O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZA CO PŮJDEME BOJOVAT? - I. PDF Tisk E-mail
Neděle, 31 srpen 2014
Na počátku nové protiofenzivy separatistů na východní Ukrajině vytvářející novou eskalaci konfliktu, se musíme zeptat, za co vlastně bojujeme. Už dlouho trvá mediální propagandistická masáž na obou stranách a pravda, na kterou jsem několikrát ve svých předchozích článcích upozorňoval, zatím nevítězí.

 

 

 

 

 

 

Nová nebezpečná situace

 

  Znovu eskaluje konflikt, který je důsledkem především neochoty kyjevské vlády jednat s obyvateli ukrajinského východu o nějaké formě autonomie. Konflikt, který se zdál být před koncem, když separatisté už drželi jen malé území a dvě velká obklíčená města. Putin nejspíše čekal na schůzku v Minsku, kde očekával nějakou změnu v postoji prezidenta Porošenka - na kterém vlastně záleží - zda začne jednat, nebo bude pokračovat v dobývání východu a prosadí svoji vůli silou.

 

I když Putinovi nemusíme zrovna důvěřovat, je více než jasné z celého jeho postoje, že nechce připojovat východní Ukrajinu k Rusku (to už by udělal dávno za daleko příznivější situace) a že mu jde opravdu pouze o obranu zájmů obyvatel východní Ukrajiny, aby dosáhli dostatečného stupně autonomie. Zato Porošenkovi a kyjevské vládě jde o ovládnutí východní Ukrajiny a prosazení svých, dosud ne zcela jasných (ale podle náznaků nebezpečných a nacionalistických) záměrů jednotné Ukrajiny, což znamená násilnou indoktrinaci obyvatel východu, jak už byla naznačena hned po nástupu této vlády k moci - zrušení samosprávy regionů, zrušení jazykového zákona atd.

 

Povstání obyvatel dvou nejvíce ruských provincií Doněcké a Luhanské, jejich antimajdamy a referendum, bylo jasným signálem jejich vůle nepodřizovat se kyjevské vládě. Místo jednání nasadila vláda armádu a jednotky dobrovolníků v boji proti dobrovolníkům separatistů, podporovaných stále více ruskou stranou. Tvrdošíjnost kyjevské vlády ve svém nedemokratickém a typicky násilnickém kvazinacistickém jednání bohužel podporují USA a EU.

 

V Evropě ani v Americe by nic takového nebylo možné, ale ukrajinským integrálním nacionalistům se to dovoluje, nekritizuje a jednání se zatím omezeně podporuje. Přitom oni jsou příčinou konfliktu.

 

  Je jasné, že kdyby poslechl Putin nařízení Západu, aby nepodporoval povstalce, tak by už dávno svůj boj prohráli. Ale od Putina se chce něco, co nemůže udělat před tváří svého lidu, opustit bratry Rusy bojující na východě Ukrajiny, opustit jejich oprávněné zájmy a boj za jejich jinak běžně ve světě uznávaná práva.

 

  Finanční podporu separatistů sice neznáme, ale v Rusku se najde dosti dobrovolníků, dokonce i z řad armády, kteří separatisty podpořili. Putin nepotřebuje použít přímo armádu a vydat se do nebezpečí přímé konfrontace se Západem. Konečně v konfliktu bojují placení dobrovolníci na obou stranách. Branecká ukrajinská armáda je nespolehlivá, většinou bojovat nechce a mnozí vojáci se raději Rusům vzdají. To ukazuje, že vládu vlastně podporuje jen část obyvatel.

 

  Kyjevská vláda chce do konfliktu zatáhnout Západ, ale hlavně od něj dostat větší podporu. Proto se stále snaží přesvědčovat, že Rusové vpadli na Ukrajinu atd. Tak rádi by mnozí válečníci viděli, aby Putin zaútočil svojí armádou, aby konečně mohli „prolévat krev“ (nikoliv ovšem svoji). A tady je otázka: za co a za koho by měl vlastně Západ bojovat?

 

-       Za kyjevské nacionalisty, kteří dokázali pouze násilím řešit spory a nejsou ochotni ke kompromisům?

-       Podporovat vládu, která nemá většinu obyvatel na své straně?

