O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOPISY - NENÍ VŠECHNO TAKOVÉ, JAK TO VYPADÁ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 únor 2010

Jako malá i o něco větší jsem byla fascinována náboženstvím. Jakýmkoli. Snad od druhé třídy jsem vymetala všechny možné knihovny a trávila v nich velkou spoustu času. Přečetla jsem, co šlo, byly to občas jen trochu jiné a podstatně zajímavější pohádky... Nedávno jsem si přečetla znovu jeden komentář, který k článku o Mut´a připsal Sidonius. Nedá mi to, abych jej sem nevyzdvihla.

 

 

 

 

 

      Připomíná mi to totiž slova mého dědy, který mi o různých náboženstvích hodně povídal; a jeho slova: „Víš, náboženství, to je taková dokonale odvedená politika - všechno je vlastně úplně jinak, než to vypadá na povrchu."

 

Danielko,

 

     s tím desaterem se trošku mýlíš, když říkáš, že je křesťanské. První zmínka o něm je již v Exodu a dostal ho Mojžíš od Hospodina při setkání na hoře Sinajské, bylo napsané na dvou kamenných deskách. Křesťani ho jenom převzali. Jinak mám ale za to, že by většina těch přikázání měla být dodržována bez rozdílu vyznání a taky i ateisty. S tím dodržováním různých náboženských příkazů a zákazů, je to však poněkud komplikované.

 

 

     Nemyslím tím třeba některá z toho desatera, jako nezabiješ, budeš ctít otce svého a matku svou apod. Ale třeba to, že katolický mnich se nesmí oženit, potažmo nesmí mít ani sexuální styk, což je pěkně pitomé. Když už ho teda Bůh stvořil k tomu, aby se rozmnožoval, tak proč to nějaká tmářská církev zakazuje? Dovedu pochopit taková religiozní opatření, která třeba zakazují jíst, jak Židům, tak Arabům vepřové maso. Kdyby tam, kde obě etnika žijí, pěstovali prasata a jedli vepřové maso, tak za chvíli, vlivem toho tepla tam, vymřou na botulismus. Stejně tak třeba obřízka, provádí se především ze zdravotních důvodů, kvůli stálému nedostatku vody v místech, kde se tamější lidé zdržují.

 

 

     Veškerá náboženská nařízení a zákazy, namířené proti běžné, lidské přirozenosti se mi příčí a klidně si zahraju na kacíře a chci nabádat normálně vyvinuté a uvažující jedince, aby je nedodržovali. To, co bylo potřebné, nebo jenom požadované před několika tisíciletími nějakou církví, dnes už nemusí sloužit ničemu, leda tak k oblbování. Je to pouze zase jenom něco jako pohanský ritus.

 

 

     Zase se otřu o ty katolíky, kteří se tak vehementně ohání Kristem a Pánem Bohem, ale jsou to pozlacení a nakadeření pohané i s těmi jejich rituály. Všichni ti jejich "kupčíci" s učením Kristovým, si žijí v přepychu a blahobytu z toho, co jim ty jejich "ovečky" dávali a dají a od Kristova učení jsou na stovky světelných let vzdáleni.

 

 

Tož tak,

Sidonius

 

