O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PĚSTOUNSKÁ PÉČE - II. PDF Tisk E-mail
Úterý, 21 únor 2012

Jsou pěstouni a "vyčůránci" - ti podvodní  si vymysleli způsob, jak získají "dobré peníze" - jednorázový příspěvek při převzetí dítěte až 10 tisíc korun a další tisíce pak každý měsíc na dávkách pěstounské péče.

 

 

 

 

 

 

 

      Jak se to dělá? Rodiče ze sociálně slabých rodin se dohodnou s příbuznými, aby jejich děti naoko přijali do pěstounské péče. Více členná rodina, které u třetího dítěte přestanou narůstat sociální dávky, svěří ty další děti do pěstounské péče prarodičů a stát platí dál.. . Měsíčně pak dostávají více peněz, než kdyby pobírali jen jiné sociální dávky. Na což pak doplatí ti slušní.

 

      Tak si říkám - na co máme sociální pracovníky, kteří by měli posuzovat jednotlivé případy individuálně?

 

Uvedu pár příkladů:

 

  • Manželé se nejprve naoko rozvedli. Matka pěti dětí pak oznámila, že nejmladší syn chce zůstat s exmanželem, svým otčímem. Otčím si proto podal žádost o pěstounskou péči. Opatrovník ji doporučil, ačkoliv věděl, že matka a pěstoun setrvávají spolu v jedné rodině... To, že rozvod a pěstounská péče jsou jen hra s úřady, se mimo jiné potvrdilo ve chvíli, když se matka dítěte přestěhovala na jinou adresu. Pěstoun i syn se přestěhovali s ní. Rodina dál žije na téže adrese a matce nic nebrání se o syna starat. Když u bytu zazvonili policisté, kteří prošetřovali trestní oznámení kvůli neplacení výživného, byl to právě pěstoun, který šel svoji bývalou manželku probudit...

 

  •  Další případ - matka protestovala proti zvýšení dvousetkorunového výživného, které má platit na dítě, které má v pěstounské péči její příbuzný. S rozhodnutím nesouhlasila a mimo jiné namítala, že se o syna přece dobře stará a soudu každý rok píše, jak prospívá. Sama tak přiznala tři paradoxy. První je, že dítě dala do pěstounské péče, přestože se o něj může postarat a fakticky tak činí, navíc jako rodič se nesmí zdržovat v bydlišti pěstouna, a soudu má psát opatrovník a nikoliv rodič. 

 

 

 

Dávky pěstounské péče

(jsou součástí státní sociální podpory)

 

 - příspěvek při převzetí dítěte (dle věku dítěte): 8 000 až 10 000 Kč

- příspěvek na úhradu potřeb dítěte (dle věku dítěte): 3 680 až 6 975 Kč

- odměna pěstouna (pokud nebere plat, podle počtu dětí a případné závislosti na pomoci pěstounů): 3 126 až 17 193 Kč

- příspěvek na zakoupení auta (pouze pro pěstouny, kteří mají v péči nejméně čtyři děti): nejvýše 100 000 Kč

 

o o o  

 

  Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí by měla začít platit v létě. Změní i výši podpory pro pěstouny. Například odměna pro toho, kdo se o děti stará "na plný úvazek", se přiblíží průměrnému českému platu. Ministerstvo tvrdí, že pěstouni dostanou nově 20 až 24 tisíc korun měsíčně.

(zdroj: net)

 

 

 

