O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HODNĚ PENĚZ PROTOPÍTE? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 27 prosinec 2012

Za "pár" zase nám přijde vyúčtování - studená teplá voda, topení... Jak jste na tom vy - topíte doma hodně, nebo míň? Ovšem, ono je to relativní, co je hodně pro jednoho, je málo pro druhého.

 

 

 

 

     Někdo  potřebuje k životu hodně čerstvého vzduchu, jiný zas říká "radší smrádek, ale pěkný teploučko!". A někdo zas má rád oboje - čerstvý vzduch i pěkné teploučko. Pak ovšem topení jede na plné pecky...

 


     Od ledna 2014 se má podstatně změnit rozúčtování tepla v bytových domech zásobovaných teplárnou nebo teplem ze společné kotelny a měla by přinést větší spravedlnost do současného modelu, kdy v platbě za teplo doplácejí mnozí často i za ostatní. Mělo to být už v červnu 2013, ale termín se posunul kvůli  chystanému zákonu o službách až na začátek roku 2014, kdy současně vstoupí v platnost i nový občanský zákoník.  

 

      Lidé  tak budou moci ovlivnit až sedmdesát procent částky, kterou za dodávky tepla platí. Nový způsob výpočtu bude spravedlivější především pro ty, co topí méně.  Úplnou spravedlnost v rozúčtování však asi nelze zajistit, ale toto jsou kroky k větší spravedlnosti, aby ti, kdo topí přespříliš, nežili na úkor ostatních.  Nejde přeci nutit někoho, aby víc topil, když nechce a nepotřebuje...

 

     Je přeci na uvážení každého, aby topil jak chce; a pokud má někdo pocit, že mu teplo utíká "vedle", má si to na své náklady vyřešit – například termoizolačním nátěrem stěn. 

 

 

      Podle dosavadního vzorce je účet za teplo v bytě v současné době tvořen ze dvou položek:

 

      -  50 až 60 procent ve vyúčtování tvoří skutečná spotřeba bytu,
      -  40 až 50 procent podíl ze spotřeby všech bytů v domě přepočítaný na metry čtvereční. 

 

 

     Už dnes jsou mezi domy velké rozdíly v tom, do jaké míry například velmi topící byt vytápí jiný byt, kde se téměř netopí. Ano, ti, kdo to s topením příliš nepřehání, do určité míry dotuje obyvatele, kteří si libují ve vyhřáté domácnosti. 

 

Kolik je vaše oblíbená domácí teplota?

Topíte i v ložnici?

Jak často větráte?

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
my už máme vyúčtováno : mura1
Ano, ti, kdo to s topením příliš nepřehání, do určité míry dotuje obyvatele, kteří si libují ve vyhřáté domácnosti.

ono to s tím dotováním je relativní. on ten málo topící zas má díky více topícím poněkud tepleji než by měl, kdyby všichni kouhoutky škrtili stejně. stejně tak byt obklopený jinými byty na vytápění ušetří více než byt rohový nebo pod střechou.

oblíbená teplota je 23, topíme na 21 (neb svetr je zdarma). topíme i v ložnici. větráme dobu nezbyrtně nutnou.

takovejm, co topěj a při tom maj imrvére otevřený okno, bych pacičky zurážela smilies/wink.gif to je stejný, jako házet chleba do popelnice
prosinec 27, 2012 18:24
Přesně takovou partaj totiž znám... : d@niela
v bytě je mimo čtyř lidí ještě sedm koček, takže jsou stále pootevřená všechna okna - a všechna topení jedou na plný pecky.
Pochopitelně, že pak skuhrají, kolik že musej platit...
prosinec 27, 2012 18:31
Protopím dost, ačkoliv doma rozhodně nepřetápím. : Myška
Mám byt pod střechou, kde je pouze izolace, která se dávala na začátku sedmdesátých let, kdy se dům stavěl, a kdy se nějaká úspora tepla rozhodně neřešila. Takže mi dost tepla uniká střechou. Byt pode mnou má náklady poloviční, i když teplo mají plus mínus stejně.
Nynější způsob rozúčtování tepla není spravedlivý, ale obávám se, že ten nový bude ještě nespravedlivější právě k nám, co máme podstřešní či rohové byty, a tudíž pomáháme vytápět byty sousedům pod námi a kolem nás.
prosinec 27, 2012 20:22
... : Mikin
Ja mam v baraku rad teplo, ale izolaci mam dukladnou, drevo si rezu sam, tak moc penez neprotopim.
Pokud si odskocim do tropu a mam v hotelu klimatizaci, tak ji vetsinou vypinam. Setrim tak zivotni prostredi a omezim tim kraval, ktery kazdy kompresor a vetraky vydavaji.....
prosinec 27, 2012 22:58
U nás, v horách, to řešíme tak, : strejda
že přes den topím dřevem v krbových kamnech (nic velkého, asi 5kW výkonu. Ty stačí krásně vytopit dvě místnosti v patře, malou kuchyňku, ale i podkroví s koupelnou a záchodem s tělesem, ohřívaným těmito kamny přes výměník). Vytvoření tzv. trenýrkové teploty zde není nic nemožného.

