O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TI, CO NEJEDÍ MASO! PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 25 únor 2010

Když jsme si tak všichni povídali u vánočních jídel v srpnu, napsala tam v jednom komentáři „bíbí" následující: „přimlouvala bych se do budoucna za diskuzní téma k vegetariánství, přesněji - vyloučení masa a masných výrobků ze stravování.

 

 

 

 

 

 

 

     Část naší smečky se masa vzdala; čistě z přesvědčení, že v současnosti je zbytečné zabíjet jiné živé tvory k naší obživě, a z nesouhlasu s podmínkami, v jakých je většina jatečních zvířat chována. Ale přitom je pronásleduje permanentní - takřka - vlčí hlad. Žádná miska tvarohové zeleninové pomazánky, talíř těstovin se sýrovou omáčkou, bramborová kaše s houbovými karbanátky, kastrol oblíbené cizrny s rajčaty ani puding s ovocem, je nenasytí tak, jako mě kus masa..."

 

A tak bych chtěla pozvat do debaty

všechny přítomné

vegetariány i vegany,

aby dali k dobru své zkušenosti.

 

 

 

 

 

 

Z jakých důvodů se pro odmítání

„pojídání mrtvol" rozhodli,

 

jestli to pro ně byla nějaká dočasná akce nebo už konečný životní styl...

 

A jak to berou u nich doma,

případně jejich partneři.

.

 

 

 

d@niela

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře (109)add feed
Víte, jak xse jmenují lidé, co nejedí maso? : alena puntíkovaná
důchodci.
únor 25, 2010 21:21
Nevim, jestli muzu, kdyz nejsem vegetarian : Giussi
Ale my jsme omezili prijem masa, protoze si myslime, ze je to tak zdravejsi. Maso milujeme a nedovedeme si bez nej predstavit jidelnicek, ale myslime si, ze se z nej uvolnuje prilis mnoho volnych radikalu, ktere zpusobuji starnuti a opotrebovani organizmu, takze nejak z toho duvodu mame minimalne tak 4 jidla tydne bezmasa. Zkratka vseho s mirou.

A co jsme s tim zacali a hledali jsme vhodne bezmase recepty, tak me docela desi, nebo bavi, jak v nasich kucharkach do kazdeho receptu propasuji nejake to maso. Kdyz uz se jedna o zapekanou zeleninu, tak do toho aspon nacpou trochu nakrajeneho salamu nebo slaniny... smilies/smiley.gif

Jo, jo, nadarmo se nerika: "Jez do polosyta, pij do polopita a vyjdou Ti naplno leta."
únor 25, 2010 21:23
poradím ti : alena puntíkovaná
fleky se zelím, fleky s houbama, kapustový karbanátky, obalovanej květák, šťouchaný brambory se zelím, čočka s kyselou okurkou, Bramboráky, bramborový placky, nudle s mákem, bramborový šišky s mákem, nastavovaná kaše, krupicová kaše, francouzský brambory s houbama, hobová smqěženice, bramborvá polévka, houbovka s knedlíkama, koprovka s vajíčkem a bramborem, bramborový salát bez salámu, brambory na loupačku, brambory pečený v troubě s máslem a sýrem,ovocné knedlíky, palačinky, lívanečky, vdolky ...kolik bys toho ještě chtěla? Takhle bych mohla psát do rána. Měla jsem totiž doma dva puberťáky, co neledji maso ale jinak žrali jak polskej zájezd. Takýže - ač sama jsem masožravec, mám velkou praqxi ve výrobě vegetariánských jídel - a ještě jeden levný italský recept. SPAGHETII AL BIANCO - juvaříš špagety al dente sleješ je dáš do mísy přidáš kousek másla a co nejvíc strouhané nivy - čím víc, tím líp. a promícháš. Pak nandáš na talíře a každou porci posypeš něčím lezeným, pažitkou, petrželkou - v originál receptu je to sekaná česneková nať. Vypadá to trochu, jako dkdyž se pozvrací kočka, ale je to děsně dobrý.
únor 25, 2010 21:33
Diky za radu, Ali : Giussi
Neco z toho, co jsi popsala, uz v jidelnicku mame. Fleky se zelim bych si ale treba bez receptu netroufla... Vsechno sladke je u nas povazovano za moucnik nebo nanejvys za snidani (jiny kraj, jiny mrav), takze tam je problem. smilies/smiley.gif Bramboraky delame s takovou houbovou omackou na styl gulase a je to moc dobre. Jo a nivu (nebo jeji mistni obdobu blue cheese) manzelovi predhodit bohuzel nemuzu. Ma velmi citlivy nos (a asi i chutove bunky) a tohle je na nej moc silne. Priznam se, ze na me tedy docela taky.

Ja delam francouzske brambory s brokolici a bez salamu, ten smazeny kvetak je u nas hit, taky leco bez parku jsem jednou udelala. Jinak jeste spagetovou babovku, baklazan parmezan (osmazeny zapeceny baklazan se syrem a rajskou) testoviny s rajsko-houbovo-zeleninovou omackou a vselijake polevky - bramboracku, houbovku, fazolovou ci kulajdu. Urcite jsem neco zapomnela.

Ale nove chutne bezmase recepty vzdycky privitam na zpestreni.
únor 25, 2010 21:42
... : xylda
Na recepty výborná Makrobiotická kuchařka Ivy Chourové, Radost z jídla a Radost ze zdravých dětí od V.Strnadelové a J.Zerzána, jinak na netu výborná receptárna z vyzkoušených receptů makrobiotika.aspone.cz.

Maso nejím až na rybí výjimky ze soucitu k živým tvorům, se kterými sdílíme nejen tuto planetu.
Jíme tak celá rodina, tj. partner a 2 malé děti a spokojenost vládne domem smilies/cheesy.gif
únor 25, 2010 22:08
no Giusi, uvaříš fleky a sleješ je : alena puntíkovaná
do kastrolu dáš olej a na něj zeskolovatět cibulku, na tonakrájené bílé zení a za stálého míchání smažíš až to zelí mírně zhnědne a pustí šťávu...jako když děláš zelí ke knedlíkům, akorát ho nepodlejváváš, sůl, pepř, trochu kmínu - na oleji nešetři. No a když je to hotový, tak to smícháš s těma flekama. Je to lahůdka
únor 25, 2010 22:35
a taky existují dětská jídla : alena puntíkovaná
dušené kedlubny na másle, dušená mrkev na másle, mrkvička s hráškem.....
únor 25, 2010 22:37
ježišmarjá!!!!! : alena puntíkovaná
a zapomněla jsem na naprostou delikatesu...smažený hermelín - nebo jiný sýr, hranolky, helenina, tatarka,,,,,mňnnnnnnnaaaamˇˇˇˇˇˇ
únor 25, 2010 22:39
ja asi moc do mlyna : mura1
neprispeju. u nas maso vsichni radi, zivot nekterych by bez nej byl prazdny az zoufaly. napriklad muj. dalsim masozravcem v poradi je mysacek, ktery dlouho jedl rizek a brambory v pomeru 1:1. jeden rizek, jeden brambor. dneska uz je to s nim lepsi, brambor sni pet (rizek zustava stale jeden).

s varenim bezmasych jidel mam dost problem, protoze 50% rodiny (vcetne me) bojkotuje zeleninu.

toz z bezmasych jidel delame: knedliky s vajickem, bramborove knedliky s cibulkou, skubanky. bramboraky bojkotuju, pro 6 lidi je fakt delat nebudu (i kdyz bych se po nich utloukla). dale smazeny syr, peceny brambory se syrovou omackou, sladky jidla jako livance a palacinky, (ja jeste rada nudle s makem nebo rejzovou kasi, ale ostatni to nejedi), vajecnej rizek, bramborovy sisky se strouhankou, smazenej kvetak (smazeny v trojobalu se da ostatne skoro vsecko), ovocne knedliky (s tim se patlam malokdy). mama nam delavala bramborovy placicky, ty jsem milovala, ale taky se s nima odmitam patlat.

jinak malo masovy jidla, kde by se asi maso dalo necim nahradit jsou treba flicky (s uzenym), bramborovej gulas, pizza z listoveho testa (vrstva testa, kecup, sunka nebo mlete maso, syr, vrstva testa). nekdy do listoveho testa balime kousky syra.

únor 25, 2010 22:39
... : chris 2
BB hodně syté a dobré jídlo je i čočka s rýží. Měla jsem poprvé k tomu velkou nedůvěru ale chutnalo. Zkusím dát odkaz.
http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JNRNGOENG3&id_kategorie=JNLOMMJ3

alenko P dík za recept na fleky.
únor 25, 2010 22:56
nasyti :-) : Sipik
U ludi totiz regulacia hladu a nasytenia nefunguje na bielkovinach ( mase ) ale na sacharidoch ;-) a to ze Ti to maso 100 rokov lezi v zaludku tiez nie je nic moc.
Ja som bola vegetarianka 8 rokov, prakticky aj teraz jem maso len minimalne a su jedla, ktorymi sa da paradne najest.
Zapekana cukina so syrovou a paradajkovou omackou, -cukina sa podusi na cibulke,pokrajana na kruzky a zaleje drvenymi paradajkami z konzervy. Osobitne urobis syrovu omacku a
prevrstvis to. Zapecies v rure a k tomu urobis pripecenu bagetu s cesnakovym maslom.
Podobne mozes urobit aj baklazan ( musis kruzky baklazanu predpiect, alebo predgrilovat), s obmenou, ze namiesto syrovej omacky zmiesas struhany syr so struhankou a posypes.
A do bagety spravis bylinkove maslo, pre zmenu a zapecies do chrumkava.
Alebo chilli con carne len z fazule, pikantne.
Alebo velke pecene zemiaky ( jacket potatoes ) nakrojene do kriza a pecene cca hodinu.
Po upeceni sa podavaju s maslom, baked beans, kyslou smotanou, struhanym syrom, varenymi vajickami popucenymi s majonezou... vsetkeho nalozit poriadnu kopu na zemiak.
Myslis ze by ste sa nenajedli?
A poriadne hustu minestrone s krutonikmi?

staci?
únor 25, 2010 23:07
Ali : Giussi
I ja dekuju za recept. Musim to vyzkouset. Jen nevim, jestli tu najdu neco jako fleky. Maji tady vsemozne testoviny, ale ty flicky si nejak neuvedomuju, ze bych videla. No asi by se to dalo i treba s muslema, ze?
únor 25, 2010 23:11
no,já maso nejím, : skaz 111
jenom ryby - a recepty? Základ dělám ze sojového masa - nejraděj plátky, které uvařím se spoustou libečku, vegety, a dalších přísad podle chuti - pozor - nevařím 20min, ale aspoň hodinu, zcedím a opeču do zlata na másle s oliváčem - no a potom dělám klasicky jako svíčkovou, roštěnky, nebo cokoliv jiného - slaninu krásně nahradí uzené tofu,opečené na másle - gulášky ze soja nudliček, stejný postup vaření, dnes výborný šmakoun, který se dá smažit /česnek, pepř, sůl/ jako klasický řízek, nebo zapéct na bramborách a broskví, sýrem a smetenou - dá se vařit stejně jako s masem a to nezmiňuju třeba sojový granulát, který je vynikající jako klasická sekaná, nebo jako náplň cuketek či lilků - na požádání napíšu komukoliv velmi ráda smilies/smiley.gif
únor 25, 2010 23:14
a este salat : Sipik
Natrhas, nakrajas vsetko co sa da: salatove listy, papriku, rajciny, uhorku, avokado ( to je tam fakt vyborne ) par pokrajanych surovych sampionov, jemne namelies cierne korenie, aspon ja ho milujem a zalejes zmesou citronovej stavy a olivoveho oleja, alebo das majonezu.
Natrhas na kusky mozarellu a vsetko posypes krutonikmi upecenymi na panvici s posekanym cesnakom. Fajnotka!
a pre masozravcov treba este pridat par platkov oprazenej riadne masitej slaniny
únor 25, 2010 23:15
kusok vysvetliviek k tomu, ked uz som rozkecana : Sipik
Speciecizmus je viera, že mimoľudské druhy existujú nato, aby slúžili výhradne potrebám ľudského druhu, že zvieratá sú v rôznych zmysloch „podradnejšie“ k ľudským bytostiam, a že je preto možné uprednostňovať ľudské záujmy nad mimoľudskými už len z toho statusu druhu.
únor 25, 2010 23:18
U nas se maso ji tak jednou za tyden : Alena P-H
nejsme uplni vegetariani ale snazime se ho omezovat. Jednak protoze zpusob jak chovame a zabijime zvirata na maso je nelidsky - a uprimne receno, ani nam to az tak nechuti.

Diky ti za SPAGHETII AL BIANCO recept Teckovana, uz se tesim jak rodine predlozim neco, co vypada jako kdyby se kocka pozvracela. smilies/cheesy.gif

Skaz 111 - ja mam se sojovym masem ruzne zkusenosti. Obcas je to vyborne a obcas to jenom prendam z hrnce do odpadu. Je mozne, ze sojove maso muze byt ruzne kvality? Ja uz to prakticky prestala delat, protoze mne to parkrat neprijemne prekvapilo. A pritom sem to delala tim samym zpusobem...?

