků jednotlivce.“

 

K tomu dodávám: Ve smyslu „božství člověka“ existuje i tolerance ke všemu souvisejícímu s jednotlivcem, to znamená postupné uznávání jakékoliv odlišnosti (tedy i šátků muslimských žen), včetně vlastností, činů a produktů, které jsou pro společnost nebezpečné.

 

Zbožňovaný jednotlivec nebude plnit svoje poslání v přirozeném řádu světa a svévolně se proti tomu vzbouří. Vyhne se nepříjemným přirozeným povinnostem, ve svém konzumerismu se nebude ohlížet na ničení přírodních zdrojů, pokud se mu zachce, vyhne se potomstvu, bez činností vyžadujících vůli a námahu bude psychosomaticky degradovat. Mezi nepříjemné povinnosti patří i povinnosti ke společnosti, k rodině, obci, státu, které budou stéle méně vyžadované, protože modle (lidskému jednotlivci) není možno ukládat povinnosti.

 

Povinnosti jednotlivce jsou pouze materiální, zajišťující obživu a materiální statky, což ve svobodném prostředí vede k soutěži, která je tím tvrdší, čím je prostředí materiálně náročnější. Bez tradičního řádu dostává soutěž svévolných charakter jakéhosi chaotického boje mafií a zájmů skupin, ze kterého lidé hledají východisko v oligarchické vládě, protože se sami bez kolektivních ctností nezmohou na opravdový odpor (nedosáhnou jednoty, nejsou věrni svým zásadám atd.).

 

Nakonec ztrácejí svobodu, protože jsou příliš individuálně svobodní a tím izolovaní.

 

Spojovat „božství“ s individualismem by mohlo být zavádějící. Izolace od podstatných vazeb a povinností ke společnosti je především hlavní viditelný následek adorace lidského jedince. Izolaci, která „božství“ provází, jsem nazval „odloučení“ (opak partnerství), obecný fenomén (fenomén „odloučení“ označuji uvozovkami) stojící jako esence celé této famózní svévole.

 

Svévole má esenciální podstatu v odloučení od prostředí a zákonitostí kosmu.  „Odloučení“ vytváří soubor (božských) jednotlivců neidentifikujících se dostatečně se společenským útvarem, ve kterém žijí, majících jen požadavky na plnění svých práv; nezajímá je společnost a její osud, mohou odejít kamkoliv za vlastním prospěchem a zanechat svoje rodiče na starosti zchudlému státu, mohou se vyhnout jakýmkoliv občanským povinnostem, zatímco společnost jim musí plnit jejich práva.

 

Kolektivní ctnosti (viz výše) zanikají a tím i šance se nějak domluvit, shodnout, organizovat.

 

Demokratické instituce pozbývají smyslu s mírou „odloučení“, vládnou stále více úředníci státu a nadstátních organizací. Soudy neustále řeší banální neshody, zákony jsou jen eklektickým souborem vzájemně nesouvisejících pravidel, není jednotná idea, od které by byly zákony odvozeny. Byl zpochybněn tradiční řád, který obsahoval pravidla vyzkoušená generacemi, proto nejsou samozřejmá obecná pravidla. Zájmy jednotlivců jsou protichůdné a stále se měnící podle tlaků různých mocenských skupin.

 

Lid nemá rozhodnou vůli si vládnout, ani neví jak, protože „odloučení“ jednotlivců od společnosti nedovoluje najít společnou obecnou ideu, což je jen vnějším znakem odloučení od všeho: od tradic, od rodiny, od přírody, od národa, od státu – od podstatných společenstev, která vyžadují povinnosti a zodpovědnost. „Odloučení“ popírá celou éru humanismem obnoveného antického dědictví, odmítá pojetí lidského osudu, ve kterém je cenné jen to, co se děje na agoře, na fóru, na veřejnosti.

 

 

VLASTIMIL PODRACKÝ

(dokončení zítra)

 

 

 

 

