O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VYTÁHL JSEM Z KOMENTÁŘŮ PDF Tisk E-mail
Středa, 23 červen 2010

následující téma, protože si zaslouží samostatný článek. Jaké? Cikáni. Nejdřív snad abych upřesnil pojmenování. Já samozřejmě vím, že se jim dnes politicky korektně říká Romové. Jenomže já jsem v životě živého Roma neviděl, jenom samé Cikány.

 

 

 

 

     Pravda je, že žiju od roku 1984 poněkud jinde a Romové se objevili na světě mnohem později. Ale stejně, udělá jiné pojmenování někoho jiným, lepším? Nemyslím si, a jak tak čtu o problémech doma, mám dokonce dojem, že se vše s tím novým pojmenováním zhoršilo. Třeba je to jen dojem, nebyl jsem doma v Česku od roku 2003, nemyslím si že jsem povolán k tomu abych tu rozdával rady, a ani se o to nebudu pokoušet.Co chci, je vytáhnout něco z komentářů u úplně jiného článku a doufat, že se diskuse rozjede, tentokrát pod správným jménem.

 

 

    Tak tady je ten první komentář:

 

sidliště Chánov

- z jiného soudku, ale taky u nás doma

(u nás v práci) : bb2

.

     Nedávno jsme tu probírali pěstounskou péči o vnoučata v podání romských rodin. Tak teď jsem byla venku a stala se náhodným svědkem rozhovoru tří cikánů. On a ona vykloněni z okna v přízemí činžáku, třetí stála pod oknem s kočárkem s malým dítětem.

 

Ta v okně se ptá: Tak voni vám to nedali, jo? Ta dole odpověděla: Jo, nedali, voni si to, ty vole, zjišťovali u doktorky, s kym sou děti, ve škole to zjišťovali, no a nedali. 

 

Víc jsem neslyšela, ale měla jsem radost, že něco se ohlídat dá, i v našem systému. Když se chce. Je mi jasné, že některé rodiny proškolí děti, aby ve škole ani necekli o rodičích; a současně některé romské babičky jsou zdatné a schopné účasti i porozumění sdělení na třídních schůzkách, i očkování s dětmi.

 

     Ale taková kombinace je už hodna mistrů a ti si snad ty dávky i zaslouží ;-) Celkem to ale asi ohlídat lze, když se chce.

 

 

 

     To mně zaujalo, protože tohle využívání (zneužívání) systému funguje všude po světě, někde víc, někde míň. V Americe jsou to především černí. Po hurikánu Katrina jen seděli s rukama v klíně a klidně čekali, až jim vláda postaví jejich zpustošené a zbořené domy... Jsou samozřejmě takoví i někteří bílí - těm se říká "white trash", teda bílé odpadky. Ti taky jen čekají, co jim kdo dá, na dům od státu, který pak zničí a jdou zase do dalšího; právě tak jako někteří Cikáni doma. Schválně píšu někteří, protože opravdu nejsou všichni stejní. Ostatně, tady je můj komentář, který jsem napsal jako odpověď tomu předchozímu:

 

     Netušíš, jak moc mně štve házení lidí do jednoho soudku. Vím, že ty jsi rozumná a díváš se na to s nadhledem. Když jsme přišli do Ameriky, neměli jsme s černými žádné, natož špatné zkušenosti. Pak jsem se poučili a začali se na ně dívat s podezřením - každý černý je podezřelý, ne-li rovnou špatný. Teprve další seznámení, dojde-li k němu, ukáže, jaký je to člověk, protože ne každý je stejný. A totéž platí o místních Mexičanech. Takže jsem přesvědčen, že to je stejné s Cikány. Jsou mezi nimi lidé dobří a vzdělaní; ale většina, obávám se, je taková, jak se o ní píše a mluví. Potíž je v tom - jak to mám sakra poznat na první pohled? Barva mně varuje, ale co mám dělat s těmi "na pohled bílými"? 

 

x x x 

 

     Poznal jsem postupem času mezi černými opravdu slušné lidi, lidi, kteří se z černých čtvrtí odstěhovali, protože už tam prostě nemohli žít. Jsem hluboce přesvědčen, že totéž platí i u Cikánů, poznal jsem některé. Třeba Gondolánové, výborní muzikanti. Bohužel, máme už v sobě nějak zabudovaný tenhle předsudek, že když vidíme barevnou kůži,  jsme už opatrní.


