O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VEJCE, VEJCE, VELIKONOCE... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 21 duben 2011

Vejce jsou jednou ze základních součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.

    

 

 

 

 

     Vyhýbáte se konzumaci vajec, protože obsahují hodně cholesterolu? Tak to už nemusíte, protože podle nedávných studií zdraví lidé mohou jíst vejce bez obav, že by si tím zvyšovali riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Tuk obsažený ve vejcích je z větší části tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami.

 

 

      Velkou část tuků tvoří fosfolipidy. Jejich nejvýznamnějším zástupcem, který by mohl vajíčkům zlepšit pověst, je lecitin. Dokáže totiž významně snížit vstřebávání vaječného cholesterolu ve střevě. Jinými slovy, vejce sice obsahují cholesterol, ale většina se nám do krve ani nedostane.   A to není vše. Užitečných látek je celý seznam.

 

      Vejce obsahují vitamin A, a to jak ve formě retinolu, tak i provitaminu A (luteinu, zeaxantinu a beta-karotenu). Lutein a zeaxantin mají ochranné účinky na sítnici. Proto se používají v léčbě a prevenci věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění postihující centrální část sítnice a způsobující postupnou ztrátu zraku).

 

 

 

      Dále můžeme ve vejcích najít vitaminy D a E, B2, B6 a B12 a foláty, které snižují hladinu homocysteinu v krvi. Zvýšená hladina homocysteinu v krvi je rizikový faktor pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen). Z minerálních látek jsou ve vejcích zastoupeny především selen, fosfor, železo, zinek a vápník.  Konzumace vajec v rozumné míře se proto rozhodně nemusíte obávat.

 

 

      Pokud se stále ještě díváte na vejce s nelibostí, možná vás tohle přesvědčí: Kanadští vědci totiž ve vařených i smažených vejcích objevili několik bílkovin, ze kterých trávicí enzymy žaludku a tenkého střeva dokážou vytvořit látky chovající se podobně jako ACE inhibitory, což jsou dnes velice často předepisované léky na vysoký krevní tlak. Podle studie by prý měla tlak více snižovat vejce smažená.

 

(převzato z kardiochirurgie.cz)

 

 

Komentáře (25)add feed
miluju vajíčka 100 jinak, : Inka
naměkko, natvrdo, hemenex, amoletky, plněná, v kulajdě, volská vočka .... smilies/wink.gif
duben 21, 2011 11:37
zrovna dnes : Ivča
byla k čočce..... smilies/wink.gif
duben 21, 2011 13:01
To je sranda, : Krakonoš
jak soudruzi vědci vždycky něco vybádaj, novináři votočej svůj původní názor vo 180° a jede se dál. Nedávno jsem někde četl docela zevrubnej článek vo tom, jak tyhle výzkumy často probíhaj, jak je třeba dojít k předem požadovanýmu závěru a zkoumaná realita je naštěstí dycky natolik složitá, že je možný si z ní vybrat argumenty na podporu klidně dvou i více protichůdnejch názorů. No nic, já vosobně, jakmile narazím v populárním tisku na článek, kterej začíná větou "vědci vyzkoumali, že...., nedávná studie potvrdila/vyvrátila, že....", už ani nečtu dál. Mám jistotu, že nejpozdějc do pěti let najdu článek s přesně vopačným tvrzením.
Vejce mám rád, snažím se jima nepřežírat, což poslední dobou tak nějak moc nejde, páč naše slepice, co tu měly dožít a co už prej nenesou, nesou jako kdyby šlo vo život smilies/cheesy.gif Takže si z nich tak 2x do tejdne nějaký jídlo uděláme, co mi to udělá nebo neudělá s tlakem, cholesterolem, hemoroidama, plynama, teplotou a rosným bodem, mně je ukradený. smilies/cheesy.gif Spíš mi nejsou ukradený chudinky nosnice zavřený celej krátkej život v klecovejch lůžkách, takže vejce, když to nejni nutný, nekupuju, páč tohle podporovat nehodlám. Z toho mi plyne, že bude nutný vomladit chov smilies/wink.gif.
duben 21, 2011 13:10
Aha! : Krakonoš
To jídlo si uděláme z vajec, né ze slepic! smilies/grin.gif
(Tatínek zabil králika a maminka ho nahradila) smilies/wink.gif smilies/smiley.gif
duben 21, 2011 13:11
a to jsi asi nečetl obří titulek ve včerejší MFD : bb2
zhruba takto "test prokázal, že BIO vejce jsou horší, než vejce neBio"