únor 26, 2010 00:26
jo místo fleků lze použít ijiné těstoviny : alena puntíkovaná
- třeba takový ty široký nudle. Taky je dobrej falešnej humrák. Nasrouháš syrovou mrkev, syrový celer, osolíš, opepříš, zakapeš trochu citronem a přidáš majonézu. Nebo to, čemu já říkám "čuraméza" a je to můj osobní vynález. Vezmeš žloutek a metlou ho třeš, pak po kapkách přidáváš tak lžíci oleje, pak do toho zašlejáš kelímek bílého jogurtu. Je to moc dobrý a dý le to použít věude jako majonéza, tatarka nebo dressing. Staší přidat např. kečup, zelené bylinky, česnek, sýr - prostě fantazii se v tomto případě meze nekladou. Taky "Vánoční Kuba" je lahůdka - akorát se teda nejlepší dělá na sádle.....ale je to fakt dobrota. Ale chce to nasušené houby - ty naše. No a pbalované smažené žampiony - brambůrky, tatarka..mňam. Karfiolové placičky, to když se ti podaří rozvařit květák. Vyndáš ho, rozšťoucháš, přidáš žloutek, trochu mouky a sníh z bíku a lžící vykrajuješ placičky a v horkém oleji smažíš. Jo a bramborové noky se špenátem - koupíš vakuově balené italské "GNOCCHI" A normální špenát, buď listový, nebo mražený drcený a norm,álně postupuješ jako vždycky. Když je hotový, jednoduše promícháš s uvařenými GNOCCHI...tooť vše a je to neuvěřitelně dobrý. Sojové maso mi nechutná - jue to umělá hmota a nic dobrýho v tom být nemůže. To už je fakt lepší pořádnej zeleninovej nebo ovocnej salát. Nebo třeba bramboračka s houbama a vdolky. Je to starý osvědčený jídlo a člověk se pořádně nají a nemá pak hlad. Zrní taky nemusím. Stačí stará, česká tradiční jídla. Vždyť za komárů bývalo maso jen o víkendu - jinak nebylo a lidi museli jíst denně. No a co hit školních jídelen BUCHTIČKY SE ŠODÓ!!!!! Jo i bez masa se dá dobře vařit.....ale co si budeme povídat - ŘÍZEK JE ŘÍZEK!!!!
únor 26, 2010 04:54
a co tradiční pondělní : alena puntíkovaná
knedlíky s vajíčkem - ale vajíčka jsou vlastně zavražděná kuřátka - že? A víte vy, že rostliny jsou živé a cítí? Když chcete, aby prospívaly, máte jim pouštět Mozarta - nebo aspoň zpívat. a vy je žerete, chudinky malý - no fujtajxl.
únor 26, 2010 07:39
slepici vajicka, : mura1
ktera se ti octnou na taliri, nejsou zavrazdena kuratka. nejsou totiz oplozena.
únor 26, 2010 07:51
Nejsnadněji a nejrychleji se mi dařilo zhubnout, : Míša šíša
když jsem na půl roku vynechala ze svého jídelníčku maso. A hlad jsem rozhodně neměla. Teď maso už normálně jím, i když mi nedělá potíže dát si jej pouze o víkendu. Horší to je v letní grilovací sezóně, to prostě nedokážu odolat.
Dcera je už 7 let striktní vegetariánka (ale maso odmítala jíst vlastně odmalička, nikdy jí nechutnalo), k masu má takový odpor, že by ani nevzala kus syrové flákoty do ruky. My ostatní členové rodiny s tím nemáme žádný problém, akorát, když byla dcera mladší (16 let, tedy zrovna ve "vývinu"), jsem si zjistila, čím jí mám maso nahradit, aby byly v jídelníčku zastoupeny všechny pro zdraví a vývoj důležité látky.
Daleko větší problém s vegetariánstvím dcery má její okolí, babička se s tím stále nedokáže vyrovnat a s neúnavnou vytrvalostí ji přesvědčuje, že z toho akorát bude nemocná. Nedávno jí nutila obložený chlebíček se slovy, že je vegetariánský neb na něm není šunka, a když dcera zahlásila, že je na něm ale rybičková pomazánka, babička zaargumentovala, že ryba přece není maso. :-)
Vlastně každý, kdo se dozví, že dcera nejí maso, jí vzápětí položí jednu a tu samou otázku: "A co teda jíš?" :-) Jako by už neexistovaly jiné potraviny. Přitom se nechá připravit tolik bezmasých vynikajících jídel, které i chuťově dokážou předčít ta masová. Ale jinak naprosto souhlasím s Alenou: řízek je řízek! smilies/grin.gif
únor 26, 2010 08:52
nojo babičky : Kamila
Míšo - jsi mi připomněla, když našli mému synovi alergii na mlíko, tak mu moje maminka furt a furt cpala máslo s tim, že to "nejni mlíko" a že se mu přeci "nic nemůže stát".... musím říct, že jsem na to byla hodně alergická....
únor 26, 2010 08:56
U nás se maso jí minimálně třikrát týdně, : Míša 2
my s manželem a dcerou bychom to sice ještě zvládli trochu omezit, ale syn by asi umřel hlady. Ty fleky se zelím dělám, ale právě kvůli synovi do toho přidávám klobásu nebo slaninu. I když, Alenka má pravdu, je to skvělé i bez toho. Kupodivu mi u něj projde koprovka s vajíčkem místo masa, čočka s volským okem a přestože zeleninu moc nemusí, hrozně mu chutnají brambory pečené se zeleninou. Syrové brambory nakrájené na centimetrové plátky, různá tvrdší zelenina - mrkev, kedluben, cuketa, květák, brokolice, hodně cibule, česnek, trochu strouhaného zázvoru, osolit, okořenit podle chuti ( já používám směs na americké brambory ), zakápnout olejem, pořádně promíchat a péct pod pokličkou. Nepodlévat vodou, brambory a zelenina pustí dost šťávy. Hotové posypu strouhaným sýrem, ale není nutno. Jednou jsem použila i mraženou zeleninu podobného složení, nebylo to sice ono, ale dalo se.
únor 26, 2010 08:58
My jsme všichni masožravci, někteří z nás ho mají rádi i syrové :-) : Myška
Sojové maso nejíme, chutná nám jak molitan.
Přesto, že maso milujeme, nemáme ho každý den. Dost často dělám těstoviny se zeleninou a sýrem, v sezóně smažený květák a brokolici (tu mám ráda smaženou jen já), smaženou cuketu, těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou, smažený sýr, smažený hermelín, smažené žampiony, plněné žampiony, různé zeleninové a zeleninovotěstovinové saláty dle momentální domácí dostupnosti surovin, špenát s vajíčkem a bramborovými noky nebo kroketami, koprovku s knedlíkem a vajíčkem, Alenou zmíněné flíčky se zelím, zapečené brambory se sýrem a šlehačkou, palačinky, a další jídla, na která si momentálně nevzpomenu. Bramboráky dělám se salámem, takže v našem pojetí nejsou bezmasé.
únor 26, 2010 09:17
Vegetariánství je důsledek nemoci. : Milan
Buďto jde o nařízenou dietu v důsledku nemoci tělesné (žloutenka, mononukleóza ev.d.),
nebo jde o projev nemoci duševní, je-li dobrovolné.
Je-li dočasné, může jít též o projev náboženského úkonu, tzv. půstu.
Jde-li o případ první, zaslouží se tento nedobrovolný vegerián náš soucit a pomoc. Jde-li o případ třetí, netřeba se tím zabývat, protože jde o krátkodobou záležitosti, která tělesné zdraví postícího se věřícího nepoškodí a zpravidla posílí jeho psychickou odolnost. Jde-li však o případ druhý, tedy o vegetariánství z přesvědčení, je třeba dát si na takového člověka pozor, protože jeho duševní choroba se může časem projevit i mnohem nebezpečnějším způsobem. Zvlášť nebezpečné důsledky této psychické choroby mohou nastat v případě, kdy na tomto nemocném závisí výživou jiné osoby, tedy když má v péči děti. Ty mohou být v důsledku psychického vyšinutí svého rodiče (obvykle matky) velmi vážně poškozeny na zdraví, když se jim ve stravě dlouhodobě nedostává vše, co vyvíjející se organismus potřebuje. S takovými smutnými případy jsem se už setkal.



únor 26, 2010 09:21
Milane, proklamování nesmyslů coby všeobecně platných dogmat je nemoc : Ája
a jde-li to tento případ, je třeba si dát na takového člověka pozor, jeho duševní choroba se může časem projevit i mnohem nebezpečnějším způsobem smilies/grin.gif

Po mononukleoze ani žloutence není vegetariánství třeba, jaterní dieta není o mase, to jen tak na okraj.

Ad vegetariánství - jsem masožravec, tatarák patří mezi mé nejoblíbenější lahůdky. A třeba to uzený, co visí v článečku o vylepšování auta - vypadá kouzelně, mňam! :-)

