O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PÁR SLOV DO NOVÉHO ROKU - I. PDF Tisk E-mail
Úterý, 29 prosinec 2009

Moudří doporučují žít především přítomným okamžikem, jen tak si prý život užijete. Troufám si nesouhlasit. Přítomnost je sousto, které právě žvýkám, vychutnávám, polykám, ale jsem přece živa díky tomu co jsem spořádala včera, před týdnem, rokem, v dětství... Ale tak dobře, proč to nezkusit - soustřeďuji se plně na přítomnou chvíli. Snídám, polykám sousto chleba, zapíjím čajem, v bytě je ticho, rodina ještě spí, větrák počítače bzučí a malinko piští, ťukám na písmenka, tichý klapot klávesnice, v hlavě mám včelín.

 

 

 

 

     No a ten včelín si dělá co chce, takže si třeba pohotově vybavuji jiné podobné chvíle, neboť i před dvaceti, třiceti lety jsem ráno sedávala u psacího stolu a přebírala myšlenky a slova, ovšem to ještě počítače nebyly, mobily nebyly, i když se stromů už jsme slezli. Seděla jsem nad papírem a čmárala a škrtala v naprostém tichu, které na pár minut rozvrátili jen popeláři svými hvizdy, rachotem otáčených popelnic a řevem motoru.

 

     Znovu tu chvíli prožívám i s její frustrací, vždyť jsem věděla, že o mé písánky nikdo nestojí, navrch je tu ta zpropadená cenzura a taky... No nebyla jsem ve straně. Vysvětlení pro mladé; milé děti, tehdy totiž o našich životech rozhodovali členové a hlavně funkcionáři komunistické strany. Dovedete si představit, že by jakákoli politická strana rozhodovala o tom, jestli smíte studovat, vydat knížku nebo vyjet za hranice? Vypadá to jako úplná kravina, ale byla to všednodenní realita.

 

     Takže nepovedlo se, opět jsem si přítomnou chvíli naplno neužila, přepadly mě vzpomínky neodbytné jako hejno hladových racků. Neumím naplno vychutnávat přítomnost, protože kromě včelínu mám v hlavě ještě nepřehledný krámek se smíšeným zbožím, bazar, sekáčovou hrabárnu. Ráda v něm kramařím, provádím ale také jakési odpouštěcí inventury. Ale opusťme metafory. Mám prostě potřebu znovuprožívat prožité, nad tím tovarem s prošlou záruční lhůtou se radovat, rmoutit, dokonce uplynulý čas hodnotit a zpětně prožité vychutnávat. Hledání ztraceného času, to je moje, pane Prouste. Nakazila jsem tím i děti. Večer jsem přicházela k postýlkám synů nejen s pohádkou, ale i s hodnocením dne. Tak, kluci, copak jsme dnes pěkného zažili? Jakou jsme provedli koninu?

 

     Doufala jsem, že si synové budou víc pamatovat prožitky, nenápadně jsem je směrovala k přesvědčení, že žít bezmyšlenkovitě a nepozorně není tak zábavné, jako vědět že sakra žiju (a cítit v zádech, že jednou ta slavnost skončí) uvědomovat si, co vyvádím, ale pamatovat si i vůně, barvy a zvuky, svět, jaký je. Jsme prostě bytosti tažené časem, co jsme zažili, to nás utvářelo, minulost je naše bohatství. Máme navíc nutkání myslet na časy budoucí, třeba si i vysnívat svět - jaký by měl, mohl být, jen kdyby byl člověk ušlechtilý, rozumný, citlivý a inteligentní ve všech svých jedincích.

     Vystavuji si na stůl nový kalendář, ten starý, plný schůzek, akcí a připomínek prohlížím, probírám se v tom krámku celkem čerstvých vzpomínek. Jaký mám z odcházejícího letopočtu pocit? Nebyl to dobrý rok. Hospodářská recese válcovala lidské osudy, exekutoři řádili mezi zchudlými zoufalci jako černá ruka, zatímco v horních patrech se vesele korumpovalo, podvádělo a kradlo.

 

     Provalilo se, že privilegovaní mohli v Plzni vystudovat práva mnohem rychleji, než se poctivý učeň kominického řemesla naučí vymetat komíny. Pro nic za nic padla vláda. Naštěstí ta, co ji nahradila, se jeví jako důvěryhodná a dělná. Tajná služba je přesvědčena, že zástupci společnosti Sazka ovlivňovali personální obsazení ministerstva financí na klíčových postech souvisejících s loteriemi. Nepřestali jsme být obrovským hráčským doupětem Evropy, což je cynický byznys ničící sociálně slabé, nabalující na sebe zločinnost.

 

     Státu je to šumafuk. Státní dluh Česka překročil hranici jednoho bilionu korun. Tolik česká kotlina při zběžném pohledu.

