O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DŮCHODOVÁ REFORMA ANEB ŠETŘIT SE BUDE... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 14 červen 2010

Prosazení důchodové reformy, kterou představil šéf důchodové komise Vladimír Bezděk, bude mnohem těžší, než se čekalo. Expertní komise v obou verzích navrhuje snižování pojistného z 28 % hrubé mzdy na 23 %. Propad příjmů by kryla jednotná sazba DPH ve výši 19 %, což by se dotklo cen většiny potravin a služeb.

 

 

 

 

  • V první variantě by člověk musel odvádět z 23 procent tři procentní body na individuální penzijní účet.

 

  • Ve druhé variantě by všech 23 procent odváděl do státního pilíře, ze svého by si ovšem mohl další tři procenta spořit na individuálním penzijním účtu. Pokud by tak učinil, stát by mu přispěl stejnou částkou. Individuální penzijní účty by v obou variantách investičně spravovaly nestátní penzijní fondy.

 

      Plány Bezděkovy komise počítají také se systémem úprav současného penzijního systému. Prvním z nich je další zvyšování důchodového věku. U žen by se navíc jeho tempo urychlilo, takže by se u nich do roku 2035 sjednotila věková hranice s muži. V návaznosti na to by se podle komise dalo uvažovat o zavedení zaměstnavatelských penzijních plánů pro riziková nebo zvlášť namáhavá povolání.

 

      Neméně důležité je v plánech komise i snížení stropů pro placení pojistného. V současnosti se platí do výše šestinásobku průměrné měsíční mzdy, komise navrhuje snížení na trojnásobek. Po startu reformy, o kterém komise uvažuje v roce 2015, by se také měla zrušit doživotní výplata vdovských a vdoveckých důchodů. To se ovšem netýká důchodů přiznaných do té doby. Změny by se ovšem dotkly i osob, kterým byl přiznán invalidní důchod. Komise počítá s tím, že by se pravidelně prováděla aktualizace definic invalidity a před přiznáním invalidního důchodu by se vždy posuzovala možnost efektivní rehabilitace. Vládě by se omezila možnost stanovovat vyšší procento valorizace důchodů a do roku 2025 by se přešlo na cenovou valorizaci.

 

 

      Vytvořit funkční důchodový systém, který bude ekonomicky únosný, sociálně spravedlivý a přitom politicky prosaditelný je úkol nadlidský, o tom není pochyb. Uvidíme v nejbližších dnech, týdnech měsících - jak bude konečná varianta vypadat. Jedno je totiž jisté - bez reformy to nepůjde...

 

 

Jaký je váš názor, případně - jak byste to řešili vy,

kdyby to bylo ve vaší pracovní náplni?

 d@niela

 

 

Komentáře (235)add feed
2025??? : alena puntíkovaná
ttak to už je mi fuk...to už budu mrtvá.
červen 14, 2010 23:23
Blbci jedni, : Michal
já ztratil práci když se mi blížilo 63, a to je věk kdy už mně nikdo nezaměstná, aspoň tady v Emerice, a nedomnívám se, že je to doma v Česku jinak. smilies/cheesy.gif
Takže jsem šel do předčasného důchodu. Naštěstí hranici ještě nezvedli. Co budou lidi dělat? Mládí v pr***, do důchodu předaleko a práce pro stařečky není a nebude. smilies/cry.gif
červen 15, 2010 01:07
Ono by se Michale možná nechalo nějak rozumně pořešit : wendy
jenže v ČR je jedna doposud stálá obava - co by šlo do nějakých fondů, tomu hrozí vytunelování. A o převodu do soukromých rukou se i uvažuje.
Proto si o tom se zájmem přečtu, protože se to bude týkat naší mládeže, své úspory si ale ze všechn fondů vyberu a zakopu je doma pod hrušku...
Doposud zdatní lidé mezi 50 a 60 lety, kteří přišli o práci, mají smůlu u vás i u nás, většinou. Kdo má nějakého koníčka, hlídání vnoučat, peněžitou zálohu, to ustojí. Ostatní - pro ty to bude holt těžší.
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 08:06
ne, že hrozí : alena puntíkovaná
ten fond BUDE vytunelován, to je celkem jistota. Fond s penězi na důchod tu byl - a stále ještě je. Nejen, že tam byl dostatek peněz - ale byl jich dokonce i menší přebytek. Vytunelovala ho vláda, neboť z něj brala peníze na jiné věci - a už je tam nikdy nevracela. Kde je záruka, že další vlády nebudou dělat totéž? No tak vláda bere peníze, kde se dá - pochopitelně, že se začíná u lidí, kteří se vcelku nemůžou moc bránit. Invalidní důchody? No tak ty cvikánům nevezmou .- odeberou je lidem, kteří jsou slepí, chromí, upoutaní na lůžko, a podobně - hlavně nesmějí být schopní lítat někde po ouřadech a po soudech. Vdovské důchody...škoda mluvit, když zemře živitel rodiny, tak je ten druhý rodič naprosto v háji. Alimenty nedostane - protože byl ženatý/vdaná, to sirotčí je tak nepatrné, že ani nestojí za to o něm mluvit. Rodina s dětmi, nebo dva staří důchodci toho moc neušetřej, takže o nějakých úsporách nemůže být ani řeči. Určitě se časem usnesou - že i ten sirotčí důchod je zbytečnost. Placení si studia. No - hlavně, že všichni tihle frajeři, co o tom rozhodují, sami vystudiovali zadarmo. že by snad chtěli za svá studia - díky nimž jsou tam kde jsou - dodatečně zaplatit? Takže budou studovat jen bohatý dětičky - chudý - sice nadaný a chytrý , ne, protože to jejich rodiče prostě nezaplatěj. I za rRakouska, za první republiky - I VE STŘEDOVĚKU!!!! - existovala pro chudý děti možnost, jak vystudovat. Viz. Mistr Jan Hus. Tenkrát to teda platila církev. No dneska církev nezaplatí nikomu nic, naopak kouká, komu by co sebrala. Moje máma, například, vystudovala za první republiky obchodní akademii na tzv. "chudej atest". Jo, musela mít určitý průměr známek - což pro cghytrý a nadaný dítě není problém. Ovšem tento stát bude nyní dávat přednost blbečkům, jejichž rodiče budou bohatý a budou třeba i ochotný pustit chlup, bude-li jejich děťátko totální debil, nebo takovej gráz.l, že by ho za normálních okolností, každá škola vylila.
Teda, nikdy jsem nevěřila, že tohle někdy řeknu....zlatý komunisti!!!!
červen 15, 2010 08:32
Aleno, vidím, že tvoje depka pokračuje, : Myška
a paměti valem ubývá. smilies/cheesy.gif
červen 15, 2010 08:42
hiolka neubývá, : alena puntíkovaná
pamatuju si dost.
červen 15, 2010 08:44
Se zvoláním "Zlatí komuinisti" teda nesouhlasím, : wendy
ale v mnohém jiném má Alča pravdu, to je prostý fakt, přes to vlak nejede. Ale Aleno, holka, nesmíš o tom tak zuřivě přečmýšlet a pořád to rozebírat a zanášet se tím, ono by to pak vážně bylo na vážnou depku...
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 08:51
Neříkám, že Alena v mnohém nemá pravdu. : Myška
Ale velebit komunisty - to je silná káva!
červen 15, 2010 08:54
Zlatý komunisti?????? : Jel
O studiu na škole rozhodoval uliční výbor (jaký měl složení si umíme představit)
O tom, jestli může na potrat, rozhodovala komise, která zkoumala příjem, vyjadřoval se zaměstnavatel...
V nemocnici jsem jako dítě ležela na pokoji se 14 dospělými a bylo to strašné, na návštěvu se chodilo jen ve středu a v neděli od 3 do pěti. Máma uplácela sestřičku, aby jí pustili za mnou. Dnes jsou návštěvy po celý den, pokoje po třech a televize není vyjímkou.
Jak říkal Kraus, masna vypadala jak věšák na kabáty.
Životní perspektiva bylo vdát se a mít děti. OPBH, cvičení pro případ jaderného výbuchu, povinný pionýr, trapný tuzex.....
A sopousta jinejch hrůz, který dnes neplatí....
červen 15, 2010 09:07
Myško, ale hrozí tady jedno nebezpečí : wendy
se vzrůstající nahvězdičkovaností lidí by mohlo podobných výkřiků přibývat, neboť lidé mají obecně tendenci vytěsňovat z paměti to špatné, to je psychologický fenomen.
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 09:07
já je nevelebim : alena puntíkovaná
ale tohleto by si nikdy nedovolili
červen 15, 2010 09:07
omlouvám se za překlepy : Jel
ale "zlatý komunisti" mne prostě rozčílilo. I když je to neomluvitelné.
červen 15, 2010 09:08
no, doufám, že Issová s Mádlem : alena puntíkovaná
už začali šetřit, aby po padesátce nechcípli hlady.
červen 15, 2010 09:14
Puntíčku :-)) : holubinka
před 20ti lety mi zemřel manžel - živitel
celou dobu jsem sama a živím dceru...a nemám pocit, že bych byla v háji....jo, 8 hodin nedělám....spíš 10-12, ale zvládnout se to dá i bez " živitele"
červen 15, 2010 09:15
ale bereš vdovskej a sirotčí důchod : alena puntíkovaná
není to žádnej zázrak, ale zaplatí ti to třeba nájem. Tak tohle ti teď seberou.
červen 15, 2010 09:17
Holubinko, : alena puntíkovaná
já živila sama dvě děti a tak vím, jak je každá koruna dobrá.
červen 15, 2010 09:18
puntíkovaná, : Kačka
a ty máš manžela, dospělé děti, byt a dům. Tak co tě žere?
červen 15, 2010 09:21
musíš dělat dvanáct hiodin denně, abys vás uživila? : alena puntíkovaná
A uvědomuješ si, že o ty čtyři hodiny okrádáš svý vlastní dítě - který krom tebe, nikoho jinýho nemá? Hrdinko! Nemluvě o tom, že po dvanácti hodinách práce jsi vyřízená a potřebuješ si odpočinout a vyspat se, tak to tvá dcerka taky nemá moc šance na to, že se dočká toho, že si s ní budeš třeba hrát, učit se s ní a podobně. Teď budeš zajisté vykládat jak to, ty Lýdie Korabelniková, krásně zvládáš a nikdo netrpí. Bohužel, to, že se mýlíš, pozbnáš až bude pozdě. Nic zlýho ti nepřeju, ale z vlastní zkušenosti vím, že v určitým věku - a specielně v této době - musíš děti hlídat jak ostříž...-.což při veljkým pracovním vypětí prostě nejde.
červen 15, 2010 09:24
dům nemám, bydlím v bytě : alena puntíkovaná
nic mě nežere, ale neměla jsem vždycky manžela a neměla jsem vždycky dospělé děti.Postarala jsem se o své děti a vychovala je. Ale vím, co mě to stálo. Nemluvím o penězích, mluvím o čase, o práci a o zdraví. Vdala jsem se podruhé ažpoté, co děti vyrostly a osamostatnily se. Byla to fakt šichta a já tohle žádný mámě nepřeju. A přijde mi sprostý , že stát hodlá nahradit peníze, které sám rozkradl tím, že okrade lidi, kteří se mohou nejmíň bránit.
červen 15, 2010 09:29
... : katka*
Hele holky, nehádejte se. Je pravda že za komančů jsme měli jistou práci od 18 do důchodu, školy zdarma zdravotnictví taky... ale o úrovni už diskutovat nebudeme...
Na důchod si spořím už od 30, otázkou zůstává, jestli moje pracně odkládané peníze budou mít i za těch x let stejnou hodnotu... Bojím se, že jestli přijdu o místo - jestli najdu nové, zatím mi bude 40 ale co za 10 let? Staré a neperspektivní lidi nikdo nechce... Uvidíme, zatím to beru tak, že nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko...
Toho školného se dost obávám, kluk má našlápnuto a plánuje VŠ... jak to uplatím, to nevím...
prý to ale nemá být víc než 10tis za semestr... tak to snad nějak naškudlíme...(ale není to konečná částka, že) smilies/sad.gif
červen 15, 2010 09:31
ono Katko to není jen školný : alena puntíkovaná
krom toho, že budeš kluka živit a šatit, zajisté nebude do tý školy chodit jen s notýskem a propisovačkou. Bude potřebovat spoustu věcí - které taky budou něco stát, že?
červen 15, 2010 09:33
Jo, jasně : Máňa Š
Já si dokonce přesně pamatuji, že za komunistů jsme měli jen černobílou televizi s úhlopříčkou 32 cm. Fuj!
A auto bez ABS i bez airbagů. Fuj!
červen 15, 2010 09:35
No, já auto neměla nikdy : alena puntíkovaná
a televizi jsme měli barevnou - ruskou - na půjčku, pravda. A co je to ABS? Já neřímkkám, že to za těch komančů byl nějakej ráj nebeskej...ale tohleto, co teď si prostě nedovolili
červen 15, 2010 09:39
... : mia
chtít posunout věkovou hranici odchodu do důchodu může jen člověk, který se v životě neživil rukama. Copak může dělník od stroje, kameník, zedník, pokladní v marketu dělat do těhle let?? lidi nejsou stroje , organismus má prostě svůj limit. My dokud jsme byli mladší, neznali jsme volné soboty a neděle, dovolené. Ale fakt se to na člověku podepíše.
červen 15, 2010 09:44
puntíčku : holubinka
do hrdinky mam fakt daleko smilies/wink.gif

když byla dcera menší, dělala jsem do 16, pak jsem si s ní hrála, učila a pod, ve 20 jsem opět mohla v pohodě sednout k PC..takže nemám pocit, že by strádala

no...a teď je jí 21, studuje .... a fakt nestrádá smilies/grin.gif

ono to jde zařídit, když se chce
červen 15, 2010 09:54
mio : holubinka
nedělám fyzicky, ale už se těším, jak budu v 65 vyžadovat doklady v brailově písmu, záda už nenarovnám a díky skleróze si nový zákony nebudu pamatovat smilies/grin.gif
ale jinak to fakt nejde, pokud nemá jít stát do kopru
červen 15, 2010 09:56
... : Sandra
Jaký je univerzální recept pro ozdravění důchodového systému nevím a naštěstí to řešit nemusím. Musí totiž v sobě obsahovat prvek, který lidi ochrání před jejich vlastní nezodpovědností a hloupostí i třeba proti jejich vůli a to je sakra nelehký úkol. O tom, že jde důchodový systém do kopru a že peníze na důchody nebudou se tu hovoří již nejméně 10 let, jen co si pamatuji (přičemž to spíše tipuji na to, že problém začal být zřetelně jasný už nějak krátce na začátku 90. let)a i za těch 10 let měl každý spoustu příležitostí si našetřit (pokud se bavíme o zdravých lidech. Vím, že je těžké něco dávat stranou, když v některých regionech se dělá za něco okolo desítky, ale marné, buď se musím ještě víc uskromnit, nebo se musím snažit vydělat víc...nebo si holt nenašetřím a spolehnu se na to, co mi pak připadne od státu, ale s tím vědomím, že to bude skutečně almužna a že ve srovnání s tím byl ten můj celoživotní desítkový rozpočet luxusním nadstandartem.) Pro mně osobně z toho plyne, že už teď si šetřím na důchod u spolehlivé instituce, které věřím. K 500Kč měsíčně mi stát připíše 150Kč, za 15 let mohu polovinu úspor vč. státního příspěvku vybrat a investovat do něčeho výnosnějšího. Další část peněz mít uloženou v akciích a ideálně zakoupit nějakou nemovitost, ze které mi měsíčně potečou peníze- kupř. hodně lidí má byt a chatu, tak se odstěhovat na chatu a byt pronajmout. No a zbytek peněz mít uloženo ve zlatě a známkách, které si strčim do malého pytlíčku do podprdy až z této republiky budu muset urychleně zdrhnoutsmilies/smiley.gif