Komentáře (44)add feed
souhlasím absolutně, : skaz
nechci brát nikomu jeho víru, ale jakékoliv dogma, které mne nutí neptát se a jenom slepě věřit je pro mne nepřijatelné. Desatero je podle mne základní lidský kodus - i když i tam jsu dnes věci překonané - viz nepožádat manželky bližního svého - při dnešní rozvodovosti - hmmmm..... možná v tehdejší době šlo o zachování rodů. Já se snažím taky poznat všechna náboženství - nejvíc se mi líbí asi božstva Egypta - ale beru to všechno jako pohádky - pověsti. Dá se na nich dobře poznat doba i kultura té které země a to já ráda smilies/smiley.gif. Proto asi nejvíc miluju starověk - středověk mne děsí / asi mne upálili jako čarodějnici /- potom až dvacátý léta minulýho století. smilies/smiley.gif tak tak já.
únor 16, 2010 00:30
právě proto, že vlastně nikdo pořádně nic neví, : alena puntíkovaná
ale všichni vás přesvědčují, abyste věřili - ovšem každý něčemu jinému - přičemž údajně právě ta JERJICH víra je ta pravá ořechová - ve mně budí podezření a nedůvěru. Třeba je to fakt všecko úplně jinak....akorát, že nikdo vlastně s určitostí neví jak.
únor 16, 2010 02:38
... : Mikin
Dobre to napsal, Sidonius. Vsechno omezovani prirozenosti lidske je pekna pitomost.
Podle me,kdyz uz nejaka vira nekomu neco narizuje, tak by to nemelo byt zalozene na nejakych vyhruzkach,ale jen na dobrovolnosti.
Napriklad buddhisticky mnich (ktery se potyka se spoustou smesnych zakazu)proste odlozi roucho, prestane byt mnichem a muze jit treba do nevestince. Peklo, vyobcovani, fatwa ani ukamenovani mu nehrozi.....
únor 16, 2010 02:44
No, ono to různé zakazování má svoje opodstatnění : wendy
a pro církev svatou římsko-katolickou je to přímo signifikantní. Např. celibát - kněží we dříve normálně ženili, až pak se zželelo církevním otcům majetku, který se rozplynul i mimo jejich působnost. tj. manželkám a potomstvu. I přišel v 11. století papež Řehoř VII. s celibátem. Ti, kdo již byli ženatí, byli nuceni své ženy opustit - kdo se protivil, musel opustit své postavení v matce církvi. A aby toho nahrabali ještě víc, odejmul německým císařům a francouzským králům právo odevzdávat berli biskupům.
Určitá revoluce a odpor přišly v 16. století, kdy se etabluje protestantismus a obě větve se značně nenávidí. Ale pak už to je zase jen jak u voleb - bitva o dušičky.

U mnoha národů (pravda, tzv. divošských) vidíme taky významné postavení žen, jako Matky rodu, plodnosti, šamanky apod. V naší kultuře přichází Ježíš, židovský apokalypytik, který hlásal, že v přicházejícím věku nebude existovat manželství, sex, nic z toho, a ženám nepřisuzuje proto žádnou významnou roli. Další tvář náboženství - všichni mu to uvěřili...?

Takže co je náboženství ? Politikum, opium lidstva, nutná potřeba, jediná naděje lidstva, kšeft, pro řadové věřící významná složka života, pro jiné hlavně zaměstnání ?
smilies/wink.gif
únor 16, 2010 07:27
Už zase někomu vadí katolíci ? : David X
Začíná to být nuda. Zajímavé je, že celibát budhistických mnichů nikoho k takovému výplodu nevyprovokuje...

