O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PERETE "NA TŘICET"? PDF Tisk E-mail
Neděle, 03 srpen 2014
Většinou pereme ve 40°C nebo i více stupňů teplé vodě. Zdálo by se, že na první pohled nevýznamné snížení teploty praní o deset stupňů Celsia toho nemůže příliš změnit. Snižování teploty praní je nelogické, nabízí se nutkavá námitka. Například mastnou špínu přece nejlépe vyperu při té nejvyšší možné teplotě. Odpovědi jsou  však překvapivé:

 

 

 

 

 


    Ukazuje se totiž, že prát na třicet namísto obvyklých čtyřiceti je možností, jak zabít hned několik much jednou ranou. Studenější je ekologičtější (a levnější): energie spotřebovaná na ohřev vody představuje u moderních praček nejvyšší část jejich spotřeby elektřiny. Není divu, že snahy o úspory a šetrný přístup k životnímu prostředí se zaměřují především na snížení teploty pracího cyklu. Současná průměrná teplota prací lázně je podle A.I.S.E. čtyřicet jedna stupňů Celsia.

     Počítá se to:
každou sekundu jen v Evropě zapne pračku jedenáct set lidí. Úspora pro jednotlivce zdánlivě zanedbatelná se rázem promění v hodnoty, které lze přepočítávat na tuny nespáleného uhlí nebo nevypuštěného oxidu uhličitého.

     Nevadí to: současné prací prostředky jsou navrženy tak, aby podávaly optimální výkony při nižších teplotách. Praním při vyšší teplotě prací účinek „prášku“ nezvýšíte, dokonce ho můžete paradoxně i snížit. Kvalitní prášky a gely obsahují účinné složky působící na znečištění i při třiceti stupních, na něž jinak působí především vysoké teploty (od šedesáti stupňů Celsia výše).

    Je to lepší pro prádlo: každé praní představuje pro textilie zátěž. Vyšší teploty nejen pomáhají rozkladu nečistot, ale pochopitelně se podepisují i na snížené trvanlivosti vašeho šatníku. Prádlo vyprané „na třicet“ bude vyprané stejně dobře jako na čtyřicet, „třicítkové“ ale vydrží déle.

    Pro úplnost se vyplatí zopakovat, co bylo již napsáno v článku časopisu D-test o symbolech údržby: ty určují maximální teplotu, kterou je možné při praní prádla použít. Prádlo označené nejvyšší teplotou praní třicet stupňů byste neměli prát na čtyřicet, naopak to ovšem jde zcela bez problémů. Jediné, co pro to musíte udělat, je zvolit prací program s příslušnou nižší teplotou, případně snížit teplotu vámi používaného programu na preferovaných třicet.

