O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZPEČENÉ PEČIVO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 09 duben 2012

Podle vyhlášky by mělo být pečivo, které je v obchodech dopékáno, povinně označováno údajem "rozpečeno". Balené i nebalené cukrářské výrobky, které byly v hotovém stavu výrobcem zmrazeny a po rozmrazení jsou prodávány, mají být v místě prodeje či na obalu označovány údajem "rozmraženo".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     A pojmem "čerstvý" by měl být označen jen chléb a pečivo, jejichž výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.

 

     Bohužel, zájem obchodů je jiný než zájem kupujících. Obchody chtějí, aby se jim nic nekazilo a mohli to prodávat libovolně dlouho. 

 

         Zákazník naopak chce, aby měl vše čerstvé a aby to obsahovalo co nejméně konzervačních chemických látek.

 

     Je to boj i o zdraví lidí. Například v USA vyhrál obchod a zdraví prohrálo. Trvanlivost je díky chemii neskutečně dlouhá. Lidé se dožívají stále nižšího věku ve stále horším zdraví (posledních zhruba 20 let). Snažme se, abychom u nás nedopadli stejně.  

 

     Bohužel, kvalita pečiva jde všeobecně do háje.

 

    A tak fabrika nahrne pečivo do supermarketů po celé republice - hluboce zmrazené. Vyrobené z prefabrikovaných směsí a tedy nejlevnější.

 

 

     Ani většina běžných lokálních pekáren už neumí dělat dobrý a kvalitní chleba. Když už je z kvasu a bez  recyklovaného chleba, tak zase není správně dochucen a nebo vůbec neochucen (myslím tím jen sůl a koření). Pochopitelně ještě záleží v čem pečou. Někde, kde pečou ještě v klasické peci a ne v elektrických troubách, tam je pak chleba perfektní.

 

     Což určitě potvrdíte...

Jaká je vaše zkušenost

s běžným chlebem a pečivem?

 

 

 

 

 

 

Komentáře (14)add feed
Když jsem ještě jedla chleba, : Aknela
tak jsem pekla domácí žitný kváskový, výborný. Vůbec nic na tom není, když se to člověk naučí, zavede kvásek a zautomatizuje si jeho přikrmování apod., tak je to činnost co zabere pár minut. Sice jsem pekla v elektrické troubě, ale i to se dalo vychytat, kůrka byla fajn.
Takže těm co nejsou spokojeni s pečivem doporučuji se naučit si ho dělat doma. Já jsem byla nucená to udělat protože jsem se odstěhovala z ČR, ale co vím, tak čím dál tím víc lidí i v ČR peče doma.
duben 10, 2012 00:40
když jsem byla malá, tak do krumu : alena puntíkovaná
vozili asi tak kolem čtvrté odpoledne chleba.Byl horký a nádherně voněl a stála se na něj fronta.Dvukilovej bochník stál 5,20 a půlka chleva 2,60. A nejlepší bylo, když byl na okrají naprasklej. To byla lahůdka, které jsme my děti nikdy neodolaly a než jsme s chlebem došly domů, byla ta prasklina krásně ohlodaná. Taky se prodávalo kysaný zelí ze dusu do hrnku. Když nás maminka pro to zelí poslala, tak jsme se těšily /my děti/, že budeme cestou ucucávat ten lák...byo to něco úžasnýho.
duben 10, 2012 10:57
do krumu : alena puntíkovaná
znamwná "do krámu"
duben 10, 2012 10:58
péct : Kamila
se mi moc nechce, musela bych se starat o kvásek.
Takže kupuju buď obyčejnou Šumavu, která je ještě furt relativně jedlá nebo si vozím chleba z Německa... to je strašnej úpadek! Pečivo jsem už dobré objevila, chleba ještě stále ne. Tedy - v Holešovické tržnici ho prý mají, stojí se na něj fronty, ale na to fakt nemám čas...
duben 10, 2012 11:36
... : Vodoměrka
Otevřeli u nás novou pekárnu, chleba z ní je výborný, o tom žádná... ale hledala jsem složení jednoho nebaleného a na stránkách pekaře jsem to nenašla, leč našla jsem jinou perličku...

Navštivte svého prodejce pečiva nabo naši firemní prodejnu a ochutnejte chléb, jež vyniká vysokou přidanou hodnotou. Určitě uděláte krok správným směrem.

