O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ČECH? UHODNETE HO? PDF Tisk E-mail
Středa, 28 září 2011

Narodil se 17. prosince roku 1619 v Praze. Jeho anglická maminka Alžběta byla něco na způsob ženy v domácnosti, ale protože měl tatínek Bedřich výnosný job coby český král, tak do práce nemusela. Idylka však neměla dlouhého trvání. Po pouhém jednom roce a 4 dnech panování prohráli čeští stavové, kteří si Bedřicha coby krále zvolili, bitvu na Bílé Hoře a celá rodina musela prchat.

 

 

 

 

     Zdrhala tak rychle, že v tom kraválu malého kralevice téměř zapomněla doma. Urozené robě však naštěstí v poslední chvíli vhodil jeden z dvořanů do kočáru a celá famílie se přesunula do Holandska. Kluk byl chytrý, dobře se učil a už ve třech letech byl prý schopný konverzovat anglicky, francouzsky i česky. Rostl jako z vody a brzy z něho byl 6 stop a 4 palce vysoký krasavec, idol mnoha žen a dívek. Protože tatínkovy plány na znovuzískání českého trůnu nevycházely, musel se mladý princ poohlédnout po nějaké té práci. Pohyboval se mezi Holandskem a Anglii, kde měl coby člen královského rodu Stuartovců tlačenku.

 

     Napřed to zkusil s vojenskou kariérou a první válečné tažení absolovoval už ve 14 letech. Bojoval proti španělské armádě i proti římskému císaři. Byl zajat, dlouho vězněn, ale nakonec, na naléhání svého strejdy - anglického krále - propuštěn. Když vypukla v Anglii občanská válka, stal se velitelem královské jízdy a posléze i vrchním generálem. Byl považován za výborného stratéga, používal na tehdejší dobu moderní metody, ale přesto byl nakonec Cromwellovou republikánskou armádou poražen a po pádu Bristolu donucen odejít do Francie. Tam bojoval po boku Ludvíka XIV. proti Španělům, později odplul coby privateer (tedy pirát v královských službách) loupit do Karibiku.

 

 

 

 

      Po porážce republiky se vrátil do Anglie, kde se stal admirálem a velel celému anglickému loďstvu během 2. a 3. anglo-holandské války. Když tenhle nás český kralevic zrovna nebojoval, zajímal se o vědu a o umění. Zasloužil se o několik vynálezů v oboru metalurgie a hydraulických strojů a byl vynikajícím malířem. Někteří historici mu dokonce přisuzují vynález perokresby, coby uměleckého směru.

 

     Ale snad nejdůležitější kapitola života tohoto významného muže nastala ve chvíli, kdy upřel svou pozornost k Severní Americe a stal se jedním ze zakladatelů a také prvním guvernérem slavné Společnosti Hudsonova zálivu. Byl vládcem obrovského území, které neslo jeho jméno a bylo prakticky nezávislou zemí.

 

 

 

 

     Území o rozloze 3.9 miliónů čtverečních kilometrů, které zahrnovalo dnešní provincie Manitoba a Saskatchevan i části Alberty, Ontaria, Quebecu, Nunavutu a dokonce i malé části státu Minnesota, Dakota a Montana. Samotná Kanada mohla coby země vzniknout až v roce 1870, po odprodeji celého území britské koruně. Zemřel v listopadu roku 1682 na zápal pohrudnice, ale tady v Kanadě jeho jméno dodnes nese řeka v Quebecu a významné přístavní město na západním pobřeží země. Když slavný český dobrodruh Jan Welzl odjel z Česka zpět na daleký sever, aby nakonec složil kosti zde v Dawson City, přestupoval z vlaku na loď do Skagwaye právě tam.

 

    Uhodne někdo název toho města a tím zároveň i anglickou verzi

jména tohoto (podle mého názoru nejvýznamnějšího) pražského rodáka?

 

MIKIN

 

 

P.S. Jeho jméno si (pro kontrolu) můžete přečíst zde

        - a prosím, nekažte ostatním hru - nepište odpověď do komentářů, dík! 