únor 16, 2010 07:49
O zavedení celibátu v západní církvi máte nesprávné informace. : Milan
Jste zjevně v zájetí marxistické historiografie, jak u nás byla hlásána cca 50 ročníkům žáků a studentů.
Tím důvodem nebyla snaha netříštit majetek církve, ale snaha zabránit dědičnosti kněžského úřadu ve šlechtických rodech, snaha zabránit dědičnému kněžství a tomu, aby kněží a biskupové schromažďovali majetek pro své děti. Cílem bylo i zajistit, aby do kněžských funkcí mohli nastupovat nadaní "neurození" mladí lidé, tedy lidé z řad svobodných i poddaných osob.
Je třeba vidět skutečnou realitu společenských, majetkových a mocenských vztahů v 10. a 11. století v Itálii, Francii a Německu a pak je celý ten proces zavádění povinného celibátu kněží zjevnější.
V transformované přetrvávající východořímské říši byla společenko-ekonomicko-politická situace odlišná a proto tam celibát zaveden nebyl.
únor 16, 2010 07:57
... : mia
jsem nevěřící a zastávám heslo, že víra má člověku pomáhat a ne ho spoutávat. Ale pod to, co napsal Sidonius bych se nepodepsala.
únor 16, 2010 08:02
... : Justík
Ahoj všichni,
ono je taky rozdíl kdo a v co věří. Jako všude v jakékoliv skupině jsou lidé dobří i špatní a každá myšlenka se dá velmi snadno zneužít.. A to podle mě v každém náboženství. Desatero je vlastně souhrn normálních morálních zásad, které kdyby společnost dodržovala, bude nám lépe na Zemi smilies/smiley.gifA nemyslím, že by bylo překonané.. neb stačilo by tolerovat jeho (ji) jako zadaného (zadanou)dokud se nerozhodnou přijmout svobodný stav rozvodem smilies/smiley.gif
únor 16, 2010 08:21
Ano Milane, to je ten další důvod pro celibát : wendy
a nemotejte do toho marxismus. V konečném důsledku se historie oblafnout nedá. A jiné podmínky pro jiné kraje jsou snad normální v každé lidské činnosti. Náš Bůh pravil "Milujte se a množte se !" a celibát není normální.
Justíku máš pravdu, a je proto dobré rozlišovat, koho ta víra živí a kdo je poctivý věřící.
smilies/wink.gif
únor 16, 2010 08:27
Těžko se kdekoliv dočíst : Marie Š.
větší pitomosti, než že všechno omezování přirozenosti lidské je pěkná pitomost.
K čemu dopravní předpisy, zákony, nařízení, soudy, věznice? To vše je přeci pěkná pitomost. Výtečně!
únor 16, 2010 08:41
Pro ty, kterým vadí, že se občas někdo otře o katolíky : wendy
přečtěte si ještě jednou (pokud jste to ještě nečetli) poslední odstavec příspěvku Sidonia.
Nakonec to není otírání pro otírání, ale názory a kritika. To se nesmí ?

Maruškoeško, řeč je o omezování z náboženských důvodů, nikoliv o plošném. Nevím že by např. silnice patřily církvi. Ta ať si omezuje dopravu v kostelích. Občas jim tam vjel nějaký král na koni, tak aby se to už neopakovalo, třeba. A o soudech bych radši nemluvila. To by teprve bylo otírání !
smilies/wink.gif
únor 16, 2010 09:08
desatero jako takové je dobré, : Inka
je to jen kostra která by měla udávat hranice našeho chování, také by se to dalo shrnout do: "co sám nechceš jinému nečiň". Náboženství jako takové dělají lidé a vše se dá vyložit různými způsoby. Každý by měl najít boha sám v sobě, měl by to tak cítit a chovat se dle toho. Pokud se někdo sám osobně cítí na celibát tak proč mu ho brát? Ve všech těch náboženstvích (a nejen náboženstvích, ale i v životě jako takovém) bychom měli koukat na to co nás spojuje a ne na to co nás rozděluje. Je to vždy zkouška našeho charakteru, když člověk dostane moc a nebo peníze, celý jeho žebříček životních hodnot se rázem změní (ve většině případech).
Já nejsem nikde pokřtěná, ale boha v sobě jsem našla, nebo jsem našla svou životní cestu a jsem za to moc vděčná.
únor 16, 2010 09:19
... : mia
já hlavně nechápu , kde bere Sidonius to přesvědčení, že co je dobré pro většinu, musí být dobré pro všechny. Jestliže se muž chce stát katolickým mnichem, pak ho nikdo k takovému kroku násilím nenutí. Vchází do církve dobrovolně, při vědomí omezení, která takový život přináší. Do hlavy nikomu nevidíme jak smýšlí, cítí, vnímá. Nebo snad ano? A jestliže někdo zvolí dobrovolně určitý způsob života, pak je to zcela jeho soukromá věc a jakékoliv nabádání k neposlušnosti mi připomíná pokus o manipulaci, kterou tak u církve kritizuje.
únor 16, 2010 09:27
Jestliže se chce stát mnichem, nechť se jím stane, vo tym žádná : wendy
se všemi náležitosmi mnichem, i s celibátem. Pokud to je příkazem a podmínkou, už je to trochu o něčem jiném. Ale v ŘKC to je jako na vojně...

