O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÚŽASNÝ VÁCLAV VORLÍČEK PDF Tisk E-mail
Úterý, 08 červen 2010

Pohádky - co v nás to slovo vyvolává? Kdo z nás nezasedne - alespoň čas od času - k televizní obrazovce či filmovému plátnu a nenechá se přenést do světa kouzel, fantazie?  Do světa, kde vše má šťastný konec a dobro vítězí nad zlem...

 

    

 

 

 

  Jedním z těch, kteří pro nás krásné pohádky tvoří, je i režisér, pan Václav Vorlíček, který se v nedávných dnech dožil už osmdesátky.

 

 

      Václav Vorlíček se narodil 3. června 1930 v Praze. V letech 1951 - 1956 studoval režii na pražské FAMU. Poté nastoupil jako asistent režie do filmového studia Barrandov a brzy se vypracoval na místo pomocného režiséra. Jeho debutem se stala dětská detektivka Případ Dubínek. V r. 1964 natočil film Marie, psychologické drama o rozpadu manželství. (Film jsem viděla pouze jednou, je škoda, že v rámci pamětnických nedělních odpolední jej nedávají častěji).

 

        Ke konci šedesátých let začal  režisér Vorlíček točit komediální parodie - Kdo chce zabít Jessii, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky a pokračoval fantasy komediemi s pohádkovými prvky - Pane, Vy jste vdova, Dívka na koštěti, Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, Což takhle dát si špenát.

 

        V sedmdesátých letech natočil i kouzelnou pohádku Tři oříšky pro Popelku, bez které si snad už Vánoce u televizní obrazovky ani nedokážeme představit. Na její financování dostal ovšem jen polovinu peněz potřebných k realizaci.  Spojil se proto tehdy s německými kolegy a díky tomu je pohádka velmi populární i u našich německých sousedů. Mimochodem filmový princ Pavel Trávníček oslaví letos šedesátku.

 

        V roce 1980 se objevil na obrazovkách seriál Arabela. Seriál, na jehož spolupráci se jako na mnoha jiných s panem režisérem podílel scénárista Miloš Macourek. V seriálu se sešla skvělá plejáda herců mj. skvělé trio Menšík - Sovák - Brodský.  Arabela už je dnes také klasika. Stejně jako televizní seriály Létající Čestmír či Křeček v noční košili.

 

         V devadesátých letech už nebyla tvorba pana režiséra tak významná. Občas je pan Vorlíček hostem některých televizních pořadů. Umí hezky a poutavě vyprávět o natáčení. Před pár lety vyprávěl o natáčení Tří oříšků pro Popelku na jedné komerční televizi a moc se mi jeho vyprávění líbilo.

 

Takže pane režisére - přejeme Vám

mnoho zdraví a elánu k Vašim osmdesátinám

a díky za skvělé filmy a seriály!  

 

MIA

 

 

Komentáře (5)add feed
už jsem se lekla, : alena bodka
že snad umřel...ale ne - dařží se mu dobře a je v pohodě, tak mu přeju, aby mýu to vydrželo co nejdéle - i kdyby už třeba nikdy nic nenatočil...mám něco dývýdýček s jeho filmy a používám je na léčbu traumat a depresí. Je to lepší než přášky.
červen 09, 2010 14:09
Chyba v názvu debutového filmu Václava Vorlíčka : Zbyněk Sobola
Dobrý den, v názvu debutového filmu Václava Vorlíčka z roku 1960 máte chybu.
Film se nejmenoval "Případ Dubínek" jak máte uvedeno, ale "Případ Lupínek"

S pozdravem Zbyněk Sobola - filmový historik a publicista
červen 20, 2010 12:11
pane Soboto : mia
čerpala jsem z CSFD a tam je velkým tiskacím písmem uvedeno případ Dubínek v biografii.





červen 21, 2010 23:24
Případ Lupínek : Zbyněk Sobola
prosinec 02, 2010 21:48
Případ Lupínek : Zbyněk Sobola
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se zajímám o historii českého filmu a osobně jsem se setkal s panem Vorlíčkem si Vám dovolím odporovat. Jeho debutový film se jmenuje " Případ Lupínek " z roku 1960. Mám ho i ve svém archivu. Pokud jste čerpala ze serveru CSFD.cz, měli špatně uveden název filmu. V tuto chvíli je už název uveden korektně viz odkaz.

S pozdravem Zbyněk Sobola

http://www.csfd.cz/tvurce/3327-vaclav-vorlicek/
duben 21, 2011 13:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]