O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PROMĚNY... PDF Tisk E-mail
Pátek, 12 říjen 2007

Bylo, nebylo, nedávno tomu. Běžné české sídliště, kde vyrůstaly dvě holčičky. Uplynulo pětadvacet let a jak se všechno změnilo... Měla jsem dobrou kamarádku Petru, se kterou jsme se znaly už od pískoviště. Bydlely jsme ve stejném paneláku, chodily do stejné školky, na základce i na gymplu seděly v jedné lavici.

 

 

 

      Teď už se nestýkáme, dostaly jsme se každá do jiných "kruhů". Ona do těch o dost vyšších - patří teď mezi českou smetánku. Šlo to všechno velice rychle: vdávala se ve dvaceti, začala se svým mužem podnikat, úspěch jeden za druhým, postavili barák, všechno jedině super, jedině značkové, milióny v matraci. A aby na to nebyli sami, udělali si dva synáčky. Její maminka, aby Petruška všechno zvládala, se celá natěšená obětovala. Začala jim dělat hospodyni a chůvu v jednom. Uklízela, prala, vařila, žehlila, starala se o jejich dva harantíky a samozřejmě nedala na Petru dopustit. Oni jí za to dávali výplatu, vedli ji jako zaměstnance firmy, takže maminka - s vidinou dlouhodobého starání se o dcerunčinu famílii - odešla ze svého docela pěkného zaměstnání.

 

     Pokaždé, když jsme se potkaly (ať s jednou nebo druhou), mohly se ze sebe navzájem poserinkat. Zásadní obrat však nadešel, když se po čase do rodného města vrátila Petřina méně vydařená mladší sestra. Přivedla s sebou malé nemanželské děcko, jehož otec tou dobou seděl za nějaký peněžní delikt. Jelikož neměla nic a neměla kam s miminem jít,  přistěhovala se k mamince.  Nějakou - kratinkou - dobu to šlo. Ale velice brzo začaly problémy - maminka už nebyla Petrušce k dispozici čtyřiadvacet hodin v jednom kuse a občas se dokonce stalo, že k nim do vily vzala i tu malou vnučku. To se ale vůbec nelíbilo pánovi domu, protože "co si o nich budou sousedi (ta jejich okolní rychlokvašná High Society) myslet, jaké že to má příbuzné, když její sestra žila s chlapem, který je teď v kriminále!" Nakonec to skončilo tak, že maminku téměř na hodinu propustili, že nemají peníze. Prý je potřebují, aby mohli klukům postavit bazén (zní to dobře, co?  vyměnila matku za bazén) Ale spíš to bylo tak, že on si prostě dupnul a tak se stalo. V té době bylo té mámě už něco přes padesát, takže do důchodu daleko. Tu původní práci nedostala - tenkrát odešla celkem nafofr, tak jí to dali znát - prostě nic vhodného volného nebylo. Protože si jinou práci si najít nemohla,  začala uklízet. To už se ale vůbec "nenosilo", aby do jejich vily chodila matka-uklizečka, takže s ní přerušili veškeré kontakty.

 

     Všechno mě to překvapilo, dřív bych to do Petry nikdy neřekla, byla vždy taková rozumná, normální, spolehlivá kamarádka, měla jsem ji ráda. Ale za tím vším stojí její povedený manžel podnikatel - Petra neudělá nic, co by jí nedovolil, pán a vládce pevně drží otěže rodiny v rukou, diktuje, co kdo může a ne. Přitom sám nenechá jednu ženskou na pokoji, věrnost vyžaduje jen od ní.  

 

     Nedávno jsem mluvila s tou druhou sestrou. Říkala, že maminka svoje vnuky neviděla už léta. A u Petry je nyní  její tchýně, které dřív nemohla přijít na jméno. Petruška jí  říká maminko a mluví o ní přesně stejně, jako o své vlastní matce před několika lety. Tahle maminka má ovšem daleko lepší pozici, synáčkovi se jen tak nezoškliví.

 

Paula

 

 

