O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAK SI TU ČTU O ZDRAVOTNICTVÍ, PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 červen 2010

.... a mám pocit, že se "zdejší" lidé snaží porovnávat neporovnatelné. Snad to nejlíp vysvětlím příkladem. Je to už něco let, kdy se mne kolega v práci zeptal, jaký je základní rozdíl mezi životem tady (rozuměj v Americku) a v Česku. Řekl jsem mu, že velký, ale vlastně žádný. Doma jsem měl peněz dost, ale nesměl jsem cestovat. Teď sice můžu cestovat, ale zase nemám peníze. Konečná situace je tedy stejná, nejedu nikam. Se zdravotnictvím je to podobně.

 

 

 

 

 

      Ponechám stranou něco, co je naprosto individuální, jako je kvalita a odbornost určitého lékaře, vlastně ani to nemůžu nechat stranou. Totiž, sice si tady teoreticky můžu vybrat doktora, ke kterému půjdu, ale:

 

  •  Rozhoduje pojišťovna, s kterými doktory má smlouvu, a podle toho se teprve řídí, kolik zaplatím ze své kapsy já.

 

  • Dál záleží na tom, zda dotyčný doktor, kterého bych si eventuálně vybral, přibírá nové pacienty. To je sakramentský problém, protože každý má seznam lidí, kteří jsou „jeho", a další se tam nedostane.

 

  • Když mně postihne neštěstí jako třeba chřipka, stejně k doktorovi nemůžu, protože se musíme objednávat pár týdnů předem.

 

  • Pošlou mně proto na pohotovost, a teprve potom si mohu sjednat termín na kontrolu, ovšem zas až za pár týdnů. Mezitím jsem ve vzduchoprázdnu. Na pohotovost už nemůžu, pokud se to podstatně nezhoršilo. K normálnímu doktorovi nemůžu, nejsem objednán...

 

 

     Já osobně mám poměrně dobrou pojistku, to je fakt, díky manželce zaměstnané v nemocnici, která je mezi deseti nejlepšími v Americku. Úroveň zdejších doktorů je tomu úměrná. Ale, stejně je tu vždy možnost, že zrovna ten doktor, ke kterému mne kostky osudu přiřadí, bude, no, ne zrovna nejlepší. Možná po odborné stránce, možná jako člověk, možná oboje.

 

      Nebo má člověk naopak štěstí, protože nic jiného nerozhoduje, jako jsem měl štěstí já. Ta "moje" paní doktorka patří do úzkého okruhu doktorů spadajících přímo pod nemocnici, proto já platím pouhých 10% účtu; za prostou návštěvu, kdy se na mne jen dívá, zaplatím 7$, ale - nejdřív musím zaplatit prvních 500 dolarů v kalendářním roce,  maximálně 1500 dolarů za rok. Teprve pak platí pojišťovna 100%.

 

     Potom jsou doktoři, kteří patří do jejich „sítě", tam platím 20%, a ti ostatní, kde platím 30%  - a peníze se nepočítají ani do těch prvních pěti set, ani do každoročního maxima.
Pokud doktor uzná, že je to se mnou vážné, musím poslat poníženou supliku pojišťovně, zda případnou operaci nebo rehabilitaci schválí. Pokud ne a přesto to chci, platím z vlastní kapsy. Zda je to důležité nebo ne - je druhořadé a už vůbec nemůžu mluvit do toho, který doktor do mne bude řezat. Něco takového jako jsou lázně??? To tady prostě neexistuje.


     Byla tu řeč o Obamovi a jeho zdravotní reformě. Chtěl bych k tomu říct, že bohužel o tom co bude, rozhodují lidé, kterých se to netýká, lidé, kteří mají peněz dost, nebo kteří mají lékařskou péči zadarmo. Například, náš guvernér. Nedávno ho odvezli do nemocnice, pobyl si tam tři dny, byl totiž na výšlapu v horách a unavil se. On má léčení zdarma, protože je guvernér. Přitom křičí, kolik nás zdravotní reforma bude stát a jak moc ji nechceme a nepotřebujeme.

 

 

 

     Jistě, znamená to vyšší daně, ale taky to znamená, že nebudu muset platit za pojištění u soukromé pojišťovny. Tak jaký je v tom rozdíl? Že o mé péči budou rozhodovat nelékaři? A kdo rozhoduje teď? Pojišťovna, která si z peněz, které nevyplatí staví paláce, a na konci roku si vedení mezi sebou rozdělí mohutné prémie. 

 

     A tak možná budu muset čekat na operaci déle. Jsem si ale jist, že se při tom přihlíží na to, jak je operace nutná a ne na to, kolik pojišťovna zaplatí a zda zaplatí. Ano, jezdí sem pacienti z Kanady, to je fakt. Otázka je, zda sem jezdí ti chudí, na pojištění odkázaní, nebo ti bohatí, kteří mohou zaplatit hotovými penězi. Odpověď je - obávám se - jednoduchá, ale přitom zrovna tohle nám tady otloukají o hlavu. Kanadské zdravotnictví, podle nich, stojí za starou bačkoru, protože ti chudáci musejí jezdit do Ameriky. Jen si dovolím pochybovat, že jsou to chudáci. Jsem přesvědčen, že důležité léčení by ani v té Kanadě neodkládali.


     Jak psal Toulavej v komentářích jinde, jeho kamarád platil hotově a dostal vždy co potřeboval. Ale v tom je celej zakopanej pes! Když budu platit hotově, budou se o mně prát! Když je to pojišťovna, se kterou má doktor smlouvu, situace je jiná. Ceny za zákrok jsou dohodnuté ve smlouvě a pak se ještě dlouho čeká na peníze.

 

     Totiž, když jdu k doktorovi, do čtrnácti dnů mám doma účet. Ten hodím do koše, protože to je účet první, je na něm mimo jiné napsáno, že poslali účet mé pojišťovně. A teď se čeká... Za měsíc, za dva dostanu nový účet, kde původní částka ((a teď si vymýšlím čísla) 700 dolarů, se smrskla na 560 dolarů, a to je smluvní cena; poměr je zhruba takový. Dál je tam, že pojišťovna jim zaplatila 448 dolarů, já mám zaplatit zbylých 112. Ale ten doktor v tomto okamžiku ztratil 140 dolarů, které Toulavého kamarád Frank zaplatil. Není divu, že ho měli rádi.


     Měl jsem známého doktora, kterého pojišťovna doslova zruinovala. Na peníze se taky někdy čeká až šest měsíců. Ostatně i k doktorce, ke které patřím já, jsem se dostal jen díky tomu, že už vlastní ordinaci finančně neutáhla, zavřela ji, nastoupila u nemocnice a proto přibírala pacienty.


     Tak abych to shrnul: Neporovnávejte to, ono to porovnat nejde. Možná jsou někde doktoři lepší, ale to nezáleží na zemi, jen na osobním štěstí při výběru. Možná, že někde mají lepší vybavení, ale to záleží na tom, kolik peněz má (a dá) na vybavení to které zařízení. Státní hranice na to vliv nemají. To je celé.

 

 

Tak vidíte, jaké to je tady, ve Spokojených státech...

Michal

 

 

 

Komentáře (154)add feed
Michale : Mikin
tve clanky mam rad, ale tady jsi se pekne seknul. Nemam na mysli americke zdravotnictvi, o tom vim malo, ale cestovani.
Me komousi nepustili ani do Vidne, kam jezdil dedecek na kole. Ted cestuju kazdy rok nekolik mesicu v roce. Po celem svete.
Pokud nemuzes cestovat ty jako americky obcan, tak je to tvoje vina.
červen 08, 2010 03:37
Mikine : mia
tak tohle bys zas třeba v Česku nemohl. Pokud máš z platu řidiče jako jsi Ty zaplatit výdaje, údržby domu, financovat dětem studium, vytvořit si dostatečnou finanční rezervu pro případ nemoci, ztráty zaměstnání a našetřit na důchod tak se musíš sakra ohánět. K Michalovi - zarazilo mne, že s chřipkou Tě akutně neošetří. Já to mám u obvodní lékařky takto - na vypsání receptu se domluvím telefonicky pak zaklepu na dveře a dá mi recept na čtvrt roku, neplatím nic až v lékárně, další čtvrtletí se objednávám následuje vyšetření - měření tlaku, aktualizace léků, které mám od specialistů platím 30 Kč. Každé dva roky mne lékařka sama vyzve k preventivní prohlídce, vypíše doporučení na oční /kvůli riziku zeleného zákalu u pacientů s hypertenzí/ a na EKG. Neplatím nic za vyšetření. Na léky od OL doplácím málo. Moje obvodní lékařka má hlavně velmi dobře vypracovaný systém objednávání takže pokud ji zrovna nezavolají k akutnímu případu mimo ordinaci čekám pět až patnáct minut. Pokud mne stihne angína, ráno zavolám telefonicky se domluvím a vezme mne. Neakutní potíže co jsem viděla v čekárně nebere okamžitě, sestra objednává na termín, což se některým lidem nelíbí. U specialistů je to jiné a zvláštní kapitola je ošetřovatelská péče po operacích ale o tom zas jindy Michale ahoj.
červen 08, 2010 06:58
No a já i v ČR platím hotově... : opas
Ne že bych neměl pojistku, ale péče stojí za prd...
Třeba zubař, k tomu chodím asi nejčastěji (1x za půl roku prevence a sem tam nějaké opravy). Mám borce, co funguje bez smlouvy s pojišťovnou (www.kukla.cz). Sice platím úplně za všechno, ale:
1. nejsem "další", ale "dobrý den, pane XY"
2. snaží se mi vysvětlit co je případně nutné upravit a proč
3. vždy je zdvořilý, nejsem pro něj pacoš, ale vážený klient
4. objednání je emailem ve stylu: "hodil by se mi tento týden někdy mezi 12-15, ne čtvrtek", odpověď je např. "budeme se těšit pozítří ve 14:00"
5. nikdy jsem nečekal déle než 15 minut
6. má moc hezké sestřičky smilies/grin.gif

A podobně to funguje i na soukromých klinikách, když nějde o nic velkého a drahého, většinou je lepší se na pojišťovnu vykašlat. Za ten klid to stojí.
červen 08, 2010 07:47
opas, : mura1
a co dite? taky mate soukromyho pediatra, co nema smlouvu s pojistovnou?
červen 08, 2010 08:00
mura1 : opas
pediatra nam doporucila jedna kamaradka, sice to tam mame asi 30km, ale na prevenci to nevadi a nemoc nezname. Nachlazeni nebo chripku jo, ale na to doktor stejne nepomuze smilies/grin.gif
červen 08, 2010 08:06
mio : Mikin
hmmm, ja to myslel tak, ze kdyz ma nekdo treba cestovani jako hlavniho konicka, tak si dnes proste nasetri a cestuje, protoze muze. Zrovna pred 2 lety se u me stavoval ridic z Ceska. S ruksakem - v hotelich nespal....Ja treba v tom Ecuadoru cestoval podobnym stylem ( hotely) za $20 na den. Treba jsem Michala spatne pochopil.
Co se tyce lekarske pece, tu tady mame taky slusnou a taky vicemene zadarmo......
červen 08, 2010 08:27
No, on to sice Michal píše v první osobě, : d@niela
ale článek není "o něm", ale o tamějším zdravotnictví... Tudíž - Američani cestovat můžou, na jak dlouho a kamkoliv, jen je potřeba mít ten potřebný pohon, peníze. A co já vím a znám, tak většina Američanů jezdí tak na týden...

To spíš studenti, co jedou s báglem, co jim a jejich spolucestujícím nevadí spát a jíst trošku nepohodlněji, kteří ještě nemají pevné zaměstnání (o které by po dlouhé nepřítomnosti mohli přijít)- ti cestují na "delší tratě"...
červen 08, 2010 08:35
opas neboj, : mura1
vono to casem prijde. nasi taky nejsou prakticky nemocni, presto jsme v prubehu let chytli 2x nestovice, 2x spalu (antibiotika), 8x zlomenou ruku (pohotovost, rentgen, sadra), 1x zlomenou klicni kost (dtto), nespocetnekrat zanet stredniho ucha (pohotovost, antibiotika), 1x prokousla noha (3 tydny kazdodenni prevazy a vymena drenu), 1x prisivanej prst na noze (pohotovost, rentgen, siti), 1x "otrava" jedem na mysi (cesta zachrankou, vyplach zaludku, toxikologicky rozbor, hospitalizace), 1x viroza se ztratou drzeni rovnovahy (hospitalizace, toxikologie, eeg, punkce), nekolikero drobnejsi zasivani (prst, brada...), trhani cca 12 zubu, vysetreni na revmatologii, trhani nosnich mandli, mame 3x bryle- z toho jedny od 3 let (vysetreni u ocniho na pokladnu plus mirny prispevek na skla a obroucky) a 2x rovnatka (na pokladnu je prace doktora)

priznavam, ze jsem pokazdy hned ve dverich tasila prukazku zdravotni pojistovny a nevolala "kde je tu doktor, co kolem nas bude delat tanecky, ja to zacaluju vsechno v hotovosti". a s vyjimkou usni doktorky, vzdycky byli vsichni mili a osetreni i leceni vse ok
červen 08, 2010 08:39
mura1 : opas
Ono u deti to taky funguje trochu jinak, to vis jiste sama...
červen 08, 2010 09:04
Pohled z jiného úhlu. : Sidon
Tohle je reakce jedné mojí známé, která žije také ve státech. Poslal jsem jí článek od Michala k posouzení. Sem do Kudly nenapsala nic, ale poslala mi tohleto psaní emailem. Neví, že jsem to sem dal, ale trošku jsem to upravil, aby to bylo docela anonymní, a ještě jsem musel dopsat českou diakritiku, mně to bez ní připadá, jako když se piše telegram. Jsem zvědav, jaké budou reakce ostatních.
======================================================= ======================================================= ======================================================= =========

......,
to je věc názorů, v Česku má zase pojištění každý a při tom třeba zemře na rýmu.
Tady nechce státní pojištěni každý normální člověk, to, co ranuje (řídí) vláda, je na hovno, to je jasné, to vidime a je to tak...
Každý člověk má být zodpovědný sám za sebe, tudíž musí hledat, dobré doktory, dobré nemocnice a dobré pojišťovny. Nevím, jak dlouho tu tento pán žije, ale to je typický socan, který by chtěl, aby to všechno bylo zadarmo, neví, co říká, ti co se flákali, stejně nebudou platit, Obama je stejně nedonutí, tak, jak říká, že každý se musí pojistit, na to ať honem rychle zapomene, lůza zůstane lůzou a budou žít, jako vši v kožichu. Čekání na operaci je dobré, když ti nejde o život, to ano, jinak je to katastrofa... . Ten dotyčný by nejraději také nechtěl zaplatit ani penny, to je mně jasné, a taky mě to vubec nepřekvapuje...
Levné to není, ale co se dá dělat, nevěřím, že to bude levnější, až to bude státní, a tak žádný specialista pro nás nebude možný, protože na ty specialisty si budeme muset stejně doplácet, to vláda nezaplatí, bude to prašť, jako uhoď, takové zdravotnictví 'nahovno". To jsem zažila v komunistickem Československu a věř mně, byla to hotová katastrofa...
My si platíme pojistku 600 dolarů měsíčně a máme 100% zaplacené všechny doktory a 80% zubaře. Je to hodně, ale když jsme to potřebovali, neměli jsme žádné problémy, já měla operaci hned druhý den, byla nutná, neplatili jsme nic, je to pojišťovna ze školy, kde pracujeme, je velice dobrá, doktora nemáme určeného, hledali jsme na ...(jméno školy) jenom ty známé a velice dobré. Ale jedna věc je jistá, že to bude všude ve světě dražší a dražší, nemocí přibývá, lidí také a vůbec všechno je drahé. Nevím, co ten dotyčný má za doktora, ale já svému doktorovi zavolám, že mám chřipku a on mě řekne - zůstaň doma, nechoď sem v žádném případě, přijď za 5 dní, dám ti potvrzení do práce. Zásadně nic nezneužívám, to platí i o zubaři, když zavolám, že mě právě bolí zub, řekne - za hodinu tě čekám, tak to asi záleží na schopnosti lidí, musíš mít doktora, který má zájem tě léčit, pamatuj, je to jen v lidech. To je vse a taková je většina doktorů, co tady zatím jsou. Co se stane, až to všechno "znárodní" ? Budou to stejní "assholles", jak to bývalo v Česku. Obama chce pod vysokýma pokutama donutit lenochy dělat a platit si pojištění, tak na to jsem teda zvědavá, ale oni to neví, co si na ně přichystal, oni si ti parchanti myslí, že vlezou k doktorovi a on z lásky k vládě a k našemu Mohamedovi, je ošetří zadarmo. To se tedy hodně přepočítají, to se budou divit, to jim spadne sanice. Navíc, mladí s high school, co dnes Obamovi tleskaji, budou platit 35% na daních a ani nemrknou, někdo to zaplatit musí, nás už se to netýká, ale mladých (blbečků). Oni totiž Češi mají také dost vřelý vztah k tomu socialistickému zdravotnictví, nakonec jsme na tom byli vychovaní, čekárna 40 lidí, tam se spíš nakazíš a omarodíš, a doktor ti pak předepsal "Hoffmanské kapky" a to na všechno. Moje kámoška, zdravotní sestra, mi řekla - pícháme lidem destilovanou vodu a oni si myslí, že je léčíme. Pokud budu srovnávat českou nemocnici - děs a běs, s americkou, tak to se nedá, nedá v žádném případě srovnávat. Drzé, české sestřičky mně vynadaly, proč je v noci budím, tady u mě byly každou hodinu, až mně to někdy i vadilo. Pamatuj, že nic není free, všechno se musí zaplatit a podle toho jsou i výsledky. České názory já zásadně beru s rezervou, Češi jsou zvláštní národ. Když jsme byli na návštěvě v Česku, potkáš známé, zeptáš se - jak se máš ? Každý řekne - " nahovno! ", ptám se - jak to ? Barák máš, auto máš, vybavení máš, dovolenou dvakrát do roka, zdráv si také. Tak se zastaví, zamysli a 90% mně odpovědělo - "no, tak to jo", tak mu říkám, tak to máš ale absolutně všechno, vic už na světě není, ale kdepak ! Za minutu je to zase všechno špatné. To jsou Češi, banda jedna závistivá a věčně nespokojená, vím, proč to říkám....Cauky



červen 08, 2010 10:02
Á zase jedna emigrantka, která má pro ČR jen slova pohrdání! : Myška
Nemohu soudit zdravotnictví v USA, ale to české ano. A je to tak, jak píše bb2 na jiné diskuzi.
Zrovna v poslední době jsme se zde dozvěděli od emigrantů v Kanadě, jak je vlastně to české zdravotnictví vstřícné a na výborné úrovni. A to předtím (nějakou dobu zpátky) taky vychvalovali pro změnu kanadské zdravotnictví a péči, která se jim díky životu na Yukonu dostává.
Sidone, ta tvá známá si pamatuje jen to špatné, chudinka. Kdypak emigrovala? Už je to dlouho, že? Možná by se měla zeptat Kennedyho, jaké jsou nemocnice v ČR, konkrétně v Brně Bohunicích, jaká péče, zájem a ochota personálu. Možná by si mohla uvědomit, že jsme nezastydli někdy v šedesátých letech, na což by její zkušenost snad ukazovala.
Fuj, docela mne to nadzvedlo. Už to, jak píše o Češích. Je snad ona něco lepšího? Ne, je jen Češka žijící v USA...
červen 08, 2010 10:21
Sidone, reakce ostatních? : Máňa Š
Reakce moje: Krávy jsou ve všech zemích i etnikách.
A jinak? Přeci se každý normálně uvažující člověk rád pojistí. Jenže jaksi není kde.
A pak ještě malá drobnost. Až bude kde se pojistit, tak kdo mi zaručí, že po několika letech pojištění mi lékař na předloženou kartu neřekne:
Sorry, tahle vaše pojišťovna sice nebyla vedena zloději z ODS, jen měla nesprávný podnikatelský záměr. Před dvěma měsíci zmizel její management i s kapitálem, takže ten pakatel 700tis. za operaci zaplatíte předem hotově v přízemí v kase.
Jo, vy zrovna ten pakatel nemáte u sebe? Tak jděte scípnout před špitál do houští".
červen 08, 2010 11:05
Michale : eva_2
děkuji za zajímavý článek.