Inko, nechodíš ty taky na diskusi do ČN ? Tam je na tématu Náboženství bezkonkurenčně nejvíc přspěvků a hlavně - v záhlaví stojí otázka v tomto duchu : Myslíte si, že dnes má náboženství ještě význam ? A co nás spojuje a co rozděluje ?
smilies/wink.gif
únor 16, 2010 09:36
.. : kolemjdoucí
nevadí mi, že někdo v něco věří. Nesmírně mě vadí, když svoji víru někomu vnucuje nebo ve jménu této víry dokonce někomu jinému cosi zakazuje a přikazuje - viz zvláště bojovníky proti potratům (zajímavé, jsou to převážně chlapi...). Z tohoto hlediska vidím největší problém ve výchově dětí, které mnohdy nemají na výběr a jsou k víře nuceny.
únor 16, 2010 09:43
Já beru jako fakt, že podmínkou kněžství je v katolické církvi celibát. : Myška
A nevadí mi to. Je to věc jen toho každého muže, jestli na to přistoupí. Ale co mi vadí, jsou skandály se zneužíváním chlapců kněžími. Ale tohle zrušení celibátu nevymýtí, protože si myslím, že ti kněží, kteří chlapce zneužívají, jsou pedofilové. A na ty platí pouze léčba.
Jinak celibát byl nařízen jednak kvůli tomu, aby se opravdu z církve nevyváděl majetek děděním dětmi kněze, a jednak proto, aby se kněz mohl cele věnovat službě církvi.
Církev, katolickou, respektuji, jsem pokřtěná, ale nemodlím se, do kostela nechodím. Věřím, že existuje něco, co řídí naše kroky, a čím jsem starší, tím víc o tom všem přemýšlím.
únor 16, 2010 09:46
Není to tak dávno, : wendy
co věřili prostě všichni a nikdo o ničem nepřemýšlel, natož se dotazoval, nebylo vůbec myslitelné že by nevěřil. Třeba formálně. Až lidé začali přemýšlet, tázat se - a průšvih byl tu.
smilies/wink.gif
únor 16, 2010 09:49
Společnost bez víry : Krakonoš
je společnost nemocná a slabá. Přestože různý církve v sobě nesou větší či menší množství manipulace, pokrytectví a totalitářství, v tom souhlas se Sidoniem a dalšíma, jejich existence a působení taky přinesly hodně pozitivního. Už se nedá zpětně zjistit, do jaký míry vděčí západní společnost církvi a křesťanství za svoje holý přežití, ale jsem přesvědčenej, že jejich role byla naprosto zásadní. Vono je velmi laciný vykřikovat vo tom, jaký je náboženství opium lidstva a vrhá člověka do temnoty a nesvobody. Jenže když se podívám na modelovou atheistickou společnost, kterou shodou okolností máme právě tady v Česku a lze ji proto dobře zkoumat smilies/wink.gif, zjistím (nikoli s překvapením), že nejde o společnost ani svobodnější, ani míň zkorumpovanou, ani míň prolezlou všelikým zlem, násilím, sobectvím a lhostejností, než společnosti, který se dodnes k nějaký kolektivní víře hlásí. Je to přesně navopak.
Společná víra totiž zdaleka neslouží jen k vymytí mozků, jak nás učil Lenin s Timurem a jeho partou a jak mnozí nastudovali pilným docházením do VUMLu. Vona ta společná víra dost zásadním způsobem tmelí společnost a posiluje ji v jejím vodhodlání soudržně "kráčet historií" a bránit svůj prostor, svý ideály, samu sebe. Už jen to, že věřící část společnosti je vždycky mnohem ochotnější k vlastní reprodukci a ke snášení všeho nepohodlí a starostí, který péče vo větší počet dětí přináší, je pro společnost naprosto zásadní a fatální. Atheismus vede k relativizaci hodnot, ke zpohodlnění a zaměření jednotlivce čistě jen sama na sebe, na užívání si pokud možno jen příjemností života a odmítnutí všeho nepohodlnýho, nepříjemnýho; v důsledku pak k oslabení a vymírání společnosti (jistě to neplatí absolutně a pro každýho, ale v globálním srovnání s věřící společností tomu tak je).
Optimální by byla samozřejmě co nejrozšířenější individualizovaná víra, individuální vztah k Bohu, na kterým by se členové společnosti shodli a kterej by je spojil. To je ovšem (zatím ?) utopie, takovýhle víry je schopná jenom malá část populace (a v dobách historickejch jenom hrstka); proto to pojetí církevní - ovečky, který vede pastýř. Je to dehonestující? Jenže většina lidí opravdu jsou ovce, který potřebujou vedení. Pro mě je zatím furt přijatelnější, když je vede kněz po křesťanský cestě, než když je vede Hitler, Stalin, nebo nakonec i ten Paroubek - ten kněz nenapáchá zdaleka tolik dlouhodobejch historickejch škod.