Komentáře (45)add feed
tyhle příběhy mě vždycky : alena tečkovaná
vyvedou z depresí. Jestli fakt není lepší bejt chudej. Můžu se kamarádit s kým chci, mluvit jak chci, o čem chci a s kým chci. Koukat na televizi, číst horrory a detektivky a scífka, vařit lahůdky z toho co pometu po špajzu, nakupovat u vietnamců a posekáčích a nemusím se bát, že mě shlédne někdo z bulvárních plátků, vím, že si mě můj muž vzal z lásky , děti též nemůžou očekávat bohaté dědictví - který hrníčky po babičce a který knížky komu patřej už vědí, tak vědí, co mi maj dát zahrát, až mě z nich klepne....a vyházíme spolu všichni v pohodě. A taky můžu chovat nepapírový kočky a nepapírovou fenku...a krmit na okně celou zimu veverky....takže si při takový příležitosti vždycky uvědomím, že jsem vlastně šťastná..díky. smilies/grin.gif
říjen 12, 2007 13:59
na ja Teckovana : Jasmina
jestli fakt nejsme pribuzne. smilies/grin.gif Ta svoboda chudsich!! Ten klid !!Dokonce nemusime resit,kdyz nekdo znamy potrebuje pujcit pac u nas se neptaji))))ze,pomahat se da i jinak nez penezi. A resit to,co si mysli okoli,jejda,davno pase.
říjen 12, 2007 14:54
proc je ale na ilustraci : Jasmina
Elisabeth s Jackem?
říjen 12, 2007 14:56
Jasmí, : d@niela
a) dávám ti jedničku, žes to poznala (já to vím jen díky popisku té fotky)
b) fotka je ilustrační, prostě jsem našla "nějakou, co ji tam bere pod krkem" smilies/wink.gif
c) film sám neznám, takže nevim, esli to třebas v onom filmu nebyl nějakej projev váchnivé lásky, takže promiň, smilies/grin.gif
říjen 12, 2007 15:08
no... : alena tečkovaná
to je ta jižní krev. U nás jezdí autobusák, původem Řek. Je tu ženatej, má tu rodinu a jezdí bus Praha-Nová Rabyně. Je hrozně hodnej zastaví ti, kde potřebuješ, aby ses nemusela táhnout s taškama dál než je bezpodmínečně nutný. Tak jsme si tuhle povídali a došli jsme k názoru, že žijeme na špatném místě. Nemůžeme tu vstávat až v osm, dát si v klídku kafíčko...nikam nespěchat..v poledne dlouhá pauza na oběd a pak šlofíček - pořád teploučko, když je plus deset(což je zdejší průměrná celoroční teplota), tak to mrzne...čas kdykoli na pokec - tedy na výměnu informací...žádnej stres.
Co se týče půjček a tak,Moje kamarádky si ode mne občas půjčí - a já od nich - tak pětikilo - víc nikdo nemá. Jinak jde spíš o kafe, vajíčko nebo dvě a tak.....udržuje to dobrý vztahy, a jeden ví, že kdb y něco, v nouzi najde přítele. Opravdového přítele - ne obchodního partnera.
říjen 12, 2007 15:19
která Elisabeth? : alena tečkovaná
a kde je Jack? smilies/shocked.gif smilies/shocked.gif
říjen 12, 2007 15:21
no, ale tady asi nejde o to, co píšete - : ivanka
tady jde o to, že se holka stydí za sestru, za mámu.
Snad vám to nepřijde normální, že jste si toho nikdo nevšiml.
Nebo to snad chápu špatně a je to ok?
říjen 12, 2007 15:21
my to víme Ivanko a pochopily jsme to. : alena tečkovaná
tohle prostě udělaj z člověka prachy....a teď řeknu něco, za co mě nejpíš sežereš. Ta máma si za to z valné většiny může sama. Takto si dceru vychovala, kdyby ji byla "umravnila" hned na začátku, tak se jí tohle nestalo. To ona sama dala své dceři najevo, že je (tedy ta máma) něco míň než ona (tedy dcera), když jí posluhovala.(byť za prachy).Něco jinýho je, když je to dítě nemocný, nebo v nouzi...tím, že jí za prachy sloužila jí vlastně dala najevo, že za peníze lze koupit naprosto všechno. I mámu. Je její ostuda, že tohle dopustila.Byla dost stará, aby to věděla.A měla dost času a možností, aby včas zasáhla.
říjen 12, 2007 15:43
Aleno, : Míša šíša
JO!

Jack Sparow alias Johnny Depp, Elisabeth čili Keira Knightley, tedy hlavní hrdinové filmu Piráti z Karibiku. Obrázek vpravo nahoře.

