O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

V JAKÉ MĚNĚ SPOŘIT? PDF Tisk E-mail
Úterý, 28 srpen 2012
Přejít na obsah
V JAKÉ MĚNĚ SPOŘIT?
Strana 2

 

 

 

 

 

 

 

     Vyhlídky jsou to jistě neveselé, ale pomoc existuje. Lidé prostě nesmí spořit v korunách a bohužel ani v žádných jiných měnách, založených na dluhu. Zcela nepochybně se dočkáme nové světové měny, která už nebude založena na slibu někoho svůj závazek v budoucnu splatit. Tato světová měna bude založena na hmatatelných a existujících aktivech a jedním z nich bude zlato. Proč právě zlato je zcela jasné a to nejen z hlediska historie lidstva, ale i z krátkého období posledních deseti let.

 

     Investiční zlato od ledna 2000 do prosince 2011 posílilo oproti vybraným světovým měnám takto:

 

  • Oproti USD o 443%, oproti GBP o 465%, oproti švýcarskému franku o 220%, japonskému jenu o 310%, oproti EURu o 321%, čínskému juanu o 313% a kanadskému dolaru o 283%. A jak si vedla naše CZK v této soutěži o ztrátu hodnoty? Překvapivě nejlépe, kdy ztratila „jen“ 200%. Přesně to bylo tak, že investiční zlato (1 trojská unce = cca 31,1 gramů) stálo na počátku tohoto období 10 309 Kč a na konci 30 882 Kč. Teď jsme někde kolem 33 000 Kč.

 

      Protože naše koruna je zatím znehodnocovala pomaleji než ostatní měny, bude se muset do tohoto závodu ke dnu v blízkém budoucnu zapojit aktivněji, nebo celý český HDP půjde k šípku. Veledůležitou součástí HDP je totiž bilance export mínus import, a jestliže toto vyzní pro export špatně, státní schodek se prohloubí. Prohloubením státního schodku vznikne potřeba nových půjček na provoz státu, což se rovná nové tvorbě peněz.

 

 

 

 

     Jak vidíme, systém nemá rozumné řešení a koruna musí být opět znehodnocena, tentokrát ale rychleji.

 

      V jakých penězích potom tedy spořit? Upřímně si odpovězte sami.

 

 MARTIN KAHOUN

 

 

 

 

 

Komentáře (24)add feed
Tohle všechno ví vláda : Zdena
a všichni manažeři. Tak holt nutí národ, aby si šetřil na důchod, pokud možno co nejvíc, protože až se dožijí odchodu do důchodu, tak si za ty uspořené peníze nakoupí jídlo na několik dní. Před dvaceti léty, jsem si myslela, že sto tisíc je hromada peněz. Dneska bych neřekla, že jsem bohatá.
srpen 28, 2012 10:02
Jo Zdeno, : alik puntik
to by byla ještě klika, kdyby těm šetřilům ty prachy zůstaly. Ale oni mají šetřit do fondů......ty znáš jeden jediný fond, který dosud nikdo nevytuneloval?
srpen 28, 2012 12:45
. : toulavej
Takových investičních fondů, které nikdo nevykradl, je mnoho u nás i ve světě. Kdyby nebyly, neměli by lidé na Západě kam ukládat své vydělané peníze a na burzách na celém světě by se neobchodovalo, firmy by si neměli kde půjčovat peníze pro svoji činnost, protože investoři – především investiční fondy, by těm firmám neměli z čeho půjčit, když by si do nich lidé neukládali své peníze . . .

Vláda NENUTÍ lidi šetřit si na důchod, vláda PŘESVĚDČUJE lidi, aby to udělali. Všude na Západě to rozumní lidé dělají, protože naším dosavadním způsobem financování důchodu nepůjde ten důchod - jeho současná úroveň, ufinancovat, když se zmenšuje počet plátců do systému a zároveň zvětšuje počet příjemců důchodu.
srpen 28, 2012 13:41
toulavej : mamča
Já jsem tedy z výše uvedeného článku pochopila, že spořit si peníze jakékoli měny kamkoli (důchodové pilíře jakéhokoli čísla nevyjímaje), je nesmysl. Máš si pořídit pár zlatých cihel - čím víc, tím líp, protože jakékoli úspory půjdou díky inflaci i umělému "ponižování" měny tak akorát do (_!_).
A jestli si dneska koupíš za dva milióny malý byt v paneláku, tak než doroste dnešní generace třicátníků do důchodového věku (pokud se ho dožije) tak si za ty uspořené dva milióny koupí třeba jen půlku chleba.
Takže rozumní lidé nejspíš spořit nebudou. Ani do štrozoku, natož do nějakých fondů. smilies/wink.gif
srpen 28, 2012 14:11
mamčo, : toulavej
INVESTIČNÍ fond znamená, že v něm neleží vložené peníze bez užitku, protože tím by vlivem inflace neustále ztrácely reálnou hodnotu, kterou měly v době vkladu. Ty peníze se investují, tedy zhodnocují v různých projektech, firmách, obchodech, výrobě tak, aby pokryly inflaci a ještě vydělaly něco navíc. Ovšem, nic na světě, kromě smrti, není jisté. Tak ani jakákoliv investice nezaručí na sto procent výnos. Ale, život a žití je také risk. Žití na dluh, jak se ukazuje, nejde dlouhodobě. Je dobré a moudré dělat si zásoby pro případ potřeby jak na zimu, tak i na stáří a nespoléhat na to, že se o nás někdo – stát, přece musí postarat, nemusí . . . lidé, kteří si nespoří na horší časy, když mají z čeho, nejsou rozumní.