 

Další eskalace konfliktu Ruskem je jasným signálem, že se obě strany nedohodly a že boj pokračuje. Je otázkou, zda se nechá Západ zatáhnout dál do konfliktu, zda se stane obětí vlastních lží, iracionálních zájmů nebo nátlaku kyjevské vlády. Mediální masáž pokračuje také na druhé straně a stává se stále iracionálnější.

 

Karta je ovšem v rukou Západu. Donutí Porošenka k jednání s obyvateli východu, nebo podpoří jeho nacionalistické, nedemokratické a iracionální jednání? Zvítězí snaha za každou cenu oslabit Rusko jako světového mocenského konkurenta, a to i za cenu podpory násilnické vlády, případně přímé konfrontace obou bloků?

 

 

 

Oběti vlastních lží, mýtů a iracionálních rozhodnutí

 

  Putinova propaganda v Rusku je iracionální a nacionalistická rétorika obsahující resentimenty na SSSR - nikoliv pro jeho komunistickou ideologii, ale proto, že se jednalo o velký a silný celek. Hlavní propagandistická lež je, že Ukrajinci nechtějí do Evropy a za všechno mohou USA a EU, které jimi manipulují. Putinova politika na Ukrajině selhala pro jeho příliš viditelnou snahu povýšeně jednat a diktovat si cokoliv; když už to nešlo jinak, tak přes diktátory. To ovšem nepřizná.

 

 

 Přesto Putinova propaganda má dnes daleko blíže k pravdě než propagandistická rétorika Západu, která staví na vyložené demagogii, lžích a mýtech. Ohrožení ruských obyvatel východní Ukrajiny má racionální základ, stalo se skutečností poté, co vláda vzniklá z Majdamu zrušila regiony a jazykový zákon a začala s rétorikou neberoucí na zřetel práva obyvatel východu; mnohdy ani nezakrývající násilnické odhodlání.

 

Povstání bylo tedy pochopitelným obranným aktem, který se samozřejmě opíral o Rusko a jeho podporu, možná by nevzniklo v takovém rozsahu a síle, pokud by za hranicemi nestála ruská armáda a rétorická podpora. Tento odpor má racionální jádro a je zcela ve smyslu práv národů na sebeurčení, je otázkou pouze vydiskutovat přijatelnou autonomii. K tomu ovšem kyjevská vláda nedala příležitost a začala boj. Přestože mnozí evropští politici mluvili o dvou Ukrajinách a o nutnosti decentralizace, ve skutečnosti se podřizují nátlakům vlády USA a podporují ukrajinské nacionalisty. Nátlaky a zájmy jsou důležitější než zdravý rozum.

 

 

 
VLASTIMIL PODRACKÝ
 pokračování zítra

 

 

Komentáře (21)add feed
Doporučuju : Sidon
přečíst si ještě tohle -

http://www.czechfreepress.cz/cfp-doporucuje/finsky-diplomat-vyzyva-vsechny-evropske-narody-k-odporu-proti-usa.html
září 01, 2014 00:08
Sidone, : mikin
zeby znovu finlandizace? Stareho kagebaka Putlera novym kouskum nenaucis. Jinak - moc hezkej zdroj. A ja myslel, ze stalinisti uz v Cesku vymreli. A oni se maji k svetu pod anglickym jmenem. smilies/tongue.gif
září 01, 2014 02:42
... : mikin

Když už pan Podracky papouškuje Putinovu propagandu, neměl by si aspoň hrát na neutrála.
Ten jazykový zákon o kterém se zmiňuje sice ukrajinský parlament v "revolučním nadšení" zrušil, ale během několika dní své rozhodnutí zase stáhnul zpět. Etnickým Rusům na Ukrajině nikdo neubližuje. Je jich tam ostatně tolik (i v parlamentu) a jsou tak promíchání s Ukrajinci a dalšími menšinami, že by to ani nebylo možné.

Násilné obsazení Doněckého a Luhanskeho regionu nebylo v žádném případě spontánní obranou. Bylo provedeno pod zkušeným vedením ruských darebakú jako Girkin - Strelkov a dalších důstojníků GRU. Něco takového by si nenechal líbit žádný stát na světě. Stačí si jen vzpomenout, jak zatočil se separatisty Putin v čečne. Pokud chce nějaká národní menšina samostatnost, může se poučit od Skotů, nebo obyvatelů Quebecu.

Zářivé pitomá je od pana Podrackeho věta o tom, že "Putinova propaganda má dnes mnohem blíže k pravdě, než propagandistická rétorika Západu, která staví na vyložené demagogii, lžích a mýtech".