 
Komentáře (23)add feed
tenhle příspěvek považuji za nešťastný : blanče
jsem jednoznačně proti vyžírkům ale i následkem mediální kampaně o tom, jak se pěstouni na dětech pakují, bohužel z novely dávky na děti příbuzné vypadly (alespoň z prvního návrhu, řešilo se to hodně na odborném fóru, přiznám, že konečný návrh novely jsem nestudovala). A tím se hatí i třeba možnost, aby po dobu umístění matky samoživitelky dlouhodobě v nemocnici (a je zcela jedno, s čím dotyčná v nemocnici je - třeba s rakovinou) si zažádat ze strany příbuzných o dávky - zase si můžete představit případ, kdy jde o sestru dotyčné paní, tato sestra ukončila mateřskou a k jejím dvěma dětem jim s manželem přibudou doma tři další s tím, že nejmladší má tři roky a nezískají pro něj školku...nebo babička, která už žije sama...pokud nenexistuje možnost pomoci širší rodiny, skončí tyto děti v ústavu, kde na jedno každé stát platí každý měsíc 40.000 Kč.
A výška dávek - v praxi - znám pěstounské rodiny a zatím všem se dávky zatím pouze snížily a ani nové výpočty z praxe nějak nenasvědčují opaku do budoucna. Ještě jedna "maličkost" a ta se netýká jen pěstounů. Ty "obří" částky jsou za děti zdravotně hodně handicapované. Pokud zůstanou v ústavu, stav je povětšinou nevratný. A stejně nevratný je důsledek, že dlouhodobá mravenčí práce příbuzného, obíhání specialistů, denodenní cvičení...bývá zhusta po zásluze odměněno přeřazením mezi méně postižené a snížením odměny.
Pro mě je při počtu dětí v DD a při bližším poznání, co pěstounská péče většinou obnáší debata o jejím zneužívání stejná jako kdyby někdo oznámil, že by bylo lepší VŠECHNY děti vychovávat v ústavech, protože jsou rodiče, kteří děti nevychovávají správně.
Omlouvám se, reaguju ostře, cítím potřebu tohle téma dostat na veřejnost, vždy zajásám, když se někde objeví, ale chce to pravdivé kazuistiky z obou stran.
únor 21, 2012 21:23
Na co máme sociální pracovníky? : Myška
Přece aby někteří rodiče mohli nerušeně týrat své děti (např. malý Dominik týraný hladem a mimo jiné rýsováčky v botách a paní co mu měla pomoci - Lea Petříčková).

únor 22, 2012 08:07
je to pro mě : anina
těžký - jednoznačně odsoudit jednání tý rodiny. Společnost, pro kterou jsou prioritou prachy, se nemůže divit, že i některý její příslušníci chtějí hlavně ty prachy.... Obávám se ale, že zákonodárci opět řeší důsledek, nikoliv příčinu, takže se pravděpodobně stane, že se s vaničkou vyleje i dítě....
únor 22, 2012 10:11
Ano, potvrzuji z vlastní zkušenosti, : Magdalenka
je to velmi lukrativní a příjemná práce. Zvu všechny rodiče, kteří již odchovali své potomky, mají v pořádku nervy, uspořádané rodinné a partnerské vztahy, velmi široké srdce a prostorný byt a nějaké úspory, aby rozšířili naše řady. Čím víc schopných a poctivých, tím méně místa pro ostatní. A pak sem prosím napište své zkušenosti. Dííík.
Pro opatrné a skeptiky doporučuji předem prostudovat stránky www.adopce.com, navštívit pár dětských domovů a pohovořit se skutečnými pěstouny. Aby nebyli zaskočeni a nevraceli děti zpět.
únor 22, 2012 12:35
Asi jste nepochopily, že se zde nezpochybňuje potřebnost a náročnost pěstounské péče. : Myška
Ale způsob, jakým si z toho určitá skupina spoluobčanů udělala výdělečnou činnost.
únor 22, 2012 13:13
Díky, Myško, : d@niela
už jsem si říkala, že jsem něco napsala špatně...
Když je to chápáno takhle.
Vůbec nic nemám proti solidním pěstounům. Všechno bylo přeci celá léta fajn.
Než se toho chytli vykukové a zjistili, že tady je ovladatelný kohoutek na peníze... smilies/cry.gif
únor 22, 2012 13:22
dámy, : anina
i když jsem si vyskočila, přesto si asi stále sedím na vedení, neb mi nedochází, co jsem měla pochopit a nepochopila. Můj diskusní příspěvek straní podvodníkům?
únor 22, 2012 13:31
anina : mamča
Tady nikdo neřeší potřebnost a jistě i záslužnost normální pěstounské péče. Předpokládám, že většinu z nás štve, jaký job si z toho udělali jisté nepřizpůsobivé rodiny, které žijí spokojeně v jednom bytě rodiče i prarodiče, ale na pár dětí berou přídavky rodiče a ty "nadbytečné", na které už nárůst přídavků není dostatečně progresivní, si vezmou jako do pěstounské péče prarodiče, aby na ně (krom přídavků) pobírali další příspěvky, jako na děti v pěstounské péči. Přitom se nic na uspořádání rodiny nezměnilo, stále žijí všichni pohromadě i s rodiči.

