O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEGRACE NA PLACE - NÁBOŽENSTVÍ? PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 březen 2010

To se nám toho v poslední době seběhlo.... Bylo nebylo, tedy ono spíše je - jedno pražské gymnázium, soukromé, necírkevní. A najednou odešlo cca dvacet studentů 2. ročníku. Podle ředitelky odešli z gymnázia kvůli špatnému prospěchu, podle studentů z důvodů náboženství, které se na této necírkevní škole stále více objevovalo.

 

 

 

 

 

 

           Ředitelka, zástupkyně i několik učitelů totiž patří k Církvi adventistů sedmého dne. Stále častěji se ve vyučování objevovalo náboženství. Projevovalo se to prý dost, i v hodinách angličtiny. A žáci byli rozdělováni dle toho, zda vyzařují pozitivní či negativní energii... Výsledky rozsáhlé kontroly, která trvala na škole celý minulý týden, by měly být hotové do měsíce. Pokud inspekce zjistí vážné chyby, škola může přijít o část státních dotací. Krajní možností je návrh na výmaz školy ze školního rejstříku. Ministerstvo školství se k případu vyjádří, až bude mít výsledky inspekce k dispozici.

. 

     Myslím, že by se měl každý svobodně rozhodnout, sám za sebe, jestli k životu potřebuje víru nebo nikoliv. My jsme jedním z nejateističtějších národů Evropy. Náš počet věřících v Boha se odhaduje na 30-40% (to neznamená příslušnost církvi nebo aktivní chození na bohoslužby).

 

     Pro zajímavost - křestanství, kromě toho, že formovalo evropskou kulturu, má v anglosaském světě jiné postavení. V USA i Británii (a vlastně podobně i pro Austrálii, Kanadu) má víra i v dnešní době výraznější postavení. Většina tamějších lidí v Boha věří, pravidelně navštěvuje církev daleko víc lidí, víra ovlivňuje i další aspekty společenského života. Víra tam není jen klubem, který mimo své zdi nemá žádný vliv. Taže nelze mluvit o americké kultuře a anglosaských reáliích vůbec bez časté zmínky víry lidí. Oba prezidentští kandidáti velmi dbali na to, aby prokázali svoje aktivní zapojení v církvi, otázek víry se hodně dotýkali, i když každý jinak.

 

Flori@n

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
víra v boha : Inka
je každého osobní věc, to co se asi dělo na té škole už je manipulace a tu dělají zase jen lidé, kteří by se za bohy rádi považovali. Člověk do toho nevidí.
březen 02, 2010 19:57
... : Mikin
Jestli je to pravda,tak to bylo od tech lidi naprosto neprofesionalni chovani, za ktere by meli nest nasledky.
březen 02, 2010 21:39
nechápu, : holubinka
proč ze soukromého necírkevního neudělají soukromé církevní...a byl by klid
věřící rodiny by měly víc na výběr a nevěřící by nemuseli být v šoku smilies/wink.gif
březen 02, 2010 22:46
jezismarja, : mura1
uz na to nevidim. rikam si, komu sakra vadi nabozenstvi na cirkevnim gymnaziu a ono je necirkevni smilies/smiley.gif

jinak u adventistu byla nase houslova pani ucitelka, coz mne doslo az ve chvili, kdy jsme obdrzeli svatebni oznameni. ze nekolik let deti koncertovaly v jejich spolecenskem centru na vinohradech jsem si nejak nevsimla. svatba byla pekna, pani ucitelka mila. pak se odstehovala do vychodnich cech a my jsme skoncili s hudebnim vzdelanim
březen 02, 2010 23:23
Že by tlak sponzorů? nebo pan ředitel je silně věřící? : wendy
Jo, každý by se měl svobodně rozhodnout o tom, zda bude věřící nebo nikoliv.
Prezidentští (a možná i jiní kandidáti) ovšem tuto volbu jak je vidět nemají. Patří to ke společenské image, je to záruka jakési solidnosti, tradice...
Na druhou stranu se nedivím běžnému občanovi, že se uchyluje k víře - vida, co se děje na zemi, obrací své zraky vzhůru, to jest k nebi.
smilies/wink.gif
březen 03, 2010 07:35
No dobrá, : Krakonoš
já si dovolím malou vodbočku:

Když už mluvíme vo vzdělání a vo výběru školy, zaujal mě obrovsky projekt, na kterej vede link níž. Je to určený hlavně pedagogům, aby měli prostor k vzájemný diskusi vo skutečný praxi, nejenom různejm teoretickejm metodám co a jak se studentama. Ale mě tak napadlo (jistě, velmi nákladnej nápad) - kdyby každá střední, potažmo vysoká měla u každýho kantora takovýhle ukázkový video z reálný hodiny (bez nácviku), dost by mi to jako rodičovi pomohlo při výběru. Protože je to právě způsob výuky konkrétního kantora, nikoli nějaká "pověst školy", co naše dítko v konkrétím předmětu buď přivede k nějakýmu aspoň pramínku poznání, nebo ho na dlouhý léta v daný disciplíně votráví a "zinvalidní".
A tady je ten link:
http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=1645

Jinak víra jako součást klimatu na škole či přímo výuky by měla bejt otevřeně deklarovaná, pak je to v pořádku, ale pokud se někdo tváří jako sekulární škola a pak se snaží víru předat nějak pokoutně, je to velmi neprofesionální a pro mě jako rodiče nepřípustný.
březen 03, 2010 13:55
Náboženství ve škole : Alena Bodka
je pitomost. Děti by se měly především naučit věci důležité pro život a pro další vzdělávání. Co si mysli, nebo čemu věří je na nich - resp. měly by se naučit respektovat fakt, že všichni nevěří témuž a, že co člověk, to jiný názor. A když už nutně musí k nějaké výuce náboženství dojít.....tak všech náboženství bez rozdílu. Ne pouze jednoho. Pěkně dětem vysvětlit, jaká všechna náboženství a víry existují, jak vznikly a proč a jaký je mezi nimi rozdíl - a proč, aby se děti samy mohly rozhodnout, čemu budou věřit a čemu ne.
březen 05, 2010 04:06
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]