Takže to si vo tom myslí moje makovice fousatá. smilies/wink.gif
únor 16, 2010 11:26
ne ne Wendy, : Inka
na to nemám čas, já se vyskytuji jen na Kudle smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
únor 16, 2010 11:27
Víra hory přenáší se říká, že : wendy
je potřebná nejen z důvodu určité potřeby spirituality, to k lidství patří, ale je to i jakýsi pevný bod ve světě, který vymknut z kloubů šílí. Naděje, jistota - co jiného to lidem dá ? Nikdo tak jako - nepíšu náboženství, napíšu víra. Jsem vyznáním agnostik a jsem daleka tomu, cokoliv podceňovat.
Pravdou je, že zbohatlá společnost začne mít méně dětí. A asi nezáleží na tom, zda je to komunita věřící nebo tak se deklarující. Pročpak asi mají tyto rodiny méně dětí ?
smilies/wink.gif

Inko - tak to ses trefla do té definice nádherně přesně ! smilies/cheesy.gif
únor 16, 2010 11:52
... : Justík
Ono se taky říká - "Věř a víra Tvá Tě uzdraví"... Měla jsem na toto téma zajímavý rozhovor se svým dědou. Je to chytrý pán, natáčí filmy o přírodě (myslivosti) a má celkově přehled. Drží krok s dobou, naučil se na PC a s kamerou a sám si upravuje natočené materiály.. No nevím ani jak, ale dostali jsme se do sporu v názoru na víru, léčitelství.. Má za to, že je to na škodu - dávat planou naději a svěřit se do "rukou šarlatánů".. já zase nevidím nic špatné dát lidem v tomto případě naději a tím i větší sílu a energii bojovat.. A proč by právě tohle nemohlo značnou měrou pomoci k uzdravení? A víra v Boha, dobro, Přírodu atd.. (je jedno jak si to kdo pojmenuje)je přeci taková síla pro duši ,ne? Třeba taky přidá energii k jejímu uzdravení smilies/smiley.gif)) Takže asi tak...
únor 16, 2010 13:11
Krakonoši : erika
líp to říct nešlo. Ješte bych doplnila, že spojovat masy za různými účely lze i na jiných základech, ale náboženství se odjakživa hodilo nejlíp, protože vnější okolnosti se napříč dějinami měnily, ale víra zůstávala základní potřebou lidské psychiky.
Wendy, i bohatí muslimové maj hromady dětí. Víra tady fakt hrá roli, nejen ekonomie bídy ( potřeba zaoparení na stáří). Taky proto bude Evropa co nevidět většinově muslimská. Jsme za hranicí, kdy to šlo zvrátit.
Tyto znaky opište: drzaa
únor 16, 2010 13:15
Eriko : wendy
s těmi dětmi jsem myslela na Evropu. Bavíme se o ŘKC tak jsem to nespecifikovala. A s Evropou to je statistický fakt. Vymíráme. A hranice - Bůh ví, kde je...
smilies/wink.gif
únor 16, 2010 13:21
... : mia
taky se mi moc líbí, jak to Krakonoš napsal. Tentokrát Ti Wen ve věci těch kněží nějak nerozumím. Ty sama píšeš často, že nelze ze života vyzobávat jen rozinky. Takže když to přesunu na tu církev a mnichy , tak podle mne není nic závadného na tom, že nařizuje celibát. Pokud se ten člověk pro takovou věc rozhodne, tak je si takového omezení vědom a nevnímá to na rozdíl od Sidonia jako nějaké příkoří. Pokud by to jako výrazné omezení vnímal, patrně zvolí jinou cestu.
