Dost možná, že si občas dáte nějakou tu skleničku alkoholického pití - takže vám dnes sdělím pár zajímavostí na toto téma: o tom, že sklenka červeného vína zdraví prospívá, není pochyb.
A mohu vám sdělit, že nejen víno, ale i ostatní druhy alkoholu jsou zdraví prospěšné. OVŠEM - je potřeba pít s mírou a zapomenout na úsloví, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. Červené víno Příznivé účinky: Chrání před rakovinou, posiluje mozek, pomáhá proti nespavosti, chrání před zubním kazem, pomáhá proti hluchotě. Pozitivní vliv na zdraví lze přičíst na vrub látce resveratrol, která se nachází ve slupce a jadérkách hroznového vína. Antioxidant salicylát blahodárně působí na chloupky ve vnitřním uchu, které jsou nezbytné pro dobrý sluch. Podle amerických vědců navíc sklenka červeného bystří intelekt. Chemické látky v hroznovém víně blokují korozivní bakterie, čímž chrání před vznikem zubního kazu. Díky melatoninu se tělu lépe usíná. Bílé víno Příznivé účinky: Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá plicím, působí protizánětlivě. V hroznech bílého vína se nacházejí tyrosol a hydroxytyrosol, které snižují cholesterol. Antioxidanty chrání před škodlivými molekulami, které mohou poškodit plicní tkáně. Bílým by neměli pohrdnout lidé trpící artritidou. Potlačuje záněty a snižuje bolest. Pivo Příznivé účinky: Obsahuje vitaminy a minerály, které chrání srdce a kosti, a vlákninu. Půllitr piva v sobě skrývá víc než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B, který brání růstu homocysteinu - látky způsobující nemoci srdce. V pivu je také bór potřebný pro zdravé kosti. Díky tomu, že je zlatavý mok chudý na vápník a bohatý na magnesium, snižuje vznik ledvinových kamenů (o 40 %). ![](http://obrazky.kudlanka.cz/newrule.jpg)
Gin Příznivé účinky: Je protizánětlivý, močopudný. Destiluje se z čistého alkoholu, proto po něm druhý den tolik nebolí hlava. Vyrábí se z jalovce, bobule, která má močopudné účinky a v přírodní medicíně slouží k léčbě ledvin, žlučníkových kamenů. Gin má taky protizánětlivé účinky. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/newrule.jpg)
Brandy Příznivé účinky: Chrání před infarktem a krevními sraženinami. Jako destilát červeného vína obsahuje brandy vysoké množství antioxidantů, které chrání před škodlivými volnými radikály. Ve 30 ml je tolik antioxidantů jako v denní doporučené dávce vitaminu C. Pravidelné pití brandy pomáhá podobně jako aspirin chránit před infarktem a krevními sraženinami. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/newrule.jpg)
Šampaňské Příznivé účinky: Chrání před poraněními mozku. Myši, do kterých vědci nalili šampaňské, dokázaly snáze čelit poranění mozku. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/newrule.jpg)
Baileys Příznivé účinky: Chrání proti rakovině. Irský likér se vyrábí z whisky obsahující kyselinu ellagovou. Ta zabíjí rakovinotvorné buňky, aniž by likvidovala buňky zdravé. - umíte pít s rozumem? - víte, jaké pití k jakému jídlu patří? - vydržíte mít doma něco neotevřeného? Přeju vám všem lahodné užívání těchto léků... Pepino
|