"Západ" není pane Podracky jakýsi jednotný celek. A se svými nezávislými médii narozdíl od Putina žádnou propagandu v praxi ani provozovat nemůže. Nebo snad táhnou třeba britská média jako BBC či levicový The Guardian za stejný provaz jako NATO nebo Bílý dům?! A přece to byli právě novináři z Guardianu, kdo oznámil noční průjezd ruské obrněné kolony na Ukrajinu.

Kdo naopak celou dobu táhne za jeden provaz a odpornē lže je jen a právě Putinova propagandistická mašina. V poslední době už tak nesmyslnē, že to vyvolává v demokratických zemích záchvaty smíchu. Mluvím o případech elitních výsadkářů, kteří bez insignií na uniformách "zabloudili" 20 kilometrů za hranice, nebo o obrněném seskupení ruské armády, které znenadání překročilo hranice a dobylo město Novoazovsk. Ale údajně se jedna o vojáky, kteří jsou "na dovolené". Tanky a obrněné transportéry si nejspíš vzali na leasing. :-)

Co mě hlava nebere je fakt, že takovým kravinám může věřit i občan státu, který byl v minulosti sám obětí ruské rozpínavosti, propagandy, cenzury a dalších zhovadilosti.

Válku na Ukrajině vyvolal zcela jednoznačně Putin a jeho žoldnéři. A je to jen on, kdo tam celou dobu přilévá olej do ohně. Nebýt jeho zbraní a vojáků, separatisté by se svou mizernou podporou od místního obyvatelstva už dávno prohráli. Vše co Ukrajina a demokratické země po Putinovi chtějí je, přestat s agresí. Jenže to by náš bývalý kagebák musel zapomenout na své plány znovuobnovení ruské Říše. Říše, která podle mého názoru zahrnuje i Českou republiku. Neříkám, že ji (nebo třeba západní Ukrajinu) chce Putin zabrat tak, jak zabral Krym, Abcházii nebo Osetii. Ona by totiž jakási nová Varšavská smlouva a RVHP ve spojení s nějakým novým Husákem a finlandizaci dalších zemí bohatē postačila.

Jestli nebude Evropa postupovat jednotné a tomuhle Fuhrerovi se nepostaví, naplní se znovu slova Winstona Churchilla který po Mnichovské konferenci prohlásil: "měli jste na vybranou mezi hanbou a válkou. Vybrali jste si hanbu, budete mít válku".

Podle mého názoru je nás malý diktátor naštěstí pořád ještě pouze Hitlerem v plenkách a půjde to i bez té války. Tedy pokud nebudeme znovu poslouchat lidí jako je pan Podracky. smilies/tongue.gif
září 01, 2014 02:57
A tak já myslim, mikine, : Krakonoš
že to možný je, to s tou dovolenou. Tys neslyšel nikdy vo tzv. "zážitkový turistice"? Rusko je země nevomezenejch možností, takže prostě nějaká cestovka Aдвентура poskytla ruskejm dovolenkářům vybavení, tanky, plán cesty a bojový úkoly a hoši vyrazili za dobrodružstvím. Na věži prvního tanku seděl průvodce a deštníkem ukazoval směr a cíl, aby se turisti neztratili a nepostříleli navzájem. smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
Jinak díky za příspěvek, mám nějaký termíny zakázek a nemám čas se tu nějak moc vypisovat, tak jsi to udělal za mě. smilies/smiley.gif
září 01, 2014 11:05
Mikine : David X
není co dodat.
září 01, 2014 11:20
Mikine : aha
ty jsi neinformovaný, sešrotovaný právě tou propagandou, je mi tě upřimně líto!
a Churchill to napsal trochu jinak, Ty vědátore.
Churchill napsal: Měli jste na vybranou mezi hanbou a válkou. Vyprali jste si hanbu, budete mít i hanbu i válku!

