O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VZPOMÍNKY NA VÁNOCE I. PDF Tisk E-mail
Středa, 02 prosinec 2009

Napsala jsem několika kudlančím pappenheimským, aby si vzpomněli na své Vánoce. Své dětské, případně z dětství svých dětí... Co se komu povede vylovit ze vzpomínek na těch několik vypjatých svátkových dní. Pár velmi hezkých textů jsem už dostala a vás všechny ostatní vybízím, aby je následovali... Je podivuhodné, kolik neuvěřitelných příhod se stane během vánočních dnů...

 

 

 

 

 

 

 

     Z vánočních dob u nás doma si pamatuji vždy nervózní  mamku, jak peče cukroví, dost často u toho nadává, že je těsto lepivé, sem tam spálí plech cukroví a flákne s tím spáleným cukrovím do koše a brečí, že se půjde utopit.

 

     Když bylo cukroví napečeno, tak ho před námi schovává, abychom ho nesnědli ještě před vánocemi a když zjistí, že jí ho krademe, tak nadává.  Ale cukroví nejlíp chutná před vánocemi.  O vánocích, když ho dá na stůl, už o něj nebyl takový zájem a to nás pak pořád nutila, abychom ho jedli, aby se nevyhodilo.

 

 

     Před vánocemi se doma vždy dělal generální úklid, pamatuji si že jsem musela leštit nábytek chemicky páchnoucí leštěnkou, myly jsme okna, futra a dveře a máti bědovala, že to do vánoc nestihne. V době, kdy jsem byla už v pubertě, vymyslel můj otec věc, kvůli které jsem nesnášela Štědrý den.  Ač nikdy nechodil do kostela ani se nijak  nábožensky neprojevoval, já jsem musela chodit do náboženství a on začal na Štědrý den vyžadovat, abych před večeří říkala Otče náš ... Já se cítila strašně trapně a jak se blížila večeře, bylo mi čím dál hůř.

 

     Když mi bylo asi 18 let, poslala mamka na Štědrý večer otce na zahradu pro něco, co potřebovala na vaření večeře. Už ale nevím, co to bylo. Otec tam potkal jiného zahrádkáře a skončil s ním v našem sklepě od chaty a popíjeli rybízák.  Zapomněli se tam...  Blížila se 17. hodina, kdy se měla podávat štědrovečerní večeře. Otec nikde. Venku tma a sníh a mrzlo. Matka poslala mou mladší sestru, aby pro něho šla na zahradu (asi 4 km pěšky) k lesu. No, nezáviděla jsem jí to. Když otce dovedla, naši se strašně pohádali. Dokonce se zapomnělo i na šaškárnu s modlitbou před večeří.

 

    Mívali jsme vždy smrk, asi 1,5 metrů vysoký a na něm byly baňky ještě po mamce, některé byly i nové. Byl to pěkný stromeček... Dárky z doby, kdy jsem věřila na Ježíška si nepamatuji. A když jsem na něj věřit přestala, tak jsem dostávala takové dárky, že jsem většinou radost hrála. Ale nejvíc mě vždy potěšily knihy. Nikdy nezapomenu na to, když mi mladší sestra naložila bramboru. Udělala to ze srandy, dala mi pak i jiný dárek, ale mně to mrzelo. Další vzpomínku na vánoce mám z doby, kdy mi bylo sotva 6 let.  Černobílé televizní vysílání, v TV měla být pohádka o hlemýždích. Kdo si pamatuje, tak dřív byly rolety na šňůrku a otáčely se v takových držácích. Já jsem si chtěla stáhnout roletu, protože mi svítilo do očí slunce. Jenže - roleta spadla. To se občas stávalo; ale otec mi vynadal a zakázal mi dívat se na pohádky.