Jo a Daní, o lásku nešlo. Elisabeth byla rukojmí, i když tedy jen na chviličku smilies/smiley.gif
říjen 12, 2007 15:57
a joooo : alena tečkovaná
to jsem neviděla - ale na tom plakátu ten Johny Depp vypadá přesně, jako můj starší syn Mirek /ten šermíř/. smilies/cheesy.gif
říjen 12, 2007 16:12
neni vsechno jenom o chudobe a bohatstvi : Polarka
je to o charakteru. Tohle by bylo strasne jednoduche.....jsem chuda tak jsem hodna....ale ono to tak vzdycky nepracuje. A podobnej pripad znam od jedne zname a ti nejsou bohati, i kdyz ziji v Torontu. . Jeho maminka kdyz prijede na navstevu tak je obletovana, kdezto jeji maminka se musi doprosovat aby mohla vubec vnouce videt.
říjen 12, 2007 16:53
Dani : Jasmina
Míša šíša uz to napsala presne za mne.
Jinak,vim jedno,ze kdyby se manzelova matka nejak na de mnou povysila,tak mne manzel neda. Ale jsem presvedcena ze beda mi,kdybych kriveho slova pouzila proti jeho matce.Proste kdyz chybi laska,je vsechno spatne,ikdyby si druhy Karlstein postavili. smilies/cry.gif
říjen 12, 2007 18:11
Nojo, to tedy jednoznačně znamená, : ivanka
že muž svou mámu brání zuby nehty, kdežto žena ji klidně "dá všanc" - co jsme to tedy za lidi? Chováte se vy ke svým synům a snachám taky tak?
Nebo - chovají se vaši manželové k vašim matkám - s vašim vědomím a souhlasem - stejně?
Podotýkám, že já nic moc říkat nemůžu, moje maminka už není a děti ještě nejsou dospělé.
říjen 12, 2007 18:43
Hmm, ty kruhy... : KITI
Nevím, zda nenaštvu, ale trochu jsem při čtení měla pocit, že hladovější sytějšímu nevěří. Žádnou ze svých kamarádek či známých jsem nikdy neposuzovala s ohledem na majetek a jejich domácí hřiště, nemá-li to vliv na náš vztah, je to jedno. Ke všem se chovám stejně a vrací se mi totéž. Pokud si má člověk o čem popovídat (je určitě spousta jiných témat), obohatí ho setkání s každým dalším člověkem, je to trochu na principu zrcadla, někdy tam vidíme ošklivé věci, ale je to jen odraz skutečnosti. Náš odraz...
A pak se zeptám: je Petra závislá existenčně na manželovi? Pak musí tančit v jeho rytmu. Očekávala bych, že bývalá kamarádka pochopí, oč tu jde a nezanevře na ni, pokud se nějak špatně či nespolehlivě nezachovala přímo k ní. Nebo jsou v tom trochu drby a malá česká závist? Možná Petra potřebuje podporu v té duševní rovině (může být dost osamělá) nebo pochopení, já bych ji neodsuzovala.
Nic není černobílé a současná polarizace společnosti se mi pranic nelíbí, cítím v tom i trochu manipulace. Faktem je, že nespokojený dav se lépe ovládá, ale to je příspěvek na jiné téma, takže raději jdu pro své růžové brýle, budou se mi asi ještě hodit...
říjen 12, 2007 19:04
KITI mi ušetřila psaní a vám čtení, : bb
napsala bych totéž
říjen 12, 2007 19:29
ivanko,kdepak : Jasminovy ker
manzel nikdy nerekl proti my mame kriveho slova,bych mu dala!! To jsem jen psala ze mozna by kazdy z nas mohl mit mensi kritiku na mamy,ale onen respekt ze prece nebudeme hovorit o nich negativne jejich detem....ja muzovi na jeho mamu a naopak.
říjen 12, 2007 22:30
Kiti : Jasminovy koren
Jezis tady jde uplne o neci jineho. Jasne ze to vypada ze je ta dcerka manipulovana ale!!...Petruška jí říká maminko a mluví o ní přesně stejně, jako o své vlastní matce před několika lety... "precti si tuto vetu znova. Jsou zmanipulovane zeny co placaji stejne i ev. nesmysly co jejich partner ale kam az to vede kdyz i vlastni matku odvrhne? Kdyby mela zakazano se s ni bavit a bala by se muze. I to se stava,vim i ja co je strach. Ale kdo uz ji proboha nuti se nad tchyni takto rozplyvat? Proste ji uplne zesr*****l mozek. A zavist? Ty myslis ze je ty holce co zavidet? To je totiz ted taky hrozne v mode ze kdyz se nekdo vyjadri nad spatnym chovanim nesouhlasne vuci bohatemu -tak prej ze hned zavidi. Kdyby se psalo o chude,ktera zavrhla mamu,tak by nikoho nenapadlo ze by se ji mohlo zavidet,ze? Kdepak,vim uz davno o cem mluvim kdyz si pchvaluju sve "nebohatstvi". Je to presne o tom jak hned z kraje psala Alena T. Muzes si vubec Kiti predstavit,jak je strasne fajn ,kdyz nikomu nemusis byt vdecna,nikoho se nemusis bat,nejsi medialne znama tudiz mas klid,muzes se oblikat podle sve nalady bez toho stresu zda Te nesjedou kriticke oci,rici na rovinu napr;-ze jsi kdysi musila makat v supermarketu ci uklizet aniz by se nekdo pohorsoval,muzes zcela volne rici-"toto neznam ci neumim" a dalsi bezne veci? Svoboda,to je pro mne o mnoho vic nez mit vilu,jachtu,hotely a saty od Diora. Kdybys vedela jak ja one "Petre" -vubec nezavidim. Alena urcite take ne.A ta Paula co tento clanek napsala....a co ma asi zavidet? smilies/grin.gif
říjen 12, 2007 22:52
Dani : Jasmina
dekuju moc,funguje to smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
říjen 12, 2007 23:00
Jasmíno, jenže : bb
jednak ses zaměřila jen na tu "malou českou závist", podstatnější bylo to ostatní, co Kiti napsala.
Ale nevadí, víš s tou závistí se to přímo nabízí, však čti:

"začala se svým mužem podnikat, úspěch jeden za druhým, postavili barák, všechno jedině super, jedině značkové, milióny v matraci" - to nezní zrovna jako neutrální sdělení faktu, že někdo hodně pracoval, hodně vydělal, měl dost peněz a mohl si tedy koupit dražší věci - ty miliony v matraci teda moc přejícně nezní (kamarádce úspěch přejeme, ne?)

"aby na to nebyli sami, udělali si dva synáčky" - hezký způsob jak napsat, že se kamarádce narodili dva kluci - jen chudí mají děti z lásky a poctivě v potu tváře je piplají? a ti co jsou na tom lépe je mají prostě proto, aby na ty prachy v matraci nebyli sami - a basta
(jakpak je to asi s mýma dětma, kromě bohatství zažily všechno, chudé šťastné období, chudé nešťastné, nešťastné tučnější období, šťastné tučnější období, a všechno se to prostřídalo napřeskáčku tam a zase zpátky...naštěstí nemám prachy v matraci, uf, tak mi snad ta děcka uvěří, že jsem si je nepořídila proto, abych na ty úspěchy nebyla sama...?)

"mohly se ze sebe navzájem poserinkat. " - v životě by mě nenapadlo takhle mluvit o své nejlepší kamarádce,kterou mám 30 let, rozmazleném jedináčkovi matky, která měla první a jediné dítě ve 30, což tehdy bylo něco jako dnes matka po 40 (i tak z ní vyrostla bezvadná veselá příjemná ženská)