kritéria: špinavost - bio vejce, tj.od slepic z výběhu, jsou, ó jaké překvapení, špinavější, občas s kouskem peří nebo slámy, nebo, fuuuuuj, zrnkem slepičince - kdežto z klecového chovu jsou jak z alabastru.
barva žloutků - měly světlejší žloutky - opět obrovské překvapení, že v únoru nebo březnu, kdy test prováděli, ne-li ještě dříve, nebylo zelené krmení, drobný hmyz, tudíž slepice jen dlabaly zrní. Zatímco klecovky dostávaly furt ty samé směsi, jež obsahují látky, které zvýrazňují barvu žloutků.

A další perla - odbornice sdělila, že slépky z bio chovů jsou v mnohem větším stresu než klecovky, protože se musí rozhodovat kam jít a kde hledat potravu, kdežto klecovky mají vše v klidu zajištěné a jsou tak zvyklé. To je jako říct, že děti narozené v koncentráku budou venku a u bohatého stolu a v čistém oblečení ve stresu, a proto je lepší doživotní koncentrák a bídné životní podmínky.
Ano, samozřejmě, když klecovou slepici vypustíme na trávu, asi bude ve stresu jak hrom. Ale když to přežije, bude mnohem spokojenější, bude žít přirozeně a vyvede tak i kuřata, která již budou v dokonalé pohodě, stejně jako další generace.
Nebo si snad někdo (z městských lidí) vybavuje, že by babiččiny slepice užívaly Neurol?
duben 21, 2011 13:46
... : bb2
bohužel, věřím tomu, že spoustě lidí se po přečtení titulku ulevilo, neb si potvrdily, že celé tzv.přirozené chovy a přirozená strava jsou jeden velkej blud a když koupí v Kauflandu klecová vejce z EU, udělají lépe.
duben 21, 2011 13:47
chov slepic mě zajímá : mura1
mohl by mi někdo ze znalých dát rychlokurs? jako který plemeno na vejce koupit? musej mít kurník? a když ten kurník bude boudička stlučená z prken, stačí jim i na zimu? co dělá slepice v zimě? běhá ve sněhu nebo je zalezlá furt v tom kurníku? čím se krmí slepice? pšenicí? jak velký oplocení potřebuje? naše ploty jsou velmi průchozí a shánět slepice po lese se mi moc nechce. předem děkuji ochotnému dopisovateli a zároveň se omlouvám za nepoužití strýčka googla
duben 21, 2011 14:05
taky jsem tu informaci někde zachytila : wendy
info od lobby klecových chovů...jak to může někdo vůbec vypustit z úst ? no může...vzpomínám si, že babiččiny slípky byly celkem vyrovnané holky, nebyly zvláště chytré, no, slepice, ale taky nevím že by něco užívaly.
smilies/wink.gif
duben 21, 2011 14:40
muro : wendy
výše vzpomínaná babička měla vždycky tak 6-7 slepic, ale nikdy míň než 3 kusy. Byly takové hubenější, babi říkala, že je nechová na maso ale na vejce a že je to tak správně. Na maso jsou větší línější a míň si prý nahrabou, takže je krmíš jak čuníka...Když se poradíš s nějakým dodavatelem, určitě ti poradí. Najdi si ale takového nějakého doporučeného, ne někoho kdo ti všechno odkýve, jen aby prodal - ale tak chytrá jsi taky, že.

Krmily se pšenicí, kukuřicí, skořápkama a pak vším, co zbylo z domácnosti, prostě takové malé kontejnery. Zbytek si nahrabaly a že byly takové živější, zastřihovala se jim křídla.
Sousedi chalupníci si nakoupili ty vynesené se tomu říká, z velkochovu, nechali je odpočinout a pak ještě nesly jak divé, potřebovaly taky čas na to aby si zvykly kde jsou a jak se tam chovat - najednou byly na louce !