Manželka však nemá ráda přílišné vedro.

V kuchyňce míváme přes den pootevřenou větračku skoro stále, protože ostatní okna jsou těsná a kamna spalují kyslík. No a v noci, když klesne teplota v místnosti pod nastavených 20 st., zafunguje termostat a zapíná plynový kotel. I ten jede na slabou polovinu svého výkonu.

Když se to pak spočítá, 10 m3 dřeva mi stačí asi tak na dva roky a kupuji ho cca za 4000 Kč i s dopravou. A za plyn si to také pamatuji, za minulý rok (a to byly pěkné mrazy) jsme platili něco kolem 15000 Kč za rok. Celý objekt však máme „ v kabátku“ z polystyrenu a z minerální vaty - jak v podlahách tak i na půdě. Takže oproti bytu ve městě je tu velmi levné bydlení s malými náklady.
Mnozí asi namítnou, že ta práce se dřevem také něco stojí, (proud nebo benzin při řezání klád, pak špalků a následně polen), ale já to beru jako nutný a potřebný pohyb. Nikdy v životě jsem nebyl ve fit centru a nikdy bych do fitka nešel.

Externí topení dřevem má i tu výhodu, že i v létě, když je tu chladno, si mohu zatopit dle libosti. A pokud není fujavice, neprší či nesněží od jihu, máme ventilačku v podkroví pootevřenou na malou škvírku po celou noc. A každý z rodiny si tu pochvaluje spaní.

Dřevěný popel z kamen pak z jara rozházím po trávníku, kterému ten uhlík velmi svědčí, posekanou trávu zase zkompostuji a kompostem pak živíme okrasné rostliny i keříky.

A ještě jedna ekologická poznámka. Olej ze smažení sléváme do kanystru, nikoli do septiku a když je kanystr plný, dáváme ho místnímu traktoristovi, který si ho vyjede. A kdo ví, třeba mi tím olejem, jako výborným palivem, přiveze i další dřevo...