 
     Mj. jestlipak znáte "Kampaň pro všechny - I prefer 30°"? Je reprezentována oranžovým logem se stylizovaným sloganem I prefer 30°, tedy „dávám přednost teplotě praní 30 stupňů“. Je postavena tak, aby se do ní mohl zapojit každý, kdo má zájem o dosažení stejného cíle. Ať se jedná o výrobce pracího prostředku, prodejce praček nebo ekologickou neziskovou organizaci. V rámci kampaně byla připravena sada materiálů, které jsou každému partnerovi k dispozici k použití například v prodejně, na výrobku nebo v médiích. Je tak docela možné, že s logem „I prefer 30°“ se v budoucnu budete setkávat zcela běžně. A díky dTestu budete vědět, o co se jedná.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (18)add feed
No, teorie je jedna věc : Ivča
a praxe druhá... Černá trička prožraná solí z potu, ve kterých se mi synové vracejí z brigády na stavbě, rozhodně na třicet nevyperu. Bílé tričko s fleky od šťáv z potravin a od mastnoty, se kterými přijde do styku syn na brigádě v kuchyni, taky na třicet nevyperu... že by dělala soudružka nějakou chybu?? smilies/grin.gif
srpen 03, 2014 22:25
Je to už pěkná řádka let, : Sidon
ale myslím, že je to pořád stejné. Jeden můj kamarád mi vyprávěl, jak byl jednou jaksi angažovaný při výrobě reklamy na určitý (zázračný) prací prášek. Když jednu ušpiněnou ponožku i několikrát tím práškem vyprali, stále nebyla taková, jakou si ji přál mít pan režisér, takže nakonec, aby ukázali výsledek toho opravdu účinného a zázračného prášku, použili zbrusu novou bílou fusekli, kterou podvrhli za tu vypranou.
Já bych řekl, že důležitým faktorem je měkká voda a pokud možno, sušit na slunci. A přestože to tady někteří považují za hloupost a zbytečnost, tak žehlení prádla a třeba i ručníků, je dost důležité. Moje babička vždycky všechno prádlo po usušení nakropila octovou vodou, nechala chvíli "odpočinout" a pak teprve žehlila. Říkala mi, že ta teplota a ocet to desinfikují a taky oživí barvy.
Já na žádné "extra-super-ultra" nevěřím, protože za tu dobu, co se vyrábí prášky na praní, by dnes už opravdu musely být "zázračné", aspoň podle těch jejich reklam. Ale všechno je jinak, jako obvykle.
smilies/grin.gif
srpen 03, 2014 23:25
Já myslim, : Krakonoš
že valcha je valcha. To je grunt. A pak může bejt voda klidně studená jak psí frňák. smilies/grin.gif smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
srpen 04, 2014 00:42
Jo valchu sezenu : Alena P-H
ale kde k tomu nabrat potok? Ocean je pro tyhle ucely dost neprakticky.
srpen 04, 2014 06:08
Tak já skoro všechno na tu třicítku peru s výjimkou ručníků. Ty na šedesát. A dobrý. : Myška
V poslední době oblečení, co koupím, má v symbolech ošetřování praní na 30 stupňů...
Žehlím opravdu jen to úplně nejnutnější, ručníky nikdy smilies/wink.gif. Podprsenky a další jemné prádlo peru v ruce šamponem a nemáchám v aviváži.
V poslední době jsem objevila přípravek Sanytol, který se přidává na praní k prášku, desinfikuje jak pračku, tak prádlo. Působí při nízkých teplotách a zlikviduje i bakterie např. MRSA, zlatého stafylokoka, a dalších nemocničních nákaz.
srpen 04, 2014 06:18
prala jsem taky jednu dobu : endymio
na těch ekologických 30°C, ale pračka začala po čase zapáchat. Prádlo taky. Vrátila jsem se tedy ke čtyřicítce. Navíc jsem se dočetla, že tu teplotu voda nemá po celou dobu pracího cyklu ( nemyslím samozřejmě máchání), ale jen poměrně krátkou chvíli. To jsem ale zatím blíž nezkoumala. Občas taky používám Sanytol - skvělá věc. Poradí si i s propocenými tričky, které manžel občas zapomene ve sportovní tašce smilies/smiley.gif
srpen 04, 2014 08:40
... : mia I
na třicet peru jen deky, k těm dávám tekutý prášek. Věřím, že dnešní prášky na praní dokáží vyprat moderní materiály i při nižších teplotách, ale třicet je fakt málo. A třeba várku utěrek nebo několik světlých ručníků přidaných k povlečení stále postaru občas vyvářím, střídám se šedesátkou. Na staré pračce se nechalo naprogramovat 70 stupňů, to bylo ideální na bílé, těch nynějších 95 st. je až dost. Co ovšem zjišťuji nejen já - pračky nedokáží prádlo pěkně vymáchat, přestože prací cyklus je poměrně dlouhý. Mám už asi třetí pračku a ani jedna nepere prádlo tak, abych nemusela na konec cyklu přidávat znovu máchání. Vodu mám svoji, používám vesměs noční proud , takže nekafrám, ale prací cyklus je pak neskutečně dlouhý. Většinou zapínám pračku na noc a ráno ještě hodím máchání, nastavené výrobcem na 33 minut. Jinak jsem s pračkou spokojená.
srpen 04, 2014 08:58
A jinak mě docela baví pradlenky, : Ivča
které si nechávají vozit prací prostředky z Německa, páč tam jsou jasně LEPČEJŠÍ!!!Vzhledem k tomu, že přítel dělal nějaký čas v Rakoně, vím od něj,že ty super prášky se vyrábějí a plní tady u nás do krabic a pytlíků s německými obaly...

Ten Sanytol prodávají normálně v drogerii?
srpen 04, 2014 12:31
Jo, Ivčo, : Myška
já jsem ho koupila v Kauflandu.
srpen 04, 2014 12:37
mia I : monika k.
mně se zdá, že mně pračka taky špatně máchá a také dávám dodatečné máchání, ale štve mně to kvůli spotřebě vody. Prádlo mi nevoní ač střídám aviváže, někdy se mi zdá, že i lepí, jako by opravdu špatně vymáchané. Štve mně to, mám ráda voňavé prádlo, pračku mám v záruce, tak nevím, jestli jsem narazila na špatný výrobek nebo jak píšeš ty, je to tak u mnoha výrobků a nedá se s tím nic dělat.
srpen 04, 2014 15:28
moniko : mia I
říká to plno ženských, moje sestra, kamarádky. Každá z nich dává, stejně jako já, opakované máchání a teprve do toho opakovaného cyklu máchání aviváž. Já mám výhodu, že mám užitkovou vodu vlastní, platit za ni ve městě, tak se asi za vodu nedoplatím. Jenže než mít prádlo zašedlé nebo nějakou vyrážku , lepší máchání opakovat.

