O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SANKCE BEZ ŠANCE - II. PDF Tisk E-mail
Středa, 06 srpen 2014
Tak si myslím, že stojíme na prahu nové odlišné verze konfrontací. Euroamerická civilizace už nebude expandovat, bude se izolovat a bránit, nejen proti Rusku, ale i Číně a islámským zemím. K tomu je zapotřebí vytvořit hranice. Aby bylo Rusko oslabeno, bylo potřebné Ukrajinu zařadit do euroamerické oikumeny, a to něco stojí. Obama tím neplní svůj slib americkým voličům, musí proto hodně mlžit a dezinformovat. 

 
 
 
 
 
4/ Oslabení Ruska jako program:
 
      Je otázkou, proč oslabit Rusko? Bohaté státy jsou partnery obchodu, vytvářejí stabilitu ve světě. Proč by mělo být Rusko slabé? Vždyť i jeho palebná síla je osminou síly NATO. Je snad nějakou hrozbou pro NATO? Naopak, Rusko ustupuje, právě ztratilo Ukrajinu a tak si uchvátilo alespoň Krym. Po vojenské stránce není strach z Ruska oprávněný.
 
     Závislost na dodávkách plynu se už také pomalu ztrácí. Má snad strach z něho nějakou jinou příčinu? Putin vede velikášské řeči, chce obnovit SSSR a mluví o „blízkém zahraničí“, což snad má být východní Evropa. Možná vidí vzor v EU a přál by si podobný spolek. Ale už Gruzie a Ukrajina se do toho spolku nedostanou, protože byly získány protistranou. To je samozřejmě jistý neúspěch. Jsou Putinovy řeči opravdu příčinou obav?
 
     Putin však nepochopil dobu, nepochopil, že koloniální říše se rozpadly, že ani Anglie už nevlastní Indii a jižní Afriku. Smířit se s tím je těžké, ale asi časem bude nutné. Spíše hraje u něj roli strach z nepřítele, historické paralely, ve kterých vždy nějaké nárazníkové území hrálo roli.
 
     Vše to jsou zastaralé úvahy. Rusko má velké přírodní bohatství, které nechce dát k disposici zahraničnímu kapitálu, ale obhospodařuje jej samo. Peníze plynou do státní pokladny, což jeho nepřátelé považují za nepřípustné, správně by měly plynout bankám a holdingům v zahraničí. Navíc jsou to peníze z prodeje plynu v Evropě a jsou používány ruským státem k jeho upevnění.
 
      Sankce vytvářejí nátlak, který není pro Rusko akceptovatelný a k řešení nesměřuje. Je otázkou koho více oslabí, ale Rusko nezničí.
 
 
 
 
Nová železná opona (spekulativní teorie)
 
 
     Dovolil bych si zde uvést spekulativní teorii, že spuštění nové železné opony má svoje vnitřní opodstatnění. Konzervativní američtí prezidenti dělali politiku zasahování ve světě v zájmu otevřené světové společnosti. Cílem bylo zachovat svět obchodu, svobody a bezpečnosti. Domnívali se, že „mírovou misí“ v některých zemích, které by uvedené hodnoty ohrožovaly, je možno dosáhnout míru a postupného celosvětového pokroku jak ekonomického, tak i v oblasti dodržování lidských práv.
 
      Měla být naplněna vize nějakého multikulturního nového světa, otevřeného pohybu zboží, kapitálu a lidí. Tato vize skončila zasednutím prezidenta Obamy na americký prezidentský trůn. Obama slíbil americkému lidu, že stáhne vojenské jednotky ze zemí mimo USA a přestane zasahovat ve světě. Dlouho asi nevěděl, jak to udělat, chtěl si nějak usmířit Rusko a udělat z něj partnera. Více ho trápila Čína. Ale jsou určité věci, které neovlivnil, a jiné síly postupovaly ke konfrontaci. Možná to byly spíše evropské státy, které využily nespokojenosti Ukrajinců na Majdamu a podpořili nacionalistické síly.
 
     Aby se uskutečnilo nezasahování ve světě, bylo nutno USA zbavit závislosti na dovozu strategických surovin. Otevření nových naftových polí a těžba břidlicového plynu vytvořila příznivé podmínky pro izolaci USA. Přebytek plynu dovedl k myšlence dodávat jej do Evropy a zbavit ji závislosti na ruském plynu.
 
      Prvotní nezájem o Evropu se změnil a změnil se i Obamův postoj. Měla se otevřít společná ekonomická zóna. Tím bylo nutno Evropu zařadit pod ochranná křídla USA. K tomu je ovšem nutné, aby se vytvořila jakási uzavřenější oikumena pod kuratelou USA. Někteří evropští politici byli podezřelí, že takovou vázanost na USA nechtějí, proto byli sledovaní odposlechy. Je zajímavé, že v posledních dnech už šlapou poslušně a vyhlašují sankce.
 