Pak na to doplácejí rodiny, kde mají prarodiče svá vnoučata v pěstounské péči ze závažných důvodů (jako třeba úmrtí nebo vážná nemoc rodičů).
únor 22, 2012 14:14
mamčo, : anina
dík za vysvětlení a dodatečně se omlouvám za ironii. Ta naše společnost je pokřivená, proto je možnej i tenhle kalkul s dávkama. To nezavinili ty jistý nepřizpůsobivý, nýbrž liknavá společnost s divnejma normama.
únor 22, 2012 15:07
liknavá : wendy
státní aparatura jako vždy řeší s oblibou to co už nějak funguje a neřeší věci zásadní, neb na ně nemá a nebo se jí to nehodí. V určitý čas nám ubyla klientela z řad starších cikánek, jelikož tyto začaly pečovat. Ano, chce to indivindi přístup a posuzování. Ale spousta sociálních terénních pracovnic je přesně jen na to, o čem píše Myška, bohužel...
smilies/wink.gif smilies/tongue.gif
únor 22, 2012 16:35
... : deeres
Nechtěla jsem se moc zapojovat, abych nebyla opět obviněna z xenofobie a rasismu. Ale i tak znám jiný případ. Mám známou, která měla tu smůlu, že si vzala příslušníka PČR. V manželství se jí narodila dcera a protože manžel byl násilnické povahy, tak se brzy rozvedla.Přesto, že rozvod byl vlastně z jeho viny, jako příslušník policie měl dobré známosti a ona byla v té době nezaměstnaná, dcera tehdy tříletá byla svěřena do jeho péče. Netrvalo ani rok, byla mu prokázaná trestná činnost, jeho zavřeli, ale dítě nevrátili matce, přišlo do Klokánku a následně do pěstounské péče. Pěstounka se s dítětem odstěhovala na Slovensko. Moje známá se soudila, psala i ombudsmanovi, psala dceři dopisy, snažila se o kontakt s ní i přes tu dálku, posílala dárky. Nic to nebylo platné. Potom jsem slyšela v TV paní Vodičkovou z SOS ohrožené dítě, kde vysloveně řekla, že si nepřejí, aby děti v pěstounské péči byly navštěvovány původními rodiči. Stalo se to před lety, dcera známé už brzy bude plnoletá a třeba se bude ke své mámě chtít vrátit, třeba, ale bude to pro ni vlastně cizí člověk. A já jsem přestala posílat příspěvek na SOS ohrožené dítě.
únor 22, 2012 17:08
proč dítě nevrátili matce ? : wendy
proč mám stále silnější dojem, že se nejedná v zájmu dítěte...přece nezaměstznanost matky - já nevím, ale kolik matek samoživitelek je nezaněstsnaných a to řeší kdo ?
únor 22, 2012 17:27
deeres : mamča
To je drsný. smilies/angry.gif
únor 22, 2012 17:44
... : deeres
Opět zafungovala sociální pracovnice, matka v té době byla bez zaměstnání na sociálních dávkách a podle ní nemohla dceru řádně zajistit. Ačkoliv matka dítěte nebyla nikde nic dlužna a měla vhodný pronajatý byt. Stejně se nikde svého práva nedomohla, ani u tehdejšího ombudsmana O. Motejla.
Tehdy mně ukazovala soudní spisy, ty měly tak 30 cm šíře, chodila jenom po soudech a výsledek byl nulový. To dítě jí sprostě ukradli.
únor 22, 2012 17:55
To je ale hnus : wendy
pokud v tom nebyl nám neznámý faktor, další sociála na odstřel. Pochopitelně neodsuzuji všechny sociálky a nekladu je do jednoho pytle, ovšem zkušenosti s nima jsou dosti tristní, že. Praxe, vše ze života.
únor 22, 2012 18:05
Dávky : Magdalenka
Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí by měla začít platit v létě. Změní i výši podpory pro pěstouny... Příspěvek pro pěstouny - prarodiče novela navrhuje zrušit, protože mají k vnoučatům vyživovací povinnost. Nevím, co se tu teď vlastně řeší...
únor 22, 2012 22:59
Magdalenko, : deeres
odpověděla ti Myška:

