O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

THOMAS E. WOODS - KRACH - II. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 03 leden 2013

Woods samozřejmě neřeší hlubší kořeny krize. Ta současná je totiž jen vrcholkem ledovce zcela hlubší krize, která je především evropským fenoménem. Dnes se projevuje tím, že současné nepříznivé jevy zůstávají, nejsou snadno odstranitelné a to jak pravicovou, tak levicovou politikou.

 

 

 

 

 

 

     Tato hluboká krize má svůj globalizační a civilizační segment. Globalizační segment je způsoben odcházením průmyslové výroby do zaostalých států, odkud se potom výrobky dováží. Civilizační segment je zase způsoben stárnutím populace, malým počtem zdravých mladých lidí, kteří musí živit početnou armádu důchodců, nemocných a neschopných. Stále více dětí je bohužel porušených, retardovaných, neschopných práce a do budoucnosti věrných klientů vyspělého zdravotnictví, na které nikdy nevydělají.

 

     Globalizační krize se projevuje hluboce zakořeněnou nezaměstnaností, která ovšem může být různě kryta neproduktivními a nevýrobními zaměstnáními (tzv. službami) a zaměstnáváním za nízké platy (dva špatně placení zaměstnanci místo jednoho dobře placeného). To vede ke spoustě polozaměstnaných a žijících z různých rent. Celkově to snižuje životní úroveň, pouze dopad je nějak rozprostřen.

 

     Služby sice mohou zaměstnat lidi, ale problém s nedostatkem zaměstnání se takto pouze rozprostře, nevyřeší a naopak zhoršuje celou situaci růstem cen a snížením životní úrovně. Bohaté země potom mohou v tomto období ještě nějak existovat, než zchudnou, ale chudší už to pociťují zcela „na tělo“.

 

     Což je případ České republiky.

 

     Civilizační krize je evidentní, obrovské náklady na důchody a zvyšování nákladů na zdravotnictví je toho důsledkem. Obě krize se podporují a doplňují. Na jedné straně snižování počtu mladých lidí snižuje problém nezaměstnanosti, jenže způsobem naprosto zhoubným. Když by se najednou objevilo dosti pracovních míst, pro nedostatek pracujících by do značné míry zůstaly neobsazeny, takže by se tím vyřešilo poměrně málo!

 

      Katastrofické narůstání dluhu je ovšem důsledkem všeho a jeho zaplacení není vůbec v dohledu, protože nikdo neví, jak by to udělal. Evropa je v tom naprosto na dně, v Americe se řešení snadněji najde, protože civilizační krize je tam omezenější, ani ta globalizační tam nemá takový dopad. Proto také Američané tyto hlubší příčiny krize tak snadno nevidí a jejich závěry pro Evropu zcela neplatí.

 

 

x x x

 

 

      Woods má samozřejmě ve svém rozboru problémů světa pravdu. Ale jen pro tuto chvíli, pro tuto hospodářskou situaci, obecně nikoliv. Jeho kritika sedí na dobu, kdy socialističtí politici rozhazují nezodpovědně státní peníze. Co by se ovšem stalo, kdyby stát nezasahoval, kdyby byl opravdu zlatý standard měny, kdyby celé hospodářství řídila jen neviditelná ruka trhu, kterou by nikdo neusměrňoval?

 

      Celá teorie, že právě jen „spontánní řád“ všechno sám dobře řídí, není dosti dobře ověřena. Poslední příklad je z devatenáctého století, a není to příklad zrovna povzbudivý.

 

     Demokratické země se snaží řešit velké rozdíly v příjmech a životní úrovni - které volný trh automaticky vytváří - zvolením socialistických politiků. Že ale oni krizi vytvoří nebo zhorší, je evidentní. Je to prostě jen proto, že to neumí, nikoliv proto, že nemají dobrou vůli. Pochopitelně - když někdo něco neumí, neměl by nezodpovědně slibovat, že věci vyřeší. Což právě socialističtí politici dělají. Woodsovy argumenty jsou v tomto naprosto pravdivé.

 

     Volný trh je přirozený mechanismus, má nejenom ekonomický, ale i antropologický význam. V současné době je to jediný fungující systém, schopný udržovat lidskou snahu a vůli k úspěchu; k učení, ke zdokonalování, k práci, k udržení kvalitního biologického stavu.

 

      Rozlišuje lidi na neschopné a schopné, což je zapotřebí k vytváření vzorů a udržování schopnosti pracovat a snažit se. Na nepřizpůsobivých občanech vidíme, že nechtějí posílat ani děti do školy, protože snaha uspět se vytratila jejich sociálním zabezpečením, které je nenutí k práci a snaze.

 

      Svět nepracujících, pobírajících nepodmíněný příjem nebo majících „každému podle jeho potřeb“, je světem zániku lidstva na pohodlí a ztrátu lidských vlastností. Pomáhat je možno jedině potřebným, nikoliv pěstovat z lidí “nefachčenka“.

 

     Přesto však volný trh nemůže být jediným systémem ovlivňujícím život. Musí ještě mimo něj existovat jiné mechanismy, které zaručí funkci rodin a lidských společenstev, dostatek zdravého a práceschopného potomstva, šetření přírodních zdrojů, zachování přírodního prostředí.

