O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VESMÍRNÁ PROPISOVAČKA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 22 září 2014
Internetové podvody, hoaxy, konspirační teorie, neuvěřitelně „urban legends“. Tajemní a záludní spiklenci, kteří na nás sypou prášek z letadel, ovládají počasí, vyvolávají války i zemětřesení, nebo vůbec dělají psí kusy. Každý nějakou takovou teorii či historku známe, a někteří i některým z nich věří. Tahle je jedna z mých nejoblíbenějších:

 

 

 

 

 

 

 

      Když vyslala americká NASA do vesmíru prvního astronauta, zjistila, že obyčejné plnicí pero nebo propiska ve stavu beztíže nepíšou. Chybí jim zemská přitažlivost, která by tlačila inkoust proti kuličce na konci pera. NASA tedy začala vyvíjet pero, které by psalo i ve vesmíru. Po 10 letech se dostavil úspěch. Pero, ve kterém je speciální inkoustová náplň stlačovaná patřičným směrem náplní dusíku, který je od inkoustu oddělen miniaturním pístem. Podle některých zdrojů stala tahle sranda statisíce dolarů, podle jiných dokonce 12 miliónů, nebo i neuvěřitelných 16 miliard dolarů. Chudáci blbí američtí daňoví poplatníci... Protože Rusové vyřešili stejný problém tím, že dali svým kosmonautům obyčejné tužky...

 

 

 

      Tak jsme se zasmáli a teď skutečnost:

 

      Obyčejná tužka se do sterilního prostředí vesmírných lodi moc nehodí. Dřevo je v čistě kyslíkové atmosféře vysoce hořlavé a ulomené kousky tuhy mohou ve stavu beztíže poletovat kde se jim zachce a zkratovat elektronická zařízení, nebo být vdechnuty astronauty.

 

     Zmíněnou propisovačku vyvinul americký podnikatel a vynálezce Paul C. Fisher. Celý vývoj mu trval 2 roky a přišel ho na více jak milión dolarů jeho vlastních peněz. NASA ho o to nepožádala, ani ho nefinancovala. Když jim pan Fisher poslal první vzorky, NASA je důkladně otestovala a v roce 1967 hned 400 kousků koupila. Ale jen po 6 dolarech za kus.

 

    Ale nelituj, spanilá čtenářko či hlubokomyslný čtenáři, nebohého výrobce. Pro toho to byla výborná reklama a on své „spacepens“ prodává dodnes. Ty nejlevnější za 35 dolarů, ty „originální“ za 55 a kousky s rytinou oslavující přistání na Měsíci, za 65 dolarů. Pozlacené modely jsou přirozeně ještě dražší. Nejdražší spacepen bylo pero našeho skoro krajana astronauta Gene Cernana, které se s ním dostalo během mise Apollo 17 na Měsíc. Bylo vydraženo za 23 900 dolarů.

 

      A třešnička na dortu - už v roce 1969 zakoupil 100 propisovaček pana Fishera pro své kosmonauty i Sovětský Svaz.

 

 

MIKIN,

sběratel zajímavostí

 

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : bb2
mám ráda pera a propisky, ale jen tak něco mi nevyhovuje, takže to dopadá tak, že mám desítky propisek, které průběžně rozdávám tam, kde mají velkou spotřebu a ty dvě tři oblíbené chráním vlastním tělem, vrčím a koušu
září 23, 2014 00:05
Mikine, : bb2
hezká historka :-) O vesmírných perech jsem neměla potuchy, díky za rozšíření obzorů. Našla jsem český eshop, kde je údajně prodávají. Prohrabu jim sklady :-)
září 23, 2014 00:08
bb2 : mikin
Rado se stalo. Me takove historky i zpusob jakym se siri fascinuji. Na tehle o "hloupe NASA" je srandovni to, ze jsem ji dost dlouho sam veril. Protoze jsem ji nasel na ruznych diskusnich forech alespon 5x. Internet je jedna velka klepna a lidi tyhle blbosti opisuji jeden od druhyho.
Nakonec me ale zaujaly rozdily v cene (od statisicu az po miliardy) a zacal jsem patrat. No patrat - ono to vzalo asi tak 5 minut…… smilies/grin.gif
září 23, 2014 02:26
my, pamětníci, : vlk
čtoucí v té době ABC, tohle vědí a dokonce v té době soutěžili o jednu takovou propisku v nějakém důmyslném kvízu. Jo, to byly doby, Ábíčko, Ohníček s fórama pana Kantorka, Sedmička, nesehnatelný Modelář ...
září 23, 2014 07:58
... : mia I
tak tuhle ještě ve své sbírce propisovaček nemám smilies/grin.gif

Dnes ráno mi poslal kamarád zajímavý soubor historických fotek s krátkým textem, vesměs z Ameriky. Třeba před vynálezem budíku jistá Mary Smith si přivydělávala buzením tím, že z násadky střílela hráškem do oken. Pak docela šíleně vypadající železné plíce používané při léčbě dětské obrny. Celkem asi 35 takových různých kuriozit.
září 23, 2014 09:11
.. : kolemjdoucí
taky jsem ji měl, ale neosvědčila se, protože byla nepříjemná na držení. Byly tam takové dost ostré drážky, asi aby to neklouzalo, ale škrábalo to do prstů. Tenkrát stála $2. Byl to ale dobrý dárek, v krabičce s atestem, vozil jsem je pro šéfy.
září 23, 2014 14:12
. : toulavej
No jo, propisky, magnety, záložky do knížek, trička a podobný věci, kromě indiánských suvenýrů, vozím ze svých výletů. Nejzajímavější propiska byla asi ta, co říkala „máš padáka“ (vyhazov), už je to pár let, co jsem je rozdával a tak mě překvapilo při návštěvě kamaráda v létě, že ji pořád ještě má – a funguje, nenapadlo mě, že si ji tak cení :-)

Jinak, mohlo by být zajímavý, vidět bb vrčet a kousat – tedy, z dálky samozřejmě . . .
září 23, 2014 16:19
Dekuji za zajem, : mikin
ale vsimli jste si, ze ten clanek nebyl o propisovacce ? smilies/wink.gif
září 26, 2014 06:28
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]