Asi jste nepochopily, že se zde nezpochybňuje potřebnost a náročnost pěstounské péče.Ale způsob, jakým si z toho určitá skupina spoluobčanů udělala výdělečnou činnost.
únor 23, 2012 08:22
... : bb2
Deeres, Magdalenka to asi myslí tak, že proč se to tu probírá, když za čtvrt roku bude vše jinak.

No a já si myslím totéž co někdo výše, že s vaničkou se zase vylilo dítě, protože je to tak pohodlnější. Že tím utrpí spousta poctivých slušných lidí je každému šumák.

Jinak jak psala Wendy, když se chce, jde to i jinak. U nás, tedy ne v obci, tu to není třeba, ale ve městě, to posuzují podle toho, kdo s kým bydlí a podle toho, kdo do doby před žádostí o pěstounství chodil s dítětem k lékaři, na schůzky SRPŠ ve škole (Myška se bude možná divit, ale oni chodí i ti cikáni), kdo pro dítě do družiny atd. Ještě se nestalo, že by zamítly pěstounství a "předmětné" děti se vzápětí ocitly v ústavech (domov, Klokánek apod.), rodiče si je normálně nechali doma. Prostě to ta rodina zkusila a když se jim nedalo, tak tím to skončilo.
Furt to cituju, nebát se a nekrást.
únor 23, 2012 16:22
Tuším, : Magdalenka
že v současnosti je v pp asi polovina dětí, která je v příbuzenské péči, nejčastěji prarodičů. Vypadá to na první (i druhý) pohled docela dost na to, aby mezi nimi bylo spoustu podvodníčků a příživníků. Ale celé je to dost složité. Protože je mezi nimi také dost prarodičů, kteří kvůli dětem opustili práci a o děti se vzorně starali a své vlastné potomky odvrhli třeba a teď se bojí, že to neutáhnou. Problém našeho státu je podle mě i v tom, že neustále mění podmínky a pravidla a to ve všem.
Takže znám prababičku!, která si navrhla sama barák, vzala hypotéku a postavila malý domek pro svá pravnoučátka a sebe. A jestli teď přijde o příspěvek, přijde o všechno a dětem hrozí zase putování k cizím lidem, protože rodiče se starat stejně nebudou...
Další věc je, že dětem je vždycky nejlíp doma u vlastních nebo u někoho, kde jsou jako doma a kupodivu JE TO NEJLEVNĚJŠÍ i se všemi těmi příspěvky. Všechny státní instituce a ústavy mají několikanásobně dražší provoz. Novela celkem rozummě navrhuje zachovat VŠEM příspěvky na dítě a odměnu pěstouna nepříbuzným nebo těm, kteří prokazatelně prokáží, že jí nezneužívají. Přijde mi to docela fér. Co není fér je skutečnost, že se do tohoto projektu nalejí stovky miliónů, které se přelijí různým skupinám, sdružením, úřadům, nadacím, údajně se zabývajícími vzděláváním, službami nebo péčí o pěstouny, což je zkreslená a nepodložitelná věc, lehce zneužitelná a hojně zneužívaná. A kolem celého systému je zvláštní mediální humbuk, který bohužel neprospívá vůbec obyčejným pěstounům a dětem. Naopak se zveličují jednotlivé odstrašující případy a běžná všední ( i když pro nás rozhodně nevšední) práce nikoho už nezajímá. Což je pro novináře jejich chleba a já se na ně nezlobím. Zlobím se na zákonodárce. Dokonce daleko víc, než na rodiče, kteří se dobrovolně po stovkách vzdávají svých dětí. Nikdo je neodebírá, přicházejí totiž sami.
únor 25, 2012 11:38
Jak to ještě jinak napsat? Vzít si děti do pěstounské péče, zvlášť zcela cizí děti, chce kus odvahy. : Myška
Člověk musí zvažovat fůru aspektů, víc, než když se rozhodne mít vlastní děti. Prospěšnost takového počínání tady nikdo nezpochybňuje. Takovým lidem fandím, a svým způsobem je obdivuji, protože já bych vychovávat cizí děti nechtěla, a tím ani nedokázala. Jiná věc by byla, kdyby bylo potřeba převzít péči o netěř či vnoučata. V tom případě mi přijde přirozené, že bych do toho šla.