Spořit si ve zlatě, když společnost není v naprostém rozkladu, není výhodné.
srpen 28, 2012 15:11
touilavej, : wendy
tebe ty český tunely ještě nevyléčily ? a o spoustu lidí se nikdo nepostaral za středověku. Dneska už by systém měl zafungovat, a nedělej z toho prosím žádný socialismus.

mamčo, ty jsi ale nakreslila krásnou p*del ! smilies/grin.gif
srpen 28, 2012 16:23
Toulavej, : Michal
máš pravdu, pokud by vládla na světě naprosto ideální pohoda. Ale nevládne. Banky v Americe dávají na spořivém účtu 0,55% úroku a oficiální inflace je 3,8%. Ovšem pokud jde o valorizaci důchodu, životní náklady nestoupají, takže důchod se nezvyšuje.
Kolik máme procent nezaměstnanosti si nikdo netroufá ani hádat, protože do oficiálních čísel se počítají jen ti, kteří podporu ještě berou, ne ti, kterým už skončila, neberou nic a stojí na rohu s cedulí prosící o pomoc.
S ukládáním peněz do investic také musím nesouhlasit. Totiž, kde někdo něco vydělal, musí nutně někdo ztratit, je to jen přelévání peněz a je větší šance být na straně platící než na té přijímající.
Šetřit na stáří. Jo, ale z čeho? Ti šťastní kteří byli propuštěni z práce dřív, mají dva i tři částečné pracovní úvazky, aby nasytili rodinu. Ti méně šťastní si pořídí kus kartonu a stojí na křižovatkách. A přibývá jich.
Když budu chtít investovat nemůžu začít s jedním centem, musím do toho něco vložit. Kde to vezmu, když budu chtít začít šetřit abych měl na počáteční investici, mé peníze ztrácejí hodnotu rychleji než úrokem přibývají. A to mám ještě velikou šanci, že to vložím někam, kde ztratím.
Před časem jsem pracoval v podniku, který mi přidával k mému investičnímu kontu, v podnikové investici 100% toho co jsem vložil. Krásné ne? Takže když se podnik zavíral, měl jsem na kontě z mých úspor 850 dolarů, byl jsem tam asi rok, měl bych tedy dostat $ 1700, pravda? Nedostal, dostal jsem $ 700, protože podnikové akcie klesly.
Manželce podnik ukládá na důchod sám, ona nepřidává, po mé zkušenosti nic. Podle posledního výkazu, jednou za čtvrt roku, ztratila $ 397 ze svého konta. Podotýkám, že se jedná a nejlepší a nejlépe prosperující nemocnici ve městě, na 11. místě žebříčku nemocnic v USA.
Žití na dluh není dlouhodobé řešení, to je pravda, nakupovat potraviny na kreditní kartu je nesmysl, do měsíce ti přijde účet s minimální splátkou. Ale když máš na vybranou tohle a hlad, kolik lidí zvolí hlad? Já budu jíst suchej chleba, já jsem poměrně dospělej, ale co řekneš dětem?
Co s tím? Nevím, to nevědí ani mnohem chytřejší lidé než jsem já. Tenhle problém má celý svět, když neznají řešení ti nejlepší ekonomové, já si mohu jen říct - díky Bože už jsem starej, problém bude mnohem větší a já už to nějak dožiju. Protože kdyby ne, tak za poslední peníze abych si snad koupil špagát.
srpen 28, 2012 16:32
toulavej : mamča
Já si samozřejmě spořím na stáří a na "horší časy". Ale současně se na dobu důchodovou chystám spíš tím, že se "vracím ke kořenům". Chystám si pohodlné a levné bydlení v dosahu doktora, obchodu potravin a hodlám si založit "zemědělství a chovatelství", dokud budou síly stačit.
Pokud nenastane 21.12.2012 ohlašovaný konec světa smilies/wink.gif, jsem i tak připravena (jak se mi smějí synové) na "black out" smilies/cheesy.gif.
Za nejbezpečnější životní investici považuji nadstandardní rodinné vztahy, kdy si vzájemně všichni podle svých možností a schopností vypomáháme.