Sidonova známá - bez komentáře.
červen 08, 2010 11:39
Myško : Káča
konkrétně popáleniny v Brně-Bohunicích, jednička s hvězdičkou na druhou, chodili jsme tam celej týden na převazy a přístup i odbornost super. Stálo naás to dvakrát 90kč, protože jsme tam byli dvkarát o víkendu (takže jako pohotovost). A myslím, že dobře funguje i dětská pohotovost na Černopolní, jen si paní doktorka mohla odpustit ty mravokárný kecy, myslím, že matky mají pocity viny už tak až nad hlavu, tak jim nějaký řeči "kdo ho hlídal??!! a co kdyby..??!!" moc nepomůžou...
Sidone, ještě paní zapomněla zmínit, kolik dolarů měsíčně ji stojí psychoanalytik. Protože na jeho služby je rozhodně zralá víc než dost...
červen 08, 2010 12:54
ono na Yukonu : Polarka
je to trosku jinak. Platy jsou tu vysoke, zvlast co se tyce prace u gavarmentu a pres zimu muze byt clovek na nezamestnanecke podpore, kdyz chce. Navic kdyz je sam nebo se stejne vydelavajici manzelkou, ktera si taky muze vzit na pul roku volno.. Kennedy kdysi zil stejnym zpusobem, ale prijdou urcite roky ci nemoci a clovek musi zmenit cely styl zivota.A rozhodne si nemuze Michal dovolit opustit praci na pul roku, protoze by po navratu asi zadnou nemel. A to plati pro vetsinu lidi na celem svete.Dokud nam to dovolila skola (meli jsme jedno dite na domaci skole a druhe narazove) ale ve vyssich rocnicich uz to nebylo tak jednoduche, tak jsem taky jezdili na pul roku pryc. A ani jsme nekempovali v hotelech ale spali jsme v nasem vanu Kennedy driv procestoval svet, autobusem, vlakem....zivil se po ceste jak to slo. V Arabii prodaval koberce, na plazich tetoval, pracoval na lodich....ale na to vsechno clovek potrebuje jednu vec. Zdravi!!!!!!!!
Jak jsem napsala driv byla jsem ceskym zdravotnictvim velice prekvapena.Kenendyho do Brna prevezli sanitkou (pres pulku republiky) pak fysioterapie, ted jede do lazni.Doktor mu peclive vysvretlil proc ho nemohou operovat.
Mohl by do lazni do Kladrub, kde pry je skvela lecebna(jezdi tam lidi z celeho sveta, napr i ze Saudske Arabie a delaji tam pry divy, Jenze to je na pul roku a to je moc dlouha doba, Jinak o ceskych pojistovnach nemam nejmensi tuseni. Ja jenom vim ze Kennedy plati 1000 korun mesicne a ze si vsechno co se zdravotnictvi tyka velice chvali.U nas je zdravotnictvi zdarma, ale na operaci taky muzete cekat i dva roky, zvlast pokud je to operace se zadama.A v pripade Kennedyho bylo vsechno zameskane,protoze ho doktorka neposlala vcas na rentgen. Az se mu zacala ztracet svalovina z predlokti a on nebyl schopnej ruku pouzivat, bylo uz pozde. Pak to chytilo nohy a ted jsme proste v maleru, kterej jsme nepredpokladali.Bez dobrych pratel a jejich pomocnych rukou, bychom dnes uz zimu nezvladli. Ono se to tezko vysvetluje nekomu kdo je zdravy.
V Cesku je to zase tak, ze pokud ma clovek zname tak jde vsechno.Zubare mame v Cesku skveleho a jak rikal Opas, jsme extra zakaznici brani i kdyz neni cas, takze problemy se zubama nechavame vzdycky na Cesko.
Proste po teto zkusenosti se musim ceskemu zdravotnictvi omluvit.
červen 08, 2010 12:54
... : bb2
souhlas s Myškou, jinak určitý nadstandard si tu lze připlatit, a to mi přijde v pořádku, že když chci samostatný pokoj, televizi apod., tak si připlatím, podstatný je, aby mi to slepé střevo vyoperovali a následný zánět vyléčili třeba bez televize, ale taky bez nutnosti vzít si úvěr, který mi nikdo nedá, když budu marodná a bez práce.

Do vyspělé společnosti máme ještě hodně daleko, jako určitý znak vyspělosti vnímám schopnost postarat se o nemocné a i když to rozhodně není dokonalé, nevedeme si špatně. Kdyby jo, asi by k nám z celého světa nejezdili za zdravotní péčí. Že kvůli ceně? Ano, ale levná je i jinde, u nás je levná a navíc kvalitní.

Ke mně nemusí kmitat sestřička co chvíli, když nebudu ležet v krvi a výkalech, ani se na mě nemusí usmívat, i když je to samo hezčí, hlavně když mě včas odoperují a vyléčí a nebudu muset přemýšlet zda jít na operaci, nebo to s tím nádorem ještě půl roku vydržím a pak si buď koupím papírovou rakev, nebo teda vezmeme další úvěr, hned jak splatíme manželovo koleno...

červen 08, 2010 13:02
opas : bb2
k privátnímu zubaři chodíme tuším všichni, mimo nemocniční ambulance, nebo ne? Smlouvu s pojišťovnou dostane každý slušný zubaře, který ji nedostane, k tomu bych důvěru neměla. I Šmuclerova klinika má smlouvu s pojišťovnami, i naše privátní bere platbu od pojišťovny, základní, my si doplácíme za nadstandard. Pokud platíš komplet celou částku, abys viděl hezkou sestřičku, tak to beru:-) Naše zubařka, kterou máme asi 10 minut cesty od kanceláře, má lehátko s výhledem do anglické zahrady, případně lze hledět mírně vlevo na akvárium s rybičkama, hraje tichá hudba, sestřičku hezkou a příjemnou, no ale misska to není, to uznávám, všechno předem vysvětlí, při ošetření mluví velice málo a tiše, sestra pracuje za hlavou taky velice tiše, nic nás zatím nikdy nebolelo, objednací termíny jsou přiměřené, akutní potíže řeší ihned, a v čekárně nečekám vůbec, protože to nesnáším, přijedu autem, počkám venku na čas, zazvoním a jdu si lehnout a dívat se na stromy a keře:-) Oslovení paní, slečno, synovi od 15 let (dřív chodil ke školní zubařce) říkají pane. V čekárně potkávám v podstatě jen členy rodiny, protože chodíme obvykle hromadně najednou, já zubonervák chodím první, po ošetření už mi čekárna nevadí a čekám na zbytek smečky. Cizí lidi jsem tam potkala asi třikrát, přišli se objednat, to dělají hlavně starší lidé, kteří šetří telefon, mail nepoužívají.
Podobně privátní oční ordinace, privátní kožní...Řekla bych, že pokud platíš všechno sám, bez pojišťovny, tak si vybíráš špatné lékaře a zbytečně se šidíš.
červen 08, 2010 13:12
teda ta Sidonova známá mě taky nadzvedla : wendy
já se sice u lékařů objevuji jen sporadicky, ale jsem spokojená, moje mamina taky, a co vím od známých, takový děs co popisuje emigrantka nikdo nezažil, té někdo šlápl na kuří oko nebo se jí stýská ?
Co se objednávání týká, jak se mají lidi objednat s angínou nebo chřipkou a respiračními chorobami, to by sestra nedělala nic jiného než zvedala telefony, někdy se to v čekárně asi musí přetrpět... s prevenčkami to je jiné, to je jasný. A třeba moje skvělá zubařka je na pojišťovnu a nikdy se na mě neřve" Další!"
Chyby se jistě najdou, to vím, ale kde ne. Ještě na tom nejsme jako v Turecku. tam když pacientovi přestanou příbuzní nosit do nemocnice jídlo, vynesou ho pěkně ven.
smilies/wink.gif
červen 08, 2010 13:13
Tak jsem se právě vrátila - od zubařky, ne z hradu... : d@niela
A zíráááám...
Tedy Sidone, já vím, že jsi seriózní pán, ale ta tvoje známá,to je opravdu děs... A taky nevím, proč rovnou Michala urážela - nezná ho, nic o něm neví, a jen kydá hnůj. Opravdu se mě to dotklo.
Osobně Michala i jeho rodinu znám, bydlí tam, co moje dcera. Známe se už přes deset let a mohu vám všem říct, že tak hodné lidi, aby člověk pohledal... Jsou nesmírně milí, rozdělili by se o poslední kousek jídla - no, nechci tu psát nějaké tirády, ale tohle mne fakt těžce nadzvedlo a naštvalo!!!

Já sama jsem Michala požádala, aby napsal, jak to se zdravotnictvím tam v těch končinách za velkou louží je. Přesně totéž mi vypráví a popisuje i můj manžel, který tam je už čtyřicátý rok. Od revoluce jezdí ale do Čech, v poslední době i velice často :-)))), takže opravdu má možnost porovnání.

Jinak - právě jsem vyslechla od té zubařky: ano, dá se to všechno spravit, ale počítejte s takovými 250 tisíci... uáááá! Ano, i zubaři podražili. Pochopitelně, jedná se o to, že mi bylo nabídnuto zhotovení celé nové horní čelisti, takže implantáty a na nich držící nové krásné zuby. A tohle opravdu "na pojišťovnu není"... Takže mám nyní opraveno, vyčištěno, za pár dnů jdu k hygienistce. Jo, a tohle vše, plus opravdu "nadstandardně slušné jednání", jsem zaplatila pouhými třiceti korunkami.
Ohledně těch zubů - vůbec nevím, co budu dělat, nové auto si do pusy dávat nebudu, ach jo.

Jinak - s českými doktory jsem nesmírně spokojená, občas sice jsem narazila, ale vždy byla možnost jít k jinému a být spokojená. Teď mám např. perfektně a precizně odvedenou operaci šedého zákalu. V podstatě taky po třiceti korunkách...

Mj. nevěřím, že by většina Američanů měla na to, aby měsíčně platili 600 $ pojistku (proto také jsou z větší časti nepojištěni, nebo pojištěni částečně).

A proto také většina těch, kteří si to mohou dovolit, letí za českými doktory. U našich doktorů a v našich nemocnicích by vám to potvrdili.
červen 08, 2010 13:43
mně se příspěvek od Sidona líbí, takhle nějak to vidím i já. : toulavej
To pravo-levé vidění světa je pořád stejné, ať žiješ v Americe nebo v Čechách. Michal je duší Demokrat, tedy socialista, Sidonova známá a já zase spíš Republikáni, tedy pravičáci :-)
Samozřejmě, naše zdravotnictví se rychle modernizuje, takže nemocnice před deseti lety a dnes je mnohem větší rozdíl u nás, než v Americe. Takže tyhle názory známé Sidona už tak docela neplatí. Ale neochota personálu bude u nás jistě větší, než tam né proto, že by tam byli lidi „lepší“, ale proto, že tohle se tam v práci nedělá, být nepříjemný na zákazníka. Amerika je založena na osobní zodpovědnosti každého za sebe, svoji rodinu, spoléhat se sám na sebe. Takže osobní INICIATIVA je hlavní, jak si tam člověk zařídí svůj život. U nás se pořád hodně lidí spoléhá na stát, že se o něho bude někdo starat. Takže, jestli máš pojistku a jakou, jakého doktora, to záleží tak trochu na každém. Já doktory nepotřebuju, tak je mi jedno, že mám obvoďáka troubu a u jaké pojišťovny jsem. Ale, třeba kamarád kamarádky má vážnej problém s páteří, taky má cukrovku a špatnou slinivku. A místní doktoři – k jednomu specialistovi se dostal až přes známou na vyšetření. Prvně ho ten doktor vyhodil, že nemá doporučení od obvoďáka, kterej nenašel důvod ho doporučit :-). Až přes známou ho vyšetřil a zjistil, že je na tom špatně. Ale, obvoďáka si nezmění. Kdyby mu to někdo zařídil, nebude proti. U nás jsou lidi takhle pasivní ve všem – viz opakované povodně a lidi čekají, že to za ně někdo vyřídí jinej, aby neměli barák pod vodou. Proti radaru, to se podepíšou, demonstrovat proti poplatkům půjdou, ale když jim starosta zastaví obecní majetek, proberou to maximálně u piva. Jinak nic.
No a s těmi penězi je to přesné. Peněz není a nebude nikdy dost. Úspěšně se léčí stále víc nemocí a stále víc lidí stále větším počtem nových, tedy drahých léků. Náklady rostou pro stále víc starších a tedy i nemocnějších lidí. Když chtějí u nás lidi „sociální stát“ z daní, nemůže se zároveň ještě i zvyšovat zdravotní pojištění. Někde se ty peníze ale najít musí, když je stát napojený na zdravotní pojišťovny a v případě potřeby dotuje chybějící peníze. U nás si tak stát půjčí, vypíše státní dluhopisy a dokud mu někdo bude půjčovat, bude tohle veřejné zdravotní pojištění fungovat na evropské úrovni. V Americe tohle ale neplatí. Tam se ze státního rozpočtu platí jenom důchodcům, chudým a veteránům. Pro ostatní platí, že se jim zaplatí tolik a takové ošetření, na co se od nich vyberou peníze. Jiné prachy nejsou. Proto se s těmi penězi musí trochu šetřit, aby se jich nespotřebovalo víc, než se vybere. A to šetření je ta spoluúčast, různé poplatky, nastavené OCHRANNÉ limity, po jejichž dosažení už se víc nedoplácí. U nás se o to započatá reforma zdravotnictví snaží také.
O uspokojivé vyřešení zdravotnictví se snaží ve všech zemích, všude trochu jinak, ale všude jsou problémy a někteří lidé nespokojení. Ideální model, stejně jako v uspořádání společnosti, se ještě nenašel . . .
Pokud wendy neví u nás o žádném děsu, který popisuje emigrantka, tak ať se nechá ošetřit v Plzni v PRIVAMEDU – kamarádovi nezjistili žlučníkové kameny a jak se tam „starali“ o mámu mojí kamarádky radši nechtějte vědět – děs běs, kdyby za ní nechodila každej den, ani by se nenajedla. Tuším, že se tu kdysi zmínil NČ jak hledal umístění pro svou mámu mimo LDN. Takže, vlastenectví je dobrá věc, hájit českou společnost, ale OBJEKTIVNĚ prosím . . .
červen 08, 2010 14:11
bb2 : opas
Taky je otázka, jestli zubař chce smlouvu s pojišťovnami, když se dobře uživí i bez nich a ušetří si hromady papírování. Mě se hlavně líbí že velmi zdvořilý a v pohodě, při pochybnostech může hned udělat snímek na vlastním rentgenu (elektronickém bez vyvolávání snímku), atd.
Navíc veškeré lepší materiály se stejně platí...

červen 08, 2010 14:30
Tak teď už vím toulavej : wendy
a nepřekvapuje mě to - však jsem to v závěru příspěvku připustila. Nevím co je na tom levičáckého chtít dobrou péči za cenu, kterou by si mohli dovolit všichni, promiň, ale nežijeme ve středověku.
V souhrnu to vypadá v USA tak, že za peníze na dřevo se ti všichni doktoři klaní, ale to se týká všech profesí. Pro tebe je snad celej život kšeft. Jakmile vidíš slovo sociální tak si ho spleteš se socialistickým a už jedeš...no nic, hlavně at jednou nejsi zklamaný.

bb - to je ale dobrý terminus technicus - zubonervák. Většinou se zubaře bojí nejvíc kluci.
Jo zuby a oči, to je základ !
smilies/wink.gif
červen 08, 2010 14:30
opas, : bb2
chápu tvé důvody, spousta lidí měla hrůzné zkušenosti se zubaři a v 90.letech s povděkem přijala možnost platit jak mourovatí, ale mít kvalitu a pohodu. Byla jsem na tom stejně. Ale čas oponou trhnul a zubaři se přizpůsobili. Tak jen dávám k dobru svou zkušenost s mou zubařkou, která má k dispozici také rtg a laboratoř, je zdvořilá a profesionální, přesto si u ní mohou ošetření dovolit i pojištěnci. Takže možná bys mohl pořídit stejnou kvalitu za méně peněz, pokud bys hledal.
červen 08, 2010 14:41
wendy, : bb2
do 19 jsem k zubaři chodila ráda, protože to bylo příjemné ulití ze školy, zuby jsem měla bez kazu a rovné. V těhotenství se mi "odvápnily", což je asi laický termín, zkrátka mi praskl zub při skounustí želatinových medvídků. Pro ty bych v 9.měsíci vraždila, a tak mi je manžel koupil. Několik pytlíků, do letního kina k filmu Čelisti. Při dramatické scéně jsem skousla a lup. Bydlela jsem jinde a do té doby u zubaře v místě bydliště nebyla, povinné těhulí prohlídky jsem absolvovala ještě ve staré ordinaci. Jak jsem byla zvyklá, napochodovala jsem do příslušné ordinace a nahlásila problém a čekala řešení ihned, nejpozději zítra. Následovalo několik dlouhých měsíců, na které bych nejraději zapomněla. Od té doby je ze mě zubonervák:-) Naštěstí už mám normální zubařku. Na stará kolena mám zoubkovou vílu, dá se říct.
červen 08, 2010 14:46
toulavej, : bb2
PRIVAMED je zprivatizovaná městská nemocnice, bohužel v Čechách platí, že do takových a.s. a s.r.o. zařízení jdou ti horší - lékaři i personál. Ti lepší a nejlepší jsou ve fakultkách apod.
Takže příště ať si kamarád kamarádky nenechá od doktora, jehož kamarádky kamarád PRIVAMED spoluvlastní, nabulíkovat, že má jít do privamedu, a trvá na státním, nebo zajede si sám na vlastní triko do FN na Lochotíně, tam ho s potížemi se žlučníkovými kameny přijmou bez doporučení a objednání a dostane se mu lepší píče než v primavedu.
Výborná péče, pokud jde o péči a rehabilitaci starých lidí, je v Podbořanech.
červen 08, 2010 14:53
bb : mia
promiň, že si dělám legraci, ale nechceš napsat fejeton "Jak při čelistech přijít o čelist". smilies/grin.gif smilies/grin.gif Pod kámoškou v letním kině při napínavé scéně v Čelistech praskla židle. Ticho, že by špendlík nepropadl a najednou rána všichni se otáčeli. Byli to ty první Čelisti v r. 77.
červen 08, 2010 14:57
oprava : mia
byly
červen 08, 2010 14:58
... : bb2
:-)) nic tak nepobaví jako cizí neštěstí, co:-) a to je věčná škoda, že jsem si nezvěčnila ten "spravený" zub. Zaplácnutý jakousi žlutou maltou. Naši zedníci by to udělali hezčí:-) A na mé námitky? "no co, však už jste vdaná, mladá pani, tak na co paráda". Měla jsem ho připravit o mužství se slovy "no co, dyk už ste starej, na co to tam má viset". Ale byla jsem mladá a hodná a slušně vychovaná a hlavně nevěřící, že to tím fakt končí:-)
červen 08, 2010 15:01
... : bb2
och...lepší péče než v privamedu se kamarádovi dostane ve FN...pardon

za to můžou ti kamarádi kamarádek kamarádů, jsem z nich dočista nesoustředěná
červen 08, 2010 15:03
bb : mia
perlíš smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 08, 2010 15:07
bb, tak si to ujasníme : toulavej
ten pacient se špatnou páteří je kamarád kamarádky, ten se žlučovými kameny jenom můj kamarád. Kamarádky kamarádek, ale ani jejich kamarády neznám, až na výjimky. Rovněž kamarády kamarádů nebo jejich kamarádky neznám. Až na výjimky :-)))
To jen aby ses už stabilizovala a nebyla pořád tak nesoustředěná . . .