Ale já vlastně chtěl psát o něčem trochu jiném,

jak zajistit pořádnou kontrolu:

komu sociální dávky dát a komu nedat.

Abychom nepoškodili ty opravdu potřebné a slušné...

 

Nevím, a proto, co myslíte vy?

 

Michal

 

 

Komentáře (18)add feed
no, ti potřební a slušní : alena puntíkovaná
se za svou nouzi spíš stydí a rozhodně neřvou nic o diskriminaci.
červen 23, 2010 23:18
Vážený Michale, : HankaG
V předezvě svého příspěvku bych Vám chtěla rovnou oznámit jak chápu že budu se svým názorem úplně osamocena. Jsem bývalá spolužačka AlenyPuntikove a přes ní jsem se dostala ke Kudlance ; čili jsem zde jak asi všichni vědí úplně nová. Jelikož na blogu jako Kudlanka se dá těžko všem formalně představit, tak se prostě objevilo moje jméno. Píšu tohle proto že jestli by zde pro mne mohli být případně nějací přátelé, tak po tomhle psaní určitě ne; ale vyjádřím se..
Tedy, předem se omlouvám jestli jste názvem ‘černí’ nemyslel nic jiného než černochy, ale působí to trošku hanlivě. Černoši jak víte byli do Ameriky přitáhnuti jako otroci a ještě před pár dekádami nesměli sedět v některých restauracích a žili v ghetech. Z jejich utrpení století a století vznikly nádherné kulturní odkazy, což už se v historii stává.
Když se stal Huricane Katrina, tak matka tehdejšího prezidenta Bushe prohlásila “ no oni na nic jiného stejně nejsou zvyklí”,a to o právoplatných občanech této země. První zachránění v této katastrofě byli běloši, které odvezli národní gardy do útulků kde dostali vše co potřebovali. Skoro sto procent těch co byli soustředěni v ohromném sportovním stadiu byli černoši, a žili tam dlouho za nelidských a nehygienických podmínek. Všechna tato fakta si můžete jednoduše ověřit.
Já osobně bych nerada věřila že si mnoho lidí myslí tohle o černoších kteří od bílých stašne zkusili, a ještě zkoušejí, kteří teprve nedávno dostali lidská práva a příležitosti, atd.atd. Utiskovaní lidé většinou chodí do škol pro utiskované (vnitřní města -inner cities) a to tu bylo dlouho a ještě to tu je, jak dobře víte. Mimochodem ti také končejí ve vězeních; kupodivu většina populace vězení už nejsou černoši ale další opovrhovaná třída, latin Americans .
Nemějte mi tohle za zlé. Příklad skrytého rasismu uvádím že života: pracovala jsem pro právníka který jednou v záznamu uváděl své klienty černochy jako “protected class”. Když jsem se ho zeptala co tím je míněno, tak řekl že to je běžně používaný termín ze zákona. Tedy….. které barvy ti co to napsali asi jsou…

V uzávěru - jsem ráda že si myslíte že jsou mezi černochy také slušní lidé.
červen 24, 2010 01:16
diakritika : HankaG
jako vždy, manuálně dodávám diakritiku tak občas nezachytím chybu, omluva
červen 24, 2010 01:24
... : Mikin
Ehmmmm, predne bych se chtel HankyG zeptat, odkud cerpa sve informace o SOUCASNEM utisku americkych cernochu. Ono je to totiz vicemene naopak. Pozitivni diskriminaci vynalezli totiz prave v Americe a je uplatnovana uz zhruba 50 let. Americka vlada vynaklada miliardy na nejruznejsi zvyhodnovani mensin, vcetne lekarske pece, studia i takovych programu, jako je prevazeni studentu do skol v jinych ctvrtich, jen aby se to zamichalo. Z nejakeho zvyhodnovani bilych pri hurikanu Catherina by byl takovy kraval, ze to jeste svet nevidel.
V soucasne dobe se da nekdy pozorovat trend, kdy nekteri cernosi pozaduji spis ukonceni pozitivni diskriminace. A je to pochopitelne - takovy cerny dustojnik ktery svou hodnost ziskal poctivou praci nechce, aby si o nem lide mysleli, ze je plukovnikem "protoze je cernej".
Nerikam, ze je v Americe v tehle oblasti vsechno jak ma byt, ale takhle shodit praci spousty lidi a vsechny vynalozene prostredky.......
Na Michalovu zaverecnou otazku bych odpovedel, ze castecne vychodisko vidim v dusledne kontrole vsech, kteri socialni davky nejakym zpusobem pobiraji. Cetl jsem o pripadech, kdy si pri dobre organizaci prace tyhle kontrolni organy na sebe s prehledem vydelaly - jen z penez ktere nemusely byt vyplaceny ruznym parazitum, kteri pomoc nepotrebovali budto vubec, nebo by jim stacila mensi.
Dobry priklad je ostatne uveden i v Michalove clanku.