     Stojím u pomyslné postýlky s novorozencem, které má na bryndáčku napsáno 2010 a vzpomínám i na klady odcházejícího času. Na podzim klesla nezaměstnanost. Nové evropské nařízení zakázalo chemické konzervanty a ochucovadla v potravinách EU. Škodovka vyvinula náš první elektromobil, v Praze už je první prodejna elektrovozidel. Vládní Rada pro výzkum chtěla dát astrofyzikovi Jiřímu Grygarovi cenu za popularizaci a půl milionu k tomu, ten ale obé odmítl, aby vyjádřil svůj nesouhlas s jejím plánovaným devastováním české vědy. Kdo se vzdá půl milionu a veřejného ocenění ve prospěch protestu a rozumu? Jen vyznavač cti, novodobý rytíř.

 

     Zatímco budou poslední den v roce pozemšťané hledět vzhůru kvůli dětinským rachejtlím, které před Silvestrem a při něm občas zabíjejí, upalují a trhají ruce, v 18 hodin a sedmnáct minut začne skromné nebeské divadlo, částečné zatmění Měsíce. Úplné zatmění Měsíce bude až 15. června 2011, určitě se na něm přiživí astrologové a obchodníci s takzvaným tajemnem. Střízliví ovšem vědí, že je to hra světel a stínů, která nám život neulehčí. Život a dění doma i ve světě dál pofičí po své sinusoidě - jednou jsme dole, jednou nahoře - vlastně jede současně na mnoha propletených sinusoidách a tak to bude až skonání světa.


Nejlepší zpráva tohoto roku: svět zatím ještě neskonal.

 

Věra Nosková

Vyšlo v Týdeníku rozhlas č. 53/2009

 

Komentáře (14)add feed
My optimisté, : Michal
aspoň jak jsem donedávna říkal, víme, že není zle, že může být ještě hůř. Už si tím nejsem tak jistý. Neumím si představit, jak by mohlo být hůř, jen se obávám, že bude. :-/. Ono to totiž i tady v Americku vypadá jako doma, a zbývá jen doufat;
tady v Obamu, i když všichni víme, že nemá šanci tohle spravit, no a tam doma v novou vládu.
Bude lepší? Bojím se že ne, že vše bude stejně špatné jako dřív, jen trochu jinak.

Není to zrovna optimistický komentář, to vím, ale jak být dneska optimistou?
prosinec 30, 2009 00:59
Michale a vubec vsichni, : Alena P-H
doufam, ze lip bude a to uz v nadchazejicim novem roce. A mas pravdu Michale - i tady v Kalifornii je to bida. Cena naseho zdravotniho pojisteni stoupla o 200$ na osobu, dcerino skolne taky zdrahlo a pritom dostala min trid nez chtela, no a ja delam misto plny uvazek jenom polovicni. Aspon stesti, ze se krize nedotkla podniku naseho tatku-zivitele... Ale ja si rikam, ze se to zlepsi snad uz brzo a aspon mam vic casu na sve konicky a prochazky s nasim snudlikem, teda psem. A tak se moc nenervacim a snazim se byt stastna okamzikem, jak to kdesi ty na Kudle je zrovinka psano. Jenom aby jsme byli zdravi a vsechno se zvladne.

Drzim nam vsem palce, i tady v Americku(tenhle nazev se mi libi) i v Cesku a Slovensku a vubec vsude...snad se tento vek na dobre obrati. Nejak potrebuju byt optimista a verit, protoze se mi zda, ze situace je dost nebezpecna. Ale kdyz se clovek podiva nazpatek - tak byly valky a krize a vsechno se zdalo jeste vic podelane nez snad ted - a lidi to vzdycinky nejak zmakli. Takze tak...mnoho stesti nam i nasim detem a vnukum... A stastny a vesely 2010.
prosinec 30, 2009 01:26
víte jaký je rozdíl mezi pesimistou a optimistou? : alena puntíkovaná
Pesimista říká:"Horší to být nemůže", nicméně optimista říká:"Ale může!"
prosinec 30, 2009 03:56
Rozdíl mezi pesimistou a optimistou? : NČ
Optimista nemá dostatek informací.
prosinec 30, 2009 08:25
no vidíš NČ, a to se říká že informace jsou dnes to nejdůležitější...asi jak které, že. : wendy
Obávám se se, že příští rok ještě moc veselý nebude a na druhou stranu je tak pěkné, jak Michal píše o Ćesku jako o "doma". Zkrátka něco nás potěší, něco naopak, to je život. Další příklad - když jsem ráno do práce, děsně se mi to klouzalo - ale zase bylo tak krásně bílo !
Jo a Věro - na chudý lid musí být přísno a v horních parech je vždycky veselo. Pokud nepřijde nějaká ta revoluce.
Tak snad ten příští nějak přežijeme. Ráno říkali v rádu, že se musíme uskrovnit, nájem energie a dopravu platit musíme, takže na sobě. Závratná novina ! Ale my si svoje malé radosti najdeme a úplně otrávit se nenecháme. Vypadá to, že nemám dostatek informací...
smilies/wink.gif
prosinec 30, 2009 09:38
No Wendy, určitě sou informace důležitý : NČ
Jenže raději zvostanu optymistou :-(
prosinec 30, 2009 11:13
Proto asi komunisti tolik uspěli, : ivanka
protože propagovali "všem stejně" - a že tedy "jako nebude co komu závidět". Samozřejmě, že oni měli svůj tajnej svět, kterej byl až tam někde daleko vysoko... Měli pro sebe své superluxusní prodejny - "diplomatické prodejny", kde si už tehdy mohli nakoupit to, co bylo na západě. Tohle jim, pochopitelně nesmrdělo. No, jak se říká: vodu káže, víno pije.