Ale - nejíme doma samozřejmě jen maso a mezi má oblíbená bezmasá jídla patří houby, a pak třeba také bramborový knedlík, špenát a volské oko, anebo - a to miluje hlavně moje holčička - palačinky se špenátem. Taky třeba těstoviny s oříškovou pastou - vynikající. S bramboračkou apod. bych se tu opakovala.
Jejda, sbíhaj se mi sliny a do oběda TAK daleko! :-)))
únor 26, 2010 09:34
... : mia
ségra kdysi dávno měla zdravotní problémy typu opakované infekce, jezdila do krajské nemocnice na autovakcíny . Uchýlila se ke změně jídelníčku, úplně vynechala uzeniny, maso jen kuřecí. Takhle to držela rok. Ne že by ji to zbavilo samo o sobě problému, ale říkala, že se cítila méně unavená. Syn uzeniny nejí vůbec, několik let měl určitou variantu makrobiotické stravy. Co jsem se setkala s vegetariány, tak měli takovou zvláštní barvu kůže v obličeji. Přece jen v mase jsou bílkoviny a zvlášť u dětí bych vegetariánství nepodpořila. U dospělých už myslím na tom tak nezáleží, vždyť dříve bývalo maso na jídelníčku taky jen v neděli.
únor 26, 2010 09:34
:-)) : Míša šíša
Teda, koukám, Milane, že ty taky asi budeš vegetarián - případ druhý, což? To psychické vyšinutí je zřejmé smilies/grin.gif
únor 26, 2010 09:35
I opice jsou všežravci : alena puntíkovaná
a lidi začali jako lovci mamutů. Beztoho by vychcípali a dneska bychom se něměli o čem bavit...a takovej Milan by tu vůbec nebyl.Lidi nejsou býložravci a nemají na to uzpůsobený zažívací trakt. Nemohou se tedy živit pouze rostlinami. Když někdo maso nerad, tak ať ho nejí. ale moje děti byly třeba omáčkové - a bez masa pořádnou omáčku neuděláte, že jo. Takže když si dali patnáct knedlíků a lavor omáčky, tak to mase vlastně jedli taky - v podobě vývaru v té omáčce. Ale vegetariány určitě nikdy nebyli - jedli karbanátky, sekanou a čevabčiči - tedy věci z mletého masa. Asi se jim normální maso špatně žvýkalo - to děti dělávají.Dneska jedí všecko. Všichni dohromady máme rádi zeleninu v jakémkoli stavu a v jakémkoli množství...ale maso je maso.
únor 26, 2010 09:46
Mio, : Míša šíša
vzpomněla jsem si, jak mi babička vyprávěla, že když bylo jídlo na lístky, dostávalo se na jednoho člověka 200 g masa týdně. Takže maso vařila jen ve čtvrtek a v neděli, a protože 100 g na osobu na jeden oběd není nic moc, své porce masa se babička zřekla ve prospěch dcery a manžela. Takže vlastně v té době byla taky vegetariánka a teď vlastně nevím, do jaké skupiny vegetariánů by ji Milan zařadil. smilies/wink.gif
únor 26, 2010 09:46
Já jsem vegetarián v podstatě taky, : Los evropský.
ne, že bych to nežrala z přesvědčení, mě to prostě nechutná (u losa nic divného, ne?) smilies/cheesy.gif Občas si udloubnu kousek nějaké rybičky, příp. hovězího, ale vepřovej řízek by do mě nikdo nedostal. Což je v mém případku smůla už od narození, nebo moje máma je řízkožrout, pokud není aspoň jednou týdně kotleta nebo vepřové na houbách, sekaná, karbanátek, nebo pečené kuře, tak jako by ani nežila. Já jsem to nechtěla nikdy, a jelikož maminka byla ve výchově důsledná, seděla jsem někdy nad řízkem i tři hodiny. Pokud už se to ostatním zdálo dlouhé, přikryli mi nedojedenou porci ubrouskem a dostala jsem ji k večeři. Nic jiného (ani suchý chleba) jsem nedostala, dokud jsem do sebe nevpravila poslední kousek oschlé brambory a okoralého řízku. Jednou jsem vzdorovala skutečně dlouho a milý řízek na mě čekal ještě k snídani další den. Osvobozena od konzumace jsem byla pouze v případě, že se mi podařilo se na místě pozvracet (nejlépe do talíře). Jistě chápete, že po těchto událostech se nemůžu na vepřový řízek ani podívat. Bohužel všichni lidé považují právě řízek za jídlo, které je nejvhodnější k uctění návštěvy. V takovém případě jsem nucena řízek zdvořile odmítat, případně mírným hlasem unavené víly vysvětlovat, proč mi nechutná. Reakce těch dobrých duší jsou vždy stejné. Obličej dobrotivé stařenky v mžiku ztvrdne, z očí vyšlehne nenávistný plamen a zkřivená ústa zasyčí: "Jo tak ty nežereš řízek? No to jsi teda pěkně rozmazlenej FRACEK!" Poučila jsem se. Nad mísou řízků důstojně prohlásím: "Promiňte, jsem vegetarián." Nervózní pobledlé hostitele, ševelící omluvy za to, že to nevěděli a předem nic nepřipravili, uklidním velkorysým prohlášením, že si vezmu suché brambory a budu úplně spokojená. A je to.
únor 26, 2010 09:47
Míšo : mia
a přitom ti lidi daleko víc fyzicky pracovali! Měli dobrej základ, žádná chemie v potravinách. Tchán se dožil 85.
únor 26, 2010 09:52
zase perly Milan : Sipik
Vacsina vegetarianov su vzdelani ludia, ktori si uvedomuju, ze clovek nie je nadradena bytost a ze nemaju pravo zobrat zivot inemu tvorovi, pokial maju inu moznost a tu v sucasnosti a v nasich podmienkach maju. Da sa krasne zit bez masa a bol by si ovela zdravsi ako masozravci. Pri traveni masa sa v crevach uvolnuju mrtvolne jedy, ktorych sa musi organizmus zbavit a pekne sa pri tom namaka. ( clovece, to mam zo studia fyziologie na vyske, dobre? )
Takze nech sa na to pozries ako chces, mne sa vegetarianstvo zda spravne po stranke moralnej aj zdravotnej.
únor 26, 2010 11:09
mia : Sipik
Pokial vegetarian vie co ma jest, tak neexistuje aby sa citil horsie ako masozravec. Ja teraz maso jedavam, ale fakt uvazujem ze s tym skoncim, pretoze sa citim ovela horsie ako ked som bola vegetarianka. Vtedy som mala energie, ze by som bola lietala, citila som sa super. Teraz skoda reci :-/
A pestrost sa da dosiahnut, v pohode.
Ja som dva roky varievala mojim anglicanom cisto vegetarianske vecere a nestazovali sa, hoci boli masozravci.
únor 26, 2010 11:14
Sipečku : mia
no vždyť já jsem psala, že když ségra omezila konzumaci masa a uzenin, tak se cítila méně unavená. smilies/wink.gif U dětí mi to ale přijde špatné. Dělala jsem v práci s klukem, oba vegetariáni, ale synkovi maso dávali. Nejsem odbornice přes výživu, ale podle mého soudu živočišné bílkoviny v mase jsou pro stavbu rostoucího těla dítěte potřebné.
únor 26, 2010 11:22
este trosku vzdelavania :-) : Sipik
kedze mam skusku aj z masiarstva
obcas sa Vam stane, ze kupite v obchode maso, ktore sa vobec neda uvarit, su to: PSE mäso (Pale - bledé, Soft - mäkké, Exudative - vodnaté). Opakom PSE mäsa je DFD mäso (Dark - tmavé, Firm - tuhé, Dry - suché)
Jedno aj druhe je sposobene prilisnym stresom ktory tie zvierata zazivaju pocas zivota a pred zabitim. Vsetky stresove hormony sa vylucuju do tela a do svalov a nikam neodidu. Ostavaju v nom a my ich potom jeme.
Zaver si moze urobit kazdy sam.
únor 26, 2010 11:23
Sipik : Justík
No fyziologii i zpracování potravin mám za sebou také a PSE a DFD jsu abnormální vady - maso se vylučuje z konzumace.. smilies/cheesy.gif Jinak to co se děje na jatkách a při převozech je hnus - jenže je to jako všude.. Lidé jsou různé.. A když nebudou "vraždit" kvůli masu, bude to pro kožešinu, kosti, slonovinu (což mi přijde vůbec na hlavu padlé, když ostatky nechají jen tak ležet..) A po pravdě pokud nebudeme chovat pro potravu - kolik zvířat nám zbude...???
závěr a´t si utvoří každý sám smilies/smiley.gif)
únor 26, 2010 12:06
... : Justík
Jinak já osobně jím ryby, kuře.. Živočišná bílkovina se nedá ničím nahradit a tělo ji potřebuje.. Ale je i v mléce a vajíčkách, takže se dá i bez masa.. U dítěte bych raději aspoň ryby z jídelníčku nevyškrtla.. U dospělého vegetarián ano - vegan ne.. To hlavně třeba pro těhotné může (myslím) být nebezpečné.. A ještě pokud není organismus zvyklý - myslím,že je hloupost změnit stravu ze dne na den.. To musí být pecka.. Postupně omezovat až vymizet.. Ale jen můj soukr. názor - nevnucuji...
únor 26, 2010 12:12
Četli jste knížku Smrt krásných srnců? : alena puntíkovaná
Bylo to právě maso, které umožnilo, aby ty děti ten koncentrák přežily.
únor 26, 2010 12:13
Kdysi jsem někde četla, že v mase jsou živiny, které žádné rostlinné složky nahradit nemohou. : Myška
Prostě, i když je to např. bílkovina, není stejná bílkovina v mase a stejná v sóji.
A že pro vývin mozku v dětství je velmi důležitá konzumace červeného masa - hovězího. Proto si myslím, že by děti maso dostávat měly.
únor 26, 2010 12:23
... : Macesska
Sama jsem umírněně vegetariánila ca 7 let. Sice jsem se naučila používat spoustu zajímavých potravin, ale zpětně bych se v tomhle období (zvlášť na konci) charakterizovala slovy "vyblitá mátoha". A to za dostatečné konzumace luštěnin kvůli bílkovinám a za všemožného vyvažování a kompenzování. Od té doby vím, že funguju na maso - vzpruží, rozveselí, dodá energii. Mrtvolný jed - nemrtvolný jed.
Nikomu vegetariánství neberu, každý je jiný a pokud tím netrpí okolí, ať pojídá cokoli.
Zajímalo by mě, jak to máte, vegetariánky, s reakcemi okolí? Přesvědčují vás, že bez masa zhynete a tak? Mně to tenkrát cpalo dost lidí, tak by mě zajímalo, jestli se za těch 15 let něco změnilo nebo ne.
únor 26, 2010 12:57
Justik : Sipik
suhlasim s Tebou
únor 26, 2010 13:21
Maceško, : Míša šíša
"vyblitá mátoha"? Tak to se divím. Přikláním se v tomto k Sipikovi - když jsem v tom svém již zmiňovaném krátkém období nejedla maso, byla jsem nabitá energií. Naopak teď se po masitém obědě cítím docela unaveně, že si musím jít odpočinout. :-)
Sice jsem fyziologii nestudovala, ale četla jsem o tom, že náš organismus maso vlastně neumí trávit, tudíž se nám maso v těle rozkládá (de facto hnije) takových 6 - 8 hodin, ba i více a vznikají při tom jedovaté látky pro náš organismus škodlivé. A jak napsala Sipik - pro tělo je obrovská zátěž tyto látky vyloučit.

Jinak Maceško, za 15 let se nic nezměnilo. Kdo je vegetarián, je pro masožravce "ňákej divnej". smilies/wink.gif
únor 26, 2010 13:42
Míšo : mia
jinak jsem ale pro zlatou střední cestu. Přemýšlet co jím ano, ale nemít zase zdravou výživu jako celoživotní program. V jedný výměně manželek byla rodina makrobiotiků a pán hlava rodiny už nedělal nic jiného než počítal hrnky hrachu. Celá rodina byla taková apatická, neuměli se vůbec radovat ze života. No samozřejmě k nim dali protiklad, paní co se cpala uzeninama, měla 120 kg. Druhý extrém. Ale v jednom ta paní měla pravdu, říkala, že možná umře o nějakej rok dřív, ale život si užije, že se umí radovat, což se o tý druhý manželce říct nedalo, to byla hromádka neštěstí. A sama přiznala, jak jí deptá manželovo striktní dodržování zásad výživy, který požadoval po celé rodině. Holt všeho s mírou. Takovej domácí králík není vůbec marnej smilies/wink.gif
únor 26, 2010 13:54
Mio, nedělej chutě s domácím králíkem, nejedla jsem králíka ani nepamatuju. : Myška
Už moc dlouho je nechováme. Naposledy asi tak v devadesátýmosmým...
únor 26, 2010 14:00
králík? : Kamila
holky, kde je karl? smilies/grin.gif
Jinak jsem slyšela hezké úsloví, že ten, kdo žije zdravě nežije déle, jen mu to tak připadá... moc se mi to líbilo smilies/cheesy.gif
únor 26, 2010 14:00
hele holky : mia
pamatujete tu srandovní diskusi, jak Daniela sháněla králíka?? Jak jsme říkaly, že bude setkání Kudlanek, poznávací znamení ušák anebo kuchařka králík stokrát jinak? smilies/grin.gif ; smilies/grin.gif bylo to milý, jak se všichni snažili pomoci. smilies/wink.gif
únor 26, 2010 14:09
nejsem vegetarián : manul
ale jsou týdny, kdy maso prostě nejím, jinak třeba jednou za týden. A je to mojí leností, protože manžel maso nejí, já nejsem nucena ho kupovat a připravovat, takže to nedělám. Max. rybu a pak maso pro malou. Prostě, když je (u rodičů, na návštěvně) dám si, když není, nic se neděje. Mému muži maso nechutná, ale jedna z mála výjimek jsou domácí klobásky od jeho prarodičů. A taky když je na návštěvě u našich. Je pravda, že hlavně můj taťka maso připravovat umí, ale zase si vzpomínám na dobu, kdy se o mě ucházel a naši mu speciálně dělali bezmasé varianty. Teď jsou si asi už jistí a v tomhe směru už si ho nepředbíhají.
únor 26, 2010 14:32
ajajaaaaj : Sipik
ja to nerada vytahujem, lebo vyzeram ako fanatik, zienky moje, ale napisem Vam moje pocity. Zatial maso jem, malo, sunku, parky, lebo na mna nehladia ocami, ale je to pokrytecke. Obcas kupim vodnanske kura, ale kedze ani Nina nejako maso nezboznuje, tak ho vela nejeme.
Myslim si, ze vegetarianska strava, dobre premyslena, ja lepsia ako klasicka ceska a slovenska kuchyna. Pokial si pod tym nepredstavujete mucne jedla. Predstavte si Indiu, kolko uzasnych jedal maju, vacsinou bez masa, alebo talianska kuchyna.. Mne osobne to chuti viac ako nase tazke jedla.
Ale, aspon u mna je hlavna eticka stranka. Asi postupne dozrievam, stale viac si uvedomujem, ze tie zvierata chovane na maso maju city, srdiecka, tak isto ako nase psiky alebo macicky. Ze prasnica miluje svoje prasiatka tak ako my nase deti, ze sliepky zatvorene v klietkach trpia, lebo za cely zivot nemozu ani len zamavat kridlami, musi to byt strasne, nemoct sa ani vystriet. Presla som na praxiach druzstvami, bitunkami... Tie zvierata tam vsetky trpia. Vy si mozete povedat, ze o tom neviete, ja to ale mam v hlave navzdy.
A su to velmi krute obrazky.
To co vidim v masiarstve je u mna cely zivot trpiace zviera. Pre seba si skutocne maso nekupujem uz davno, ani to neplanujem zmenit, nepotrebujem ho.
únor 26, 2010 15:04
No, vegetariáni, : Michal - Drobek
kdysi jsme byli s Aničkou na večeři u vegetariánů, před jídlem se rozdávaly tablety s enzymy, aby to strávili. Všici byli bledí do modra. No, a tohle je zdravé?

