O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDE SE VZALA PODOBA SRDCE? PDF Tisk E-mail
Středa, 04 květen 2011

Možná vás už někdy napadlo, proč srdce, zobrazované jako symbol lásky, se tak diametrálně odlišuje od reálné podoby tohoto orgánu. Symbolický obraz srdce, tak jak jej dnes známe, má ve skutečnosti původ v rostlinných ornamentech, zdobících prehistorickou keramiku a jiné předměty.

 

 

 

 

 

 

      Teprve v průběhu středověku a ještě později nabýval postupně symbol srdce dnešní obvyklé podoby. Listy břečťanu jsou zřejmě předobrazem symbolu srdce.

 

     V kábulském muzeu v Afghánistánu je k vidění pohár zdobený mimo jiné stylizovanými fíkovými listy se širokými stonky - dávnými předchůdci dnešního všudypřítomného červeného srdíčka. Kábulský pohár pochází ze třetího tisíciletí před Kristem. Podobné rostlinné motivy pak můžeme najít například na krétských nádobách o několik set let mladších, kde byly původní fíkové listy nahrazeny listy břečťanu, nebo dokonce stylizovanými vinnými hrozny.

 

 

 

 

      Břečťanové listy byly později v antice často zobrazovány na náhrobcích, kde měly symbolizovat věčnou lásku jdoucí až za hrob.

 

     Můžeme je najít na řeckých stélách, na římských náhrobních kamenech a později i na hrobech prvních křesťanů v katakombách.

 

      Konečná transformace břečťanového listu do podoby červeného srdce symbolizujícího fyzickou i duchovní lásku se odehrála v průběhu středověku.

 

      Iluminátoři, inspirovaní antikou, nejprve znázorňovali strom života s listy srdcovitého tvaru, ve 12. a 13. století se listy břečťanu objevily v milostných scénách a získaly také typickou červenou barvu - pradávný symbol teplé krve, zdraví, lásky a štěstí.

 

 

 

 

      Ačkoliv už dávno nepovažujeme srdce za sídlo lidských citů a šlechetných hnutí mysli, srdce jako symbol dobrých vlastností a pozitivních emocí bude lidstvo provázet ještě dlouho.

 

      Přinejmenším do té doby, než nám v jazycích mnoha národů přestane srdce planout nebo naopak usedat, dokud nám smutné události budou moci srdce utrhnout a nad těmi veselými nám bude srdce plesat.

 

      Dokud budou mít lidé široké srdce, dokud nám bude srdce padat do kalhot, dokud si budeme přát ze srdce, nebo se naopak ze srdce nenávidět...

 

Prof. Dr. Armin Dietz

 

 

Nu, jaké srdce máte vy?

Máte to srdce to sem nenapsat?

:-)))

 

 

 

Komentáře (8)add feed
To vysvětlení původu symbolu srdce jako symbolu lásky je příliš složité. : Milan
Příliš složitá vysvětlení nebývají pravdivá (Occamova břitva).
Mnohem jednodušší a přímější vysvětlení se nabízí, podívá-li se člověk do dámského výstřihu nebo na hýždě dobře rostlé dámy...
květen 04, 2011 09:11
Milane : mia
zřejmě jsi měl na mysli výstřih Haliny Pawlowské smilies/grin.gif smilies/grin.gif jednou jsem zaslechla v čekárně u lékaře správnou hlášku - její poloobnažené vnady ve výstřihu prý velikostí připomínají dětskou prdelku - milé přirovnání smilies/wink.gif
květen 04, 2011 09:24
no...zkusila jsem to. : alena punt�k
při nastupiování do tramvaje přede mnou nastupovala dívka, jejíž hýždě byly těsně obepnuty džínami....a s mým srdcem to neudělalo nic...tak nevím. JSI SI TÍM JISTEJ????...i když...z mužskejma jeden fakt nikdy neví....
květen 04, 2011 10:56
přeci tady : kolemjdoucí

květen 04, 2011 15:08
no jo, vopice, : toulavej
musej se vopičit :-)))
květen 04, 2011 17:19
Nebo třeba : Zoe
.. tvar rtu z profilu je krasne srdce :-)
květen 05, 2011 07:24
nojo.... : alena punt�k
akorát ta slečna v těch džínách vypadala jinak....ale jestli je tohle ( viz. obrázek) pro pány symbol lásky...tak k tomu není co dodat a ledacos to vysvětluje. smilies/grin.gif
květen 05, 2011 11:40
nebo.... : anonim
nebo třeba šourek
červenec 12, 2012 11:39
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]