únor 16, 2010 13:26
no Wendy dyť já taky mluvím o Evropě - bohužel : erika
žiju v západoevropském státě, kde bude ve velkých městech brzo nadpoloviční vetšina obyvatel muslimů a už několik let je nejčastější mužské jméno, dávané novorozencům na matrikách, Mohammed. No a mnozí jsou chudí, jenže najdeš i bohaté, a ty mají taky spoustu dětí. A jsou na to náležitě pyšní. Kdežto bílým ženám se rodit nechce, raději jezdí po světě, dělaj kariéru, užívaj si a aspoň do třicítky nemaj vůbec chuť začít se omezovat kvůli dětem. Čili vymíráme, zatímco oni se rychle množí. Důsledky jsou nasnadě.
únor 16, 2010 14:28
Krakonoši : Iris
..bravo
únor 16, 2010 17:40
Justí : Iris
už jsem o Tebe měla strach, ahoj smilies/smiley.gif
únor 16, 2010 17:41
... : bb2
tentokrát bezvýhradný souhlas s Krakonošem a velmi se ztotožňuji s podstatnou názorů Mii a Myšky na tuto věc.
únor 16, 2010 18:39
Justik : Giussi
Ja si myslim, ze to "ver a vira tva te uzdravi" bylo mysleno obecneji, ne jen nabozensky. je docela prokazane, ze ti pacienti, kteri veri tomu, ze se uzdravi a s nemoci zuby nehty bojuji a maji pozitivni nahled, maji daleko vetsi sanci se skutecne uzdravit. Taky o tom svedci to, ze nekomu zabiraji tzv. placebo leky.

A k tomu lecitelstvi, to je dost komplikovane. Taky mi pripada, ze neni nic spatneho na tom davat lidem nadeji, protoze i to jim opet (viz predchozi odstavec) muze pomoci se uzdravit. Vira v toho lecitele, v jeho metodu atp. Jenze ja to lecitelstvi v mnoha pripadech vidim skutecne jako velice nebezpecne. Je to tehdy, kdy clovek v mnohdy plane nadeji, ze tohle mu opravdu pomuze, odmitne "konvencni" medicinu a odsoudi se tim k smrti. Pokud je to tak, ze uz se vyzkouselo vsechno a nic nepomohlo a sahne se k lecitelstvi, je to v poradku. Nebo pokud to lecitelstvi doprovazi "konvencni" lecbu a neni svou podstatou v jejim rozporu, nebo nezhorsuje-li situaci, tak ano, ale jinak je to hruza.

Uvedu dva pripady, co znam:

1. Jedne zname u gynekologa zjistili, ze ma nejaky nador, zatim maly a ze jej bude treba odstranit a zahajit dalsi lecbu. Z nejakeho duvodu to neslo nebo nebylo vhodne udelat hned. Mela tedy par mesicu cekat na tu operaci. Zacala cist knizky, zacala pit ovocne stavy, prestala jist urcite potraviny, bez kterych se clovek stejne obejde (napr. cokoladu) a za par mesicu se dostavila na predoperacni vysetreni, pri kterem ji zjistili, ze onen nador je fuc. Nebyla po nem ani pamatka. Od te doby mela tahle zena dve celkem bezproblemova tehotenstvi a pokud vim, je dodneska vporadku. Tak tohle rozhodne ano.

