O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ DLÁŽDĚNÍ PDF Tisk E-mail
Středa, 09 červen 2010

Kdo byl v Praze, prošel se staršími ulicemi, zajisté se setkal s mozaikovou dlažbou zdejších chodníků. Tenhle způsob úpravy chodníků byl masivně používaný od druhé poloviny 19. až po první polovinu 20. století. Takzvaná pražská mozaika se stala vzorem pro výdlažbu mnoha dalších sídel.

 

 

 

 

 

 

 

     Zejména starší dlažby mají také velkou hodnotu památkovou.

 

     Dostatek kvalitního mramoru z lomů, které nebyly příliš vzdálené od centra, a snaha reprezentovat, umožnily masivní rozšíření štípané mozaikové dlažby na většině chodníků ve městě. Používal se mramor ve dvou barvách – růžové a šedé. Ve zcela výjimečných případech byl použit i mramor čistě bílý, jednalo se však pouze o chodníky u významných budov, jako byla například Nová radnice, Obecní dům, některé kostely, ministerstva a soudní budovy.

 

     Tříbarevné vzory, doložené pro stejnou dobu z mimopražských lokalit, jsou v Praze dochovány jen ojediněle. Vzhledem k nestejné velikosti štípaných kostek a jejich nepravidelnému tvaru dovolovala štípaná mozaika provedení vzorů značně složitých...

.

 

     Mozaikovou technologii měl v Praze podle vlastního prohlášení jako první použít dlaždičský mistr Leopold Bock, kterého roku 1820 povolalo z Vídně České gubernium, aby zavedl "progresivní metody dláždění" a vyškolil další dlaždiče. Mozaiková dlažba z krychliček byla  poté nazývána „pražskou“ mozaikou.

 

 

     Starší venkovní dlažby a autentické povrchy venkovních komunikací obecně jsou velmi ohroženou a průběžně mizející součástí našich historických sídel. Při úpravách komunikací a rekonstrukcích inženýrských sítí bývají bohužel bez rozpaků likvidovány. Jejich památkové a v neposlední řadě ani estetické hodnoty nejsou dosud doceněny.

 

     V období od poloviny 19. do poloviny 20. století vzniklo na území našeho státu množství mozaikových vzorů, které jsou v evropském kontextu naprosto ojedinělé. Pro častěji opakované vzory se ustálily názvy, nicméně existuje řada bezejmenných a jedinečných skladeb a vzorů, které se vyskytují jen v jednom městě, nebo dokonce jen před jedním domem.

 

     Stejně jako historická stavba nebo historický nábytek nemohou být v technických parametrech poměřovány s produkty a výrobky naší doby, nelze na veřejné komunikace v historickém prostředí klást stejné požadavky jako na plochy v nově vznikajících stavebních areálech či nově založených obytných čtvrtích. Važme si této překrásné a jinde ve světě nevídané zajímavosti...

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (8)add feed
MIMO ČLÁNEK - : d@niela
také se vám mizerně chodí po pražských kočičích hlavách? Tzn. to jsou ty dlažební kostky, kterými jsou vydlážděny některé silnice (mají mezi sebou velké mezery, vyplněné "ničím")
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 10, 2010 09:28
úžasné dani : erika
nikdy jsem si neuvědomila, že tohle je opravdu specificky pražský unikát... líbí se mi to moc, i když na jehlách se člověk fakt musí spíš vznášet, než kráčet smilies/grin.gif
A vůbec, Prahu miluju.
červen 10, 2010 10:33
Já teda Brno z hlediska chodníků zmapované nemám, ale i tady se mozaikové chodníky najdou. : Myška
I když jich valem ubývá. Fenomén asfaltu vystřídal fenomén zámkové dlažby, nebo dlažby z kamene. Třeba na Svoboďáku to udělali tak šikovně, že plánovaný akcentovaný obrys dávno zaniklého kostela sv. Mikuláše, který stával na náměstí, měl být z jinak barevných kostek. Jenže soudruzi z radnice někde udělali chybu, vybrali nepříliš odlišný odstín, a tak půdorys kostela zcela zaniká. Řěšit se to prý bude natřením obrysových kostek na tmavo.
červen 10, 2010 10:41
Dani : mia
hezké. Dovolím si Kudlankám připomenout tuto sobotu PRAŽSKOU MUZEJNÍ NOC. Chtěla jsem jet, ale v těhle tropických teplotách se nevypravím.
červen 10, 2010 10:48
dodatek : mia
v neděli 13. 6. otevřen 9.00 - 13.00 h. mimořádně Černínský palác v Praze zdarma
červen 10, 2010 10:53
krása, Danielo, : bb2
jeden si ani neuvědomí, po jaké vzácnosti to občas kráčí.

Mio - v Paříži mají KAŽDOU neděli VŠECHNA muzea vstup zdarma, takže se zdarma může celá rodinka kochat pravou Monou Lisou třeba půl hodiny. Turisti už se sice houfují, ale pořád ještě v přijatelné hustotě.
Studenti s ISIC mají všechny vstupy výrazně levnější po celý týden.

A pro případné zájemce - fronty na vstupenky na Eiffelovku celkem 2 hodiny, čtvrtka pizzy a kafe až nahoře - 9 euro.
červen 10, 2010 12:13
bb : erika
vidím že šroubek je v pořádku zpátky smilies/wink.gif
Moje dcera ma Paříž v plánu s kámoškama o podzimních prázdninách, taky se drobet třesu, to jí ještě nebude 18...
červen 10, 2010 12:25
... : bb2
pořád ještě ti zbývá kufr s dvojitým dnem, kam se jedna matka vejde:-) neboj, bude v pořádku, oni nás trochu šponují tím, co občas dokážou, ale vrženi mimo rodiče se pak kupodivu dovedou i postarat a dokonce jsem zjistila, že i dají na varování, akorát by to v životě nepřiznali

ano, šroubek se vrátil v pořádku:-) nakonec tam letěli, autem jen na letiště, tak jsem si docela oddychla, pak už jsem jen čekala, kdy zavolá prosím tě, nějak jsem to nevychytal a doletěl do izraele, zajede pro mě někdo? ;-) I to dobře dopadlo a dokonce šel hned druhý den po návratu do školy, i když ve 22.30 teprve přistávali, na třetí hodinu už seděl v lavici a prý i vnímal, co víc si přát:-)


červen 10, 2010 12:49
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]