O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠTĚDROVEČERNÍ RITUÁLY A POVĚRY PDF Tisk E-mail
Úterý, 22 prosinec 2009

Házení pantoflem, lití olova, kapří šupinky, třesení bezem... Ano, je plno různých zvyků. Záleží na místě, regionu, kde se tradice udržovaly. Většinu z nich všichni dobře známe a mnohé rodiny je pro obveselení přítomných praktikují.

 

 

 

 

      Nedávno jsem našla pár možná neznámých zajímavostí, které by mohly oživit vaše štědrovečerní čarování.

 

      Vzpomínám, jak před léty se dcera se synem pokoušeli o rozbití všeho kolem (při házení pantoflem); kupodivu to tehdy vyšlo - Lenčin pantofel směřoval špičkou ven, a než přišly další Vánoce, byla už daleko, předaleko. Robertův škrpál doposud mířil kupředu patou. Uvidíme letos... Samozřejmě, že i my jsme zkoušeli pouštět čarovné ořechové lodičky. Na tenhle zvyk mám však velice škaredou vzpomínku. Jedny Vánoce se v té velké misce, která představovala naše moře života, z ničeho nic najednou manželova lodička potopila. A pak přišel květen, a on se - stejně tak z ničeho nic - odebral na svůj obláček...

 

Ale dost smutného: slíbila jsem to čarování:

 

     

  • Rozkrojování jablíček na půlku znáte, ale jsou ještě další, už ne tak známá, „jablečná kouzla": jablíčko oloupeme, rozdělíme ho na tolik dílků, kolik je osob u stolu a každý svůj dílek sní. Je to důležité - kdyby totiž kdokoli z přítomných v příštím roce zbloudil (obrazně či doslova), k nápravě prý pomůže, když si v duchu promítne, s kým jedl o vánocích společné jablko. Nu, kdož ví?

 

  • Další jablečné čarování prozradí budoucí počasí. Dvanáct jadérek dáme do misky s vodou. Kolik jich vyplave na hladinu, tolik bude v příštím roce suchých měsíců, což je zjištění důležité především pro zemědělce, chalupáře a zahrádkáře.

 

  • Pro zvlášť zvědavé se doporučuje ještě následující způsob věštby: z cibule naloupáme dvanáct sukének, položíme je vedle sebe a do každé nasypeme trochu soli. Každá sukénka představuje jeden měsíc v roce: na které se sůl do rána rozpustí, v tom (podle pořadí vedle sebe) bude pršet, ve kterém jen zvlhne, ten bude srážkově průměrný a ve kterém většina zůstane, v tom lze čekat sucho.

 

  • Už téměř zapomenutý je slovanský zvyk namazat si na Štědrý den tváře medem. Takhle si prý můžeme zajistit, že nás po celý příští rok budou mít všichni rádi. Jednoznačně je pravda, že tenhle zvyk minimálně osvěží vaši pleť  (nejste-li ovšem na med alergičtí...).

 

  • Jiný zvyk, který zajistí, že aspoň jedna vánočka "přežije" vánoční svátky: hospodyňka zapeče do vánočky hrachové zrnko - a tuto vánočku smíte rozkrojit až na Nový rok. Ten, kdo najde hrášek, na toho se celý rok bude štěstí a úspěch jen lepit. Doufejme, že však nebude příčinou novoroční návštěvy u zubaře.

 

  • Dalším vánočkovým čarováním je způsob, který vdavekchtivým dívkám zaručuje, jak se dostat pod čepec, koltáři, jinak řečeno být „okroužkována" či - prostě a jednoduše brzké vdavky: stačí se zmocnit devíti patek od vánoček a schovat si je. Po Novém roce pak děva pospíší křece a těmito patkami nakrmí ptactvo nebeské...Tady je snad jediný problém - kde sehnat tolik vánoček... Ale pravda je, že krmení ptáčků třebas přivábí i nějakého toho volného „rytíř na bílém koni"... Případně může mít červeného peguota, ne?