A od té doby přemýšlím, jestli náhodou přidaná hodnota není chlebu spíš k užitku, než k chuti, jestli to náhodou není nějaké škodlivé pro organismus a jak vůbec chutná... smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
duben 10, 2012 15:35
nejsem vybíravej tak kvalitu pečiva nijak nesleduju a nerozeznám, hlavně abych neměl hlad :-) : toulavej
Pokud jde o Ameriku, je tedy pravda, že trvanlivost potravin v Americe je neskutečná i v extrémních podmínkách vlhkosti a horka, ale, čím to je, jestli především chemií nebo způsobem přípravy a kvalitou, to nevím. V Americe nemají problém s používáním geneticky upravených potravin jak rostlinných, tak živočišných, možná to má vliv na trvanlivost. Nemyslím si, že by případná chemie, současné množství v potravinách, snižovala Američanům průměrný věk dožití - v letech 2004 až 2009 se zvýšil v průměru o 0,4 roky a v r. 2019 by měl vzrůst o další 0,8 roku, dle http://www.celysvet.cz/vyvoj-zmeny-v-case-prumerna-delka-zivota-pri-narozeni?country=193 . Ani o snižování zdraví v Americe, alespoň pokud jde o průměrného Američana, který se o sebe stará, nic nevím. Vždyť k čemu by potom byly všechny ty léky, zdravá, poměrně levná výživa obohacená nejrůznějšími prvky a vitamíny. Jiná věc je možná v různých společenských vrstvách a rasách, které mají odpor k pohybu a přejídají se levným chutným jídlem. Ale nejsem labužník, tak chuť tak neposoudím.
duben 10, 2012 15:39
Zajímavá debata : Michal
a hned si přidám. Netuším a nepamatuju jak jsme přežili začátky v Americku, kdy jediný chleba k dostání byl jak říkám "kapesní". To se celý hranatý bochník dá zmáčknout a vejde se do náprsní kapsy košile. smilies/angry.gif
Dnes už jsem vzdal pokusy o domácí pečení, protože tak dobrý jako koupím v obchodě doma neupeču kdybych se rozkrájel. Je to dovoz z Německa, z Mnichova, má ho u nás jediný Ruský obchod a vozí ho zmrazený. Máme rádi voňavý a čerstvý, prostě rozmrazíme a jde do trouby 170° na půl hodiny. Je to dobrota kterou pamatuju z dětství v Praze, na to Francouzské máslo, víc netřeba. smilies/tongue.gif
duben 10, 2012 16:05
My to tady máme jednoduchý: : Krakonoš
chleba Holýšov, chleba Stříbro a chleba Dobřany. Tři luxusní chleby, jeden z nich v naší vsi zcela jistě seženu dycky. K tomu celozrnný pečivo z dobřanský pekárny a bílý holýšovský rohlíky. Do supermarketu pro pečivo tudíž nemusím. No ale když náhodou musím, tak Bila i Kaufland mají pečivo skvělý, jen ten chleba tam nekupuju - na ty tři zmíněný v úvodu nemá žádnej z jejich nabídky.
duben 10, 2012 16:34
PP : mia I
dík za odkaz, potěšilo mne, že v těch chválených je i pekárna mého příbuzného z Vysočiny. smilies/wink.gif

Jinak pokud pojedete na Šumavu, určitě doporučuji chléb z pekárny ve Vacově, ten nemá chybu, stejně jako housky. I chalupáři si ho odsud vozí do Prahy. Výborný je i sušický chléb.
duben 10, 2012 19:24
Chleba : alka..
Když jsem fungovala v Polesí,jezdili jsme pro chleba do malé pekárny do Křižan.to trvalo sai 2-3 roky.Najednou se objevily stánky po celém Liberci a v každé vesnici a bylo po kráse.Kvantita nahradila kvalitu.Byla jsem v Liberci asi před měsícem a stánky zmizely,bohužel neměla jsem čas pátrat po pekárně
duben 10, 2012 22:14
Susicky chleb : jitka r
Susicky chleb byval velice dobry za dob meho detstvi.Ta propecena kurcicka s prasklinou.Nez jsem ho donesla domu byl ohlodany.
Pracuji v dopekarne v marketu.Susicky chleba je tvrdy,gumovy,ze se nada ani prekrojit.Ani ho lide nekupuji.Na den se bere jen 12 bochniku a to jeste zbyde.Navic v Susici je pekarna zrusena takze se vozi zrejme z Klatov.
duben 11, 2012 12:16
jitko r : mia I
měla jsem na mysli sušický chléb z pekárny pana Rendla.
duben 11, 2012 12:26
Ahoj Mio, : Míša šíša
potvrzuji, že chléb z Vacova je moc dobrý. Vozí ho i do Volar, takže jakmile tam jedu, už se na něj těším. A to jinak žádným velkým milovníkem chleba nejsem, raději mám "zvlášť vypečené rohlíčky". smilies/smiley.gif
duben 11, 2012 13:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]