Kdypak chceš začít s chovem ? A co ještě prosím jich plánujete dál ? Já jsem teď začala chovat rybičku betu-bojovnici.
smilies/wink.gif
duben 21, 2011 14:55
... : bb2
Wendy, a nese, nese? :-)

Muro, neporadím, zatím jen požívám výdobytky slepičího chovu, suším skořápky a pečivo. Až dojdou externí dodavatelé, přistavíme k vilce kurnik :-) neb domácí vejco je domácí vejco a zbytky, z kterých by se nakrmil Súdán, by mi bylo líto vyhazovat. No a k praseti se asi nedokopeme, i když čert ví, co mne v důchodu napadne. Ony ty kotletky z doma krmeného paši chutnají dočista dočista jinak.
duben 21, 2011 15:18
kdy začít s chovem : mura1
to zatím, prosím, nevím, zatím s tou myšlénkou jen koketuji. musím nechat domácí taky trochu vydechnout, od podzimka jsem dotáhla několik křepelek a veverky, trošku jim z toho jde hlava kolem. taky po zahradě pobíhá 5 psů a přestože jsou celkem mírumilovní, u některých si nejsem vztahem ke slepicím úplně jistá. asi jim budu muset oplotit nějaký výběh. těm slepicím. zatím se připravuju teoreticky. ale ta vejce mě lákají. vony křepelky taky nesou, ale s tím tak akorát hrát kuličky. a nejsou to nosný křepelky, alébrž okrasný. a nějak se mi ta představa křepelčího vejce trošku ekluje.

A co ještě prosím jich plánujete dál ?

no, pštrosy jsem už zavrhla (s velkým smutkem) a holandský minikozičky taky. nejsa (nejsouc?) venkovská, byl by problém s krmením.
duben 21, 2011 15:37
... : bb2
Rodiče, prarodiče, švagři, známí, chovají pipiny vesměs ve zděných nevelkých chlívcích, bidlo, aby měly kde hřadovat, žebříček, po kterém na bidlo lezou.
Boudičku z prken bych zateplila ze všech stran i zespodu EPS., výlez jen tak na prolezení slepice, zakrytý plachtou-pytlem,aby tam nefučelo,plus zavírací dvířka. Pokud boudička nebude umístěna v drátěném zastřešeném kotci, tak slepice na noc asi zavírat kvůli kunám. Ale vy máte psi, náš NO ohlídal celý dvůr, slepice se na noc zavírat nemusely.
V zimě je naši pouští ven přes den, pár hodin, v mrazech doslova na chvíli. Nevím jak v extrémních mrazech pod 20, to asi vůbec, neptala jsem se. Jo, po sněhu běhají.
Průchozí ploty bych v místě pohybu slepic zevnitř potáhla hustším pletivem. Omezit jim rajón je žádoucí, jinak ti rozhrabou celou zahradu a slepičí trus není zrovna nej dekorace. Naši je mají ve výběhu, co navazuje na kurník a večer je vypustí na travnatý dvůr, slepičince táta sebere lopatou a hodí na kompost. Ve výběhu hrabou a protože trávu hned vyzobou, takže výběh je bez, hodí jim tam naši občas něco zeleného, i nať z mrkve nebo vypletou hromadu trávy, ony si to rozhrabou a vyzobávají. Na dvůr navazuje prostor za bývalou stodolou, kde jsou teď auta a uložené nářadí, ale zvenčí je to pořád stodola, tam je kompost, starý pařez a tráva, co se neseče sekačkou, tam mají slepice večer, než jdou na kutě:-) přístup taky. Okrasná zahrada a na ni navazující užitková a sad jsou oddělené dvířky, aby se tam drůbež nedostala - naši chovali i krůty, kachny, husy a perličky.
Slepic mají do 10, nevím přesně kolik, a 1 bojovného kohouta. Přes zimu pipky moc nesnáší, nejvíc od dubna do října, listopadu.
Plemeno nevím, jsou rezavě hnědé nebo černobíle kropenaté. Když zestárnou a přestanou nést, děda nebo teď táta je zabíjí a uvaří se na vývar, nebo psům, podle stáří slepice a podle situace. Po několika letech omladí hejno nákupem nových kuřat.
Krmí primárně pšenicí, zeleným, zbytky, sušeným pečivem namáčeným do vody, přidávají skořápky a drcené kosti, po těch se můžou utlouct. Kukuřičné palice dávají vyzobávat. Tuším, že občas nějaké obilí jim namočí, snad ječmen, nebo žito.
duben 21, 2011 15:44
... : bb2
a kromě psi máte možná taky králici
duben 21, 2011 15:45
ach, děkuji : mura1
za podrobné info. já i mám na dvorku takovej zděnej domeček se dvěma kójema a půdičkou, dle ústní tradice to bývaly kozí chlívky a na půdiččce kurník. ale je to taková vlhká tmavá kůča, přijde mi vyloženě nezdravá. a nevím, jak bych jim tam uklízela, na tý půdičce. spíš bych jim stloukla ten dvouplášťový domeček s izolací. krásnej hliněnej plácek mám, voni pejci taky nejsou okrasnězahrádkově friendly.
duben 21, 2011 15:52
Vlašky nebo lenghorky... : wendy
mně teda rybka nenese, ale je to lepší než televize...