 

Komentáře (22)add feed
No, Mikine, : Sidon
nevím, jestli je na místě, aby se tady o té osobě mluvilo, jako o Čechovi, když jeho matka byla Angličanka a otec Němec. A i když se narodil v Praze, pobyl tam jenom jeden rok a to asi nejspíš ještě nemluvil, přestože už ve třech letech mluvil třemi jazyky. Kdybysmu ale v dospělosti řekl, že je Čech, tak by z toho asi moc nadšený nebyl.
smilies/wink.gif
září 29, 2011 00:25
jmeno rozhodne Cecha : Polarka
ani v nejmensim nepripomina
září 29, 2011 03:27
Nejvyznamnejsi prazsky rodak : Mikin
kudlanka Daniela ma moje svoleni a naproste a nezadatelne pravo cokoliv v mych clancich menit. A protoze je to devcica chytra, funguje tahle nase smlouva bez problemu. Takze tohle je prvni a nevyznamny zadrhel....
Nadpis clanku, kery jsem ji poslal byl "Nejvyznamejsi prazsky rodak". O "Cechovi" jsem nic nepsal a souhlasim naprosto se Sidonem v tom, ze ten slavny, nemecko-anglicky pan Cechem nebyl.
A nyni - uhodl nekdo jeho jmeno ? Postaci inicialy....
září 29, 2011 05:10
RF : Polarka
ono to asi chce abyc i neco napsala
září 29, 2011 05:50
.. : kolemjdoucí
dobrej pokus, ale nejvýznamější čech byl, je a bude Jára (da) Cimrman....
Jo, a Mikine, jestlipak víš, kdo je Největší Čech ?
září 29, 2011 08:07
... : deeres
Moc mně ten dějepis nejde! O jeho otci F.F., jako českém králi přes jednu zimu, jsme se učili ve škole, zvládnu ještě jeho mamku A.S., ale potomka jsem musela vyhledat a zjištění bylo, že jmen měl několik R.F., nebo R.R., anebo dokonce a to jsem zkopírovala: "Jeho brilantní pověst vynesla jemu přezdívku “šílený Cavalier”. On vzal bílý standard chovat psa pudlíka, jmenoval “Boye”, do boje s ním na několika příležitostech. Skrz občanskou válku vojáci parlamentu se báli tohoto psa, prohlašovat, že to mělo nadpřirozenou moc mý). Tento pudlík byl Prince R. neustálý společník až do psího úmrtí v bitvě Marstona Moor (2 červenec 1644).
září 29, 2011 08:11
... : deeres
Omlouvám se za ten češtin, ale já to jenom zkopírovala, a psal to někdo, kdo zcela naším jazykem nevládl a já to nechtěla jako citaci upravovat, také mně tam chybí nějaká interpunkce, jako tradičně, vidím to vždycky, teprve po odeslání.
září 29, 2011 08:15
uááá - moc se omlouvám, Mikinovi hlavně... : d@niela
ale já jsem už tak šíleně unavená, hlava mi už skoro neslouží... blbnu...
Představte si, že jak jsem psala o té příšerné šachtě (stoupačkách, elektrice atd.), tak už druhý den nás vyplavuje "něco" - praská voda a já jen lítám, vytírám... čerstvě vymalováno...

No, ještě že jsem tomu mládenci alespoň nezmršila jméno :-)))
JO - UŽ SI VZPOMÍNÁM - ten Mikinův nadpis je moc dlouhej - proto já to změnila... Ach jo :-)
září 29, 2011 08:16
Ono : David X
s tou nacionalitou je to u českých králů složité.
Poslední echt čeští vládci byli asi Svatý Václav a Boleslav I.
Možná ještě Břetislav I., syn Oldřicha a Boženy, ale tam je to kaleno faktem, že Oldřichova matka Emma byla zřejmě Bavorka nebo Burgunďanka.
Manželky českých vládců byly většinou z Německa, Francie nebo Polska, tak se u českých hlav států ta česká krev v průběhu staletí dost zředila. Karel IV. už té české krve měl jen co by se za nehet vešlo.
září 29, 2011 08:20
Hmm, : David X
Svatý Václav a Boleslav I. byli vlastně Češi jen po otci, po matce Havolané, i když tehdy se to tak nerozlišovalo, Češi jako národ v podstatě ještě neexistovali.
září 29, 2011 08:27
Ha, ha.... : Mikin
ty se Danielko omlouvat nemusis, ty jsi me tolik hacku a carek (vcetne carek za slovy) doplnila, ze obcas neco zmrsit muzes.
A vyherkyni soureze se stavaaaaa - Deeeeeres !!!! Ano, to mesto na pobrezi Pacifiku se jmenuje Prince Rupert.
Ja zil jen kousicek od tam (na kanadske pomery), i taxik jsem tam ridil, ale nikdy me nenapadlo, ze mesto ziskalo jmeno po ceskem princi.
Jisteze to byl anglicky slechtic s zivotopisem pripominajicim Jaru Cimrmana, ale protoze tatik byl cesky kral, tak byl synek cesky princ. smilies/cool.gif
A to obrovske uzemi ktere spravoval se jmenovalo Rupert's Land.
září 29, 2011 08:36
... : Mikin
Tady mate strojovy preklad z Wikipedie. No uznejte, neni to kouzelny cestin ?
-------------------------------
Rupertova země, také někdy volal “Prince Rupertovu zemi”, bylo území na britském severu Amerika, sestávat z Hudsona Baye povodí, to bylo vlastněno hudsonskou Bay společností pro 200 roků od 1670 k 1870. Oblast jednou známá jako Rupertova země je nyní hlavně část Kanady, ale malá porce je nyní ve Spojených státech amerických. To bylo jmenováno po Princeovi Rupertovi Rýna, synovec Charlesa já a první Governor hudsonské Bay společnosti.
Oblasti jednou patřit k Rupertovi Land zahrnuje všechny Manitoby, většina Saskatchewan, southern Alberta, southern Nunavut, severní části Ontaria a Quebek, stejně jako díly Minnesoty a Severní Dakota a velmi malé části Montany a Jižní Dakota.
V 1670, Hudson je společnost zátoky (HBC) byl udělil výsadu King Charles II, dávat to obchodovací monopol na povodí všech řek a potoky, které teče do Hudsona Baye, proto dělat HBC vlastníky celku Rupertovy země (pojmenovaný ve cti Princea Ruperta Rýna, král je bratranec a první guvernér společnosti). Toto pokrývalo území 3.9 milión kilometrů čtverce (1.5 milión sq mi), přes jednoho-třetina oblast Kanady dnes.