únor 26, 2010 15:28
Michal - Drobek : Sipik
Nebud smiesny. Si bol na navsteve u jednej dvojice a posudzujes podla nich celu skupinu?
To je akoby som ja bola raz stretla niekde opiteho Cecha a teraz by som na kudlanke mudro vyhlasila, ze vsetci Cesi su alkoholici. ( to ako priklad, nemyslim si to )
Pokial jedli traviace enzymy, mozu mat problem s pankreasom, alebo zlcnikom, alebo laktozovu intoleranciu, alebo si davali wobenzym a ten je kopa ludi, aj nevegetarianov.
Enzym je siroky pojem. Tak aby sme tu neplietli priciny s nasledkami. Lebo ked si odpalim nadobro zlcnik jedenim klobas a potom budem vegetarian a budem jest enzym, aby mi to travilo,lebo zlcnik ostal u chirurga, tak to nebude kvoli tomu vegetarianstvu smilies/wink.gif
únor 26, 2010 15:50
To jsem se zase nasmál, : Krakonoš
nejlepší je tradičně Milan, doufám, že se spolu někdy v nějakým ústavu pro duševně chorý potkáme, když jsme voba evidentně vyšinutý smilies/grin.gif. A Michal - ten je fajn, ten už v životě aspoň jednou vegetariána viděl, teda aspoň si to myslí. Já vosobně jsem přesvědčenej, Michale, že si z tebe vystřelili, to nebyli vegetariáni, ale feťáci, jen ti to nechtěli říkat, tak tý extázi říkali "enzymy" smilies/wink.gif.
Jinak vyloučením masa z jídelníčku se, při jinak pestrý stravě, s mým životem událo pouze tolik, že jsem nechutně zdravej a doktoři mě nenáviděj, zatímco před tím jsem je navštěvoval docela často. Ale to nebyl motiv, to byl vedlejší efekt. Co se týče linie, s tou mám problém, tam je úplně fuk, jestli maso člověk žere nebo ne, jde vo dispozice a fungování metabolismu. Někdo se cpe jak nezavřenej, a stejně zůstává průsvitnej, já se musím s přibejvajícím věkem hlídat jak blázen. Zatím ten boj spíš vyhrávám, ale se slzou ve voku vzpomínám na dobu tak před 15 lety, kdy jsem moh taky futrovat vod rána do večera a všecko na mně plandalo. Ta dispozice se projeví už v dětství, já byl dost "váleček", v pubertě jsem se naštěstí vytáhl na telegrafní tyč, jenže ta tyč se začala zhruba po 25. roce života vracet k tý zakódovaný dětský podobě. smilies/smiley.gif
únor 26, 2010 17:54
vegetarián : RV
Jsem také vegetarián 6 let a cítím se skvěle. Málokdo mi to věří, protože mé tělesné proporce odpovídají spíše představám, že jím jako nezřízená. Jo, jo, jak jim mám vysvětlit, že to tak není? Nyní se stalo, že jsem otěhotněla a tak jsem do svého jídelníčku zařadila maso. Byla to hrůza. Když pominu tu šílenou hmotu, kterou jsem žvýkala, tak po jídle jsem se cítila velmi těžce. Hřálo mě jedině vědomí, že to dělám pro své děťátko. V této chvíli je to ale minulost. Mé krátké těhotenství, bohužel, dnes skončilo... No nic, znovu se vrátím ke svým zapečeným cuketám, lilkům, rajčatům s bazalkou a mozarelou, tofu, tehmpehu (uzený je skvělý), robi, atd. Ta jídla mi vážně chutnějí. Svým mužům ale vařím maso dál. Beru to tak, že vegetariánství je mé rozhodnutí a nikoho k němu nemůžu nutit.
únor 26, 2010 19:00
RV : Sipik zo Slovenska ..
To mi je luto. Nemusi to byt ten isty pripad, asi ani nie je, ale mojej sesternici pomohli az injekcie heparinu, denne, len co otehotnela. Dovtedy prekonala niekolko potratov. Zije v Holandsku, nasi lekari to asi zatial velmi nepoznaju. Skus sa na to opytat, do buducnosti.
Drzim palceky.
únor 26, 2010 20:09
No, muj bracha : Giussi
sveho casu pracoval ve vypocetnim stredisku a dva chlapi tam byli vegetariani a sdileli kancelar. Rikaval mi, ze se tam nedalo moc vstupovat, jak to tam smrdelo. Takze ona ta sama zelenina se taky netravi bez problemu, ze? smilies/smiley.gif Jestli byli bledi nebo matozni to nerikal, takze asi ne.

Ja tedy nevim, jestli jsme nebo nejsme upraveni na traveni masa, ale docela jiste vim, ze nemame bachor, cepec a knihu, takze nejsme ani ciste bilozravci. Takze argumentovat travici soustavou je mirne demagogicke. Ale kazdy necemu verime, o necem jsme presvedceni.

Ja verim tomu vseho s mirou. A jeste taky, ze maso se prece nemusi upravovat jen takovym "tezkym" zpusobem, jako je tomu v mnoha ceskych a slovenskych receptech. Mame vlastni hlavu a jiste si umime vymyslet nebo najit lehci upravy masa nez je smazeni na tunach sadla, pripadne peceni v lazni z masla.

únor 26, 2010 20:35
Ohledne zachazeni se zviraty : Giussi
Tady v USA se uz da najit maso a masne vyrobky, ktere maji certifikat humannosti, nebo jak by se to dalo prelozit. Je u nich proste zaruceno, ze se zviraty bylo celou dobu zachazeno humanne. No a u vajicek je tam taky uvedeno, ze slepice meli volnost, ale tam je nutno si to poradne procist. Musi to byt, ze mely moznost se "toulat" a nikoliv jen volny vybeh. Ten volny vybeh totiz znamena pouze to, ze nejsou v klecich, ale jinak jsou stejne namackane 50 na metr ctverecni v nejake hale.

Takze da se nakupovat humanne, ale je to o hodne drazsi a musi se to hledat. Ja to beru tak nejak zlatou stredni cestou. Obcas koupim to certifikovane humanni, ale vetsinou se spis divam na obsah dusicnanu a konzervantu.
únor 26, 2010 20:37
Slepice mely : Giussi
samozrejme.
únor 26, 2010 20:38
Mám úplně obdobné zážitky z dětství, : Eva
jako Los, já zase hodiny vysedávala hlavně nad hovězí polévkou s kousky masa smilies/cheesy.gif Teď jsem dospěla asi k 90% vegetariánství, neb mi to maximálně vyhovuje, ale absolutně to nikomu nenutím. Doma s tím nemá problém vůbec nikdo. Duševní choroba to rovněž určitě není smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 26, 2010 21:29
Giussi : Sipik zo Slovenska ..
Predzaludky maju zvierata, ktore jedia tazko stravitelnu celulozu. Jej traveniu napomahaju mikroorganizmy, ktore maju prave v tych predzaludkoch. Kravicka travu spasie, v predzaludku predtravi s pomocou bakterii, prezuje, stravi v hlavnom zaludku. Ale prezuvavcov je v prirode velmi malo. Takze argumentovat traviacou sustavou je mierne demagogicke smilies/wink.gif smilies/grin.gif, kedze vacsina bylinozravcov ma len jeden zaludok,tak ako my.

únor 26, 2010 22:09
no - taková slepičí nebo kuřecí polívka : alena puntíkovaná
vás postaví na nohy. zeleninový vývar je dobrej - ale tu sílu nemá. Ne nadarmo dostávaly slepičí polévku právě ženy po porodu a šestinedělky.
únor 27, 2010 00:53
Sipik : Giussi
No vidis, ze se shodneme, ze argumentovat travici soustavou je demagogicke. Ja mam jinak statnice z biologie, neco jsem sice uz zapomnela, ale hodne toho zustalo, takze me nemusis zase tak podrobne skolit. Ja jsem to pouzila jako nadsazku, ze nase zaludky na traveni same zeleniny taky nejsou kdovijak stavene.

Ja proti vegetarianstvi nic nemam, sama jsem psala, ze omezujeme konzumaci masa, protoze si myslime, ze kdyz je ho v jidelnicku moc, tak to skodi. Jen me rozciluje, kdyz to vegetariani ostatnim vysvetluji na zaklade travici soustavy. Je to podobne jako tvrdit, ze Evropane by nemeli jist brambory, protoze je to relativne nova potravina, jen nekolik set let a nase travici soustavy na ni nejsou stavene/zvykle. No a to maso jime prece jen o par let dyl nez brambory.

Mimochodem to, ze jsme vsezravci se da dost tezko poprit. Zkus napr. kralika nebo ovci donutit jist maso. Neuspejes. Pravi bilozravci maso skutecne nejedi. (Pokud mi to teda vedecky nevyvrati nejaka kudlanka, ktera mela kdysi v detstvi kralicka, ktery jedl maso. smilies/smiley.gif)
únor 27, 2010 01:00
Giussi, : Míša šíša
vegetariánství rozhodně neznamená, že člověk jí pouze zeleninu či nějaké obilí. Nebavíme se přece o veganství.
Nevím, čím a proč smrděli ti dva vegetariáni v kanceláři, ale pochybuju, že by to bylo způsobeno trávením zeleniny. Jinak zvýšená plynatost (jestli máš náhodou na mysli tohle) je spíše připisovaná některým luštětinám. Ovšem, pokud se umí správně upravit, ani v tomto případě to nehrozí.

Koukám, že v Americe jsou ti vegetariáni fakt nějací divní. :-) Jsou modří, jedí tablety s enzymama a ještě smrdí. Moje dcera vegetariánka nemá ani jeden z těchto symptomů. Naopak je to dívka kypící zdravím, a to i přesto, že jí babička už 7 let přesvědčuje, že zákonitě musí být nemocná. Tak nevím. smilies/wink.gif
únor 27, 2010 10:09
Míšo, : Macesska
fakt jsem byla vyblitina. Ovšem znám řadu vegetariánů, co jen kvetou. Tak jsem usoudila, že to bude odlišnou schopností vstřebávat živiny a odlišnou potřebou těch živin nebo něčím podobným - na tom staví výživa podle krevních skupin, ne?
Plynatost paradoxně vymizí, když člověk jí luštěniny dost často (tak 3x týdně a víc). Snad se ty bakterie ve střevech přizpůsobí nebo vymění za jiné nebo co. Mimochodem, když si skorovegetarián dá flák masa, to se pak taky dějou věci smilies/smiley.gif

únor 27, 2010 10:24
Slepičí polévku nemohudoslova ani cítit, natož, : Eva
že by mne postavila na nohy smilies/wink.gifZatím na nohách stojím, i bez ní, dost pevně smilies/wink.gif
Prostě i způsob stravování je záležitost výsostně individuální a každý si musí přijít sám na to, co mu vyhovuje. Nutit někoho a přesvědčovat druhého o univerzálnosti svého výběru je úchylka a navíc úplně na prdlačku smilies/wink.gif
únor 27, 2010 10:25
asi to má taky něco společného s krevními skupinami : alena puntíkovaná
já jsem nula - tedy původní lovci a sběrači, ti se živili hlavně masem a tím co našli, kořínky, hlízy, ovoce, listy, trávy a podobně. Mléko nebylo, moučné věci též neexistovaly a fakt je, že když se živím stejným způsobem, tedy maso zelenina, je mi dobře. Zatímco první zemědělci se živili tím, co vyrostlo, pastevci zas se živili mlékem, vajíčky, masem chovaného dobytka...semtam nějaké ovoce...vypěstovat nic nemohli, protože museli táhnou s tím dobytkem dál. Na další pastviny. No a tak to prostě máme všichni v genech a měli bychom se přizpůsobit tomu a nevymýšlet si. Pokud nám něco nedělá dobře, tak to prostě nebudeme jíst a měli bychom být v pohodě. Jak za komunistů pořád nebylo to maso, tak se kupovalo akorát na víkend. A přes týden se jedla bezmasá jídla. Maso prostě nebylo. ale jednou dvakrát ho ty lidi zřejmě opravdu potřebovali. Pamatuju se, jak jsem asi před deseti lety skončila v nemocnici s těžkou anémií. Byla jsem doslova na pokraji smrti. Krom krve, co do mě pumpovali, mi dávali velké porce masa, a taky máslo, šlehačku, čokoládu!!!! Já nevěřila svým očím. DVĚ VEČEŘE!!!! A to jsem rozhodně nebyla vyhublá. Ráno k snídani KAKAO!!! a fakt mě to postavilo na nohy. A TOHLE NAŘÍDIL DOKTOR!!! Kterej zjevně věděl, co dělá. Díky tomu jsem naživu. a napíchlá na kaúpačku jsem fakt neepřemýšlela o tom, zda ta kachna, co jsem z ní právě sežrala čtvrtku na posezení, byla šťastná a zda měla bezbolestnou smrt.
únor 27, 2010 10:52
No, Alenko, mám krevní skupinu stejnou, : Eva
leč lovec nejsem smilies/wink.gif
únor 27, 2010 11:57
krvne skupiny : Sipik 2
zeny neblaznite
únor 27, 2010 13:06
Giussi : Sipik 2
..Ja si myslim, ze je nemoralne vediet v akych podmienkach su zvierata chovane a pritom jest maso a tvarit sa, ze sa ma to netyka. Kym je dopyt, bude aj ponuka. Kym je dopyt po co najlacnejsom mase, tak budu chovane bezohladne, s co najmensmi nakladmi. Keby ludia ziadali bio, tak by bolo. Lenze oni chcu co najlacnejsie vajcia ( z klietok ), co najlacnejsie kurence... A to ako tie zvierata ziju pocut nechcu, takze ked im to niekto naserviruje na rovinu, tak to zvrtnu a argumentuju tym, ze vegetariani su a) blazni, ktorych treba liecit, b) ludia ktori hlcu pred jedlom enzymy, c) smrdia, lebo im to zle travi.
Je to pochopitelne, kto by si priznal, ze ja milovnik zvierat sa podielam na ich utrpeni smilies/undecided.gif
únor 27, 2010 13:07
Sipiku, je mi líto, v jakých podmínkách hospodářská zvířata žijí. : Myška
A jak umírají. Ale kvůli tomu nepřestanu jíst maso, vejce, pít mléko a jíst sýry. A můj pes taky ne.
Chtěla bych podotknout, že to, jak se zachází se zvířaty u nás je sice hrůza, ale není to nic proti tomu, jak se chovají ke zvířatům v Asii.
únor 27, 2010 13:14
krvne skupiny : Sipik 2
krvne skupiny, boze, to je absolutne nelogicky argument a preto ho pridavam k vyhovorkam, preco jeme maso ako bod d) tejto diskusie smilies/wink.gif
cela teoria jedenia podla krvnych skupin je jeden hrozny blud, tentoraz mi uz je aj jedno ci sa niekto nastve. Ked ma otec krvnu skupinu A a matka B, dieta moze mat napriklad nulu ( AO x B0 = A0, B0, AB, alebo 00 ) myslite ze je mozne, aby otec bol potomok pastierov, matka ja neviem bylinkarov a dieta potomok lovcov??