No a k poplatkům na VŠ, o kterých se zmínila Alenka- já přiměřené placení na VŠ podporuji, i s tím vědomím, že si část svého nynějšího studia budu muset zaplatit a že jednou budu muset zaplatit vzdělání svým dětem. Argument- oni vystudovali zadarmo, tak se jim to rozhoduje o jiných, neberu, to by se nezměnilo nikdy nic! (A i ti poslanci mají děti, vnuky, nežijí ve vakuu, aby se jich to nedotklo.)Navíc těch 20 tisíc za rok, o kterých je řeč, si i podprůměrně ohodnocený student s přehledem vydělá za 3 měsíce letních prázdnin. Samozřejmostí by ovšem mělo být, že ty peníze zůstanou ve školství a BUDE TO TAM VIDĚT a dále by reforma měla být provázená systémem půjček, jako je to v zahraničí a stipendií (mmch. Alenko, sociální stipendia jsou na všech školách už teď a prospěchová na většině škol také.)Pokud má to naše vysoké školství k něčemu vypadat, tak nutně potřebuje peníze, kterých se mu již hodně dlouho nedostává a v době škrtů a utahování opasků se mu asi jinak než příspěvkem od těch, kteří na vysoké úrovni vysokých škol mají bezprostřední zájem = studentů,dostávat nebude.
červen 15, 2010 09:58
Studenti volili TOPku : wendy
která má školné taky v programu, tak to ustojí i ti budoucí studenti, ne ? Nedá se nic dělat.
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 10:13
wen : mia
moje dcera volila Topku i s tím vědomím, že chtějí zavést školné. smilies/wink.gif
červen 15, 2010 10:15
Ani se nedivím : Hani
že nejsou peníze. Když pominu ostatní, tak mi leží v žaludku dvě věci: Když je někdo celý život na dávkách, z čeho jak procentuelně se mu platí důchod, když nemá odpracovaná léta ? !! Dále-v současné době je trend svobodných matek žijících ale s otcem dítěte. Matky dostávají různé příplatky a doplatky jako samoživitelky, kterými de facto nejsou. A že jich je! Je to prostě výhodné, tak co...stát dá. A to je jen zrnko písku v celé hromadě, na kterou ale platí ti, co pracují. Ale pro vládu je jednodušší právě jim zase odebrat než odebrat jinde-to by bylo hned hlášek o diskriminaci a utlačování...
červen 15, 2010 10:30
mio - a asi nebyla sama, to je to studentské nadšení, známe to : wendy
ono to nějak dopadne...rodiče, půjčky...pokud s tím právě nebojují, je rozhodování o to lehčí. Jenže - život je boj. Přeji všem hodně sil - já už mám skoro dobojováno...
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 10:37
je to tak i jinde : holubinka
ve Velké Británii je důchodový v současnosti 65 let pro muže a 60 let pro ženy, dochází však k postupnému zvyšování důchodového věku a v roce 2020 budou ženy odcházet do důchodu rovněž v 65 letech, v roce 2024 bude důchodový věk činit 66 let, v roce 2034 bude činit 67 let a v roce 2044 bude dokonce 68 let
v Norsku je důchodový věk 67 let pro muže i ženy
na Islandu je důchodový věk činí 67 let pro muže i ženy
v Dánsku je důchodový 65 let, postupně se však zvyšuje na 67 let od roku 2024 pro muže i ženy
v Německu činí důchodový věk v současnosti 65 let pro muže i ženy, dochází však k postupnému zvyšování na 67 let, bude platit pro muže i ženy narozené v roce 1964 a později
v USA je důchodový věk 66 let pro muže i ženy, postupně se však zvyšuje na 67 let


červen 15, 2010 10:38
a to jako tvoje dcera : alena puntíkovaná
bude chodit při studiu makat, aby ho zaplatila - nebo to budeš platit ty?
červen 15, 2010 10:42
já budu do pětašedesáti klidně dělat : alena puntíkovaná
...ale ono jaksi není kde. Kdyýž po padesátce...co po padesátce - po čtyřicítce - sháníš práci A JSI ŽENA!!!!! - tak máš smůlu, jsi příliš stará.
červen 15, 2010 10:44
Ali : mia
to byl asi dotaz na mmě viď? dáváme jí pět tisíc měsíčně, na ostatní si vydělává. Taková byla dohoda, když šla na studia a byla to ona kdo s tím přišel první.
červen 15, 2010 10:49
my? : alena puntíkovaná
takže nejsi samoživitelka.
červen 15, 2010 10:59
smarja, : mura1
to je zas diskuze smilies/smiley.gif

školy zdarma zdravotnictví taky...

samozrejme, ze nebyly zdarma. copak jste neplatili dane? akorat, ze jste nemeli rozepsany, co je zdravotni, co socialni a co ten zbytek

Alimenty nedostane - protože byl ženatý/vdaná, to sirotčí je tak nepatrné, že ani nestojí za to o něm mluvit.
ale bereš vdovskej a sirotčí důchod. není to žádnej zázrak, ale zaplatí ti to třeba nájem

aleno, prosim te, jak se spolu srovnavaj tyhle 2 tvy vyroky?
červen 15, 2010 11:01
puntíčku : holubinka
pokud byl ten dotaz i na mě, tak taky odpovím. Dcera si vybrala soukromou školu
mohla bych jíškolu platit, ale neplatím. Je zdravá, ať se snaží, nikdo jí cestičku zametat nebude. Takže od prvního semestru si přivydělává na živ. list a financuje si potřeby.
A opravdu na ústa nepadá a i na zábavu má čas, i když ne tolik jako jiní
červen 15, 2010 11:02
Lýdie Korabelníková : erika
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
tedy máme ty závity zanesený neuvěřitelnýma věcma smilies/wink.gif
A co se týče důchodů od státu, tak na ty s přehledem zapomeňte, je-li vám 40 nebo míň. Je to problém všech vyspělých zemí, protože systém, zaveden po válce, jednoduše při současném a budoucím počtu (rsp. relativním počtu) seniorů nemůže a nebude fungovat. Nikdy v historii lidstva nebyl poměr produktivních a neproduktivních lidí tak nepříznivý, jako dnes. Ani ve středověku, Aleno. Jednak se každá další generace dýl připravuje na start do života, jednak se snižuje porodnost, a v neposlední řadě se prodlužuje průměrný věk.
červen 15, 2010 11:07
Jasně že nic zadarmo - zadarmo se dává jenom z lásky.... : wendy
však mně konkrétně vadí to, jak se s těmi státními financemi zachází. U nás.
Jsou děti - jinde - které si o studiu nemohou nechat ani zdát a musejí už místo do školky chodit do práce, že. Ať se tu děje co se děje, proti nim se máme jako čuník v obilí...sice to ty negativní jevy ani omylem neomlouvá, ale nesmíme zapoomínat na to, že vlastně patříme na Zeměkouli mezi vyvolené. Můžeme nadávat, snažit se něco změnit - ale neměli bychom propadat nějakým depresím.
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 11:12
Ali : mia
ano my,jsem vdaná. Pokud bych byla samoživitelka studovala by při zaměstnání nebo za pomoci studentských půjček to bychom řešili až by situace nastala. Vysokoškolské studium už není standart , nemyslím, že by na něj měl zcela přispívat stát. Vidím to i v tom, kolik dětí si prodlužuje mládí a pak odpadne v prvním, druhém ročníku, zneužívá se toho./ Na střední školy v podstatě totéž , za nás s trojkou se už na střední nikdo nedostal, dnes se tam hlásí normálně. /
červen 15, 2010 11:14
Já chápu, : Ája
že je nutné něco udělat. Chápu, že ty peníze nepadají samy z nebe. A sice z toho neplesám, ale chápu i to, že to bude bolet, aby se něco stalo. Ale co nechápu a co se mi hodně nelíbí - třeba tomu jen špatně rozumím - ale - esli teda SNÍŽÍ odvody a ZVÝŠÍ DPH, tak - jestli tomu dobře rozumím, tak já - zaměstnanec, platící odvody na tom budu plus mínus stejně - odvedu míď, zaplatím vyšší DPH na všem, co si kupuju, ok. Ale ti, kteří to odnesou, jsou současní důchodci! Protože jim se žádné odvody nesníží a pouze budou mít všechno dražší! A tohle je věc, která se mi hrubě nelíbí - nepřipadá mi fér, aby dluh, který se tedy týká budoucích generací, financovali současní důchodci - a to tak, že se jich to jako skupiny dotkne ze všech nejvíc! Nejsem ekonom, nerozumím tomu, ale tak jako mi nějak není jasné, proč - když chybí peníze, tak se SNÍŽÍ odvody?? A sníží stropy pro odvody?? Aby jako náááhodou ti nejbohatší z nejbohatších, na jejichž životní úrovni se ať takový, nebo makový odvod nijak nepromítne, nezaplatili příliš?? Tomu nerozumím...
červen 15, 2010 11:19
A ještě jeden příspěvek... : Ája
jen tak pro zajímavost - jakým způsobem byla zajištěna péče o "důchodce" za císaře pána - měla jsem možnost nahlédnout do kupní smlouvy na chalupu mezi otcem a synem. Podotýkám - týkalo se to chudé horské chalupy, kde byla vždy bída a obživa tvrdá a těžká. Otec a s ním i matka měli dle této smlouvy nárok na toto: syn převzal otcovy dluhy; měli nárok na vlastní postele a ponechání si vlastního nábytku (podotýkám - v té chalupě byla 1 (!) obytná místnost); měli nárok na světlo a otop; měli právo držet si kozu a slepici, přičemž krmení pro kozu musel obstarat syn; měli právo na osázení určité plochy políčka bramborami, přičemž místo si mohli vybrat sami - osázení, hnojení a sklizeň musí zařídit syn; otec měl právo příst na kolovratu. Nevím, zda si to pamatuju všechno, ale ještě tam bylo, že v případě, že by rodiče nevyužívali tato svá práva a např. bydleli jinde, přináležela jim od syna jakási roční renta.
Takhle se mladí museli postarat o rodiče. A nevím, tak nějak z toho mám možná lepší pocit, než ze současné doby, kde se každý náááramně diví, že by měl nedejbože přispívat na něčí důchod... Dobře, opravuji - ne každý, ale někteří :-)
červen 15, 2010 11:25
ještě - : Ája
ta smlouva byla z roku 1911
červen 15, 2010 11:26
tak jsem si vzpomněla a našla to: : andrea2
Byla jsem dnes kvůli zaměstnání, které mi bylo nabídnuto místním podnikatelem - recepční v kempu na Rabyni. Vy jste se na mě tuhle obořili, když jsem se dovolila zpetat, kolik jako té účetní ten dotyčný pán hodlá zaplatit...on to totiž na rovinu neřekl, s tím, že se jako dohodnou posléze a že mi vlastně do toho nic není, když o to místo neusiluji já.
No tak kočičky tak taková ta "pžáttelská dohoda na místě" vypadá takto - konkrétně v té recepci. Čtrnáctihodinové směny - od osmi od rána do deseti do večera. Žádná pauza na oběd - protože ani zádný oběd nebo něco takového není.
Žádné závodní stravování, stravenky nebo něco podobného. Pěkně si musíte koupit jídlo v krámě a dovézt si ho - nebo platit v "jeho restauraci" jeho nehorázné ceny. Jste v takové boudě, kde není ani záchod. Ten je sto metrů od boudy a když tam chcete jít, musíte si sehnat někoho, kdo by za vás počkal v recepci.
Za tohle všechno dostanete pět set korun na den - tedy na těch čtrnáct hodin - jak počítám , tak počítám, jsou to tři pětky na hodinu...po zdanění budu asi muset i něco doplácet. Počítám, že mě chtěl asi zaměstnat načerno, aby za mě nemusel platit pojištění. Prostě "podnikatel roku".
Takže já teď kašlu na nějaké zaměstnání a vyvinu velké úsilí, abych mohla tento stát legálně okrást.


No, tak počítám: 2,5 tisíc týdně tj. 10 měsíčně. Podle všeho na ruku, protože načerno. To je poměrně běžný plat při zaměstnání, kde se nic moc nedělá. V boudě, kde asi přijímáš turisty, se nejspíš moc nesedřeš(to píšu v dobrém!!!), stejně tak asi nebudeš kmitat jak barevná.
těch 100m na záchod se dá párkrát za den snad ujít, ne?
Stejně tak si nemyslím, že je běžné, abhy ti šéf platil jídlo. Svačinu nebo oběd si přeci můžeš vzít z domova, nemusíš si to kupovat hotové za "nehorázné ceny".
Jsem přesvědčená, že to už bude nejspíš obsazené, protože podle všeho to je docela dobrá zašívárna - práce nenamáhavá, nenáročná, při které se dá něco dalšího i dělat (číst si, učit se, atd.).
Tak hledej dál, třebas ti někdo nabídne jednou tolik smilies/smiley.gif
anebo se snaž okrádat stát, jak jsi vtipně napsala - pak se nedivím, že ti voněj komunisti!

červen 15, 2010 11:29
Ájo : erika
je ekonomicky rozumnější zatížit spíš spotřebu, než práci. Proč? Protože to zvyšuje motivaci pracovat. Vem si třeba početnou skupinu spoluobčanů, parazitujících na dávkách a přemýšlej, jak vůči nim zvýhodnit ty, co makaj, když současně potřebuješ naplnit státní kasu. Donekonečna pořád víc ždímat ty pracovité? Až jim zbyde tak málo, že si řeknou, že to nestojí za to, přičemž ti, co z jejich odvodů žijí, jsou pořád vysmátější? To samé se týká přídavků na děti. Jak znevýhodnit ty, co si z toho udělali výdělečnou činnost na úkor daňových poplatníků? No přece snížit přídavky a zvýšit možnost daňových úlev pro rodiče, co svoje děti živí sami.
červen 15, 2010 11:45
Věc je velice jednoduchá a prostá. : Milan
Když nejsou děti, nebude na důchody nikdo vydělávat.
Populační deprese nutně a neodvratně zničí důchodový systém.
A nejde samozřejmě jen o důchodový systém a to, že do něj nebude dost lidí sypat peníze, aby se z něj stále mohlo vyplácet.
Jde také o ty ruce potřebné k péči o staré lidi. Méně dětí znamená za pár let méně pracujících lidí. Tedy i méně lidí pracujících ve zdravotnictví, v sociálních službách, v dopravě, v obchodu, v údržbě domovního fondu a infrastruktury... Prostě nejen že nebude dost lidí na to, aby se důchodcům platily penze, ale nebude dost lidí ani na to, aby se o důchodce starali a aby jim zajišťovali kvalitu životního prostoru.
Populační deprese prostě nutně a nedovratně vede k civilisační regresi.
Zkušenosti Nizozemí, Belgie, Francie, Švédska atd. atd. ukazují, že ani formou imigrace to dlouhodobě řešit nelze.
Jsem velmi zvědav, jak to budou řešit Číňané, protože ty čeká mnohem větší problém než nás. A asi i dřív.

