O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O LIDECH „URČITÉHO VĚKU" PDF Tisk E-mail
Středa, 02 červen 2010

Mám dojem, že kdokoliv se ocitl v seniorském věku, tak se v zásadě za tuto skutečnost strašně stydí. Zaprvé ví, že ať se chová jakkoliv, budou ho vážně brát většinou jen jeho vrstevníci, ale jinak je přeci všeobecně poznávacím znakem věk, což naprosto stačí pro celkový úsudek. 

 

 

 

 

      Samozřejmě že k vám lidé budou laskaví. Buďto jim totiž platíte, nebo je jim vás líto, případně jim bylo řečeno, že stáří se má respektovat (ačkoliv málokdy vědí proč).  Ztratili jste zaměstnání pár let před důchodem? Chcete najít nové?  Ach... Samozřejmě, že můžete ještě studovat, ale bude se tomu říkat Univerzita třetího věku, tedy cosi jako pro zábavu. Pěstujte  tedy koníčky - např. fotografii. Choďte do zájmových kroužků, ve kterých potkáte lidí stejného věku. A pokud vám bude připadat,  že se k vám instruktoři chovají jako léčitelé  v domov ě pro seniory nebo jako učitelky v mateřské školce,  důvodem budou nejspíš vaše vzpomínky na návštěvy příbuzných v těchto institucích, a podobnost - čistě náhodná.

 

      Samozřejmě že na slezině své třídy po mnoha dekádách uvidíte samé babky a dědky, se kterými nemáte vůbec nic společného;  neboť vás přeci čas vynechal. S údivem si tuto  skutečnost uvědomujete... Dáte-li si ale v slabém okamžiku inzerát do seznamky, uvidíte stejně ošklivé obrázky jako na té slezině (pokud ovšem nevybočíte že svého generačního okruhu)), a vy už dobře víte proč. Bohužel, vzhledem k zákonům přírody, to, co opravdu chcete, není uskutečnitelné, neboť oprostit se od pout minulosti je nesmírně složité.

 

 

     U kuchyňského stolu se vám kromě běžných propagačních letáků začnou objevovat více a více nabídey do různých mausoleí, hřbitovů a kremačních ústavů, a to za podstatnou slevu. Ovšem pozor - jestliže prudce vyskočíte, neboť chcete tyto letáky vyhodit, může vám rupnout v koleně - jako připomínka, jak jste nerozumní. Totéž se týká zvedání případných vnuků do výše (zranění z tohoto důvodu jsou náležitě dokumentována).

 

     Kategoricky se rovněž vyvarujte dívání do kočárků na mimina, protože je to většinou strašně rozpláče. Totéž platí o veřejném lísání se k štěňatům a koťatům, neboť to bude označeno za sentimentalitu stáří. Ale, když budete trpěliví, donesou vám ta roztomilá zvířátka v moderních odděleních nemocnic jako terapeutickou pomůcku.

 

     S dost velkou nevrlostí budete vnímat články o řidičích, kteří v tzv. „seniorském věku" mají jezdit po silnicích pokud možno v době, kdy silnice nejsou přeplněné; takže pokud potřebujete auto do práce, tak si raději změňte dobu nebo jezděte veřejným prostředkem. S trochou štěstí a podle míry neučesanosti nebo nenalíčení vám možná některá ochotná mládež nabídne místo. 

 

 

     Pokud máte šedivé vlasy a chcete si je barvit (ani tak ne pro vlastní uspokojení, ale z ohledu na okolí), zanechte toho.  Pomoc v obchodech s potravinami vám budou stejně nabízet, tedy hlavně úslužní zaměstnanci.

 

Dávejte si také pozor, jak a s kým se bavíte, protože pro mladé jste většinou automaticky senilní a naopak zas někteří z vaší generace už prostě ani neslyší. Nejste-li v okruhu vrstevníků, prosím, nevzpomínejte. Vzbuzuje to lítost, až opovržení. Nemluvte o tom, jaké dřív věci byly a že už takové dávno nejsou. A především - nikdy nemluvte o politice, protože tam názory nemají stejně cenu, pokud ji sami neděláte. Nezmiňujte se mládeži o zesnulých osobnostech, protože většinou nemají ani ponětí, k čemu se vyjadřujete, a když mají,  tak je to pro ně už jen povinná školní četba. Jak víte, tak žijí pouze v přítomnosti a ta je většinou absorbuje tak, že nemají čas na nic jiného.

