O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

AFRICAN AMERICANS... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 04 únor 2010

Když jsme přišli do Ameriky, byli jsme totálně nepředpojatí a také nepřipraveni na setkání s černochy. Prostě jsme je neznali, chyběla nám sebemenší zkušenost. V Los Angeles jsme jich potkali spousty, ovšem většinou patřili do kategorie těch horších. Když na Aničku pro nic za nic pokřikovali „white bitch", bylo to i na nás moc.

 

 

 

 

 

 

 

   Později jsme došli k poznání, ale trvalo to (díky opatrnosti poměrně dlouho), že nejsou všichni stejní, že jsou mezi nimi výjimky. A začali jsme rozlišovat. Jsou tací, kteří, abych vysvětlil, jak to chápeme, mají nejen černou kůži, ale hlavně černý mozek. No a pak jsou černoši, kteří mají sice černou kůži, ale bílý mozek.

 

     Snad je to dost výstižné, protože s těmihle se lze normálně stýkat, jsou to lidé mnohdy vzdělanější než my a mnohdy, nerad přiznávám inteligentnější a lepší než my, bílí. Co si budeme namlouvat, mezi bílými je taky pěkná chátra, v Americku se jim  říká „white trash", bílé odpadky.

 

     Anička má za šéfa černocha. Člověka, kterého osobně znám, kterého si velmi vážím. Má universitní vzdělání v medicínském oboru; a i když doktor není, šéfuje oddělení radiace na onkologii.

 

     Tenhle člověk, Erik, sjezdil celý svět, a ta hanba, v Česku nikdy nebyl. Však se tam chce letos podívat, rád by poznal Prahu a vůbec život tam u nás - ale očima obyvatele, ne typického amerického turisty, kterého vezme na hůl každý, kdo se na něj podívá. Dobře mu rozumíme, protože sami, když jedeme na dovolenou, snažíme se vyhýbat tomu, čemu se říká American Tourist Trap - past na americké turisty.

 

     Pevně doufám, že se mu u nás doma bude jen líbit a že se vrátí s těmi nejlepšími vzpomínkami.

 

Michal

 

 

Komentáře (18)add feed
Michale : Giussi
no hlavne, kdyz nebude rozumet cesky.

Me se stalo, ze jsem sedela v autobuse do sve rodne vesnicky a na nastupisti stal a mi maval muj americky lektor anglictiny, ktery byl cerny doktor prav, profesor na univerzite. No a musela jsem si vyslechnout poznamky vesnickych vypitych mozku, kdovi cim se vubec zivili, ale doktori prav ani niceho jineho to urcite nebyli a kolem vysoke skoly nikdy ani nesli. Uz si presne nepamatuju ty poznamky, nebylo to tak strasne, spis posmesky, neco o cernouskovi atp., ale bylo z toho poznat, ze tihle bili idioti se citili nadrazeni, lepsi, jen z titulu barvy sve kuze. Bylo mi na zvraceni a stydela jsem se za to, ze jsou to mi spoluobcane (ne ze stejne vesnice, ale ze stejne zeme).

Tak jen preju aby se s nikym takovym Erik nepotkal a pokud ano, tak nezbyva nez doufat, ze jim nebude rozumet ani slovo.
únor 04, 2010 03:36
tak tohle co píše Giussi JE RASISMUS : wendy
tohle ano. Oproti jiným věcem, které rasismus nejsou, ale tvrdošíjně jsou tak prezentovány. Stačí jen chtít rozlišovat.
Černoši jsou také výborní sportovci, vždycky se na ně ráda dívám, zvláště na běžce.
Erikovi, který je doufám kaskadér, přeji příjemný pobyt. Ať ho tu nikdo nezmlátí nebo neokrade.
smilies/wink.gif
únor 04, 2010 07:54
Ja se s timhle : Aloda
setkavan u Vietnamcu - Vietnamcum se u nas vetsinou tyka, snad jen proto,ze jsou drobnejsi, tim si to snazim zduvodnit :-) a dva cikany jsem znala - byli take vlastne bili, cistotni, pracoviti a nebyli se svoji komunitou ve smiru, jen s nekterymi, takze i mezi nimi jsou vyjimky - ale mohlo by jich byt vic......
únor 04, 2010 10:57
... : Sandra.
Alodo, já si tykání Vietnamcům zdůvodňuji tak, že tykání je gramaticky jednodušší a že to vymizí spolu s generací, která prodává u stánků a neumí pořádně česky. Ono přeci jen, jinak se tyká prodavači, co vypadá, že rozumí jen čistapade a jinak se tyká např. doktorce...