 

    Ale ano, počkejte - teď jsem si vzpomněla. Největší radost mi udělal dárek od babičky. Ušila mi černý flanelový župan s velkými žlutými květy.  Bylo mi asi tak 10 let. Byla jsem nadšená.  Ještě u babičky jsem si ho oblékla přes oblečení a celé odpoledne, co jsme tam byli na vánoční návštěvě, jsem ho ze sebe nesundala, i když mi v něm bylo strašně vedro a potila jsem se jak v sauně, protože jsem seděla přímo u kamen a babička pořádně topila.

 

     Tak vidíš, Danielo, jak jsem se tak nad svými vánocemi z dětství zavzpomínala, tak žasnu, že nebyly nic moc. Doteď jsem si připadala tak, že jsem byla celkem šťastné dítě, ale nějak si nevzpomínám na žádný šťastný vánoční zážitek...

 

Evelyna

 

 

 

 

Komentáře (44)add feed
Ale ne Evelyno, : Alena P-H
podle toho co ctu - tak mi to stastne pripada. Mozna jsi nedostala laptop a v 18ti klicek od auta - ale kolik stesti ti dal treba prave "jenom" babickou usity zupan.
Ja si az toted zive vzpominam na malinkatou panenku v bile ohradce a s oblecenim, kojeneckou lahvi a plenkama! Vrchol to stesti - za bratru 3,50 korunek socialistickych. Teda ne, ze by nam nasi nekoupili vice, mamka se na Vanoce(s velkym V) vydovadela. Ale ta panenka byla mym asi 5letym stestim. smilies/smiley.gif
A pak chudak tata...jednou mamce koupil z legrace nanukovy dort extra pro ni, protoze maminka byla velka milovnice zmrzliny. Ale dal ji tak trosku dozadu za stromecek a nejak se na ni v zaplave jinych darku zapomnelo. No a za par hodin maminka zhledla bilej mlicnej curek hromadici se kolem stromku... No, stastna nebyla.
A to predvanocni uklizeni. Mamka se snad narodila ve znameni hadru a vysavace. Nic proti ni - ale byla primo ukazkove hadrove nemocna. U nas se uklizelo a uklizelo stale. Ale to co se delo pred svatky snad nemelo nikde jinde obdoby. V celem byte nebylo jedine veci, ktere by se nedotkla ruka me mamky, nebo nase jakozto splnomocnenych nasilu pomocniku. Vsechno se vytahovalo, pralo, cistilo, lestilo, pulirovalo, mylo a zehlilo a...doted si pamatuju vuni Diavy a splyva mi s vuni vanocni... smilies/grin.gif

Spolecne s brachou jsme kazdorocne prohledavali vsechny zarucene skryse nasi mamky a nachazeli darky. Az pak mamka zacala vsechno balit do krabic a lepit paskou s jeji podpisem. A to byl panecku podpis - ten se zfalsovat nedal. Takze pak to bylo jeste vetsi utrpeni - vedeli jsme, kde jsou darky a jenom bezmocne jsme trpeli a odhadovali podle velikosti a zvuku a intuice, co by ve ktere krabici snad mohlo byt.
A nezapomenutelne predvanocni vypravy za cukrovim na zasnezenej balkon...tam mamka drzela tu kupu napecenych dobrot, ktere jsme meli zakazane kostovat, protoze to by jsme si uzrali boleni bricha. Zajimave, ale jak i ty pises, pres svatky se pak cukrovi nijak moc nekonzumovalo. Vylozene na talirkcich uz tak nelakalo jak kdyz bylo zakazane.
Chybi mi ty davne Vanoce moc a moc. Dcera uz je velka a pod stromecek chce sek, protoze po svatcich jezdi do Evropy za pritelem a kamarady. Takze i ja se pripojuju k tem, kteri se tesi na vnoucata, aby uz konecne Vanoce znovu ziskali to stare nadherne kouzlo...