únor 27, 2010 13:14
sipiku, jasne ;-) : mura1
protoze nazev krevni skupiny nula, znacene v nekterych zemich pismenem o, je pry odvozena od slova old, neb je nejstarsi. tohle poradi me fascinuje: tak nejdriv popsal krevni skupiny landsteiner a oznacil je A, B, C; potom je objevil jansky vcetne te ctvrte, na kterou lanstejner nenarazil a oznacil je I, II, III, IV; pak je jeste objevil moss a oznacil je jako jansky rimskymi cislicemi, ale v obracenem poradi; o par let pozdeji se oznaceni sjednotilo na A, B, 0, AB. jak se sakra s tou nulkou zrovna trefili na old, to je dobry. asi poradne vylestili kristalovou kouli...
únor 27, 2010 13:29
Bez masa se dá žít : KITI
Ač v rodině masožravců nejsem úplným "abstinentem", bez masa se obejdu, mám za sebou mnohá období zcela bez a pro milovníky uzeniny mám pouze smutné politování (kdyby si alespoň zjistili, co vlastně jedí...).
Z masa bych byla schopna obhájit asi krůtu a to ještě z dobrého chovu. Ryby mi smrdí, hovězí mi smrdí, vepřové většinou též, i kuře není vždy zcela OK, králíka bych nejedla, v dětství jsem je vodila ochočené na obojku a pak vždy nedělní popravu oplakala. A vůbec mám se zabíjením zvířat velký etický problám, vzpomínám, že jsem se dlouhé roky odmítala syrového masa i dotknout, "poprava prasete", ke které jsem se v předškolním věku přichomýtla, byl pro mne šok umocněný tím, kterak venkovský řezník poodstoupil od zavěšené mrtvoly zvířete, v klidu se vymočil u stromu a nemytýma rukama pokračoval. Např. Tarantino by z toho vytěžil velmi dobrou filmovou scénu...
Děti asi určité informace dědí, jinak si to neumím vysvětlit. Jedna moje babička jedla maso jen v neděli, druhá snad vůbec, nikdy jsem ji neviděla. Jako děti jsme ho měly 2x týdně a nechybělo nám, asi fungovalo jen jako léčebný doplněk stravy, rostly jsme na kořenové zelenině a bramborách,mouce,luštěninách a ovoci. Kosti máme silné, postavy atletické, bujný vlasový porost i jiné tělesné atributy vcelku normální. Možná jsme genetičtí úchyláci optikou Milana, nevím... Pravda ale je, že když poruším svá pravidla (např. tento týden z časových důvodů stravování po restauracích a maso!!!), okamžitě 2 kg navrch, zhoršení pleti a přímo boule místo žlučníku,čert ví, jakou náladu měl asi kuchař, ale ani tyto energie netřeba podceňovat.
Pro inspiraci Daniele uvádím např. indickou kuchyni, která pro vegetariány skýtá mnoho dobrých a levných jídel a je velmi oblíbená pro svou chutnost. Kořeněná strava současně čistí zažívací trakt a zrychluje metabolismus a jak říká jeden klasik: nemoci jsou z přejídání, nečistoty a to třetí byl tuším špatný stav mysli.
Hledala jsem narychlo nějakou levnou vegetariánskou kuchařku a doma mám např.:
http://www.govindabutik.cz/nabidka.knih8.html
Je pravda, že by se nad některými recepty leckterý Ind i pousmál, ale dle neustále narvané jídelny s obrázky modrého božstva smilies/wink.gif smilies/grin.gif a dle toho, jak nám doma uvařené chutná lze doporučit smilies/cool.gif
únor 27, 2010 15:21
no - já nevím : alena puntíkovaná
k obědu jsme měli br. kaši, kuřecí řízky a kyselounokurku ---a je mi fakt dobře...a moc jsem si pochutnala.
únor 27, 2010 15:29
Kupodivu i nám je po bramborové kaši s holandskými řízky moc dobře. : Myška
My se bez masa neobejdeme, a nechceme obejít. Maso se zcela nahradit nedá smilies/wink.gif.
únor 27, 2010 15:39
Krakonoši a ostatní vegetariáni, : Michal - Drobek
vegetariánů a veganů jsme viděli víc, jen s těmihle jsme měli větší zkušenost.
Docela jistě to feťáci nebyli, bylo to na kostelním shromáždění Adventistů sedmého dne, kteří jsou vegetariáni všichni, povinně. Aspoň tady v americku.
S pravými vegany jsme se setkali ještě pod péčí milého Traiskirchenu, první co nám bylo nápadné byla jejich bledost až průsvitnost.
Netvrdím, že člověk musí jíst jen maso, ale taky netvrdím že vegetariánství je špatné.
Prohlašuju tady jen, že všeho moc škodí a všeho má být přiměřeně a rozumně. Například, červené víno je zdravé, to se tvrdí. Je ale zdravé vypít denně pár litrů? Rozhodně ne. A tak je to se vším.
Protože žijem kde žijem, tak jako Gussi vybíráme co koupíme, a ne jen proto, že zvířata a drůbež nikdo netrápil, ono se pozná i na chuti jak to zviřátko žilo.
A jak tu kdosi, nechce se mi to hledat napsal, že i rostliny cítí, co bychom tedy měli jíst, aby to nebolelo ty snědené?
Prostě jsme všežravci, to je fakt, který se změnit nedá.
únor 27, 2010 18:26
KITI, : Míša šíša
s tou venkovskou zabíjačkou jsi mě pobavila. To bylo vystiženo přesně! smilies/grin.gif

My jsme dnes taky měli k obědu smažený řízek. Nu, což o to - pochutnala jsem si, ale těžko mi bylo ještě v pět odpoledne. A nic na tom nezměnil fakt, že jsem k řízku snědla kopec zeleninového salátu. Kdybych si dala jen ten salát, bylo by mi určitě lépe a za odpoledne bych zvládla udělat plno práce. Takhle jsem akorát tupě čumčela na telku. Ale moje volba...
únor 27, 2010 18:59
Míšo, : Myška
možná, že by to vyřešila sklenice piva po obědě smilies/cheesy.gif.
únor 27, 2010 19:19
Michale, : Krakonoš
nic ve zlym, dyk nejde vo život. smilies/wink.gif Celý národy žijou vegetariánsky bez jakejchkoli zdravotních důsledků, to je asi nejlepší argument na podporu tvrzení, že maso ve stravě nutný prostě nejni a máme teda volbu. A jsme všežravci, vo tom žádná, ale slovo všežravec rozhodně neznamená, že musíme sežrat vopravdu všecko - svýho psa taky nesežeru jen proto, že jsem všežravec. Argument vo trpícím vobilí je tak pitomej, že nemá smysl se jím zabejvat, zajímavý je, že ho zpravidla použije někdo, kdo nevěří ani na vlastní či zvířecí duši. Na to já vodpovím: Bakterie a viry taky určitě nejásaj, když na ně nasadíme léky, přesto asi nebudeme doktory obviňovat z masový vraždy nevinnejch bytostí, žene? smilies/grin.gif

V podstatě jsem jako vždy toho názoru, ať si každej žere co chce; ovšem bohužel za těch dvacet let, kdy o možnosti nejíst maso vím, se setkávám především s hodně netolerantním postojem masožravců, který neustále znovu a znovu vnucujou vegetariánům svůj názor, né navopak. A platí - a z toho maj masožravci bohužel ten sktytej mindrák, kterej je nutí prohlásit vegetariány za úchyly, co zhynou v bolestech s rozpadlýma kostma: Pokud žeru maso, ale nezajímám se vo to, v jakejch podmínkách mnou sežraný zvíře žilo a jak bylo zabitý, pak se na tom procesu, kterej se často nijak neliší vod brutálního týrání, částečně podílím a jsem za něj částečně zodpovědnej. A to se poslouchá blbě a uznat to, to už chce hodně velkou kuráž. Masu zdar! smilies/wink.gif
únor 28, 2010 04:48
Tos napsal, Krakonoši, skvostně, : Eva
ani já nikomu do toho, co jí, nemluvím a občas se nestačím divit, jaké katastrofy pro mne část okolí vymyslí. Přitom mně před 25 lety vegetariánství rovněž vyléčilo z chorob, které medicína moc neuměla vyléčit a dost mne to obtěžovalo- těžká hyperfunkce štítné žlázy. Dali mi léků na hrsti, aby to udrželi na uzdě a hrozila mi operace. A já si náhle uvědomila, že když už mi to maso tak strašně smrdí, hlavně antibiotiky a hormóny, kterými jsou ty zvířata krmena, že to jíst prostě dále nebudu. A za pár týdnů medicína zaznamenala vědecky nezdůvodnitelný zázrak mého vyléčení. od té doby, tedy asi 20 let, mi vždy po pár letech udělají krevní testy a vše je nadále naprosto v pohodě, totálně bez léků.
Mám doma 3 chlapy, žádné chcípáčky, každý má od 190- 198 cm, nikdy jsem jim ani nešpitla, že by měli být nějakými vegetariány, ale vyřit dvojí jídla většinou vůbec nemusím, protože se mohou doslova umlátit po takových jídlech, jako hlívový guláš, zapečená brokolice, cukety na 1000 způsobů, špagety se sýrovo žampiónovou omáčkou atd. Když chtějí půlkilový steak (tak 1-2 do roka), dají si ho v restauraci, řízky jsem jim ochotná klidně udělat, zrovna tak holandský řízky, ale často na ně chuť vůbec nemají. Oni mnohem raději jedí ryby a hromady zeleniny. A úplně nesnášejí salámy, jediné, co si dopřáváme z uzenin, je 2-3x za letní sezónu na ohni opečený špekáček na chatě.
Nikdo z nás není vůbec vybledlý, rachitický a hlavně chlapci mají síly, jak buvolové smilies/cheesy.gif
únor 28, 2010 08:25
Krakonoši - : Myška
které národy žijí vegetariánsky?
únor 28, 2010 11:20
Myško, : Krakonoš
Tak třeba na indickým kontinentě jich je celá řada, např. Hunzové, celkem se uvádí asi 35 národů tradičně konzumujících maso minimálně nebo vůbec. Já jsem na svých toulkách po Tamilnadu nikoho maso jíst neviděl; netvrdím, že zrovna Tamilci jsou všichni vegetariáni, bude jich ale mezi nima většina.

Jj, Evo, souhlas, mám to stejně jak tví chlapi smilies/wink.gif A je mě kus - 192cm / 100 kg, takže vo průsvitnosti bych si moh nechat jenom zdát. A co sy fyzičky tejče, jsem dost nadšenej horskej cyklista trénovanej v krušnohorskejch kopcích kolem Klínovce, takže se fakt jako chcípák necejtím. smilies/wink.gif Je mi 41, 20 let nežeru maso, jen vobčas ryby, doktory těch 20 let neznám, imunitní systém skvělej, tj. maximálně 1x virózka do roka za dva dny pořešená horkým čajem s medem a citrónem a pocením v pelechu. Vegetariánství je zcela jistě projevem šílenství, ale zdraví rozhodně neškodí, jsem důkazem. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 28, 2010 15:30
narody... : Sipik 2
... budhisti v Cine, v Taiwane 10% populacie, vyse 30% Indov - laktovegetariani, dalsich 10% lakto-ovo vegetariani.Prevazne Hinduisti.
Ked som bola v Indii, v restauracii bolo na jednej strane vegetarianske jedlo, na druhej s masom a toho vegetarianskeho bolo hojne.
únor 28, 2010 16:44
Krakonoši : Michal - Drobek
rád souhlasím s tím, cos mi jako odpověď napsal, není co dodat. A že ty sám se cítíš líp, hurá.
Já prostě tvrdím, že tak jako vypadáme každý jinak zvenčí, vypadáme jinak i zevnitř. Čili, co je pro jednoho dobré, může, ale nemusí, být pro druhého špatně.
Naprosto nesouhlasím s odsuzováním druhých na základě vlastního názoru a vlastích oblíbeností.
Ať si každej žere co chce a nechá druhé na pokoji.
A naprosto souhlasím i s tím, jak se lidi nezajímají jak to zvíře žilo a jak s ním zacházeli. Měli by se zajímat, když pro nic jiného tak pro kvalitu toho co jedí. Ono se to zacházení totiž projeví i na kvalitě masa, to je vlastní poznatek.
A co masa, jezdíme pro mléko na druhý konec města, kde ho mají z farmy, kravičky žijou na pastvině, nežerou žádné chemikálie a hormony, mlíčko je 100% organické a je to mlsek. A jogurty od nich, hergot, jde na mně hlad!
únor 28, 2010 18:23
Sipik : Giussi
No to je Tvuj nazor, na ktery mas pravo a ja s nim vicemene souhlasim, ale PRAVE PROTO jsem psala, ze argumentovat travici soustavou je demagogicke. Tvuj komentar urceny mne dava daleko vetsi smysl - tedy, ze zabijeni jinych zivych tvoru je krute a navic podminky, v kterych jsou chovana a zabijena zvirata jsou nehumanni a dokud bude poptavka po lacinem mase, nic se nezmeni. S tim nelze nez souhlasit.

