O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK ROSTEME PDF Tisk E-mail
Středa, 22 únor 2012

Nejrychleji rosteme po 20. hodině. To není vtip, ale vědecky podložený fakt. A nebudu se ohánět ani americkými, ani ruskými a už vůbec ne čínskými lékaři. Endokrinologové vám potvrdí, že pro zdravý růst je zapotřebí ukládat dítě ke spánku nejpozději kolem osmé hodiny večer. Růstový hormon se totiž vylučuje nejintenzivněji do 22. hodiny.

 

 

 

 

 

 

      Nejpomaleji rosteme na jaře, kdy se v kostech objevuje více osifikačních jader, nutných pro tvorbu kostní tkáně. Mj. rosteme v průměru tak do 18 - 22 let.  

 

      Lidstvo téměř po celém světě se za posledních sto let pořádně vytáhlo. Průměrný Čech dnes měří 180 centimetrů, žena o třináct centimetrů méně. Vědci prý ale spočítali, že ideální lidská výška je pouhých 1,69 metrů! Už dvacet centimetrů navíc znamená pro tělo pořádný zápřah. Srdce nestíhá, páteř trpí.

 

     Člověk se přitom v průběhu dějin nezvětšoval pravidelně, ale v jakýchsi vlnách. Dokazují to nalezené kosterní pozůstatky. Tak například před 6500 lety byli lidé stejně vysocí jako v 19. století. Oproti tomu ve středověku prošlo lidstvo etapou zvláštního "scvrkávání se". Když se dnes podíváme na brnění středověkých rytířů, těžko si lze představit, že by se do nich vešli dospělí muži.

 

     Během 20. století pak lidé přidali ještě pár centimetrů navíc. Podle jedné studie vyrostli muži za posledních 80 let o 11,5 cm, ženy o 8 cm. Vždyť čtrnáctileté dívky dnes podle průzkumů měří v průměru 163 cm a jsou tedy vyšší než dospělé ženy před 40 lety!

 

      Kupodivu ale neplatí pravidlo, že všichni obyvatelé planety rostou stejně. Například takoví Chilané se naopak stále zmenšují. Vědci toto zmenšování se vysvětlují tím, že obyvatelé Chile nemají dostatek kvalitní potravy. Opravdu prokazatelné vysvětlení, proč lidé rostou nebo se naopak zmenšují, ale stále chybí. Jisté je jen to, že se na vzrůstu podílí kvalita života.

 

 

 

     Chudoba a nedostatek jídla tělesnému vývoji příliš neprospívá, zatímco lidé, kteří mají dost kvalitní stravy, vyspělou lékařskou péči a žijí v dobrých hygienických podmínkách, rostou jako z vody. Holanďané, kteří jsou dnes nejvyššími Evropany, patřili začátkem 19. století k nejmenším. V té době ale za sebou měli těžkou hospodářskou krizi.

 

      Na druhou stranu ale ani toto pravidlo neplatí všude. Třeba Portugalci, kteří žijí ve velmi kvalitních podmínkách, nikdy nedorostli do takové výšky jako Norové. Za posledních třicet let už toho člověk moc nenarostl. Je tak klidně možné, že naše současná výška je konečná a dál už se natahovat nebudeme.

 

     Příliš vysoká postava totiž pro člověka není moc výhodná. Zatímco tělo roste do výšky, srdce zůstává v původní velikosti. Krevní oběh přerostlého člověka je tak nadměrně zatěžovaný, větší zátěž nese i kostra. Lidé navíc rostou do výšky, ale jsou štíhlejší, protože obvod hrudníku se nezvětšuje. Ani další zjištěné údaje nejsou moc povzbudivé: kdo má dvacet centimetrů navíc, spotřebuje o 50 procent víc energie a zkonzumuje o 30 procent víc potravin. Však se antropologové pošklebují, že vyšší postava není ve skutečnosti ničím jiným, než omylem evoluce.

 

JESTLIPAK VÍTE, ŽE:

 

  • když dívky dostanou menstruaci, rostou pomaleji a zhruba do dvou let po jejím začátku přestanou růst?
  • se dá vypočítat výška syna i dcery v dospělosti? Pro kluky platí: výška otce v cm + výška matky v cm + 13 - výsledek vydělte dvěma; pro holčičky: výška otce v cm + výška matky v cm - 13 a výsledek vydělte dvěma.

 

 

A co vy?

Jste se svou výškou spokojeni?

Nebyli jste kvůli své výšce někdy nešťastní?

(moc malí, moc velcí)

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (18)add feed
se dá vypočítat výška syna i dcery v dospělosti? : mura1
Pro kluky platí: výška otce v cm výška matky v cm 13 - výsledek vydělte dvěma

to asi ne. například mezi mejma chlapečkama je výškový rozdíl 25 cm a matku i otce mají stejného. jestli ono to nebude ani tak sčítáním a dělením, jako dědičností.
únor 23, 2012 01:07
určitě... ale geny v tom jsou prý jen 60%, čemuž bych věřila - : d@niela
Dcera má 160, kluk 184 - oba stejné rodiče rovněž...
Taky se o těch větších říká, že se víc počůrávali :-).
Každopádně je štěstí, že to dopadlo takhle a ne obráceně smilies/grin.gif
únor 23, 2012 01:11
A jak růstový hormon řeší posuny času? : Aknela
Jede podle letního a nebo zimního? Jestli je největší produkce před 22 hodinou, tak nerostou děti pak v létě míň když nám hodinu ukradnou? A co když se člověk hodně pohybuje mezi časovýma zónama?
únor 23, 2012 06:37
Musím se smát - moji dva dospělí synové jsou každý jinak vysoký - rozdíl je víc jak 15 cm - mladší je menší. : Myška
Přičemž já mám 170 cm, jejich otec 180 cm.
Nejvíc kluci vždycky vyrostli přes prázdniny, kdy chodili spát daleko později než ve dvacet hodin. Stejnou zkušenost máme i se mnou a mojí sestrou, a stejně je na tom s intenzitou růstu neteř.