červen 24, 2010 04:53
co já vím, : alena puntíkovaná
tak specielně na jihu Spojených Států to s tiou diskriminací nená tak úplně košer.Nehledě k tomu, že mezi americkými černochy a našimi cikány je propastný rozdíl. Když nic jiného, tak v tom, že cikány sem nikdo nikdy nezavlekl a už vůbec není na světě síla, která by je donutila, aby na nás zdarma dřeli.
červen 24, 2010 06:53
Michale, u nás se už zase nesmí něco říkat. : Milan
Například zapojovat se do této diskuse může být i nebezpečné.
U nás jsou už zase mladí kluci vyhazováni ze škol za své názory, zase už už vyhazováni lidé ze zaměstnání (ve veřejné sféře) za své názory. A sem tam někdo je za vyřčená nebo zazpívaná slova postaven před soud.
A není to de-javu.
červen 24, 2010 07:37
Pozitivní diskriminace pro Indiány a černochy v USA : wendy
tu trochu chápu - bílí přišedší osadníci jedny skory vyhubili, druhé tam přivlekli násilím, oni tam z Afriky nechtěli - takže to je možná i otázka špatného svědomí, viny potomků kolonistů. Nedělali to všichni běloši, ti dnešní už vůbec ne, ale co s tím, to už je dnes jen akademická otázka - už to tam je a řešit to musí právě ti dnešní.

O tom, že někteří rodičové předávají své děti babičkám do pěstounské péče i když jsou schopni sami se o ně starat jsem viděla už i šot v Tv novinách. Jasné zneužívání. Pěstounka, pochopitelně se zakrytým obličejem, zdůvodňovala svou péči o vnoučata tím, že se její dcera musí starat o svého chlapa...bude to chtít do toho šlápnout a aby nebyly postiženy skutečně potřebné děti, dělat už při přiznávání přísnou kontrolu. Osobní. Být mladší, doplním si vzdělání a budu se o to místo ucházet.
smilies/wink.gif
červen 24, 2010 07:41
sociální dávky... : Eny
zrovna jsem se pokoušela vyřídit paní sousedce(dvě operace kyč.kloubů, berle, dva infarkty, astmatička a to těžká)....příspěvek na péči. Je sama, rodina se na ni vykašlala, mám ji ve vchodě no nepomáhejte, tak jsme to zkusili. Nemá nárok, pokud nesplní 13 úkonů při zkoušení paní ze sociálky má nárok na 1.stupeň. Tj 2000,- mohla by si platit malou péči pečovatelky a třeba zařídit to stálé hlídání a placení pageru, čili stálé sledování zdravotní sestrou. Pro samotné lidi, kteří nechtějí do domova důchodců, skvělé. Jenže, 13 úkonů je moc, a stačí, když nesplní jen 12. a nedostane nic. Hmm, tak se bude čekat až bude hůř. Tak tohle se mi fakt nelíbí. Nemocným a samotným lidem se má pomáhat. Vždyť oni si kolikrát nemají s kým "jen promluvit".
červen 24, 2010 09:01
Příspěvky na péči : mery
Vidíte,Vaše sousedka potřebný příspěvek na péči nedostane, ale kamarádka má známého posudkového lékaře. A říkala, že to sice není žádné nařízení, ale ti posudkoví lékaři jsou tlačeni k tomu, aby Romům ty příspěvky na péči dávali, i když nesplní podmínky - a i vyšší stupeň. A že Romové o tom ví, posadí babičku na vozíček a jedou pro dávku na péči.
Ale zase na druhé straně- oni nevyužívají žádné jiné aktivity pro seniory - ani domovy důchodců, ani různé denní stacionáře, ani státem dotované kluby seniorů, univerzity 3. věku ani různé pečovatelské a odlehčovací služby pro seniory a o své seniory se starají sami.
červen 24, 2010 09:52
No jasně, že se o ně starají sami, když za ně shrábnou důchod, a ty příspěvky na péči. : Myška
Přece by to nenechali někomu jinému.
Jinak - fůra důchodců také nevyužívá "žádné jiné aktivity pro seniory - ani domovy důchodců, ani různé denní stacionáře, ani státem dotované kluby seniorů, univerzity 3. věku ani různé pečovatelské a odlehčovací služby pro seniory".
červen 24, 2010 09:57
Základ : Macesska
bych viděla ve fundovaných kontrolorech s dostatečnými pravomocemi a zodpovědností, s podporou nadřízených (=státu) v tomhle ohledu, s jasnými pravidly a se zajištěnou bezpečností. Jenže, kde je vzít a nekrást, že?
Mery, mě by zajímalo, KDO na ty doktory tlačí? Kdo může mit prospěch z toho, že paní Taata dostane příspěvek nebo vozíček a jiná ne?