 

      Když zjistíte, že vám nejspíš ujede vlak, neutíkejte. Vzpomeňte na Karla Čapka, který, když zmeškal svůj vlak, tak napsal: „Ten druhý bude stejně lepší". Neprocházejte se také sami po ulicích cizích měst a nechoďte sami do restaurací. Budou se ptát, jestli se vám něco nestalo, anebo budou mít soucitný výraz. Ano, je to pouze zvyk z doby, kdy to bylo nejen romantické, ale taky normální.

 

      A - hlavně si uvědomte, že veškeré technologie se řítí kupředu obřími kroky, což znamená, že - možná - budete nesmrtelní...

 

HankaG

 

 

 

Komentáře (39)add feed
Tak to je přímo ze života, : Michal
snad bych měl napsat "Z mého života". Už nenacházím ve schránce naléhavé výzvy abych se zapsal do Amerického Svazu Důchodců, (AARP), jsou tam pozvánky na obhlídku domů pro seniory, nabízející i oběd zdarma, jen když přijdu, nabídky na lepší a ještě lepší naslouchátka, a vrchol všeho jsou nabídky krematorií. Zkrátka vše povzbudivé. Přitom se snažím vzpamatovat z toho, že jsem se, takřka přes noc přeměnil z normálního důchodce na invalidního.

Už teď jsem na práškách proti depresi, tyhle dobře míněné připomínky mne přímo ničí. Kdysi poměrně nedávno, před pouhými třiceti léty jsme říkali s kamarády trampy - co naděláš, stáří klepe na dveře. Tenkrát to byla legrace, a dnes jen žasnu, že stáří ani nezaklepalo, ale rovnou vtrhlo dovnitř.

Denně bojuju s tím mrchou tělem, které má naprosto jiný názor na to co bych chtěl dělat, než hlava plná nápadů. V supermarketech se mne ptají zda chci pomoct s nákupem do auta, ve dveřích mi dávají přednost, Propána proč???

Velice nedávno, když jsem si kupoval cigarety, se mně zeptala mladice prodavačka na řidičský průkaz. Srdečně jsem se dal do smíchu, a když jsem se zvedl ze země, kde jsem se smíchy kutálel, mi omluvně řekla, že to není samozřejmě kvůli věku, ale aby si ověřili, že ta kreditní karta je skutečně moje.