Přijde mi zvláštní psát takhle o své nejlepší kamarádce z dětství. Buď je to stále její nejlepší kamarádka, pak by takhle nepsala, to vím jistě, mám taky kamarádku od 9 let. I kdyby jí to, co se děje, hodně nesedělo a hodně vrtalo hlavou, tak by takhle nepsala.
Z toho dopisu na mě prostě nedýchá upřímný zájem, starost co se to děje s mou nejlepší kámoškou.
Taky si říkám,jak se Paula dozvěděla všechny ty detailní soukromé informace. Z nějakých zaručeně pravdivě obeznámených zdrojů?? Pochybuju, že by jí Petra svěřila "poslala jsem mámu do háje, potřebuju prachy na bazén" a "ségru tu nechci, kazila by mi pověst, lidi by se na nás koukali skrz prsty, chápeš"....
A jestli je všechno pravda, z Petry se stala taková mrcha k vlastní mámě a sestře, provinční snobka a rychlokvaška zbohatlická, není v tom nic jiného, tak proč to řešit? Za kamarádku už ji stejně nepovažuje, to z toho psaní čiší, tak o co jde? Když ji neovlivnila zblízka, coby nejlepší kámoška, tak teď už vůbec ne.
Nebo je to spíš taková úvaha na téma "Jak peníze mění lidi - ty co je mají i ty druhé"...? Ano, a obě skupiny oběma způsoby, k lepšímu i horšímu.
říjen 13, 2007 01:33
Peníze jsou prevít. : carie
Můj kamarád říkal, že kurví chrakter. A to i když je máš a nebo ti chybí. Ale je nesmysl, že když je máš, že bys musel mít např. psa nebo číču s papírama, nebo nakupovat hadry u Diora. Dají ti volbu. Moje zlatíčko je z útulku a ne proto abych ušetřila. Je z něho taky trošíčku snob, ocení venčení na horách, tam jezdíme autíčkem. smilies/wink.gif Jo a echt zbotlíky ty miluju, mají hoňky- když soused Volvo tak já BMW a hlavně v kůži ať to stojí zato. Ale není nad intelektuály, ti opovrhujou každým bez titulu nechápou jak ten blb, co sotva prolezl gympl má to BMW. Život je zajímavej a jaký si to uděláš....
říjen 13, 2007 10:09
no já to vidím takhle: : kolemjdoucí
Paula je závistí bledězelená....
říjen 13, 2007 11:07
bb : Jasmina
Asi mas trochu pravdu ze Paula pocituje horkost. Asi byla Paula odvrzena jako kamaradka,pise ze se potkavaly s jednou nebo druhou(matkou). Mozna, to sice nevypsala ale ano-chovani se na zaklade penez bohuzel meni. Clovek vyciti,kdyz z vrele pritelkyne na vas hovori prehliziva "pritelkyne".Muze to bolet,muze mit vztek na celou situaci,...nevim. Ale vidim podobnou situaci u svagrove a jeji chovani k matce.Manzelovy rodice jsou uplne normalni lide,kteri jsou i schopni obcas dat penize na stranu,no jejich dcera s muzem taky zacali podnikat a vyhoupli se. Bylo v tom ale i kus stesti,ne jen drina,-rodice jejiho muze je nechali bydlit zadarmo,firma poskytovala auto,benzin a telefon ,-toz tedy stesti nalezt takovou dobrou firmu.Ale fakt mne je uplne jedno ze si kazdorocne litaj na dovcu do hotelu,maji mercedesy,hadry...kdyby se ale proboha slusne chovali k rodicum. Mama onemocnela cukrovkou ale zacalo to nejakym psychickym vyhorenim dle vypraveni,ja maminku poznala uz jako vyhaslou zenu.Pred par lety se to zlepsilo,posledni rok je uz docela "ziva" ale,ja nevim-asi pro dceru nereprezentativni...na hlidani ovsem maleho je vzdycky dobra,se ji ani nepta,ho tam da a hotovo.Jenze dcera si ztezuje jak zivot je tezky,jak se musi honit. Pritom dost casu travi s jednou starou opustenou klientkou,ktera nema dedice a uz ted ji dava penezite dary,vidina dobre zaveti ji dava cas se starat o cizi pani.Dobra,mama jeste nepotrebuje prebalovat.Ale to chovani by za kazdych okolnosti mohlo byt od jeji dcery vrelejsi,prece. Proste a zkratka,vypsala jsem zde svagrovou aby jsi bb videla ze mam i blizky "material"na pozorovani,jinak mam zkusenosti jak s jinyma rychlokvaskama-u kterych jsem pracocvala,tak i s lidma,co se do zlate kolebky narodili. Jo-je to velky rozdil v chovani k ostatnim. Jasne ze kdybych se ja cpala do aristokraticke rodiny;-neudou ke mne tak vreli nez kdyz jsem u nich pracovala. Tak naivni zas nejsem. Ale osobne jsem rada ze se nemusim hlidat ve vsem,nemusim se menit a prizpusobovat v ramci prestize,jsem svobodna. Ne chuda,mam co jist,co si obleknout atd. a to mi uplne staci.Nerikam ze jsem si v zivote nikdy neprala lesk-ale pri zjisteni,co to obnasi,vlastne ten lesk neni dulezity. Nerikam ze chudi jsou hodni a bohati spatni. Zavist a zloba je ve vsech tridach.Vazim si lidi,co nabite penize uzivaji ku prospechu vlastnimu i okoli.Kdyz nic jineho-daji par lidem praci.Chapu ze kazdy,kdo se dostane na vrchol se zakonite musi zmenit.Je mnoho takovych pricucu z dola,kteri ve jmenu pratelstvi,znamosti ci rodinneho pomeru se snazi prizivit,ne-li veskere bohatstvi precucnout do vlastniho chrtanu. Proto i spravedlivy,kdyz se vyhoupne,zakonite bude mit nepratele co o nem budou tvrdit ze zpychl atd. Ale takhle odkopnout mamku,vlastni mamku,jen proto ze je nereprezentativni....zavist nezavist,to neudela ani kralovna.Toz se bb nezlob,- v tomto pripade opravdu ja nemam co zavidet.Ne ze bych nemivala plany,jako "kdyby" nejake loto ci deditstvi od strycka z Ameriky))))ne vsak proto abych vyrabela penize ale abych delala to co mne bavi.To je podstatny rozdil mezi bohatyma. Videt ustvanou svagrovou,ktera vzdycha-no jo,-musim nebo videt stastne manzele,pysne na sve studio a ateliery a material co si mohli poridit? Ja v tom rozdil vidim.
říjen 13, 2007 11:14
nemyslím, že tohle pitvání je k čemu : dess
div se tu nerozebírá sloh jednotlivých vět.
Přitom se jedná o to, že se díky penězům z jedné kamarádky stala navrněná fiflena, která raději pod hloupou záminkou (bazén) vyhodí vlastní mámu.
Její segra má nemanželské dítě a partnera v kriminále.
To je tedy to hlavní, proč se nestýkat s mámou a sestrou.
Co vím, tak bydlely ve stejném domě, tak když Paula vidí ty "nevhodné" příbuzné, tak asi s nima mluví, nebo s nima mluví její máma.
No, je vidět, se vám lidi, co jsou "neúspěšný" nelíběj.
Takhle kdyby napsala ta druhá, to byste jí asi lezly jinam!
říjen 13, 2007 11:34
no, podle mě byly kamarádky jen dokud měly stejný životní styl - a to platí na obě strany : bb
ve stejném domě bydlely jako děti, to jen na okraj, jinak samozřejmě, že se z kamarádky mohla stát navrněná fiflena, nicméně Paula jí zdatně sekunduje malostí svých úvah o ní