Mimochodem, mi kupujeme bio maso, ale nemuzu rict, ze by to bylo z uslechtileho duvodu vuci zviratum, je to kvuli mensimu mnozstvi sajrajtu, ktere se tim do nas dostavaji a neprimo tim vlastne podporujeme prodej drazsiho masa.
únor 28, 2010 19:07
Pod Michaluv komentar bych se podepsala : Giussi
Ja jsem nikde nepsala ani slovem, ze jsem proti vegetarianum, jen se mi nelibi, kdyz mi nekdo, at je to kdo chce, vnucuje svuj nazor a jeste mnohdy pod rouskou citoveho vydirani. A to, ze jsou masozravci vice vnucujici si myslim neni pravda, jen je jich porad jeste prevaha, tak se to tak zda. Myslim si, ze mnozi vegetariani jsou o svem jedinem spravnem zpusobu zivota a pristupu ke zviratum mnohem vice presvedceni nez vse/masozravci. Je to tak trosku podle prislovi poturcenec horsi turka, ale o tom bych nechtela polemizovat.

Mimochodem nekdo tu psal, ze ti vegetarian v USA musi byt divni, tak bych jen chtela upresnit, ze cela moje rodina bydli v CR, ja jsem jedina tady, takze ti vegetariani co pr.eli o sto sest, byli Cesi. Co presne za zeleninu jedli, nevim.

Jo a jeste o tom, co pripada Krakonosovi jako fraska, ze tedy rostliny maji pocity. V jednom vyzkumu chodil do skleniku clovek, ktery rostlinam schvalne skodil. Propichoval jim listy, palil je atp. Rostlinam byl meren tusim elektricky potencial. Po nejakem case, kdyz se tento clovek objevil (ne jine osoby, ale jen tento clovek), tak rostlinam stoupl neuveritelne ten potencial. Nikdo to nevi jiste, co vlastne rostliny citi nebo neciti ale neco to asi bude. Akorat ten karfiol pri uriznuti ze zahonu nezarve a kralik nebo prase jo. Zrale plody, co sami opadnou ze stromu, nebo suche plody jako fazule, ci hrach uz ale asi nic neciti, takze jsou OK ke konzumaci i pro ty nejutlocitnejsi. smilies/grin.gif
únor 28, 2010 19:28
no ono fakt záleží hodně na úpravě : alena puntík
když jsem dělala na Vinohradech, tak tam kousek idické bistro, kde jste si za pár korun mohli dát jídlo a zabalili vám ho s sebou. Já tam chodila na naprosto vynhikající čočku a na takový smažený cibulový koule. Nic tak dobrýho jsem nikdy nejedla. Já dělám spoustu bezmasých jídel - třeba dneska jsme měli k večeři topinky - ale masa bych se v žádném případě vzdát nechtěla. I když ho nemám denně, tak jednou dvakrát do týdne je vítáno. Já jsem se naopak setkala s agresivními vegetariány. Několikrát jsem byla slovně napadena že to, že "žeru maso". Jednou při tom, když jsem si na Smíchově v bistru dala sekanou a br. salát. Ať si každý jí, co chce, co mu chutná a na co je zvyklý...a neotravuje s tím ostatní. Já osobně si dám radši žádný maso - než sojový maso, které mi těžce nechutná. a když jsem v Praze a mám hlad a nemám čas nikam zajít, tak si obvykle koupím banán nebo jabko, protože to zažene hlad i žízeň a člověk od toho není umatlanej a posypanej drobečkama.
únor 28, 2010 20:09
Giussi : Sipik
:-/ my podobne... vajcia z klietkoveho chovu nekupujem, maso len obcas -kurca, vodnanske, pretoze viem, ze je chovane v lepsich podmienkach ako tie blede a lacne mrcinky. V podstate z toho isteho dovodu ako Ty, ked to uz davam dietatu, tak jej radsej kupim ovela drahsie, ale kvalitnejsie. Ja maso jem skutocne minimalne, ked nejake mame, tak moju porciu odkladam tulavym mackam, lebo tie na rozdiel odomna maso potrebuju. Chcem rozhodnutie o tom co bude jest nechat na Ninku, ale v podstate tusim ktorym smerom sa vyberie. Miluje zvieratka, lutuje este aj mravceka, ak nanho niekto nechtiac stupi. A maso jej nechuti, tiez ho je len zriedka, v skolke asi nikdy. Ma rada lososa, ale to je asi tak vsetko. Krv jej brali pred 3 tyzdnami, zelezo aj vapnik mala super.
Vy vsetci ste oproti mne vo vyhode smilies/undecided.gif mozete o tom ako sa zvierata chovaju vediet, ale nezazili ste. Ja ano. Prave preto sa Ti mozno javim ako fanatik, aj Ty by si bola, keby si tym presla. Je privela ludi ktori robia na farmach a ktorym utrpenie zvierat ak nerobi dobre, tak im je minimalne lahostajne a to ze napriklad nejaka krava stoji s retazou zarezanou do krku az do masa ich vobec nevyvedie z miery a nepovolia ju... chapes? V kazdej mastali najdes dlhe gumene rury, poopierane o stenu, pouzivane kedykolvek na bitie. Polovica kuriatok vyliahnutych v liahach pre nosnice ( vsetci kohutikovia ) su za ziva hadzani do plastovych vriec, udusia sa, alebo zamrznu, podla pocasia.. Narodene prasiatko ktore je slabsie sa nelieci. Chytis za nozicky a buchnes hlavou o rury ohrady. Ked sa krava tazko teli, teliatku sa priviazu na nozicky povrazy a taha sa traktorom. ... Vsetko toto som zazila. A ovela viac. Neraz. Za tie roky co som chodila na praxe zo strednej aj vysokej skoly. Vsak ma chapes?
únor 28, 2010 21:47
Nechala bych to na svědomí, : KITI
ať se každý rozhodne sám za sebe, jak to cítí. A ano, i rostliny jsou vnímavé k tomu, kdo o ně pečuje či jinak produkuje "vibrace". Ale např. já tak nějak svým svědomím cítím, že kvetoucí ibišek například je mi blíže než stvol obilí či řepa...
Pokud člověk unese, že jí "mrtvolu", pak ať jí cokoliv, třebas i jiného člověka, pokud ho nezabil ;-).
Pokud si alibisticky zdůvodním, že ten kousek hmoty, který zpracovávám na potravu, sice pochází ze zvířete, ale na porci "nerozpoznám konkrétní tvar tělesné části či zvířátko celé", a unesu to a sním, budiž, má volba. Občas to také udělám a řeším si to se svým svědomím.
Každý to máme nastavené opravdu jinak, docela chytře to dělají Indiáni, Eskymáci a podobní "primitivnější " obyvatelé této planety. Když jde o přežití, člověk musí volit.
Přiklonila bych se ale k tomu, že militantní vegetarián již s ohledem na princip energií přijímaných stravou asi neexistuje, masožravci a všežravci opravdu mají potřebu to zdůvodňovat. Otázka je, nakolik tak veřejně vlastně činí sami svému svědomí. Ale myslím, že je to jedno. Možná budu příště existovat na této planetě jako zvířátko a tak mi třebas někdo také příjde konečně na chuť smilies/wink.gif smilies/grin.gif, pěkný den všem.
březen 01, 2010 09:36
Dotaz na vegetariány a lidi, řešící etiku zabíjení jatečných zvířat - : Myška
jak se díváte na porážení zvířat za účelem nakrmení jiných zvířat?
březen 01, 2010 09:57
Myska : Sipik
to predycham
ked viem, ze macka je masozravec a bez masa neprezije
a zda sa mi strasnejsie zjest na posedenie salat z 50 kreviet, ako 1 stejk z byka
ale nikomu to nevnucujem, to len odpovedam na otazku smilies/wink.gif
březen 01, 2010 13:24
Sipiku, díky za odpověď. : Myška
Na jednu stranu je mi líto zvířat, ale ne proto, že jsou zabíjena, ale proto, v jakých podmínkách žijí, a jakým způsobem jsou zabíjena. Když jsme zabíjeli králíka, vždy tak, aby trpěl co nejméně. Slepice jakbysmet.
Na druhou stranu pro tuto lítost nepřestanu jíst maso. Po tisíciletí byl dobytek chován i pro maso, našim předkům vděčíme za vyšlechtění různých plemen skotu, ovcí, prasat, králíků, koz, a tak dále.
březen 01, 2010 13:37
Militantní vegetarkiáni existují : Alena Bodka
já sama jsem jich několik potkala. Jím to co jím - jím to ráda a dělá mi to dobře. A nehodlám nikomu nic zdůvodňovat, nebo se omlouvat. Kočky se chovají proto, aby lovily myši a je mi srdečně fuk, jestl.i u toho ty ubohý myšky trpěj. Co maj co dělat v mém domě? Ať jdou mrchy pěkně do přírody, tam kočky nejsou. Totéž radím i pavoukům. Mám pět koček - takže u nás mají chlapci smůlu. V přírodě by se jim to nestalo. Howgh
březen 01, 2010 14:34
Taky si myslim, ze miltantni vegetariani : Giussi
existuji. Ale neni jich urcite tolik (pocetne), co masozravych militantu.

Jinak mam zkusenosti s tim, ze nekteri lide, kteri se na nejakou filozofii daji ve sve dospelosti, to pak desne prehani a z nas ostatnich chudaku neosvicenych delaji barbary ci v lepsim pripade jenom blbecky. Tady na kudlance to ale nastesti takhle neni.

Tahle prihoda se sice netyka vegetarianstvi, ale dolozi to, co tim predchozim odstavcem myslim: Kdysi jsem byla na tydenni dilne pro zajemce o herectvi. Bylo mi asi tak 20. Dilna byla znacne bizarni, ale to sem nepatri. Pri jedne cinnosti, uz si presne nepamatuju, co to bylo, nam "lektorka", kterou jsem mj. znala jako o 3 roky mladsi spoluzacku z gymplu, takze velice odborne na vysi v 17, doporucila, ze si mame sundat hodinky a prstynky. Zeptala jsem se, zjevne blbe, jestli si mame sundat i retizky a ona mi zesmesnujicim tonem pred vsemi odpovedela neco jako, ze prece vsichni vime, ze kovove predmety bychom na tele prece vubec nemeli nosit. (Nevim, jestli hodinky mely byt drevene, nebo jake, ale to je jedno.)

No a nejlepsi na tehle prihode bylo, kdyz jsem pak onu divcinu po par letech nahodou potkala ve meste. Usi propichane jak reseta, v nose nejmin jedna pecka, kdo vi, kde to mela jeste. A kde byla jeji filozofie zapovezenych kovovych predmetu? Ano, presne tam. Ale hlavne, ze o ni byla tak skalopevne presvedcena. No nic, to jen tak.
březen 01, 2010 18:20
Spatne nebo tezko po mase : Giussi
Jeste jsem chtela napsat, ze to, ze je Vam nekterym skorovegetariankam tezko po mase, nemusi byt dukazem, ze je maso vseobecne spatne stravitelne. Je to proste tim, ze jste mu odvykly. Hlavne tomu tucnemu, jako treba smazene rizecky nebo kachna.

Ja jsem tady v USA taky odvykla tucnejsim jidlum. Rizky mame mozna tak 4 az 5 krat do roka, kachnu jednou nebo dvakrat. Vetsinou varime malo tucna jidla, maslu a sadlu se vyhybame, smetanu vyjimecne. Jogurty, syry a mleko jsou nizkotucne.

Pamatuju si, ze kdyz jsme doma v CR pekly kure (mamka, babicka a pak i ja), tak aby nebylo malo stavnate, davaly jsme na nej par kousku masla. Zadne hroudy, ale prece jen se to primastilo.