Je to jako koloběh vody v přírodě... Nic tu nepřijde nazmar. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 27, 2012 23:37
... : Sara
Z počátku jsme bydleli v bytě ještě s kamarádem, měli jsme 3 1 a neutáhli jsme ho když jsem ještě studovala, teď už jsme 3 roky sami. Původně jsme hoodně dopláceli, kolega měl oblibu pustit topení naplno a otevřít ventilačku a odkráčet do práce, po návratu z práce si napustit plnou vanu hodké vody. Když jsme teď sami, s batoletem, v bytě topíme jen v obýváku, a to jen ve velkých mrazech, v ložnici jen pokud je pod -15 na chvíli večer. Teplotu udržujeme na cca 20 stupních, nosíme mikinu a papuče,a ejhle..když se vrací za energie tak máme i na skromnější dovolenou..a osobnš si myslím, že je to pro tělo i zdravější, než mít doma "trenýrkovou" teplotu. Ale nutno podotknout, máme plastová okna a zateplený panelák...ů
prosinec 29, 2012 18:36
strejda : opas
Mám pro tebe tip - olej po smažení řízků zasyp zbytky strouhanky a mouky z obalování, udělej si hezkou briketku a šoupni ji do kamen. Hoří to moc hezky, klidně a z komína voní řízek smilies/grin.gif
leden 05, 2013 10:09
v poměru k obytné ploše protopíme méně, než jsme protopili v paneláku : bb2
Máme podobný systém jak Strejdovi, jen místo plynu elektriku. Tady plyn zavedený není a i kdyby byl, nebyl by u nás doma, protože poslední roky jsem viděla slyšela příliš zpráv o explozích plynového kotle - i po revizi, i v novostavbě.
Máme tedy krb s výměníkem v obýváku, akumulační nádrž v technické místnosti a elektrokotel v komoře pod schody. V přízemí je podlahové topení všude kromě pracovny (tam jsem chtěla celoplošně koberec) a prádelny, kde mi podlahovka přišla zbytečná a navíc jsem chtěla radiátor na sušení toho, co se občas v domácnosti k sušení namane. V patře jsou radiátory. V koupelnách jsou navíc žebříky na sušení ručníků, v zimě se ohřívají vodou z topní, mimo topné období elektrikou. Voda na topení se ohřívá ve výměníku v krbu, odsud jde do aku nádrže a odsud do topení. Když se netopí v krbu, nebo se topí málo, tak automatika sepne elektrokotel a ten to dohřeje. Když nejsme doma, tak se barák temperuje a den před návratem se zapne na 21.
Letos byla zatím docela teplá zima, takže přízemí se vytápí jen sálavým teplem z krbu, jinak by bylo vedro (vyzkoušeno před vánoci, kdy se vypnula automatika a nechalo se běžet topení v celém domě, jsme večer po návratu odvětrávali 27°C). Barák je dobře izolovaný, v krbu zatápíme kdy chceme, když nezatopíme dřív, tak ještě kolem čtvrté odpoledne je všude 21 stupňů, do hodiny po zatopení je v obýváku, jídelně a kuchyni (ty jsou propojené navzájem posuvnými dveřmi, tak se vytopí rychleji) 22, během další hodiny to vyleze na 23-24. Jakmile je 22, otvíráme ventilačku v kuchyni a nejvzdálenější v obýváku, aby se teplota držela nanejvýš na 23 st.
V patře jsou radiátory nastavené podle toho, jak kdo kde rád. Ložnici máme na severovýchod, jedno okno na sever, druhé na východ a zatím skoro netopíme, jen po ránu chvíli, protože rádi spíme v chladnějším, ale vstávat chceme do tepla. Ráno otevřu obě skoro dokořán, peřiny dám na stojan (tyč na ramínka, na kolečkách), stojan strčím do cesty průvanu a větrám tak peřiny bez starosti, jestli neprší. Než se vypravíme pryč, zavřu okna a nechám jen mírně pootevřenou jednu ventilačku. Pokud jsem doma, nechám to tak celé dopoledne a zavřu a ustelu peřiny až kolem poledne. Po zavření oken je v ložnici jak v lednici, ale navečer už je tam zase 18 - 19.
Ostatní si topí v pokojích jak chtějí, s tím, že větrají krátce a intenzivně a když se vzdálí na víc jak den a noc, jsou naučení ztlumit před odjezdem topení na minimum - tzn., že kdyby v baráku mrzlo, tak se zapne topení a temperuje na 5°C ;-) Což se zatím nestalo, takže i když si vypnou topení, mají tam pořád 18-19, dcera má pokoje na jih, ta mívá i bez topení 20.
Na chodbě v patře, která je na západ a má jedno okno, a je částečně vytápěná teplým vzduchem z přízemí (když se otevřou dveře na schody), je 20-21 pořád, takže radiátor je zatím vypnutý.
Až se ochladí, budeme topit víc a jak budeme méně doma a víc jezdit, tak přibude topení elektřinou.

No a k penězům - v bytě o cca 85m2 vyšly komplet energie (teplo, světlo, spotřebiče, voda, ohřev vody) na cca 54 tisíc ročně. Tady máme víc spotřebičů a vytápíme a osvětlujeme víc než 3x větší plochy, energie celkem cca 70 tisíc, ale bez dřeva, které máme zatím z vlastních zásob pořízených zdarma, a neplatíme vodné a stočné (vlastní studna a čistička).
leden 07, 2013 20:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]