A bylo po radosti. smilies/angry.gif
červen 02, 2010 21:31
tak nevím, : skaz
já to cítím docela naopak - užívám si to. Do práce chodím ráda a protože chci já, pracuju v mladým kolektivu a zvládám, děti a vnoučata mám kdykoliv, když mám volno , miluju naše sešlosti, kdy se sejdeme všichni dohromady a je nás kolem 20, letáky pohřebních ústavů u nás nechodí - no, a že ráno vstávám rozlámaná - hmmmm..... něčím se ta bezstarostnost našeho věku přece vyvážit musí, ne ? smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 03, 2010 00:27
Nojo skaz, to je asi tím, že jsi v pohodě a ani tě nic nebolí : wendy
a rozlámaný je ráno skoro každý. Já si to taky užívám, nic neodkládám, ne ze strachu že zítra umřu, ale proč a nač čekat ?
Jenom - zjistila jsem to nedávno - když mám říct svůj věk nahlas, tak je to hnussný. Zastavila mě nějaká dealerka kosmetička na ulici a ptala se krom jiného na věk - kvůli statistice. A já se najednou slyším, jak jí říkám číslo o deset menší a ani brvoui jsem nehnula...
smilies/wink.gif
červen 03, 2010 07:53
krásnej článek : kkp
fakt ze života. Tudle jsem slyšela, že firmy budou fasovat rakve, bonus zdarma, z práce rovnou do dřevěné truhličky! užívejte tedy důchodu, my se ho asi nedožijem.
červen 03, 2010 11:19
wendy :) : bb2
ona to pozná a ty to víš a obě víte:-) Nejlepší je říct pravdu a poslouchat obdivné (byť zdvořilostní) věty jako Prosím nepřidávejte si, my neposkytujeme slevu podle výše věku ;-) než sledovat soucitné útrpné pohledy.
červen 03, 2010 13:12
Jsou jen tři druhy věku : opas
Mládí, střední věk a "vypadáš dobře"
První dva si vyhodnotíme sami, přechod mezi nejstarší nám je sdělen okolím smilies/grin.gif
červen 03, 2010 13:41
Aspoň jsem se zasmála. : mamča
Nic tak člověka nepotěší, jako to, že v tom není sám. smilies/cheesy.gif
Michale, u nás nechodí letáky s výhodnou nabídkou krematorií nebo rakví, ale než vjedeš do nemocnice Na Bulovce, tak dříve než se za zatáčkou objeví nenápadný nápis Nemocnice, vítá návštěvníky a pacienty velmi nápadný nápis Objednávky pohřbů.
Není nad pozitivní přístup... smilies/grin.gif
červen 03, 2010 13:53
...jo a taky jsem přemýšlela, : mamča
jestli už nepropuklo první kolo nenápadné Důchodové reformy.
Jako uživatel různých analgetik, mám na výběr nepřeberné množství volně prodejných "oblbolů". Když jeden přestane zabírat, je tady několik desítek dalších.
A tak se zamýšlím nad tím, jak to, že např. Ibalginu (dříve Ibuprofen, či Brufen - dle výrobce) si můžu koupit vagón, a nikoho nezajímá, co to provádí s pacientovým zažívacím traktem či s játry. (Dříve pod bedlivým dohledem lékaře).
Prostě se na krabičku napíše "Před užitím čtěte pozorně příbalový leták", a je to na každém, jestli to riskne.
Reklama na léky různého druhu zahlcuje média od TV až po časopisy, a když si to čte naše babi (82), je přesvědčená, že to potřebuje všechno.
A tak si říkám, že tahle generace osmdesátníků musí být výjimečně zdravá, když užívání všech těch léků a potravinových doplňků přežije. smilies/grin.gif
červen 03, 2010 14:02
mamčo, : bb2
ibalgin je volně prodejný už asi 15 let, to by bylo hodně dlouhé první kolo, že?

Každý svého traktu strůjcem:-)

