O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAMYŠLENÍ NAD "KŘEHKOU TECHNIKOU" PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 září 2010

Na východním pobřeží Ameriky, kolem New Yorku, bylo přes letošní léto velké sucho. Hlavní činnost všech našich sousedů z okolních domů se v létě skládá ze sekání trávy, většinou pomoci strojů. Je zvykem, že jeden každý kouká po trávníku toho druhého, takže aby si člověk zachoval tzv. "dobrou pověst", tak musí travičku sám neustále udržovat - pokud ovšem nechce vyhazovat horentní sumy a povolávat si pomocníky.

    

 

 

 

     Co se týče našeho trávníku, tak vzhledem k horku teď máme před domem ošklivé hnědo. Trošku nás to znepokojovalo, tedy rozhodně ne z osobních důvodů, ale přesně jen z proto, "co tomu řeknou sousedi" - že by jim zaseli lepší trávu? Ale ono ne, všude je naprosto stejně hnědo a často i jen holá místa. Tak máme zase všichni společný vzhled - přesně tak, jak to má být mezi slušnými lidmi, že :-))).

 

  

      Ted jsem měla tatínka týden v nemocnici. A tak, ačkoliv zde málokdy vidíte na ulici člověka (v podstatě jen vidíte a zaslechnete auta vyjíždějící z garáží), tak za každou záclonou musí být vždy dost bedlivě pozorujících očí, neboť všichni sousedi během pár dnů volali, jestli se něco nestalo, "že viděli ambulanci". No a to je také víceméně veškerý rozsah sousedských pohovorů v prostředí takovýchto osad. Vše je tu krásně "učesané" a hezké na pohled, ale v zásadě neobyčejně sterilní.

 

      Jela jsem pak s receptem do lékárny, ale tam mi bylo řečeno, že mi žádné léky vydat nemohou, neboť jejich počítač právě nefunguje. Malé podniky mají totiž systém "tvrdých" kopií, telefonních čísel a dokumentů.

 

     A tak jsem se zamyslela - když se člověk podívá okolo a představí si, že najednou zkrachnou ty opravdu velké internetové systémy (což by tady nebylo poprvé), tak asi by tu pak nefungovalo vůbec nic... nebo ano? Každopádně já osobně jsem na tu svou bednu počítačovou  už tak navyklá, že bych se bez ní ani neobešla. A když bych musela, určitě by se mi to nelíbilo.

 

 

Doufejme,

že se v dohledné době nic podobného nestane

- protože, co bychom asi dělali?

Co bychom si počali???

 

HankaG.

 

 

