O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ! PDF Tisk E-mail
Pondělí, 06 říjen 2014
Známý problém s nečitelností písma na obalech potravin vadí kdekomu. V USA s tímto nešvarem zatočili podstatně dříve a lépe než v Evropské unii. V USA musí být písmo na obalech potravin velké alespoň 1,6 milimetru, v EU je minimální velikost písma stanovena na 1,2 milimetru. Ačkoli unijní nařízení europoslanci schválili už v říjnu 2011, jeho platnost odsunuli až na 13. 12. 2014.

 

 

 

 

 

 

      Proč? To proto, aby výrobci měli dost času připravit nové obaly. To už se dá nazvat slušným oddechovým časem...

 

     Na obalech potravin v EU se také bude muset uvádět informace o výživovém složení výrobku. To například znamená, kolik má potravina kalorií, cukru nebo tuku. Ani to není v USA žádná novinka. Tamní výrobci to mají za povinnost už od poloviny devadesátých let minulého století. Potravináři v EU na to dostali čas až do 13. prosince 2016.

 

     Poslanci europarlamentu rozhodli, že povinných údajů o výživové hodnotě bude sedm. V USA mají o jeden víc – je to údaj o množství cholesterolu. Ten, ač je pro mnohé z nás doslova životně důležitou informací, v unijním výčtu výživových údajů nebude.Ostatní část evropského seznamu se shoduje s americkým. Konkrétně jde o množství energie v kaloriích a joulech, množství tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli.

 

     Americký systém uvádění výživové hodnoty je detailně propracovaný. Musí mít podobu tabulky, vytištěné černou barvou na bílém podkladu, dobře čitelným písmem Helvetica. Konkrétně je také stanoveno, jaké musí být odstupy mezi jednotlivými řádky i jak silné mají být dělící linky v tabulce.

 

     Nadcházející změny v unijní legislativě se promítnou do nové podoby českého zákona o potravinách. Má jít o nejrozsáhlejší změny potravinového práva za uplynulých 16 let. Nový zákon by měl nabýt účinnosti 13. prosince 2014, tedy ke stejnému datu jako unijní nařízení o potravinách č. 1169/2011.

 





 

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
Pozdě, : Michal
ale přece. V Americe jsem nesměl zapomenout brejle na čtení, tady to je a bude lupa. smilies/wink.gif
říjen 07, 2014 07:26
...... : Nona
.... podle nadpisu jsem očekávala napínavější čtení.... smilies/wink.gif
říjen 07, 2014 19:08
Tak dobře.... : d@niela
já se příště polepším... smilies/grin.gif
říjen 08, 2014 00:31
... : Milene
U nás v supermarketu na informacích půjčují lupy. Zapomeneš brýle, půjčíš si lupu. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
říjen 08, 2014 11:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]