červen 08, 2010 15:28
wendy, možná jsi nečetla pozorně, Michal si to všechno dovolit může, co potřebuje, : toulavej
ale zdá se mu to moc drahé. To je možné, nedovedu to posoudit. Stejně tak i většina Američanů má potřebnou pojistku, která je nenechá „chcípnout“, když onemocní, dostanou odpovídající péči, standard. Nemám s Michalovým článkem žádný problém. Přece tu jde o to, jak je nastavené kde pojištění. U nás žádný standard zavedený není, tak se nedá určit, jestli pacient dostal odpovídající ošetření, když není co porovnat a proto klidně pacienta vyhodí, když není známý. Jak říkám, mé info o zdravotnictví u nás je jen ze zážitků jiných. Určitě to tady není špatný, ale, když máš vážný problém a nemáš známé, je to jen otázka štěstí, jak to dopadne. Z té americké pojistky je to ale jasné, co můžeš požadovat. U nás ne. Kdyby to americké zdravotnictví bylo tak špatné a nedostupné, jistě by se odtud mnoho lidí vystěhovalo do lépe fungujících zemí v Evropě. Ale, to se neděje i když sociální jistoty jsou tu mnohem vyšší. U domorodců bych to pochopil, ale ani imigranti se nestěhují zpátky, jenom výjimečně. Takže, přes všechnu nedokonalost, něco na té Americe asi bude :-)
červen 08, 2010 15:42
toulavej : eva_2
u nás obvodní lékař změnit jde.
červen 08, 2010 15:45
jasně, obvoďák jednou za rok změnit jde, : toulavej
jen by si musel člověk najít jinýho volnýho, kterej ho vezme do evidence. Ale, tohle za něj nikdo neudělá, to musí každej sám . . . a na tohle tu lidi nejsou zvyklí, radši si stěžují.
červen 08, 2010 16:02
Ach jo, : Michal
tak tohle nebude jednoduchý. Začnu Mikinem a mou úvodní poznámkou o cestování. Stalo se to už dávno, pracoval jsem ve fabrice, vozil jejich výrobky zákazníkům. Měl jsem $6.50 na hodinu, a za ty peníze jsem si mohl jet tak akorát do práce a z práce. Dnes už je dávno všechno jinak a bylo to naspáno takhle opravdu jen pro srovnání.

A teď k té Sidonově známé: Když vám onemocní pes, jdete k veterináři, nebo ho necháte být? My všichni jsme v roli toho psa, odkázáni na to, co nám náš páníček dá. My všichni jsme zaměstnanci státu, který nás pěkně ždíme na daních, náš zaměstnavatel na nás nevydělá tolik jako stát. Prostě věřím tomu, že by se ten, kdo má z našeho zdraví prospěch, měl taky trochu starat o to, abychom mohli zase pracovat a odvést mu další zisk. Neříkám jen stát, i když proč ne? Platíme tady v Americku všichni ze svého federální daň. Ale to je jen polovina daně, druhou odvádí za nás náš zaměstnavatel.

Další velká část je penzijní pojištění (social security). Polovinu platím já přímo v dani z příjmu, druhou polovinu celkové částky platí zase můj zaměstnavatel. Proto si myslím, že by nám z těch peněz měl něco poskytnout. Tohle si myslí spousta mých známých a nejsou to jen chudáci a flákači.

A k cenám a platbám za ošetření. Ti, co nemají pojištění jdou v případě nemoci na pohotovost do nemocnice, jiná pohotovost je prostě nevezme, zákon o povinném ošetření (ale jen tom prvním, k záchraně života) platí pro emergency room v nemocnici. Takže tam ho ošetří a vypustí, právě tak jako mne. Rozdíl je v tom, že ten bez pojistky nezaplatí a musím to formou vyšší ceny za ošetření zaplatit já.
Když budou mít pojištění všichni od státu, cena za ošetření pro mne bude nižší (snad).
Bohužel je pravda, že na co stát sáhne to pořádně nefunguje, ale to už je zas jiná kapitola.
Chápu že se Toulavýmu Sidonův příspěvek líbí, je to přesně z jeho soudku, nečekal jsem nic jiného.

Celé tohle psaní vzniklo na popud Daniely, jak už to tu výš napsala, a pokud lidé četli dobře, všimli si dole
Neporovnávejte to, ono to porovnat nejde. Možná jsou někde doktoři lepší, ale to nezáleží na zemi, jen na osobním štěstí při výběru. Možná, že někde mají lepší vybavení, ale to záleží na tom, kolik peněz má (a dá) na vybavení to které zařízení. Státní hranice na to vliv nemají. To je celé.
Jen bych z toho vyňal to při výběru. Ne vždy máme možnost vybírat, jako jsem neměl já s mou paní doktorkou, kterou mimochodem mám moc rád a vážím si jí.Měl jsem štěstí.
Ještě bych rád dodal, že opravdu ne každý si může dovolit platit 600 $ měsíčně na osobu za pojištění. Kolik to je za tříčlennou rodinu? Ne každý si to může dovolit při minimální federální zákonné mzdě $7.35 na hodinu. Ne každý může být ve vysoké (a tak dobře placené) funkci. Kdo by jim v restauraci donesl večeři? A kdo by po nich umyl nádobí? Ten výčet by byl dlouhý. Ne každý kdo má malý plat je flink, i ty lidi "méně chytré = méně vzdělané" potřebujeme, mají také právo na život, když už jsou tady. Nejsou to flákači, pracují jak nejlépe umí a mohou. Jejich plat je malý, stát jim doplácí aby vůbec přežili. Neříkám že máme mít všichni stejně, netvrdím to co komunisté. Jen věřím, že máme všichni právo na život. Asi jsem opravdu socan.
Ale už toho nechám a vrátím se sem později.

červen 08, 2010 16:31
Mezitím co jsem to psal, : Michal
něco tu přibylo. Já když jsem hledal doktora, protože ten předešlý ordinaci prodal, vzal jsem do ruky seznam doktorů které má pojišťovna schválila a volal jednoho po druhém. Všichni, nekecám, všichni, měli plno. Jen ten, co koupil ordinaci mého doktora, by mne mohl přijmout, ale to jsem zas nechtěl já. Bylo to moc daleko a předtím jsem tam jezdil, protože ten původní byl i kamarád.
Toulavej, rejpnul jsem si a chci se honem omluvit, máš pravdu, můžu si to dovolit a já osobně si nestěžuju. Spíš mluvím za těch 40 milionů nepojištěných. Jsou mezi nimi blbci, kteří pojištění nechtějí, právě tak jako jsou lidé bezdomovci z povolání. Prostě chtějí, je to jejich způsob života a nezmění ho.
Když je zle, jdou na tu pohotovost, tam jim zachrání život. Já tam jdu i s tou chřipkou, protože tady u nás by mne sice normální soukromá pohotovost vzala, ale pojišťovna to nezaplatí. Pak ten nepojištěný jde domů, pěšky nebo za peníze města taxíkem, nemocniční sanitky tu neexistují. Doléčení a další péče žádná. Buď se vyléčí, nebo je mu hůř a je zas na té pohotovosti, zase za mé peníze. Promiňte, ale tohle se mi líbit nemůže.

Můžu si dovolit platit pojištění 150 dolarů měsíčně za mně, Anička ho má jako zaměstnanec zadarmo. Za tři roky dostanu pojištění od státu, Medicare, protože už mi bude - ale to sem nepatří.
červen 08, 2010 16:51
souhlasim se Sidonem : lulu
Moje zkusenosti a nazor na zdejsi (USA) zdravotnictvi je stejny jako v clanku od Sidona
červen 08, 2010 17:18
Michale, nikdo do nikoho nerejpeme – aspoň doufám : toulavej
Tohle je zajímavá diskuse, každej máme svý vidění světa, to je ok. Jestli máš víc levicový, než já, přece nevadí. O tom je ta diskuse, jak nejlíp nastavit fungování společnosti. To jenom naše socdem, její současný vedení, naprosto degradovalo to levicový - sociální vidění světa.
Já myslel, že jsi v řádným důchodu a tys šel do předčasnýho, jako můj strejda.
S těma daněma – všemi odvody - se to dá poměrně dobře porovnat tzv. dnem daňové svobody, jak jsou kde vysoké. Nejnižší jsou v Jižní Korei – už 28.4. v roce 2008 jim končilo vydělávání na stát a od té doby do konce roku už dělali jenom na sebe. USA to mělo 18.5. a ČR 7.6., Německo 9.6. EU průměr 18.6. a Francie, kde se odchází do důchodu v 58 letech 12.7. Poslední Švédsko 14.7., ale to je vzor sociálního státu, ( Dánsko třeba 4.7. ) Takže, nás stát dře na daních ještě VÍC :-) než v Americe. ALE, za ty peníze tam lidem něco nabízí navíc, než u nás. WC všude zadarmo bezvadně čistý, papír, nájezdy pro vozíčkáře bez stupínků, které se dají jenom obtížně přejet nejen u nových staveb, ale vidět chodníky v takovým New Yorku dodatečně upravený, je zážitek, udržovaná odpočívadla, sportoviště na plážích, v parcích, grily, kempy za mírný poplatek, někde zadarmo, dobře vybavená školní hřiště, školní autobusy zdarma. Mimo Východ a kousku Středozápadu všechny dálnice zadarmo. Je toho mnoho, o čem bych mohl napsat a to tam nežiju. Dopravní značky, to je na celej článek, jak jsou tam, kde mají být, ale musí to stát hodně peněz. A doprava vůbec, důraz na bezpečnost o které tu nemají lidi ani šajn. Údržba památek, parkovací domy, národní parky, lesy, státní parky, pomníky udržované v neuvěřitelných dírách . . .

Takže, jestliže si myslíš, že by se měl za ty peníze stát v USA starat víc a měl by ještě víc dávat i na zdravotnictví a že by to mělo být lacinější nakonec, když se začne starat, tak to určitě nebude. Jenomže, tohle si myslím já a půlka Ameriky. Ta druhá si myslí to, co ty. A kdo je blíž pravdě se ukáže za deset a víc let, v době, kdy se ta půjčka na Obamovu reformu začne splácet lidmi, kteří jsou dnes děti. Nelišíme se v názoru, že máme všichni právo na život, ošetření. Jenom v tom, jestli na to nejlepší možný, nebo jen to základní ( a to mají všichni přes emergenci ) – jaké to základní je, standard – a to navíc si doplatit, když na to mám. A když nemám, mám smůlu, místo plastikový musím mít protézu dřevěnou, stejně jako plombu amalgámovou místo keramický korunky – jako je tomu u nás, jako to mám třeba já :-)))
červen 08, 2010 18:26
Ta Sidonovic kamaradka : Alena P-H
to je sila...
Ziju mimo CS uz nejaky ten rocek a urcite socialistka nejsem - ale stejne mi prijde, ze slusna lekarska starostlivost pro vsechny neni veci socialistickou. Nedovolila by jsem si rici, ze prakticky vsechny vyspelejsi staty jsou socialisticke...
Jak jsem si tak cetla Michaluv clanek vidim jasneji, ze situace je trochu jina v kazdem state. Napriklad tu v CA(Bay area) nemam az takove problemy vybrat si mnou zvoleneho doktora, na urgentni pripady mi daji casenku na ten samy den. Ale platim a to moc. Moje pojistka se v prubehu jednoho roku vysplhala ze 490$ na 600 pro jednu osobu. Samozrejme v tom neni zahrnuty dentista. Sidonovic kamaradka ma strasne stesti, ze za 600$ pojisti celou rodinu a ma vsechny sluzby zahrnuty. Bud lze jako kdyz tiskne, nebo jeji zamestnani plati prakticky vse, nebo kombinace obojiho. Ale hlavne, ze nezustala luzou, jak to predvadi ve svem “logickem a osvetlujicim pohledu” na CS zdravotnictvi. Bracha v CS je doctor, svagrova je sestricka – v zivote nikdy nepichali nikomu destilovanou vodu(dokonce jsem s nimi skypovala abych si to upresnila) - a ze uz nejsou nejmladsi a vselicos videli. Jestli ta tva znama sestricka tohle delala – ja by jsem snad videla problem na jeji strane…
Ale onen prispevek neni podstatou tehle diskuze. Jestli neco je jasne, pak je to nutnost zmenit americky system zdravotnictvi. Nikdo nechce veci zadarmo, ale zase zajistit slusnou lerskou starostlivost I pro lidi, kteri nevydelavaj miliony anebo pracuji pro mensi firmy, ktere si nemuzou dovolit platit plnou sumu z lepsich pojisteneckych planu by melo byt pro Ameriku samozrejmosti. Neni to o socializmu, je to dokonce v zajmu statu.
Pokud je ale nekdo nazoru, ze treba prodavacky v obchodech jsou stejne jenom nevzdelane nany a pac nevydelavaj velke prachy tak je nechme zdechnout kdyz maji zlucnikovy zachvat(ony totiz nemuzou operaci zaplatit) tak se mnou o zajisteni slusne lekarske starostlivosti souhlasit nebude. Takze na konci tunelu budeme mit prachace, duchodce, vezne a uplne chudobne lidi. Ti totiz vsichni maji lekarskou starostlivost. Ti, co se snazi zabezpecit si zivot normalni praci, postupne ztraceji sanci – protoze kdyz se podivate na zvetsujici se cislo nepojistencu tak pribyvaji prave prislusnici stredni tridy. Ono to pojisteni se z roku na rok zvysuje (Blue Cross prave tento rok zvysil poplatky o pouhych 33%).

červen 08, 2010 18:46
Tahle diskuse už ujela někam jinam, : Michal
docela jinam než byl článek.
Pokud doktor uzná, že je to se mnou vážné, musím poslat poníženou supliku pojišťovně, zda případnou operaci nebo rehabilitaci schválí. Pokud ne a přesto to chci, platím z vlastní kapsy. Zda je to důležité nebo ne - je druhořadé a už vůbec nemůžu mluvit do toho, který doktor do mne bude řezat.
Takže, ne standart a nadstandart, ale nutnost a přežití. Nezbývá mi, než sem dát vlastní příklad.
Mám dědičnou nemoc, jmenuje se to esential tremor, třásly se mi ruce tak, že jsem se ani sám pořádně nemohl najíst. Z vidličky mi padalo, olizoval jsem prázdnou lžíci místo polévky. Dozvěděl jsem se, že lék na to není, ale že se dělá mozková operace, stejná jako při Parkinsonu. Do lebky dvě dírky, do nich 5 cm dlouhé elektrody, na prsa pod kůži něco jako srdeční stimulátor. je to složitá neurochirurgie, v Idahu to dělá jediný doktor, ovšem je v jiné nemocnici než pojišťovna platí. Tak, je operace nadstandart nebo není? Jo, asi je, kdyby manželka zůstala doma z práce a krmila mne, oblékala a holila...byl bych dál živ, jistě. Pojišťovna to nakonec schválila, jo, to musím napsat, mám pojištění přes manželku, zaměstnanou v nemocnici. Nemocnice má své vlastní pojištění, platí to sama, ovšem pojišťovna to obhospodařuje.
Takže vznikla zajímavá situace, má nemocnice musela zaplatit konkurenční nemocnici. No, zaplatili, já můžu normálně existovat, i když psát můžu jen takhle, rukou ne.
Nechtěl jsem se tu hájit, nechci o tomhle mluvit a o sobě už vůbec ne, nakonec mně donutíte abych začal být trochu agresivní. Znova, už potřetí a snad si toho už někdo všimne:
Tak abych to shrnul: Neporovnávejte to, ono to porovnat nejde. Možná jsou někde doktoři lepší, ale to nezáleží na zemi, jen na osobním štěstí při výběru. Možná, že někde mají lepší vybavení, ale to záleží na tom, kolik peněz má (a dá) na vybavení to které zařízení. Státní hranice na to vliv nemají. To je celé.

A teď Toulavej:
Takže, jestliže si myslíš, že by se měl za ty peníze stát v USA starat víc a měl by ještě víc dávat i na zdravotnictví a že by to mělo být lacinější nakonec, když se začne starat, tak to určitě nebude. Jenomže, tohle si myslím já a půlka Ameriky. Ta druhá si myslí to, co ty.
A tady je co jsem napsal výš:
Když budou mít pojištění všichni od státu, cena za ošetření pro mne bude nižší (snad).
Na tom snad prosím bazíruju, nic jiného než ta naděje nám nezbývá. Protože:
Ještě bych rád dodal, že opravdu ne každý si může dovolit platit 600 $ měsíčně na osobuza pojištění. Kolik to je za tříčlennou rodinu? Ne každý si to může dovolit při minimální federální zákonné mzdě $7.35 na hodinu. Ne každý může být ve vysoké (a tak dobře placené) funkci. Kdo by jim v restauraci donesl večeři? A kdo by po nich umyl nádobí? Ten výčet by byl dlouhý. Ne každý kdo má malý plat je flink, i ty lidi "méně chytré = méně vzdělané" potřebujeme, mají také právo na život, když už jsou tady. Nejsou to flákači, pracují jak nejlépe umí a mohou. Jejich plat je malý, stát jim doplácí aby vůbec přežili.
Doplácí, berou podporu, dostávají příspěvek na jídlo, nájem na byt je státem dotován. Protože pracující za tak malou mzdu, je normální, že nemají ani pojištění. Walmart skoro zásadně nezaměstnává nikoho na plný úvazek, aby nemusel dát lidem pojištění, dovolenou a další. To je zřejmě taky správné. Dobře, tak jsem levičák.
To už stačí, mohl bych rozebírat tvůj komentář slovo od slova, ale nebudu. New York, jistě, hlavní ulice jsou uklizené, ve dne. Podívej se tam v noci a budeš žasnout. Nebo taky ne, protože není zaručené, že to přežiješ. a tak dál a tak dál.

červen 08, 2010 18:58
Pro Polárku : JitkaT
Polárko, léčba v Kladrubech není na půl roku - záleží na diagnóze a na domluvě pacienta s lékařem. Půl roku u nás mohou být pacienti s poškozením míchy, ostatní pacienti max. 3 měsíce, s tím, že průměrná doba léčby je kolem 5ti týdnů. Cizinci se léčí tak dlouho, jak potřebují a jak jim kapsa nebo jejich zdravotní pojišťovna dovolí. Pokud byste potřebovala bližší informace pro Kennedyho, napište mi na Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny . Hezký den Jitka
červen 08, 2010 19:02
Toulavej, : d@niela
bydlím v Praze a v New Yorku. A stejně v Praze jsou místa krásný i hrůzný, jako tam. Ty nejspíš, ostatně jak jinak, když tam jsi jako turista, jezdíš a chodíš jen po těch krásných ulicích, parcích, plážích...

Takže: stejně tak, jako v Čechách jsou už (což jsi asi nepostřehl) téměř všude krásné WC a světe div se, i toaletní papír plus tekoucí voda na umytí, tak zase občas tohle není tam. Ono totiž velice záleží na tom, kde se zrovna ocitneš. Víš, např. u nás na Manhattanu nesmírně záleží na tom, kde (na jakých ulicích) se nacházíš. Někde to je opravdu prima, jinde je to opravdu o život. Za těch deset let, co tam občas žiju (vždy pár měsíců v kuse), jsem měla možnost někam nakouknout - většinou, to přiznávám, jen do těch lepších míst. Prostě jsou lokality, kam se nevyplatí jít ani v pravé poledne :-)))
Bydlíme tam na Upper East Side. A - například někam dál, do Harlemu, bych si nikdy netroufla... I v tom Central Parku je bezpečnější chodit tak mezi 72. - 76. ulicí, a to ještě zas jen někde; ale - opravdu nesmírně záleží na lokalitě...
Jinak - děsně by mě zajímalo, kolik Američanů má jaké pojištění? A jaké mají platy? No, a kolik tam stojí běžná operace katarakty, případně komplikovaná operace páteře... Mě to stálo celkem 90 Kč, pojištěná jsem u OZP. smilies/wink.gif
Jo - a už předem prohlašuju, že rozhodně nejsem "socan ani komunista" :-).
červen 08, 2010 19:10
Toulavej : Alena P-H
ale za ty penize, ktere stat vrazi do zdravotnictvi dostavame strasne malo - ono totiz vetsi cast penez jde treba do administrace, ktera je ve zdejsim zdravotnictvi prebujnela jeste vic nez ta ceska. Mame nejdrazsi zdravotni system na svete(i celkove i na osobu), ale porovnej si fakty, ktere za to USA dostava: Porovnej si treba kojeneckou umrtnost, vekove prumery v jednotlivych zivotnich etapach i celkovy prumerny vek...
A cele tohle debateni neni o tom o danich a co za ty dane dostavame. V tom s tebou souhlasim. Sit freeways and chodniky a muzea a knihovny...vsechno to tu funguje velmi dobre. V Emerice, jak to tu nazval Michal, se da zit prijemne v mnoha smerech.
Ale o tom preci nemluvime. Tohle je debata o zdravotnim systemu. A ten smrdi.
červen 08, 2010 19:22
Danielo, nepsal jsem nikde, že není v Americe nebo NYC bordel v některých čtvrtích, : toulavej
ale že např. nájezdy i u starých chodníků jsou PERFEKTNĚ DODATEČNĚ uzpůsobeny i pro vozíčkáře a to všude i v Harlemu a to muselo být nesmírně drahé a ten stát, město na to ty peníze dalo. Nepsal jsem nic o bezpečnosti v NYC i když tam jsem chodil v půl třetí ráno po hlavních ulicích a bylo tam bezpečno určitě víc, než na Václaváku u nás. Jistě, že nepolezu do brlohů, ať v Čechách, nebo v Americe, nejsem blázen. WC u nás jsou VŠUDE placené, když jezdím vodu, v kempech už je v ceně i čisté WC, jenom papír dojde za hodinu, další až příští den :-) To je v Americe NEMYSLITELNÉ i v absolutní pustině i na frekventované Rest Arei. Nejsem ten typ turisty, co chodí s davem po vyznačených místech. Chodím na místa, kde moc turisty, ani domácí, nepotkáš.