září 01, 2014 14:40
Proruští separatisté jasně odmítli nějakou federalizaci : RomanX
Chtěli jen a jen samostatný stát, jasně řekli, že o ničem jiném se bavit nehodlají
září 01, 2014 14:59
taky jsem sešrotovaný propagandou (západní) : toulavej
jako Mikin. Rus lhal a lže pořád, je tak zvyklej ještě z doby vlády bolševiků. Nedá se mu NIKDY věřit. Věří mu jenom pošetilci . . . takoví, co byli proti radaru v Brdech nebo vstupu do NATO.
září 01, 2014 16:33
Krakonosi , : mikin
neni zac. smilies/cool.gif Kdyz tak ctu diskuse na nejruznejsich strankach tak mam pocit, ze nekterym lidem ty ruske tanky na hranicich se Slovenskem vylozene chybi….
září 01, 2014 16:56
Též se hlásím k sešrotovaným západní propagandou :-) : Myška
Připadá mi fakt hrozně alarmující, kolik lidí po tom všem, co nám Rusi předvedli a předvádějí, jim věří. Nechápu, jak mohou věřit Putinovi, který v jednom okamžiku říká, že Rusko nebude vojensky zasahovat, ale v tom samém okamžiku ruští vojáci bojují po boku separatistů. A jsou to mimo jiné i lidi, kteří právě před Rusy a komunisty emigrovali... asi naprostá ztráta rozumu.
září 01, 2014 17:08
Mysko, : mikin
září 01, 2014 18:14
jojo : micka
Z Ruska se pravdu nedovíme, to je pravda. Ovšem druhá pravda je, že se pravdu nedozvíme ani z Ukrajiny a světe div se ani z USA a Západu.
Což zkusit změnit náhled.
Obyčejný lidi by ani nenapadlo jít do války. Ukrajinští i ruští obyčejní lidé by chtěli prostě chodit do práce, vychovávat děti a spoustu těch úplně obyčejných věcí, ze kterých se skládá život. Takže pokud někdo chtěl válku, musela to být ta uzoučká menšina lidí, kteří z ní mají užitek. Takže tam prosím pěkně nebojuje Rusko a Ukrajina.

To je zjednodušení sahající až k nesprávnosti. To jen jedna garnitura poštvala svoje lidi proti druhé garnituře. Nejspíš za pomoci třetí. A když takhle procedíte dost krve skrz zbraně, máte tu na jedné straně zisky ze prodeje zbraní, na druhé straně bude potřeba obnovit infrastrukturu, kupodivu další zisky. A protože Ukrajina válkou ještě zchudne, budou si moci finančníci všech stran rozebrat její nerostné bohatství za fajfku tabáku.

A je úplně jedno jestli to začala loutková garnitura ta či ona. Tam válčí peníze za peníze a pro peníze.

Pokud se válka přenese k nám, můžete tomu běsnění pomoci tím, že budete podléhat té či oné propagandě. Předpokládám, že lidi snadněji pochovávají svoje děti a blízké s vědomím, že padli za čestnou věc či národ, než kdyby se jim řeklo, že prostě padli za cizí zisky.
září 01, 2014 18:15
... : bb2
můžete tomu běsnění pomoci tím, že budete podléhat té či oné propagandě. Předpokládám, že se lidi snadněji pochovávají svoje děti a blízké s vědomím, že padli za čestnou věc či národ, než kdyby se jim řeklo, že prostě padli za cizí zisky.


Tak. Proto vždy v debatách o tom, zda a jak bránit vlast a kdesi cosi, říkám, že bych vlastního syna raději svázala do kozelce a přivázala ve sklepě, než abych se dívala, jak jde nasazovat život za něčí mocenské a majetkové zájmy. O nic jiného totiž ve válečných konfliktech nikdy nejde. O nic jiného.

září 01, 2014 20:08
Problém je ... : micka
..., že v případě válečného konfliktu na našem území si pro syna přijdou odvážou, rozvážou a rovnou zavřou za neuposlechnutí rozkazu nebo popraví za zběhnutí. To podle aktuální situace.
Mimochodem případnou dceru taky. Ona totiž ta novelizace zákona o vojenské službě nevylezla na světlo boží jen tak z ničehož nic.
září 01, 2014 20:28
... : mikin
Jo damy, v Rusku se dala dohromady organizace matek, jejiz synove padli nebo jsou nezvestni na bojistich Ukrajiny. Uz maji 400 jmen. Putler tu organizaci dal na seznam "cizich agentu", takze se bude brzy zatykat…..
září 01, 2014 21:08
Aniž bych se zastávala Putina... : micka
... ale předpokládám, že množství vojáků padlých na cizím území je podstatně vyšší. Předpokládám, že Obama obdobnou organizaci matek padlých amerických synů přímo miluje.