mně se hlavně nelíbí tenhle způsob uvažování, přijde mi strašně kondelíkovský, bych taky mohla říct, že autorka dopisu se poněkud poserinkovala z toho, že její kamarádka si finančně polepšila...no asi teda neměly společného nic víc než tu školní lavici a panelák v dětství, jinak by to kamarádství přežilo

jako přežilo moje 30leté kamarádství období, kdy jsem uklízela ve škole, vytírala chodby a myla záchody, zatímco 15měsíční dceru hlídal dědeček, po večerech překládala návody ke spotřebičům, taky roznášela poštu, učila děti angličtinu aj., nakupovala v sekáčích, neměla na časopis natož kafe v kavárně, zatímco kámoška jezdila v zimě do Alp a v létě lítala na 2 týdny do Řecka. Pak se to zase trochu otočilo a mezitím se udály jiné věci. Ale proč by proboha tyhle vnější okolnosti měly nás dvě, co si máme tolik co říct a kdykoli pokračovat tam, kde jsme přestaly, i kdybychom se neviděly deset let, měly rozdělit? Kdyby se to stalo, tak asi nejsme kamarádky.
říjen 13, 2007 14:35
... : bb
a vážně, naprosto vážně a bez ironie, by mě zajímalo, jak Paula zjistila, že se kamarádka zbavila své mámy proto, aby měla peníze na bazén...
ta druhá sestra s nemanželským dítětem - kdo ví, jaký je mezi sestrami vztah, to jsou zase ty šablony "bohatší sestra je mrcha a vyhání tu chudší, co měla smůlu na chlapa", třeba spolu nikdy moc nevycházely, nebo je tu jiný důvod, který není vidět, tak se to svede na peníze...a co když ta druhá obyčejně závidí? lidi se umí krásně přetvařovat, a ani to nemusí být přetvářka, prostě dokud sestra na tom byla podobně, bylo všechno ok, teď se jí daří líp, a je zle...Paula ji může znát jako hodnou holku, ale víme my, jaká je k úspěšnějí, bohatší sestře? třeba je líná a závistivá? do rodinných vztahů málokdo vidí a má přehled o tom, co se SKUTEČNĚ odehrává pod povrchem
paušalizování ubližuje, mějme to na paměti
říjen 13, 2007 14:45
... : Paula
No nedá mi to abych se nezapojila do zajímavé diskuse: asi jsem zvolila nevhodný způsob psaní,jen bych chtěla na úvod poznamenat, že jsem se před chvílí podívala do zrcadla a barvu mám pěknou zdravou, po zelené ani stopa smilies/grin.gif, já se s bývalou spolužačkou opravdu nestýkám, není to ani tak kvůli závisti jako spíš kvůli tomu, že to tak prostě dopadlo, tak nějak to vyšumělo. Já studovala, chodila pařit a užívala studentského života, tak ona makala na své kariéře a firmě - ne v tom opravdu teď není ani špetíčka závisti. Její majetek je vybudovaný poctivě, oba dva s manželem dřeli do úmoru, aby se měli. A mají se. Chtěla jsem jen spíš vypíchnout to jak zatočila s maminkou, s tou se stýkám a říkám si co asi tak hrozného musela udělat, že se na ni Petra takhle vyprdla. To, že je bohatá je vedlejší, ten příběh mohl být taky klidně o tom, jak se chudá vyprdla na svoji bohatou matku - bylo by to snesitělnější? To je přece fuk. To se jen tak stalo jedněm bohatým. Mám prosbu - nehledejte v tom příběhu něco, co tam fakt, ale upřímě opravdu nejní.Pa
říjen 13, 2007 14:49
ale nic ve zlém, to nemusíš dodatečně žehlit :-) : bb
my tě nijak nesoudíme, jen se zamýšlíme nad tím, co a hlavně jak sděluješ...ten dopis, cos psala tak, jak jsi cítila, vyzněl jak vyzněl, a vůbec nešlo jen o tu její matku smilies/smiley.gif
"česká smetánka" "miliony v matraci" " "dva synáčci co si pořídili aby na ty úspěchy nebyli sami" "mohli se ze sebe poserinkovat"
zní poněkud jinak, než "Její majetek je vybudovaný poctivě, oba dva s manželem dřeli do úmoru, aby se měli."
Pa smilies/smiley.gif
říjen 13, 2007 14:56
... : Paula
já to nežehlím, vysvětluju, ale psychológie je věda, a hold každej to máme jinak postavený, nebo položený, co já vím, zamyslím se nad sebou - jestli já jí ve finále fakt nezávidím
říjen 13, 2007 15:04
nojo, takže odložit mámu je vlastně ok, : dess
když už byla tak nebetyčně blbá (
15.43 - Alena T.: Ta máma si za to z valné většiny může sama.)atd. atd.