Komentáře (26)add feed
Pokrok nezastavíš, : wendy
ale někdy mi to připadá příliš. Ono stačí, když na pár dní klekly Oparovice a my měli doma tmu a zimu. Kdyby to trvalo déle, stěhujem se na chalupu. Uhlí, dříví, svíčky, petrolejka, studna s pumpou. Ovšem - pokud by čepovali benzín.,
Nebo - jste v marketu a najednou bác a výpadek proudu - nezaplatíš ani housku, protože se kasa neotevře, nikdo nic nemůže. Ani opustit prodejnu.
Situace, kdy nemohou prodat lék, protože jim nejde počítač, je ovšem silně tragikomická.
smilies/wink.gif
září 13, 2010 07:54
Co bychom si počali??? : vlk
Možná to D@nielka mázne jako reklamu, ale Tma (2.0) Ondřeje Neffa to popisuje celkem pěkně a reálně. Doporučuji. smilies/smiley.gif
září 13, 2010 08:48
Jelikož se zde doporučuje dobrá četba, poohlédnu se po doporučeném... : wendy
No a mnozí by možná i počali...taky dobrý. Ovšem že bychom se nezhroutili, ale vadí mi ta náhlá zranitelnost.
smilies/wink.gif
září 13, 2010 09:56
pozor : vlk odjinud
ta knížka je docela fest depresivní, civilizaci a středověk mnohdy dělí dvě teplé jídla ...
září 13, 2010 10:00
No ja, civilizace a středověk : wendy
chlubíme se svou civilizovaností oproti tomu středověku (oficiálně 5.- 15. století), ale ta civilizačni slupka je tak teninká...vidíme to - zhasne se v marketu a lidi začnou rabovat a chovat se jak zvěř...
smilies/wink.gif
Tak depresivní říkáš - no snad to přežiju ve zdraví. smilies/cheesy.gif smilies/shocked.gif
září 13, 2010 10:20
Přečetla jsem si stručný obsah, : mamča
a asi to číst nebudu. Dovedu si docela dobře představit, co by bylo, kdyby...
Za naším dědou jezdil kdysi kamarád (cca 70-80let), vědec a velmi vzdělaný člověk. Spousta lidí ho považovala za podivína, protože jezdil zásadně na kole, na své chatě měl kamna na dříví, pumpu na dvorku, a na střeše stožár s vrtulí a generátorem, která mu dobíjela jakousi autobaterii, na kterou v případě nouze svítil. Na ryby jezdil na pramičce, která měla po stranách cosi jako kolesový parník, a celé to bylo poháněno parním strojem. Pravda, na PB bombu :-))
Jinak žil v souladu s přírodou, chodil spát když byla tma a vstával s rozedněním, choval pár slípek, pěstoval a sbíral volně rostoucí bylinky...a žil trochu jako poustevník.
S přibývajícími léty mu začínám rozumět. Začínám od těch kamen, a chystám se na chov drůbeže a dalších sežratelných živočichů. PS: Vrtuli ani kolesový parník ještě nemám...
září 13, 2010 11:49
vzhledem : vlk odjinud
k tomu, jak se vyvíjí důchodový systém, bude samostatnost a soběstačnost véééélmi ceněná při schopnosti přežít. Starému pánovi plně rozumím a usiluji o totéž.
září 13, 2010 12:10
mamčo, : wendy
stačí, že někdy máme vrtuli u zadku. Jinak splňuji bylinky, kamna a pumpu...a někdy tu tmu.
Co se sežratelných dotýče, plánujeme dvě ovečky - spasou travičku, ušetří se za benzin do sekačky a na zimu nám ji soused rohne. Od jara do léta na chaloupce u lesa, budem sbírat plodiny a hmyz, výlet na nákup bude dobrodružství, za exotikou pojedu kdy se mi zamane a ne kdy mi vyjde dovolená...tak takhle si to vážení přátelé malujeme.
smilies/cheesy.gif
září 13, 2010 14:06
wendy : mamča
My skopové neradi. Na spasení trávy jsou dobrá třeba vietnamská prasátka, jsou taky býložravá a maso chutná jako králičí. Na jaře koupíš, do podzimka vykrmíš, a když máš štěstí a nikdo Ti je neukradne, tak na podzim zabiješ a urožníš.
Zatím to je pustá teorie, protože u nás by se každý čuník jmenoval, a divila bych se, kdyby nespal v nohách postele. To se pak těžko zabíjí a sní.
Dovolené v exotických zemích neplánuju, budu mít malý důchod a velké latifundie.
smilies/wink.gif
září 13, 2010 14:14
kolegyně přišla do práce kulhajíc. : Eny
A jestli bych s ní nezašla tam, kam se s kolenem má. Ona bezdětná a turistka každým coulem , já máma dvou dětí, na traumatologii jako doma. jasně, jdem. A ouha....nenaběhly jim počítače. Takže lidi, kteří jim tam chodili na kontroly mohli jít, ale noví, a poprve příchozí měli smůlu, museli čekat 4hodiny, než jim pc naběhly na půl minuty, pak zase padly a tak lidem vypisovali na psacích strojích zprávy a budou jim je posílat na adresu domů. Ani ne e-mailem, prostě klasický dopis. Kdybych to nezažila, neuvěřím.
září 13, 2010 14:22
... : bb2
Zatím to je pustá teorie, protože u nás by se každý čuník jmenoval, a divila bych se, kdyby nespal v nohách postele.
:-))
září 13, 2010 14:25
Lidi nepřemýšlí do budoucna.... : opas
Když vypadne proud, tak už je potřeba mít agregát s plnou nádrží doma a ne začít bádat co s tím.
Sice delší výpadek stojí pár korun za benzín, ale pořád lepší než vyteklý mrazák, naštvaná žena a hladové dítko :-)
Jednou asi před 4 rokama u nás nešel proud týden a v zásadě to ničemu nevadilo.

Sice se na zemi válí prodlužovačky, ale funguje všechno od světel, PC, mrazáku a lednice přes varnou konvice, mikrovlnku až třeba po nabíječku na mobil.