prosinec 02, 2009 02:41
jezis lestenka : mura1
jsem na to predvanocni uklizeni docista zapomnela. vanocni uklid = myti vsech dveri (tedy muj ukol). proto jsem pak ve sve vlastni domacnosti vsechny bily dvere zrusila - servala z nich barvu a namorila je na rezato smilies/grin.gif

a rybi polivku jsem nemela rada. jenze vybirani se u nas netrpelo, jsem to prezila vzdycky jen s radnou porci osmazeny housky. kapra jsem taky nemusela, ale polivka byla o rad horsi. kupodivu jsem smela ke kapru brambory (bramborovej salat ja taky nerada). jeste, ze pak prisla ta naplast v podobe darku. dneska jsem uz velka holka a rybi polivku nevarim a rybu taky ne smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 10:48
tie nase mamy : Sipik
akoby boli cez kopirak...
ja som v case puberty nenavidela predvianocny cas, pretoze som musela povinne pomahat pri peceni vianocneho peciva a to nielen pre nas, ale celu rodinu a snad vsetkych znamych, takze to uz nebola radost, ale manufaktura. Moja mama je jednoducho sutazivy typ a ma pocit, ze vo vsetkom musi byt najlepsia. Mozno prave preto som ja taky "lajdak" a nemam ziadnu paniku z Vianoc. Upratujem kedy sa mi chce, ked je bordel, tak sa kvoli tomu nezosypem. Kupujem darceky ktore si Ninka zelala od Jeziska a tesim sa na jej radost. Stromcek som uz objednala u kamarata, budem ho zase potajomky zdobit a v noci prenasat ku nej do izbicky.
( inac, len tak medzi nami ;-) ja ani nezehlim, aj ked zehlicku som si uz kupila ) ale pssst
prosinec 02, 2009 10:55
Já mám na zahradě obrovskej tis, : alena puntíkovaná
takže nalámu větve, dám je do takovýho velkýho džbánu, ozdobím a je vymalováno. Vypadá to moc hezky. Ze všech vánočních lahůdek mám nejradši studeného smaženého kapra k snídani dne 25,12 ráno - za průběžného sledování pohádek. Šúpajz i lednička jsou plný a každý si bere co chce, kdy chce a já se nemusím o nic starat. To jsou moje Vánoce.
prosinec 02, 2009 11:05
Ano, správně - kapr místo cukroví a to i ke snídani,,přesnídávce, svačině, obědu, o večeři ani nemluvě : wendy
pohádky a procházky, ležení u nových knih - to jsou Vánoce. Hlavně pohodička.

Evel - hlavně že sis připadala jako šťastné dítě, tak si tak připadej dál, asi to bude pravda, ne ?
smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 11:33
No Wendy, : alena puntíkovaná
a tos ještě neviděla, co při tom dělaj kočky.
prosinec 02, 2009 11:48
Ali neviděla, : wendy
mně stačí manžel a pes...
smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 12:09
no, Wendy : alena puntíkovaná
určitě nelítaj po stole a po žídlích a nepřeskakujou jeden druhýho smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 12:35
alena puntíkovaná : mamča
Naše kočky Vánoce milují. Kvůli nim teď zdobím už jen malý umělý stromeček, co jde dát skoro ke stropu, a dávám jen slaměné ozdoby. Velký smrk zdobím na chatě, kde trávíme většinu svátků.
Když jsem ještě strojila doma živý smrček, sundavaly mi kočky ze stromečku zlaté řetězy, v noci zvonily na zvonečky, a pojídaly takové to staniolové třepení. Měly po tom hovínka protkávaná zlatem, a já jsem se bála, aby to ty potvory zlobivý přežily.
Těším se, až se v naší rodině objeví nějaké lidské mládě, aby bylo ty Vánoce pro koho dělat.
Pro kočky už fakt ne. smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 13:20
Ali - přeskakujou : wendy
na štěstí jen na zemi.
smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 13:32
zlaty kocky : mura1
Kvůli nim teď zdobím už jen malý umělý stromeček, co jde dát skoro ke stropu, a dávám jen slaměné ozdoby.

