O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

THOMAS E. WOODS - KRACH - I. PDF Tisk E-mail
Středa, 02 leden 2013
Přejít na obsah
THOMAS E. WOODS - KRACH - I.
Strana 2
   

 

 

 

 

 


     Woods vidí řešení v přechodu ke zlatému standardu, zamezení státních zásahů do hospodářství. Podporuje Hayekovu teorii „spontánního řádu“ - vše se vyvíjí samo tržním hospodářstvím a není potřeba zasahovat. Hlavní příčinou krize je FED – tj. americká federální finanční instituce, která vyrábí peníze. Takové zásahy do hospodářství nelze trpět.

 

 

Evropský segment krize
 
     Nelze vyčítat Woodsovi, že se nezabývá celým paradigmatem světa, vždyť třeba v Číně a v Rusku krizi nezaznamenali; pokud ano, tak potom pouze díky zahraničnímu obchodu s krizovými zeměmi.  Evropská unie se však Woodsovými radami neřídí, zasahuje do bankovního sektoru, snaží se nějak vytvořit bankovní dozor a další zásahy do hospodářství. Nemysleme si, že EU dělala něco jiného než Clinton v Americe. Evropu zasáhla americká krize v době, kdy už sama byla v krizi, zatímco Amerika se však z toho dostává, Evropa nikoliv.

 

      V Evropě se jedná o zásahy do hospodářství pomocí dotací. To je podobný a ještě horší způsob než v Americe. EU dá dotaci, ale aby se mohla využít, musí stát nebo obec něco dodat. A když nemá, tak na dluh. Staví se mnohdy nepotřebné věci na dluh v době, kdy jej není možno krýt zvýšeným ekonomickým úsilím.

 

      EU tedy zasahuje daleko horším způsobem do hospodářství zemí - momentálně vyvolává stavební boom. Nestaví se ovšem fabriky, které by peníze vrátily svým hospodářstvím, ale neproduktivní věci.

 

 

x x x

 

 

      Všechny ty plýtvající zadlužené země (plýtváním ovšem nejsou jen dotace, ale i státní rozmařilé rozdávání) spoléhají, že v Evropě to někdo zaplatí. Když někdo tyto způsoby dovoluje, nezakazuje, podporuje, je přirozené, že také za ně nese zodpovědnost.

 

      Na rozdíl od Ameriky však evropští úředníci jsou nepolapitelní, není nikdo, kdo by je k zodpovědnosti volal, není mechanismus, který by je vyměnil.

 

      Je jen jedna výmluva: Zatím ještě měly národní státy dostatek pravomocí, aby zabránily nejhoršímu, mohly evropské dotace odmítnout (to si ovšem tváří v tvář občanům žádný politik nedovolí) a mohli šetřit na jiných výdajích, které jsou ještě zatím v jejich pravomoci.

 

      Nicméně v současné Evropě se už projevuje centrální rozhodování bez možnosti volat k zodpovědnosti jeho aktéry. To je podobné komunistickému režimu, ve kterém byli vedoucí činitelé nedotknutelní...

 


VLASTIMIL PODRACKÝ
(pokračování zítra)

 

  
Komentáře (1)add feed
a kdyby : romanB odjinud
to woods dotahl jeste kousek v tom svem uvazovani, dosel by k nazoru, ze spoustu veci ma na hrbu prave jeho rakouska ekonomicka skola (i kdyz je on osobne docela v rozporu s friedmanem). Od te doby, co ekonomove jeho smeru se zacali stavet proti matematickym modelum a duslednosti v jejich chapani s realitou, doslo presne k tomu, co pise - sama svoboda, tolerance ale zadne povinnosti (to se tyka predevsim ekonomu a politiku).

Jedna z ukazek presne opacneho postupu je i toto: http://www.national-geographic.cz/detail/statistik-carodej-krome-obamy-maji-volby-v-usa-dalsiho-hrdinu-statistika-ktery-vi-vse-32894/ Proste skoda vznikne vsude tam, kde se da prednost politicke praxi pred rozumne a duvodne zpracovanou teorii.

Jinak ke cteni dporucuju bez ohled na politickou polarizaci.
leden 03, 2013 09:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]