červen 03, 2010 15:23
bb2 : : mamča
No, však ono to chvíli trvá, než se krvácení do zažívacího traktu projeví...
červen 03, 2010 17:22
... : bb2
ale no tak :-))
červen 03, 2010 17:53
no věk je skutečně to poslední : Inka kuk
co by mě mohlo znepokojovat smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif, stejně o člověk nezmění
červen 03, 2010 22:27
Jo je vidět Hani, : alena bodka
že žiješ v Emerice. Tady se teda na tebe soucitně nikdo nedívá, natož, aby se staral, jestli ti něco není, nebo jestli něco nepotřebuješ. Tady mají největší starost, abys nepřipravovala stát o důchod (čímž pádem ho neožebračovala a neuvrhovala ho do dluhů), nezabírala místo k sezení v tramvaji nebo v metru, "nevynucovala si" "výhody" při hledání zaměstnání poukazujíc na věkovou diskriminaci - neboť mladí a perspektivní podnikatelé mají přece právo zaměstnat koho chtějí, že? Ale hlavně ABYS NEVOLILA LEVICI!!!!! (JESTLIPAK VÍŠ, KTERÁ RUKA JE PRAVÁ A KTERÁ LEVÁ?)
červen 04, 2010 11:36
Apo-ibuprofen je : alena bodka
volně prodejný
červen 04, 2010 11:40
Aleno Bodko, kde se v tobě pořád bere ta ublíženost? : Myška
Tvoje o hodně dřívější komentáře měly jiskru, určitý nadhled...
červen 04, 2010 12:30
jaká ublíženost... : alena bodka
to jsou fakta...přečti si pár diskusí na Internetu, mrkni na TV, přečti si noviny a podobně. Já chápu, že pokud se tě to přímo netýkám, tak ti to přijde jako sranda. O tom "vynucování si výhod" tady před nějakouz dobou - a to přímo na mou adresu - hovořil jeden z místních gentlemanů. Bylo to poté, když jsem zde líčila, s čím jsem se při hledání zaměstnání setkala stran perspektivních "managerů. A byli to opět místní pánové, kteří se zde vyjádřilA ten úžasnej vtipnej klip "přemluv bábu a dědka" jsem taky nenatočila já. Taky se ti ten klip zdál legrační?
červen 04, 2010 13:35
Aleno, mám maminku, které bude letos pětašedesát. Je v důchodu, žije sama (manžel jí poměrně nedávno zemřel). : Myška
Ale tak ublížená jako ty není. Klipu "Přemluv bábu" se srdečně zasmála, ostatně jako my všichni, protože ho bereme jako úlet, ne smrtelně vážně. Kdyby měla být pořád tak negativistická, tak by s ní nebylo k vydržení. Moje maminka si uvědomuje to, co ty asi ne, že život je krásný, a že je škoda každého dne, neprožitého naplno.
červen 04, 2010 13:53
já holt mám pocit, že žiju naplno až moc : alena bodka
ráda bych se konečně trochu nudila. A ten klip mi teda vtipnej nepřišel...zvláštěpak po vyjádření samotných aktérů v tom smyslu, že to úlet rozhodně není a že by ho natočili znova. Hele nechceš kotě? Včera se mi narodili /teda Prdloušce/ dva zrzavý Garfieldi.
červen 04, 2010 14:02
Kotě nechci, díky. Obávám se, že by se to naší feňuli nelíbilo. : Myška
Je totiž známou vášnivou pronásledovatelkou všech koček v našem okolí. A popravdě, ani já po kočce netoužím.

Já nevím, ale my ten klip prostě brali jako úlet, srandu. Proč se trápit nebo se dokonce rozčilovat nad takovými blbinami. Trochu nadhledu, Alčo.
červen 04, 2010 14:07
to je právě to.... : alena bodka
tobě to přijde jako sranda - mně, které se to vlastně týká, už tolik ne. A sami aktéři se vyjádřili v tom smyslu, že to rozhodně sranda nebyla a také to nebylo tak míněno...
červen 04, 2010 14:16
Ježíši, Aleno, jako sranda to přišlo i mé mamce, důchodkyni, tak z toho nedělej věc zásadního významu. : Myška
Volby proběhly, nevím jak tebe, ale mě výsledek celkem uspokojil, tedy na tu bídu a na to, jak blbě to mohlo dopadnout. Jaký vliv na výsledek voleb měl zrovna klip "Přemluv bábu" si netroufám říct. Ale snad lidi volili dle svého vlastního rozumu. A kdo ne, neměl by mít volební právo.
červen 04, 2010 14:25
... : Macesska
Mně na tom klipu přišla nejveselejší představa, jak někdo k takové změně postoje přemlouvá moje "báby". Asi by se to přemlouvání rychle změnilo směrem k "nechte mě přežít! prosím! už budu hodný! do kozího chlívku ne!" smilies/grin.gif

červen 04, 2010 15:06
já jsem ten klip sice viděla ale stejně nevím o čem je : eva_2
protože nemám u počítače zvuk :-) Mě se hlavně nelíbí ta bába v názvu, tak jsem se ani nepokoušela dostat se k počítači se zvukem.