Jen znovu upozorňuji, že těm dámám na jedné i druhé straně je to houby platné. Ty, co neprotestují, dostanou k rakvi svého syna složenou vlajku a případně posmrtný metál. Ty, co protestují, dostanou po ústech. Na obou stranách jednotně a nerozdílně. Rozdíl je snad jen v barvě látky.
září 01, 2014 21:16
... : mikin
Nevsiml jsem si Micko, zeby zrovna v Americe byly podobne aktivity pronasledovany, nebo zeby dal Obama zastrelit nejakou protivalecnou novinarku.
Kdyz tak ctu ty tvoje uvahy napada me kacirska myslenka, jestli bylo vubec zapotrebi klast lidem jako Stalin a Hitler nejaky odpor ? smilies/tongue.gif
září 01, 2014 21:27
Mikine, : micka
Jen bych prosila, abys mne neházel do stejného pytle ani s jednou stranou. Jen říkám, a trvám na tom, že nahoře je to jedna svoloč ať už na kterékoliv straně. Znovu opakuji, že Putina nehájím, ale taky se nestavím za USA ani Ukrajinu. Není proč.
Co je na mých úvahách špatně?
A stejně tak si nemyslím, že protiváleční aktivisté mají v USA snadný život. Není jen jeden způsob jak zlikvidovat člověka.
září 01, 2014 21:49
micko, mezi ruským a americkým vojákem je obrovský rozdíl : toulavej
Od 18 do 27 dostane Rus povolávací rozkaz do armády, obleče si zelený hadry a musí v nich chodit celý rok, ať se mu to líbí nebo ne, na volné pobíhání doma v normálních hadrech odpoledne může zapomenout. Vyholí mu hlavu, vymyjí mozek při politickém školení, stává se bezbranným otrokem systému, může jen doufat, že přežije šikanu starších, velitelů a případně cvičení nebo válku, když k ní dojde.

Americký voják je dobrovolník. Mladý kluk, co se nechal naverbovat kvůli penězům, dobrodružství, chtěl si něco dokázat, zastřílet si ze zbraní, kvůli rodinné tradici apod. Odpoledne po výcviku se může sebrat, převléct do civilních hadrů a jít kam chce. Šikana velitele je jenom v rámci výcviku. Vojna je jeho práce, jako u nás třeba u policie. A větší specialista a hodnost má větší plat. A když musí bojovat a padne v boji, bylo to jenom jeho svobodné rozhodnutí, že se rozhodl být vojákem, riziko podnikání. Horník také dobrovolně riskuje, že ho to může v dole zavalit, nebo hasič, že zůstane v plamenech. Takových povolání je mnoho. Tady je třeba plat záložníků: http://www.goarmy.com/reserve/benefits/money.html

A když americký voják opustí armádu, má přednost při přijímání jako státní úředník, když je veterán, má další výhody od státu, pro staré veterány se staví domovy důchodců, nemocnice. To, že to někteří nevyužívají a žebrají na ulici jako bezdomovci není vina úřadů. Můj strejda dožil v takovém Veterans Home, je pochován na národním hřbitobě v Riverside v Kalifornii, tak o tom něco málo vím.
září 02, 2014 10:18
Díky za info toulavej, : micka
ale výcvik a zajištění vojáka mi zas až tak nezajímá. V případě váleného konfliktu se chovají všichni přibližně stejně. Mohou se chovat jako zběř, tak se tak chovají.
A pokud na město dopadají bomby, tak se mi jejich oblečení v době volna nebo sociální zabezpečení zdá poněkud irelevantní.
A IMHO, příspěvek nebyl na téma výcviku a zajištění, ale upozornění, že není jisté, kde je pravda a že nejde o to, o co se říká, že jde.
září 02, 2014 14:17
Micko : mikin

Co se tyce "nesnadneho zivota" americkych protivalecnych aktivistu, napadaji me jen milionari jako Michael Moore, Jane Fonda nebo Oliver Stone. Takovi lide by v Rusku dopadli stejne, jako pani Politkovsaja, jestli to jmeno neco rika.
Jinak nehodlam ztrecet cas v diskusi s nekym, kdo dava rovnitko mezi diktaturu a demokracii, mezi Putina a Obamu. Jeste stesti, ze se v minulosti nasli lidi kteri se nenechali oblbnout a sli proti takovemu Stalinovi nebo Hitlerovi bojovat.
září 03, 2014 06:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]