vybrat si raději bazén, mámu, protože si dovolila přivést to jejich domu dítě "nepovedené dcery", co má kriminálníka...
Jo, takže tohle sedí, to jo. Fakt, vám jde jen o to, že Paula neformulovala správně; no, asi pod dojmem toho, že vidí tu starší paní, co uklízí a její dceru, která se za ni stydí... Asi bych to taky nepsal s úctou vůči té Petrušce!


říjen 13, 2007 15:12
... : bb
to si nemyslím, že závidíš...spíš ty vžité šablony - kdo v 90. letech úspěšně podnikal, musel být "nutně" podvodník nebo bývalý vekslák, a tak podobně, a taky v nás ještě možná přežívají zbytky školní převýchovy z minulosti - všichni jsou si rovni, bohatí bohatnou na úkor chudých...občas to vybublá ven
sympatické je, když si to lidi uvědomí a přemýšlí o tom, jako ty

říjen 13, 2007 15:13
... : Paula
hele bb, to je fakt blbost, mně je úplně ukradené, jestli má barák a milióny v matraci, jen jsem chtěla opravdu a píšu to naposledy vypíchnout, že prachy člověka změní, a v tomto případě, že i inteligentní ženská zblbla kvůli chlapovi, takže je to takový sociálně-feministickej příspěvek, ale jestli se v tom chceš šťourat, tak šťourání zdar, třeba objevíš novou Amériku
říjen 13, 2007 15:34
... : bb
nene, já jen reaguju na to, cos psala - to tys rozebírala, teda šťourala, v tom, že kámoška se změnila tím jak zbohatla a je teď zlá na mámu a ségru
to víš, na Kudlance každý výkřik má odezvu smilies/smiley.gif
říjen 13, 2007 15:48
bb, dotaz: to jako každý, kdo sem napíše, : ivanka
je podle tebe šťoural? A můžou se psát jen pochvaly?Koukám, že tobě vadí víc to, že napslaa že má miliony v matraci, než že se vykvákla na mámu. No, asi každej soudí podle sebe.
Přeju hezkej víkend všem.
říjen 13, 2007 16:08
Ještě bych dodala, : carie
že si neumím představit, že bych zaměstnávala svojí mámu. To by asi dlouho nešlo. Asi 4 roky u mne pracovala moje sestra, je skvělá, chvíli jsem uvažovala udělat z ní společnici, pak se to nějak zvrtlo a ona odešla. Vztah máme dobrý, ale určitě jiný než dřív. Znám taky rodinu, kde majetný je vlastně jeden chlap- díky své práci a dědictí. Ten vlastně táhne rodinu své přítelkyně. Nemají ho rádi, ale on je vezme Marcedesem do Makra, dostanou od něj nějaký krámy, když on si koupí nějaké novější... Tak to s ním holt nějak vydrží. Přitom se pomlouvají. Ta jeho přítelkyně v tom bruslí, on se k ní nechová hezky ale ona fakt už nechce být chudá. Má to blbý.
říjen 13, 2007 16:14
ivanko, to se zeptej spíš Pauly, ne? : bb
jí se stalo to, co jiným před ní - něco sem napsala, přečetla si reakce, ty jí úplně nevyhovují, no a tak praví "šťouráš" smilies/smiley.gif

a ano, "miliony v matraci" mě zarazily, stejně jako "pořídili si dva synáčky aby na ty úspěchy nebyli sami", stejně jako "s maminkou se mohly ze sebe poserinkovat"
proč, to jsem Paule sdělila

