O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BOJÍTE SE EXEKUCE? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 říjen 2010
Přejít na obsah
BOJÍTE SE EXEKUCE?
Strana 2

Pozapomněli jste kdysi jít na úřad zaplatit pokutu za parkování či jen příteli podepsali ručení k půjčce před pěti lety? I u vás může jednoho dne bez předchozího upozornění zazvonit exekutor.

 

 

     Tak, pokud vám něco někde "uletělo", případně vám z nějakého nepříjemného důvodu hrozí tato nevítaná návštěva, přečtěte si, co vás může čekat (případně, jak se tomu vyhnout).

 

 

 

1. Musí mít rozhodnutí soudu


     Ten, komu dlužíte (věřitel), musí mít nejdříve v ruce rozhodnutí soudu, podle kterého může majetek vymáhat. Vy jako dlužník se přitom vůbec nemusíte dozvědět, že jste souzeni. Usnesení o nařízení exekuce uvidíte až ve chvíli, kdy je soudem rozhodnuto. Dostanete takzvanou výzvu k dobrovolnému zaplacení, a když své závazky vyrovnáte do 15 dní, zaplatíte jen půlku nákladů exekutora.

 

 

2. Hledá peníze na účtech a u zaměstnavatele


      Když po výzvě dluh nezaplatíte, exekutor se nejprve snaží zjistit, jestli nemáte peníze na bankovním účtu. Pokud ano, tak ho zablokuje. Zjistí, kde jste zaměstnaní, a nařídí srážky ze mzdy. Když vlastníte nějakou nemovitost, udělají záznam do katastru nemovitosti (zřídí exekutorské zástavní právo). Musíte se tedy smířit s tím, že vám jednoho dne bankomat odmítne vydat hotovost a na výplatní pásce budete mít jen minimální částku na přežití. Nedozvíte se to předem, abyste nemohli peníze nikam "zašít".

 

 

3. Navštíví vás doma, a to i když tam nejste


     Pokud nestačí k uhrazení dluhu vaše peníze na účtu, rozhodne exekutor o provedení takzvané mobiliární exekuce - laicky řečeno, navštíví vás doma. A nepůjde o zdvořilostní posezení u kávy. Jestli si myslíte, že zabavení majetku zabráníte tím, že nebudete doma, jste na omylu. Exekutor může vniknout do bytu i bez vaší přítomnosti. Aby se tam dostal, přivede si zámečníka. Ze zákona u toho nemusí být policisté. Exekutoři v první chvíli vycházejí z toho, kde jste trvale hlášeni, ale neznamená to, že když tam nebydlíte, že vás nenajdou. Trvalý pobyt je pouze evidenční adresou, podstatné a rozhodující je místo, kde se doopravdy zdržujete. Stačí pak jméno na zvonku nebo když vám na danou adresu chodí pošta.

 

 

 

 

 

4. Označí vše, co uzná za vhodné 
   

     Když se soudní vykonavatelé dostanou do bytu, ať už s vámi či sami, začnou sepisovat majetek a zabavené věci pak označí žlutou samolepkou. Většinou si celý průběh exekuce točí na video, aby v budoucnu nemohlo dojít ke spekulacím, že porušili zákony. V první řadě jdou po nejcennějších věcech, jako je auto, motorka a nadstandardní vybavení domácnosti. Neoznačí jen věci osobní a nezbytně nutné k životu. Pokud prodej zabavených věcí nestačí k umoření dluhů, může exekutor zabavit dům nebo byt.

 

     Exekutor smí zabavit všechny věci, o nichž se domnívá, že patří dlužníkovi. Pokud máte doma sousedovu promítačku, nejspíš i na ní se ocitne žlutá nálepka. Soused pak musí oznámit chybu exekutorovi a doložit doklady, že promítačka je skutečně jeho. Soudní exekutor může rozhodnout o vyloučení věcí z exekuce. Pokud to neudělá, lze tuto záležitost řešit u soudu, podáním takzvané vylučovací žaloby. Svá tvrzení však bude muset dokázat nejlépe písemnými důkazy, případně svědecky. Nebudou-li však k dispozici přesvědčivé důkazy, soud žalobu zamítne a exekuce se jenom zdrží a prodraží.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]