No nic, kdyby Erik cokoliv potřeboval, třeba něco zařídit, nebo provést po Praze, může se na mne s důvěrou obrátit, Daniela má kontakt, rádi s manželem poznáváme nové lidi... smilies/cool.gif
únor 04, 2010 17:39
Sandro, : Aloda
jsi dobra - stejny napad s event. pomoci Erikovi jsem mela se synem, ale nez bych ho nabidla, musim to s nim podrobne prokonzultovat. A tak si myslim, ze takovych nas bude vic a ze si neodveze spatny dojem ( Erik) :-)
únor 04, 2010 19:26
Pro Michala : Puella
Prosim Te v jake casti LA jste zazili to ze na Anicku takto pokrikoval? Ja tady bydlim 6 let a neco takoveho se mi jedinkrat nestalo.
únor 04, 2010 22:28
Mimochodem, : Johana
někdy také Vietnamcovi tykám, protože se mě docela dotkne, že on/ona, tyká mně. Ačkoliv jsou tady dost dlouho v obchodě , sice tam k nim až tak často nechodím, neslyšela jsem, že by oni někomu vykali. Takže tak.
únor 05, 2010 13:43
Puella, : Michal
kdekoli v downtownu a west LA, když jsme hledali práci, byt, šli nakupovat....Bydleli jsme mezi Venice a Washington blvd, na západ od I-405. Bylo to v roce 1985 a nevěřím, že by se od té doby LA vylepšilo. Asi máš štěstí kde žiješ. Nás by tam zpátky nedostali párem volů, v Boise je líp. Přijeď se podívat.