To. oč tu vedeme diskusi je to, JAKÝ MÁ BÝT STANDARD pro všechny, ať platí jakoukoliv pojistku nebo za ně platí stát, když na to nemají. A tohle nemůžeme v současné době porovnávat Čechy a Ameriku, protože v Čechách zatím žádný standard nastavený není. A všechny vlády se bály nějaký nastavit, protože by se mohlo ukázat to co v Americe, že když si platíš pojistku baráku třeba tisíc korun, nevztahuje se už na povodeň, jenom na pád letadla :-) a oheň. A Michal i Alena P-H to říkají jasně – „zajistit slusnou lekarskou starostlivost.“ Jde o to, jaká ta péče má být, o ten standard, co si kdo pod tím představuje, jestli mám vyžadovat protézu z plastu, která je lehčí a lepší, nebo mám nárok jenom na dřevěnou, lacinější i když ta z plastu se vyrábí a mě by se víc líbila. Až se v Čechách určí z vybraných peněz standard, hodně lidí bude překvapeno, na jak málo oproti dřívějšímu stavu, budou mít nárok. Vsadím boty, že Michalovu operaci by si tady, jestli ji tu provádí, asi náš systém dovolit nemohl. Stejně tak předepsat lázně bude mít hodně lidí problém, když to není nezbytně nutná věc. Teď se ale předepisují, protože, když v systému peníze dojdou, stát to doplatil.
červen 08, 2010 19:57
Toulavej : JitkaT
K poslednímu příspěvku, který psal Toulavej - je pravda, že lázně nejsou nezbytně nutná věc, na druhou stranu dobrá rehabilitace může znamenat v případě řady ortopedických či neurologických operací až 60 % úspěchu. Nekvalitní nebo žádná rehabilitace může vést k částečné či úplně ztrátě soběstačnosti pacienta, což v důsledku představuje pro stát podstatně větší finanční zátěž (invalidní důchod, příspěvky na péči, příspěvky na zdravotní pomůcky vč. invalidního vozíku atd.). Stejně tak se může prodražit i ta "levnější" protéza, protože ji dost možná bude nutno dříve měnit (náklady na reoperaci, léky, rehabilitaci, pracovní neschopnost s tím související), stejně jako může v důsledku méně dobré kompenzace onemocnění nebo úrazu vést k dalším zdravotním potížím (náklady na další vyšetření, léčbu, pracovní neschopnost...).
červen 08, 2010 20:32
Myslím že jde o zásadu : HankaG
Myslím že jde o zásadu. Tu vidím v tom že ve většině vyspělých i.e. demokratických zemích (Francie, Anglie, Švédsko, Kanada, atd atd) máte na pojištění právo jako občan té země. Ve Spojených Státech je kolem 40ti miliónů nepojištěných a vzhledem ke katasrofické ekonomické (neboť zaměstnavatel platí pojištění ale po ztrátě zaměstnání jste bez něj nebo si ho platíte sami, za astronomické částky)situace se tu den ode dne zhoršuje. Moje kamarádka v Německu říká že pojištění musejí mít všichni, a ti kdo si to mohou dovolit si připlácejí. Když Obama kandidoval, říkal "chci aby měli všichni stejně pojištění jako já"...tím chtěl říci že všichni senátoři a congressmani mají v zásadě "národní pojištění" což je totéž co neodhlasovali pro své sousedy občany. Ten nový plán co prošel je fiasko, a stejně si to pojištění budou muset lidí platit - mimochodem až za tři roky kdy vchází v platnost. Většina z těchto politiků se bála že nebudou příště zvoleni když odhlasují universáln í (neboli pro všechny) zdravotnictv í . Pharmaceutické firmy, které vydělávají bilióny, s nimi mají tajné smlouvy. Moji rodiče objednávají prášky z Kanady kde jsou někdy až o 60% levnější. (A to jsou důchodci )Moc jsme doufali že to Obamovi projde, ale ne. Není to otázka (podle mne) pravice nebo levice, ale základních lidských práv, kde je Amerika hrozně v tomto ohledu pozadu.
Největší problém je že přesně tito lidé denně balamutí národ že je to’ velký government’ a že si přeci nemají nechat někoho za sebe rozhodovat , ze ‘velký government’ je špatný, že to je ‘socialismus’ a přeci nechceme něco jako Kanadu. To jsou znovu ti senátoři a congressmani kteří to mají zadarmo.
Kdyby býval Obama mohl prosadit to co chtěl, tak platíme ‘30 korun’ taky.

červen 08, 2010 20:47
Diakritika : HankaG
Mam pocitac bez diakritiky a dodavam ji, tak se obcas 'preklepnu', omluva.
červen 08, 2010 20:56
Ještě malou 'perličku' : HankaG
Ještě malou 'perličku' - jak víte tak na amerických bankovkách je věta "In God We Trust" - neboli volně 'máme víru v Boha' - zajímavé, trochu té 'křesťanské' lásky k bližnímu postiženému sousedovi by tedy bylo na místě......
červen 08, 2010 21:18
v diskuzich : mura1
se uz parkrat objevilo, ze dotycny byl osetren (v USA) na pojisteni manzelky / manzela. z toho jsem ziskala dojem, ze funguje jakesi pojisteni "na rodinu" (ze staci, aby byl z rodiny pojisten nekdo). ted se tu zas pro zmenu pise o 600$ na osobu. tak v tom mam zmatek. prosim znalce mistnich (USA) pomeru, jak to s tema pojistkama vlastne je?
červen 08, 2010 21:18
Muro : Alena P-H
vysvetlit fungovani zdrav-pojisteni v USA je prace na hodiny. Kdyz jsem se po prijezdu do USA natrvalo snazila pochopit jak to funguje myslela jsem, ze chyba je ve mne a ze jsem proste nechapava. Takze jsem polozila manzelovi tu samou otazku jako ty ted. Zasmal se horce a pocal vysvetlovat...
Stejne jsem nepochopila presne a tak jsem zacala studovat plany a terminy (ne, nechapani nebylo problemem jazykovym, ani mnozstvo americanu presne svuj zdravotni system nechape).

Ale:
-Nektere firmy nabizeji pojistku svemu zamestnanci i jeho rodine, nektere jenom zamestnanci, nektere vubec ne.
-clovek si muze vybrat z velikeho mnozstvi planu, podle toho kolik zaplatis mas peci vic a vic proplacenou. Nebo taky min.

Ale:
-zamestnavatel taky muze vybrat jeden plan pro vsechny a zamestnanec se musi prizpusobit
-Neexistuje jednotna cena pro lekarske ukony ci medikamenty. Zavisi u koho mas pojistku. Napr. nemocnice nauctuje pojistovne A cenu 36tisic za zlucnik. Pokud clovek je samopojisteny stoji to pojistovnu 50tisic. A pokud neni pojisteny cena muze byt 60tisic. Proste zavisi to od smlouvy pojistovny.

Ale:
-dalsi komplikace je, ze pojistovny se samozrejme vyhybaji platit. Takze se cloveku muze stat(a stavalo se to dost casto), ze ti reknou - hele mila zlata, ty jsi nam nerekla, ze si mela jako tinejdzr akne a proto ti mi nazaplatime operaci rakoviny prsu. Ty jsi nam totiz lhala a tvoje pojistka teda neplati i kdyz jsi ji platila celych 36 let. Tohle neni zadna blba legrace, tohle je pripad, ktery se stal. A bohuzel neni take nijak vyjimecny.

Aspon tohle bude v novem systemu, ktery zacne platit od 2012 vylouceno. Pojistovny te take nemuzou odmitnout, protoze jsi nemocny(coz bylo beznym). I kdyz je to dost neuveritelne.

Vybrat si pojistku muze byt dost komplikovana zalezitost a vyzaduje si dost casu. Pokud clovek pracuje pro velkou firmu s vybornou pojistkou pak to muze byt jednoduche.

Ale mnozstvi zamestnavatelu pojisteni nenabizi vubec, pak je to situace dost narocna.

Ja uz se tesim do duchodu, pak je to zadara. No snad se toho doziju a ve zdravi...
Jestli chces vedet vic da se to odpovedet jedine pres skype - pisemne by to zabralo prilis moc mista...

smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
červen 08, 2010 22:06
pardon za ty smajliky : Alena P-H
to mi tam asi naklepala kocka, lezi si tu a obcas tapne packou pres klavesy a ja si to nevsimla. Ale spis by se tam hodil ubreceny ksichticek nez takhle usmevavy
červen 08, 2010 22:09
Aleno P-H a hankoG, : Michal
děkuju za pomoc, už jsem si zoufal, že to nikdy nevysvětlím.
červen 09, 2010 00:04
Sidon : Ceskymo1
"lůza zůstane lůzou a budou žít, jako vši v kožichu"
Takze kdyz mam limitovanej prijem, tak jsem ta ves v kozichu?
Jinak ne, nemam zdr. pojisteni, pac na to proste nemam. Pak tea nezbejva, nez bejt zdrava - a to zatim jsem, zaplat priroda! smilies/cheesy.gif
červen 09, 2010 06:09
Michale : Mikin
jsem rad, ze se to vysvetlilo. Vsak jsem taky v odpovedi pro Miu psal, ze jsem ti mozna spatne rozumnel. Kdyz clovek nezije za dratama, je proste cestovani jen otazka chuti a penez. Ja to resim sezonni praci se spoustou prescasu, nekdo kratsi dovolenou, nekdo cestovanim s batuzkem.
Proto jsem se take zminil o svem dedeckovi, ktery jezdil do Vidne na kole. smilies/cool.gif
Pokud se tyce zdravotnictvi:
skoda, ze se ta Sidonova znama do tebe zacala navazet, protoze jinak mel ten dopis v leccem logiku a reprezentoval zde opacny nazor.
Ja s ni v necem souhlasim a ten americky (a take treba singapursky) system povazuji v mnohem za spravedlivejsi - jenze......
Bezplatna lekarska pece u nas na Yukonu byla jedina vec, ve ktere jsem se neshodl se svym nedavno zemrelym kamaradem Alfim. Rikal jsem mu, ze je nespravedlive, aby nefachcenkove kteri neplati dane meli stejnou lekarskou peci jako my, kteri pracujeme a platime.
Starej pravicak a nepritel socek Alf rikal, ze v tom mam sice pravdu, ale kde ze je na svete spravedlnost? Onemocnet muze kazdy a v tom, jak onemocnime a kolik bude lecba stat spravedlnost take neni. Takze radeji tu univerzalni peci pro vsechny, i ty co se jen vezou.
Cim vic se koukam kolem sebe, tim vic tomuhle nazoru rozumim.......

červen 09, 2010 07:27
Snad bych taky : Sidon
měl říct svůj názor, ale už to tady bylo několikrát řečeno. Totiž to, že snad každý vyspělý stát, by měl mít lékařskou péči na rozumné úrovni, a to pro všechny své občany. Ten, kdo má příjem daleko převyšující běžný plat, si může samozřejmě dovolit tu nejlepší pojistku (vždycky je to otázka peněz), jakýsi SANOPZ, ale aby i ten, kdo sice pracuje, mnohdy i těžce a za minimální mzdu, měl zaručenou standardní lékařskou péči. A tohle se snaží zavést Obama, jenže ono se pak lehce může stát, že se z lékařů stanou "zlatokopové", když budou různými způsoby dojit systém, který jim k tomu bude k dispozici. Ono je to sice kontrolovatelné, ale ne na všechny se přijde. Souvisí to taky dost úzce s morálkou a ctí všech zúčastněných, a čím je jich víc, tím větší pravděpodobnost zneužití. Navíc mám dojem, že se ta "péče" poněkud zkomercializuje a zase to bude záležet většinou na doktorech samotných.
Ještě bych chtěl říct, že v něčem souhlasím s Michalem a v něčem i s tou mojí známou, ale toho je daleko míň, například to, že to zdravotní pojištění si docela jistě nekoupí bezdomovci "z povolání", tam to bude pořád stejné, o ty se zase "postará" stát a daňoví poplatníci.
No jo, lidská touha po penězích je pořád velice silná a každý se snaží jak může, aby si nějak "přilepšil". Někdy je to skoro drzá zlodějna, ale pokud je to v mezích zákona, tak se nedá nic dělat. V jedné povídce o Sherlockovi, od sira A.C.Doyle, říká Doyle ústy jedné guvernantky, že ten, kdo má desateronásobek, či stonásobek prostředků (míněno peněz), aby mohl uspokojit veškeré své životní potřeby, tak tomu by mělo být zabráněno a znemožněno jejich rozmnožování. Jenže to je v příkrém rozporu s kapitalistickým systémem, to by mnozí nazvali "komunistickou" myšlenkou. Doyle se asi nechal příliš ovlivnit Dickensem. smilies/grin.gif
červen 09, 2010 07:29
NA OKRAJ : mihlo se tu i moje oblíbené téma - záchody....konkrétně WC papír, co se v ČR ztrácí : wendy
no, to taky žádným systémem není - tady se prostě v tomto smyslu víc krade. Já jsem litovala naše klienty a tak jsem dala na WC pro veřejnost mýdlenku s mýdlem a toaletní papír. Za hodinku tam nebylo nic a ještě někdo vyrval fukar na sušení rukou ze zdi a zůstaly z ní jen trčet dráty. Kdyby si tam někdo umyl ruce sáhnul na ně...

K tématu - pamatuju na záběry z jednoho amerického stadionu, kde lékaři zadarmo ošetřovali myslím zuby. Bez komentáře.

Aleno P-h, díky za vysvětlení, aspoň jak píšeš částečné. Když jsem před časem z profesní zvědavosti konzultovala zdravotní a sociální pojištění s kámošem z Floridy, abych to porovnala námi, taky jsem dost žasla.

Tak pěkný den bez nemocí ! smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
červen 09, 2010 07:56
Ono to nekdy vypada, : Alena P-H
ze si tu jenom stezujeme, jak je ta "nase" Emerika zla - nemame tu dobrou ceskou smetanu, lekarske pojisteni je taky nahouby, no a nevysilaji hokej, teda ten ceskej...smilies/smiley.gif
Ale je tu i kupa dobrych veci, ktere mi chybi zase v EU. Takze to dopada, ze nikdy nejsem docela stastna, pac mi stale neco chybi.
Zajimave by bylo, kdyby jsme tu treba napsali, co tu radi mame...
červen 09, 2010 08:12
Aleno P-H, tak to napiš. : Myška
Myslím, že si to všichni rádi přečteme.
červen 09, 2010 08:15
wen : mia
když píšeš o Floridě, tak jsem si vzpomněla na jednoho našeho zpěváka, který tam emigroval. Měla jsem ho moc ráda. Občas se objevily obrázky, jak si tam spokojeně žijí, staví dům a pak najednou ho nechala převézt sem. Pohřeb a ostatní záležitosti platili přátelé z Čech /věřit novinám se zas tak moc nedá, ale ona tohle nepopřela/. Tak si říkám - opravdu bylo to bohatství na oko a nemá kam sáhnout pro peníze nebo je to jen taktika resp. vypočítavost. Tohle zas my Češi neděláme. Jak píše Sidonova známá umřou tu lidi na rýmu - možná ano, ale pokud na to rodina má rozloučí se kdyby měla dát posledn peníze na pohřeb. Na venkově a menších městech zatím ano. Ke zdravotnictví dotaz - jak je třeba v USA péče typu LDN, PL? Jak je to s úhradou u drogově závislých?
červen 09, 2010 08:21
Ten můj kamarád měl na Floridě hospodu : wendy
prodal ji a vrátil se do Čech...Walda i jeho Oli u něho byli několikrát na návštěvě, i nesmrtelná Helena, Zedníček, Sklovská - to jen namátkou co si pamatuju, škoda že jsem ty fotky co mi posílal smazala, bylo toho hafo a komp se zahlcuje. Převoz výše zmiňovaného zpěváka se zdůvodňoval tím, že by se měla rozlučka konat v jeho rodné zemi - čort vje jak se to má doopravdy. Nevím kolik stojí důstojný pohřeb se spoustou lidí v USA. Na druho stranu převoz taky nebyl zadara.
Kámošovi se dařilo dobře, je za vodou. Často hostil výpravy důchodců, vzpomínám třeba na oslavy jedné rozverné devadesátnice. Takže - asi ne všichni, ale hodně důchodců se tam má dobře. Vypadali zdravě, babky upravené, v růžových halenkách, dědouškové s golfovými holemi, pohoda, super. Jaké teda měli pojištění to nevím...
smilies/wink.gif
červen 09, 2010 08:50
Nápad psát o tom, co se nám líbí : wendy
je super ! Konečně trochu optimismu a radosti. To by chtělo samostanou linku ! smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
červen 09, 2010 08:52
wen : mia
příbuzní tam mají strejdu, ve dvaadevadesáti je ještě jura smilies/grin.gif a neuvěřitelně štědrej, prostě pravý strýček z Ameriky smilies/wink.gif
červen 09, 2010 09:04
podle mě to pojištění vysvětlila Alena P-H velmi dobře : toulavej
a proč je tam tolik různých pojistek a jiných cen stejných výkonů je dáno tím množstvím soukromých pojišťoven, které neřídí stát. Přece stejný benzín má u každé pumpy jinou cenu. Zdravotní péče je prodávaná služba a tak si každý účtuje svoji cenu, má jiné náklady – platí jiný nájem budov, má jiné vybavení, jinak placený personál ap. To, co tu říká Sidon – „každý vyspělý stát, by měl mít lékařskou péči na rozumné úrovni, a to pro všechny své občany“ podle mě v Americe platí. Důchodci a veteráni mají péči zadarmo. To jsou ti bezbranní. A přes emergenci mají ošetření i chudí – to je ta rozumná úroveň, standard. A když chceš nadstandard, musíš se sám postarat, aby sis sehnal práci, která ti to umožní. Každému se to nepodaří, to má pak smůlu, na nadstandard nedosáhne. Jako ve všem, spravedlnost neexistuje. Nosím brýle, tak už nikdy nebudu pilotem. Můj táta se nedožil svobodný společnosti. Nemám schopnosti na lépe placenou práci, můžu mít jen standardní ošetření.