červen 15, 2010 11:46
Miklá Andreo : alena puntíkovaná
dělá se čtrnáct hodin denně - a tobuď dva dny, nebo tři dny v týdnu - takže týdně tisícovka - až patnáct set. Takže měsíčně 4 - 6 tisíc. Ty za tohle fakt pracuješ? A stačí ti to?
červen 15, 2010 12:13
něco by se udělat mělo ... : Zdena
představte si, že jedna z pejskařek mi důvěrně sdělila, že její sousedka (romka) se dohrabala k důchodu, moc toho v životě nenadělala a dostala důchod přes deset tisíc, což ona, která dělala celej život nemá, ani po různejch valorizacích. Nechtělo se mi tomu věřit, a tak jsem se pídila a víte, že je to možné. On se v takových případech vypočítátá důchod ze státem určené průměrné mzdy, takže zhruba z 24 000,- Kč. Což normální smrtelník určitě neměl, alespoň z mého okolí kromě majitele firmy nikdo. smilies/cry.gif
červen 15, 2010 12:13
andreo : alena puntíkovaná
sto metrů na záchod je pro mě příliš daleko. Já to ujdu tak za deset minut. Takže deset tam, deset zpátky, deset minut, než vykobnám potřebné a umyju se - t.j. půlhodina. Takže tam lidi budou čekat půl hodiny než se vyčůrám. Jistě budou nadšený. Nehledě k tomu, že to jsou zájkladní hygienické nezbytnosti, které v každém slušném podniku prostě MUSÍ BÝT PORUCE. Dále nejde pouze o svačinu. Při čtrnáctihodinové pracovní době musí jít přinejmenším - a to jsem hodně skromá - o dvě jídla. Podle zákona se zaměstnavatel MUSÍ!!!! postarat o jídlo a nápoje pro své zaměstnance - buď formou závodního stravování, nebo stravenkami. Každopádně zaměstnavatel část tohoto stravování hradí. V závodce tě lístek na oběd stojí nejvýš tak dvacku. V tomto podničku stojí KAFE pětačtyřicet korun! Takže bych prakticky dělala jenom na jídlo, které bych mu mjuselo v plbné ceně zaplatit. Mikrovlnka tam není, vařič taky ne.Ale to místo je furt volný - on mi volá třikrát denně - já ti na něj dám kontakt a můžeš z fleku nastoupit - jo, kolikže to umíš jazyků??? On je vyžaduje - aspoň tři - já mluvím šesti.
červen 15, 2010 12:22
andreo : alena puntíkovaná
jistě opracuješ - kolik máš na hodinu? Jistě míň než třicet korun - když se ti ty podmínky zdají tak úžasné - jak říkám, pořád má volno a pořád shání lidi. Je to flákárna - a ještě k tomu si zdarma užiješ jogingu, když třeba budeš menstruovat nebo když dostaneš průjem.
červen 15, 2010 12:25
Jo Zdeno, : alena puntíkovaná
já znala bývalou romskou prostitutku - sousedku mé kamarádky - která si jakožto pracovní úraz uhnala malého chlapečka. Ten chlapeček byl modrookej blonďáček, protože ho měla s Němcem./zákazníkem/ - tenkrát - za hlubokého komusimu brala na různých podporách dvatisíce sedmset korun - já byl tehdá bankovní úřednice, třicet let praxe a několik jazyků a brala jsem o třetinu míň. Dneska ona - která v životě neodpracovala ani hodinu - má přes jedenáct tisíc důchod - zatímco já, která jsem makala celej život - mám osm. Tohle vím, protože ta sousedka mý kamarádky je téměř negramotná a já jí všecky ty žádosti a papíry vyřizovala. Jako jsem tohle dělala pro všecky svoje kamarádky, které se neživily administrativou, nýbřž třeba dřely ve fabrice nebo v krámě.
červen 15, 2010 12:31
... : Sandra
zaměstnavatel se rozhodně NEMUSÍ postarat o jídlo pro své zaměstnance a dokonce jsem nepracovala nikde, kde by to zaměstnavatel řešil. Ani můj manžel svým zaměstnancům jídlo neplatí a nevím, proč by měl, od toho jim dává plat, aby si mohli něco koupit, nebo si uvařit doma do foroty.
"Co se týče povinností zaměstnavatelů ve vztahu ke stravování zaměstnanců, tak zákoník práce pouze stanoví, že zaměstnavatelé jsou povinni umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování, přičemž tuto povinnost zaměstnavatel nemá vůči zaměstnancům vyslaným na pracovní cestu. Pojmem umožnit stravování je nutno rozumět například úpravu pracovní doby tak, aby se zaměstnanci mohli stravovat apod. Zaměstnavatel tedy není podle zákoníku práce povinen zaměstnancům stravování zabezpečit. Samozřejmě řada zaměstnavatelů, a to především zaměstnavatelů s větším množstvím zaměstnancům, stravování zabezpečuje. Je pak na zaměstnanci, zda-li této možnosti využije nebo ne."
červen 15, 2010 12:39
Eriko, : Ája
jo, rozumím... Ale důchodci nejsou paraziti. A jejich spotřební koš činí hlavně věci, na kterých je dnes DPH 9% - totiž jídlo, pak také léky. OK, nechť se zvýší třeba ještě více ta horní sazba, protože z této sazby toho důchodci platí relativně méně, než lidi v produktivním věku. Nebo třeba existuje i nějaký jiný model, co já vím - daň z luxusního zboží, nebo nevím, co dalšího. Ale aby v podstatě jediní, kdo opravdu citelně pocítí v tuto chvíli reformu, byli stávající důchodci, protože se jim zdraží to, co nejvíce kupují, totiž jídlo, to mi připadá drsné. Odmítám strčit do jednoho pytle důchodce a parazity.
A snižovat strop na odvody... no nevím, myslím si, že těm, co na ten strop dosáhnou nebo jej překročí, by neubylo, to mi připadá prostě nemorální. Solidarita přece musí být! Tenhle model mi připadá nejvýhodnější pro horních 10 tisíc, na úkor důchodců. A to je věc, která se mi nelíbí.
červen 15, 2010 12:41
ne platit ho kompletně : alena puntíkovaná
ale zajistit jeho dostupnost, a to ve smyslu jak v místě zaměstnání, tak i cenové dostupnosti. Jinak, všude, kde jsem pracovala, bylo buď bufet, nebo závodka. Pokud jsem pracovala v ve veřejném stravování /hotely/ dostávali jsme 1 teplé jídlo denně - při osmi hodinách - dvě teplá jídla - při dvanácti hodinových směnách. Platilo se asi tak patnáct korun za stravenku, zbytek hradil zaměstnavatel.Každej slušnej podnik má kantýnu, kde si lze jídlo koupit. Nebo zaměstnanci dostávají stravenky, něco platí zaměstnanec, něco podnik. Je mi líto, tak to funguje všude - teda kromě vašeho podniku a kempu na Rabyni. Jo a kolik těm zaměstnancům platíte? Třicet kaček na hodinu? Nejsi ty příbuzná toho chlápka z tý Raqbyně?
červen 15, 2010 12:46
Když nebudou děti, nebude mít nejen na důchody kdo vydělávat : wendy
a protože přibývá počet asistovaných reprodukcí, udělá se co - no ano - zdraží se tento proces. Je to kšeft. Kde je poptávka, tam nabídka podraží. I proto bych chtěla, aby ruka trhu ve zdravotnictví moc nešmátrala.
V ČR je 15 % manželství, která jsou tímto problémem postižena, je zde 23 center AR - patříme mezi nejlepší a nejúspěšnější země - a podařilo se tak pomoci na svět už 3 milionům dětí - budoucím studentům, zaměstnancům, podnikatelům, umělcům...
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 12:47
A děti nebudou, pokud budou matky rodit : alena puntíkovaná
po čtyřicítce.
červen 15, 2010 12:48
... : Sandra
Hehe, jo, jsou tam i tací, co dělají za 30Kč na hodinu. Ti se nazývají stážisti, dřou jak koně a to, co za to dostanou projív sousední restauraci. Přesto na ty podmínky kývli, protože se chtějí něco naučit. Ostatně, když byl na stáži můj manžel, tak dělal několik měsíců dokonce ZADARMO a jídlo mu také nikdo neproplácel, takže byl považ dokonce v mínusu.
Já jsem zase dělala v hotelu na recepci, noční od 19 do 9 byla za 500Kč, denní od 9 do 19 rovněž za 500Kč. Ale byla to zašívárna, mohla jsem se tam učit, koukat na telku, háčkovat, nebo učit papuška mluvit, takže ty peníze velmi odpovídaly- nějak podobně to bude, předpokládám, s náročností práce v boudě v Rabyni.
Jestli jsme příbuzní nevím, ale je to dost pravděpodobné, když jsme evidentně jediní dva škrti na světě. Budu se muset zeptat mamky, jestli se náhodou někde v Rabyni nezapomněla:-)
červen 15, 2010 12:56
Puntikovaná, nikdo tě přece nenutí, abys to brala... : Andrea2
a když máš poloviční pracovní dobu tak je přeci jasný, že budeš mít i poloviční plat, ne?
Tak si zjisti, jestli je v té boudě zavedená elektrika - třeba by ti tam dal elektrickou konev, nemusela bys tedy si kupovat předražený kafe.
Ale - myslím, že pokud mu řekneš, že nemůžeš ze zdravotních důvodů chodit tak daleko na WC, tak tě obtěžovat už nebude a začne hledat jinde :-).

Jinak absolutní souhlas se Sandrou. Myslíš, že když tedy umíš 6 jazyků, tak ti za tuhle práci má dávat 20 tisíc? Jednoduše, tak to neber, určitě najdeš něco jiného, kde ti dají třebas zdarma jídlo, WC budeš mít pár metrů, pracovní doba 8 hodin, pauzu na oběd, bude to kousek od tvého bydliště...
No, přeju ti hodně štěstí smilies/smiley.gifa předem tedy Čest tvé práci!

červen 15, 2010 12:56
Lidi, to je pravda s tou výší důchodu pro nemakačenky? : Andrea2
sousedka (romka) se dohrabala k důchodu, moc toho v životě nenadělala a dostala důchod přes deset tisíc, což ona, která dělala celej život nemá, ani po různejch valorizacích. Nechtělo se mi tomu věřit, a tak jsem se pídila a víte, že je to možné. On se v takových případech vypočítátá důchod ze státem určené průměrné mzdy, takže zhruba z 24 000,- Kč

to snad je z nějakého vtipu, ne? Zdeno (červen 15, 2010 12:13), jsi si tím jistá?
červen 15, 2010 12:59
Ájo, : wendy
horních deset tisíc bude zvýhodňováno stále, od toho mají páky k moci, spontoři jedni...to není div naší země.
A co říkáte tomu, že divem naší země se v sobotu stal Cimrman ? Takže ne Slovanská epopej nebo sklo.
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 13:04
Aleno, přečti si Zákoník práce, ať máš jasno v povinnostech zaměstnavatele a zaměstnance. : Myška
Zaměstnavatel ti musí poskytnout přestávku na jídlo, ale stravenky ani stravování ti zajišťovat nemusí. To je jen jeho dobrá vůle, jestliže zajišťuje.
Jinak pro tebe by příjem z práce v kempu nebyl jediným příjmem, máš přece důchod. A pokud bys pracovala 3 dny v týdnu, další čtyři dny máš volno a můžeš se věnovat sobě, nebo manželovi, nebo čemukoliv jinému. Tak to tak nedramatizuj, jde jen o zákon nabídky a poptávky.

červen 15, 2010 13:06
A ty Andreo děláš : alena puntíkovaná
za třicet korun za hodinu? A jak z toho žiješ? Stáž je na to, aby sis zvýšila kvalifikaci a následně i plat - ale tohle stáž není - to je normální regulérní zaměstnání, tak nechápu, proč bych měla dostávat za svou práci méně, než minimální mzdu...za kterou dneska vlstně nikdo nedělá - nebo ty jo? Jínak to, co říkala Zdena - není vtip - takhle to tady prostě chodí. Jinak já dělal recepční v hotelu dost let - a zašívárna to rozhodně nebyla. Ne, ýže by nebyly chvíle klidu, ale háčkovat si nebo učit papouška mluvit, to jsem rozhodně nemohla. Ale jídlo jsem tam dostávala ZDARMA!!!! včetně kafe a vody k pití. Jinak já si fakt kvalifikaci zvyšovat nepotřebuju, mně bude bohatě stačit, když za slušnej plat využiuju to, co už umím.
červen 15, 2010 13:08
Jinak Andreo? : alena puntíkovaná
tady se nejdná o ploviční pracovní dobu. Jedná se o regulérních 42,5 hodiny týdně - jak stanoví zákoník práce. Akorát rozloženejch do 14ti hodinových směn. Takže pořád nechápu, proč mám mít za celou odpracovanou dobu mít jen poloviční plat.
červen 15, 2010 13:10
Jinak ten pán mě zná osobně : alena puntíkovaná
a ví, že nemůžu chodit. A přesto mě obtěžuje. Dneska už volal po pátý. Já mu už telefony neberu. Svoje jsem mu řekla - a že já si tedy servítky rozhodně neberu, to už tady víte - a víc se s ním nehodlám bavit. Jen ať si pán klidně vydělává, na to má právo - ale ne na můj úkor. A když žádnou práci neseženu - tak holt neseženu. Jsem v důchodu, tak budu v klidu doma a čumět na seriály. Nebo budu sedět na zahradě, nebo se půjdu vykoupat. Rozhodně nebudu dělat nikomu za pár kaček blbečka. Jestli si myslíš, že tvá cena je menší, než třicet kaček na hodinu, tak to místo vem. Já tam ale žádný fronty nezaměstnanejch, co by se o tu práci rvali, neviděla.
červen 15, 2010 13:15
Wendy, : Ája
já vím, že budou a že to není žádný ojedinělý přírodní úkaz... I přes svůj věk, kdy bych už mohla mít trochu rozum, jsem asi děsná naivka, ale furt mám tak nějak pocit, že to prostě MUSÍ mít někde své hranice... A aby byli zvýhodňováni na úkor důchodců, z toho se mi prostě ježí chlupy na zádech. (teda - ne že bych měla chlupatá záda smilies/grin.gif)

červen 15, 2010 13:16
Koukám, že se to rozjelo... : d@niela
Aleno, má to být přeci přivýdělek k důchodu, ne?
Ale podle všeho to není to, co by ti vyhovovalo, tudíž se na to vykašli... taky přeci nepůjdeš dělat kopáče, zubařku, uklizečku nebo programátora, když by to nebylo pro tebe to pravé... Takže holt se bude hledat dál, ne?
A on si najde někoho jiného, to už bude jeho problém.
Tak vymysli text, co asi bys potřebovala, co bys zas naopak ty byla schopná - dáme to na kudlanku a třeba se něco najde, ne?

červen 15, 2010 13:17
přesně Myško : alena puntíkovaná
ale mně jeho nabídka nevyhovuje. Ale jak říkám, můžeš tam z fleku nastoupit - má volno.
červen 15, 2010 13:18
nenajde : alena puntíkovaná
tady je to samej podnikatel, kterýmu stojej před fortnou davy zoufalců a prosej, aby pro ně mohli dělat zdarma.Hele, jkdyž si chceš koupit kvalitní zboží, taky za něj musíš kvalitně zaplatit. Když chceš kvalitního zaměšstnance, musíš mu taky slušně zaplatit. Je jedno, jestli je dotyčný v dluzích, nebo má bokem pět milionů - on platí za práci, za nic jinýho.
červen 15, 2010 13:21
Vždyť tě, Aleno, nikdo nenutí, abys tam dělala, tak správně tuto nabídku nevyužiješ. : Myška
Jsi moc hodná, že mi tu práci nabízíš. Ale já ji rovněž nevyužiju, protože za prvé bydlím daleko, za druhé to zrovna není to, co bych dělat chtěla, a za třetí nepobírám starobní ani jiný důchod, tudíž by mi takový přivýdělek nestačil.
červen 15, 2010 13:25
Myško, : alena puntíkovaná
přivýdělek je pár hodin denně za pár korun - ne čtrnáctihodinové směny a plná pracovní doba.
červen 15, 2010 13:28
dneska sama perla : mura1
Já tam ale žádný fronty nezaměstnanejch, co by se o tu práci rvali, neviděla.

tady je to samej podnikatel, kterýmu stojej před fortnou davy zoufalců a prosej, aby pro ně mohli dělat zdarma.

smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 15, 2010 13:29
aleno : mia
nechápu, že žena s takovouhle jazykovou výbavou si nedá inzerát na překlady, doučování. zkus si najít něco kde budeš závislá jen sama na sobě.
červen 15, 2010 13:29
... : Sandra
Já fakt nechápu, co se tě, Aleno, tak dotklo? Že se ti odvážil nabídnout tak málo?Tak na to má přeci právo, stejně tak jako ty máš právo tu práci nevzít, popř. ho poslat do zadele, ale tím je věc vyřízená, ne? Nač se tím dál zaobírat...
červen 15, 2010 13:32
muro : erika
to nemůžeš srovnávatsmilies/cheesy.gif
první quote se týká situaci v Rabyni, ten druhej situaci na Kudle smilies/grin.gif
červen 15, 2010 13:37
... : mamča
červen 15, 2010 13:45
Aleno, ten majitel kempu ti dával cca 30 Kč za hodinu na ruku, že? : Myška
Kdyby ti dal minimální hodinovou mzdu 48,10 Kč a odvedl sociální a zdravotní pojištění a daň, dostaneš cca 30 - 31 Kč na hodinu taky.
červen 15, 2010 13:56
pro Michala : Lulu
Michale, mojemu manzelovi je 67, tedy take v duchodu, ale praci nasel. Ona prace je, jen se musi dele hledat a nevzdavat to hned kdyz Te napoprve odmitnou. Take mu to trvalo nejaky cas, ale jde to. U nas v praci se nehledi na vek, pokud jsi schopny pozadovanu praci udelat. Mame zde jak postizene lidi tak duchodce.
červen 15, 2010 14:20
Lulu - tak by to mělo vypadat všude, ale nevypadá. : wendy
Taky nic není omluvou pro zaměstnavatele, aby bral lidi na černo, tj. platba na ruku. Jo, vydělávat se dá různě. A k Aleně - taky bych radši dělala být jí nějaké překlady, i když ani to není bůhvíjak placeno. On jí možná víc štve ten princip, než že je právě na probíraném místě závislá, že. Myslí i na další. Aleno - nemysli. Nebo se zblázníš.
smilies/wink.gif
červen 15, 2010 14:36
Michal mě zase překvapil, to levicové vidění světa je znát. : toulavej
Protože oproti Čechám jsem ve Státech viděl pracovat o hodně víc starších lidí. Jednak živnostníků ve službách a taky v obchodě jako majitele, ale i zaměstnance. Třeba takovej Wal-Mart, ten „uvítací výbor“, co vám podává vozík a zdraví vás a při odchodu děkuje za nákup u nich a přeje mějte pěknej den, to jsou všechno už dávní penzisti. V nejrůznějších návštěvnických střediscích pracuje polovina seniorů a těch návštěvnických středisek je opravdu hodně, všude, kde by se něco dalo zpeněžit, kde je něco zajímavého, šup a je stánek. A když tam nic zajímavýho není, tak se to vytvoří :-) – most, věž, muzeum. Taky v knihovnách jsou i když tam je taky hodně dobrovolníků. V některých státech jsou třeba na Rest Areách, rozdávají kafe zadarmo – nevím, jestli to nejsou dobrovolníci, ale asi ne. Správci na odpočívadlech a v kempech, mnoho seniorů. Nebo hlídka na přechodech pro děti. To jsou profese, které u nás ani neexistují.
červen 15, 2010 15:52
Ájo, každou chvíli se tu omílá slovo SOLIDARITA : toulavej
Jestli to s ní lidé myslí vážně, pak se na budoucí důchodce, kterým je dnes 40 a méně let musí složit celá společnost, tedy VŠICHNI, i dnešní důchodci. A složit se musí proto, že bude méně lidí přispívajících na důchody většího počtu důchodců, kteří už budou navíc pobírat menší důchod. A jediný způsob, jak to udělat spravedlivě je přes jídlo, které potřebují všichni k životu. Ti, co mají menší příjem, kupují lacinější, takže přispějí menší absolutní částkou a ti, co kupují dražší jídlo, přispějí vyšší částkou. Určitě by bylo možné některé skupiny obyvatel z toho přispívání vyjmout, je to věc dohody společnosti. Jestliže Bezděkova komise spočítala množství peněz, které je nutno vybrat navíc od společnosti a to odpovídá tomu zvýšení DPH o 10% od všech, pak při vyjmutí důchodců, nebo dětí, nebo studentů, nebo nemocných, nebo svobodných matek nebo nezaměstnaných nebo dalších nemajetných skupin obyvatel by ten výpadek musela doplatit zbylá část obyvatel. A ten doplatek by byl citelný. Ta solidarita spočívá v tom, že se na ni podílí i ti nezaměstnaní i ti, co se jim dělat nechce a tak by do systému, ze kterého budou v budoucnosti čerpat, teď nic nepřispívali. A i nemocní, kteří dělat nemohou, ale taky přispějí. Když máme u nás už teď vysoké daně, vyjmutím některých sociálních skupin by se ještě zvýšily, lidem by zbylo méně peněz i na spoření na budoucí důchod, snížila by se spotřeba, snížil by se tím i přírůstek DPH, to by snížilo objem vybíraných daní, snížilo poptávku, naopak zvýšilo nezaměstnanost, zvýšily by se tím výdaje na sociální zabezpečení a snížily možnosti na splácení státního dluhu . . .
Ty odvody se mají snížit proto, aby si člověk z toho rozdílu, který mu zůstane, mohl spořit sám na doplněk k důchodu, který bude od státu mnohem menší. S bohatými to nemá nic společného, ti jsou bohatí a důchod nepotřebují, nejsou na něj odkázáni . . .
červen 15, 2010 15:53
Achjo Toulavej, : Michal
zas mně ženeš někam kde nechci být. Ale když už jsi to nakous, tak do toho šlápnu. Samozřejmě je možné najít práci, teoreticky. Walmart tyhle lidi zaměstnává zásadně na part time, tedy částečný úvazek, aby jim nemusel platit žádné benefice, teda pojištění. U těch důchodců je to jedno, ale jsou tam i mladší. Myslíš že jsem se tam neptal? Desítky zájemců už tam byly. Na pokladně pracovat nemůžu, rovnat zboží do polic taky ne, proč, to není tvá věc. nemůžu.
Ti co rozdávaj kafe na odpočivadlech jsou členové kostela, cena za kafe je dobrovolná a jde to do kostelní kasy. Většinou to lidé vědí a do kasičky něco hodí. Někteří ne.
Správci kempů jsou neplacení, jejich odměna je zadarmo místo v tom kempu a teda dovolená zdarma, za to že kemp uklízej.
Ale dost toho, tohle nemá cenu. Já přece nechci aby nade mnou někdo lkál, ty mně klidně nazývej levičákem, mně je to fuk. V životě jsem tě neviděl a doufám se to nezmění, tak co.
Mezitím jsem se octnul v invalidním důchodu, takže pokud jde o mně, nějaké důvody proč jsem nemohl vzít kdejakou práci asi byly, ale to není tvůj business. Jenže tady nejde o mně, proto jsem ten levičák, že mluvím i o jiných, ne jen o sobě? V tom případě jsem na to hrdý.
Chtěl jsem jen říct, že těch prací pro důchodce prostě není dost už teď, a každý člověk který má byť jen zbytky rozumu ví, že starých lidí přibývá. Ne každý může být třeba zedník do sedmdesáti a stačit výkonem o čtyřicet let mladším. A kdo ho zaměstná, aby to zkusil? To jsem tu chtěl napsat a ty ses zase, jak už je tvým milým zvykem navezl do mne.
Tak dost a jednou pro vždy.
červen 15, 2010 16:49
Jo Myško : alena puntíkovaná
I tak bych nenastoupila - i jednatřicet korun je málo.
červen 15, 2010 16:50
Aleno, hele, trochu optimismu : bb2
ty si k důchodu přivyděláváš, ale důchod máš. Už teď v 60, a měla jsi asi tak od 58, ne?