září 29, 2011 08:50
Mikine, : deeres
zcela nezaslouženě, v tomto případě byla výhercem Wikipedie a strojový překlad anglického textu. Ale jsem moc ráda, že jsi mne upozornil na tak zajímavou osobnost malinko českých, ale spíš anglických a kanadských dějin, už jenom proto, že jeho otec Fridrich Falcký je v našich dějinách podáván spíše jako směšná figurka.
Kdo si chce přečíst nějaké další zajímavosti o této osobnosti, tady je odkaz na stránku: http://wikipedia.infostar.cz/p/pr/prince_rupert_of_the_rhine.html
září 29, 2011 08:51
No, : Sidon
já jsem si to vy-GOOGLE-oval hned, jenže to neplatí, to snad dovede každý. Ale i tak bych, jako významnějšího, pražského rodáka, než toho Ruperta, volil Karla IV. A možná by se našel ještě někdo další.
smilies/wink.gif
září 29, 2011 09:08
... : mia I
Dnes je ovšem nejvýznamnější Čech MICHAL kudlančí kuchař č. 1 - milý Michale do zámoří posílám pozdrav a přání všeho nej, nej k Tvému svátku.
září 29, 2011 12:01
no kdyz se ted uz rika kdo to byl, tak jeho jmeno bylo : Polarka
Rupert Falcky, takze mam pocit ze jsem tak daleko nebyla.
září 29, 2011 12:23
nojoooooo : d@niela
i když to sem zrovna nepatří, tak se k MIE přidám s malou gratulací -


...........
září 29, 2011 12:28
Michale, : Mikin
taky se pripojuji a prosil bych pokracovani kucharskych moudrosti. Nejak to v posledni dobe flakas....
září 29, 2011 15:32
Michale : Polarka
taky preju vsechno nej!
září 29, 2011 17:04
Michale, všechno nejlepší k svátku! : Myška
Ať se ti splní vše, co si přeješ.
září 29, 2011 23:28
Ruprecht Falcký - jeho rodiče se dějinami českých zemí v podstatě jen mihli a nikdy by mne nenapadlo o něm uvažovat jako o nejvýznamnějším rodákovi, či dokonce Čechovi. o : Myška
Mnohem významnějších osobností opravdu svázaných s českými zeměmi máme spoustu. I když po nich není pojmenováno žádné území. Ale viděno optikou zpoza oceánu se to může třeba jevit jinak.
září 30, 2011 09:25
Mysko : Mikin
jasne.
Vsak si precti znovu me a Danielino vysvetleni. V clanku se puvodne slovo Cech vubec nevyskytovalo. Ten anglicky slechtic byl prazsky rodak, nic vic a nic min.A byla to jedna z velice sveraznych a zajimavych postav historie - proto jsem o nem napsal. smilies/cool.gif
září 30, 2011 15:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]