HankaG – základní lidská práva v Americe podle mě má každý – přes emergenci se potřebnému ošetření dostane každému. Nebo snad ne ? Pokud jde o „katastrofickou“ ekonomickou situaci, je pořád lepší ( i nezaměstnanost ) než v celé západní Evropě. Amerika je daleko dynamičtější zem díky „tvrdšímu“ kapitalismu, proto i když tam finanční a pak i ekonomická krize začala, dostává se z ní rychleji, než víc chráněná Evropa. Jenže, 10% nezaměstnanost neměli v USA 20 let, v EU byla pořád. Proto se Američanům ta ekonomika zdá katastrofická :-)

pokud jde o Matušku, to rozhodně nebyl boháč. Byli rádi, že mají kde bydlet a co jíst. Tady na tom byl nepochybně hmotně mnohem líp.

mia říká překvapivou věc – ač je podle mnohých americké zdravotnictví jen pro bohaté, nikde jinde jsem neviděl tolik čiperných aktivních osmdesátiletých lidí, jako tam. A nebyli to boháči, co měli dobrou pojistku i v mládí :-)
červen 09, 2010 10:27
toulavej : mia
no on ten dvaadevadesátiletej strejda taky říká, že když v Emerice nemáš na doktory, tak Tě nechají chcípnout a "važte si toho, co v Česku máte" /to teda říká těm mým příbuzným, já mám info zprostředkovaně/. On už odešel dávno, vzal to přes druhou polokouli a pak zakotvil tam.
červen 09, 2010 10:36
... : mia
omlouvám se za výraz chcípnout , ale v tomto směru to bylo myšleno doslova umřít bez pomoci.
červen 09, 2010 10:43
ach bože : wendy
ty teda toulavče víš skoro úplně všechno...jak to tak pročítám, čiperní důchodci budou jen ti bohatí nebo s výbornou genetickou výbavou. Ostatní mají smůlu - jo spravedlnost není z tohoto světa. Smiřme se s tím, amen.
smilies/wink.gif
červen 09, 2010 10:55
... : bb2
Matušku milovala mamka, tak sledovala i jeho život a zamlada pomlouvala jeho ženu. Prý - sice pěkná, ale laciná a nevkusně se oblíká:-) Asi na ni máma žárlila :-) když obě zestárly, tak byla mámě sympatická tím, jak se o manžela, syna a těžce nemocnou maminku starala.
Matuškovi kdysi v jednom rozhovoru vysvětlovali, že do USA odešli ze zdravotních důvodů, on měl těžké astma a ve zdejším ovzduší by prý měl na kahánku a rozhodně by nemohl zpívat. Tam prý se dal tak dokupy, že zpívat mohl. To říkali v rozhovoru v rádiu, naživo. Později v časopisech, novinách jsem se dočetla, že odešli před komunistickým režimem.
Ale pro ten jeho zpěv mu kapku mlžení odpustíme :-)


červen 09, 2010 10:56
toulavej, : bb2
v tom, co říkáš, se shodujeme, různíme se ale pokud jde o náhled na to, co je standard.
Já za standard v dnešní vyspělé době v naší společnosti rozhodně považuji operaci, kterou tady provedou každému, kdo je účasten veřejného zdravotního pojištění. Přičemž za malé děti, nezaměstnané a nemocné platí pojištění stát.
To mi přijde jako standard. Za nadstandard beru drahý lék, který vyléčí nemoc a po kterém mi bude chutnat jídlo a nebudou se mi dělat fleky na obličeji. Pokud současně budu moct díky komfortní léčbě i pracovat, tj.platit pojištění a daně, měla bych mít i tento nadstandard placený z pojištění v rámci standardu. Pokud budu marodit, brát nemocenskou, tak za standard lék, který vyléčí nemoc s tím, že jídlo mi dočasně bude chutnat jako železné piliny, budu oteklá a budu nosit paruku, ale vyléčím se aniž bych si musela vzít druhou hypotéku na dům.
Za nadstandard pak budu považovat televizi, internet, ledničku, jednolůžkový pokoj ve špitále apod., a za to si ráda zaplatím, pokud to budu chít.

Ale divím se, velice se divím, jak můžeš považovat Ameriku za tak vyspělý stát a přitom považovat za standard, že jedna nemoc, jedna operace, zruinuje rodinu??


červen 09, 2010 11:05
... : bb2
rodinu, která pracovala a pracuje, platí daně a vychovává řádně budoucí daňové poplatníky
červen 09, 2010 11:05
Michale, to je dobrý článek. : Rozmarýna
Ale nějak jsem nepochopila, co tě v té Americe drží.
červen 09, 2010 11:58
TOULAVEJ, dovol, abych se zasmála... : ivanka
koukám, že opravdu víš vše...
pokud jde o Matušku, to rozhodně nebyl boháč. Byli rádi, že mají kde bydlet a co jíst. Tady na tom byl nepochybně hmotně mnohem líp.

Tak, když Matuška zemřel, psalo se o tom v mnoha zdejších novinách (mj. taky hlavně z důvodu, jak vyběhli s jeho prvním synem!): Podle všeho Matuška už za svého života myslel na to, ať jsou jeho dědicové zabezpečeni. Jedna z nemovitostí byla psaná na manželku Olinu, další patří Olině a Matuškovu synovi společně a další 4 domy jsou výhradně v majetku Waldemara juniora. Na otce Waldemara nebylo (z důvodů dědění) napsáno nic. Stejně tak po jeho smrti Olga prodala dvoupatrový dům se zahradou na Praze 6.

Ale "on opravdu nic neměl" a proto jeho nejstarší syn nedostal ani floka.
červen 09, 2010 12:04
bb, vždyť jsem tu kdysi psal o Georgeovi z Idaha : toulavej
48 let, ŽÁDNÉ POJIŠTĚNÍ, operace srdce - výměna chlopně, původní cena 89 tisíc, když to za něho zaplatil okres, tak 51 tisíc dolarů, zastavil barák ve kterém mohl nadále mormálně bydlet a splácel měsíčně ani ne padesát dolarů. Dostal invalidní důchod, léky asi za 30 dolarů měsíčně doplácel. Tak nevidím nikde zruinování rodiny chudýho člověka. Samozřejmě, v různých státech a oblastech Států platí různý pravidla, ale, to podstatný pro mě z toho plyne, že skutečně potřebná pomoc se VŽDYCKY najde, lidi se nenechávají umřít a nemají horší péči, než u nás. Můj strejda měl cukrovku, vysoký tlak, léčil se od 40 let, něco málo mi o svém pojištění říkal. Obyčejný dělník, různá zaměstnání na různých místech Kalifornie. Nikdy si nestěžoval - nebyl to liberál, jako Michal :-)
Americká společnost není tak bohatá, aby pomáhala lidem, kteří to nepotřebují, když mají na to, si pomoc zaplatit (pojistit se) Ani u nás nemají lidi nárok na soc. dávky, když mají majetek, ze kterého mohou financovat své potřeby.
červen 09, 2010 12:14
Rozmarýnko, v tom je právě ten problém: : d@niela
tam odjeli tenkrát dobrovolně, začít nový život. Jenže nyní, k stáru, kdy už nemusejí myslet jen "fofr fofr, práce, jídlo, rodina", tak se jim zasteskne po domově, po Čechách. Jenže, tady pochopitelně a zákonitě se vše mění... Takže to už dávno nejsou ty Čechy, které mají v paměti. Takže by tu nejspíš ani neuměli žít. To zaprvé.
Také nyní, v době krize, nemá každý na tu hodně drahou letenku, aby sem často lítal. Mnozí také žijí hodně daleko... Podívej např. Helenka - Českymo - která žije v Kalifornii, v poměrně opuštěné oblasti. To by byla opravdu pálka... Z Boise to pro dva stojí cca tři tisíce dolarů, takže taky žádná drobnost.

No, a i kdyby se nakrásně rozhodli přesídlit domů - tenkrát se stěhovali s ranečkem, vše si pak vydělali - jak by to převáželi, k plno věcem už má člověk za život citovou vazbu.. A co pak? Kde by vzali na koupi bytu? Nebo spíš takového domku, jaký mají tam? Na celé jeho zařízení? Ne, to opravdu nehrozí.
Mj. tady je, v přepočtu, v současné době dráž než tam. Mohu potvrdit :-).

Ale další, a to nejpodstatnější je, že oni už v tom dnešním Česku nejsou doma, cítěj se tu jako cizinci, neuměj tu žít. Vidím to na svém manželovi, který sem lítá poměrně často, bydlí tu, jezdí po Praze ... Ale vždy, když se vrátí zase do NY a volá, že dorazil, tak je rád, "že je doma".

Prostě - jejich srdce sice zůstalo tenkrát tady, ale domov, ten už mají tam.
červen 09, 2010 12:20
... : bb2
toulavej, já ti věřím, jenže zrovna tak nechci nevěřit těm jiným příběhům, a tak v tom mám poněkud guláš. Pokud by byly oba druhy příběhů pravdivé, pak v tom má guláš Amerika víc než já a není tak vyspělou společností, jak by se mohlo zdát..
červen 09, 2010 12:30
ivanko, to od nich dozajista nebylo pěkné, jen si ještě ujasním, : bb2
tyhle info máš od Matuškovic notáře, nebo čerpáš pouze z novin?
červen 09, 2010 12:31
Dani : mia
no já si myslím, že ty letenky nejsou zrovna levná záležitost, tak moc nechápu, jak můžou Polárkovi /Kennedy/ tak často lítat do Evropy?? ale ptát se nechci, abych nebyla nařčená ze závisti. Protože jim opravdu není co závidět. smilies/wink.gif
červen 09, 2010 12:38
asi to bude tím, že na to mají :-) : d@niela
Míša byl před školou i na cestě kolem světa, Alenka o tom přeci psala, snad půl roku cestoval, pamatuješ?
červen 09, 2010 12:41
Dani : mia
ne tak dlouho na Kudlu nechodím. smilies/wink.gif
červen 09, 2010 12:46
bíbí, : d@niela
co já vím, tak to bylo ve většině novin, pochopitelně, že bulvár... I s fotkama a taky naši zpěváčci, co tam jezdili, o tom psali.
Jsem přesvědčená, že pokud by to nebylo pravda, určitě by je už dávno advokáti paní Olgy zažalovali pro pomluvu atd. smilies/wink.gif
Mj. nevím, co měl Walda se svým prvním synem, já se s ním kamarádila až do doby, než odjeli. Vzpomínám i na dobu, kdy bydleli s Milanem Chladilem v pražském Experimentálu. Myslím, že jsem dokonce snad dělala s Matuškou poslední rozhovor před emigrací :-).
červen 09, 2010 12:49
ivanko, škoda že jsem ty fotky vymazala ! : wendy
WM si žil dobře, to vím, viděla jsem i jeho dům, rád pracoval a kutil, pro radost, ne že by na to neměl, nebyl to chudák. Vím to od jeho souseda, majitele té hospody co jsemo něm psala. Ten mi taky kdysi s předstihem prozradil, že si tam HV taky kupuje barák a až pak to proběhlo v médiích. Měl spolehlivé zprávy. Takže tak.
smilies/wink.gif
červen 09, 2010 13:03
Dani, : bb2
nemyslela jsem dům na Floridě, kde bydleli, koneckonců, takových domů tam mělo víc lidí a dnes už je nemají...Ivanka píše o dalších asi 6 nemovitostech. Neříkám, že to tak nebylo, já to nevím:-) jen se ptám na zdroj informací.

červen 09, 2010 13:10
co vím, tak ona pracovala v realitách.. : d@niela
a pak zas není problém nějaký ten dům poměrně levně koupit. Realitní makléři, jak je známo, nejsou chudí ani tady. To jsou domy "na pronájem". Nehledě na to (tohle nevím, to jen odhaduju! vím, že se to tam tak běžně dělá), že se prostě dům koupí s hypotékou, pronajme a splátky v podstatě platí podnájemník.
Jak to mají oni, to nevím, třeba je mají zaplacené.
Mj. dnes ti, co na to mají, mohou velice výhodně takhle skupovat ty "opuštěné" domky...
červen 09, 2010 13:22
... : bb2
ano, to znám, ale pro spoustu lidí tady u nás pořád ještě vlastnit dům znamená mít ho zaplacený, čili mít v nemovitosti několik milionů korun. Což u domu s hypotékou neplatí. Dům s hypotékou pronajímaný a splácený z pronájmu je běžná věc i tady, ale pořád je to dům s hypotékou.
Ivanka psala o vlastnictví 6 domů plus prodeji pražské vily se zahradou. A protože mlčí, zdá se, že zdrojem info jsou média a jednapanípovídala. Takže to tak být může a nemusí, že, Ivanko.
červen 09, 2010 13:45
pokud jde o Matušku, tak opravdu nevím nic : toulavej
nic jsem o něm nečetl, když měl pohřeb. Viděl jsem kdysi reportáž z jejich domu na Floridě. Obyčejný dům relativně chudých lidí – na americké poměry, v normální čtvrti ne příliš majetných lidí. Za ty roky, co tam jezdím, mám přehled, co je jak drahé a jak bydlí bohatší lidé. Když přišli do Ameriky, nic neměli a nic neuměli. Četl jsem jejich vyprávění, jak několik prvních let objížděli Státy od jedněch Čechoameričanů ke druhým, dělali koncerty pro padesát lidí, několik měsíců na cestě a byli vůbec rádi, že si vydělali na živobytí. Ty první roky měli vždycky plno, všichni se na ně těšili, ale pak to nadšení opadávalo a oni neměli přístup ke starým nahrávkám z ČR a dělali nové desky a kazety z improvizovaných nahrávek. Žádná velká sláva ani peníze, protože Matušku znali jenom Čechoslováci, anglicky se nikdy nenaučil, tak Američani mu vydělat nedali. Jak to bylo po revoluci jsem nesledoval, jistě mu tu šly poplatky od OSA, tak už nebyl odkázaný na příjem jenom ve Státech. Jenže, tenkrát byl dolar za 35 Kčs, když se to převedlo, tak moc dolarů to nebylo. O jeho majetku v Čechách nic nevím. Ale, ten jejich dům na Floridě nevypovídal nic o tom, že jsou bohatí. Samozřejmě, když přijede návštěva z Evropy, neděláš ze sebe chudáka, ale, chceš se trochu předvést. Aby si návštěva nemyslela, že jsi udělal chybu, když jsi utekl a doplatil na to. Nebudeš si stěžovat a litovat i kdyby to byla pravda třeba Karlovi Gottovi, který ani neví, kolik má peněz :-) Něco ale nemá, čím ho můžeš trumfnout – dům a trvalý pobyt na Floridě :-)))
Není to tak dávno, co nám tu připadali všichni Američani jako boháči, protože každej v rodině měl vlastní auto a samostatnou ložnici :-)
červen 09, 2010 13:52
Tak jsem si v noci přemýšlel : Michal
co ještě k tomuhle napíšu, a ono už se to skoro vyřešilo samo.
Přesto ještě něco dodám.
Především děkuju BB2 za pochopení a vysvětlení z české strany. Ono to celé nemělo být, a myslím ani nebylo nadáváním na Emeriku, jak si to mnozí vyložili. Ve článku bylo dvakrát, a dvakrát jsem to dal ještě do komentářů – NESROVNÁVEJTE NESROVNATELNÉ. Nějak to někdo nepochopil.
Je tu mnoho dobrého, a jak napsala Daniela, se kterou jsem o tom mnohokrát mluvili, vrátit se do Čech, to nejde. Jednak důvody finanční, ale i kdyby se tohle překonalo, opravdu nevím zda bych tam uměl žít. To jsou dokonce má slova, která použila. A máme ještě jeden důvod navíc. Máme syna, který se tu oženil, těšíme se na nějaké to vnouče.
Že se komentáře mnohdy staly osobním útokem na mne, s tím jsem trochu počítal. Že jich bude tolik, a dokonce tak hrubé, jako od té Sidonovy známé, to mne zaskočilo a stáhl jsem se do obrany. Moje chyba, to se nemělo stát.

Lidé v Americe žijící, kteří znají jak to tu chodí, a k tomu Toulavej, který celou Ameriku projezdil a tím pádem ví vše, by měli vědět, že situace okolo peněz je jiná nejen v každém státě, díky zákonům, ale i díky rozložení průmyslu a ostatních zdrojů obživy,ale i ve městech v tom kterém státě.
Známý v New Yorku platí za malý dvoupokojový byt, ve srovnání s naším bych řekl „díra ve zdi“ (promiň Jirko) $4000 měsíčně. My tady v Boise platíme za velký třípokojový $620. Co to znamená? Že ceny, a nejen bytů se řídí tím, kolik se v místě vydělává. Jediné co je v celé Americe všude stejné je poštovné. Ceny pojištění jsou si podobné, i když ne stejné. A tak kdo má tu smůlu, že žije v chudší oblasti, platí vyšší procento ze svého platu, než kdo je v té bohaté části. Je to jasné?

Krom toho podle zákona nemůžu mít zdravotní pojištění z jiného státu. V našem Idahu si pojišťovny hrají na svém písečku, nikdo jim do revíru nesmí a pak už je snadné stanovit cenu, která je vysoká jak jen to jde, ale zas taková, aby si to lidé ještě koupili.
Už vůbec, ale vůbec nelze srovnávat s důchodci na Floridě, jsou to lidé, kteří měli peníze investované do akcií, z nich teď žijí. Velké části z nich teď skrouhlo, Wall Street se skoro zhroutila a nebýt toho nenáviděného a opovrhovaného Obamy, byli by teď o žebrácké holi. Ti co peníze investované neměli, už žádné neuloží, nemají co. Budoucnost „důchodcovského průmyslu“ na Floridě vidím dost černě.

Dál jsem se z komentářů dozvěděl, že jsem socan, levičák a liberál. Jak to jde dohromady nevím, nemůžu být všechno najednou. To vše proto, že se nestarám jen o sebe, ale dívám se kolem sebe, vidím, co mnozí nevidí a ani nechtějí vidět. Typický případ je ona Sidonova známá. Píše, že pracuje ve škole. Je mi jí líto, je mi líto školy, která ji zaměstnává a je mi líto dětí, budoucích sobců, kteří uvidí jen a jen sebe. Ačkoli, možná není učitelka, možná tam uklízí a děti nevychovává.

Moje Anička byla učitelka doma, teď je sestra v nemocnici. Kdyby byla sobec, který myslí jen na sebe a nevidí potíže a utrpení lidí kolem, jak by vůbec mohla tuhle práci dělat? Já se pyšním tím, že jsem taky takový, musím se smířit s tím, že jsem podle vás socan.... Já se kvůli tomu měnit nebudu. Jsem kdo jsem, a komu se to nelíbí, ať se nekouká.

Jak napsala Českymo,
"lůza zůstane lůzou a budou žít, jako vši v kožichu" 
Takze kdyz mam limitovanej prijem, tak jsem ta ves v kozichu? 
Jinak ne, nemam zdr. pojisteni, pac na to proste nemam. Pak teda nezbejva, nez bejt zdrava - a to zatim jsem, zaplat priroda! 

A o to přesně jde, to, že není každý vysoce placený právník, neznamená že jsme lůza. Protože kdybychom byli všichni právníci, koho budem soudit? Jak už jsem psal výš, kdo by mi přinesl jídlo v restauraci? I ty méně chytré = méně vzdělané = méně placené potřebujem. Měli bychom se k nim chovat jako k lidem, ne?

Je smutné, velice smutné, že země, která má za motto "In God we trust" Věříme Bohu, se neumí chovat křesťansky a pomáhat bližním. smilies/sad.gif
červen 09, 2010 16:01
Michale netrap se už tím a v noci radši spi... : wendy
Víš, ono to je tak, že obecně se úspěšnost měří penězi, kdo je má je úspěšný, kdo je nemá je méně úspěšný až neúspěšný. Když jsem začala dělat na dnešním magistrátu, kde bylo soustředěno gró státních úřadů (teď už se tam nevejdou) na stopro jsi poznal podnikatele. Nejen ohoz, ale chůze a její ráznost a rychlost, styl jednání, důležitost pohledu. Nelze jim to opovídávat, každého to poznamenalo. Teď už to není tak markantní a taky si třeba nemyslím o naší bb, že nosí nos nahoru. Ale chování to ovlivní, a třeba si to ani neuvědomují.

Jenže - všichni nemůžeme být v tomto směru tzv. úspěšní. Kolikrát jsem v různých diskusích argumentovala tím, že všichni třeba ani podnikat nechtějí a studovat taky ne - nakonec někdo nám to jídlo uvařit musí a ulice zamést a odvézt odpadky za město taky. Takže ne všichni mají solidní příjmy. No tak holt budou jezdit v autě z AAA, na dovču jezdit k tetičce a na zdi místo originálu kalendář. To není tak důležité a zkrátka si každý dovolí jen to, na co mu kapsa stačí. Nakonec - když si vzpomenu na dovolené s rodiči, bez auta, vlakem, busem a co jsme užili srandy a jaký to bylo prímový !