Hodně dlouho nás drželi v kurníku, na malém výběhu, s klapkama na očích. Jenže - tenhle styl "výchovy davu" už vymysleli dávno před nimi, však je to taky nejúspěšnější.¨
Bohužel, vždycky se však najde nějaký způsob, kdy se někdo z davu urve a koukne jim do jejich území. A řekne to dál...

Takže není divu, že dav, který si musí utahovat opasky - a ať se ten režim jmenuje jakkoliv - se zákonitě nahvězdičkuje a začne remcat.
Bodejť by ne, ach jo, ach jo...
Holt, každý nemůže být poslancem či jinou extra-havětí s veleplatem a velemožnostma.

prosinec 30, 2009 13:22
dokud : vlk
budou mít volební právo i lidé, schopní prodat vlastní děti za 30 julínkových stříbrných, tak to lepší nebude. Už teď se děsím té hromady slibů co příští volební rok do nás pohrnou. Jenže nikdo si nedovolí vyházet tu pakáž státně úřednickou a zrušit jejich teplá místečka; jsou to taky voliči, velmi loajální a věrní... že nic neprodukují a jen spotřebovávají, no a co?!

Tak zatneme sekeru ještě hloub ...
prosinec 30, 2009 14:19
No ivanko sice otrávit se nedáme : wendy
ale oni ti současní si co do prebend s těmi minulými nemají co vyčítat, ani omylem. A ještě mají větší akční rádius a víc mlaskají. Tím ty minulé neomlouvám, jen říkám, že vrchnost jako taková se v tomto punktu vůbec nezměnila.
A když to tady začlo pomaloučku povolovat, měly se dovážet věci co byly k mání zatím jen v Tuzexu i pro normální lid, jenže Západ se do toho nehrnul - chtěli, aby lidi tady byli i z tohoto důvodu nas*aný, což byla dobrá a pochopitelná taktika. Ona každá mince má dvě strany a nesmíme žít v iluzi že to tady bouchlo z důvodu, že se "lid" v čele se studenty dožral.

Ale máme den před svatým Silvestrem tak to PŠM nechám být. Máme si dávat bohulibá předsevzetí, jako že přestaneme kouřit, bít své děti, dráždit sousedku jedubabu, konečně taky zhubneme a tak tomu podobně. Slavit budu v Praze, předsevzetí plnit už doma...
smilies/wink.gif
prosinec 30, 2009 15:55
Wendy : Milene
Víš, že si máme dávat jednoduchá splnitelná předsevzetí. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif Tak já zůstanu u toho tradičního složitého a nesplnitelného. zhubnu. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 30, 2009 16:24
Milene, : Michal
a já zas přestanu kouřit. smilies/wink.gif
prosinec 30, 2009 17:44
Milene, já taky zhubnu : wendy
nebudu chodit do krámu,
odřeknu se salámu,
na tu naši lednici
dám ohromnou petlici...

Michale, kolik kouříš ? A už jsi někdy přestal ? Jarouš nekouřil několik let a teď zase kouří jak darebná kamna. Je to šichta vzdát se neřestí.
smilies/wink.gif
prosinec 30, 2009 20:10
Wendy, : Michal
Já nekouřil 10 let, pak k nám přijela návštěva z Česka a já to zas ochutnal. Pořád přestávám, už jsem to vydržel i měsíc. Teď máme pro mne s Aničkou krabičku na den. Je to pořád o krabičku víc, než bychom chtěli. smilies/cry.gif
prosinec 30, 2009 21:36
Prý, že Češi jsou lakomí. Blbost! : NČ
Nehorázně dlouhá fronta stojících aut na dálnici, slunce pere a na obloze ani mráček.
Všichni jsou zvědaví, co se tam vpředu děje.

Zepředu přijde člověk a postupně vysvětluje vzteklým řidičům:
"Cestu zablokovala rodina cikánů a prý, když nedostanou 5000 korun, tak se polejou benzinem a upálí se. Proto dělám sbírku, aby už ta jejich pitomá blokáda skončila."

Jeden z řidičů se zeptá: "A kolik jste už vybral??"
"No, zatím mám 16 litrů benzinu, 23 litrů nafty a 62 zapalovačů. Sirky už neberu, už je nemám kam dávat."


prosinec 31, 2009 07:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]