O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KAFE, KÁVA, KÁVIČKA PDF Tisk E-mail
Středa, 15 únor 2012
Jste milovníci kávy, nebo jen čajujete? Vaříte si "turka", kapučíno, nebo je vám to jedno? Máte svůj oblíbený druh? A taky milujete tu větu: "Uvaříme si kávu?" Jo, káva - to je  věda... Trvalo několik století, než se lidé naučili vařit a pít kávu. Její příběh začíná v letech 900 - 1000 n.l., kdy byla přivezena k západním břehům. Název pochází z arabského kahweh,  což doslova znamená vzrušení nebo sílu.

 

 

 

 

 

 

 

     Káva byla nejprve přenesena do Jemenu a až odtud se postupně rozšířila do celého světa. Vůbec první pražená zrnka se objevila v muslimském světě mezi roky 1300 a 1400. Předtím se káva konzumovala surová nebo se žvýkala celá čerstvá zrnka.

 

     Za nejchutnější je považována arabica, pěstovaná na malých plantážích, nejprve ve školkách. Pokud jsou rostliny zdravé, plodí tak do 15ti let. Kvalitní úroda, jako je Keňa, Nová Guinea, Jamajca, se sklízí ručně a taky ručně se třídí. Plantáže, jako v Jižní Americe, se sklízí už strojově. Taky by se kávová zrna měla pražit nadvakrát, což se nyní kvůli většímu zisku ale šidí.

 

 

 

 

 

     Snažila jsem se získat kávu ze všech možných oblastí. Někde jsem si ji kouipila sama, odjinud jsem vyžebrala zaslání. Na obyčejnou kávu mám v oblibě Davidoffku, na vaření v džezvě je nejlepší káva z Turecka, už umletá na pudr. Samozřejmě je nejlepší nápoj z kávy čerstvě umleté, jenže já jsem si zvykla na džezvu, kde si dělám kávičku orta, což je - jak nás poučila kavárnice v Bodrumu, tak akorát sladká. Ty jejich přeslazené mi však nejedou.

 

 

 

 

      Jo a kromě toho mi tady žádný strojek ten pudr neudělá, takže čerstvě umletá je na jiný druh vaření.  V Praze je pasáž Platýz a tam prodávají ve speciálce mnoho druhů kávy.  Ovšem ta turecká z Turecka, ta je nenahraditelná!  Ještě že mám zásoby...

 

         

Tak pokud si právě vaříte, či už popíjíte,

připadně na ni teprve máte chuť - přeju vám jen tu nejlepší!

 

♥ WENDY

 

 

Komentáře (19)add feed
... : PepaPepa
Zajímavé, ale mne, který právě pije ty běžné pracovní patoky, je to dost smutné čtení. Jo, budu muset taky vyzkoušet něco jiného. Díky moc za typy!
únor 16, 2012 11:55
Kudy chodím tudy se divím. : Michal
Čemu? Té místní žbrundě, hnědé vodě bez chuti a bez zápachu, teda aspoň pro mně. Určitě to někomu chutná, jinak by se tolik kávy neprodalo. Když jsem ještě jezdil s truckem, často jsem se stavoval na snídani na truck stopech. Servírky, protože pořád musí něco dělat, to mají v náplni práce, sypaly dávky kafe do filtrů posléze úhledně vyrovnaných na pultě do sloupce a připravených snad kdyby tam přišla celá armáda najednou. Kolik týdnů nebo i měsíců tam seděl ten spodní si netroufám ani hádat, natož abych toužil ochutnat. smilies/undecided.gif
Pro mně jsou to prostě patoky a nechutný odvar z cvrčků, ale jak jsem řekl, když to někomu chutná... Všimněte si prosím jak jsem tolerantní a politicky korektní. smilies/cheesy.gif
únor 16, 2012 16:25
Michale a Wendy : Giussi neprihlasena
Souhlasim s Tebou. Ja jsem ale nasla jednu dobrou kavu. Kupodivu je to Dunkin Donuts, original blend. Je z ni ta prekapavana vyborna a chutove se blizi, ne-li vyrovna, nasi velmi oblibene Eduscho Melange, ktera je k dostani pouze v Rakousku. Myslim, ze je to tim, ze "melange", takova michana kava (nektera zrna tmavsi, jina svetlejsi a nektera pry dokonce i karamelizovana), je rakouskou specialitou.

Takze varime si doma Dunkin Donuts original blend a zadny Starbucks (manzel jim rika Charbucks, protoze mu pripada jejich kava pripalena) se tomu tedy nevyrovna.