Ale vyléčit by se měli mít právo všichni. Jak to udělat, aby se ze zdravotnictví nemusel dělat kšeft ?

smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
červen 09, 2010 16:37
michale : mia
takovéhle příspěvky zabolí, to je jasné, ale je lepší se nad ně povznést a nereagovat na ně. Protože , když reaguješ, je to voda na jejich mlýn, ví že ublížili, jsou spokojeni. Ti bohatí mají možná peníze , ale my co jich tolik nemáme máme zas to co oni nemají, dokážeme si více pomoci navzájem. máme víc volného času, který oni tráví vyděláváním na všechny možné hlouposti. Jasně, že je člověk rozhořčený, pokud se poctivě snaží a přesto nemá tolik, aby se nemusel bát o to nejcennější co v životě má o zdraví, lékařskou péči.. Bohužel nevím, jak s tímhle pohnout.
červen 09, 2010 17:02
Holčičky děkuju moc, : Michal
smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif
.......................................
červen 09, 2010 18:24
wendy - trochu OT, ale nedá mi to : erika
Nejen ohoz, ale chůze a její ráznost a rychlost, styl jednání, důležitost pohledu. Nelze jim to opovídávat, každého to poznamenalo.

to víš, že je to poznamenalo, a taky jsou to zcela jiné povahy než ti, co si zvolí dráhu úředníka. Ty já taky poznám podle chůze smilies/wink.gif
Je logické, že když někdo nemá svůj měsíční plat jistej, jediné, co má jisté, jsou povinné odvody, případně odpovědnost za to, aby měl na výplaty pro své lidi, chodí a kouká trochu jinak, než ti ostatní.
Ale nemyslím že bysme byly vepři smilies/wink.gif
červen 09, 2010 18:57
No, Eriko, já zas chodím rázně z jiného důvodu : wendy
každý by jej měl mít. Není to nic špatného, byl to jen postřeh. Vždyť já mám ráda všechny dobrý lidi !

mio - dostaly jsme pěknou kytičku, viď.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
červen 10, 2010 07:22
wen : mia
fakt že jo smilies/wink.gif Michale díky
červen 10, 2010 07:27
Mio : Polarka
nejsme rozhodne bohaci ale vlastnime nekolik domu a najemnici nam plati, krome toho mame oba duchod....ani jeden nepijeme ci nekourime, zijeme skromne i kdyz jak vi Toulavej, na pohosteni vzdycky mame, a ceska zenska proste dokaze jak rikal jeden muj kamarad "udelat z h.... bic, coz Kanadanky ci Americanky neumi.
Takze ta letenka do Ceska nas financne nezhrouti.V Cesku mame take kde bydlet, a to ve svem. Jenze zdravi ti nevrati zadne penize!
červen 12, 2010 04:52
... : Mio,
kdybys Polarce nahodou neverila, napis me pres Kudlanku. Mohu ti poslat fotografie tech domu i jejich okoli. Dva z nich totiz mame hned tady na Bear Creeku. Zadni najemnici v nich ovsem nebydli a nikdy nebydleli. Zrejme jde o nejaky omyl.....


červen 12, 2010 06:18
Mio : Mikin
ten prispevek byl od Mikina, of course.....
mikinbca zavinac yahoo tecka ca
červen 12, 2010 06:21
Mikine : mia
nebudu Ti psát. Nejsem nijak žhavá na to co kdo má nebo nemá, nechává mne to lhostejnou. Prožili jsme si dost, abych si uvědomila , že největší bohatství je zdraví. S tím, jak se mám jsem zatím celkem spokojená./Nejsme nároční, máme vlastní střechu nad hlavou, nerozhazujeme, ale ani nemusíme přehnaně škudlit./ Co mi vadí je lež a zneužívání lidské dobroty. Když někdo jednou napíše, že se na něj všichni vyflákli a pak zas napíše, že má štěstí na dobré přátelé a teď mi tane na mysli i nějaký duchovní myslím, tak to ve mně zákonitě vyvolá pochyby. Když už ten dotyčný má tolik peněz, tak proč si nezaplatí za výpomoc?? Proč když má tolik peněz , tak proč si na péči nepřiplatí ve své zemi a jezdí se zdarma léčit jinam. Myslím, že rozumíš co jsem chtěla říct a nemá smysl tu strhávat nějaké vášně, aby Daniela musela zas mazat příspěvky. Ctěla jsem jen porovnat co si může dovolit důchodce v Kanadě a v Čechách jak byl původní Michalův záměr. Hezký den.
červen 12, 2010 08:22
Mio : Mikin
napsala jsi to presne tak, jak to je. I s tim zdravim.
A k tomu ostatnimu - ani me majetek nikdy moc nezajimal. Kdybych necestoval, mel bych dnes krasnejsi dum, ale mene vzpominek. Nechci byt soudcem toho, co je lepsi a co horsi. Vzdyt cestovani je jen hobby.
Tak jsem myslel i svuj prvni prispevek a doufam, ze to pochopil i Michal.
červen 12, 2010 08:59
Mio : Polarka
uz jsem napsala predtim, ze tady se ceka na operaci silene dlouho. Taky jsem napsala ze neni problem aby to kennedymu zaplatilo zdejsi zdravotnictvi.A jen mimochodem, ja jsem nikdy nenapsala ze se mne vsichni vyflakli, to byla Mikinova slova Ze nemame kamarady ani lidskou uctu. Coz je ovsem blbost. Zimu bychom bez pratel neprezili, v tom stavu v jakem kennedy byl a ja jsem prijela zrovna z nemocnice. Musim rict Mio ze za to castecne mohla kudlanka a proto jsem sem prestala chodit. Clovek ma byt se svymi prateli a ne neprateli. Ja taky nepisu ze Mikin neumi ulovit ani veverku, ac je to pravda. A ted to zacine znovu. Co se tyce toho ze rentujeme domy, myslim ze Mikin nas nejak zapomel sledovat, cemuz bych se dost divila, protoze na internetu mne sleduje kam se pohnu. Prestehovali jsme se z Bear creeku na Rock creek, kde mame tri sruby.Jenze on si patrne mysli ze kdyz nejsme na Bear creeku tak bydlime pod mostem.Toulavej u nas byl na Rock creeku.Bear creek je momentalne opusteny, ale nekolikrat tydne tam jezdim, abych si byla jista ze je vsechno v poradku. A rikat o nekom ze je lhar....to je prinejmensim sproste! A smutne je ze z nej mluvi zavist ze na tom nejsme tak spatne jak se snazil vsem namluvit. Majetek nezajima ani nas,jinak bychom tu nezili tolik let, ale vedeli jsme ze je dobre na duchod mit nejake extra pripojisteni a to jsou renty. Uz jen vzhledem k tomu ze jsme meli nedospele kluky. No a dneska to zase bereme tak, ze aspon po nas tady neco pro ne zbude.Howgh. Kdyz prijedes do Dawsonu zeptej se na kennedyho a kazdej ti o nas rekne. Zeptej se na Mikina a budou tapat.Tak to je.
červen 12, 2010 15:11
Polárko : mia
psalas to Ty , že se na Vás všichni vyflákli!!!!
červen 12, 2010 16:25
Já tedy netuším kolik stojí sruby na Bear Creeku, ani jinde na Yukonu, : Myška
a tak ani nevím, zda se dají pořídit z podpory... Polárko, sama jsi psala, že jsi v Kanadě nepracovala, a, a za to bych ruku do ohně nedala, Kennedy taky ne. Asi je tam na severu ta podpora pro lidi, aby se tam usadili a zůstali, značná.

K operaci - i v ČR se čeká na operace, někdy týdny, někdy měsíce, podle toho na jaké. Tak třeba na endoprotézu kyčelního kloubu v Brně cca 2 měsíce (pozor, mám info jen ze dvou nemocnic, takže v jiné to může být jinak), páteře, pokud je nález závažný, se operují co nejdřív. Jenže Kennedy byl, jak jsi Polárko psala, již neoperabilní, zřejmě svůj stav zanedbal a neřešil dříve. Ale tady v ČR má Kennedy rehabilitační péči, jakou by, dle tvých vlastních slov, v Kanadě neměl. Dokonce lázně. O tom se běžně pacošům ani nesní. Poměrně velkorysé posílání lidí do lázní na tzv. křížek (vše placeno zdravotní pojišťovnou - i jídlo a ubytování) je v ČR minulostí. Co tak slyším kolem sebe, tak je lidem nabízena lázeňská péče zdarma, ale stravu a pobyt si pacoš hradí.
Kennedymu péči rozhodně nezávidím, ale zarazilo mne, že se stačí přihlásit ke zdravotnímu pojištění, vypláznout cca jeden tisíc korun českých (jako první platbu) a čerpat péči stejně jako člověk, který celý život platil měsíc co měsíc.
červen 12, 2010 16:50
Mio a Mysko : Polarka
urcite jsem nepouzila tato slova. Rekla jsem, ze pratelstvi musi byt z obou stran a my jsme na to se dvema detma a moji nemoci nemeli cas.
Presto jsem porad kamarady mela a rozhodne se na nas nikdo "nevyflakl" Jenze my jsme az donedavna byli tak nejak sobestacni, i kdyz na tom kennedy nebyl nejlip. Ale zvladali jsme bez potreby pomoci az do lonskeho roku. My totiz bychom nikdy nikoho o pomoc nezadali! Taky jsme meli doma dva kluky, takze nebylo potreba.

Ted ziju nekde jinde a jsem spokojena a opecovavana vic nez kdy jindy.Mimochodem tady nejde si na peci priplatit. A dostat se na operaci trva roky. Kennedy nic nezanedbal, jen veril doktorum.Meli ho operovat uz davno ale rekli ze napred udelaji kycle a pak se uvidi. Pak uz mu rekli ze uz ho operovat nemohou,zatimco v Cesku rekli ze ho vezmou.
Jenze bohuzel behem tech nekolika mesicu od rentgenu tady az po rentgen tam se situace zmenila. Jenze to uz jsem vsechno psala, ale asi jednou nestaci.
No a on bude ted taky platit mesic co mesic a k operaci ani nedojde.
Jinak si myslim, ze vyptavat se jak jsme prisli k tomu abychom si mohli koupit sruby, je silene zasahovani do soukromi. Ptam ja se nekoho z vas? Krome toho jsme nebyli na podpore ale v invalidnim duchodu a to je dost rozdil.
Z toho si predstav, ze se opravdu nasetrit dalo na jeden dum a na druhy jsme si vzali pujcku, kterou jsme splatili z tech najmu.
A uz mam zase pouceni sem radeji nechodit.Ja to vubec nechapu ze nekdo muze takhle vyzvidat.

At si Mikin cestuje jak se mu libi, mne je to jedno, to neni muj byznys. Nic mu nezavidim. Spis ho lituju.Kazdy mame svoje priority a u nas jsou to nasi kluci.

červen 12, 2010 20:50
No tak fajn, Polárko, podívej. : Myška
Když jsi na Kudlanku začala psát o své cestě z republiky, Tunis, věřila jsem, že je to pravdivý příběh, tak jak jsi to své psaní prezentovala. Hltala jsem to, a dokonce jsem to tiskla i Ince, ne té místní kudlančí, ale té z Brna, která tě znala ještě před emigrací (dobře víš o koho jde, že?). Jenže pak se začaly objevovat rozpory ve vyprávění a v diskuzích pod články, a pomalu začínalo být jasné, že si ten pravdivý příběh vymýšlíš. A že všechno bylo jinak. Taky jsem potkala jednu kamarádku z relativně nedaleké ciziny, která mi pomohla optiku dále opravit. Pak začaly ještě ty dohady s Mikinem, a další rozporuplné informace. Mohou ti lidi věřit Yukonský deník, když si umíš tak brilantně vymýšlet?
Jo, a ohledně tvého majetku - do toho mi fakt nic není, máš pravdu. Ale ty jsi byla ta první, co sruby zmínila. Já se jen podivila štědrosti systému.

červen 12, 2010 21:21
Damy, ve skutecnosti je to takhle: : Mikin
Ty sruby jsou 4, 2 na Rock Creeku a 2 na Bear Creeku.
V jednom z tech na Rock Creeku Polarka a Kennedy bydli, druhy pronajimaji. Ten je myslim rozdeleny do dvou bytu. Jeden srub na Bear Creeku stoji na spalcich 2 metry nad zemi a nema podlahu, o tom druhem se zminovali v televizi uz v roce 87 kluci z expedice Tatra kolem sveta. Srub je uplne vybydleny a haraburdi je uz i na verejne ceste. Udajne se to ted ma uklizet, ale budou to platit opet danovi poplatnici.....
Zeptat se nekoho kdo nepracuje na to, za co koupil dva domy neni zase tak hrozna vec. Nejaci sousede na Rock Creeku se zrovna na tohle zeptali a Polarka rekla, ze to bylo z vytezku knizek pro deti, ktere pry vydava v Evrope. Pochopitelne - nemohla yukonanum tvrdit, ze je to z lovu lososu, kteri se lovi jen par tydnu v roce, nebo nekdy vubec ne.
Polarka a Kennedy sli na socialni podporu zhruba pred dvaceti lety. Teprve mnohem pozdeji dostali invalidni duchody, ke kterym jim do zivotniho minima pridava nebo pridavala socialka. Pro manzele s dvema detmi je to zde na Yukonu docela slusna castka, ze ktere sa da nasetrit na ledacos.
Zavidet ale neni co, to me muzete verit.
Divim se, ze se tady znovu rozjizdi tahle nechutna debata. Rika se, ze chlap je jen tak dobrej, jako jeho slovo. Ale pro zensky by to snad melo platit taky, ne ?

červen 12, 2010 21:58
Mysko : Polarka
nikdo te k tomu nenuti. Ani te nenutim cist Yukonsky denik. A dalsi....moje tuniske povidani je z velke vetsiny pravda....jen obcas je to trosku upraveno abych udrzela zajem ctenaru.
Je to ironie....tak ja jsem lharka protoze dobre umim psat? Rozporuplne informce ohledne mikina? Ne z me strany nikdy nebyly rozporuplne. Ale vy jste mely v hlave jak je uzasnej traper z Yukonu, pysny na to ze ho znate a sly jste proti mne. Nikdo si ani nevsiml ze tady celou skoro celou zimu byl a psal na Kudlanku, nez odjel do Jizni Ameriky. Kdy by asi byl na traplajne? Jenze....znas to o tom kdo chce psa bit..je mi to lito protoze jsi vandracka. A vis ze ten skvely Mikin ma takovej strach abych o nem nenapsala pravdu ze zakazal jedne zname redaktorce abych uverejnila cokoliv o nem a vyhrozoval ji?????
Ja tohle nepotrebuju. Jit na Kudlanku znamena zase mit nervy. Ja jsem nadhwrne uklidnena, spokojena a rohle je posledni co potrebuju. Posledne jste me dostaly do nemocnice, to uz se opakovat nebude. Myslela jsem ze se neco zmeni, ale jak vidim je to porad stejne. Takze sbohem moje trampska "kamaradko"
červen 12, 2010 22:00
Mikine ty lzes zase! : Polarka
Napis , kteri sousedi ti to sdelili..Protoze tohle jsme nikdy nikomu nerekli. Navic lidi tady by se na nic takoveho ani neptali!Yady jsou lidi slusni a na takove veci se slusni lide neptaji. A nas srub rozhodne vybydleny neni, chteli jsme se tam vratit. Kdyz tu byla Tatra kolem sveta. Moc by mne zajimalo kdo ti to z Tatry rekl? Pokud vim prijeli k nam a ne k tobe. Ty jsi se jenom prifaril. Srub na Bear creeku je stale nadherny. Uznavam ze Kennedy je trochu vetesnik a miluje sbirat veci. Ty urcite se o to starat nebudes. Takze ty vis ze mame sruby na Rock creku, jo? Zes to jeste pred dvema hodinama nevedel? Zajimave.

O tom baraku co neni dodelanej na Bear creku nemluvim. Ale vis co? Cenu ma ten pozemek. Proboha prestan nam zavidet!!!!!!!!Vzdyt ta tvoje nenavavist te musi tyrat Nenavist k dvema nemocnym lidem, kteri ti driv jenom pomahahali!
U kterych jsi bydlel, u kterych jsi jedl, u kterych jsi spal.....nikdy te to nestalo ani penny. Nestydis se trochu? Ja jsem se odstehovala protoze jsem te nechtela vidat a tim to pro mne skoncilo! Ja chci jen abys mi dal pokoj!!!!!

Jen mimochodem....nikdy jsem nic nerekla proti tvoji zene. Byvala to moje nejlepsi kamaradka a ja na to nezapominam.
červen 12, 2010 23:21
Bez komentare : Mikin
červen 13, 2010 01:06
ale ale, zase ten fotak? : Polarka
Pamaujes se jak jsme jednou po Honzove smrti (Kennedy byl porucnikem zaveti nebo jak se to rekne, nevim to cesky)Ale meli jsme tu jeho auto a jeli jsme s nim do mesta neco vyrizovat ohledne jeho posledni vule a z housti jsi najednou vybehl ty abys nas vyfotil a poslal soudu fotku jak jedeme s Honzovym autem, abys nas dostal do trablu? Jenze ti to nevyslo protoze jsme na to meli opravneni. Dodnes nezapomenu jak jsi uhanel kdyz jsi nas videl startovat auto, abys tu fotku stihl udelat. Pritom...kdyz Honza umiral tak jsi se u nej ani nestavil. Byla jsem to ja kdo mu varila a Kennedy kdo ho vezl do Whitehorsu do nemocnice a tam se o nej staral dokud mu neumrel v naruci. Mozna ze jsme meli neporadek na yardu protoze jsme byli nemocni ale ty mas neporadek v srdci a to je horsi.....
červen 13, 2010 03:20
Co se stane, kdyz krmite spatneho vlka. : Mikin
Jeden večer vyprávěl starý Indián svému vnukovi o bitvě, která probíhá v nitru každého člověka.
Řekl mu: „Synku, ta bitva v každém z nás je bitvou mezi dvěma vlky.
JEDEN JE ŠPATNÝ. Je to vztek, závist, žárlivost, smutek, sobeckost, hrubost, nenávist, sebelítost, faleš, namyšlenost a ego.
Ten DRUHÝ JE DOBRÝ. Je to radost, pokoj, láska, naděje, vyrovnanost, skromnost, laskavost, empatie, štědrost, věrnost, soucit a důvěra.“
Vnuk o tom všem přemýšlel a pak se zeptal: „A který vlk vyhraje dědo?“ A starý Indián mu odpověděl: „TEN, KTERÉHO KRMÍŠ!“

červen 13, 2010 04:14
mozna ze by ses mel nad timhle zamyslet...... : Polarka
nebo snad mas pocit ze je v tobe soucit, stedrost a vernost?Ja vidim bohuzel jen nenavist a sobeckost, fales a namyslenost. Ja nejsem ta kdo tohle vsechno zacal.....a snazim se prave pred tou nenavisti utect. Nepronasleduj mne porad. Muzes lidem na kudlance navykladat co chces, muzou ti to i verit, ale ty sam v nitru vis, jak to ve skutecnosti je.
Svuj vlastni stim neprekrocis.......
červen 13, 2010 05:52
... : mia
mrzí mi, že se tu zase strhly vášně. Původně šlo o to porovnávat jak se kde žije. Porovnat Kanadu, Ameriku , Česko. Že třeba Českymo nemá na letenku a jiní létají stále. Co si může z dovolit běžný člověk v Česku, co v Kanadě, co v USA. Rozhodně v Česku je invalidní důchodce podroben častým kontrolám a pokud by se přišlo na to, že takto štráduje po světě důchod by mu okamžitě sebrali bez ohledu na jeho zdravotní stav.
červen 13, 2010 06:55
... : mia
ale opravdu nezávidím . Protože život v těhle končinách na stáří musí být hodně, hodně složitý.
červen 13, 2010 07:03
mio : Mikin
Tady nejsou sledovani ani lide zijici na socialni podpore, natoz invalidni duchodci. (Proto sem take ti Romove tak radi cestuji). Invalidni duchodci mohou delat co chteji. Duvod k zavisti to ale opravdu neni :-)
Jinak stojim za vsim co jsem zde napsal a myslim, ze se mi to podarilo dolozit.
K nejakym recem o tom, ze jsem nekomu pomohl vic, nez on pomohl me se rozhodne nesnizim.
Radeji neco pozitivniho - poslal jsem Daniele Ecuador 5 a zkusim najit nejake fotky pro pristi pokracovani.
červen 13, 2010 08:01
Jak smutne... : Alena P-H
Spatne se to cte. Byt tak daleko od vlasti a dva lide, kteri by si mohli spolu popovidat cesky a citit se "skoro rodina" a takhle jeden druheho nesnaset... Ale to je vas problem, nemeli by jste ho tahat na Kudlu. Proste jeden druheho ignorujte a mate oba dva pokoj a mir. A my s vami.
My ostatni nemusime resit kdo ma pravdu a kdo ne, ostatne to asi nikoho asi nezajima. Ja treba rada ctu o zivote na Yukonu. Je to takova romantika - i kdyz pro mne by to byla nazivo hruza, ja jsem teplomilnej zivocich. A jestli ma Polarka bordel pri srubu nebo Mikin neumi lovit - tak to mne nezajima ani trosicku.
Takze vam obema drzim palce, aby ste se dokazali na sebe vybodnout a nenicit si klidek nenavisti. Ten, kdo ma v srdci nenavist nici sam sebe.
červen 13, 2010 08:14
Aleno P-H : Mikin
Nemyslim, ze jsem to byl ja, kdo s tim zacal. Psal jsem Michalovi a doufam, ze jsme se nakonec shodli.