Já dostanu důchod, pokud ho dostanu, v 65. Takže v tvých 61 si na něj budu teprve vydělávat, nikoli k němu přivydělávat.

(na víc dnes fakt nemám čas, to víš, my podnikatelé...)


červen 15, 2010 16:55
... : bb2
takže ty si můžeš volit, zda se ti vyplatí do té práce vůbec chodit, já pracovat budu muset


červen 15, 2010 16:56
Ne chlapče, : alena puntíkovaná
tady , když řekneš, že bys třeba chtěl zaplatit za práci tolik, aqby třeba nepotřeboval tu kantýnu - tak tě maj za druhýho Lenina. Já už jsem považována přinejmenším za Huga Cháveze, protože jsem si dovolila odmítnout "báječnej flek" za tři pětky na hodinu - čtrnáct hodin denně - který mi ten anděl nebeskej velkomyslně nabízel - a ještě jsem si dovolila nazval jej vydřiduchem. Já jdu ještě dál - tak to už jsem na úrovni ruskýho politbyra, když si myslím, že by zaměstnanci, kteří jsou nucený celej den být v práci, měli mít po ruce aspoň záchod, umyvadlo a možnost se najíst a napít. Já nevím, jak je to v Americe, ale tady jsou všichni papežštější než papež.
červen 15, 2010 16:59
Ali : mia
co ty překlady? a jinak já bych to brala zase tak, že i těch jednatřicet na hodinu je furt lepší než doma koukat do zdi. Měla bys aspoň na půlku bojleru. smilies/wink.gif
červen 15, 2010 16:59
no to teda ne...já tyhlety vydřiduchy podporovat nebudu : alena puntíkovaná
to se radši bubu mejt ve studený vodě.
červen 15, 2010 17:07
Ty Mio o něčem takovým víš? : alena puntíkovaná
tady se takovéto práce shánějí jen přes "známé" - jako všechny slušné práce. Takže, jestli něco máš, dej mi vědět.
červen 15, 2010 17:14
aha, takže ty tu práci zas až tak nepotřebuješ, : xxxx
pokud to nebude podle toho, jak se to líbí tobě.
Tak buď doma a pěstuj koťata.
červen 15, 2010 17:59
Michale, nic jsi nepochopil : toulavej
Mně je jedno, jak se díváš na svět. Vím, že čím je člověk starší, tím hůř si najde práci. Vím, že starších bude čím dál tím víc v západním světě. A taky vím, že právě proto, že důchodců přibývá, tedy vyplácených důchodů a taky průměrná délka dožití, tedy délka vyplácení penze a naopak ubude lidí, z jejichž daní se ty penze platí, tak prostě nebude dost vybraných peněz na tak dlouhý pobírání důchodu. Když se u nás odcházelo do důchodu muži v 60, ženy se 2 dětmi v 55 letech, brali muži průměrně důchod pouze 7 let, ženy 14 let. Dneska je to tuším muži 12 a ženy 17-18 let. Takže, když myslíš na ostatní, kde vzít peníze pro důchodce, když zvýšit daně aktivně pracujícím už nejde, aby si i oni mohli našetřit na své budoucí důchody. Jediná cesta je zkrátit dobu pobírání penze, tedy pozdější odchod do důchodu. Něco smysluplnýho na tom asi bude, když to dělají postupně všechny západní státy. I ty kde vládnou sociálně solidární strany, jako teď třeba ve Španělsku. Tohle jsem si nevymyslel, prostě si západní společnost žije nad poměry, nad svý možnosti, na dluh, musí přestat budovat sociální stát, když na to nemá peníze, protože už nevlastní žádný kolonie a tak se o každýho nebude stát starat tak, jako doposud a každej si musí pomoct sám jak umí. Na to není nic pravicovýho, to je pragmatismus. Ideálů se člověk nenají.
červen 15, 2010 18:15
Aleno : Kamila
co kdybys zareagovala na příspěvek bíbí o tom, že my, až budem v tvým věku, tak si nebudeme přivydělávat, ale budem nuceni si regulérně vydělávat, neboť v důchodu ještě zdaleka nebudem...
červen 15, 2010 18:51
ali : mia
klikla jsem na google - nabídka překladatelských prací a hned jako první firma Naro Praha-Počernice hledá na spolupráci externí překladatele.
červen 15, 2010 18:58
a máš tu nabídku, abys si taky sem dala inzerát, : Andrea2
co umíš, co bys byla ochotná dělat a za kolik...
tak to zkus!

Přeci nebudeš jen litovat, že tu nejsou komunisti smilies/smiley.gif
červen 15, 2010 18:58
Michale, je to zbytecne, nekterym lidem proste nevysvetlis... : Alena P-H
Ale uvadet priklady, kde se da zrejme lehce, najit prace pro starsi lidi podle turistickych znalosti - to doopravdy prekvapuje.
Je to taky celkem legrace byt pokladan za levicaka potom co jsi utek' od komunistu... Takova kapka ironie do komplikovaneho sveta. Ale pokud znamena, ze je clovek levicak protoze se zajima nejen o sebe - tak to ja asi taky vidim svet jako levicak (nebo levicacka)?

červen 15, 2010 19:10
Kamilo, no tak reaguju na příspěvek Bíbí - : alena puntíkovaná
jistě vás ta myšlenka, že teď budete muset ještě pár let makat a pak ani třeba žádnej důchod nedostanete , uvádí v nadšení. Volili jste snad pravici, nebo se mýlím? Takže jste zajisté spokojeny a šťatny, že to takhle dopadlo...mně osobně by to teda vadilo...ale jak říkám, nemám ty správný pravicový názory...
červen 15, 2010 19:16
tahle diskuse mi připomíná : alena puntíkovaná
příběh bratrance mojí bývalé kolegyně z banky. Ten Bratranec zdrhl koncem padesátých let do Itálie - neb se toužil státi se knězem. Což tady tehdy nebylo možné. Sen se mu splnil, on v tom Římě skutečně vystudoval - a protořže byl cizinec a navíc chudej a neměl žádný vlivný známý, tak ho poslalůi někam do tramtárie v amazonským pralese, aby tam mezi Indiány šířil víru. No tak tam jel. Cwelkem si tam zvyjkl, Indiáni na něj byli hodný a považovali si ho. On zas viděl, kterak je "úspěšní podnikatelé" a "úspěšné západní firmy" - kterých vy si tak považujete, okrádaly a dřely z kůže za živa. Tak ty Indiány začal učit číst, psát a počítat a začal jim radit, co mají dělat, aby se okrádání alespoň částečně vyhnuli. Jednal za ně na úřadech, studoval místní zákony a snažil se těm Indiánům trochu ulehčit. A hádejte , co se stalo? Místní úřady ho zašily a obvinily ho ze "šíření komunismu". Pak ho deportovali - naštěstí pouze do Itálie.
červen 15, 2010 20:02
Aleno, : Petronila
ale to je fakt, že ty překladatelské agentury věčně hledají spolupracovníky, taky jsem schválně na pár koukla.

S šesti jazyky to pro Tebe nemůže být problém? Budeš si sedět doma u počítače a překládat, vlastní záchod budeš mít na dosah ruky, a vyděláš si určitě víc než od toho vydřiducha?
červen 15, 2010 20:49
No jo, : Kačka
kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. V tomto případě kdo si chce stěžovat, důvod si taky vždycky najde. Ale to není nic nového pod sluncem, že ne? smilies/wink.gif
červen 15, 2010 21:28
takže ty máš Kačko pocit, : alena puntíkovaná
že je všechno v pořádku. Že je v pořádku, že třeba budeš celej život - protože předpokládám, že jsi mladá - dělat,nevyděláš ani tolik, abys mohla zplatit doktory, když budou tvý děti nemocný a když budeš třeba nemocná ty - i zanícenýho makrobiotika a ekologa může třeba porazit auto řízené opilým řidičem - nebudeš mít na to, aby tvý chytrý a nadaný děti mohly studovat - a pokud vůbec se dožiješ nějakého důchodu a nějaký důchod vůbec kdy dostaneš - budeš považována za vyžírku a příživníka? Tak to jsi šťastnej člověk a tuto šťastznou budoucnost ti ze srdce přeju. Škoda, že se nedočkám toho, jak si v žádném případě nebudeš stěžovat.
červen 15, 2010 22:30
Aleno, : Petronila
kde tu byla řeč o placení doktorů, natož v takových případech jako akutní záchrana života??? Kde byla řeč o tom, že důchodci jsou vyžírkové a příživníci? Zas si to trochu otáčíš k obrazu svému.

červen 15, 2010 22:35
... : Kačka
Ještě v tom výčtu chybí, že jsou všichni chlapi hajzlové a všechny ženy ubohé světice smilies/wink.gif

červen 15, 2010 22:47
a vsechny deti : mura1
zerou jako kyseliny. amen.
červen 15, 2010 23:05
To máte za to, že se nemodlíte! : Kačka
Aleno, co kdyby ses zkusila modlit za to, aby ti Bůh dal příležitost vydělat si nějaké peníze a on ti ji dá? Funguje to, jen nesmíš chtít jen ty peníze, ale tu příležitost. Pak stačí být milá, usměvavá, příjemná a něco se určitě najde. To bys přece mohla zvládnout, ne?
červen 15, 2010 23:11
ale ta záchrana se přece : alena puntíkovaná
platí už teď. Kamarádka Květa upadla tak nešťastně, že si roztříštila loket. Převoz do nemocnice a ošetření ji stálo dvaapůl tisíce. Vy si fakt myslíte, že se to zlepší a že zase bude ošetření zadarmo? A že jsou důchodci považování za vyžírky? Tak to si myslí skoro každý, krom důchodců. Proč by se jinak začínalo "důchodovou reformou" a ne třeba zrušením senátu?
červen 15, 2010 23:31
Cože? : Petronila
Převoz do nemocnice a ošetření stálo dva a půl tisíce? A za jakých okolností?
červen 15, 2010 23:33
Cože? : Andrea2
Ona si platila sanitku a doktora?
To by mne taky zajímalo...
Nebo to je cizinka?
Nebo je Češka - ale neplatí si pojištění?
červen 15, 2010 23:36
... : kusadlo
žeby proto?
Loni se jí stalo totéž - to šla s jinou svou kamarádkou na túru do kopců a tentokrát přeskakovala strouhu s močůvkou. Hádejte jak to dopadlo. Pak přišla ke mně, tak jsem jí pomohla se osprchovat a převlíct a - přes její protesty - zavolala sanitku.



Než přijela sanitka, Květa našla v ledničce načaté víno - a "uklidňovala se". Když přijeli saniťáci, tak jí chtěli dát injekci proti bolesti, ale Květa prohlásila, že dneska se teda píchat nebude a nastoupila si. Byla z toho - jak jinak - sádra. Ale Květuše to nevydržela a po deseti dnech - sádra nesádra, nastoupila do práce - je prodavačkou v domácích potřebách v Davli - neb ji to "doma nebavilo" a taky, že by kvůli ní museli zavřít krám.


Jinak my co jsme pojištění za tu zlomenou ruku většinou peníze dostáváme, nikoliv platíme. Asi nějaká špatná pojistka či co

smilies/wink.gif
červen 15, 2010 23:39
ech, vypadlo mi to nejdůležitější : kusadlo
smilies/wink.gif smilies/grin.gif To muselo být hodně drahé víno!
červen 15, 2010 23:40
no asxi špatná pojistka : alena puntíkovaná
u VZP. A tentokrát nic nepila, pouze šla po nekvalitní a špatně osvětlené silnici. Nevím, zda platila sanitku, ale zcela určitě platila ošetření a pobyt v nemocnici. A nebyla opilá - šla z práce domů.
červen 15, 2010 23:44
Aleno, : Petronila
ale na jakým základě? Nevím o nikom, kdo by ve špitále platil cokoliv kromě obligátních šedesáti korun za pobyt.
červen 15, 2010 23:48
toulavej, : Ája
no, jednak zcela nesouhlasím s tím, že na můj budoucí důchod (jsem kategorie nyní pod 40 let) se skládá někdo v tuto chvíli - ty peníze fakt nikde nezůstanou ležet až do mé penze, pokud se jí dožiju. To si myslím, že je falešná představa. Ale co se mi prostě nelíbí, je to, že v podstatě JEDINEJ, kdo současný start reformy nejcitelněji pocítí, jsou právě důchodci. Protože - pracující tedy budou mít nižší odvody, navíc se sníží ty stropy (tomu nerozumím už vůbec - v systému je málo peněz, tak to udělám tak, aby jich tam teklo ještě méně - a to od těch, které to zas tak moc nebolí??) a jedinej, komu fakticky ubyde, jsou právě ti důchodci. Mi prostě připadá, že to není správný... Že tahle forma solidarity je přes čáru nějaké morálky... Dokonce i pan Bezděk (jestli se nepletu) připouští, že tento model snižuje míru solidarity. Tak si nemyslím, že to je krok správným směrem.
Znovu opakuju - chápu, že současný stav je neudržitelný, že se musí něco stát a že zadarmo to prostě být nemůže. Jen se mi nechce tu největší část toho, že to bolí, přenést zrovna na důchodce. A věřím, že by se dalo najít řešení jiné. Jsem také levičák? :-)
červen 15, 2010 23:56
Aleno, : kusadlo
sice nevíš, za co to vlastně platila, ale pokud platila pouze pobyt v nemocnici a třicetikorunový poplatek za prvotní ošetření, tak nejspíš byla dost dlouho hospitalizovaná a tudíž za tu dobu neplatila jídlo a pití a podobné věci doma, takže ty peníze by vydala tak jako tak. Špatná pojistka u VZP neexistuje, výdaje hrazené pojišťovnou jsou stejné pro všechny, maximálně měla špatnou či žádnou úrazovou pojistku, která by jí přinesla nějaký ten bonus v podobě bolestného. A pokud byla hospitalizace takto dlouhá a úraz vážnější, tak by to byla částka už docela příjemná.
červen 16, 2010 00:04
Já nevím Petronilo : alena puntíkovaná
já ten účet neviděla - fakt je, že ty peníze zaplatit musela a zaplatila
červen 16, 2010 06:06
ájo,no, to bys jim křivdila : alena puntíkovaná
neodnesou to jen důchodci, ale i maminky s dětmi. Asi takhle chtějí zvýšit porodnost. Logice mniohých vládních rozhodnutí by to odpovídalo.
červen 16, 2010 06:09
upřímně já to moc neřeším, : Inka kuk
stejně ten státní dluh zaplatíme my, to je jasný, takže bych jim na něj chtěla přidávat minimum. S důchodem nijak nepočítám, zřejmě půjdeme z práce rovnou do penálu. Na důchodové penzijní připojištění neplatím, nebo mu nevěřím a nepotřebuji aby se za mé peníze měl někdo dobře. To že se práce od 40ti let shání hůř a hůř jsem už pocítila na vlastní kůži, takže se snažím podnikat, abych mohla používat své schopnosti a dlouholeté znalosti bez diskriminace věkem. Snažím se dostavět domek a zaplatit ho, to je má priorita, protože mít své bydlení v tom je svoboda. Pak to mohu pronajmout, či v tom podnikat dle svých schopností a s láskou až do smrti, pěstovat si zeleninu a ovoce, slepičky a včely, snažím se být takovým zabezpečitelem vlastních finací a vlastní svobody. Čím je člověk starší má menší požadavky, je skromnější, má odrostlé děti. Dnes se člověk může spolehnout jen sám na sebe na nic jiného bohužel ne, kolikrát ani na svého partnera ne.
červen 16, 2010 07:13
O tom, jak náš stát chce zvýšit porodnost - zdražením asistované reprodukce - jsem už psala... : wendy
k důchodům - je mi šumák jestli budu mít důchod 9000 nebo 13 000, proto jsem to moc nestudovala, ale důvěru v dobré plošné řešení moc nemám, bohužel už a priori.