No a kdyz jsem po par letech te americke nizkotucne stravy zase jednou priletela na navstevu do CR a moje mamka upekla to dobroucke kuratko, tak mi najednou po nem bylo tezko. No a doslo mi, ze je to tim extra maslem, na ktere uz moje zazivaci soustava proste neni zvykla.

To ale neznamena, ze bych vsem kudlankam najednou zacala psat, ze maslo je hrozne, tezko stravitelne a mely byste se ho vsechny zrict.

Daleko blizsi jsou mi ty humanni duvody tykajici se zabiti nebo spatneho zachazeni s nevinnymi tvorecky, nez "vymluvy" na travici soustavu. smilies/smiley.gif
březen 01, 2010 18:33
Danielo, : bb2
díky, chutná diskuze se tu rozběhla smilies/smiley.gif

Ten "permanentní vlčí hlad" není jiný než u ostatních teenagerů, kteří maso jedí, takže asi nesouvisí přímo s tím.
Mohlo by to být chutěmi, jde hlavně o dojídání se, svačiny, uvědomuju si totiž, že často slyším "co si mám dát, tady nic není" - přitom je plná lednice sýrů, zeleniny, jogurtů, termixů, mléčných rýží, k tomu zásoba celozrnného pečiva.
Zatímco my, kteří maso jíme, si k obědu dáme máso s přílohou, si ke svačině s chutí dáme housku sýr papriku, třeba. Nebo jogurt, termix, jablko. Oni jedí jen zeleninová, ovocná, těstovinová a mléčná jídla a když mají k snídani jogurt, pečivo, jablko, ke svačině banán, obědu zapečené těstoviny se zeleninou a k večeři houbový guláš, další den jinou kombinaci a úpravu zeleniny/luštěnin/mléčných výrobků a hub, tak mezi tím "honí" co si dát na svačinu "jiného".

březen 02, 2010 23:02
... : bb2
živiny jim rozhodně nechybí:-) mladší zůstane občas doma jen tak bez důvodu, aby si užil volna ve všední den, protože si stěžuje, že je tak nechutně zdravej, že se ani ulejt ze školy nemůže. Do 15 let maso jedl, ale výrazně méně než my masožraví. Vegetariánem je z přesvědčení, že lidi v civilizovaných zemích dnes mohou žít velmi dobře i bez toho, aby zabíjeli jiné tvory a před zabitím je vystavovali utrpení hromadného chovu.
My masojedlíci se masa nevzdáme, maso nám chutná, je nám po něm dobře, vážně jsem ještě nezažila stav, že by mi bylo těžko po mase - zatímco po bramborácích, smaženém sýru nebo houbové smaženici ano. Ale máme také svá přesvědčení, takže vybíráme pečlivě kde maso pořizujeme, chceme vědět za jakých okolností bylo zvíře zabito a v jakých podmínkách chováno. Jedná se o veškeré hovězí maso, to nemám z domácích zdrojů nikdy. Z domácích zdrojů máme občas vepřové, často drůbež (ale i tu občas kupuji), a u prarodičů máme trvalý zdroj krásných velkých mladých králíků, živených trávou a voňavým senem ze zahrady, chlebem, obilím, mrkví, řepou, jablky atd. Máme je často, takže se neomezujeme na pečeného králíka, vaříme z nich guláš, ragú, řízky, medailonky.
U zvířat chovaných právě a jen pro maso, mléko, vejce, nemám problém s konzumací, když bylo zvíře chované v dobrých podmínkách a nejelo na jatka přes půl Evropy. Neuměla bych to zabít, ale nevadí mi to jíst.
Ryby mořské kupuju v běžných prodejnách, čerstvé, ne mražené. Sladkovodní občas dostáváme, občas koupíme. S rybami taky nemám problém, i když ty kupované se v sádkách a prodejních nádobách tísní a rozhodně nejsou v pohodě, ale jíme je.

Zvláštní kapitolou je zvěřina. Cítíme to tak, že volně žijící divoké zvíře, které člověk nekrmil, neopatroval, neochraňoval, nemá člověk právo zabít pro své potěšení z lovu a následné pochutnání si.
březen 02, 2010 23:21
No, já kdybych byl duše v bardu : Krakonoš
a dostal na výběr mezi těmahle dvouma vosudama:

1) kráva v českym kravíně, dovedená po x letech na český jatka a tam připravená ke spotřebě

nebo

2) jelen v lese, po x letech picnutej polovožralým českým myslivcem a prodanej do putyky

tak beru jednoznačně variantu č. 2. To k tý zvěřině. Je to zvíře jako zvíře. A nejni jedinej důvod, proč třeba krávu sežrat a koně nesežrat. Jenže kůň je takovej roztomilej, žejo, a má smutný voči a jezděj na něm ty rytíři, co jich je čim dál míň... Ale to sou všecko důvody iracionální. Bolí je to voba stejně, ty jatka.
březen 03, 2010 13:30
on tu někdo psal, že zabití bolí koně víc než krávu? nevšimla jsem si : bb2
Ani že by někdo psal že by raději chtěl být krávou v kravíně.
Já jen prostě nejím psy, kočky, koně, papoušky a poslední roky nemusím jíst i srny, daniely.

Jinak, nevím kdy naposledy jsi viděl standardní český kravín nebo jakou o něm máš představu. Možná že zrovna u vás je nějaká hrůza bídná, ok. Ale tady u nás se široko daleko nenajde kravín bez výběhu na louku, uvnitř bez prostorného stání s podestýlkou. Nebýt konce na jatkách bych ve zdejších kravínech byla docela spokojenou krávou. Taková kráva netuší nic o širých lesích, pláních, a kdyby ji tam někdo vysadil, byla by pěkně vyděšená. Je spokojená, když se může pomalu kývat na louce s kámoškama, občas se svalit na bok a líně přežvykovat. Být 2x denně dobře nakrmena, podojena, dostat pod sebe kopku čisté slámy. A mít u sebe tele. A to ty krávy mají.


březen 03, 2010 22:33
bb : Sipik
bb, ale ty nechodis na stranky tykajuce sa tyrania zvierat, vsak? smilies/wink.gif lebo tie Vase kravy, to je ina vynimka! ja som zazila ine.
A nemozes porovnat maso - cistu svalovinu, s jedlom, ktore ja nepokladam za typicky vegetarianske ( ak hovorim o vegetarianoch, ktori dbaju na to co jedia ), pretoze bramborak a vyprazany syr, to su tazko stravitelne jedla plne tuku a hriby sa neodporucaju napriklad detom z toho isteho dovodu. Su velmi tazko stravitelne.
Inac OK, mam Ta rada smilies/wink.gif
březen 03, 2010 23:21
Hergot, bíbí, : Krakonoš
ty startuješ skvěle, jak můj malotraktor Honda Vari - na první zatáhnutí smilies/grin.gif smilies/grin.gif.

Napsalas, že se ti příčí pozřít divoký zvíře, zatímco to, který tak nějak chápeš, že bylo vychovaný v zajetí pro sežrání, pozřeš s mnohem větším klidem. No a já napsal, že mezi vobouma zviřátkama žádnej rozdíl necejtím, co nechápeš?

No a kravíny? Chodim kolem mnoha, žijíc na venkově, troufnu si tvrdit, že kraví "středověk" vládne nejmíň v 50% z nich. Zrovna v mojí nově domovský vobci je jeden takovej. Stačí jít jen vokolo těch vlhkejch, polorozpadlejch tmavejch baráků - muklové v Jáchymově v padesátejch bydleli rozhodně líp. Jo, jasně, v létě budou moct holky na pastvu, aspoň něco, to je fakt. Ale já bych rač byl tím jelenem. I za cenu nošení těch zatracenejch parohů smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif.
březen 03, 2010 23:49
já o voze, ty o koze:) : bb2
Zaprvé - nestartuju. K povídání o něčem patří i to, že s tebou nemusím souhlasit nebo mít k věci jiný postoj, byť v základní linii se shodneme :-)

Zadruhé - řeč nebyla o tom, kdo by chtěl být jakým zvířetem. Tím nechci říct, že to sem nemůžeš napsat, že se musíš striktně držet tématu, to se tu neděje. Ale když se bavím o tom proč se nezřeknu masa a proč chápu, že někdo ano, tak reakce "chtěl bych bejt jelenem radši než krávou" mě v takové diskuzi neuspokojí:-)

Zatřetí - psala jsem, že možná máš kolem sebe nějaké bídné kravíny, pak pochopitelně máš jiný náhled než já, která zná v okruhu 35 km několik slušných kravínů a několik moderních velmi pěkných. Najdou se i starší, zvenku nepříliš vábně vypadající, ale uvnitř mají krávy pěkné suché stání s podestýlkou, telata jsou u matek a v dobrém počasí jsou zvířata venku.

Kravíny, jaké jsem viděla před 20 a více lety - rošty, krávy celoročně uvázané na krátkých řetězech u žlabu, slunce trávu neviděly za celý život, telata byla u matky jen 2x denně na napití první dny, pak odstavena, takže hubená, vystrašená a zaprůjmovaná - se tu nevyskytují a troufám si říct, že z 99% vymizely.
Z jednoduchého důvodu - aby chovatel dosáhl na určité dotace, musí splňovat určité podmínky chovu a ty sleduje více orgánů, takže i když korupce vládne naším světem, je jednodušší pracovat na změně svého chovatelství, než na uplacení všech stupňů všech orgánů, abych mohl dál mít chlív v bordelu a zvířata bídná. I proto, že ode mne pak nekoupí mlékárny ani litr, neb si mohou za stejnou cenu vybrat xx dalších, co mají farmy ukázkové.

To, že se čas od času objeví v Černých ovcích, Reportérech apod. hrůzný případ týrání krav, koní apod., je zlá výjimka, většinou jsou to lidi, co se do toho pustili s vidinou rychlého zisku, dotací apod. Lidi, co k tomu měli vztah odjakživa a ze zaměstnance JZD se stali zemědělcem soukromým, podnikají normálně.

Zatřetí - protože vím, že za kvalitu i tu, co není hned bio, ale je to český standardní chov, se platí, že český spotřebitel chce hlavně levné maso a že tedy na pultech se objevuje maso z různých zdrojů, tak si vybírám a sleduju co kupuju, kde to vyrostlo a jak se to ke mně dostalo.

Z toho plyne má míra pochopení pro ty, co nejedí maso:
Naprosto respektuju, že se někdo rozhodne maso nejíst a nevím, proč by to měl vysvětlovat. Může, když chce, ale když se na to někdo zeptá a nejedlíkovi masa se nechce vysvětlovat, klidně by mohl říct - ok, a ty mi pak vysvětlíš, proč maso jíš.
Ale, pokud už vysvětluje a říká důvody, musí čekat, že se nad těmi důvody zamyslím a budu souhlasit nebo oponovat. Když jeho důvodem je to, že má k masu nechuť, nebo k některým druhům masa, že se mu nelíbí představa, kterou mu konzumace masa vyvolává (zvíře na hnoji, následně porážené na jatkách, vyvrhované, porcované atd...) - rozumím a chápu.
Když sdělí, že konzumací nechce podporovat týrání, jakému jsou krávy v kravínech vystavené, tak se pozastavím. Protože třeba taková kráva, jaká si žije ve vedlejší vsi, se má stejně dobře jako můj pes. Kravín je postavený tak, že je v zimě uzavřený, zateplený! s přísunem teplého nápoje!, krmení přírodní. V létě se otevřou brány a krávy volně přecházejí ven na obrovskou louku a dovnitř, do stínu a před deštěm. Na vzdáleném konci louky mají přístřešek a vodní zdroj. Louka je rozdělená na dvě pastviny, když spasou a zdupou jednu část, jdou na druhou a první zatím obroste.
Telata pobíhají mezi krávama, vyhazujou nohama, mávají ocasy, ducají hlavama do krav - to všechno je známka spokojenosti, radosti, zdraví. K vemenu si zajde kdykoli se mu zachce. Když si splete krávu, některá ho nechá, některá ho ducne ať nezaclání jejímu. Naprosto přirozený život telete. Obrovský rozdíl od apatických vyděšených tvorů, s průjmovým flekem pod ocasem, uvázaných provazem v teletníku pryč od mámy, která ho z kravína volá zoufalým bučením.

Jo, jdou na jatka, nezemřou přirozeným způsobem. To jediné je smutné na jejich životě. Nutno ale říct, že je to zároveň jediný důvod jejich života. Kdyby krávy nedávaly mléko a maso, nebyly by, že? Možná by existoval nějaký divoce žijící druh, střílený jako srny na zvěřinu a lovený vlky, medvědy, pumou.
Když všichni přestanou jíst maso, chovy bude nutné zredukovat, čili pozabíjet a zpracovat na psí žrádlo. Zbývající zvířata budou chována stejným způsobem, dobrým nebo horším u horšího chovatele. Na jejich životě naše vegetariánství nic nezmění.