Drive jsem varila turka, ale nekde jsme se docetli, ze je v nem (kvuli dlouhemu louhovani primo ve vode) vice srdci a cevam nepriznivych tuku, takze ted prekapavame. V sobotu nebo v nedeli si k snidani uvarime espresso (v klasicke espresso konvi na sporaku) a na to ted mame Illy Espresso. Mne osobne Illy hrozne chutna, ale je predrazene. Do toho espressa si pak dame naslehanou penu z mlicka, takze mame takove latte nebo capuccino... Nam. Jdu si vypit svoji poledni kavicku.
únor 16, 2012 17:55
Díky Giussi. : Michal
Zkusíme Dunkin u nás je běžně. Zatím pijeme Kirkland organic San Francisco blend z Costka, ale 3 lb stojí 19 dolarů, to už je trochu moc. Ještě k tomu teď členství opět podražilo.¨
Dloho jsme pili turka, teď jsme na překapávaném. Někde tu mám konvičku na italské expreso, aloe už od stěhování v srpnu jsem jí neviděl. Kdepak mrška je? smilies/wink.gif
únor 16, 2012 18:02
Nojo na truck stopech Michale, : wendy
žádnou pochoutku nehledej...

Giussi, karamelizovanou kávu jsme pili v Paříži - zvláštní, dobrá nejdobřejší tohoto druhu. Od té doby jsem ji nikde nepila. Ale je fakt, v Rakousích jsem jí nesháněla...
smilies/wink.gif
únor 16, 2012 20:26
KAVA / KAFE : Jaroslav
Perfektne jste mi naladili. V praci mame automat,ktery to sam namele napressuje i omlekuje, pri tom sviti ruzne svetlo abych pochopil v jakem stavu se priprava kavy vyskytuje.Nakonec se mi objevi piktogram,abych si kavu(laté) vyzvednul a vypil u sveho stolu a PC. Doma mam taky jednoduchy prekapavac(naleju vodu,do filtru uz namletou Arabicu)pustim ON a pak OFF. Kava rozvoni se do prostoru,pridam mleko(cukr vubec!!!). Co nemam rad Coffie GO,tj.do ruky na ulici a nejlepe do papiroveho kelimku. Jsme dnes trochu moc uspechani,kava / caj to potrebuje obrad !!!

Vzpominam si na sveho dedu,ktery za prvni republiky pracoval ve skodovce a stavel technologii do cukrovaru po celem svete.Nejvice ho ovlivnila Persie(Iran) a Brazilie.
Kavu si mlel na specialnim mlynku,tu pak nechal v dzezve 2x prejit varem. V te chvili jsem ho jen pozoroval a byl zticha. Kava se rozvonela mistnosti a ja se svymi dotazy na zazitky meho dedy v Persii nebo v Brazilii prenesl zvolna do techto zemi. Dnes si nekdy tu kavu dle jeho postupu take udelam,ale na to musim byt sam a pak vzpominam na pekne kafove dny s dedou-cestovatelem-monterem v zahranici. Mate s kavou spojene nejake ritualy - napiste.

PS: dnes se mi libi myslenka Fair Trade.
Mejte se fajn a nebudte pri piti kavy takovi BARBARI smilies/grin.gif smilies/grin.gif http://mojekava.dxneurope.eu/
únor 16, 2012 23:25
kávový : anina
gurmán teda nejsem a co se kávy týká, polknu kdeco, ale mám moc ráda vánoční kafčo ze Starbucks - obrhrnek s mlíkovou pěnou a zázvorovým sirupem.. Moc dobrý, ale asi trošku jiná liga, než rituál s džezvou : Kdysi na dovče v Chorvatsku nás domácí pozvali na jejich kávu. Paní sbírala pěnu z právě vroucí kávy v džezvě a do každého pidišálečku přesně lžičkou tu pěnu dávkovala, opět znova do čisté džezvy nasypala čerstvě umletou a nechala přejít varem, a tím ty šálečky dolívala. Strašně silný a spousta cukru do toho... a já jsem nesladič. No, nic jsem nedala najevo, nechtěla jsem paní zklamat, chyba byla na mojí barbarský straně ....
únor 17, 2012 09:45
Nejsem žádný znalec a gourmet kávy, takže mně stačí Jacobs Kronung. : Myška
Piju většinou instantní. Kávu každý den snídám, velký hrnek, a ten piju od snídaně někdy až do oběda. Studené kafe mám ráda.
únor 17, 2012 09:47
o kávě : -doktor-
..nijak zvlášť kavu nevyhledávám,ale jednou za den je milá vzpruha,ale když píti kávu,tak opravdovou kávu,kávu zdžezvy.Je to umění,ale K Á V A.zKUSÍTE A UŽ NEBUDE MĚNIT.
únor 17, 2012 15:11
Jaroslave, : wendy
to je dost dobrý termín - omlékovat ! Jinak jsem ráda, že pár lidí džezvu zná...znalci přes kafe se jmenují baristé, jakjsem se dozvěděla.
No, není nutno dělat z toho vědu, ale kdo jednou zkusí...