      Konflikt na Ukrajině se ovšem rozjel a tak se pod ochranná křídla musela zařadit i Ukrajina. To znamená konfrontaci s Ruskem, kterou Obama, možná nerad, přijal. V pozadí ovšem stojí zcela jiné příčiny. Původní vize otevřeného světa byla neuskutečnitelná. Nereálný je požadavek na dodržování lidských práv všemi zeměmi. Vnucování evropských hodnot americkou armádou jiným civilizacím vždy skončilo fiaskem.
 
     Kapitál není politicky neutrální. Představa, že soukromý kapitál nenese s sebou zájmy, nebo alespoň kulturní vize státu, ze kterého pochází, je naivní. Ještě naivnější je to u státních firem. Pokud většina kapitálu pocházela z Ameriky a Evropy, prosazovaly se ve světě vize západního světa, včetně kulturního působení. Ale, co dělat, když většinu amerických podniků koupí Číňané? Co když Rusové budou mít převahu ve finančním sektoru? Co když půjdou zisky od dceřiných společností holdingům v Moskvě a ne v New Yorku?
 
      Otevřený svět slouží vždy silnějšímu, všechny řečičky o svobodě a rovnosti všech světových subjektů jsou pokrytecké. Pokud otevřený svět sloužil USA a vyspělým evropským státům jak finančně, tak šířením myšlenek, potom byla tato vize otevřenosti podporována, nyní, když neslouží, najednou je zapotřebí se uzavírat a hledat k tomu nějaké odůvodnění.
 
      Konečně se naplní dávné sny studenoválečníků a budou mít nepřítele, aby na něj mohli svádět všechny neduhy vymírající a hroutící se evropské civilizace. Ozdravné proudy bude možno umlčet. Co to znamená pro nás, je otázkou. Možná se to ale všechno nepodaří, síla globálního obchodu a vzájemné výhodnosti bude větší.
 
      Uvidíme.
 
VLASTIMIL PODRACKÝ
 
 
 
Komentáře (6)add feed
... : Mikin
Tak by me zajimalo, jestli nekdy pana Podrackeho a dalsi mudrce i pratele slozitych konspiracnich teorii nekdy napadlo, ze Ukrajinci jsou lide jako my.
To znamena normalni Evropane, kteri (hlavne od dob kdy dostali moznost cestovat) chteji byt prave temi normalnimi Evropany. To znamena mit svobodu projevu, svobodu volby svych zastupcu, svobodu cestovat i slusnou zivotni uroven. A ze jim tyhle svobody a zpusob zivota nemuze nabidnout ani model diktatury jaka je v Belorusku, ani diktatura jakou prave zavadi Putin na sire Rusi. A tak sli protestovat na Majdan a ted jsou nuceni bojovat proti Putinove agresi, zakernostem a lzim i ve sve vlastni zemi. Casto dokonce proti vlastnim spoluobcanum.
Clovek by rekl, ze je Cesi se svymi historickymi zkusenostmi podpori, ale casto tomu tak neni. :-
Ja osobne se neobavam, zeby chtel Putin Ukrajinu proste zabrat. Ropy tam narozdil od dluhu moc neni. Kagebak chce tu zemi co nejvice zbidacelou a zavislou. I jako vystrahu pro "zradne" Litevce, Polaky, Cechy a dalsi byvale poddane.
Nerikam ze se mu to podari. Lide kteri bojuji za svobodu nekdy dokazou i nemozne.
srpen 06, 2014 05:14
A to já si myslím, že by Putin Ukrajinu zabrat chtěl, stejně jako pobaltské státy. : Myška
Putin se podle mého názoru zhlédl ve velkém imperátorovi Stalinovi (i s jeho kultem osobnosti) a rád by opět zcelil pod svou vládou Sovětský Svaz.
srpen 06, 2014 07:10
... : Mikin
Ja si to Mysko myslim taky. Jeden z jeho byvalych poradcu vyslepicil, ze Putin nechce zpet jen byvale komunisticke staty, ale i Finsko. Akorat si to zatim nemuze dovolit. Ovsem cim vetsi krveproliti ted na vychode Ukrajiny vyvola, tim driv lidi zapomenou na Krym. A pokud Vladik svou agresi nacas zastavi, budou mu jeste dekovat……..
srpen 06, 2014 07:53
Pan Podracký : David X
je takový Děd Vševěd.
Všechno zná, všude byl, na všechno zná odpověď.
Ač se o tyto věci také velmi zajímám, někdy prostě musím přiznat, že nemám dostatek informací k tomu, abych mohl učinit jasný závěr - můžu se pouze domnívat.
Pan Podracký takový pocit nezná.
srpen 06, 2014 07:55
Já už na ty Podrackýho vývody : Krakonoš
ani nemám sílu reagovat. Samozvanej politolog a grafoman - kam se na něj já hrabu! smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
srpen 06, 2014 09:54
Mikine, : David X
Putin si myslí na celou Evropu, alespoň podle Duginových fantasmagorií.
Jeho vysněným cílem je státní útvar jménem Eurasie.
srpen 06, 2014 12:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]