Co kritizuji, je zneužívání statutu pěstouna v rodinách, kde spolu bydlí děti, rodiče a prarodiče, a přestože se o děti starají jejich rodiče, prarodiče pobírají od státu peníze. Dle výše uveřejněného nejde sice o nějaké horentní sumy (už vidím, jak tu někdo neopomene zmínit, že mnohem víc kradou bílé límečky), ale je to zneužívání sociálního systému. Proč to tolerovat? Tak ať sociální pracovníci vystrčí nos ze svých kanclíků a jdou do terénu a dělají opravdu svou práci, a oddělí opravdu potřebné od podvodníků.
únor 25, 2012 15:57
babička : ludmila
je mi 51 let jsem samoživitelka před dvěma a pul rokem mi zemřela dcera bylo ji pouhych dvacet tři roku zemřela na skrytou vadu srdce bohužel tu nechala dvouapul měsični dceru moji nučku do deseti měsicu byla u sveho otce ktery se o ni nestaral sice bydlel u svych rodiču ale druha babička i když byla finančně zajištěna řekla že at ji daj do kojenaku ja jsem s tim samozřejmě nesouhlasila zustala jsem doma prakticky ze dne na den opustila jsem praci ktera mne bavila vnučku jsem nejdřiv mněla vopatrovnictvi vloni mi ji soud dal do pšstounske peče nemam jinej přijem než pěstounskou odměnu a vnučka sirotči duchod když nam prarodičum vezmoou pšstounskou odměnu nevim co budu dělat finančně to neutahnu do prace mně nikde nevemou kvuli memu věku a take že mam male ditě

duben 24, 2012 14:30
Milá Ludmilo, : d@niela
máš na svůj dotaz odpověď: klikni si: http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=4740&Itemid=39
A když tak mi klidně napiš, poradím i víc...
duben 25, 2012 16:32
babička : Lady1
I já jako babička Ludmila pečuji o svá dvě vnoučata.Vnučku mám v PP od jejích 4 let,dnes je jí 13 a vnuka od 1 roku,teď je mu 5.Matky obou dětí se na ně vykašlaly a ani se s nimi nestýkají.Otci je soud dát do péče nechtěl,protože kvůli zaměstnání o ně nemůže celodenně pečovat.Jezdí za prací 1000 km.Tady je pouze 3 týdny ze 2 měsíců.Kvůli dětem žiji sama,protože každému chlapovi v mém věku děti vadí.Od 36 let jsem po autonehodě v PID a teď jdu za měsíc do starobního důchodu.Bohužel si nemohu jít přivydělat,protože s mým zdravotním stavem jsem ráda,že zvládnu děti a domácnost.Pokud mi stát jako prarodiči sebere odměnu pěstouna,tak si vůbec nedovedu představit z čeho zaplatím zvyšující se náklady na vše.Můj starobní důchod,který mi byl nyní vyměřen nám sotva zaplatí náklady na bydlení.Vnuk je navíc stále nemocný,tak i kdyby u nás pro mě byla práce,tak by mě stejně za chvíli všude vyhodili.Otec má sice o děti zájem,ale díky úrokům z půjček je tak zadlužen,že nám nemůže moc pomoci.
květen 08, 2012 19:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]