Nefunguje bojler, apod. ale to se nedá nic dělat.
1kWh z agregátu přijde na cca 15kč
září 13, 2010 17:45
v paneláku : vlk
se centrálou bafá dost blbě a mít trkční baterku a měnič na daný výkon už je dost drahý, jo v baráku to se jináč osamostaňuje smilies/smiley.gif
září 13, 2010 20:30
... : HankaG
Ten návrat do “doby kamenné” by v určitých směrech člověk v zásadě uvítal – tak zrovna ten “návrat k přírodě” a k mnoha jiným věcem. Je to ale legrace když přijde dopis od ohromné firmy že se jim “ztratily informace” a že naše údaje může mít kdokoliv, a ať jim oznámíme jestli chceme aby nás zařadili mezi ty které sledují pro “bezpečnost dokladů”(??????).
Na druhou stranu člověk se může “bavit” s lidmi přes oceán téměř na místě, a to je opravdu zázrak, alespoň pro tedy pro mne.

září 13, 2010 21:19
No - co bych delala? : Ceskymo1
Zila bych v Bydliku (RV), kde mam propan, benzin, vodu, septiky, solarko a generator, takze vareni, topeni, chlazeni, lednici, koupelnu a zachod, internet, televizi a laptop - co vic clovek potrebuje? Jako protiatomovej kryt by to asi neobstalo, ale kdo by chtel zit mezi mutantama? smilies/grin.gif Jinak sedet venku u ohne (a varit na nem) je taky varianta, akorat to ranni kafe by byl kapku vopruz smilies/wink.gif
září 14, 2010 06:50
Je fakt, že osamostatní se člověk na vsi, ale těžko v paneláku nebo vůbec městském činžáku : wendy
a taky jsme odvykli - v létě to je romantika...proto taky plánujeme na zimu zůstávat ve městě. Neosamostatnění...
Nejrychleji by se asi aklimatizovala koukám českymo, ale i pro ni by byla rána chladná vopruzem. Jj, odvykli jsme.
smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
září 14, 2010 07:34
Ceskymo1 : mamča
To máš dobrý ! Ale co až dojde propan a benzin ?
Na výrobu elektřiny pro laptop doporučuju generátor poháněný silou veverek v kole, které by dobíjely baterie (ale co až baterie dodýchají ?), nebo rotoped zapojený na dynamo, který by vyráběl elektřinu aktuálně potřebnou - třeba na vaření kafe. smilies/grin.gif
A při tom šlapání by sis ještě hezky udržovala figuru. smilies/wink.gif
No, mezi námi - kdybychom si musely/i opatřovat potravu vlastní silou, asi by značně ubylo obezity.
Takže za všechnu tloušťku světa můžou supermarkety se všemi lahůdkami a v dosahu. smilies/grin.gif
září 14, 2010 09:08
wendy : mamča
Jo jo, taky se nehodlám osamostatňovat v zimě. smilies/wink.gif Chvála paneláku, a jeho příjemnému suchému teplu ! Doktor pod okny a supermarket 100 metrů.
Zatímco na chatě je to v zimě sice romantika, ale jen o víkendech to stačí.
Dlouho jsem toužila po romantické chaloupce "na samotě u lesa". Moje sestra takovou měla, a po 50tce se tam z Prahy odstěhovala, a v podstatě jí to stálo život. Nejbližší doktor 15km, a když je Ti bídně, tak je to nepřekonatelně daleko i autem. Sestra autem nejezdila, a švára se vracel z práce kolem osmé večer. A tak se návštěva doktora pořád odkládala, až už bylo na všechno pozdě.
To jsou ty stinné stránky návratu k přírodě.
září 14, 2010 09:20
... : Mikin
Nam taky obcas elektrinu vypnou a hned si clovek uvedomi, jak je na ni zavisly. Ale my jsme zvykli zit i bez ni. Kamna mame na drevo, sporak na plyn, par petrolejek a spoustu knizek......
září 14, 2010 14:41
Wendy, : Ceskymo1
koukam, ze se na ten duchod pripravujes dukladne! smilies/wink.gif Jo, romantika je romantika, ale vzpomen si na Betty McDonald...
Mamco, no co az dojde vsechno - to uz musim bejt zaparkovana nekde u hot springu: cerstva voda, kralici, kojoti, no a po ranu ten vopruz s vohynkem na kafe smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif Leda pak ten rotoped - nojo, ale solarni panel je lepsi, nemusim se potit a elektrinu to vyrobi taky. Jinak s manzelem jsem jezdila k dochtorum 40 km daleko, jeste ze za rohem jsou hasici, ty vzdycky v emergency prijeli prvni a udrzeli ho nazivu, nez prijela sanitka. Ale bez nich by asi umrel o par let driv.
Mikine, v baraku to mam taky tak, jenze je pronajatej, tak mi nezbejva nez ten Bydlik...
Jinak v Bydliku vystacim se vsim mesic kdyz nesetrim, dva mesice kdyz se omezuju; pri dnesni technice budu budto do mesice skvarek, nebo bude vsechno dostupny.