 

d@niela

 

Komentáře (23)add feed
Asi sice dost dobrý : NČ
ale po přečtení tvýho úvodu je mi jasný, že jakejkoliv rytuál ANI VOMYLEM!!! Pěkně děkuju!
To rači budu s něžnou dušinkou hrát flašku!
prosinec 23, 2009 08:02
Jen bych se zeptala : Zdena
jestli někdo ví, ať informuje. To že se dávají do peněženky šupiny z vánočního kapra - aby se nás držely prachy to vím. Ale u nás se dávají pod talíř mince - když mám tak dám dvacku, jinak pětikorunu, - no a to taky, aby se nás držely peníze, nebo aby nembyla bída ???? Tak nějak to vysvětluju mladejm, ale nevím to stopro. smilies/cry.gif
prosinec 23, 2009 09:26
Penízky se dávají proto, že pak mají sílu přitahovat mamon. : Marie1

Ovšem daleko účinnější je kouzlo - držet při večeři drobnou minci v levé ruce.
To prý má bezprostřední vliv na schopnost hromadit finační prostředky (rada se zárukou).
smilies/grin.gif
prosinec 23, 2009 09:35
Po vëčeři se zase má třást bezem: : ivanka
podle štěkání a velikosti hafana se dá usuzovat na charakter a fyzičku partnera.
Podvraťák (pouliční směska) - partner bude velmi všesgtranný :-)
barnardýn - řezník či kulturista
atd. atd. pokud vaše fantazie a případná vyskytující se psí plemena dovolí.
prosinec 23, 2009 09:40
šupiny musejí být! : Kamila
loni jsme měli smutné Vánoce, odešla nám těsně před nimi babička, na nic nebyla nálada... letos jsem šupinky tedy v peněžence neměla a ehle - krize! Tak bacha na to smilies/wink.gif
prosinec 23, 2009 09:45
Tak za mého dětství : Míša šíša
se dávaly šupiny pod talíř, a pak babička dávala na zvláštní kulatý stolek hrst drobných mincí, chleba a slánku se solí. Peníze a chleba chápu, proč se ale dávala ta sůl, to nevím a babičky už se nezeptám.
Teď už nic z toho nedělám, dokonce ani ta jablíčka nerozkrojujeme. Jak děti vyrostly, nějak ty Vánoce postrádají takové to kouzlo a člověk upouští od spousta věcí, které dřív ty svátky doprovázely. Ale letos jsem po dlouhé době pověsila jmelí, protože jsem ho dostala - a právě jen to darované (ne koupené) má čarovnou moc.
prosinec 23, 2009 10:16
To jo to se tu chechtám : Zdena
co kdyby zaštěkal takový jorkšírek nebo ještě něco menšího, cha smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 23, 2009 10:49
Ano, my taky odjakživa dávali usušené šupiny pod talíře : wendy
a pak si tu svou každý dal do peněženky. Před večeří se přeje a mamka se ještě modlí.

Četla jsem o zvycích starých Keltů v prosinci :

- v noci z 5. na 6. prosince upadá Země do hlubokého spánku, útlumu, a neměly by se plodit děti. Proto taky čert straší před Mikulášem zlobivé děti, a ty nejzlobivější odnáší do pekla - je to zkrátka datum pro dětičky veskrze nepříznivé

- v noci na Śtědrý den dochází k obnově sil, příroda i tělo se upravuje a připravuje do nových podmínek. Proto tento datum uzurpovala a převzala i církev svatá, ani ta proti silám přírody a staletým zkušenostem a zvykům nic nezmohla.