na mámu se vykvákla Paulina kamarádka, ale Ivanko, já fakt nevím, jestli to, že už jí máma nedělá služku, hospodyni, chůvu, pradlenu, kuchařku za nízký plat, je pro mámu tak zlý...
říjen 13, 2007 17:04
Mam dojem : Jasmina
ze kazdy nadskoci jak postreleny podle vlastnich zkusenosti.Jak uz psal dess,-jakapak ucta k Petrusce? Vzdyt jsem bb psala ze i spravedlivy,kdyz se vyhoupne,posbira nepratele.
K cemu dobre ze Patruska poctive drela,kdyz zaverem (a to jeste nemusi byt zaver) se stydi za rodinu a odkopne mamu? I Ty se bb muzes dostat do lochu aniz se nadejes. Staci prehlednout znacku,nedat prednost....a potesi Te ze by se nekdo z rodiny za Tebe stydel?
Ja mam dojem ze se Paula touto uvahou ve clanku dotkla pouze Tebe v tom jak se vyjadrila o Petrusce. To ze se vytento na mamu....hele,jeji segra klidne muze byt lina vyzirka,o to se nepru. Ale mama ksakru? Dyk ta mama,kdyz ji propustili by mohla pozadovat odstupne! tak jako jinde,kdyz propousteji z duvodu nejakeho krachu. A mama tedy tise odesla a sla uklizet,je to preci jen na druhou stranu samostatna silna zenska,ktera nenatahuje ruku. A oni s ni prestali komunikovat kompletne. Tohle te neirituje ale vyraz ze maj prachy v matraci Te toci. Nejak Te nechapu....
říjen 13, 2007 17:18
... : bb
haha, no jasně, ještě mi podsuň, že jde o mé vlastní zkušenosti
no nic
Jasmíno: o tom, že se Petra (proč jí říkáš Petruška?) poctivě dřela, napsala Paula v reakci na moje pozastavení nad jejími obraty...a v tom se projevila MOJE ZKUŠENOST, že co se na první poslech jeví nějak, skrývá pod povrchem něco jiného, takže na první čtení to byla zbohatlická fiflena co žije v rychlokvašné HS, napodruhé už to byla Petra, co se k majetku dopracovala poctivou dřinou...
Svým dětem pomáhám a pomůžu, moje máma mi taky pomohla a pomůže i dnes, když potřebuju, ale ani já svým dětem, ani ona mně, bychom nešly dělat služku za peníze. Když bude dcera v nouzi, klidně jí umyju záchod a vyperu špinavý prádlo zadarmo, ale když bude mít peníze na služku, tak ať si zaplatí cizí. Nepřijdeme tak ani jedna o důstojnost a naše kamarádky pak nebudou muset psát na Kudlanku, že máme miliony v matraci a poserinkujeme se ze sebe :-)))
říjen 13, 2007 17:35
... : bb
zdá se, že výraz "miliony v matraci" točí hlavně vás, Jasmíno, já se pozastavila nad více obraty z toho článku, tohle byl jen jeden z nich
vynech teda miliony v matraci a soustřeď se na to ostatní, "aby na ty úspěchy nebyli sami, pořídili si dva synáčky"
"ostatní rychlokvašná high society" (Paula zřejmě zná detailně jak přišli k penězům)
"navzájem se ze sebe mohli poserinkovat"
Co mě irituje, je paušalizování a šablonovité uvažování. Toť vše. Řešit to nemusím, protože nemám miliony v matraci, nežiju mezi rychlokvašnou ani jinou HS, a máma mi uvařila a vyprala, když mi bylo zle, a já jí, když si zlomila ruku, ale jako služku, až na ni jednou budu mít, hehe...bych ji teda nezaměstnala.


říjen 13, 2007 17:41
i když :) : bb
můžu se jí zeptat, zítra jedeme k našim na oběd na kachnu, tak se můžu optat, za kolik by mi šla máma uklízet, prát a žehlit, až budu makat na to, abych splatila hypotéku smilies/wink.gif
říjen 13, 2007 17:44
Ale no tak... Přeci se tu "neposerinkujeme" ;-) : KITI
Oč tu vlastně kráčí? Kdysi dávno byly kdesi 2 kamarádky, dnes už ale nejsou spolu. Jedna má více, druhá méně, vzájemně si "nezávidí", každá má své vztahy, známé, rodinu a onu SVOBODU rozhodování, jak naloží se svým životem. Prostě tak šel ten složitý ale krásný (!) život. A v rodinách se občas dějí i horší věci, vždyť nikdo z nás se ničeho osobně nezúčastnil, tak jak je můžeme posuzovat? Pouze na základě příspěvku zde?
Prezentovaný text skutečně každý pochopil po svém, každá informace se dá přijmout určitým způsobem a já mohu podepsat svůj dojem daný mou optikou. Co jsem v textu přečetla, to tam vidím, ale možná je to proto, že jsem jen takový naivní typ člověka. Každého se snažím (dokud nejsem OSOBNĚ zklamána) vidět v tom dobrém světle, snažím se, aby mne zlé emoce neovládaly, není to tak snadné, ale dá se to naučit. Proto mi jsou pocity autorky příspěvku a jejich způsob podání zde cizí. Tak si představme např. toto: Možná se jednou dvě kamarádky opět sejdou u kávy a mnohé si řeknou a pochopí, možná to bude až v stáří, až je opustí vlastní děti nebo životní síly nebo jen tehdy, až opět budou mít obě "stejně". Možná si to v tomto životě neřeknou. Tak třeba příště. Nejeden východní mudrc Vám řekne, že nevyřešené věci si neseme s sebou celý život a ti, co na to věří, i dál.
Pro mou osobu je obtížné prožívání věcí, jež se týkají jiných lidí, pokud v tom nejsem angažovaná a nemohu je nijak změnit. Nejsem sobec, už jsem se svými kamarádkami zažila leccos, ale vždy jsem se snažila je příliš neposuzovat, být někdy i v ústraní připravená(je-li třeba) podat pomocnou ruku. A nečekat vděk, jak knižní,že? Asi mi tak nějak stačilo, že na ně mohu myslet v dobrém, nevím...
Dnes například mám za sebou setkání s ženami, které věnují svůj čas péči o zdravotně postižené ať již vlastní či cizí a tam se řeší(!) skutečné problémy. Na "drby" není čas. Kdo může, pomůže, z nikoho jsem necítila zlobu, zášť či nespokojenost se svým osudem. Důležitý je život sám. Tak jsem (ač o to nežádaly!) nabídla i tu svou nepříliš plnou pomocnou ruku a možná si tam "někde nahoře" vykoupila odpuštění části svých hříchů.
Uff, jdu moralizovat jinam, např. jdu nastudovat, jak se dá v této zemi proprat větší než malé množství peněz, Standa ví, Standa umí. A až jednou budu já ta milionářka, to se budou dít věci :-))
říjen 13, 2007 18:09
... : bb
neboj, já se určitě neposerinkuju smilies/smiley.gif mě tyhle debaty moc baví, ráda si ujasňuju věci, vylepšuju rozhled, náhled na dění a tak
a vadí mi, když lidi podezírají druhé lidi ze špatných pohnutek jen proto, že ti druzí žijou jinak, tak se snažím za vším vidět něco dobrého, nebo aspoň lidsky pochopitelného
máš pravdu, asi je to těmi zkušenostmi, jaké kdo má..