Alenko, měla by sis odpočinout, zdá se mi, že na tebe něco leze. Moje máma má občas podobné nálady jako ty a pak se vždycky ukáže, že jí nebylo dobře, že měla strach, že je jí něco vážného. To má pak obecně negativní přístup ke světu a kdyby to nebyla moje máma tak se jí vyhnu obloukem.
červen 04, 2010 15:57
no, udělala jsem si sociologický průzkum mezi mými vrstevnicemi, : alena bodka
kterým ten klip přišel tak "srandovní" že z trucu volily socany ale zaškrtly chudáka, kterej na tom seznamu byl až na posledním místě. Fakt je, že když nic jiného, tak se ukázalo, že systém "defenestrace" bezvadně funguje. Já osobně volila ty piráty.
červen 04, 2010 16:17
Alíí : mia
co takhle nějaká volební básnička, když už veverky jsou out?? smilies/wink.gif smilies/wink.gif
červen 04, 2010 16:56
Veverky jsou líně : alena bodka
do volební síně.
A když už jsou tady
nevědí si rady,
komupak své hlasy nechají,
když veverky tu nikdo nehájí.
Není kandidát, co by řek,
že bude hájit zájmy veverek.
červen 04, 2010 17:28
oprava : alena bodka
veverky jdou líně
do volební síně
červen 04, 2010 17:29
Alíí : mia
dík. Málo platný hodně legrace na Kudle bylo tvojí zásluhou.Teď máš asi starosti /nejspíš finanční/, že Tě mrzí celej svět viď? Zajeď za náčelnicí, dejte kávičku a zas bude veselejc. smilies/wink.gif
červen 04, 2010 17:33
veverky by rády : alena bodka
taky šly do vlády.
Též by chtěly v parlamentu
pobírati tučnou rentu.
červen 04, 2010 17:53
To je teda dost podivný vzorek důchodkyň kolem tebe, Aleno. : Myška
Volit socany z trucu kvůli klipu, to je tedy přinejmenším úsměvné. Ale aspoň nevolily komunisty. Jak je vidět, na všem se dá najít něco pozitivního. smilies/wink.gif
červen 04, 2010 21:41
No víš Myško, : alena bodka
oni to zdůvodnily takto: Ony osobně by nevolili PRO nikoho...co si budem povídat, oni jsou jeden jak druhej a prakticky si nemáš z čeho vybrat. Takže volili PROTI někomu...teda hlavně PROTi ODS. A jak lze nejvíc poškodit ODS- jen tak, že dáš hlas jejich úhlavnímu nepříteli.a takto začaly ty dámy uvažovat po té, co shlédly tu "ohromnou srandu", kde jim mladí a perspektivní herci poradili, kde mají pravou ruku a koho mají volit. Já osobně komunisty těžce nesnáším a nikdy bych je nevolila - ovšem, kdyby v tom klipu o nich oba maldí umělci jen pípli, tak jsem je volila. Už z principu. Třeba by oba herci pochopili, že když chtějí někoho poučovat, měli by o něm něco vědět.
červen 07, 2010 13:30
Aleno Bodko - : Myška
co k tomu říct - snad jen SVATÁ PROSTATO!
červen 07, 2010 13:43
Aleno, : bb2
k tomu, co jsi psala 4.6. - už jsem to myslím psala jednou pod jinou diskuzí a myslím to vážně, nikoli ironicky - nenech se tolik ovlivňovat, semílat médii. Nečti to, nesleduj to, je hezky, vem pejsinu a jdi ven, sedni si na lavičku před barák s kafíčkem a čti si něco pěknýho, ale nenoř se do těch tlachů a plků, co se řinou z netu, telky a novin.
Vyber si jedny noviny, třeba i Blesk, to je fuk, ale vsadím boty, že ani tam nepíšou denně na každé straně o tom, jak je třeba zprovodit důchodce ze světa :-)Vyber si jedno diskuzní fórum na netu, třeba Kudlanku, ta je taková laskavější, a ostatní nečti. Z tv pořadů si vybírej ty, po kterých je ti dobře, ať už je to detektivka, dokument o přírodě nebo seriál, to je fuk. Přirozený je chtít si dělat dobře, ne se tejrat:-)
Diskuzím v TV se vyhni - žilas bez nich předtím, zamlada? žila, tak co, i bez nich budeš dál kupovat rohlíky, žehlit košile, pít kafe a číst knížky.
Diskuzím na netu typu novinky.cz ale i jiným se taky vyhni - chodíš snad poslouchat pod okno k hospodě? nechodíš? tak nechoď ani do diskuzí:-) úroveň stejná, informační hodnota taky.