Aleno, je zajímavé, že na článek o Indiánech nebyla žádná reakce - já vím, řeší se zde jiné téma, ale stejně.
smilies/wink.gif
červen 16, 2010 07:19
a že bych si rvala vlasy, že ve svém věku : Inka kuk
se svým vzděláním a zkušenostmi, účetnictvím...., širokým záběrem různé administrativy, v realitách, projektových atelierech .... se dvěma aktivními jazyky dělám zednické a stavební práce, to mě nijak netrápí. Cítím v tom svobodu, nikdo mě nebuzeruje, nestíhá, nedává nepřiměřený plat, nenutí pracovat o nezaplacených přesčasech, vybírám si spolupracovníky i klienty, mohu se najíst kdy chci, dojít si na Wc také kdy chci, kolikrát si i to kafe dávám v přírodě, i volno si vezmu kdy potřebuji aniž byh si to ztrhávala z dovolené, je to zkrátka k nezaplacení. Pokud to nešlape mohu vynadat zase jen sobě a zamyslet se kde dělám chyby a napravit je, postarat se o včas došlé peníze na svou výplatu.....prostě to má člověk ve svých rukách ..... tak dělám co umím a snažím se to dělat jak nejlépe to umím.
červen 16, 2010 07:21
Nojo Inko : wendy
ale všichni nejsou jako ty, protože být nemohou, ne že by třeba nechtěli. A 100 % ekonomicky činné populace nemůže být OSVČ, to taky dost dobře nejde.
Na druhou stranu sem nepíší žádné "socky" a nedostatek v čemkoli zde probíráme víceméně teoreticky. Ovšem všichni žijeme v jednom státě a případné sociální nepokoje nebo průserové zadlužení státu by se dotklo všech bez rozdílu, vyjma oněch horních deset tisíc....

Tak si jdu pustit Nohavicovu Kometu...pěkný den.
smilies/wink.gif
červen 16, 2010 07:45
těy horní desetitisíce to nijak nepocítí, : Inka kuk
a mně k tomu co dělám pudí strach, že bych někdy byla odkázaná na milostrdenství či benevolenci druhých, almužny státu co se z nich nedá dýchat natož žít.
červen 16, 2010 08:03
Inko : mia
máme to doma podobně jako Ty, vlastní střecha nad hlavou plus prostory jako zázemí, snažíme se být soběstační částečně v potravinách apod. Ale každý tu výhodu nemá a je smutný fakt, že některé profese jsou finančně podhodnocené a kdyby si ten člověk ušlapal podrážky jak chtěl, tak víc nevydělá. Všichni fakt podnikat nemohou, kdo by Tě ošetřil v nemocnici, prodal Ti rohlíky, odvezl odpad?? je to hezké, že se takhle s manželem snažíte si postavit dům /i když Ty hodně píšeš jako bys snad vše dělala sama?/ ale každý opravdu nedosáhne na tohle a není to o tom, že by byl líný.
červen 16, 2010 08:23
Levice - : Míša 2
- část politického spektra ( strany, hnutí, platformy, iniciativy, seskupení ), prosazující politiku ochrany práv a zájmů sociálně slabších. Tak to se tedy řadím mezi zdejší levičáky
( Michal, Alena P-H a další ). Já vím, že vždycky budou existovat vyžírky a paraziti, ale přece na to, že si s nimi stát nedokáže poradit, nemohou doplácet lidé, kteří sociální pomoc skutečně potřebují. A s tou solidaritou to mám tak - vidím jako nutnost, že z mého podprůměrného platu odvádím nějakou daň. Kdybych brala dejme tomu sto tisíc měsíčně, nebránila bych se tomu, kdyby ta daň byla o něco vyšší.
Základem důchodové reformy by hlavně mělo být důsledné oddělení důchodového fondu od státního rozpočtu.
K toulavýmu - tobě je sice jedno, jak se Michal a jiní dívají na svět, ale to ti nebrání přidělit jim při každé příležitosti nálepku levičáka, že. smilies/sad.gif
červen 16, 2010 09:51
Levice, pravice - : Petronila
zcela bez ohledu na tohle členění. Je fakt, že náklady na dávky důchodového pojištění tvoří největší položku mandatorních výdajů. Je (pravděpodobně) fakt, že se složení obyvatelstva mění - víc lidí se dožívá vyššího věku a bude tedy třeba vyplácet důchody stále více lidem.

Nemohli bychom se na to podívat trochu méně emotivně? Já bych samozřejmě každému důchodci přála, aby se měl dobře (taky bych se v důchodu chtěla mít dobře), ale je otázka, jestli na to budeme objektivně mít? Není snad nutné hned za vším hledat zlobu a zlou vůli. Když vydělám x peněz a tudíž mi zbude na můj domácí rozpočet dejme tomu tisícovka na týden na jídlo, a moje děti budou zuzat, že chtějí každý den nanuka za pětatřicet, tak vcelku jednoduchým výpočtem zjistím, že si to nemůžeme dovolit. Je pak na místě, aby mi mé děti nadávaly, jaký jsem hajzl, když prostě NEMÁM?
červen 16, 2010 10:22
petronilo : mia
tady jde přece úplně o něco jiného - se školným souhlasím ano, ale aby se dál a dál zvyšovala důchodová hranice?? v úřadě to lidi snad vydrží, u pásu těžko. říkáš, že není na důchody a kde potom je na stamilionové státní zakázky, nákupy gripenů, pandurů, na statisícové odstupné pro poslance, zlaté padáky pro lidi, kteří prokazatelně nedělali svou práci jak měli? proč si stát nepohlídá kauzy v podnicích, kde má svůj podíl a nechá si utéct tolik peněz? proč nenapne síly tam, kde mu peníze utíkají, zabavit majetek těm co prokazatelně jsou zloději. zeštíhlit státní správu, vyházet z ní důchodce, ať jdou do soukromého sektoru nebo se vzdají důchodu když chtějí dělat, ale ne obojí ze státních peněz atd. Další krok je třeba pořádná výroba, ale tu tady nenajdeš, české podniky , kde se vyrábělo se rozprodaly, montuje se tu většinou jen něco pro západ. Západní firmy tu mají daňové prázdniny, proč je nemají naše firmy? to přece všechno souvisí se vším.
červen 16, 2010 10:37
hu : bb2
Aleno - tvým příhodám a příhodám kamarádek moc nerozumím a popravdě už se o to ani nesnažím, protože ty se nesnažíš pochopit nic z toho, co ti na to odpovím nebo poradím, takže to vyjde nastejno:-) na každou dobře míněnou odpověď provedeš výkop kickboxera.
Když poradíme, nebo zkusíme poradit, jak si některou situaci vyřešit, nebo se jejím dopadům příště vyvavarovat, stejně najisto zareaguješ výkopem.

Ale protože tady nediskutuješ jen ty, tak - kamarádka, pokud je účastna veř.zdrav.pojištění, což je, tak má převoz sanitkou při úrazu zdarma. Ze zákona. Pokud jí někdo převoz sanitkou vyúčtoval (jak - to jí po převozu sanitkou předali fakturu??) - neměla to zaplatit. Pokud byla znejistělá, což se v situaci, kdy má úraz, bolest, a tu fakturu prostě bez námitek převzala, to se dá pochopit a nejspíš i já bych papír popadla a až doma v klidu zjišťovala, co mi tam vlastně píšou. Ale pak už měl vzít rozum do hrsti a minimálně se zeptat na VZP, zavolat tam, nebo se zeptat svého obvoďáka, kam šla na kontrolu - hele, co mi dali ve špitálu, to fakt jako důchodce si musim při úrazu zaplatit i sanitku? Určitě tu fakturu, účet, neplatila ihned na místě, jistě sebou nevozí dva tácy po kapsách. Promiň, ale každý, komu v 89. nebylo víc než 50 a byl průměrně zdravý fyzicky i duševně, se za těch 22 let mohl naučit, a měl k tomu dost příležitostí, že si svoje záležitosti musíme trochu ohlídat a neplatit slepě všechno každému hned.

Za léčení v nemocnici se neplatí, pokud nejde o zákrok mimo vzp a o ten jiste nešlo. Platí se 60 Kč na den za pobyt - kamarádka tam dostala celodenní stravu min.3x denně, spíš 4x, převlečenou postel, uklizenou koupelnu a záchod. Ani nejlevnější turistická ubytovna ti
tohle za 60 kaček neposkytne.

Věk odchodu do důchodu - to je celosvětový vývoj, naše limity patří k těm shovívavějším, a nesouvisí to s levicí ani pravicí, Aleno :-) ostatně, kdysi jsem byla příznivec, člen a volič ČSSD a věková hranice pro odchod do penze se posouvala i tehdy a přišlo mi to přirozené. Samozřejmě by se mi velice líbilo jít do důchodu třeba v 52, tj. už za 10 let, a mít 25 tisíc, to by byla paráda. Ale je to nereálné, není na to, já to vím a víme to všichni. Vtlouká se nám do hlavy už 15 let, že se máme na penzi připravit. Čili už v tvých zhruba 45, kdy ti bylo asi o 3 roky více než mně, jsi slyšela o tom, že za 20 let to bude těžké. Tou dobou už byli kluci dospělí a samostatní a měla jsi manžela, měla jsi si tedy pořídit penzijní spoření. Znám spoustu lidí, kteří to tak dělali a protože teď mají důchody kolem 8-10 tisíc a jim to stačí, tak si za ty uspořené peníze pořídili na penzi nové auto, vybavení do domácnosti apod. Kdyby jim penze nestačila, měli by další zdroj financí na pokrytí svých potřeb.

Důchod by měl zajistit to, aby ten, kdo pracoval, nezemřel hlady a mohl žít v čistotě. Vše ostatní je podle mne nadstandard, na který si musíme vydělat nebo našetřit. Pokud chci nadále mít svá potěšeníčka, chovat psa, 2-3 kočky, kupovat si filmy na DVD, knihy, časopisy, občas si zajít na kafíčko s kámoškou (což vše myslím tak nějak průběžně děláš) - tak to mi státní důchod prostě nezajistí.

A tohle, to je teda prča:-))) :
ale zajistit jeho dostupnost, a to ve smyslu jak v místě zaměstnání, tak i cenové dostupnosti. ....Každej slušnej podnik má kantýnu, kde si lze jídlo koupit. Nebo zaměstnanci dostávají stravenky, něco platí zaměstnanec, něco podnik. Je mi líto, tak to funguje všude - teda kromě vašeho podniku a kempu na Rabyni


Ne, každej slušnej podnik NEMÁ kantýnu, kantýnu mají jen podniky, kde pracují stovky zaměstnanců a i tam si často lze koupit jen studené jídlo, bagety, chlebíčky, nanejvýš teplý párek a sekanou.
Mohla bych ti vyjmenovat mraky podniků, kde kantýna je pouze čisté velké místo, kde se lidi v klidu nají.
ZE ZÁKONA JE NÁROK NA 30 MINUT VOLNA NA JÍDLO, NEPLACENÉHO VOLNA - nic víc!

Kantýnu s teplými obědy mají obří podniky, bývalé socialistické s těmi nejsilnějšími odbory. Škodovka apod.

STRAVENKY jsou běžné, ale NE POVINNOST. Uvědom si, že firma, která dává lidem stravenky za např. 25 Kč, musí na každou dalších 25 Kč zaplatit ze svého. Na to musí ta firma vydělat.

A k Rabyni - to nemá smysl komentovat. Líbí? Ber. Nelíbí? Neber. Chcípá někdo hlady? Bere i Rabyni. Nechcípá, má důchod, manžela s důchodem, několik pejsků a kočiček? Inu, pak nenuzuje a nemusí dělat práci, která se mu nelíbí.
Když jsem měla hluboko do žlabu, tak jsem ZA SOCIALISMU vstávala ve 4 ráno od ročního dítěte a chodila topit a uklízet do školy, kde jsem coby jediný výdobytek dostala akorát stravenku do školní jídelny, kterou jsem si musela zaplatit. Nečekala jsem obědy zdarma nebo za polovic. I se svým vzděláním, třemi aktivními jazyky a ideály jsem musela přijmout realitu a přizpůsobit se jí. Zatímco manželky zedníků si leštily nové obývací stěny v nových domech, postavených z rozkradených materiálů, já leštila mušle na chlapeckých záchodech. Zopakovala bych si to nerada, nebavilo mě to, bylo to nouzové řešení, nadávat na nelidský socialismus, který matce ročního dítěte nedal ani korunu a nutil ji tak dělat hnusnou práci mě ani nenapadli. Odmala jsem doma slýchala "jak si usteleš, tak si lehneš".
červen 16, 2010 10:37
Mio, : Petronila
jasně, máš pravdu, že státu pravděpodobně utíká spoustu peněz trestuhodným způsobem a že by se tomu měla učinit přítrž, ale pořád tu zůstává otázka, jestli to bude stačit. Nejsem ekonom, nevím, zda platí rovnice nedáme poslancům zlaté padáky = rázem bude na důchody a budeme se mít dobře. Obávám se, že třeba ti poslanci, na jejichž platy všichni nadávají, budou z hlediska celku jen kapka v moři (nechci je obhajovat, pokud dělají něco nečestného, ale i kdybychom je nechali dělat zadarmo, ty jejich peníze by zdaleka nestačily pokrýt to, co nám chybí.)

Pořádná výroba - to je ale bohužel celosvětový trend, výroba se přesunuje do levnějších končin, momentálně už ani ne k nám, ale dál na východ. Pochybuji, že by s tím vláda byla schopná něco udělat. Nebo si budeš radostně kupovat tričko za osm stovek, vyrobené v Evropě s evropskými výrobními náklady když si můžeš koupit na tržnici to samé asijské za sto pade?
červen 16, 2010 10:49
... : mamča
Důchodová reforma s TOP09: Každý důchodce dostane od Kalouska padák a termín povinného seskoku.


smilies/grin.gif
červen 16, 2010 10:53
nemám : Kamila
ani kantýnu, ani stravenky. Sakra, neměla jsem volit tu levici??
červen 16, 2010 10:54
Petronilo : mia I
k té druhé části - k těm nákupům - už jsem tu konkrétně diskutovala s Tebou čemu dávám přednost a proč v tématu ohledně prodejní doby v supermarketu. smilies/wink.gif smilies/wink.gif
červen 16, 2010 10:58
Mio, : Petronila
moje chyba, ale nemám úplně dokonalou paměť a přiznám se, že si přesně nepamatuji, co kdo v té diskusi říkal.
červen 16, 2010 11:01
S tím důchodem : Zdena
je to opravdu tak, teď odešla do důchodu moje kamarádka, která 15 let ošetřuje svého nemohoucího druha a vyměřili ji důchod jedenáct tisíc (včera mi to radostně volala), byla z toho úplně konsternována, protože si myslela, že když zůstala doma, tak dostane jen pár korun. Takže má taky důchod větší než já a tím se mi to potvrdilo i to s tou romkou, taky jsem tý paní nevěřila, pochybnosti se však ukázaly plané cha. smilies/cheesy.gif
Jo a pokud se týká té zlomené ruky jak psala Alena puntík a platby v nemocnici, tak to se mi opravdu nezdá, mě taky odváželi před rokem s vymknutám loktem do Motola, v jednu v noci a patřičně upravenou a platila jsem akorát těch 90 Kč za pohotovost, ošetřili mě a vykopli ve čtyři ráno ven. Tak nevím. smilies/cry.gif
červen 16, 2010 11:04
bb : erika
zas jednou mohu do Puntiku souhlasit smilies/smiley.gif
(akorát - pokuď nebudeš víc makat a míň psát, neztihnu deadline smilies/grin.gif smilies/grin.gif )
(a nechci slyšet, že to nemusím číst... musííím smilies/grin.gif
červen 16, 2010 11:15
no ona v té nemocnici : alena puntíkovaná
byla dva týdny a absolvovala operaci toho lokte. Vyndávání drátů po půl roce už neplatila
červen 16, 2010 11:15
Operace se neplatí, hradí se ze zdravotního pojištění (VZP). : Myška
Dva týdny v nemocnici po šedesáti korunách denně je (14 x 60) 840,--Kč. Jestliže platila přes dva tisíce, tak to vypadá, že si připlácela nějaký nadstandard.