říjen 13, 2007 18:18
bb : Jasmina
Ja vim,ja vim....v tom psani se mi nechtely vsechny ty vyrazy vypisovat. Co tady resime,...Jestli ji Paula zavidi,no tak sama pak napsala doslova;" zamyslím se nad sebou - jestli já jí ve finále fakt nezávidím..."takze to stejne tady nevyresime zda zavidi ci ne.Kdyby Paula psala o Petrusce ze s ni uz nekamaradi a pritom driv byvaly na piskovisti porad spolu,tak taky zavetrim co ji toci.Ta moje svagrova o ktere jsem psala,ta taky lita jak hadr na holi.Ale o to prece nejde v tomto pripade,jak si lidi k penezum prisli.Ale o chovani k tem nejblizsim.Dyk to tu furt vomilam.
Taky mam dceru a nevim jak si zaridi zivot.Mozna se vysvihne a jestli zblbne a bude se stydet za mne,ze jsem neudelala karieru,tak mi zbydou voci pro plac. Ackoliv kdyby prisla za mnou ze mne zamestna jako nunu a uklizecku,tak s ni vyrazim dvere.Jenze jsou zeny,ktere by pro deti dychaly i v jejich dospelosti,"poserinkuji se"smilies/grin.gif smilies/grin.gif ze svych uspesnych deti a vyhazov jim ma byt odmenou? mame na tuto situaci prihlizet jako ze je to normalni,ok? To ze pro nas je nekdo ochotny udelat cokoliv nas opravnuje k tomu abychom s nim takhle jednali?
Proste nemam rada povysovani ale bohuzel,je dost lidi co se povysuji pouze na zaklade toho ze v necem uspeli. At se nedivi ze je obycejni lide berou tak jako treba ted Paula. ja delala driv nunu a vsimla jsem si ze tito uspesni-nemaji deti,oni maji dedice. Podle pristupu k tem detem.A toto plati i o aristokracii,burzoasii,nejen o rychlokvaskach. Vyjimky jsou....treba Ty se mi tak jevis,mam 2 kamaradky,ktere jsou taky velka cisla a nenosi nos nahoru k nikomu a respektuji sve deti.
A zejtra bacha co mame reknes at Ti nepristane kachna na hlave.

říjen 13, 2007 18:49
... : bb
smilies/smiley.gif to je hezké, že se ti tak jevím, akorát že já nejsem ani aristokratka, ani bohatá, rychlokvaška už vůbec ne, protože pracuju od 18 a soukromě 10 let smilies/smiley.gif takže nemůžu zaručit, že bych byla stejná, kdyby mi ve 25 spadlo do klína pár desítek milionů...
i když, při takových těch debatách s kamarádkama o tom, co bychom dělaly, kdybychom vyhrály ve jackpot Sportce (ačkoli nesázíme:-), tak jsem jediná, co má přesný seznam: spravit silnice v obci a okolí, dotace pro obecní školu a školku, pro psí útulek, příbuzným po milionu, a pak to naše, ale kdo ví, jak by to bylo kdysi, že
já vím, že mluvíš o chování k nejbližším, a já se zase pořád dokola snažím vysvětlit, že to chování (Petry) k nejbližším nemusí být takové, jak se z Paulina článku jeví, proto jsem se tolik "šťourala" v tom, odkud ty informace (např. o vyhazovu na hodinu, o výměně za bazén atd.) vzala, nakolik jsou to opravdu informace a nakolik její dojmy, domněnky. nakolik výsledky uvažování podle navyklých šablon...víš?
Je to trochu jako s tou budoucí matkou, co tu psala nedávno, že si přivezla z dovolené v Řecku mimčo - no nebudu propírat to, co všichni i ona víme, že se to takhle stát nemělo.
No a taky mám ve zvyku podívat se spíš na to za, pod, přemýšlet o tom, než popadnout co je mi předloženo na táckusmilies/smiley.gif


říjen 13, 2007 19:28
bb : Jasmina
dobre dobre,ja se snazim az se smazim taky treba pochopit svagrovou,proc se nevhodne chova k mati. Jak ziskala Paula info nevime ale ze to o cem psala vim zhruba spon tedy ja,ze to tak byva. A pisu o svagrove,pac se to cele naramne podoba pribehu Petry. Paula asi chtela vyjadrit jak nekomu kvuli penezum ztvrdne srdce,mozna ze je to uplne jinak ale ze ta srdce nekdy tvrdnou-to mohu potvrdit,-vidim to zblizka. Svagrova kdyby nepotrebovala hlidani,tak ji mati neuvidi treba pul roku a to bydleji 10 minut autem od sebe. No nic,ja vlastne reagovala spis tak ze jsem v pohode tak jak jsem bez milionu a pak se ozvala vice-mene na narazku "male ceske zavisti",pac to uz clovek nema sanci uvazovat o spatnem chovani,kdyz se jedna o nekoho za vodou?
Vono je to ted hodne v mode ze kdyz nekdo ma namitek k chovani bohateho,misto argumentu je mu vpaleno ze zavidi.Tak treba jsme rozebirali Dasu a reka,taky tam byly narazky na jeji chovani,-klidne a vesele nam mohla vpalit ze ji toho reka zavidime. Tak totiz dnes povetsinou ty diskuze chodi. Na to chci upozornit,no.
říjen 13, 2007 20:59
Teda to je síla : wendy
závěrem lze říci, že peníze kazí některé lidi a že Petra se ke své matce nezachovala pěkně. A ta chudák měla takovou radost, že se aspoň jedné dceři daří dobře...a je po všem.
říjen 15, 2007 10:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]