No, a pokud jde o to, jakým zvířetem bych chtěla být - tak z nabízených dvou druhů ani jedním :-) Nelíbilo by se mi dojení:-)
A měla bych strach z myslivců. Není to vždy tak, že myslivec udělá prásk a následuje blesková smrt. Tady je myslivost oblíbeným hobby, co barák to myslivec, takže o tom něco vím. Postřelené zvíře, s bolestí, strachem, dohledávané psy a v lepším případě dostřelené, v horším umírající někde v houští s ranou v boku, trpí neskonale víc než kráva v kravíně.

Naštěstí ani jelen, ani kráva o svých osudech nepřemýšlejí.




březen 04, 2010 12:17
Sipik:) : bb2
já vím, že smažák a bramborák nemá s vegetariánstvím nic společného, proto jsem tehdy v tom komentáři, podle které Dani založila tuto diskuzi, psala (a je to i nahoře citované):
„přimlouvala bych se do budoucna za diskuzní téma k vegetariánství, přesněji - vyloučení masa a masných výrobků ze stravování.


Takže spíš metlesák než vegetarián :-) (meatless...) to jsem si vymyslela a občas tím škádlím své vegetariány, protože ti smažák a bramborák konzumují. Pravda, možná z důvodu, že jim nic jiného nezbude, když nechtějí pomřít hlady, protože striktně vegetariánské jídlo vařím jen občas.

Na stránky o týrání zvířat nechodím, protože mi to nedělá dobře, tak se tím netýrám - a o co tam jde vím dobře, tak proč to sledovat opakoavně. Znám je dobře, syn je v PETA.
Pravé kožichy nekupuju, kožené věci ano, nikoli z hadí nebo krokodýlí kůžesmilies/wink.gif
Zvířata, jejich maso, vejce konzumujeme, týraná nebyla.


březen 04, 2010 12:25
... : bb2
Ještě k tomu, co jsem napsala nahoře Krakonošovi - tak mě napadá, dovedeno do důsledku, že bych si nesměla koupit ani vodovodní baterii.

Víte, v jakých podmínkách pracují lidé v Číně a jinde, kde se zboží vyrábí, montuje? Ale nemusíme chodit ani do Číny. Dcery kamarád pracuje ve fabrice ve středních Čechách. Na 3 směny montují součástky do aut. Hala bez klima, v létě až 50°C, mladí to přežijí, starší kolabují. V zimě šílený průvan od vrat, od nohou zima. Normy, že nemají takřka čas dojít si na wc a oběd zkracují na 15 minut. Pokud se porouchá mašina a nesplní normu, smůla, peníze dolů.

Rozrušilo vás to natolik, abyste si už nikdy nekoupili auto, televizi, rádio, foťák, kopírku, vodovodní baterii, autosedačku pro dítě...? Kupujete všechno od českého živnostníka, který pracuje ve vlastním režimu své provozovny, tedy obchodní vztah na férovku, nebo kupujete i levné zboží z anonymní montážní dílny kdesi v Asii, Polsku, Česku, protože je levnější a nechcete přemýšlet o tom, jak bylo té nízké ceny dosaženo, na kom se náklady ušetřily?

To je zase moje optika. Jak jsem napsala výše - maso jím, protože mi chutná a dělá mi dobře, ale vybírám si odkud se vzalo. A zcela respektuju a podporuju ty, kteří ho nejí i jejich důvody. Hlavně ať mi ale nevykládají, že svou konzumací masa podporuju týrání krav v kravíně a kdesi cosi :-)
březen 04, 2010 12:34
... : bb2
a Krakonoš, hlavně nepiš, že ta práce v dílně je svobodná volba toho dělníka. Jeho volba je omezená možnostmi a podmínkami a opravdu všichni nemohou svobodně podnikat doma u počítače. Někdo musí taky vybábě, montovat, řezat, zdít, šít, péct...A přesto to může dělat v lepších nebo horších podmínkách. Pekař musí počítat s tím, že vstane ve dvě v noci, to k té práci patří, ale když upeče méně rohlíků, protože se porouchala pec, neměl by být krácen na penězích a neměl by kvůli rohlíkové normě být nucen krátit si přestávku na jídlo.
Snad si rozumíme a nemusím to víc rozebírat.
březen 04, 2010 12:42
Haha, : Krakonoš
to už je hodně "ot", mimochodem žádnej živnostník v garáži nedokáže vyrobit ani foťák, ani baterii, ani televizi, ani kopírku, ani auto, takže ve srovnání s výrobou potravin to už jsou trochu demagogický argumenty (nízká cena u zmíněnejch výrobků je dosažená především výrobou obrovskejch sérií, zdůvodnit ji jenom "vykořisťováním" je fakt hodně laický a lehce marxistický).

Já se jen snažil říct, že zatímco bez mnohýho spotřebního zboží typu auto, počítač, foťák, vodovodní baterie se prostě - pokud chci fungovat v současným světě - nevobejdu (a jediný, vo co se můžu snažit, je minimalizovat počet foťáků, aut, mobilů a počítačů, který za svůj život koupím), v případě votázky konzumace masa mám naprostou svobodu volby, jestli ho jíst budu, nebo nebudu. Nic víc, nic míň. smilies/cool.gif
březen 04, 2010 15:25
... : bb2
"Demagogický" je vytáhnout z nůše argumentů jeden, trošku ho překroutit a použít do oponenturysmilies/smiley.gif Živnostník v garáži foťák nevyrobí, ale vyrobí hezký dřevěný stůl na míru a na věky za nějaké peníze, a pak jsou stoly z hypermarketu vyrobené tak, jak jsem popsala, z lamina o tl. 1,6 cm.
Foťák může být vyrobený sériově ve fabrice v Česku, v 8hodinové směně s půlhodinovou pauzou na oběd, dospělými lidmi za 15 tisíc čistého, nebo v Číně nebo Pacifiku, v otrockých nelidských podmínkách za mizerné peníze.
Nebo dětmi - viz Člověk v tísni:
Až sedmdesát procent dětské práce se odehrává v zemědělství. Děti dělají téměř vše, od pasení dobytka, práce na poli, přes setí, sklízení úrody až po práci s pesticidy nebezpečnými pro zdraví. Mnohdy si to ani neuvědomujeme, ale tyto děti se podílejí i na produkci kávy, čaje nebo kakaa, které konzumumeme každý den. Vyrábějí i materiály, které pravidelně využíváme. Děti většinou pracují v naprosto nepřijatelných a zdraví nebezpečných podmínkách, dvanáct i více hodin denně. Peníze za práci děti dostávají v těch lepších případech. V horších se z nich stávají novodobí otroci.


Moc často se nezamýšlím nad tím, kdo otročil při výrobě toho kakaa, co si dávám na noční stolek když zalezu s knížkou do postele, při sklizni toho čaje, co si dávám na terase při západu slunce a při balení a nakládání kafe, co ho po ránu vypiju kýbl.
Mnohem víc se zamýšlím nad zvířaty, jejichž maso, mléko, vejce konzumuji. Mají se stokrát lépe než výše zmínění otroci.
To jen na vysvětlenou, proč netrpím výčitkami při konzumaci masa a proč mi agitace ochranářů zvířat starších 30 let připadá občas beze smyslu. Respektuji, že někdo nekonzumuje jiné tvory, protože k tomu má odpor, odpor k zabíjení, nechutná mu maso, atd. Jen ať mi netvrdí (ti starší 30 let:-), že se tím něco změní k lepšímu, že tím bude méně ublížených týraných zvířat, že kdybychom nejedli maso, bude na světě lépe.
Lépe bude na světě, až se člověk k člověku bude chovat jako zvíře, a ke zvířatům jako člověk. Pak vůbec nebude vadit, když je zabije kvůli potravě.
březen 04, 2010 22:19
Fajn, : Krakonoš
tak jdi ten nelidskej svět spasit. Já ho spasit neumím, tak v něm žiju a kupuju kakao. Pa. smilies/wink.gif
P. S. Doporučuju zamyslet se nad tím, v jakejch podmínkách by asi ti "otroci" žili, kdyby celej ušlechtilej konzumentskej svět naprosto důsledně ty jejich výrobky a výpěstky přestal kupovat. V lepších, nebo horších? Jakpak by se asi vedlo Číňanům při celosvětovým 100% embargu? To by byla asi pr*el, co? Vyrob konkurenceschopnej foťák v Česku za tebou uvedenejch podmínek a prodej ho, dostaneš nobelovku za ekonomii. Nepřesvědčilas mě, sorry.
březen 05, 2010 02:13
ale Krakonoši :) : bb2
to je ukázková demagogie.

Jednak - já si povídám, ty to bereš jak agitaci s cílem přesvědčit tě - o čem vlastně? Abys začal jíst maso? To snad ne, při tvé inteligenci by sis tak blbej závěr udělat nemohl. Tak o čem myslíš, že tě chci přesvědčit?
Mimochodem, nemám potřebu přesvědčovat ani své členy rodiny o tom, aby jedli maso, nebyli v PETA a jinde, nechodili protestovat, nepodepisovali petice atd. Proč bych to dělala, jejich věc.
Jen překládám své pohledy na diskutovanou věc a ty své, nic jinýho, není to agitka, není to boj. Nemám potřebu si dělat názor na něco tak normálního jakože někdo nejí knedliky, někdo mrkev a někdo maso, ani na důvody, proč tak činí. Až ve chvíli, kdy se nejezení masa začne probírat jako světonázor a atribut správného životního stylu.

Ty řeči o spasení světa. No taksmilies/wink.gif ty snas máš pocit spasitele světa, když nejíš maso? Že ne, tak proč ta ironie ke mně? Protože jsem ti připomněla, že i když nejíš maso a máš možná pocit čistého svědomí vůči zvířatům a přírodě, je spousta komodit vyrobených lidmi v takových podmínkách, že při jejich konzumaci by ses měl při stejném způsobu uvažování stydět.
A pokud se nestydíš (ani já se nestydím) a říkáš si - aspoň nejím maso, tak jo, fajn, v pořádku, ale kde bereš ten pocit, že můžeš bejt v projevu ironickej až mírně nadřazenej vůči těm, co maso jí a nemají nic proti chovu zvířat na maso, mléko, vejce? Navíc když narozdíl od tebe, který se nezamýšlíš nad tím, jestli ty levný rifle za 300, co rád nosíš, nebyly náhodou vyrobený za dost nesnesitelných podmínek, si my to levný maso nekoupíme právě proto jakou cestou prošlo.

Kdyby se ty výrobky dětí a otroků nekupovaly? Ale no jasně. Však já neagitovala abys to nekupoval, aby se to nevyrábělo. To je nějaká tvoje představa, mylnásmilies/smiley.gif Jen na to poukazuju, že kdo to kupuje, nebojkotuje, tak nevidím důvod, aby měl pocit, že nejezením masa něčemu prospívá - vyjma sama sebe (odpor, nechutenství, lítost nad zabíjeným zvířetem...), to je jediný důvod, který beru jako věrohodný. Ostatní jsou omyly, bludy, nebo i úmyslné manipulace, podle okolností.
Protože i když půlka zeměkoule maso nevezme do pusy, tak zbývající půlka bude pořád chtít za to maso hlavně ušetřit a bude požadovat levné maso, tudíž se tomu přizpůsobí "výroba".
Paradoxně tedy žívot skotu nezlepší vegetarián, ale uvědomělý konzument, který nebude litovat peněz navíc - nebo který si to bude moct dovolit.
Ddokud je nutná levná sériová výroba spotřebního zboží, jak říkáš, tak je nutná i levná sériová výroba masa, vždycky budou hladoví chudí, kteří budo potřebovat to levné maso prodat, a další hladoví chudí, kteří ho koupí.
Že jsou národy, které nejedí maso? Jo, a zrovna tak jsou národy, které se obejdou bez foťáků, počítačů, aut, riflí. My to nejsme, tak proč to řešit.

Takže snad jsem vysvětlila podstatu mého pohledu na věc - ať si každý konzumuje co je mu libo, pokud přitom používá mozek. Pokud mozek vypne a rozhodne se koupit si něco na tácku a nedumat jak to bylo vyrobeno, je úplně fuk, jestli na tácku je kus masa, levná bota nebo slunečník. Pokud se rozhodne, že aspoň něco je lepší než nic - souhlasím, ale ať se nesnaží se domejšlet, že jeho aspoň něco je lepší než moje aspoň něco smilies/smiley.gif


březen 05, 2010 22:02
Tak jenom poslední poznámku: : Krakonoš
Nikde - a dokaž mi vopak - jsem nebyl ironickej ani nadřazenej. Já masožravce nepovažuju za podlidi, fakt ne, už proto, že maso žere moje partnerka. Dokud mi někdo z nich nezačne maso fanaticky nutit s tím, že bez něj zhynu. Tyhle lidi, co se mě snažej přesvědčit, že bez masa to nejde, protože je my, kterým to jde, prostě děsíme a vyvádíme z nějaký divný rovnováhy, ty jsou předmětem mý ironie. Ale ne proto, že žerou maso. Už je to jasný? Vostatní je jen slovní vonanie.
březen 07, 2010 20:44
... : bb2
nojo
odpovědi na svý otázky se nedozvím a naopak, takže souhlas, zbytečný pokračovat


březen 08, 2010 10:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]