On není až takový problém v žadatelích (požádat v zásadě může kdokoliv o cokoliv - buď to dostane nebo ne), ale v těch, kdo posuzují nároky a rozdávají. Potažmo v jejich nadřízených, kteří jim říkají, jak to mají udělat - schody se nikdy zdola nahoru nezametou.

Nostalgicky vzpomínám, jak jsem před dávnými časy jela do Anglie. V Dovery seděl za každou přepážkou úředník (či úřednice) a posuzoval, jestli nás do Anglie pustí nebo ne. Nemusel to žadatelům zdůvodňovat ani vysvětlovat. Na něm bylo, aby rozhodnul (a patrně aby si to obhájil před svými šéfy). To jaksi nebyli lidi, u kterých by si někdo mohl něco vyřvat. Tak nějak takto bych si to představovala.
červen 24, 2010 11:06
kdo by tak asi na něj mohl tlačit, že : wendy
jsou to jednak potenciální voliči a druhak potenciální vyvolavači narušení sociálního smíru.
A možná má taky ještě někdo pohvězdikováno kvůli Bruselu..? že by ?
smilies/wink.gif
červen 24, 2010 12:12
stejné je o i : Zdena
na školách. Jakmile se nějaká taková studentka dohrabe až na gymnázium, je zaručeno, že bude klasifikována jinak než ostatní mládež. I když je pravda, že spolužáci do ní nějak to minimum vědomosti nasoukají, jinak by s nimi nevydržela. Ale ten návrh shora tam je. smilies/cry.gif
červen 24, 2010 13:34
HankaG : Michal
já s tebou v podstatě souhlasím, proč v podstatě? Protože bych to řekl spíš obráceně. Nemyslím si, že mezi černými jsou slušní lidé - já to vím.
Mikin to napsal krásně, tenhle idiotský zákon , refirmative action tu dlouho byl a stále je, i když se, naštěstí, uplatňuje čím dál míň.
Například, když jsme bydleli v San Diegu neměl naš obvod pošťáka, když zrovna někdo měl míň práce, tak mu přidali kus našeho obvodu. V našem domě bydlela paní, která o tu práci moc stála. A tak se posuzuje: je žena - plus, sloužila v armádě - plus. Byla ve Vietnamu, další plus. Ale je bílá, a oni musí přijmout černého, aby naplnili percentuální kvótu. Takže - litujeme paní, máte špatnou barvu. A ejhle, je tu diskriminace, úplně na hlavičku postavená a nežalovatelná, protože to stanovuje zákon. Zkuste to provést černochovi!
To je jeden příklad který znám.
A dál, je pravda, že Američané přivezli otroky, ale taky je pravda, že je kupovali od kmenových náčelníků, kdyby je chtěli lovit, byla by z toho válka s kmenem a na to neměli dost sil. Takže, jaképak přivlekli násilím? Jistě, těm postiženým se to nelíbilo, ale mně se taky spousta věcí nelíbí. smilies/wink.gif
No a konečně, můj praprapradědeček byl válečný zajatec, Turek. Byl tím pádem nevolník, otrok, nazvěte to jak chcete. Jistě je spousta takto "postižených", a nikdy jsem neslyšel, že by snad někdo hledal nějaké výhody z toho vyplývající.
Ale abych se vrátil k tématu, tohle mělo být o něčem jiném, černoši tam byli jen jako příklad.
Celý problém je v tom, že je spousta těch, kteří se prostě nezařadí, teď si dovolím pro zjednodušení napsat "mezi slušné lidi". Nechtějí, byli vychováni tak, že prostě ani jinak žít neumějí. Může to být kdokoli, cikán, černoch, Mexičan, ale máme tu taky white trash, "bílé lidské odpadky", na barvě kůže nezáleží, ale bohužel ta barva je jednoduché rozpoznávání. Napsal jsem bohužel, protože na základě barvy házíme všechny do jednoho šuplete, často špatně, a další unikají, protože mají "správnou barvu". Všichni spadají do jedné společenské vrstvy, která je spokojena jejich způsobem života, žijí na úkor daňových poplatníků, a nikdo neví jak tohle vyřešit. Už vůbec nezáleží na zemi kde žijí, problém je to stejný.