Sandra, děkuju, vyřídím.
únor 05, 2010 16:08
Michale : Puella
No tak to mam asi fakt stesti, 4 roky sem bydlela okolo Venice Bvld. Greenfield(2), kousek od Motor (1) a pak kousek od Olympic Bakery (taky rok - z tama sme se odstehovali pac u nas na ulici bydlel gangster - debil - a za ten rok tam zastrelili 2 lidi) tedka bydlim u UCLA. Jenom jednou na Santa Monice College jsem mela pocit ze dve cernosky meli nejaky blby kecy ale to bylo vsechno (a to nevim jiste ze to bylo namireno proti me). Tys me normalne vydesil chlape.
Uznavam jsem nevzdelanec kde je Boise? smilies/cheesy.gif
únor 06, 2010 04:54
Puella : Michal
Boise je hlavní město Idaha, asi 1000 mil na sever od vás. Přímo velkoměsto, teď máme 150 tisíc obyvatel, k tomu pár měst dnes už skoro propojených.
A je tu fajn, žije se tu v poklidu, v dowtownu se lidi večer procházejí aniž by je někdo otravoval. Vinárničky a hospůdky, skoro jako tam kdesi doma. smilies/wink.gif
únor 06, 2010 18:31
ze čtvrtka na pátek jsem spala u synka : alena puntíkovaná
- a tudíž nakoupila u Vietnamců, co mají krámek přes ulici. Netykají mi - já jim taky netykám a chovají se ke mně velmi slušně a já se snažím o totéž. Ten den se mi povedlo škrtnout košíkem na nastavěnou pyramidku z nějakých konzerv a sespat ji. Nevynadali mi - jak je v českém obchodě zvykem, ale přišlo jim to legrační a hned přiběhli nějací jejich další příbuzní iodněkud z útrob prodejny a hbitě tu pyramidku znovu postavili. Tak jsem si koupila ještě řapíkovej celer a pár banánů - abych jim za tu námahu dala aspoň trochu vydělat. Jak říkám, chodím tam ráda a nechápu lidi, co mají vůči Vietnamcům nějaké kecy.
únor 07, 2010 04:31
aleno puntíkovaná, : Michal
je to sranda, my totiž taky chodíme nakupovat k Vietnamcům, spoustu potravin které mají oni jinde neuvidíš, anebo za cenu příšernou. Třeba: hovězí bujón v prášku, výběr čínských hub, čerstvé ryby... Každou sobotu se krám přímo nafukuje, mají hory absolutně čerstvých ryb, zeleniny, hub a tak. Zbytek týdne pak sušené a konzervované, a taky co je mražené. A taky pečou nejlepší bagetky ve městě.
únor 07, 2010 17:40
... : Johana
bohužel Alenko, jsem z moravského města, které už z velké části Vietnamcům patří. Takže se tu chovají trošku jinak než ve velkém městě nebo jinde kde jsou v menšině. Osobně proti nim opravdu nic nemám, vadí mi jen to tykání a docela buranské chování a taky to, že všude se tu prodávají hadry, ale ať přijdeš do kteréhokoliv obchodu, je tu jedna a ta samá nabídka a dreky čínské výroby, které, když už člověk najde něco co není takový kýč, tak se to po druhém použití rozpadne. mimochodem, ty ceny těch hader, vzhledem ke kvalitě rozhodně nejsou nijak přiměřené. je tady docela draho. Samozřejmě nechci házet všechny do jednoho pytle. radši pracovití Vietnamci než naše snědá ...většina? smilies/undecided.gif johana
únor 08, 2010 20:34
Michale : Puella
to zni too good to be true :-) vinarnicky hospudky....hmmmm no zkusim se tam prihlasit na grad school a uvidime...
únor 09, 2010 05:49
potvrzuju, že střed Boise takovej je. : toulavej
Michal zapomněl dodat, že tam hrajou pravý americký blues, z něhož jsem byl fakt nadšenej. V Boise mám jenom problém, že už jsem se tam párkrát ztratil a bez mapy se odsud nemohl vymotat autem. Nevím, čím to je, ale tam se, na rozdíl od všech ostatních větších měst ve Státech, prostě nevyznám. Pak už jsem podobnej problém měl jenom v El Pasu a v Brooklynu, ale, to už je přece jen větší město. Navíc je v Boise i mírnější zima, že Michale. A je tam i málo barevných, takže bezpečno. Idaho se podobá Česku, takový zalesněný kopce.
únor 09, 2010 14:40
Víš Johano, jestli to tykání : alena puntíkovaná
nebude jednak jazykovým rozdílem - třeba si ve Vietnamštině všichni tykaj - v Anglličtině si třeba všichni vykaj. Třeba ve 'Španělštině a v Italštině maj extra výraz pro zdvořilostní oslovení a v Němčině též. Prase , aby se v tom vyznalo. Čeština dělá potíže rodilým Čechům, ti Vietnamci z toho musej být divoký. Mimochodem - i Švédové si navzájem tykaj. Ale, jak říkám - mně nikdy Vietnamci netykali - asi tykaj tomu, kdo tyká jim, že? Třeba to považují za projev přátelství. Fakt je, že jsem ještě neslyšela, že by si nějaký Vietnamec postěžoval, že kvůli blbejm a nezodpovědnejm zákazníkům, musí pracovat ráno, podně večer, o víkendech a tak podobně. Asi nemaj vnoučata, se kterými by se chtěli pomuchlovat - nebo co.
únor 14, 2010 10:32
jen tak mimochodem : alena puntíkovaná
moc dobře si pamatuju, že za povodní posílali právě Vietnamci postiženým bedny potravin - tedy ovoce a suchých polévek. Přičemž jiná menšina - která nám tedy netyká - jezdila na lodičkách a vykrádala opuštěné domy. Pokud byla evakuována, pozvala si ješně mraky příbuzných z celé republiky, aby se všichni zadarmo poměli.
únor 14, 2010 10:37
ještě naposled Alenko : Johana
vím, že čeština je velmi těžká, ovšem, když tu někdo žije 20 a více let, což tihle lidé tu takto žijí. A jestliže pracují v obchodě, asi po těch letech se lze naučit frázi: Jak se VÁM to líbí? PŘEJETE si? BERETE to? CHCETE platit?
Jinak, já je rozhodně nepovažuju za "neandrtály co lozí po stromech" a nemyslím si to ani o nikom jiném, takže pokud někoho někdy oslovím vždycky vykám, ať je mladý, starý,postižený nebo fialový, pokud se nedohodnem jinak.
Co se týče solidarity, klobouk dolů, na druhé straně bys měla trošku s tím oslavováním přestat, protože zbohatli u nás nejen svou tvrdou prací, ale také černým obchodem a podvodama. A rozhodně to není žádný národ svatoušků, ale velmi dobrých obchodníků, kteří rozhodně ani mezi sebou nepracují v rukavičkách.
takže, jak říkal vždycky jeden můj zrovna ne milovaný kolega: "Spadni z hrušky" a trošku otevři oči a rozhlédni se kolem, jak dlouho ještě naši zemi budem říkat doma. nevím, jestli je to cílené nebo plánované nebo jenom blbost nebo lhostejnost našich politiků.
Tím posledním odstavcem míním všeobecnou situaci u nás bílé, černé, žluté nebo zrzavé.


únor 14, 2010 23:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]