září 14, 2010 16:28
Nejde to a nejde, : Ceskymo1
tak este jednou

září 14, 2010 16:32
mamčo, : bb2
skoro se mi chce napsat, že i v tomhle platí všeho s mírou. Plno lidí to vidí tak romanticky a dopadnou úplně neromanticky. Já vím, že jsem v podstatě pohodlný člověk, na sněžnicích 15 km za nákupem by mě teda nebavilo, na to jsem strávila po horách moc moc času, abych si dělala iluze:-) dnes to na kopce stačí na pár dnů, protože tady u nás je to max. na brusle a v lepších zimách běžky.
Středisková obec je pro mě úplně ideální:-) škola, školka, lékař, pošta, základní služby, hospoda, obchody, silnice protáhnou a posypou ještě v noci, takže ráno se dá jet. A na druhou stranu za domem pole, louky, lesy, řeka. V domě krb s akumulačkou, takže se tím vytopí ústřední i podlahové topení, a současně elektrický kotel pro případ, že si zlomíme obě nohy a nedolezeme ani pro poleno. Voda z vlastní studny ano, ale s čerpadlem a vodárnou, takže bez elektriky si neškrtneme, tak ještě pořídit rumpál. Barák pěkně suchý, světlý, žádná mrňavoučká roztomiloučká okna, kde se musí svítit odpoledne i v létě, se vší technikou, aby líná žena nemusela dřít. Ale když nás odstřihnout, tak si uvaříme na plynu z bomby, na vařiči nebo na té jediné plynové plotýnce v kuchyni, co slouží na woka, posvítíme svíčkama, zatopíme vodu ohřejeme krbem. Fusky přepereme ručo. Za okny ať se čerti ženísmilies/smiley.gif
září 14, 2010 17:42
bb2 : To co píšeš, je ideál. : mamča
Sláva tomu, kdo vymyslel střediskové obce. I tak to ale znamená, že musíš být zdravá. Já už jsen si vyzkoušela, jaké to je nechodit, a být odkázaná na pomoc druhých. Proto už uvažuju takhle "při zdi".
Když se moje sestra stěhovala na venkov, byla zdravá jako řípa. I tehdy jsem vznesla dotaz, jak daleko že mají k doktorovi a na nákup ? Sestra se smála, že doktory nepotřebují a na nákup sjedou autem do Makra.
A pak bylo najednou všechno jinak. Denodenně 80km tam a stejně zpátky na chemoterapie, pak na ozařování. Švára bez práce, aby se o ní mohl starat, žití z úspor a pomoc Hospice.
Romantika je hezká věc, ale předpokládá železné zdraví.
září 14, 2010 21:30
... : mia
o střediskových obcích si myslím pravý opak toho co Ty mamčo. Ten trend byl v sedmdesátých letech a spousta vesnic vymřela právě díky tomu, že třeba příspěvek 4tis. na dokončenou bytovou jednotku byl jen ve středisk. obcích. Takže mladí , kteří začali stavět šli pochopitelně tam. Zrovna tak rozvoj byl jen ve střediskových obcích a osady , které pod ně spadaly nedostaly korunu na rozvoj. Proto taky po revoluci se spousta obcí odtrhla a mají vlastní samosprávu a více možností.
září 14, 2010 21:46
mia : mamča
No, my jednu střediskovou obec máme 2 km od chaty, a jezdím tam na nákup, pro benzin, apod.
Mají tam šikovné zastupitele, kteří se snaží dělat něco pro lidi. Jsou tam pohromadě všechny možné obchody a služby, vč. doktorů. Pro místní lidi je to fajn.
Naopak městys kde bydlí tchýně, tam zastupitelé koukají jen na to, co ještě by se dalo z majetku obce prodat, pronajmout či zastavit. Takhle prošustrovali nedokončený Domov důchodců, školu, zastavili školku a hasičárnu, prodali dvě prodejny, které si občané vybudovali v "akci Z"...a další. V obci je jedna soukromá prodejna potravin s cenami monopolními, doktor tam dojíždí jednou za týden, protože pronájem ordinace by sám neutáhl, tak se tam střídá s pediatrem...a další lahůdky.
A to tam dříve bylo všechno, vč. pekaře, řezníka, lahůdkárny atd. Kdo nebyl ve vlastním, nemá šanci zaplatit nesmyslný pronájem.
září 14, 2010 22:05
mamčo : mia
moje sestra taky bydlí v takové střediskové obci a žije se tam moc fajn. Ale chtěla jsem tím říct, že rozvoj těhle střediskových obcí byl v minulosti na úkor úpadku malinkých obcí a to mi přijde špatně. V těch maličkých obcích dnes lidé živoří.
září 15, 2010 09:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]