A o tom celé to psaní je.
červen 24, 2010 16:09
Tak jsem si přečetl, : Michal
a taky kliknul na všechny odkazy komentáře myšky. Pokud jste to někdo ještě neudělali tady je znova adresa.http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/144394/Pravda-o-Chanovu-Dokumenty-ktere-na-vladnich-serverech-nenajdete.html#t2. Přečetl si to a čuměl jak vrána.
Ono to je totiž o Chánovu a teď budu politicky korektní, o Romech. Ale klidně tam můžete místo toho označení dosadit černé, i ty bílé odpadky jak jsem psal výš.
Mexičany bych z toho vynechal, protože nikdy jsem neviděl lidi tak tvrdě pracující jako jsou oni. S výjimkou gangů, které jsou složeny převážně z mladých, a kterým Amerika vděčí za nechutnou statistiku o počtu latino-američanů ve vězení.
To je problém který máme zrovna na talíři, co s tím? Jak je "přecedit" a těm dobrým dát občanství a ty špatné vyhnat?
červen 24, 2010 16:29
Michale souhlas : Polarka
kdyz jsem prvne prijela na Yukon, tak jsem pracovala v jednom campgroudu. Jenze pak mi rekli, ze bohuzel mne budou muset vyhodit....Proc? protoze jsem bila. A oni mohou brat jenom Indiany, protoze jinak nedostanou priplatek ktery potrebuji. A tak jsem musela podepsat papir, ze mam indianske predky. Inzeraty v novinach...kdyby se napsalo bili pouze se mohou hlasit, byl by to rasismus. Ale kdyz se napise Prvni narodnost pouze....Je to v poradku.
Jsou Indiani (tedy pardon prvni narodnost jak se tu rika) kteri jsou skveli, hodni, mili a jsou indiani kteri jsou opilci a povaleci. Ono se vubec nic rict podle barvy kuze. A tak je to u vsech lidi na svete. Vsude jsou zmetci a vsude jsou dobri lide. At maji jakoukoliv barvu......
červen 24, 2010 20:10
Paní ve Štěchovicích, kterou velmi dobře znám, : alena puntíkovaná
měla velmi nemocnou maminku. Tedy ne tělesně, nýbrž duševně.Nemohla ji nechat chvíli o samotě, musela na ni stále dohlížet, musela kvůli tomu i přestat pracovat. Maminka sice vypadala báječně - ale v hlavě to v pořádku neměla. Stalo se, že jim třeba v ledu v mrazu a sněhu někam zdrhla, přičemž na sobě měla jen šatovou zástěru, byla to chvilka, kdy byli všichni doma. Okamžitě se zorganmizovala pátrací akce a nakonec našli babku, jak si to štráduje po silnici ku Praze s tím, že šla za kamarádkama sbírat jahody. Nebo ta dcera skočila jen kousek do krámu nakoupit...přišla domů a našla babku v slzách a polomrtvou strachem, domnívala se totiž, že ji všichni opustilia onaže tam zemře sama. A takovýchto příhod bylo "neurékom" a byly pomalu na denním pořádku.Babka byla kolikrát horší než malé dítě, pořád ji musel někdo hlídat a dozírat na ni - chvíle nepozornosti a malér byl na cestě. Tak si ta paní zažádala o příspěvek na péči o bezmocnou matku. Nebyli cikáni, takže pochopitelně dostali houbeles. Komis usoudila, že je-li babka schopna chůze, tak, že bezmocná není. A neměli šanci. Ta paní je prodavačka /ta dcera/, je rozvedená a v té době vychovávala své dvě dcery, z nichž jedna byla na gymplu a druhá v učení. Byla to naprosto šílená situace a vysvobodilo je až to, že babka zemřela. Nechtěla bych vidět ten rambajz, kdyby se tohle stalo cikánům. Jak by se na tom popásly sdělovací prostředky a vyjet bez víza bychon nemohli už vůbec nikam.
červen 25, 2010 01:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]