Se svou výškou jsem spokojená a nikdy jsem kvůli ní nebyla nešťastná.
únor 23, 2012 07:56
tak to ti : mura1
Dcera má 160, kluk 184 - oba stejné rodiče rovněž...

minimálně jeden z nich podle sčítání a odčítání nevychází :-) tipla bych spíš tu dceru smilies/wink.gif
únor 23, 2012 08:00
jinak zebřička : mura1
nejvíc vyrostl během 3 týdnů na táboře někdy mezi 7. a 8. třídou. před táborem jsem mu koupila nový boty a než se vrátil domů, byly mu malý a z kalhot měl tříčtvrťáky. zato váhu si drží. když při svejch 195 cm ztloustne na 60 kg, má radost. sestry si na něm dělají domácí úkoly z anatomie.
únor 23, 2012 08:05
... : deeres
Kdo ten výpočet vymyslel? Podle toho by holka měla být o dvacet cenťáků vyšší a to chodila určitě spát dřív než před osmou hodinou. Viděla Večerníček a upadla do kómatu. Ale je pravda, že se jí velmi brzy uzavřely kosti a to by mohla být příčina, jinak by se bouchala stejně jako já i její otec o madla v tramvaji a nemáme z ní modelku.
únor 23, 2012 08:34
... : Kamila
rosteme v průměru tak do 18 - 22 let

když dívky dostanou menstruaci, rostou pomaleji a zhruba do dvou let po jejím začátku přestanou růst

jsem z těch informací voľaaká zmätená....
únor 23, 2012 09:32
Kamilo, : deeres
nemusíš. Skutečně, dívky po obdržení první menstruace brzy na to přestávají růst. Příliv hormonů způsobí uzavření kostí a růst se zastaví. Proto dívky kolem puberty mnohdy bývají mnohem vyšší než chlapci. Časem se to ale obrátí, kluci nabývají výšku později.
únor 23, 2012 09:37
Jen si dělejte legraci, : d@niela
todle sou fakta... bůhví, kde jste to "špatně změřené" dítko našly...
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

No, například, kdysž se narodil Robert, tak babička říkala, že je to dítě hříchu a ne její vnouče!
Vypadal fakt "poněkud" jinak, než ten první bochánek.
(1. = 4,80/48cm, 2. = 4,90/55cm) Lenka malá, falďatá, černovlasatá, Bob štíhlej, holej, neřvoucí.
smilies/smiley.gif
únor 23, 2012 09:38
. : toulavej
já si až doteď myslel, že zebřička je ženskýho rodu a vona je zatím mužskýho rodu. To sem ale moula . . . :-)
únor 23, 2012 16:30
deeres, : bb2
drtivá většina dívek menstruuje dřív než v 16, takže buď neplatí to, že do 2 let od počátku menstruace přestane dívka růst, nebo neplatí to, že průměrně rosteme do 18-22
Obojí platit nemůže.

U mě tedy platí první údaj, od 15 jsem nevyrostla ani o píďu, jak by řekl pan Kaplan:-)

No a vzorec pro výpočet výšky sedí na mě na centimetr, na mé děti vůbec. Já mám cca 168, jejich otec 183-185, syn má 195-198, podle toho jak se narovná nebo kdo a jak ho měří.
únor 23, 2012 16:48
toulavej, : bb2
mám dojem, že Zebřička je zebřička proto, že má pruhovanou hřívu:-)
únor 23, 2012 16:50
bb2, : deeres
platí obojí, prostě holky vyrostou dřív a pak do těch maximálně osmnácti to už nestojí za řeč a kluci se většinou vytáhnou až po patnáctém roce, alespoň u nás v rodině to tak bylo.Synovci vypadali jako záprtci a přišli z vojny a oběma scházelo do dvou metrů jenom něco málo přes deset cenťáků.
únor 23, 2012 17:27
. : toulavej
jo u zebřičky se jedná vo hřívu a já moula myslel, že pruhovaná je celá :-)
Takže, abych to shrnul - TEN zebřička má pruhovanou jen hřívu, kdežto TA zebřička úplně všecko, takhle :-)
únor 23, 2012 17:35
... : bb2
to jsem ráda, že jsem ti to tak pěkně vysvětlila ;-) a už si nemyslíš, že má Můra pruhované dítě, což by sis bez mého vysvětlení dozajista myslel;-)
únor 23, 2012 18:08
. : toulavej
no tak počkat, u mury šlo celou dobu o dítě? . . . a ne o zebřičku :-)
únor 24, 2012 13:53
Tabulky jsou nanic. : Skopča
Tak nevím, u mne to počítání přes tabulky nějak nefungovalo. Můj otec měřil 163 cm, mamka měří 160, ségra 163 cm a já mám 173 cm. Podotýkám, že takhle vysoká jsem byla už ve 14 letech a tak bylo zajímavé, když jsme si vyšli celá rodinka. Tři malí a jedna žirafa. Tehdy jsem tím celkem trpěla, až později jsem byla ráda. Podotýkám, že jsem vlastní dítě svých rodičů. Zato má dcera měří už rok stejně (je jí 14 let a měří 160 cm) a je z toho nešťastná, že už neroste. A teď babo raď...
leden 24, 2013 22:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]