srpen 28, 2012 16:34
Mamčo, : Michal
koupě zlatých cihel je výborné řešení, ale má drobný háček. Za co je koupit?
srpen 28, 2012 16:35
wendy : toulavej
když postupně prokazatelně ubývá přispěvatelů na důchod a přibývá důchodců, má-li systém fungovat, buď se pro přibývající důchodce musí zvýšit výběr od přispěvatelů, aby se zajistila stejná úroveň důchodu nebo na důchodce vyjde menší důchod, jinak to nejde. A zvýšit příspěvek se nikomu nechce, protože i tak běžným lidem nezbývá mnoho volných peněz. Tak to snižování úrovně důchodu je nevyhnutelné a je na každém jedinci, aby si ten pokles nějak vyrovnal sám, když nechce být chudší než jsou dnešní důchodci. Stát mu nepomůže, upozornil ho, jaká ho čeká budoucnost. Ty jsi ale chytrá ženská, tobě tohle přece nemusím vysvětlovat . . .
srpen 28, 2012 17:11
mamčo, vidím, že si rozumíme :-) : toulavej
ovšem, každý nemá rodinu, která by mu pomohla, zvláště v dnešní době singles :-)
srpen 28, 2012 17:14
Michale : toulavej
psal jsem přece, že jistého v životě není nic. Každý se musí především postarat sám o sebe. Nikdo ti nezaručí prosperitu, že tvůj vklad bude jen růst, můžeš o něj i přijít. Pro tyhle případy mají investiční fondy rozprostřeno portfolio v různých odvětvích a podnicích, některé odvětví klesá, jiné má zisk a ty máš akcie né konkrétní firmy, která může hodně vydělávat, ale taky zkrachovat, ale akcie toho fondu. A akcie toho fondu sice neroste tak, jako ta nejvíc prosperující firma, ale když krafne nějaká firma v tom portfoliu fondu, hodnota akcií fondu může třeba klesnout, když to nedokáží vyrovnat ty úspěšné firmy v portfoliu fondu, ale asi celý ten fond nekrafne a o to jde. Je to bezpečnější než vsadit na jednu kartu, která nemusí vyjít.

Pokud jde o ty nezaměstnané, samozřejmě, že je to problém, když jsi mezi nimi. Samozřejmě, je to otázka štěstí, schopností, šikovnosti, jak se kdo dokáže v životě prosadit, uživit se, jaký zvolí obor co dopředu nedokáže odhadnout, bude-li úspěšný, co tu úspěšnost může ovlivnit. Ale, nedávno se zase vrátil kamarád z výletu od vás, už jsem tu o něm psal. A zase by mu ruce utrhali, mohl by dělat 24/7, jak říkal a takové práce je tam všude mnoho mnoho :-), tak si zase přivezl stejnou částku jako vždycky - za práci, kterou zvládne každý nezaměstnaný . . . přesto ji zřejmě nikdo dělat nechce, když ji tam dávají kamarádovi a jsou mu vděční :-)
srpen 28, 2012 17:40
. : toulavej
krachnout není krafnout, já vím :-)
srpen 28, 2012 17:45
ale k tomu nepotřebuji 2. ani 3. ani 20. pilíř garantovaný pochybnými spekulanty : wendy
stačí jeden plus nějaké další soukromé spoření - na což ovšem každý nemá a ani mít nebude. To je otázka, co s tímhle.
Jinak si jako mamča vystýlám měkkým peřím hnízdečko. smilies/wink.gif
srpen 28, 2012 17:56
. : toulavej
pokud jde o důchodové investiční fondy, mají oproti soukromému spoření tu výhodu, že si tam ukládáš na SVŮJ účet 3% z odvodů na soc. pojištění, které bys stejně musel odvést do společné kasy, ale tady jsou to jenom TVOJE peníze nerozpuštěné ve státním rozpočtu. Soukromě si samozřejmě spořit můžeš z volných peněz. Ale samozřejmě, nikdo tě nenutí rozdělit riziko, zkrachovat může fond i stát, jak je vidět na příkladu Argentiny nebo dnes Řecka, které už několikrát snížilo důchody a ještě není konec . . .
srpen 28, 2012 18:15
soukromě si myslím, : wendy
že našim fondům, vedeným našimi supermanažery, nemohu moc důvěřovat. smilies/wink.gif smilies/cool.gif
srpen 28, 2012 19:50
... : deeres
Stát dá lidem od 1. ledna 2013 možnost, aby si povinný 28procentní odvod ze mzdy na sociální pojištění snížili o tři procentní body a přesměrovali je do soukromých penzijních fondů. Ty je budou moci zúročit jednou ze čtyř strategií s rostoucí mírou rizika. Podmínkou je, aby si pracující přidali k odvodu ještě další dvě procenta svého platu.
Jestli se lidem vyplatí vložit tisícikorunu měsíčně do druhého pilíře, ministr financí na dotaz Mediafaxu nepřiblížil. "Bude záležet na investiční strategii, kterou si zvolíte. Pouze druhý pilíř vám ale umožní snížit si odvod státu," zmínil ministr. Nedodal ale, že si tím zájemce zároveň do budoucna sníží důchod, který mu bude stát vyplácet.