červen 16, 2010 11:19
nepřiplácela : alena puntíkovaná
na pokoji byly čtyři, televizi tam neměly...celkově nic moc. Vím to, protože jsem jí tam nosila vody, džusy, čtení a podobně. Den po operaci jsem jí tam vezla noční košili, kartáček na zuby, pastu, ručník, mýdlo a podobně.
červen 16, 2010 11:27
Zdeno, : Petronila
té paní ten důchod přeju, jednak ošetřování nemohoucího člověka je rasovina, za kterou si morálně nějaké ty peníze bohatě "zaslouží", jednak zcela pragmaticky stát ušetří nemalé částky, které by jinak musel dát ošetřovatelkám.
červen 16, 2010 11:30
k aleny kamarádce : mia
je docela možný, že ten pobyt ji na tyhle peníze vyšel. My jsme po operaci dcery třeba museli koupit punčochu za 8OO kč, ale vědu z toho neděláme, ne že bychom byli tak bohatí, ale prostě omezíme jiné výdaje, nekupujem zbytečnosti nebo vezmem i práci za třicet na hod. jako přivýdělek smilies/wink.gifAlča prostě má jiný přístup k životu.
červen 16, 2010 11:31
Jenže to už je koupě kompenzační pomůcky, ale ne cena pobytu. : Myška
A to je snad rozdíl. Jde o to, že transport zraněné osoby sanitkou, ani operace se prostě nehradí. Hradí se pobyt ve špitále a nadstandard. A samozřejmě kompenzační pomůcky a jiné potřeby předepsané lékařem, pokud nejsou též hrazeny ze zdravotního pojištění.
červen 16, 2010 11:36
já nevím, co konkrétně platila : alena puntíkovaná
prostě odcházela a dostala účet na dvaapůl litru. Smozřejmě, že ho zaplatila. Já ten účet neviděla a nechápu, co to má společného s mým přístupem k životu...to jako , kdybych teď byla optimističtěji naladěna, tak ona by tenkrát platila míň?
červen 16, 2010 11:47
jo, ještě měla alergickou : alena puntíkovaná
reakci na nějaký lék, co jí tam dali, takže byla dva dny na kapačkách - takže v ceně bylo asi i tohle
červen 16, 2010 11:50
Aleno s tebou to fakt nemá cenu. : Myška
Škoda že ses tak změnila. Bývala jsi sice ostrá na chlapy, ale jinak docela vtipná. A teď ani jedno. Něco tě žere?
červen 16, 2010 11:53
teda to je peklo tady :)) Zdeno, nedávno se to tu probíralo, a ty zase ty bludy :) Tvá kamarádka a ta Romka, to jsou hruška a jablko. : bb2
Takže - důchod se nevypočítává z průměrné mzdy. Musíš mít odpracováno 25 let, do těch let se počítá i náhradní doba pojištění, jako je mateřská apod., takže ta Romka mohla splnit roky. Pokud ale nevydělávala, tak dostane jen minimální důchod ve výši 2 170 Kč. Všechno ostatní, co ta cikánka dostává, jsou sociální dávky. Pokud tvá známá skutečně měla přesné informace o tom, kolik ta cikánka bere, pak ví, že to byly různé příspěvky nárokové a jednorázové nenárovké a ty dohromady pro jednu osobu neudělají 24 tisíc.

Naopak tvoje kamarádka, která dostala důchod 11 tisíc Kč, ho dostala proto, že splnila podmínky - do odpracovaných let se jí totiž započítalo i těch 15 let péče o otce. Důchod se jí počítal ze základní výměry plus procenta podle toho, co si vydělala předtím, ale s valorizací.
červen 16, 2010 11:53
ali : mia
nevím, mám pocit, že děláš ze všeho problém. Pořád může bejt kamarádka ráda, že to byl loket a dvaapůllitru. víš kolik utratila moje kámoška za vitamíny, když měla rakovinu?? a stejně nakonec to nebylo nic platný. Léčí se děti s touhle nemocí, znám konkrétní rodinu, kde dítě umírá na rakovinu, víš co to stojí ty rodiče peněz jezdit do Motola? a neslyšíš od nich slovo nářků.
červen 16, 2010 11:57
Aleno : Milene
ty informace od tvé kamarádky rozhodně nejsou pravdivé. Psala jsi, že platila za záchranku a ošetření. To by bylo max. 90 Kč. Za pobyt v nemocnici jak všichni vědí, by platila 60 Kč na den. Se sanitkami mám teď velké zkušenosti. Záchranka se neplatí, dokonce ani sanitka, kterou poskytne nemocnice na odvoz pacieta domů z léčení. Ani sanitka, která ho veze na vyšetření do nemocnice. Žádanku vypíše obvodní lékař. Obvoďák, který přijde tátu prohlídnout domů si účtuje 30 Kč. To mně fakt nepřijde moc. 3x týdně chodí sestra z Home Care převazuje mu nohy a dělá s ním rehabilitaci. Placeno pojišťovnou VZP. Kupuju pouze doporučené masti, obvazy. Tedy něco jako nadstandard. Pomůcky, které jsme museli koupit částečně nebo plně hrazeny pojišťovnou. Určitě ne všechno je ve zdravotnictví v pořádku. Ale ošetření, sanitky, operace lokte se neplatí.
červen 16, 2010 12:00
kdo tu sakra mluví o nějakým nářku : alena puntíkovaná
prostě jsem řekla, že to zdravotnictví zas až tak zadarmo není a uvedla jsem příklad z praxe...ani slza mi při tom neukápla.
červen 16, 2010 12:00
s nemocnicí : vlk
mám čerstvou zkušenost. Zlomené levé zápěstí, obě kosti u kloubu. Šroubováno v CA, tři dny na lůžku, účet 180,- Kč, včetně předop. vyšetření. Pooperační kapačky s oblbovátkama jsem odmítl kromě jedné, platíčko prášků s sebou v ceně (nepoužito). Jídlo slušné (na to, že se člověk válí v posteli), sestřičky mladé, pohledné a milé, pojištěno u VZP. Puntík! Těch dva a půl litru je prostě jen už něčí jpp propaganda :-)
Pěkný den všem.
červen 16, 2010 12:01
ježiš! To je skutečně dojemné, : Máňa Š
co se najde uvědomělých, vlasteneckých, a přitom relativně chudých, pravičáků v jedné hromadě, co jste ochotní ihned snížit svou životní úroveň až na samé živoření. Je to k neuvěření, co dokáže cílená propaganda.
Jen tak by mě zajímalo; to opravdu všichni naivně věříte těm blafům o nutnosti šetření (myšleno oškubání všech obyčejných občanů) a opravdu věříte tomu, že z vás odřené peníze budou využity účelně ku prospěchu státu a ne pro ještě větší zbohatnutí šmejdů? Dali jste ve volbách hlasy již desítky let profláknutým hordám podvodníků natřených pro změnu na modro, včetně VV se svazáckým funkcionářem v čele (o tzv. TOP raději ani nemluvě).
Já potřebuji nejdřív vidět snahu, pak snad, snad, snad, obezřetně, začnu věřit. Takže, až si tahle neskutečně hrabivá a nenažraná trojbanda sníží platy na polovinu, až sníží počet poslanců sněmovny na polovinu, až zruší bez náhrady celý senát ...... No ale to je fuk, to dřív vembloud uchem jehly projde.
červen 16, 2010 12:03
Máňo Š, docela by mne zajímalo, : Myška
koho jsi volila ty.
červen 16, 2010 12:06
žvásty : vlk
o dromedárech a šicím náčiní nechám bez komentáře, nic jiného si nezaslouží (hodila by se tu rubrika "žumpa" s automatickým odvozem smilies/grin.gif ) Že od státu asi žádný důchod nedostanu, jsem se smířil už dávno, děti se nerodí, vysoká životní úroveň je nejlepší antikoncepce a etnické skupiny s vysokou natalitou důchodové fondy nenaplní ba přímo je vysají mžikem do dna. Takže šetřím individuálně i když platím státu na odvodech docela dost. Ale myslím, že to nebude hlavní problém. Za cca 20 let už bude Evropa jinou kulturu a jinou politickou reprezentaci, to vše na jiném právním systému (šária). Takže naše současné nářky jsou celkem k smíchu :-)
červen 16, 2010 12:14
eriko, : bb2
to je teda dilema:-) buď budu makat jako kapitalista a nenapíšu ani puntík, nebo budu makat jako za socialismu a budu tu psát až do umrtvení...vlastně, ne dilema, ale demokratická volba :-)

(tyto znaky opište - zzpic)
červen 16, 2010 12:18
Myško, když Vás to tak zajímá. : Máňa Š
U mě to bylo snadné. Nepatřím k podnikatelské třídě, nýbrž k zaměstnanecké, takže to bylo rozhodování mezi ČSSD a KSČM.
A po té neskutečné mediální štvanici na Paroubka bylo rozhodnuto. Takže, dá-li Pánbůh zdraví, zase za 4 roky. To už vyhrajem určitě.
červen 16, 2010 12:19
... : bb2
tak teď nevím - podlehla Máňa té mediální štvanici a zradila Jiřího, nebo nezradila?

a co že to Jiří dobrého zaměstnancům sliboval? nevzpomínám si. Vzpomínám že důchodcům sliboval něco navíc (ale těsně před volbami, oslněn průzkumy, už začal couvat, tuchaje, že podporu ostatních nezíská).
Ale zaměstnancům nevím co.

červen 16, 2010 12:23
Nojo, vlk hlad nemá : Máňa Š
ten už sežral karkulku. A ještě mu to vlezlo na... (jak to říct kreténkovi, co mu mozek chybí?)
červen 16, 2010 12:25
bb, ale ty najdeš tu střední cestu... : wendy
vlku - myslím si, že to bude trvat déle než 20 let. Že se toho moje hlava šedivá už nedožije, ale odcházet se mi nebude lehce...ale půjdu !
smilies/wink.gif
volba za 4 roky - dopadnou podle toho, jak se předvede ta dnešní vláda. Teda - jestli bude vůbec z čeho vybírat.
smilies/shocked.gif
červen 16, 2010 12:47
Nevím, čí to byla propaganda : alena puntíkovaná
ale Květa ten účet prostě zaplatit musela. A zaplatila.Já jí snad o ten úpčet řeknu a nechám vám ho sem ofotit. V nemocnici stopro byla - viděla jsem jí tzam, protože jsem ji chodila navštěvovat. Loket stopro měla zdrátovaný půl roku, jsou to tad dva týdny, co jí ty dráty vyndavali - a to neplatila. Nejela tam sanitkou, nýbrž busem a dělali jí to ambulantně. Možná každá nemocnice to účtuje jinak - nemám v tomto smyslu zkušenosti. Tohle bylo na Karláku.
červen 16, 2010 12:48
wendy, za 4 roky : bb2
se myslím bude volit podle toho, jak hodně nás už bude štvát utahování opasků. Pokud moc, vyhraje to zase levice, se svými lákavými předvolebními sliby. Pravice nám určitě nebude slibovat nic co by se nám líbilo víc, než "sebereme to boháčům a dáme to vám" smilies/smiley.gif
červen 16, 2010 12:49
Aleno : Milene
Včera ve 23.31 jsi psala: "ale ta záchrana se přece platí už teď. Kamarádka Květa upadla tak nešťastně, že si roztříštila loket. Převoz do nemocnice a ošetření ji stálo dvaapůl tisíce. Vy si fakt myslíte, že se to zlepší a že zase bude ošetření zadarmo?" Teď píšeš, že jela busem.

Tak až uvidíš kamarádku Květu, tak se jí zeptej za co konkrétně platila.
červen 16, 2010 13:00
Alen : Iris
zjisti to, zajímá mne to. Platí se za nadst. pokoj, možná dostala lepší sádru, ale to by s ní musela souhlasit. Jinak se platí fakt 60,- Kč za noc, za TV na pokoji, ta ale nebyla, za infuze kvůli alergii určitě neplatila, za ATB, operaci, sanitu také ne, to vše platí pojišťovna.
Někdy to docela naskáče, pokud člověk tedy leží dva týdny je to skoro tisícovka, ta sádra mohla být navíc. Cožpak nedostala účet s rozepsanými položkami? My tedy ke všemu musíme dávat doklad.Napiš.
červen 16, 2010 13:06
Iris asi dostala : alena puntíkovaná
ale já ho neviděla. Prostě mě to nijak nezajímalo, co přesně platila. Já jen viděla složenku, protože to platila až po odchodu z nemocnice. Na to, aby to zaplatila na místě tenkrát neměla dost peněz. Ale jak říkám, neptala jsem se jí.
červen 16, 2010 13:38
tu operaci jí dělali : alena puntíkovaná
při lokálním umrtvení a fakt je, že to byla piplačka a děsně dlouho to trvalo, ale ty doktoři byli senzační. Měla loket na hadry a oni jí ho dali dohromady tak, že není vůbec vidět, že s tím loktem něco měla. Ona mi hlavně vykládala ty fóry, co si tam ti doktoři při tý operaci povídali. Byli to velmi mladý dojktoři a hrozně šikovný.Ona si nestěžovala - jen to konstatovala a je ráda, že to dopadlo takhle,
červen 16, 2010 13:41
Ájo, pro jednoduchost – dnes na jednoho důchodce připadají dva aktivně vydělávající lidé. : toulavej
Za 40 let bude na jednoho důchodce jeden platící člověk. Když bude odvádět procentuálně stejnou částku jako dnes ze svého příjmu, budou mít důchodci procentuálně poloviční důchod, než dnes. A aby ho neměli tak malý, bude jim stát k tomu průběžně financovanému důchodu ještě přispívat z toho penzijního fondu, do kterého se začnou vybírat peníze už teď z toho zvýšení DPH, co se navrhuje. Ty peníze v penzijním fondu samozřejmě jsou jen číslo na účtu, jinak nezůstanou ležet, ale formou investování – půjček, hypoték, nákupu dluhopisů ap. se dále zhodnocují a až přijde jejich čas, budou se používat na vylepšení nízkých důchodů za 40 let. Snad je to srozumitelné.
Nevím, proč by důchodci nesli největší zátěž důchodové reformy. Například se jim zvýšením DPH zdraží jídlo – jako všem. Ale rodiny s dětmi budou mít mnohem větší náklady na jednoho člena, protože budou platit to jídlo i za své děti, navíc v budoucnu dostanou menší důchod, než současní důchodci a půjdou déle do důchodu, než současní důchodci. Ten, kdo nejvíc doplatí na reformu – bude mít největší náklady - budou rodiny s dětmi, né dnešní důchodci.
červen 16, 2010 13:45
Krizový nářez, : KITI
chce se mi dodat...
V poslední době ať člověk vleze kamkoliv, všude jen zloba. Vždy jsem brala internet jako informační dálnici, po které si každý mohl jet svým tempem a když občas objel nějakou tu překážku nebo narazil na obtížněji sjízdný úsek, bral to jako součást cesty, protože výhled na otevřený prostor vepředu byl úžasný. Ale dnes se z internetu skutečně stává jakási stoka či přímo žumpa, už je někdy únavné ten dekl zdvíhat. Smutné je,že tato nákaza postupně napadá jeden web za druhým, není to škoda? Člověk si občas rád počte i člověčinu, nelze se živit jen suchopárnými údaji. Nechodím sem často,ale i zde už je to znát,ale nechci tu také prskat, je mi to jen trochu líto.
Někdy dokonce uvažuji, že tu pětistovku měsíčně za připojení oželím stejně jako předplacená periodika. V krajním případě obnovím průkaz v knihovně a bude-li volební právo v budoucnosti možné pouze přes e-urnu, budu doufat, že to půjde i z knihovny či Czech POINTU. Lidský život je krátký a je velká škoda ho plýtvat na vlastní či dále šířenou zlobu.
Posílám tedy už raději jen poděkování nejvyšší Kudlance, všem diskutujícím, kteří jsou věcní a slušní a jejichž názory mne opravdu zajímají a těm ostatním přeji,aby nalezli svou radost i v někdy nepříjemné každodennosti a aby neviděli svět horším, než je. Pokud připustíme, že jsme tvůrci toho kolem i pouhou myšlenkou, přeji hezké myšlenky všem. Jdu do reálu a díky, někdy se zase stavím na kus řeči...
červen 16, 2010 13:47
ježíši : alena puntíkovaná
busem jela za půl roku na to vyndavání těch drátů!!!
červen 16, 2010 13:51
KITI : Kamila
Zaprvý - ty máš internet na brouzdání? Já bych bez něj být nechtěla, ale kvůli spoustě jiných věcí, než jen číst a diskutovat.
Zadruhý - průkaz do knihovny obnov, chodím tam skoro každý týden, už mě znají jménem, mají velkou spoustu krásných knih. A za dvacku na kvartál? No nekup to...
Přeju krásný reál smilies/smiley.gif
červen 16, 2010 14:00
KITI 13:47 : mamča
Děkuji Ti KITI za ta výstižná slova. I já mám podobné pocity.
Také začínám víc žít v reálu, protože ten průzračně čistý virtuální svět se nějak pokazil.
červen 16, 2010 14:00
... : bb2
tady je to asi stejně virtuální jako v Hospodě na Růžku, jen tu není tak zahuleno a stejně jako tam mi nic a nikdo nebrání chodit do knihovny a tak. Jsem totiž dospělá.
červen 16, 2010 14:29
ne že by vlk potřeboval advokáta : erika
ale on Máňa považuje každého zdejšího voliče pravice, který se o sebe chce a dokáže postarat sám, za kreténa (Krakonoše, bb, toulavého...).
Tak když už je ten čistý virtuální svět stejně zkažený, nic by se nestalo, kdybych napsala, co si pro změnu myslím já o voličích Paroubka. Ale nenapíšu, nechce se mi klesnout na jejich úroveň smilies/tongue.gif
červen 16, 2010 14:29
KITI, mamčo, kamarádko moje drahá, a ostatní: : d@niela
nějak jsem byla doposud přesvědčená, že "na kudlance" máme takové poměrně milé a hlavně slušné místečko, kde se dá diskutovat o všem, o všeličems - tedy nejen o věcech milých (pejsánkové, čičiny, kytí a jiné i další příjemnosti včetně), ale i o těch ne už tolik příjemných. Protože to patří do života. A proto, že tady se i o těch nepříjemnostech diskutovalo povětšině s mírem, mírou a jakousi slušnou elegancí.