S tou romantikou na Yukonu navazujes na neco, co jsem chtel zrovna napsat pro Miu.Zda se me, ze pro nekoho, kdo zije v Cechach a kdo cetl v mladi Jacka Londona je krajan zijici v Dawsonu (i kdyz ve velikem svinciku a na socialce) neco jako hobo - romanticky tulak. Ovsem vuci Romum delajicim bordel v sousedstvi uz zadne sympatie necitite. Diskusi na tohle tema bylo na Kudlance uz spousta a chudaci Romove dostali dukladne pres cumak.

Naproti tomu pro vetsinu Kanadanu jsou zase evropsti cikani (gypsies) tvorove romanticti a odivuhodni. Zkratka a dobre, pokud to nemate primo za barakem, tak to nevadi.

Takze se Aleno P-H nezlob, ze nejsem po dvanactihodinove sichte na graderu zrovna plny lasky a pochopeni k bliznimu svemu, ktery nejenze zije z mych dani, ale jeste pomlouva me, moji rodinu a muj docela cestny a poctivy zpusob zivota.
smilies/cool.gif
červen 13, 2010 08:45
Mio : Polarka
v tomhle mas naprosto pravdu.Zavidet neni co. Yukon je tvrda zeme. Ja jsem Yukon milovala, kdyz jsem jezdila se psama, kdyz jsem nosila vodu kyblech z potoka pod barakem a pripadala jesem si strasne silna a desne mne to bavilo jak jsme zili. Bez elektriny, bez vody....ale bylo to fajn. Kdyz slezl snih tak jsem ho skoro oplakala. Pripadalo mi, ze snih sem proste patri. Dnes se ho desim. A desim se zimy. Jinak Mio,Kennedy odjel se svolenim mistniho mediklu. Jelikoz tady opravdu je na operace dlouha cekaci doba, a neni dost specialistu, tak Kanade vubec nevadi kdyz nekdo ma operaci v jine zemi a jsou za to ochotni i platit.Ale s tim ceskym invlidnim duchodem to neni zase tak zhavy. Meli jsme tu chlapa,Cecha ktery byl v invalidnim duchodu se zadama a ten jezdil na leto trhat ovoce do Italie a kdyz byl tady, tak jel stopem na Aljasku s obrovskym batohem na zadech. Pak jel s nama do Colorada na potlach! Ale kdyz sel v Cesku k lekari, tak si vzal berle a takovyho mrzacka jsi v zivote nevidela.Na druhe strane tu byla holka co ztratila nohu pod vlakem a te nechteli dat ani castecny duchod! Ale byla skvela, zivila se v Americe tak ze parkovala vozidla. A predstav si, ze byla jedina ze vsech tech lidi kdo umel jezdit se standartem!No proste trida!
Ze nekdo muze jezdit a nekdo ne, to ti nepovim. Ale neni to tak i v Cesku??????
červen 13, 2010 09:13
Mikine je to uzasne : Polarka
jak moc toho o nas vis. Mne to co vydelavas nebo delas nezajima. Jenze tobe to porad lezi v hlave, vid? Jen pro zajimavost. Na socialni podpore jsme byli jeden jedinej rok, nez jsme dostali invalidni duchod. Kennedy po dvou operacich na zadech myslim ze na nej mel pravo a delat nemohl, moje diagnosa lupus je automaticky invalidka. O Invalidni duchod se musi zazadat nejpozdeji po 4 letech od doby kdy prestanes pracovat. Jinak uz ho nedostanes! Takze je nesmysl ze bychom byli na podpore celou tu dobu. Byl to jeden jedinej rok...a kdo tam zavolal, ze jsme v Mexiku????
Bonny vedela jenom ze to byl nekdo s akcentemsmilies/smiley.gif Nastesti tou dobou uz jsme na podpore nebyli.
Je pravda ze lososi se ted moc nelovi, loni byla otevrena sezona ma kingy jen nekolik dni. Champs se mohou chytat normalne.
jen tak mimochodem, kolik ty jsi ulovil kozesin za lonskou zimu?
jinak uz na tebe nebudu reagovat. Je to tak lepsi a ja se radeji jdu divat s Olinkem na televizismilies/smiley.gifHowgh!!!!!!!!
červen 13, 2010 09:38
Jiste, : mikin
kdyz nekdo odjede kvuli operaci do jine zeme, nemelo by to kanadskym uradum a danovym poplatnikum vadit. A uz vubec ne v pripade, ze jde o "danoveho neplatice".
Vadit by to melo obcanum zeme, kteri to musi ze svych dani dani zacvaknout.
červen 13, 2010 09:43
polárko : mia I
opravdu někdy žasnu kolik jsi toho s lupusem, infarktem, mrtvicí a já nevím čím ještě dokázala procestovat. Překvapuje mne, že Kennedy , který odešel před dvaačtyřiceti lety a předpokládám, že nepřispěl za ta léta ani korunou do systému /snad kromě daně z domu, který zde máte/ má nárok na zubaře, na bezplatné studium pro dítě, na lázně, operace. A kdo je opravdu nemocný jako ta dívka bez nohy a jí zde stovky podobných se berou důchody. Ale jak říkám nezávidím, je to vina systému. A pokud by se u Vás s jedním s Vás něco stalo myslím, že ten druhý to bude mít hodně těžké, je to těžké zde , kde je větší pohodlí, natož v těch Vašich končinách.
červen 13, 2010 09:43
dlouho jsem nepsala, : kiwinova
ale vzpomínám si moc dobře na Cestu za romantikou na Yukon. Pod těmi články bylo vždycky pak chatování o všem možném, kde se člověk dozvěděl taky všechno možné. Taky se tam psalo hodně o cestování Kennedyů. Ono proč necestovat, když na to lidi mají. Teď už asi štafetu přebrali jejich synové, vzpomínám, jak se psalo o cestě Mishy do Japonska, pak procestoval s kamarády celou Evropu a taky jel kolem světa.
Polárko, to by určitě bylo zajímavé, kdyby o tomhle napsal. Rozhodně zajímavější, než to, co z vás dvou kdo pro koho udělal nebo neudělal.
Já si ale stejně myslím, že za tím vším vaším hádáním bude něco úplně jiného.
Nechci nic vyzvídat, ale nechodili jste někdy dříve spolu?
Mě to připadá jako takové to rozhádání dvou "rozvedených".
Já už hodně dlouho jen čtu, taky jsem zapomněla svoji registraci :-), tak proto kiwi (nová). smilies/tongue.gif
červen 13, 2010 10:51
Polárko, máš pravdu, nikdo mě nenutil číst Tunis, ani Yukonský deník. : Myška
Tunis jsem začala číst, líbil se mi, a ve své důvěřivosti jsem ho považovala za to, za co byl vydáván. Tedy za pravdivý příběh. Ten měl pro mě hodnotu. A proto jsem se zajímala i o tebe, tvou rodinu a četla jsem i Yukonský deník. Považovala jsem tě za někoho, kým nejsi. Je to moje chyba, že jsem ti uvěřila. O to větší je moje zklamání, že je to jinak.
červen 13, 2010 13:04
kiwi nova : mikin
ty jsi tomu nasadila korunu. smilies/wink.gif
Reci o drsnem zivote na Yukonu nebo o tom, jak jsem nekoho fotil ze krovi vyvracet nebudu, ale tohle musim.
Stojim na zidli u computeru a s pravici vztycenou ke skautskemu pozdravu (18. oddil - druzina Lisek) slavnostne prisaham: nechodili jsme spolu. Ani minutu.
Howgh !
červen 13, 2010 15:41
Tak já se klidně přiznám k tomu : erika
že mě naopak mezilidské vztahy zajímají víc, jak cestopisné reportáže z dalekých končin. Jsem jediná? Dyť Kudlanka je hlavně o vztazích, jen si všimněte, jaká témata mají největší počet komentářů. Čteme a řešíme tady spousty příběhů, o kterých rády(-i) věříme, že jsou skutečné. A tenhle skutečný příběh dvou trampů ze stejného města, kteří kdysi měli k sobě velmi blízko (a to věřím Mikinovi, že spolu nechodili smilies/wink.gif ) je dle mého zajímavý sám o sobě. Jak se to kupříkladu stane, že se lidé, co mají tolik společného, rozejdou ve zlém? Dokonce tak ve zlém, že si nemohou přijít na jméno?
Tím chci říct, že se nepřidávám ke všem, co ty dva okřikují, aby sem své vztahy netahali, nýbrž psali pouze o počasí na Yukonu, medvědech a zdravotnictví. Co se mne týče, ať klidně řeší sebe smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
červen 13, 2010 17:18
Eriko, : mikin
To mas pravdu. Kudlanka je hlavne o vztazich, ale Daniela me rikala, ze o cestopisy je taky veliky zajem. Jenom na ne lidi min reaguji v diskusi.
V kazdem z nas je asi kus voyera, jinak by ruzne ty televizni "reality show" nebyly tak popularni. Ja se zrovna dival na jednu o otci a synovi kteri stavi choppery (motorky delane na miru). A oba si u toho krasne nadavaji a zurive se hadaji. Urcite to zvysuje sledovanost - kdo by se dival na dva chlapy v dilne, kteri jen svareji a vrtaji... smilies/cool.gif
Jenze v pripade Polarcinych utoku mam takovy pocit, ze uz je toho nejen moc, ale ze se to opakuje a ze se nic neresi.
Podivej se treba na diskusi k te serii clanku, kterou jsem napsal o stavbe srubu v divocine. Za tim je spousta prace nejen moji, ale hlavne Daniely, ktera to musela vsechno editovat a dat dohromady. A pak nekdo prijde a rozdupe to.
Nebo clanek o nabozenske konferenci v Dawsonu.
http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2496&Itemid=41
Ja se z te konference vratil plny dojmu a pochyb, napsal jsem o tom a zacala docela zajimava debata. Schvalne se podivej, jak si s Puntikovanou vjedem do vlasu, ale porad je to dobra diskuse. Diskuse o nabozenstvi. Po deseti prispevcich se objevi Polarka s krikem, ze jsem jejimu synovi zvandalizoval auto a s vyhruzkami. Kdyz ji nekolik lidi napomene, odejde urazene a navzdy smilies/wink.gif z Kudlanky.
A tohle uz se opakovalo v nejruznejsich verzich asi petkrat. Nerikam, ze jsem uplne bez viny, ale nikdy jsem s tim nezacal ja.
A myslim si, ze uz to musi i ty nejvetsi voyery zacinat nudit.

červen 13, 2010 18:17
... : mikin
červen 13, 2010 18:20
no, máš pravdu : erika
opakovat by se to nemělo, mělo by to mít propracovanou dramaturgii jak ty reality shows smilies/grin.gif Ale ne, jen jsem si uvědomila, že postupně už známe v hrubých rysech pomalu celej váš životní příběh, ale nevíme, co se stalo, že se z přátel stali nepřátelé. Aspoň mně to uniklo. Jo, a samozřejmě vím a uznávám, že je mi do toho kulový. Prostě něděle odpo, venku hnusně, miláček v trapu - jsem se drobet nudila, už budu hodná smilies/wink.gif
Btw. Americain choppers znám, syn to s oblibou sleduje na Discovery channel smilies/smiley.gif
červen 13, 2010 18:47
... : bb2
eriko, taková pavlač má něco do sebe,že?:-) přiznám se, i mne už skoro začíná zajímat, kde se skrývá jádro pudla. Začínám si představovat něco strašlivého, protože lidi tak dospělé jako Mikin a Polárka, s takovými zkušenostmi, cestovatelským nadhledem, česká kalená ocel na drsném severu, ty přece nemůže rozhodit nějaká malichernost typu podpálený dům, svedená manželka, zničené nové auto. Mikin vyskakující z křoví s foťákem jak paparazzi ani neuklizený dvorek mi do představ vůbec nezapadají:-)

S kulovým nesouhlasím - i čtenářka Kudlanky má svoje lidský práva a k těm patří dozvědět se pointu!




červen 13, 2010 19:51
lidske vztahy : Polarka
v zivote by na yukonu nezil nebyt mne a nasi podpory v prvnich letech. Rikate vyrisit si to mezi ssebou tady, ale jak je to mozne kdyz on se mnou na ulici nepromluvi, mne ani nepozdravi.....je to normalni?
ja na tohle opravdu nemam. Chci si zit svuj zivot...mimochodem Mikine muzes udelat nejake fotky i tady kde bydlim ted? Aby byla videt prace udelana tady na tomhle pozemku. Zijeme zde momentalne v peti, takova mala komunita.
Dva kluci ziji v jednom tripokojaku, ja s Olinem v druhem. Koupelna vana tekouci voda...proste pohoda. Jeden kluk bydli v male kabince. nekdy vari oni, nekdy ja....nekdy hledame ci je ci nadobismilies/smiley.gif Nenachaji mne samotnou ridit auto, vzit nakup, proste jsem opecovana a je to nadherne.

Kennedy je na tom trosku lip, mluvim s nim skoro kazdy den. Jinak...zubare pochopitelne v Cesku platime, ale platime ho radi. Ze je v Cesku takovej system jaky je, to neni moje vina. Platime nemocenske pojisteni jako kazdy jiny. Ty roky co jsme tam nebydleli se samy vymazaly. Takze zaciname nanovo. Jestli to nekomu vadi...sorry.Mysko otazka pro tebe. Ty musis desne nesnaset Welzlasmilies/smiley.gif

Jinak na mikina uz odmitam reagovat, nastesti opravdu jsme spolu mikdy nechodili, ale na Yukon prijel se mnou na dovolenou. A pak sem prijel protoze jsme tu byli my.Uz jsem psala ze u nas zil i se svou pritelkyni, ktera je dodnes moje nejlepsi kamaradka. Navstevy amme radi, radi se o ne starame a on byl jako muj bracha....a jako brachu jsem ho milovala. Dokonce jsem mu tak rikala. Proc to takhle dopadlo nevim. Ale hodne lidi se ho na to ptalo. Jeho verse byly ruzne. Jednou jsem mu pokazila vztah s moji neteri, podruhe zase jsem ho nutila aby si ji vzal a on chudinka nechtel...

Jiste studentka prav z velice bohate rodiny jen sili nadsenim se zahrabat na Yukonu s chlapem, ktery kdyz ji pujci dolar na sprchu tak si ho klidne zase vezme zpatky a nerekne prosim te vykasli se na tosmilies/smiley.gif Ani tady na kudlance nerekl co proti mne ma!

Ale to je jedno. Ja jsem dneska jinej clovek nez ta hromadka nervu pred pul rokem, kdy jste mne opravdu dostaly do nemocnice! jsem vyovnana, citim se fajn a preji vam totez!
Na Mikina reagovat uz nebudu fakt mi nestoji za to!
červen 13, 2010 20:05
taky by mne to zajímalo!!! : kiwinova
Tedy:
1) jak se Alena resp. Polárka opravdu dostala do Kanady, respektive posléze na Yukon;
2) jak tuhle cestu prožil Mikin;
3) taky by mně zajímalo, jak je to s tím zdravotním pojištěním Kennedyů v Čechách - ty píšeš, Aleno, že to platíte. Jak dlouho to platíte??? A oba? Tedy ty taky?? To pojedeš taky do Čech?
4) Když tedy Kennedy platí pojištění, tak by zubaře platit neměl, víš to? Tedy, pokud nejde k nějakým soukromníkům. Většina těch "větších" soukromých ordinací ale také je jen za těch 30 Kč - platí se přeci jen nadstandard;
5) Takže, pokud to chápu, tak už nežiješ sama a opuštěná? Máš tam tři kluky - asi studenty? a syna, je to tak?

Hele, pokud ti moje otázky připadají indiskrétní, tak odpovídat nemusíš, ale vzhledem k tomu, že píšeš sama o poměrně zajímavých detailech soukromí, tak doufám, že třeba odpovíš.
Je to fakt docela zajímavé smilies/wink.gif
červen 13, 2010 20:26
bb2 a Eriko : mikin
No vidite, odpoved jste dostaly.
Zkratka a dobre, duvod vam napsat nemuzu, protoze nebyl jeden. Stokrat nic umorilo osla. smilies/grin.gif
Pokud to nestaci, podivejte se znovu na ty diskuse o stavbe srubu, postaveni zen v Islamu a prostudujte napjaty vztah mezi doktorem Vlachem a tetou Katerinou.

červen 13, 2010 20:30
Mikine dobra sebekritika:) : Polarka
ale ja ti reknu jedno. Jsi ten co bere ale nedava. Takze to bylo jednodussi se rozhadat...jen tak ze dne na den, protoze jsi se bal ze jsme na tom s Kennedym spatne a ted bys nedej buh zase musel pomahat ty.
Jeste o tom aute jsem si naprosto jista zes to byl ty, ovsem nevedel jsi ze je Mishovo.Misha ti take napsal, ze bude vzdycky verit svym rodicum ale ne tobe. Zna nas a Kennedy je jeden z nejferovejsich lidi ( nejhodnejsich) kteri existuji. A to o nem vi kazdej jak v Cesku tak tady.
Vis to jsou tvoje triky.....kdyz jedeme autem tak na ne plivnout a rychle na kole ujizdet pryc. Vzdycky se stavis jako rovnej a hodnej a hlavne jsi strasne podlizavej.

To je i tady na kudlance hodne videt a nekteri lidi si toho vsimaji. Jit stale s davem a nikdy proti nemu!

Desne se mne bojis protoze ja toho vim moc! Proto vsude hledas kam bych mohla co napsat a okamzite se mne snazis zdiskreditovat. Coz se ti ale moc nedari, spis nicis sam sebe. A uctu lidi rozhodne neziskavas kdyz jim vyhrozujes ruznyma postihama kdyz mne budou uverejnovat.

Mohla bych pokracovat dal a dal...ale nema to smysl. Skodis nenapadne a hlavne aby to nebylo na tebe! Vis je to divne, slo to prej postupne a najednou den ze dne jsi mne prestal zdravit. To nedava smysl. A tahle nenavist uz vubec. To je jako bych ti zavrazdila otce, nebo ja nevim co.
Takze presne co jsem myslela.....nedokazes nic vysvetlit. Takze z toho beru co se domnivam ja.
červen 13, 2010 21:37
kivi nova: odpovim : Polarka
jak jsem psala ve svem cestopise, tak jsem odesla z Ceska a protoze otec zil ve Svycarsku od roku 68 ja jsem se nemohla dostat nikam. Nakonec se mi podarilo Tunisko, otec mi nepomohl a tak jsem v Tunisu musela zustat.Emigrovala jsem sama. Pak prijel Chnoupek a sepsala se smlouva o vydavani emigrantu mezi Tunisem a Ceskem, tedy Ceskoslovenskem tehdy. Takze pro moji vlastni bezpecnost jsem byla odlifrovana do Egypta. Vratila jsem se na par dni zpatky do Tunisu, protoze odtud byly vyrizovany moje papiry.
Byla jsem sponsorovana ceskymi politickymi vezni a tak jsem se nakonec do Kanady dostala.

Jeste v Tunisu jsem se vdala za Tunisana, ale manzelstvi nam nefungovalo a on se rozhodl vratit do Tunisu. Tak jsem vzala auto a kocoura a odjela na zapad.....do Vancouveru.
Asi po roce jsem jela na vancouversky potlach a tam se seznamila se svym dnesnim manzelem a odstehovala se na Yukon. To je zhruba vsechno.


2. Ja ceske pojisteni nemam a nemohu vlastne ani rict protoze to nevim, jak se s nimi vyrovnal manzel Musim totiz rict ze co se tyce financi jsem silene neprakticka, navic po mozkove mrtvici, takze zvykla ze on zarizuje vsechno za mne.Nikdy jsem se ho na to neptala.
Zubare normalne platime a budeme i nadale protoze je do dobrej zubar a za ta leta uz nas kamarad. Asi Kennedy vyrovnal pojisteni i za mne, fakt nevim.
Myslim ze zaplatil za moje studia a svoje vyuceni. .Ale jak rikam to vyrizoval on v Cesku a ja s e na to opravdu neptala.
Do Ceska urcite driv nebo pozdeji prijedu, ale zatim....psi, kocouri, najmy....mladsi syn teprve letos maturoval....ano zije doma zatim. Starsi pracuje ve Whitehorsu.

Jinak v Cesku mi unrel otcim a zdedila jsem po nem dum. Zrovna tak dalsi dum po babicce. Takze muzeme v podstate bydet tady i tam.