 

VLASTIMIL PODRACKÝ

 

 

  

Komentáře (4)add feed
. : toulavej
Mně se tedy vůbec nezdá, že by SLUŽBY byly neproduktivní zaměstnání. Právě naopak, SLUŽBY jsou zdrojem velmi produktivních dalších navazujících zaměstnání, činností, tedy i výrobních. Služby jsou zdrojem spotřeby, vytváří ji a spotřeba je zdrojem pro výrobu, vyvolává ji následně. Když využiju službu restaurace a dám si tam jídlo, zaměstnal jsem kuchaře, číšníka, řidiče, který dovezl suroviny, průmysl, který vyrobil benzín, auto, železo, toaletní papír :-), mouku, brambory, traktor, hnojiva, nádobí, mycí prostředky a předtím i stavební materiál na tu restauraci :-). Že je lepší mít hospodářství zaměřené na SLUŽBY, než na VÝROBU, dobře ukazuje USA, kde je ve výrobě 15% obyvatel, 2% v zemědělství a ve službách 50% - 20% jsou státní zaměstnanci – ti jsou „neproduktivní“, placení z daní těch produktivních, tedy i z daní ze služeb. V Čechách je to vlivem tradice průmyslu opačně, 40% lidí dělá v průmyslu, ve výrobě, takže omezení spotřeby má ihned dopad na výrobu a nezaměstnanost.
Problém této společnosti, nezaměstnanosti, není ve službách, ale ve špatně nastavených daních, kdy se vyplatí lidskou práci extrémně zdaněnou, drahou, nahrazovat stroji, za které neplatíme žádné sociální ani zdravotní pojištění. A tím rušíme pracovní místa zvláště lidem, kteří nedokáží dělat kvalifikovanější práci, protože na ni nemají schopnosti a nekvalifikovanou práci jim sebral stroj se kterým je navíc méně problémů. A tento trend je nezastavitelný a jenom se zrychluje i když je to v mnoha případech naprostý nesmysl.

Příklad zbytečností zaváděných touhle společností -
Například odbavování na letišti. Některé letecké společnosti zavedly samoodbavení přes automat. Přijdeš k automatu, necháš si naskenovat pas a automat ti sám vystaví letenky, možná i palubní. Na odevzdání zavazadel ale pořád za přepážkou sedí člověk, který dříve ty letenky vystavoval. Společnost tedy neušetřila žádného člověka, naopak u automatu jeden člověk přibyl, protože část cestujících se nedovede sama odbavit, nerozumí systému, neumí řeč apod. A navíc ten automat stál hodně peněz, vypadá moc hezky, ale nikdo ho vlastně nepotřeboval, nic neurychlil.
Takhle se zavádí stále víc mašinek do našeho života, krásných, ale zbytečných. A určitá část lidí, hlavně starších, jim nerozumí, nedovede je používat a je čím dál tím víc ztracená v týhle době. A to je teprve začátek. Na stole přibývají nový a nový dálkový ovladače a ty manuální tlačítka na ovládání se už prostě nedělají . . .
leden 04, 2013 17:27
sluzby : romanB odjinud
docela jiste jsou velmi produktivni, naopak velmi neproduktivni jsou veci souvisejici prave s ekonomii, o ktere pan woods nemluvi - spekulace, burzianstvi a dalsi umele navysovani miry a hodnoty. Neni treba mit tak hluboke ekonomicke vzdelani, aby clovek pochopil, ze kdyz zacnu rikat stovce tisicovka, nebudu mit desetkrat tolik. A to je jedna z veci, ktere se i diky jeho politicke ekonomii par desitek let deji.
leden 04, 2013 21:58
Toulavej, : Michal
máš svým způsobem pravdu, ale služby, to je vlastně jen přesouvání peněz, nic se nevytváří.
Podle tvého příkladu restaurace
zaměstnal jsem kuchaře, číšníka, řidiče, který dovezl suroviny, průmysl, který vyrobil benzín, auto, železo, toaletní papír :-), mouku, brambory, traktor, hnojiva, nádobí, mycí prostředky a předtím i stavební materiál na tu restauraci :-)
Ale ty jsi zákazník, který tohle všechno musí zaplatit. Kde ne to bereš? Jsi zase ve službách, to znamená musíš za své služby účtovat tolik, abys tyhle všechny lidi uživil. Jestliže jsi někde na začátku řetězce, je za tebou spousta lidí kterým musíš ze svého malého příjmu platit.
Měl jsem před časem vlastní truck. Když jsem ho koupil, stál galon nafty $1.38. Když jsem se té mrchy zbavil, stál $4.05. Můj příjem ale nestoupl, za dovoz surovin právě pro restaurace jsem nedostal víc. Můj okruh byl 1500 mil, a ujel jsem 7,5 míle na galon. Už jsem si to prostě nemohl dovolit.
Největší zaměstnavatel tady v Idahu je - nemocnice. Idaho je stát s nejmenšími příjmy na obyvatele. Kdo na to doplácí? Právě ty restaurace, myslím ty opravdové, levnému McDonaldu naopak příjmy rostou, američanky neumí vařit.
Takže, zatím to funguje, ale jak dlouho bude? Kdysi největší zaměstnavatel, Micron, 15000 zaměstnanců, má dnes 5000, zbytek výroby se přesunul na hodně dálný východ.
leden 05, 2013 17:43
Tomáš Baťa... : RV
Je jen jedna krize... MORÁLNÍ...
Bohužel, přesné znění neznám. Jen toto mi utkvělo v hlavě a srdci.

Těch zbytečných, ale draze placených "povolání" je spousta. A čím zbytečnější, tím finančně náročnější a nabubřelejší.
leden 05, 2013 23:21
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]