Pokud se zájemci jednou rozhodnou do druhého pilíře vstoupit, nemůžou z něj odejít.

Nakonec budou peníze v prachu,majitelé fondů tamtéž a nedohledatelní a stát ručí jen za to,co do fondu vložil ,takže nula od nuly pojde!
srpen 29, 2012 10:08
. : toulavej
tak nedůvěřivým občanům tohoto státu k "jakýmsi peněžním fondům" mohu jen říci, že SAMOZŘEJMĚ žádný fond nezaručí, že v něm o prachy nikdy nemůžete přijít. OVŠEM, ani stát vám nezaručí, že vám bude vyplácet důchod, i stát může zkrachovat, stejně jako fond. A už vůbec vám stát nezaručí jak vysoký ten důchod bude a že se nemůže jeho úroveň libovolně kdykoliv snižovat. Jistoty měl jen reálný socialismus :-)
srpen 29, 2012 14:52
... : Mikin
Clovek ma pry sve sporeni diverzifikovat.
Toz ja mam polovinu penez v duchodovych fondech pojistenych kanadskou vladou (RRSP), ctvrtinu v normalnich investicnich fondech a obycejnem uctu v bance a ten zbytek ve zlate a thajskych Bathech v Bank of Sirikorn.
Toho zlata jsem mel koupit vic, ale pozde bycha honiti.
Snad to vyjde, kdyz jdu za mesic do castecneho duchodu..... smilies/tongue.gif
srpen 29, 2012 15:05
Nojo mikine : wendy
naše a kanadské fondy, to asi bude rozdíl...my teda máme taky rozložený finance - akcie, fondy, státní dluhopisy, penzijko, obyčejný účet v bance, nemovitosti. Hlady určitě neumřeme, ale co bude dál - děti, vnoučata.
smilies/wink.gif
srpen 29, 2012 20:30
Wendy, : Mikin
doufam, ze nemyslis ze jsem se chtel chlubit. Ani ty kanadske fondy nejsou uplne jiste a hodne lidi rika, ze zlata se nenazeres....
srpen 30, 2012 04:56
Ne, to si nemyslím : wendy
prostě se zde občas ocitnou informace i podobného ražení. Do čeho teda my ty peníze dáme...do matrace ! Nebo je co nejdřív utratíme.

Dnes jsem četla v novinách, že důchodci nejen že začínají houfně jezdit na zimu do Asie, dálněvýchodní Asie, ale singldědci se tam rádi přižení. Mladé snědé kásky jim pak s penězi pomůžou.

smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
srpen 30, 2012 19:50
Situace v USA je úplně stejná, : Michal
jen se věci jmenují jinak. Tenhle pán, úryvek jeho fejetonu vám tu předkládám je celoamericky publikovaný, a tohle napsal tento týden. No, možná dřív, ale u nás to vyšlo ve středu.


Ted Rall -- August 29, 2012, výňatek z článku:
Je příliš pozdě na zastavení zhroucení ekonomiky. Ale je to ještě možné pro Obamu (nebo teoreticky, Romney), aby se dostali před ekonomiku a další palčivé otázky.

Američané chtějí vůdce, kteří poukazují na cestu vpřed. Například, je tu obrovská rýsující se krize: penze. Za 10 až 15 let, dosáhne generace X věk odchodu do důchodu.

Nikdo nemá tradiční dávkově definované penzijní plány. Generace X vydělává mnohem méně než poválečné generace ve stejném věku, byly odsunuty do 401 (k) s (Plán důchodového spoření, pozn. moje), což se ukázalo být celkem zlodějna: Průměrná míra návratnosti v letech 1999 a 2010 byla 0,3 procenta.

Pokud je vám 45 let a právě začínáte šetřit na důchod, finanční plánovači říkají, že byste měli uložit 41 procent svého příjmu ročně. Polovina generace X žije od výplaty k výplatě, zbytek ukládá malicherných 6 procent ročně. Víc si nemohou dovolit.

Generace X představuje 46 milionů lidí čekajících na spasitele.

Takže, jaký je rozdíl?
srpen 31, 2012 02:41
Řešení je Spasitel : wendy
u nás ještě blaničtí rytíři... smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
srpen 31, 2012 09:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]