2. Syna maminciny sestrenice, ktery mel tezke deprese a bral na ne "konvencni" leky, premluvil jeho vlastni bratr, aby se na leky vykaslal a prestal je brat, ze zna lecitele, ktery mu pomuze. Tak se i stalo a kluk pak za nejakou dobu spachal sebevrazdu skokem z mostu. Tak tohle rozhodne ne.
únor 16, 2010 19:32
Krakonoši, : Ariana
Tvůj komentář se mi taky moc líbí. Podle mého názoru je velký rozdíl mezi vírou a tzv. církevnictvím. Píšeš, že "Optimální by byla samozřejmě co nejrozšířenější individualizovaná víra, individuální vztah k Bohu, na kterým by se členové společnosti shodli a kterej by je spojil. To je ovšem (zatím ?) utopie, takovýhle víry je schopná jenom malá část populace (a v dobách historickejch jenom hrstka)" K tomu mohu dodat, že takovou víru měli původní obyvatelé Severní Ameriky. Dovoluji si ocitovat z knihy Duše Indiána od Ohiyesy.
"Vztah Indiánů k Věčnému, Velkému Mystériu, které nás obklopuje a dojímá, je stejně jednoduchý, jako je vznešený. Pro nás je tou nejvyšší představou, jež sebou přináší plnou míru radosti a uspokojení. Uctívání Velkého Mystéria je tiché, osamělé a prosté všeho výstředního. Je tiché, neboť všechna řeč je nutně chudá a nedokonalá. Je osamělé, neboť věříme, že Bůh je nám blíž o samotě a že žádní kněží nemají právo vstoupit mezi nás a našeho Stvořitele. Nikdo nemůže kázat nebo zpovídat ani se jinak vměšovat do náboženské zkušenosti někoho jiného. Všichni jsme děti Boží, všichni stojíme zpříma a uvědomujeme si svou božskou podstatu. Naši víru nelze formulovat ani vnucovat někomu, kdo si ji přijmout nepřeje, proto tu nejsou žádná kázání ani obracení na víru nebo pronásledování, ani vysmívači nebo ateisté. Naše náboženství není dogma, ale STAV MYSLI.
Nemáme žádné jiné chrámy nebo svatyně kromě přírody. Jsem děti přírody. Považovali bychom za svatokrádež postavit dům Tomu, s nímž je možné se setkat tváří v tvář v přírodě. Bůh, který se nese na drsném větru ze severu nebo vdechuje duši voňavým jižním vánkům a jehož kanoe je spouštěna na majestátní řeky a jezera, takový Bůh nepotřebuje žádnou katedrálu."
únor 16, 2010 21:06
anarchista? : Sipik
Ja nie som veriaca a niektore dogmy ma fakt dorazaju, ale v podstate mi veriaci nevadia, pokial to nie su fanatici ktori sa mi snazia nanutit ich svetonazor.
Napriek tomu si myslim, ze desatoro ako take ma nieco do seba a keby sa nim ludstvo riadilo, bol by svet ovela krajsi. Ale viera, ktora poklada zvierata za nieco menejcenne mi nesedi. A kym nezabijes plati len na ludi, nestaci...
Myslim si, ze je velmi vela neveriacich, ktori su v skutocnosti ovela lepsi ako ti, co sedia v kostole kazdy vecer
únor 16, 2010 21:48
eriko : wendy
já myslela rodilé, bílé Evropanky/Evropany. Už nevím jak to napsat přesněji. A k té víře jako takové - nevím zda je zapotřebí tolik prostředníků jako tomu je u ŘKC, podívejte se třeba jen na citaci z knihy Duše Indiána...
smilies/wink.gif
únor 17, 2010 07:18
Iris : Justík
Zdravím Tě.. Neboj není proč se bát.. Jsem jen trochu mimo, však taky určitě znáš ty stavy.. Tak si jen čtu a neradím, když nedokážu poradit sobě smilies/smiley.gif)