- půst se dodržoval už tehdy

Tak vidíte - opět nic nového pod Sluncem...
smilies/wink.gif
prosinec 23, 2009 12:20
správně... : Marie1
smilies/cheesy.gif
prosinec 23, 2009 13:11
Krásné Vánoce! : Míša šíša
Odcházím od počítače dokončit předvánoční přípravy, a tak přeju Danielce a všem ostatním Kudlankám i Kudlánkům pokojné prožití Štědrého dne, jakož i celých svátků, no a do nového roku hodně zdraví a životního optimismu. Ať se vám všem v roce 2010 jen a jen daří!
prosinec 23, 2009 14:11
Tak já taky na této štědrovečerní stránce popřeji všem kudlankovitým v čele s Danielou : wendy
aby měli hojnost všeho toho, co se nedá koupit... je mi tady s vámi dobře !
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
prosinec 23, 2009 14:21
radujme se : alena puntíkovaná
veselme se
a na stresy
vyse*me se

to vám přeje Vaše teta Puntíkovaná smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 23, 2009 14:49
Milá Danielo, : Michal
mám dojem, že jsem v Kudlanstvu jediný, tedy krom tebe, kdo lidičky na fotce zná.
Vím jak se ti stýská, vím, jak tě to všechno trápí, a tak ti s Aničkou přejem k Vánocům, ať se ti splní to nej nej největší přání.
A teď schválně. My víme co to je, a ostatní ať hádají. To je takový Vánoční test.
prosinec 23, 2009 15:47
Michale asi to nebude tak těžké uhodnout : wendy
a s tím testem bych počkala až co na to Daniela...
smilies/wink.gif
prosinec 23, 2009 16:03
... : mia
tohle bude Daniely dcera s dětmi-vnoučátky. Ta podoba je tam velká smilies/wink.gif smilies/wink.gif Dani taky jsem Ti poslala dva "testy" vánoční, ale mám na Tě dvě emailové adresy , tak nevím, jestli dorazily, posílala jsem je v sobotu. Jinak hezký zbytek dne všem, mám ještě tak na hodinku práci a pak už budu koukat na telku.
prosinec 23, 2009 16:05
ja bysem si prosila : mura1
Vzpomínám, jak před léty se dcera se synem pokoušeli o rozbití všeho kolem (při házení pantoflem); kupodivu to tehdy vyšlo - Lenčin pantofel směřoval špičkou ven, a než přišly další Vánoce, byla už daleko, předaleko. Robertův škrpál doposud mířil kupředu patou.

ja bysem si prosila letos tento zvyk vynechat smilies/wink.gif
prosinec 23, 2009 17:05
Můro, : d@niela
Ten jeho škrpál poletí patou dopředu ještě pár let.
Bude ještě víc dál než Lenka smilies/wink.gif
prosinec 23, 2009 17:24
hahaha : Kamila
tak jsem se pobavila....
Jinak - sakra!!! Zas jsem si zapomněla nařezat barborku! a zasejc se nevdám, ta smůla smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 23, 2009 17:33
také mě napadlo, kdo je na fotce : Inka
a nezmýlila jsem se.
prosinec 23, 2009 19:21
... : mia
Krásné a klidné prožití vánočních svátků Vám a Vašim blízkým přeje Mia Šumava.
prosinec 24, 2009 10:43
... : mia
a místním Evám a případným Adámkům vše nejlepší k svátku. smilies/smiley.gif
prosinec 24, 2009 10:45
a všem : alena puntíkovaná
hezké Vánoce smilies/smiley.gif
prosinec 24, 2009 11:36
Všem. všem, všem, a hlavně Daniele, : mamča
že se tu můžeme scházet, známí i neznámí, přátelé i odpůrci, rozumbradové, floutkové i moudří kmeti(tky).
Je mi tady s Vámi dobře, a tak Vám všem přeju hodně zdraví, štěstí, spokojenosti, pohody, úspěchů, peněz...a všeho dalšího, co Vám udělá v životě radost.
Já si přeju jako každoročně kožich, peníze a ženicha, a jako obvykle dostanu nějaké praktické dárky, typu : nové světlomety na auto, zázračný přípravek do oleje, průhledné záchodové prkýnko s mořskými mušlemi...a jiné. smilies/cheesy.gif
prosinec 24, 2009 14:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]