smilies/wink.gif
únor 17, 2012 15:24
Omlékovat je z reklamy na sušenky Oreo :-) : Myška
Z dost hrozné reklamy.
únor 17, 2012 20:40
já kafe miluju, : alena puntíkovaná
a protože jsem barbar - tak rozustný bez mlíka a cukru. Nebo pak presso - taky jen černý.Kamarádka Květa nedá dopustit na "českéh Turka"
únor 17, 2012 20:44
Je vidět : wendy
že reklamy mě celkem úspěšně míjejí, považuju je za vesměs klamavý šmejd. Pár, českých, je vtipných. Tolik k reklamě. No a prosím, dnes mě jeden výraz z nich obohatil život !
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
únor 17, 2012 21:41
Šálek kávy denně pro dobré zdraví. : Sidon
Poněvadž jsem se obával nařčení, že "propaguju" nějaký jiný webzine, dovolil jsem si vypůjčit tuto studii o kávě odjinud. Tudíž to není moje, ale to snad vůbec nevadí, je to z renomovaného zdroje (dokonce i rým). Ještě bych chtěl však dodat, že jsem kdysi taky někde četl podobný článek o kávě, kde se ovšem, mimo jiné, zmiňovali o tom, že přidání mléka, nebo smetany do kávy, neutralizuje právě ty "dobré borce" - antioxidanty. Já už jsem si dávno odvykl, taky hlavně kvůli té "neutralizaci", a proto mléko, ani smetanu, či šlehačku, si do kafe nedávám. Ku slazení používám výhradmě med, pokud není, tak aspoň hnědý, nebo nerafinovaný cukr. Velmi dobrá a zdraví prospěšná, je taky špetka skořice, případně i troška kakaa. To už je však záležitost každého kterého "gurmána". Jeden můj strejda si "kořenil" kafe rumem. Říkal tomu koření, protože je v něm vanilka a to přece koření je.

Takže tady je ten článek :



Zapomeňte na to, že káva vám v noci nedá spát, zvyšuje váš krevní tlak nebo způsobuje podrážděnost. Káva skutečně může být dobrá pro vaše zdraví, píše agentura Reuters. "Nyní teprve začínáme chápat potenciální zdravotní účinky těch několika set složek v kávě," říká profesor Peter Martin, ředitel institutu pro výzkum kávy (ICS) na americké Vanderbiltově univerzitě.

Podle Martina může káva díky svému chemickému složení úspěšně potlačovat sklony k sebevraždě, cirhózu jater, některé typy rakoviny, bronchiální astma, srdeční choroby a Parkinsonovu nemoc.

"U jedinců, kteří nepijí žádnou kávu, je v průměru vyšší výskyt těchto nemocí než u těch, kteří ji konzumují umírněně," vysvětluje vědec, přičemž za mírné množství považuje dva až čtyři šálky tohoto nápoje denně.

Většina výzkumů týkajících se kávy se v posledních 20 letech soustředila především na kofein, její hlavní složku. Kofein stimuluje centrální nervový systém a již dlouho se používá v lécích pro tlumení bolesti, kontrolu chuti, zvyšování bdělosti, léčení rýmy, astmatu a zadržování vody v těle.

Na druhou stranu si organismus může na kofein lehce zvyknout, stejně jako na narušený spánkový rytmus, ovlivňování nálady a zvýšený krevní tlak.

Předběžné výsledky nejnovější studie ICS ukazují, že káva je bohatým zdrojem antioxidantů, které snižují působení škodlivých látek na lidské tělo a mohou tak pomáhat v boji proti nemocem.

Hlavním původcem kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, očního zákalu a oslabení imunitního a nervového systému mohou být takzvané volné radikály, což jsou pozměněné částice, jež vytváří kyslík v kombinaci s jinými chemickými látkami. Volné radikály poškozují buňky a tkáně a proti nim působí právě antioxidanty.

Studie ICS dokazuje, že káva má čtyřikrát vyšší obsah antioxidantů než čaj, který je dalším zdrojem těchto důležitých látek. "Vyhlídky na to, že káva by mohla snižovat riziko úmrtí u srdečních chorob je významnou a zajímavou stopou pro další bádání," soudí Martin.