K tomu proč a jak volily tvé kamarádky komunisty, teda pardon, socany, a co by stačilo k tomu, abys je volila i ty, se vyjadřovat nebudu, nemá to smysl. Ten klip byl nešikovná recese, mně se nelíbil, ale z jiných důvodů, o kterých jsem tu už myslím taky psala. Proti starouškům namířen nebyl, myslím, že laskavého seniora s nadhledem urazit nemohl a přimět ho volit komouše už vůbec ne.
červen 07, 2010 15:31
….já, povídá mravenec, se taky rád hlasitě chechtám ...(Voskovec a Werich) : HankaG
milé dámy, to byla jen povídka k obveselení, a zase kterou rukou se utírá derriere, jak radí Issová?
červen 07, 2010 16:53
... : HankaG
červen 07, 2010 17:02
No, já teda nevim, : Ája
jsem si kvůli téhle diskuzi Přemluv bábu pustila. Musim teda říct, že mně se nelíbí. Chápu, že je řada starších lidí, kterých se dotklo. A když už jsme třeba u toho - tak proč tam, v tom vtipném videu - nezaznělo - tak těch 30 korun poplatků svým "bábám a dědům" slibte zaplatit - vám to nic neudělá a jim to pomůže.
Chápu i ten pokus o recesi, ale recese může být dobrou recesí tam, kde je její oběť někdo silný v kramflecích, což se ovšem o řadě starých lidí opravdu říct nedá.
A teda A esli to teda Martu Issovou zajímá, tak já přijímám potravu toutéž rukou, kterou si utírám.... - a to pravou. A jen aby nebyla mejlka - nejsem potrefená husa, co první kejhá - do báby mám eště dost daleko...
červen 07, 2010 17:28
děkuji Ája : HankaG
já jsem se na to "Přemluv Bábu" dívala úplně mimo jiné také ‘nepoliticky’, pouze z estetických (dovolíte-li 'uměleckých') důvodů, neboť i reklamy mohou mít určité umělecké odkazy. Proč promítají vzadu obrázky dámských genitálií nebo říkají co se dělá levou rukou, mi prostě vadilo když už ne z jiných tak z těchto důvodů. Ta obscenost a drsnost, ačkoliv dobré družky politiky, mne osobně urážely....obvzláště u Čechů, kteří jsou svými odkazy proslulí po světě, jak v hudbě, tak ve filmu a jinde atd. Ale to je prostě osobní názor....
červen 07, 2010 18:09
... : mia
tak jsem si dnes pustila konečně video - naprosto s Tebou Hanko souhlasím - genitálie, pak zas obrázky z procesu s Miladou Horákovou naprostý trapas, nestydaté. Co budou ti dva žabci dělat v sedmdesáti, třeba k těm volbám ani nedojdou, tak ať si nechají podobné rady pro sebe. Z vesnických lidí dělají hlupáky.
červen 07, 2010 20:12
nojo tak jo : alena bodka
byla to úžasná "řachanda" - ale nemají snad bába s dědkem právo volit koho chtějí...byť by to byli komunisti? Nebo je to zas tak, že prostě musíme volit toho, koho máme nařízeno - resp. "doporučeno"? Takže, pokud se bába s dědkem rozhodnout volit samotného Belzebuba - je to jejich volba a jejich rozhodnutí. A ostatní - byť s nimi nesouhlasí - musí tuto volbu respektovat...nakonec i oni mohou svobodně volit kohokoli, koho chtějí. A nikdo jim nesmí nic nařizovat - jestli tohle teda ještě platí. Což je princip demokracie - teď by měl o výše uvedeném taky někdo poučit oba mladé umělce. Kde mají jakou ruku a čím si vytírat konečník, už oba zjevně vědí.
červen 09, 2010 15:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]