Aviváž mám nejraději tu nejobyčejnější z Coopu nebo mi děti vozí z Německa Vernel, Softlan, když je tam v akci, abych se vešla cca do 30 Kč za litr. A voní příjemně jako kdysi azurit s králíčkem. Ty dražší aviváže mi přijdou spíš jako reklamní záležitost, ale výsledek nic moc.
srpen 04, 2014 15:51
pochopitelně, že každý prádlo potřebuje něco jiného : KATE5
trička a vůbec prádlo, co měl člověk na sobě jen chvilku, třebaq se v tom jen zapotil, tak to stačí fakticky jen na tu třicítku.
Jinak peru to fest zadělané, nebo montérky :-).
Ale to snad dá rozum, ne?
srpen 04, 2014 16:13
Máchání - pocity jako mia a monika, že prádlo není dobře vymáchané, jsem měla u svých dřívějších praček. : Myška
U té současné, kterou mám už aspoň pět let, ne.
Když byli kluci mimina, tak jsem to jejich dětské a plinky vyvařovala klasicky v hrnci na sporáku. Máchala jsem ve vaně a ždímala v malé ždímačce. Měla jsem nejhezčí plinky široko daleko, protože ostatní maminky praly v automatce a plinky měly zašedlé a drsné. Ale to už je víc jak pětadvacet let.
srpen 04, 2014 17:39
místo aviváže : mura1
lze úspěšně, levně a "antialergicky" použít ocet
srpen 04, 2014 21:19
Já měla jednou taky nejhezčí plínky široko daleko... : d@niela
když jsem s nimi vyvařila jeden neónově žlutej svetřík (kupodivu, on vůbec barvu neztratil), a plínky měly neuvěřitelnou barvu - svítivě žlutou... Ženský na to koukaly a zvědavě se ptaly, co to je, odkud to mám. A já, cvok obecnej, jsem jen s povzneseným úsměvem sdělila: "To sou z dovozu, to je Tuzex..."

A baby koukaly a tiše záviděly a ty odvážnější, co si šáhly, tak uznale potvrdily, že je to holt kvalitka.
:-)


srpen 04, 2014 21:58
to mi, Dani, : Ivča
připomíná, jak já prala plíny. Do té doby, než jsem si pořídila první dítě, jsem právala v normální vířivé pračce. S nástupem plen jsem mohla začít používat tchyninu dvacet let starou automatku ( abych si ulevila) smilies/wink.gif. No a první pokusy vypadaly tak, že jsem k plenám přihodila tu košilku s modrým lemem nebo bílé tričko s fialovým límečkem, netuše, jaké divy nastanou... v životě mě do té doby nenapadlo, co barvy se vejde do takového lemování... Takže mi pak jednou vlály na zahradě plenky světle modré, jindy světloulince fialové... Což bylo něco na mou maminku, která se pyšnila tím, že má nejbělejší prádlo v okolí, poněvadž nemá automatku... smilies/grin.gif A když mluvíš o kvalitce - když jsem tenkrát před 22 lety položila vedle sebe plenku mých dětí a plenku, do které jsem byla balena jako dítě já, gramáž látky byla asi poloviční. Nad čímž novopečená babička jen spínala ruce. Když ale vidím, jak vypadají dnešní látkové pleny, myslím, že se moji hoši měli ještě dobře... smilies/wink.gif
srpen 05, 2014 12:15
Já ani nevím, jak vypadají dnešní látkové plinky... : Myška
Holt mi chybí to vnouče... smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
srpen 05, 2014 12:46
praní na 30 : skřet
Noooo ja nevím,nejsem si jistá že je to až tak "ekologické",šetří to především prádlo z umělých vláken,to je ale dnes skoro vše z umělých vláken,více ničí prádlo dlouhé prací cikly.Otázkou zůstává,zda výroba těchto pracích přípravků je EKOLOGICKÁ a zda to ještě více neškodí přírodě.Jaké je asi složení takového prostředku,že vypere i na 30 stupňů?!!!! Aby nám to jednou nevypralo úplně úplně dočista dočista vše.
říjen 14, 2014 21:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]