Největší pokrok učinili vědci v pochopení souvislosti mezi volnými radikály a nemocemi. Lidské tělo bojuje s případnými škodlivými účinky několika způsoby, včetně systému enzymatické obrany a antioxidanty.

"V udržování tělesné obrany proti volným radikálům hraje klíčovou roli výživa," uvádí se ve zprávě britského informačního centra pro studium kávy (CoSIC).

Mezi nejznámější antioxidanty patří vitamín E, vitamín C a karotenoidy (žluté a červené pigmenty) nacházející se v sójových bobech, červeném víně, rozmarýnu, šalvěji a dalším koření, citrusových plodech, ovoci, cibuli a olivách.

Pražení kávy navíc zvyšuje účinky antioxidantů, jejichž obsah není zničen ani při procesu odstraňování kofeinu. "Pražení vytváří bohatství složek, činí z kávy jeden z nejúčinnějších dodavatelů antioxidantů," tvrdí Martin.

Zmíněná studie zatím probíhala pouze v laboratoři. Nyní se vědci chystají testovat účinky kávy na buňkách, zvířatech, zdravých lidech a popřípadě také na nemocných jedincích.

Používání kávy pro léčebné účely není nic nového; střevní nálevy s kávou se už zhruba sto let používají k očistě organismu. Během druhé světové války dokonce německá armáda používala kávu jako analgetikum, protože tehdy nebylo možné dovážet jiné prostředky tišící bolest.

Kávový klystýr odstraňuje z jater toxiny a pomáhá ulevit od bolesti pacientům s rakovinou v případech, kdy ostatní léky selhávají. Německý lékař Max Gerson zavedl klinické používání kávových klystýrů v Evropě jako součást léčby rakoviny v roce 1930. Později se odstěhoval do Spojených států, kde tuto terapii využívají dodnes jeho následovníci při léčbě rakoviny, srdečních nemocí, selhání ledvin, cukrovky a při odstraňování škodlivých látek.

Tuto metodu, podobně jako mnoho jiných alternativních způsobů léčby, však považuje většina lékařů za kontroverzní.

zdroj: - Reuters

únor 18, 2012 05:30
také jsem byla kafař, : Inka
ale snažím se jím nebýt a docela se to daří. Káva hodně zakyseluje organismus. Ale občas si jí ráda dám. Asi před rokem jsme dostali kávovar, kam dáš vodu a namleté kafíčko v takovém malém zafóliovaném kelímečku a udělá Ti prima kávičku, jen jsem nestačila zjistit, kde se dokupují ty kelímečky (a jsou různé druhy) a tak ho máme v bedně v podkroví. Ale asi to budu muset zjistit, manžel si kávovar vyžádal do kuchyně smilies/cheesy.gif
Jinak chodím ráda občas na návštěvu ke kamarádovi, protože má takový nerez mixérek a v něm mi za horka našlehá do pěny mléko do kávy a to já moc miluju smilies/wink.gif
únor 18, 2012 06:47
Miluji vůni kávy. : Ivča
Mám ji tak nějak spojenou s domácí pohodou, posezením s dobrými přáteli. Nejraději ji mám s mléčnou pěnou, ale nejčastěji ji piju skoro půl na půl s mlékem. Když jooo chci pěnu, nepoužívám žádné složitosti - mám plastový hrneček s gumovým víčkem, do toho mléko naliju a chvíli v ruce protřepávám...
únor 18, 2012 12:55
Inko a prodejce to neví ? : wendy
připadá mi hloupé radit chytré holce, no holt ses do toho asi ještě pořádně neopřela...a pořádné presso je fakt lahůdka. Jda z knihovny, celkem pravidelně si jdu do protějšího baru na presso picollo, to je balada. Prohlížím si ty vypůjčené poklady a někdy si dám kafíčka i dvě.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
únor 18, 2012 13:01
Ejhle, : Ivča
zrovna koukám na netu na příbuzný článek o tom, že kofein se bude krom pití i vdechovat....
http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=733731#utm_medium=newsbox&utm_source=centrumHP&utm_content=position-1
únor 18, 2012 16:05
to víš, že to zřejmě bude na krabici, : Inka
jenže tu jsem někam zarovnala mezi kartony, protože dodělám vám podkroví smilies/sad.gif, tak jak ho dodělám, najdu to a mrknu se. Taky mě to napadlo, že to tam asi bude.
únor 18, 2012 16:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]