Nebo si myslíte, že je lepší nad tím nepříjemným raději zavřít oči, "tohle nebrat, nečíst", a povídat si v nejhorším případě jen o tom, že "proč on ji už nechce, uááááá"?

Mně se ale naopak hodně z vás dalo - tedy myslím tím dobré a potřebné informace - které se jinak dovídám jen velmi povšechně, nebo naopak velmi složitě smilies/tongue.gif

Tak co, děvčata, i vy všichni?
Jakou tu Kudlanku chcete mít?


červen 16, 2010 14:32
Dani, mně se Kudla líbí taková jaká je. : Myška
Proto sem chodím.
červen 16, 2010 14:37
přesně tak : erika
souhlas s Myškou.
červen 16, 2010 15:00
tak nejak : mura1
protože ten průzračně čistý virtuální svět se nějak pokazil.

tak nejak nevim, co si pod tim mam predstavit. teda slovum virtualni a svet rozumim, jen tim cisty pruzracny netusim, co chtel basnik rici.

osobne na internet chodim na nekolik diskuznich for (prevazne papouskarskejch), pak par oblibenych blogu (asi 3), ctu kudlu, dale denni zpravy, vyhledavam dopravni spojeni, tisknu mapy, nakupuju, pak hledam info, kdyz resim nejakej problem (napriklad jak zrenovovat vanu, text k pisnicce, obrazky, atd.).
červen 16, 2010 15:09
... : bb2
básník chtěl hlavně básnit a pak odplout na křídlech vážky, zatímco my neprůzrační přízemní zůstaneme a budeme se furt bavit vo tý politice
červen 16, 2010 15:11
souhlas s předešlými komentáři : toulavej
průzračně čistý byl tuším naposled Standa se šlemi a páskem zároveň na jedněch gatích. Dokonce křišťálově :-)
červen 16, 2010 15:32
Ono je dobře být někdy vážkou, a to i tehdy, když doba vymknuta z kloubů šílí....nebo právě tehdy ? : wendy
Dani nech to jak to je, všechno se vyvíjí, témata jsou různorodá, občas nějakým střetům neuhneme, jak v reálu, tak i ve virtuálu, prioritu mají vztahy a pak politika, ale i na ostatní se dostane !

Taky chodím na víc diskusí - na jedné, neznajíce můj věk, mi přezdívají "levicová princezna"
když tam začne být diskuse vulgární, odcházím, když se vrátím, chvíli se drží - odsud odcházet nemusím a to je fajn.

Jinak využívám komp docela dost, od Googlu po zpracování fotek a hledání firem a map, nejen na pokec.
smilies/wink.gif
červen 16, 2010 15:34
... : Milene
že nemají všichni diskutující stejný názor je přeci normální. Pak by právě nebylo o čem diskutovat. Někdy se to trošku přiostří ale není to žumpa. A má to tu tu výhodu, že nikdo nemusí říkat: Nenecháš mě domluvit. smilies/cheesy.gif Danielo je to dobré!!!!
červen 16, 2010 15:58
wendy, levicová princezna je hezký : toulavej
svým založením k tomu máš blízko, ale rozumem to koriguješ do středu. A vadí ti takové označení? Mně by nevadilo, kdybych byl u ostatních pravej princ.
červen 16, 2010 16:00
... : mia
Kudlanka je moje první čtení po ránu. Na jiné diskuse nechodím. Jinak ale na netu trávím dost času, zajímá mne zeměpis, slavní lidé, české filmy, zajímavá místa v Čechách, mapy. Chodím hodně na rajče net a kudy z nudy, kde si hledám inspiraci k výletům po okolí. Samozřejmě zprávy, spolužáci, regionální tisk. Ráda bych ještě pozdravila, pokud budou číst Justíka a SAffron, které jsem tu dřív ráda četla. Pak samozřejmě strejdu, Míšu z Vysočiny.
červen 16, 2010 16:08
já bych to nechala takhle : alena puntíkovaná
jak to je - akorát by tu, na můj vkus , mělo být víc veverek. Semtam nějakej syslík nebo svšť by se taky sešel.
červen 16, 2010 16:15
pravej princ : erika
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 16, 2010 16:16
pravicovej a ke všemu ještě toulavej - nevadí mi to - proč by mělo : wendy
a když už někdo nese kůži na trh...a s tím středem - jsem původem ze středně buržoazní rodiny, abych to tak kulantně zdefinovala - z obou stran, mamčiny i od táty. Kromě toho používání rozumu a snaze být objektivní...jo a ještě bývalá hippie !
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
červen 16, 2010 16:44
zdejší diskuze : vlk
je jedna z mála, kde to opravdu není jako ve stoce a kanálu, je to taky jedna z posledních, kam ještě na webu chodím. Jen by to chtělo více sebeovládání a nereagovat invektivy soudruhů typu MaňaS a spol ;-)
červen 16, 2010 16:59
a napíše svůj názor taky : alena puntíkovaná
Karkulka?
červen 16, 2010 17:42
Aleno, : Ceskymo1
nenapise, Vlk uz ji sezral! smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 16, 2010 19:00
a co udělal s tím : alena puntíkovaná
čepečkem? Nosí ho?
červen 16, 2010 19:48
chvilka poezie : vlk
V pohledném stavení na konci vesnice,
bydlela sedmkrát trestaná světice,
od mládí fandila procházkám v šeru,
na jejich památku vlastnila dceru.
Křehounká dívenka s nosem jak okurka,
červeným od rumu - no prostě Karkulka.

Ráno, když maminka dcerušku spatřila,
dala jí facku a potichu pravila:
"Rychle si oblékni červenou sukénku,
babička za lesem dostala žloutenku."
Karkulka: "Nač je mi maminko červená suknice,
ta jenom přiláká vilného myslivce!
Jestli mě znásilní, tak jako včera,
nebudu už tvoje nevinná dcera!?!"
Matka: "Nedávej bázlivým myšlenkám průchod,
než bába za léky utratí důchod!
Dones jí guláše aspoň půl hrnka,
a bába vyskočí zas jako srnka!"

Popadla Karkulka aktovku s jídlem,
běžela lesem, jak píchnutá šídlem.
Navzdory vábivé červené sukýnce,
nestřetla na cestě vilného myslivce.
Svalnaté nohy a kvalitní pohorky,
brzy jí donesly do známé chaloupky.

Karkulka: "Co je to za fóry, tak brzo po ránu,
vlk se tu placatí v bábině županu!"
Vlk: "Jen pojď dál, děvenko a nestůj u dveří,
s bábou jsem posnídal, ty zůstaň k večeři!
Máš pěkné tvářičky, jak žádná druhá,
zato tvá bába byla dost tuhá!!
Karkulka: "Tak to sis vybral kvalitní potravu!
Nejseš ty blbečku tak trochu na hlavu?!?
Pozdě mě nazýváš spanilou dívenkou,
sežral jsi babičku .....s infekční žloutenkou!!!"

Lesem se ozývá zoufalé vytí,
jak se vlk pokouší vyvolat blití.
červen 16, 2010 20:34
vlku : mia
tak to je nominace na Kudlančího Oskara za poezii smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/wink.gif
červen 16, 2010 21:06
Alenko : HankaG
Alenko, přestup na básnění a hned budeš na světě radši.
červen 16, 2010 21:15
akorát, že Vlk není autor : alena puntíkovaná
jen interpret. Báseň je podobného původu jako "sprostá babička", kterou jsme si, coby nevinné děvy, recitovávaly na chmelové brigádě.
červen 16, 2010 21:25
vlku, : Maces
já se vracím do do doby tanečních, kdy jsme sice s partnerem dělali otočky zásadně proti směru tance, ale napůjčoval mi celou Lokálku. A tuhle báseň mi recitoval při promenádě - vlastně to byla první báseň, co mi nějaký ctitel vůbec kdy recitoval! *romanticky se zasnívá*
červen 16, 2010 21:28
Ále : Macesska
houby Maces, Macesska jsem. Teď to mám teda s genderovou identitou nahnutý dokonale smilies/smiley.gif Že já si nezvolilo nějaký neutrální nick.
červen 16, 2010 21:29
Alenko, měla jsem dodat: : HankaG
a svět bude ještě radši, že má Tebe…...
červen 16, 2010 21:35
jojo to bejvaly časy : alena puntíkovaná
svého času jsem básně psávala i recitovávala, ddokonce jsem ve třetí třídě v soutěži STM vyhrála první cenu - tedy knihu A. Kononova :Vyprávění o Leninovi. Dodneška ji mám. Tuhle jsem ji našla u příležitosti nějaké debordelizace, když jsem hledala něco úplně jiného. To byste čuměli, co tam všecko píšou.Jestlůiúpak jste věděli, že Lenin věděl, jak se řeknou finsky "brusinky".
červen 16, 2010 21:36
omluva : vlk
za neuvedení původu díla smilies/smiley.gif
Ale zaulaj mne verš:
"Nedávej bázlivým myšlenkám průchod,
než bába za léky utratí důchod!"
Jhenž vhodně zhapadá do probírané themátiky ...
červen 16, 2010 21:36
schválně : vlk
kdo uhádne, čí jazyk používám v poslední větě a proč smilies/wink.gif
červen 16, 2010 21:40
no a já už se těším, : alena puntíkovaná
až se ozvou namodralé Kudlanky a budou tvrdit, že není možný, aby někdo nechal důchod v lékárně, že pojišťovny hradí naprosto všecko a to žes musel mít mylné informace. Avšak my, co jsme sužováni různými chorobami víme, žže nechat důchod v lékárně není zas až takový problém. Ještě totiž nenastala doba, kdy mi zaklepou na dveře takoví dva podivní pánové a zašijou mě pro šíření komunistických idejí.
červen 16, 2010 21:41
Alenko : Ceskymo1
kdyz naposledy prijela sanitka pro myho muze (25 mil) a odvezla ho do spitalu (tech samych 25 mil), pac uz ho ozivovali hasici, tak ta cela sranda stala 1800 dolaru. Tisicovku uhradila pojistovna, kdo myslis, ze zacvakl zbytek?
Holka zlata, rozmazleny jste v tech krasnych Cechach, eeemerickej system na vas a budete radi, kdyz budete platit jenom to co dneska! smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 17, 2010 06:06
Eriko, stejně to nemá smysl, ale přeci : Máňa Š
"Máňa považuje každého zdejšího voliče pravice, který se o sebe chce a dokáže postarat sám, za kreténa (Krakonoše, bb, toulavého...)."
--------------
Nemáte pravdu, důkazů by se jistě našlo ale nechce se mi to hledat, navíc - blbci mi za to ani nestojí. Takže jen takhle:
Máňa považuje za kreténa každého, kdo PRVNÍ sprostě a navíc dementním způsobem zaútočí. Nemá pak již zapotřebí, brát si servítky.

červen 17, 2010 06:59
vlku : Kamila
to musí bhejt Ighor??!!!
červen 17, 2010 08:43
hm : Kamila
asi jsem se netrefila, protože mě nenapadá důvod.... nic jsem nenapsala smilies/cheesy.gif
červen 17, 2010 08:44
Kamilo : vlk
máš pravdu smilies/grin.gif
Je to Ighor jenž by mohl vhodně suplovat zdravotní péči a šetřit tak peníze nás všech, důchodců obvzlášť. Pro méně znalé knih o Zeměploše anglického spisovatele Terryho Pratchetta:
Igorové jsou sluhové kteří vyznávají teorii, že mozek, játra či plíce jsou moc dobré orgány na to, než aby se rozpadly v prach.
Snad každý Igor má nějakou část ze svého bratra, otce, strýce nebo jiného příbuzného. I proto u nich úsloví: „Má oči po tatínkovi.“ dostává úplně nový smysl.
Dokážou například přišít useknutou končetinu nebo transplantovat orgány. Igorové jsou svým pánům jako sluhové naprosto oddáni.

červen 17, 2010 09:43
jupí : Kamila
tak to mám radost, jo, Zeměplochu znám celou prakticky zpaměti smilies/wink.gif
červen 17, 2010 09:55
Tak tuhle větev čtiva moc neznám : wendy
ale jak jsem koukla parkrát synkovi přes rameno když se při četbě řezal smíchy, nebude to marné. A nejen k popukání, že.
smilies/wink.gif
červen 17, 2010 10:42
Bohužel nemám čas : Krakonoš
přečíst celou, jistě plodnou diskusi. smilies/cheesy.gif Ale na začátku jsem si všim, jak naše jazykově vybavená Alča fňuká, jak nejde vydělat peňouze. A tak se voptám: Já, když jsem študoval, potřeboval jsem ouředně posvěcenej překlad např. maturitního vysvědčení a diplomu, páč jsem chtěl na postgraduál do americký země. Přeložit tu á čtverku stálo dycky několik tisíc, práce tak na půl hoďky. A tak se ptám člověka, kterej je jazykově vybavenej jako nikdo, koho jsem kdy poznal: Proč se proboha neživíš oficiálním překládáním a nejsi za vodou? To se snad dá dělat až do smrti, ne?
červen 17, 2010 12:21
... : bb2
No prosím. Vida (vidouc?, že od včerejška je tu už přes 200 komentářů,nechala jsem si tuto debatu až k poslednímu přečtení. Čekala jsem modrooranžovou řežbu, a ejhle, člověče, poezie :-)

Macessko, až budeš mít chvilku, třeba nám to ujasníš, zatím si ponecháváme 3 možnosti:-)
Teď to mám teda s genderovou identitou nahnutý dokonale Že já si nezvolilo nějaký neutrální nick.

Aleno:
až se ozvou namodralé Kudlanky a budou tvrdit, že není možný, aby někdo nechal důchod v lékárně, že pojišťovny hradí naprosto všecko a to žes musel mít mylné informace

Proč bychom to dělaly? My se ozýváme jen s tím, co víme. A my víme, a Iris, která pracuje ve zdravotnictví, ti to také řekla, že za operaci, související léčbu a odvoz sanitou po úrazu nemusíš platit nic. A poradily jsme ti, aby se kamarádka s tím zaplaceným účtem obrátila na svoji pojišťovnu a nechala si vysvětlit, za co platila a jestli nedošlo k chybě. Prostě zkontrolovat si své účty. Když Květě přijde faktura za elektřinu na 25 tisíc, tak ji taky mrknutím oka zaplatí, nebo si dojde s tou fakturou na ČEZ?

Moji rodiče jsou důchodci, měsíčně doplácejí za léky, doplňky a vitamíny kolem 800 Kč. U zubaře a na brýle doplácejí víc, protože nechtějí vyndavací zuby ani těžké brýle s tlustými skly. Kdyby na to neměli, budou mít spravené zuby, vyndavací náhradu a tlustá skla zdarma, nebo s malým doplatkem.
Chápu, že pro někoho je 300-500 "malý" doplatek a pro někoho je to moc. Ale to jsem zase zpátky u toho, co jsem psala už několikrát, Alenko. Ty si představuješ, že za důchod si udržíš určitý životní standard a nechceš přijmout fakt, že na to prostě jako důchodce bez úspor nebo přivýdělku mít nebudeš.
Je spousta lidí, kteří pracují za 10 tisíc čistého a očkování proti chřipce celé rodiny je stojí 1000 korun, tak nemají dvě kočky a psa a internet a kabelovku, mají 1 kočku a net, třeba.