Krásné Velikonoce !!!
duben 21, 2011 15:56
můro : mia
k tomu co napsaly holky přidám, že musíš mít podestýlku - dáváme slámu. Krmíme pšeničným šrotem smíchaným s nastrouhanými vařenými brambory, pšenicí celou plus zbytky z kuchyně, občas koupíme krmnou směs kvůli minerálům, pak nepelichají a netrhají si vzájemně peří. Ke slepicím je dobré zakoupit jednoho kohouta. V zimě teplá voda, na jaře nasekaná tráva, nasekané kopřivy, chov se obměňuje tak jednou za tři roky, nové slepice bývají kolem 140 Kč za ks, je lépe kupovat na trhu od domácích chovatelů než z velkochovů.
duben 21, 2011 17:32
Ještě něco postřehů: : Krakonoš
Nejsem teda žádnej chovatel, přišel jsem k nim jak slepej k houslim a vony se chovaj samy smilies/wink.gif. Ale co jsem si všiml: Stačí i menší bouda ze dřeva, moje jsou ve starym velkym sudu, nezateplenym, ale utěsněnym, aby nebyl průvan (krytej vchod, jak píše bb). Teplo si vyvinou samy. Tím, že jsou starý, kuna po nich nejde, zato loňskej nákup mladejch kuřic skončil hromadným masakrem, do dvou dnů bylo po nich, pes nepes, ten si chrápal před barákem. Takže na mladý to chce ten strop z pletiva v kotci, nebo na noc dobře zavírat. Žerou vše viz vejš, dobrý je jim házet trávu ze sekačky a taky je vypouštět na pastvu na louku nebo trávník, jinak my přikrmujem a v zimě krmíme pšenicí a nějakym vobilnym šrotem, plus ty zbytky. Běhaj si i v zimě na sněhu, jen za extrémních mrazů zůstanou zalezlý, pití zvládaj víceméně ze sněhu, sice jim tam v zimě něco nosíme, ale dost rychle to zamrzne, když je velkej mráz, vony si poraděj. Pro normální rodinu stačej bohatě 4 slepice, až se roznosej, budeš to ještě rozdávat. Plemeno nevim, sám nevim, co mi to tam běhá, ale von ti někdo poradí (gůgl). Tak hodně úspěchů v chovu a hoď sem pak třeba nějakej vobrázek (moje první vejce nebo tak něco) smilies/wink.gif
duben 21, 2011 17:35
... : bb2
a nebo aspoň koště, kterým se kryješ, když jdeš krmit :-) naši měli takového paňára vzteklého, drzého, s vyškubaným ocasem. Dělal nenápadného, tu zobnul tam zobnul, krůček dva a ťaf ho. Na paprice si už nevyskakoval!