Jinak ti kluci nejsou studenti, sem se studovat nechodi. Jejich povolani je ze jsou oba kuchari a to stejne muj mladsi syn, i kdyz ten to jako zivotni karieru delat nechce. Tak jsem ti doufam naosala vsechno.

Jinak otazky na telo mi nevadi, nemam co skryvat.

červen 13, 2010 22:20
Polárko, proč bych měla nesnášet Welzla? : Myška
Já už teda nevím, co je myšleno vážně - 8.6.2010 ve 12:54 píšeš, že Kennedy platí zdravotní pojištění 1000,--Kč měsíčně, kiwi nové 13.6.2010 ve 22:20 píšeš, že vlastně nic nevíš "Ja ceske pojisteni nemam a nemohu vlastne ani rict protoze to nevim, jak se s nimi vyrovnal manzel Musim totiz rict ze co se tyce financi jsem silene neprakticka, navic po mozkove mrtvici, takze zvykla ze on zarizuje vsechno za mne.Nikdy jsem se ho na to neptala. Zubare normalne platime a budeme i nadale protoze je do dobrej zubar a za ta leta uz nas kamarad. Asi Kennedy vyrovnal pojisteni i za mne, fakt nevim. Myslim ze zaplatil za moje studia a svoje vyuceni. .Ale jak rikam to vyrizoval on v Cesku a ja s e na to opravdu neptala."

Docela by mě zajímalo, jak a komu platil Kennedy za tvoje studia a svoje vyučení (neptám se ze závisti, aby sis to špatně nevysvětlovala). Kdo to po něm chtěl? A jestli vyrovnáním zdravotního pojištění myslíš doplacení za roky, které jste žili mimo republiku, tak byste se zřejmě nedoplatili.

Ještě k tomu zdravotnictví v Kanadě - a to je otázka pro Polárku i Mikina - Polárka píše, že je zdravotnictví na Yukonu zdarma, a mě by zajímalo, jestli je zdarma pro důchodce jak invalidní, tak starobní, a pro lidi na podpoře, stejně jako u nás v ČR, a pracující a podnikatelé si zdravotní pojištění musí platit, nebo jestli je zdarma absolutně pro všechny. Děkuji za vaše odpovědi.

červen 13, 2010 23:04
myško : erika
Docela by mě zajímalo, jak a komu platil Kennedy za tvoje studia a svoje vyučení (neptám se ze závisti, aby sis to špatně nevysvětlovala). Kdo to po něm chtěl?

po nás to chtělo MV při žádosti o tzv. vyjmutí ze státního svazku. A platí se to jednoduše, pošlou ti číslo účtu a ty převedeš z ciziny prachy smilies/wink.gif
červen 13, 2010 23:38
Mysko : Polarka
rikam ze nevim protoze opravdu nevim. Ja jenom vim, ze platil mesic tisic korun a ze tak bude platit i dal, protoze duchod v Cesku nehodla pobirat.Jinak s tim Welzlem to bylo jen takove pichnutismilies/smiley.gif Vis ten snad nerekl sluvko pravdysmilies/smiley.gifAle vazne.....Yukonsky denik je naprosto autenticky, Tunis....jsou tam jednak veci ktere jsem se treba dovedela pozdeji, nebo pro zajimavost trosku dokreslila aby to bylo poutave, ale to dela kazdej! Nektere lidi nepotkala v te dobe kdy o tom pisu ale pozdeji. Ale story line je stejna. Snazila jsem se tam asi dat vic romantiky nez jake to opravdu bylo. Hamadi, Alain,moje sebevrazda a utek z nemocnice, Saida,problem s otcem, muj zivot v Kartagu,cesta na jih, Alexandria atd....to vsechno je pravda.Jen jsem to udelala vic ctive pro zeny. Taky si vsimni ze jsem vas vylozene nutila se podivat na dalsi pokracovani protoze jsem koncila v tom nejnapinavejsim.

Zdravotni pojisteni na Yukonu, o tom asi vic nejvic ja. Je naprosto zadarmo,pro vsechny Yukonany, co platis jsou leky. Ja jsem nevylecitelne nemocna, takze leky co mam na listu dostavam zdarma, ale musim platit ty ktere na listu nemam, to znamena narazove jako penicilin a tak.Tady neni zadny specialista jen obvodak, takze si mne volaji specialisti co prijedou do Whitehorsu z Vanouveru. Takze abych se se s nimi setkala tak musim jet tam. Mohu letet nebo jet autem.Letenku mi proplati, pro auto zaplati benzin a hotel.
Kdyz je to emergency tak zavolaji medivak a letim do Whitehorsu ale casteji az do Vancouveru. To je vse zdarma. Problem je pochopitelne vzdanost hlavne pro srdcare. Na medivak se bezne ceka dve hodiny.Jenze obcas nemuze pristat a pak mne musi sanitkou vezt na letiste kde pristat muze. Doufam ze jsem ti to vysvetlila dobre.
červen 13, 2010 23:45
eriko - : Myška
po sametu nebo ještě za socáče?
červen 14, 2010 00:11
Polárko, dík za vysvětlení zdravotního pojištění. : Myška
K autenticitě "Tunisu" - já bych si radši přečetla verzi zcela autentickou, a za to jsem tvé vyprávění považovala, protože jsi to i tak prezentovala. Je mi líto.
červen 14, 2010 00:14
Mysko : mikin
Zdravotni pojisteni se tady driv platilo zvlast, ale ted se to bere primo z dani.
Ten Yukonsky denik je podle meho nazoru silne pritazeny za vlasy. O Bear Creeku se psalo, jako by byl nekde v divocine!
Pritom je to normalni osada asi 10 km od mesta a ziji tady docela normalni lidi, docela normalnim zpusobem. Ucitelky, elektrikar, majitele zelezarstvi atd. Je tady elektrina i telefon - pokud si ho nekdo nenecha zavest, tak je to jeho vec, ale porad muze volat od sousedu.

Z cest deti ke skolnimu autobusu se v deniku delalo drama s jizdou se psim sprezenim a pritom je to jen 800 metru (10 minut chuze) po rovne ceste, na obou stranach s domy sousedu. Stejne tak vyznam chytani lososu. Ti se lovi jen par tydnu v roce, kdyz prijde spatny rok tak jen nekolik dni, nebo vubec ne. Je to jen zpusob, jak si privydelat.
A takovych veci tam byla spousta, uz si na to moc nevzpominam. Vim jen, ze kdyz jsem to jednou prekladal sousedum, tak se nestacili divit.
červen 14, 2010 00:29
Mysko : Polarka
povazujes Welzla za autentickeho?
červen 14, 2010 00:33
nedas pokoj, ze Mikine? : Polarka
vis....ja si vzpominam na interwiew co jsi psal do Outdoor magazin a tam teda nebylo pravdy snad ani slovo!smilies/smiley.gif
Mikin velky trapersmilies/smiley.gifKdyz mu do yardu prijde medved tak celej vydesenej vola ranzery! TOmu se desne chechtal Wayne. Vzdyt na vase traplajna, na tu jen jezdite jako na chatu! Jo delate tam praci, jako postavili jste tam srub a tim padem udelali dostatek prace abyste si ji udrzeli, ale naco?Traplajna patrila Waynovi, ten ji dal sve zene pri rozvodu, zrovna tak jako ji dal barak a vsechno.
To byl tvrdej chlap a traper...vis jak rika Tobe? "No ballssmilies/smiley.gif
"Co se tyce nasich kluku a jezdeni do skoly, to se ti moc lehce mluvi, kdyz nas srub je jeden z poslednich na Bear creeku. Zijeme tam v podstate odrizli. A jo...je to jenom kilak. Ale....vis co to je kilak pro maleho kluka, ktery tam musi jit v 35 pod nulou a ve tme? Asi ne. Proto jsme vytrenovali psy, aby kluky zavezli k autobusu a vratili se sami domu. Odpoledne jsme je zase zaprahli a oni jeli pro Olina ci Mishu k autobusu a privezli je domu. Uz jenom ten trening byl neskutecnejsmilies/smiley.gif
Lososi nikdy jsem nic neprehanela. Naopak kdyz se nelovilo tak jsem to napsala protoze se opravdu jedna o denik. Ted je to s lososama opravdu spatny, tu doby kdy se u nas jedl kaviar ze zadelavaci misy na testo jsou pryc, ale za detstvi kluku byl fishing krasnej i ksyz trval jenom mesic, ale pak sli jeste champove a ti se mohou lovit dodnes. jen je to trosku chladnejdsi protoze po rece uz jde led, prsty mrznou na sitich, champove maji silene obrovske zuby a zapletaji se do site, vymotavat je.....Ale driv... Plne vanicky kralovskych lososu....jednou se mi polamalo auto a musela jsem s vanickou plnou ryb jet stopem. Jeste ze auto zdechlo az u hlavni silnicesmilies/smiley.gif
Mikine nesnaz se, v tomhle souboji musis prohrat!
Vis jako jsi mne nechal s tim autem v zaveji a pak jsi tvrdil ze to byl jenom kousek....jenze tak nemocna jak jsem byla a s malym deckem v zime to pro mne bylo uplne jinak nez se zdalo Tobe.Navic na to tahat nekoho z tepleho domu, nutit ho aby nastartoval auto v te zime, (pokud neni predehrate nici se motor) a jel mi pomoct....to bych nikdy se svoji povahou nezvladla.
červen 14, 2010 02:57
myško : erika
deset let dozadu
červen 14, 2010 08:17
začínám se taky bavit, : Andrea2
tohle je asi lepší než to, co jsme o Yukonu dřív četli.
Tak jak to tam vlastně vypadá opravdu? pustina nebo vesnice?
Mrazy celý rok, nebo taky teplo?

smilies/grin.gif
Polárko,kdy jste zase začali jezdit do Čech?
Když tu máte tedy i ty dva domy (tam asi tvůj muž teď žije, že), neplánujete se sem vrátit?
Hele, napište něco o tom, jak to tam u vás vypadá doopravdy, a třeba s fotkama...
červen 14, 2010 08:18
Andreo : Polarka
Ted mame leto a svetlo celou noc.Teploty kolem 20-25 nad nulou.Mame polarni den. Bear creek neni pustina ani vesnice, je to subdivision. U nas by pojmenovani nejspis bylo hamlet. Odhadovala bych to asi na dvacet, mozna dvacet pet srubu, ale to je jenom odhad.
V zime mohou teploty dosahovat az padesati stupnu pod nulou. Ja jsem nejvic zazila 56 ale to je dikybohu vyjimka.Mraz je suchy, muzes klidne chodit ve snehu v ponozkach.je tezke dychat a delat nejakou fyzickou praci se nedoporucuje, mohou namrznout plice a to je pry strasna bolest. Padesatky netrvaji nikdy dlouho ale na ctyricitce to muze viset treba mesic. Kennedy byl jeden z prvnich lidi co se sem nastehovali. Nas srub byl puvodne na Bonanze na zlatych polich, ale nekddo ho rozdelal na kusy a jednotlive tramy prevezl sem. Byla u nas starsi pani, ktera se v nasem srubu narodila. Mame od ni fotky jak to tam driv vypadalo a taky povidani jak se sem jeji matka dostala.Zajimave.
Uvnitr ve stubu, mohu poslat fotky, obrovska zpracovana medvedi kuze na stene, pak vypreparovana medvedi hlava s kloboukem, protoze misha se ho bal kdyz byl malej.S kloboukem uz to bylo fajn.Kennedyho suvenyry z cest po svete, a taky sbirka nozu, byvaly tam i pusky. Jedna ceska cestovka k nam vozila lidi aby se podivali jak se zije v yukonskem srubu. V druhe mistnosti jsou zase mece. Mam to tam rada. je to detstvi mych deti.
Do Cech jsme zacali jezdit po revoluci, Nas starsi dokonce chodil nejakou dobu v Cesku do treti tridy.Oba jsou naprosto bilengualni, i se vsemi drobnymi nuancemi cestiny.Doma mluvime pouze cesky.
Jak to s nama bude vypadat do budoucnosti nevim. Ale asi to bude zalezer na mem i Kennedyho zdravi......
červen 14, 2010 09:18
mikine : mia
tak jsem z hecu zkusila na Google mapách najít Dawson City a je tam! /Naučil mě s tím jeden kamarád/. Takže jsem asi deset minut nakoukla na tu Vaši slavnou končinu. Překvapilo mne, že tam máte pěkně označené silnice, dokonce dvojitá čára někde. Letiště mne trochu zklamalo. Jinak krajina mi trochu připomíná okolí Příbrami, takové ty vytěžené haldy /ze satelitu to vypadá zajímavě/. Zase se někdy mrknu, chce to víc času. ahoj
červen 14, 2010 09:19
... : mia
jo a auťáky tam tedy musí dostávat záhul.
červen 14, 2010 09:20
andreo 2 : Mikin
je to spis ta vesnice. Nektere domy jsou srubove, ale vetsina normalnich, jako nekde na jihu Kanady a s beznym komfortem. Jinak by tady ty ucitelky, elektrikari a dalsi prislusnici stredni tridy asi nebydleli. Tezko bude nekdo z mych sousedu na internetu tvrdit, ze zije v "bushi" neboli v divocine.
Kdyz chce clovek do divociny, musi z nasi vesnicky vypadnout. Prava divocina je casto primo za rohem.
Pokud se tyce Polarcinych utoku, jsem rad, ze je zde Daniela nechava tak jak slibila, at uz jsou sebehorsi. Aspon kazdy pozna, vo co jde.
Kdyby mel nekdo otazky ohledne trappingu, staci si v hledacku najit "Jak jsme staveli srub".
červen 14, 2010 09:54
byl jsem na Yukonu jenom pár dní, na západě Kanady jenom 3 týdny : toulavej
před dvěma roky, ale pro středoevropana jsou 2/3 BC na sever i celý Yukon divočina a to i ve městech. I tam se totiž můžete potkat s medvědem, který se tam zatoulá z lesa nebo buše. Divoká zvěř je tam všude a v hojném množství. Medvědi se vás většinou vůbec nebojí, klidně se pasou u silnice a když si chodí po silnici lesní bizoni, jenom čekáte, až se jim uráčí vás pustit dál. Takže, přímo v Dawsonu se s medvědem nejspíš nepotkáte, ale, jak psala Polárka, na Bear Creeku klidně. Tak, je to divočina nebo ne :-))) Podle našich měřítek to divočina je i když tam nenosí všichni pušku na ochranu :-). Oni jsou na to ale zvyklí, jim už to tak nepřijde, že místo srnky můžeš potkat medvěda. Až když to tam člověk vidí, pochopí, proč tam lidi nechodí do lesa na houby :-) a všechny kontejnery na odpadky mají otvírání s proti medvědí pojistkou. Když jsem si šel vyfotit Kinuseo Falls uprostřed BC v divočině, v kempu měli děti na kolech připevněný takový řehtačky co dělaly hluk, když se kola otáčela. Byla to obrana proti medvědům grizzly, když je hluk, většinou se vám vyhnou . . . A ta cesta celkem 2,5 km k vodopádu a zpět mně dala pěkně zabrat - měl jsem pěkně zaťato :-) , pořád bouchal holí do stromů, dokonce si i nahlas zpíval :-), prostě, abych byl hlučnej a grizzly se se mnou nechtěl seznamovat :-). Jenom na Yukonu se odhaduje, že je 2x víc medvědů – asi 70 tisíc, než lidí. Jo, na BC a Yukon se nedá zapomenout. Velikánská prázdná zem plná zvěře.
červen 14, 2010 09:55
ahoj, Aleno, : d@niela
takže vy jste byli v ČR i delší dobu? Když tu Míša chodil do školy?
A teď Kennedy tedy bydlí v Brně? Tedy v tom vašem domě? A chodí do nějaké té brněnské nemocnice?
Jak dlouho byl Míša teď v Čechách? Mj. tak to je fajn, že jsi komplet "zaopatřená a obhospodařovaná", že se o tebe tví podnájemníci tak hezky starají.
Nemáš nějaké fotky jak to tam vůkol vypadá?
Protože co já si pamatuju, vždy jsi psala především o zimě, o mrazech, o sněhu. Jak dlouhé je léto, jak je teplé, jak se tam žije v létě? to by bylo docela zajímavé...

červen 14, 2010 10:21
jsem take rada. : Polarka
ze je nechava.
červen 14, 2010 10:29
Dani : mia
já tedy s počítačem moc neumím. Ale Ty umíš určitě dobře a jiné Kudlanky taky. Takže google si dáš dawson city, yukon teritorry, Kanada. Stiskneš mapy a naběhne Ti tam Dawson a okolí, je tam cesta Klondaike why myslím, najedeš si na ní oranžovým panáčkem /musí kolem něj svítit takové zelené světýlko/ a v podstatě jsi téměř v reálu. Je to jako bys jela autem. Ale časově je to docela náročné. Není to on-line kamera, ale natáčené jako třeba ulice v Praze kamerou umístěnou na autě. Můžeš i třeba projíždět ulicemi Dawsonu, ale mě spíš zajímalo okolí. šipkami si najíždíš kam potřebuješ.
červen 14, 2010 10:32
jo jinak....o tom staveni srubu : Polarka
jsem prave mluvila. Diky jemu jste si prodlouzili i bez trapovani udrzet traplajnu. Vim to od skutecnych traperu.
červen 14, 2010 10:33
Dani : mia
mě tohle naučil kamarád a tak třeba když mám chvilku, tak se dívám v ulicích Prahy.
červen 14, 2010 10:33
Mio, jo, to znám, dívám se na naše bydlení v NY, pak na dům, kde bydlí dcera... : d@niela
je to, jako kdybych se jim mohla dívat do kuchyně smilies/cheesy.gif, ta mapa americká je dělaná velmi "na blízko". Náš pražský dům stejně jako ten americký už tak zblízka vidět není :-). Ale je to moc fajn.... No, ale je to cca rok už staré, takže změny pochopitelně vidět nejsou. (To by taky asi nedělali nic jiného...) smilies/grin.gif
červen 14, 2010 12:35
Mio : Mikin
Ty mapy na Google jsou perfektni. Na Dawson jsem se uz dlouho nedival, ale naposled tam byla verze fotografovana satelitem na podzim (podle barvy listi) a na letisti jsou videt dva gradery a oranzovy tractor-trailer ktery kropi pristavaci drahu vodou. Tak ten ridim ja. smilies/smiley.gif Zjistil jsem to podle zaznamu v praci......
S temi haldami materialu mas bohuzel pravdu. Zanechaly je zde plovouci bagry (dredge) a moc hezky to nevypada. Navstevnici jsou nekdy zklamani,nedivim se, ze se jim to nelibi.
Ale mezi temi haldami jsou cista jezirka, ve kterych se da na konci leta koupat.
Nase holky se v nich vzdycky koupaly hned na jare. Brrrrrrrr........
Tyhle jezirka, ktera jsou u Bear Creeku spojena s velkym bobrim rybnikem byly pro decka vzdycky raj. Ale i pro dospele - v lete tady jezdime na kanoi, je to hezky hlavne pozde vecer, kdy vsude kolem plavou bobri. V zime zase hrajeme hokej a jsou to nekdy docela slusne zapasy. I Novy Rok slavime na jezirku s bruslema na nohach. Bobri zalezli ve svem hradu se musi divit, co je to za kraval......
červen 14, 2010 14:39
mikine : mia
určitě se podívám víc až bude zas pršet jako dnes ráno a bude na to čas. Ta auta - garážujete je vůbec? Přijde mi jich na městečko s 1300 obyvateli strašně moc ale asi nelze žít u vás s jedním autem na rodinu, takže to klame. Jinak určitě musí být problém s prachem v bytě co tak vidím, ale to se zas asi v těhle končinách tak neřeší, tam mají lidé důležitější starosti, zásoby na zimu atd. smilies/smiley.gif
červen 14, 2010 14:56
mio : Mikin
nekdo garaz ma, nekdo ne. Me se hrozne osvedcila, hlavne v zime. Udrzi si celkem dobre teplotu a je v ni i bez topeni ve velkych mrazech treba i o 20 stupnu tepleji nez venku.
Ty jsi mozna videla i auta turistu, kterych je v Dawsonu v lete spousta. Ale auto potrebujeme kazdy svoje, protoze zde neni verejna doprava.
Se zasobama na zimu to neni tak dulezite - mistni obchody jsou zasobene celkem slusne. Ovsem vzdycky kdyz jedeme do Whitehorse tak nakoupime co se da, protoze je to tam o poznani levnejsi.
červen 14, 2010 15:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]