O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAJÍMAVOSTI O ČLOVĚKU - 4 PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 říjen 2014

Minule jsem vám psala o jedné zajímavé církvi, ve které mj. několikero žen se snaží o spokojenost jednoho svého milovaného. Není to sice nyní zrovna oficiální, ale v USA jich tak žije celkem velký počet. Dokonce jedna rodina (fotka níže) svůj život publikuje v televizi jako reality show. Ale zpět k jejich názorům: mormoni věří, že nejdůležitější jsou silné rodiny, vysoké morální zásady, věrnost v manželství, čestný život a loajální občanství vůči zemi, kde žijí.

 

 

    

 

 

 

 

     Věří rovněž v důležitosti vzdělání. Členové dodržují zdravotní kodex nazývaný Slovo moudrosti, tj. nekouří, nepijí alkohol, kávu, černý čaj a neužívají ostatní škodlivé látky. Nedávné lékařské studie naznačují, že členové této církve žijí v průměru o osm let déle a výskyt rakoviny je u nich o třetinu nižší.

    Salt Lake City, hlavní město státu Utah, je Mekkou tohoto náboženského společenství, jehož duchovní i materiální úspěch nemá obdoby. V amerických statistikách vede Utah v gramotnosti, zaměstnanosti a dlouhověkosti; v délce života předčí jiné státy o celých deset let.

     Vysvětluje se to tím, že z jeho dvou milionů obyvatel je asi sedmdesát procent mormonů, kteří díky přísným předpisům žijí nesmírně zdravě. Příznivé ukazatele lze však zčásti přičíst i hodnotám daným vyznáním zdejších lidí: optimismu, počestnosti a víře v práci a rodinu. Není proto divu, že CIA a FBI, které takové vlastnosti potřebují, jim dávají přednost v náboru zaměstnanců.

     Mormoni jsou také neuvěřitelně bohatí - podle nedávného článku v časopise The Economist má  jejich církev majetek ve výši asi pěti bilionů peset (100 peset je asi 21 Kč Schopnost hromadit peníze připisují někteří lidé faktu, že mormoni popírají existenci dědičného hříchu. Jejich učení je optimistické a nezná pocit viny, což jim umožňuje čelit nebezpečím a hledět do budoucnosti s neotřesitelnou důvěrou.
 
 

 
 
 
      Kromě toho se všichni věřící snaží dodržovat příkaz mít doma zásobu potravin na jeden rok. Mormoni se tak připravují na vzkříšení Ježíše Krista, které bude ohlášeno tím, že nastane období chaosu a bídy. Každý člen církve musí přispívat deseti procenty svého ročního příjmu a jednou za měsíc se postit a odevzdat peníze, které tím ušetřil. Nikdo z nich proti těmto ekonomickým břemenům neprotestuje: vědomí příslušnosti ke společenství nelze srovnat se žádnou severoamerickou náboženskou nebo společenskou skupinou.

     (Mj. nepřipomíná vám to něco? Nemá církev hodně společného s politickými stranami?)

 

d@niela

 

příště: Jaké to je být mormonskou manželkou

 

 

 

 

 


Komentáře (8)add feed
zajímavé téma, : olivie
to o těch mormonech jsem opravdu nevěděla.

Jsem už dopředu zvědavá na další pokračování - mj. jsem si vyhledala na netu tuto rodinu: dost divoké na naše pojetí manželského života smilies/wink.gif
říjen 13, 2014 12:02
četla jsem Mormonku, ta tedy protestovala, jen jí to bylo houby platné : bb2
http://www.cbdb.cz/kniha-15345-mormonka-escape

Ona i ta fotka tady vypadá šíleně uměle.
říjen 13, 2014 14:52
Utah mám rád, tu přírodu, pustinu, červený skály – národní parky, to je moje zem :-) : toulavej
Polovina státu poušť a kamenolom. Myslím, že oficiálně je mnohoženství zakázáno, někdy na konci 19. století se ho museli Mormoni vzdát, taky kvůli tomu vedli válku s federální vládou někdy v polovině 19. století, že chtěli být samostatní a vzdát se ho nechtěli, ale prohráli, ovšem, Abraham Lincoln nad mnohoženstvím přivřel oči, když mu pomohou v občanské válce a tak i přes oficiální zákaz trvalo ještě 40 let, na začátek 20. století, než nad tím přestaly federální úřady definitivně oči zavírat, když přijaly Utah do USA :-). Takže dnes někde polygamie existuje neoficiálně, něco jako má David Rath – dvě ženy, na manželku papíry a milenku bez papírů :-). Ostatně, nejen David Rath.
říjen 13, 2014 15:30
toulavej, : bb2
pokud to tak někomu vyhovuje, proč ne. Koneckonců, umím si představit mít pár mužů, co by mě obskakovali a milovali, a každého bych si držela pro jiné kvality :-))
Ale základem by měla být dobrovolnost. Dobrovolné odevzdání se, ne vymytí mozku a násilí.
říjen 13, 2014 16:11
teď už je to jiný, : olivie
a je to tak, jak píše bb2, je to dobrovolné.
Ty ženy mají každá svůj dům, svoje děti, a manžel pendluje mezi nimi.
Nemají se špatně ani finančně, přesně tak, jak to píše Daniela.
říjen 13, 2014 16:43
no s vymytím mozku je problém, jak to poznat :-) : toulavej
když celej život v něčem žiješ, do okolí se nedostaneš pro porovnání (žiješ na samotě odděleně, je to zvyk ve společnosti viz muslimové, náboženství to vyžaduje), pak nevidíš spoustu absurdit ve kterých žiješ. Proto je v Americe mnoho sekt.
říjen 13, 2014 16:53
Dva : Iris
mormonské misionáře jsem si (na rozdíl od svědků...) pustila domů, byli to totiž velmi přitažliví mladí muži, tím myslím nejen hezcí, ale hlavně slušní, voňaví, krásně oblečení, příjemní a česky mluvící, ač to byli amíci. Debatovali, netlačili, nepřesvědčovali, nechali nám doma spoustu hezkých materiálů, včetně dětškých pro mého tehdy malého syna. Dávalo to smysl, čemu věřili, vlastně jediný dpůvod, proč jsem si mormonskou víru nepustila do života (resp. nenahradila jí víru dosavadní..) byl ten, že to celé bylo pro mne jako evropanku hodně vzdálené, takové moc americké v tom smyslu, jak vnímáme občas jejich život z knih a filmů , působilo to nakonec - jak píše bb - moc uměle, příliš úžasně skvěle. Sleduji na YT koncerty v tom jejich obrovském koncertním sále s největším souborem na světě a největšími varhanami a nej.....Jiná mentalita prostě. To mnohoženství tehdy ti kluci ale popírali jako věc, která již neexistuje.Alespoň navenek to tvrdí smilies/wink.gif
říjen 14, 2014 13:10
já bych to teda nedala, : Lenka1
o motorku, zbraně a chlapa se nedělím. smilies/grin.gif
říjen 14, 2014 14:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]