Komentáře (10)add feed
Vlastikovi : Krakonoš
ty šátky ale kure*sky ležej v žaludku. smilies/wink.gif
Zase si jen dovolím podotknout, že prakticky všichni lidi, se kterejma se přátelím, žije svůj život ve vztahu s nějakým Bohem, právě proto, že jim nová fundamentalistická víra ctí a adoruje nadpřirozené božství Člověka vůbec nic nepřináší, neříká a nenaplňuje jejich život. Takže vono to s tím bezvěrectvím nejni vůbec tak horký, jak to vobčas (při povrchnějším pohledu na lidstvo) vypadá. Jinak se, vopět jako vobvykle, do větších polemik pouštět nebudu, hlavně z důvodu nedostatku času a pak taky z důvodu nedostatku motivace.
říjen 24, 2014 13:42
. : toulavej
Je to zase slepenec různých věcí ve společnosti, takže se dá reagovat jen na jednotlivé části. Vybral jsem si v prostředku odstavec, tvrdící, že Západní společnost (asi) směřuje do stavu, kdy vinou kultu individualismu jedinců (volně přeloženo), bude společnost stále méně po jedincích vyžadovat povinnosti ke společnosti, protože by to odporovalo filozofii individualismu a jeho neomezování. JENŽE, přesný opak se děje už pěkně dlouho pod záminkou bezpečnosti, ekologie a jiných bohulibých věcí.
Takže bylo zavedeno povinné nošení přileb pro cyklisty do 15ti? let, povinné sedačky do aut pro děti do 12ti let, kontroly komínů, zimní pneumatiky, kontroly spalování v kotlích, balení krájeného pečiva, zákusků, svícení aut ve dne, energetické štítky prodávaných staveb, zrušení prodeje klasických žárovek a vysavačů s příkonem 1,6 kW a větším a milion jiných buzerací pro jednotlivce, kterým se nejen jednotlivec nedokáže bránit, ale dokonce ani celé státy, které vinou svých hloupých vlád musí přijímat nesmyslné nápady z EU, jako je ten nejnovější do roku 2030 zvýšit podíl výroby el. energie z obnovitelných zdrojů na nejméně 27 %, tj na dvojnásobek dnešního stavu v ČR. Jaderná energetika ovšem mezi obnovitelné zdroje nepatří – jak asi neví náš premiér, když si pochvaloval, že „Dohoda byla pro Prahu přijatelná, protože ponechává rozhodování o energetickém mixu i závazcích na jednotlivých státech. "Závěr, se kterým Evropa půjde na další jednání, neohrožuje suverénní rozhodování, z jakých zdrojů bude ČR v dalších letech vyrábět energii," řekl českým novinářům Sobotka“ – hlupák, dodávám já.
No možná místo řepky bude sázet na pole sluneční panely pan Babiš, to bude pro něho stejně dobrý byznys a premiér se k němu přidá. Byt z poslaneckých náhrad už má, tak je může použít na nákup polí a slunečních panelů . . . :-)
říjen 24, 2014 14:49
Já : Lenka1
jsem zvědavá, jak se sluníčkáři popasují s tolerancí a - v rámci této bezbřehé tolerance všeho a všech - s propagací islámu a zároveň propagací a adorací homosexuality. Jak známo, homosexualita je v islámských zemích naprosto nepřípustná a trestá se i smrtí.

Tak trochu dilema, ne?
říjen 24, 2014 20:28
... : mikin
No, dilema to muze byt Lenko jen pro nekoho, kdo si plete toleranci s propagaci. smilies/tongue.gif
říjen 24, 2014 22:59
A ty tzv. : Lenka1
"Gay Pride" pochody jako nejsou propagace? Jdi se vycpat, mikine. Na rozdíl od tebe si já cizí slova nepletu. Odpověď na mou původní otázku nemáš, co? ostatně jako vždycky, když někdo poukáže na vám nepříjemná fakta, tak se zmůžete akorát na osočování oponenta.
Pokud nemáš odpověď na to, na to co jsem se ptala - tzn. jak jde podle vás, multikulti sluníčkářů, dohromady homosexualita a islám, tak se vůbec neobtěžuj mi odpovídat. na osočování a urářky nejsem zvědavá.

P.S. Proti normálním homosexuálům, kteří si svou sexualitu nechávají pro sebe a do soukromí, nic nemám, nemůžou za to. Vadí mi právě ti zvrácení úchyláci, kteří se předvádějí v ulicích a jsou "hrdí".
říjen 26, 2014 17:42
no a co, : Petronila
omezujou nebo ohrožujou tě tím nějak?


říjen 26, 2014 20:05
To je věc : Lenka1
názoru. Já jsem napsala svůj. A ano, Petronilo, považuju za nechutné a zvrácené, když se na veřejnosti oblejzají dva polonazí chlapi. Viz např. San Francisco.

Jestli ty takové a podobné chování považuješ za normální, tvoje věc. Já ti tvůj názor neberu a nemám chuť se hádat.
říjen 26, 2014 20:44
Lenko, : Petronila
Mne neni příjemný koukat ani na dva heterosexuály, kteri si na verejnosti ochutnávaji hlavy.

Intimnosti na veřejnost podle mého nazoru nepatří, ale to je otázka Kinderstube a nehodlám to nijak dalekosáhlé resit.
říjen 26, 2014 21:49
A ještě neco, : Petronila
Jiste existuje spousta aktivit, které jini lide provozují a nam se to nemusi libit. Na to mame svaté právo. Ale pokud se nejedna o cinnost kriminální, tak jsem rada, ze žijeme ve světe, kde se tem lidem za to nic nestane.

Takze mne se to, ze se dva lide na verejnosti k sobe důvěrně maji, nemusi libit a muzu si myslet, ze by si to meli nechat nekam, až budou spolu sami, ale nejak moc nechápu, proc bych měla v tomhle rozlišovat, zda si ten jazyk do krku strka chlap s chlapem, ženská s chlapem nebo ženská s ženskou, nechutný mi to prijde ve všech třech pripadech stejne, ale moje pohoršení nedosahuje vyssi hladiny, nez ze si pomyslím " taky byste si to mohli nechat na doma" a tim to hasne.
říjen 26, 2014 23:12
... : mikin
Porad naprosto nechapu, co ma tolerance k lidem kteri jsou jini nez ja co delat s propagaci islamu, homosexuality nebo jakymisi "multikulti slunickari".
Tez je me zahadou, cim moje nevinna poznamka tu bigotni osobu tak rozzurila. smilies/shocked.gif
říjen 27, 2014 07:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]