Pravda, vařené brambory se šrotem, naši teď probírají brambory ve sklepě a ty horší a klíčivé vaří, rozmačkají, přidají nasekané kopřivy, ony se v těch horkých bramborech asi i spaří, a přidají šrot. Šrot teď nekupují, táta má v dílně starého kuchyňského robota a v něm tu trochu nějak nadrtí, namele či co. Podestýlku nevím, musím se mrknout, to je ostuda, že nevím, v jakých podmínkách žijou mé dárkyně vajec ;-)

duben 21, 2011 17:50
bibí : mia
ten šrot nekupujeme, máme šrotovník a pšenici jsme dřív pěstovali sami, teď kupujeme od soukromníka
duben 21, 2011 17:58
Meststi pestitele, : Aloda
temi se stali nasi po prestehovani z Varu na vesnicku k babicce. Chovali take slepice - domaci vejce jsou moc dobra. Pamatuju, jak strasne maminku rozzlobila jedna kvocna, ktera, mrcha, jak se pod ni hnulo kure, tak ho uklovala - ja tam prisla v momente, kdy rozlicena maminka drzela kvocnu pod krkem a zleva, zprava ji sazela facky na zobak, ale musela jsem vyklidit pozici, pac bych dopaddla obdobne smilies/grin.gif
duben 21, 2011 19:07
všem : mura1
vřelé díky za poznatky z chovu slepic. sud-kurník mě zaujal, jdu do toho. smilies/smiley.gif
duben 21, 2011 20:31
ps : mura1
nějaký ty minerály budu muset dodat i křepelínám, všichni kohoutci mají dohola obraná záda. vod svých drahých poloviček
duben 21, 2011 20:33
Dědeček slepicím zrní namáčel, někdy dopředu, tak, že už vyráželo klíčky. : Myška
Měli jsme pro slepice voliéru se stříškou, tak, aby nemohly vylétnout. Voliéra byla přistavěna k bývalému prasečímu chlívku, kde byly udělané hřady, a na jedné straně malý výlez na žebříček pro slepice, na druhé straně dvířka nornmální chlívková, aby se dal kurník čistit.
Pozor na kuny, ani kolikrát pes na dvoře nic nezmůže.
duben 22, 2011 08:40
Muro : Giussi neprihlasena
tak s tim plotem mam originalni reseni. Divala jsem se jednou na krasne fotky z Iranu a na jedne zanrovce z venkova byla slepice a zadny plot. Aby neutekla, byla privazana ke klaciku provazkem za nohu. Rozesmalo me to a ptala jsem se na to manzela a on mi tvrdil, ze to je v Iranu normalni. smilies/grin.gif

Ovsem co na to liga na ochranu zvirat, to nevim.
duben 23, 2011 03:20
Kdysi jsme taky chovali slípky. : mamča
Kurník jsme měli dřevěný, nezateplený. Na zimu se slepičky stěhovaly k dědovi za barák, a tam měly luxusní zateplené obydlí.
Bidýlko má být obdélníkového průřezu, horní hrany zaoblené, aby to slepičky netlačilo do pařátků. Ideální je, když mají velký výběh, nejlépe voliéru, nebo jsme po útoku káněte nahoru intalovali maskovací síť. Ve výběhu je dobré umístit kompost a dávat nasekanou trávu z celé zahrady. Slípky se v tom přehrabují a vybírají broučky.
Kohouta NEBRAT ! Nejvíc toho sežere, slípky pořád sexuálně obtěžuje, a ony pak kvokají a nesnášejí.
Jedině pokud budou slepičky courat někde volně "po návsi", tak je dobré mít kohouta-obranáře, který je uhlídá a ev. s nasazením vlastního zobáku i ochrání třeba před psy.
Na papriku pak je kohout nejchutnější, ale ten náš byl agresor, takže jsme do výběhu chodili zásadně s koštětem nebo hráběmi, abychom ho udržovali "na dištanc".
Krmili jsme pšenicí, vařenými zbylými bramborami s kukuřičným šrotem, zbytky z kuchyně, nadrcenými kostmi, usušeným namočeným pečivem, a přidávali jsme vitamínový přípravek "Roboran", aby si neškubaly peří, když přepeřovaly.
Dokud neměly "strop" nad výběhem, tak jsme jim zastřihovaly letky na JEDNOM ! křídle. Při pokusu o přelet pak ztrácely rovnováhu, tak se na to vykašlaly. Když zastřihneš obě křídla, tak lítají furt. smilies/cheesy.gif
Když byl čas, tak jsem slípky popásala po travnaté části zahrady, protože ve výběhu nezbylo ani stéblo trávy. Slepičí výběh je udusaný jako mlat.
duben 26, 2011 11:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]