únor 17, 2010 08:29
Justíku : mia
mám radost, že ses objevila. Co škola? Co ochotnické divadlo?
únor 17, 2010 08:37
No Justi, : wendy
člověk ale přece dokáže poradit zejména jiným, sobě jž méně. To známe.
smilies/wink.gif
únor 17, 2010 08:45
wendy : Justík
To je sice pravda, ale pesimistů, moralistů a naštvaných je tu celkem dost smilies/smiley.gif) A když člověk nemá chuť se vcítit do problému toho druhého, tak asi ať raději mlčí.. smilies/smiley.gif)
únor 17, 2010 09:40
Jo, taky si všímám : wendy
že se tu malinko přiostřilo. ( smilies/cool.gif)
únor 17, 2010 09:48
wen, Justí : mia
slovní kontakt by byl lepší. V psaném leccos /ke škodě věci/ může vyznít jinak. Ale buďme rádi, že má Daniela chuť pro nás pořád vymýšlet témata. Sama má teď taky plno starostí s tou operací očí.
únor 17, 2010 10:00
Vždyť my jsme rádi, přímo si vrníme : wendy
s porovnáním s jinými fóry je to tu naprosto super. A člověk taky nesmí být cimprlich. Bože to slovo napsané ale divně vypadá. A řekne se jako nic...
smilies/wink.gif
únor 17, 2010 10:22
wen,justí : mia
já sem chodím ráda. Pokecám a hned je lepší nálada. Jasně, že mě občas mrzí, když tu lidi na sebe vrčí./ Nebo si z argumentů toho druhého vyberou jednu větu a v té stále oponujou, aniž by uznali to dobrý, co ten dotyčný napsal. Nebo opravujou chyby jak ve škole. / Ale klady převažujou a myslím, že normálně bychom se neměli šanci poznat. A s Váma bych šla ráda na kafe stejně jako s mnoha dalšími. smilies/smiley.gif
únor 17, 2010 10:34
mio : Justík
No divadlo super, sice jsem ho dost omezila a v této ochotnické sezoně hraju jen pidi roličku,ale daří se.. Škola mi dělá větší vrásky - v Květnu státnice a nevím nevím jak stihnu přípravu.. Asi mám jasno, jak letos budu trávit dovolenku smilies/smiley.gif))
únor 17, 2010 12:24
Jé, my hrávali divadlo ve škole : wendy
pak už jsem se do žádného ochotnického spolku nedostala. Buďto nebyl, nebo potřebovali spíš muže...to ti upřímně závidím, užívej si to !
smilies/cheesy.gif
únor 17, 2010 13:12
Justí : mia
to víš, státnice jsou velký stres. Nedivím se , že se jich bojíš. Ale zase se říká "čeho se nejvíc bojíš, to dobře dopadne". Dala ses na vojnu, máš nějaký cíl, tak by bylo škoda to nedotáhnout do konce, co říkáš? smilies/wink.gif
únor 17, 2010 13:33
K tomu celibátu: : Damien
Skandál kolem zneužívání žáků jezuitských škol a dalších zařízení v 70. a 80. letech otřásá nyní Německem. Přihlásilo se přes 100 obětí. Děti měli obtěžovat členové jezuitského řádu, kteří je učili nebo je měli na starosti.

A loni se v Rakousku stalo osm případů ve vídeňské arcidiecézi, po dvou případech v diecézi Štýrský Hradec, St. Pölten a Innsbruck, po jednom pak v Linci, Salcburku a Eisenstadtu. Od doby, kdy byl podle APA před lety ze zneužívání podezřelý dnes již zemřelý kardinál Hans Hermann Groer, zřídila každá diecéze kancelář ombudsmana pro oběti. Někde ji vedou psychiatři, jinde kněží

únor 17, 2010 16:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]