červen 17, 2010 12:24
Krakonoši : erika
teď jsi jak ti lidé, co chtějí projektovou dokumentaci za hubičku, protože nemají pááru o tom, kolik je v tom práce smilies/undecided.gif Diplom fakt netrvá půl hoďky. Aspoň mně ne, jelikož za standard považuju dokonalý lay-out nového dokumentu.
Nicméně souhlas s tím, že to je lukrativnější činnost, jak stát v recepci v kempu smilies/wink.gif
červen 17, 2010 13:11
No ja, projekt zatepleni baráku 8 pater : wendy
121 000,- s daní. Musí to všechno sedět a autor si za to zodpovídá
smilies/wink.gif
červen 17, 2010 13:45
Eriko, já to měl bez lay-outu, : Krakonoš
normálně ve sloupcích napsaný, vopatřený nějakým tím razítkem. Fakt bych to jedno vysvědčení dělal i já půl hoďky (dobře, tak hoďku smilies/wink.gif ), navíc se správnejma názvama vodbornejch předmětů ze svýho voboru, nikoli jako mistr, kterej mi to překládal. Ale nechť - i s layoutem se tím, jak sama říkáš, jistě dá slušně uživit. smilies/wink.gif
červen 17, 2010 13:58
bb2, : Macesska
bych i ujasňovalo, akorát nevím, jak podat přes monitor přesvědčivý důkaz smilies/smiley.gif Zas tak vyvinutá, abych se opřela o monitor hrudí a na druhé straně vyskočily boule, nejsem. A možná jsem ten transsexuální gay a nevím o tom...
A neutrum je aspoň genderově korektní a nikoho (snad) nerozruší.

Mmch, existuje příčurka, která tepe generické maskulinum a učí správnému rovnoprávnému vyjadřování - pouze pro silné povahy:
http://data.idnes.cz/soubory/studium/A100125_BAR_GENDER_PRIRUCKA.PDF
červen 17, 2010 21:29
V diskusi můžete pokračovat třeba tady: : Milan
červen 18, 2010 08:31
ten článek není vůbec přesný, jak dokládá diskutér chewer : : toulavej
"A jak to bude s paní Bílou, která má 6 dětí, na jejich výchovu kašle, takže až půjde do penze, její děti budou coby chronicky nezaměstnané pouze pobírat dávky od státu?"
„Černý pasažér“ – bezdětný, což mám být já :-) odvádí do propojeného sociálního systému s důchodovým větší peníze než kterýkoliv z obou rodičů při srovnatelném příjmu a nečerpá žádné dávky a slevy na děti ani na zdravotnictví nebo školství, na což článek jaksi pozapomněl.

červen 18, 2010 09:02
toto je zajímavější : toulavej
červen 18, 2010 10:45
toulavej, : bb2
nepovažuji tě za černého pasažéra sociálního systému jen proto, že nemáš děti, každý, kdo pracuje a odvádí dávky, si svůj sociální padák zaslouží.

Ale mýlíš se ve výši odvodů. Odvody na sociální a zdravotní pojištění máš zcela stejné jako každý jiný muž v tvém věku, který pracuje a má děti.

Ze systému nečerpáš o nic méně, protože když ten táta pracuje, tak nemá nárok na žádné sociální dávky:-)

Jedinou dávku, na kterou má pracující rodič nárok, je přídavek na dítě, a ten je malý a jeho vyplácení je omezeno výši příjmů, takže muž, který vydělá tolik co ty a má 2-3 děti, na ten PND třeba vůbec nedosáhne.

JEDINÝ ROZDÍL, finanční, mezi tebou a tátou dětí je sleva z daně z příjmu a má na ni nárok jen ten rodič, jehož dítě s ním trvale žije ve společné domácnosti a soustavně se připravuje na budoucí povolání - je to tedy podpora státu na péči a výchovu budoucího daňového poplatníka, a je to cca 1 000 Kč měsíčně. Ale protože péče a výchova budoucího daňového poplatníka stojí několikanásobně víc, ta tisícka pochopitelně to nepokryje, tak nejsi oproti tomu tatínkovi nijak znevýhodněn. A stejně jako ty, i ten tatínek ze svých odvodů platí nemakačenky, simulanty, narkomany, děti prostitutek v dětských domovech atd.
Akorát on k tomu teda financuje jedno nebo víc svých dětí.

červen 18, 2010 11:05
... : bb2
ještě jeden rozdíl je - žena s dětmi chodí do důchodu dřív, než žena/muž bez dětí. Muž s dětmi takto zvýhodněn není.
Ale protože ještě před 10 lety chodili muži v 60 a já, žena s dětmi, půjdu v 65, tak je to jedno.
červen 18, 2010 11:22
macessko : erika
Mmch, existuje příčurka

jak mi dneska není do smíchu, tak příčurka mě pobavila smilies/grin.gif smilies/grin.gif

červen 18, 2010 11:58
... : bb2
:-) macessčin alzheimer je vtipálek, zatímco můj se zmůže akorát tak na žíli apod.

a to ještě nevíte, že mě ta příčůrka zasekla na místě, místo abych četla dál, tak jsem dumala, co za náčinek podobný menstruačnímu kalíšku to je
červen 18, 2010 12:08
bb2, : Macesska
ta skutečná, nikoliv přesmyčková, vypadá takto:
http://www.smrtihlav.cz/index.php?main_page=product_info&products_id=1002
smilies/smiley.gif

červen 18, 2010 12:26
Příčurka : wendy
no to je přece ten trychtýř pro dámy jdoucí na pánské WC k mušli...píše se tom v každé příručce !
smilies/grin.gif
červen 18, 2010 12:30
me : mura1
pricurka nemuze vubec rozhazet, neb to slovo pouzivame bezne. podobne jako treba helikopetru. ale taky bych potrebovala rozjasnit den. ztratila se nam dulezita faktura, hleda ji uz pul nemocnice a cely odberatel plazmy. a ja kvuli tomu musim telefonovat. s uplne cizimi neznamymi lidmi. toz nutne potrebuju nejaky projasneni...
červen 18, 2010 13:04
... : bb2
tak s tím ti nepomůžu. Já dnes střídavě. Ráno lilo jako z konve -plus,takže jsem zjistila, že mám natrženou gumičku u stěrače -minus. Nebyl čas stavit se v servisu a jezdim teda s mávátkem před očima, což mne lehce rozptyluje při řízení - mínus. V servisu mi to udělají na počkání - plus, ale musím se tam s autem zastavit - mínus, ale aspoň dostanu presso zdarma a k němu motoristické magazínu ke čtení - plus. Doma by mi to taky vyměnili na počkání a zdarma - plus, ale musela bych tu gumičku koupit, čili se tam zastavit -opět mínus, navíc bych si vysloužila otázku vedoucího servisu, proč se minutku nezdržím, že mi to přehodí - mínus, kdybych podlehla a zdržela se, uvaří mi kafe a v tu ránu vím, že to nebude minutka - mínus. Takže furt jezdím s mávátkem - mínus.
Šroubek sklidil 1 z testu biologie - plus, takže když mi před pár dny říkal "nemůže to někdo udělat místo mě, učim se na zásadní test", mluvil pravdu - plus. Tímto odvrátil propadnutí z biologie (která ho nebaví, ale reparát by ho myslím bavil ještě méně) - plus. Na otázku, proč to už zase potísící nechal dojít do krajnosti a neohlídal si to dřív a ušetřil si tak nervy odpověděl, že je po všech stránkách efektivnější 5x nedělat nic a 1x vyvinout značné úsilí, než 3x nic a 3x úsilí, nebo dokonce plýtvat energií na 6x průměr.
Odběratel vlastní chybkou poničil naši práci, nechá si to opravit a zaplatí to - plus. Potřebuje to ale kvůli provozu o víkendu - mínus, protože je to třetí víkend v kuse, co budou lidi dělat, ale nedá se nic dělat a je to lepší, než kdyby nebylo co dělat, takže vlastně - plus. Víkendová práce je dražší, ale odběratel navzdory současnému trendu platí bez diskuzí a včas, takže to dostane bez navýšení - mínus. Možná ale proto opět příště vzpomene na nás - plus. Jinak při pátku jen administrativa, klid - plus.
Tátu jsem v úterý odvezla do nemocnice - mínus, po 2 dnech vyšetření dnes rozhodnutí o zákroku, který už absolvoval před 20 lety, tentokrát to prý bude rychlejší, bezbolestné a opět by mu to mělo na dlouhou dobu pomoct - plus. Dnes ráno ve špitálu jsem zjistila, že jsem nezapomněla vzít další díl Herriota - plus, ale sprchový šampon ano - mínus, naštěstí ho měli v lékárně a nemusela jsem jet kamsi do drogerie - plus. Při rychlém odchodu z nemocnice jsem si nevšimla betonového patníku - sloupku, stojícího nevím proč uprostřed chodníku, v rychlosti jsem ho objala koleny a rozdřípla si koleno i kalhoty - mínus. S krvavým cárem se na předání nechodí, šel někdo jiný a my s dcerou tak získaly čas na dobrou dlouhou snídani v kavárně, kde na nějaký to koleno nehleděj - plus.
Zítra žádné vyspávání a žádný pěkný sobotní program, ale budíček jak na vojně a práce venku kolem baráku u našich (kluci, místo dědy), pokud nebude pršet, a uvnitř (holky, místo babičky, aby nebyla diskriminovaná tím, že je zdravá a ne ve špitálu) - mínus.
A sotva se doma vykoupeme a budeme chtít jít (sedět, ležet) každý po svém, dorazí návštěva, která má ve zvyku v pátek kolem poledne dát vědět, že večer přijedou a bohužel obvykle se pak nehnou do neděle. Ne že by u nás spali, přijedou ke svým, ale víkend tráví u nás, protože nás prý mají rádi a je jim u nás dobře. Jsou totiž z Prahy a na venkov jedou "na venkov", rekreovat se a žijou v tom,že my venkované se rekreujeme stále a nemáme na víkendy jiný program než grilování, povalování na zahradě, objevování místních krás a tak. Nic nechtějí, rozhodně ne jíst, pít, ale host do domu, bůh do domu a oni přes pobízení si sami nenaloží, nenalijí, takže kolem nich poskakujeme a vše, co jsme chtěli nebo měli dělat, odkládáme. Stačilo by málo, dát o sobě vědět několik dnů předem, jeden by se i natěšil, ale takhle... No jsou to příbuzní a milí lidi, tak co s tím, žejo - mínus.
A když můžu být rozladěná kvůli takové prkotině, tak jsem šťastná žena, že - plus.

červen 18, 2010 14:44
mas v tom chybu : mura1
v rychlosti jsem ho objala koleny a rozdřípla si koleno i kalhoty - mínus

protoze - budes si moct koupit jarni kalhoty, ktere jeste nemas - plus, a budes je mit a dcera ne - 3x plus
červen 18, 2010 15:10
... : bb2
to jsou bohužel ty nové jarní kalhoty (ráno lilo a bylo 13°C) - a ty jsi mi to připomněla
červen 18, 2010 15:20
holky, já vás asi miluju obě :-) : toulavej
- první : gratulace k nalezení faktury

- druhá : bude pršet,
proč něco nabízet, když jasně říkají, že nic nechtějí - když je to host, plním jeho
přání, ne :-)

červen 18, 2010 16:22
muro : erika
tímto komentářem sis vysloužila oficiální titul Databázistka roku smilies/grin.gif smilies/grin.gif
(krátce ze zdůvodnění poroty: "nejenže si všechno, ale opravdu všechno pamatuje, ale dokáže informace třídit a spojovat podle vazeb a souvislostí, které běžným kudlankám zůstávají skryté") smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
červen 18, 2010 17:04
nojo, toulavej, : bb2
nejsem tak odolná, teď jsi mi taky něco připomněl, knížku, ale Mura bude znát ten název přesně, protože odkaz na ni sem dala ona - Nesviť mi do repráku? Nějak tak bych si při večeři a obědě před tou návštěvou připadala, nedat jim :-)

konec, pro tento týden už nechci počítač ani vidět, hezký víkend všem

červen 18, 2010 17:53
Hm, plusy a minusy... : Ceskymo1
Nejak nemaje prcovni povinnosti uz to beru jak v petiletce, takze ty plusy a minusy bych davala v tydennich a delsich intervalech. Pritel koupil barak (plus) a predpokladal, ze se mu tu udru k smrti asik (minus), ale to se teda spletl (plus). smilies/cheesy.gif Pac na rachotu mam barak svuj (plus), momentalne pronajatej (plus) a na bydleni Bydlika - tedy RV (plus). Takze mi to v prumeru vychazi na drtivou prevahu kladu; no a ode dneska jeste k tomu babysitting pejska - co vic muze byt plusovyho? smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif Zatim se ostycha (pejsek) skocit do bazenu, ale chci ho videt zejtra, az teplomer vyleze na obvyklych C40 a vic, pujdem tam asi oba... (pluuuuus!)
červen 19, 2010 04:27
jakýho máš toho : alena puntík
pejska? Nějakou ráci, co by odradila nezvané hosty?
červen 19, 2010 14:22
Alenko, : Ceskymo1
michanici rotvika s labradorem, velikej, cernej - a hrozne plachej. Takze vizazi kazdyho odradi, chovanim rozesmeje smilies/cheesy.gif
červen 19, 2010 18:10
no to jsou nejlaskavější psi co znám : alena puntíkovaná
jak jsem tlumočila pro ten helppes, tak tam takový psi měli jako asistenční, nebo signální. Jsou to psi velký jak telata, ale mají laskavé srdce. BYla tam paní s rotvajlerkou, která přesně vycítila blížící se srdeční nevolnost a několikrát své paní zachránila život.
červen 19, 2010 20:35
Jo, : Ceskymo1
to mas pravdu - tenhle pejsek vladne takovou empatii, ze by klidne asistencniho psa delat mohl. Navic chytrej, laskavej, snadno se uci a naschvaly snad ani nezna (na rozdil od my odesly cubinky, ta na ne byla machr). Maji v ty rodine dve maly deti, necelej rok a skoro 4 roky, tak tenhle andel v cernym kozichu si je hlida jak poklad, i kdyz teda ta starsi holcicka ho mlati, kope, nic dobryho mu neudela. Presto se od ni nehne, je to jeho miminko a hotovo.
červen 20, 2010 00:54
no, to máš pravdu, : alena puntík
ta paní říkala, že třeba ona se rádno probudí a nemá pocit, že by jí něco bylo a ta rotvajlerka ji prostě nepustí z postele a podává jí mobil. Ona cítí, že se "něco přižene", ještě dřív, než začněš její paní něco pociťovat. Jednou takhle byly na kontrole na kardiologii .- a všecko se zdálo OK, ale pes se najednou zašprajcoval a odmítal tu paní pustit z ordinace a dělal takovej bugr, že ji doktor opět udělal ekg.....a okamžitě volal sanitku - a už jela - i se psem. Ta paní říkala, že u nich je pánem ta fenka a ona že ji poslouchá na slovo.
červen 20, 2010 03:37
No vidis, : Ceskymo1
ja svoji cubinku taky poslouchala a vysledkem bylo dlouholety manzelstvi smilies/grin.gif A pritom to puvodne byla ona, kdo se zamiloval! smilies/wink.gif
Jenze ted uz je rok tam nekde jinde a ja uz se zacinam koukat po stenatech, jeste nevic presne, jaky bych chtela, ale asi pro zmenu neco malyho: budto krizence, nebo pudla a nebo australskyho ovcaka - i kdyz teda u tech me trosku odrazuje ohromna vitalita. Jenze zas na druhou stranu s nim muzu kempovat v pousti, kde se za den vylita azaz pri nahaneni kraliku
červen 20, 2010 04:32
nejlepší jsou kříženci : alena puntíkovaná
jsou odolný a moc šikovný. Takovej australskej ovčák je zvyklej i na vedro. Takti držím palce ať nějakýho hezkýho pejska / fenku seženeš.
červen 20, 2010 09:48
hahaha to víš, to se říká : alena puntíkovaná
jaký pán, takový pes. smilies/smiley.gif
červen 20, 2010 09:49
Alenko : Ceskymo1
jo, jakej pan takovej pes - cubinka se od panicka predevsim naucila selektivni hluchote, to jim slo fakt mistrne! smilies/grin.gif
Hm, ten australskej ovcak se mi libi, kamarad si ho ted poridil, uz skoro dvouletyho, je to nezmar, nic moc nesteka, je chytrej, tak mozna zvitezi. Chci zase cubinku, nejak mi vyhovujou vic nez pejsci.... tak uvidime, kerej orisek mi prejde pres cestu smilies/cheesy.gif
červen 20, 2010 19:28
šetřit se nebude : Swaiteck
Ono šetřit se nebude ale rehabilitace si budu moci zaplatit jen ti, kteří si do toho dají extra prachy. Přítom bude to ekonomicky únosné, sociálně spravedlivé a samozřejmě politicky prosaditelné smilies/tongue.gif
srpen 27, 2013 18:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]