ale kam ukryt stromecek pred papousky? jedine zpatky do krabice. slamene oszoby se tesi zvlaste velke oblibe a sundavani koulicek je taky dobrej sport. vloni zlikvidovali sklenenou spicku (slamenou betlemskou hvezdu sezrali uz predloni). letos jim tam asi povesim maketu netopyra. vydrzim to tak 3 dny, pred silvestrem uz jde zpravidla stromecek papa.
prosinec 02, 2009 13:32
mamčo : wendy
to je správné těšení, Vánoce jsou fakt svátky dětí, pro nás nepraktikující určitě...
smilies/wink.gif
prosinec 02, 2009 13:34
krásný počteníčko : kkp
na dětství nemám dobré vzpomínky a vánoce v dětství k nim patří. Pamatuju si vánoce v léčebně Luže-Košumberku, zůstalo nás tam jen pár, ostatní děti se rozprchly do domovů, a my ostřílené zlaté jádro co nemohlo domů jsme trávili vánoce v jídelně, dostali jsme každý balíček pomerančů a jeden banán. Byla jsem malá, ale ten pocit hořkosti nad hrachovou polívkou se nedá vymazat. Měla jsem strach mrknout, že mi ty slzy ukápnou do polívky a ostatní se mi budou smát. A tenkrát jsem to nebrala jako nějakou křivdu, prostě mi bylo jen smutno. Hodně smutno! Proto radši vzpomínám na vánoce s dětmi, když byly malé! Když nám spadl stromeček a zapálil nám dárky, takže jsme se pak probírali ohořelými zbytky. Jak různé můžou být vzpomínky na vánoční svátky.

prosinec 02, 2009 13:45
Kočky a stromeček : Míša šíša
Kočky mi nikdy stromeček nelikvidovaly, jen si tak mírně hrály s ozdobama nebo řetězem na spodních větvích. Ovšem nevím, jak to dopadne letos, kdy jsme si pořídili nové štěně a vyklubalo se z něj tornádo. Dávám stromečku minutu, maximálně dvě.
prosinec 02, 2009 13:55
stromeček : Manul
Taky už přemýšlíme, jak letos zařídíme stromeček. Nemáme ani kočky, ani psa, ale dítě - tornádo.
prosinec 02, 2009 14:30
Jo-jo : Míša šíša
někdy se ta mláďata holt vyvedou :-)
prosinec 02, 2009 14:59
Tak já nevím : wendy
ale jak to tak čtu, abychom se snad vrátili ke starému dobrému zvyku, to jest zavěšovati stromeček ke stropu...tam by zůstal všech mláďat prost.
smilies/wink.gif smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 15:28
Taky : Milene
mně utvělo v paměti to šílený uklízení prostě všeho. A obzvlášť v pubertě jsem to vnímala jako šílený nesmysl, uhonit se před štědrým dnem. Takže já jinak. Hodně jsem ubrala na úklidu a hodně přidala na výzdobě. Protože mamka byla švadlena, tak nechyběly pod stromečkem pro mne látky. Už večer jsem začala vymýšlet co se z toho ušije. Maminka po nadílce vždycky začala rovnat ty hezčí papíry, aby se daly ještě někdy použít. A další vzpomínky jsou taky, že jsem směla večer ven. Chodila jsem s kámoškama na půlnoční. Naši koukali na koncert Karla Gotta (myslím, že býval, alespoň někdy). Zpravidla jsme se ani do kostela nedostaly, bylo plno ale šlo o cestu zpět, kdy nás doprovázeli kluci. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 15:51
Manul : Milene
my jsme měli asi 2 roky vánoční stromeček (malý) na štokrdli v dětské ohrádce, aby se k němu drobečkové nedostali na dosah. smilies/cheesy.gif
prosinec 02, 2009 15:53
dobreeeee : Sipik
dnes som mala tazky den, dakujem ;-)) fakt ste mi ohromne zlepsili naladu.
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 02, 2009 16:54
tak letos budu mít neopakovatelné vánoce : alena puntíkovaná
právěmi vytekl bojler. Takže, jestliže mi zaměstnavatel nepošle těch šestnáct litrů co je mi už dva měsíce dlužnej - bude na Vánoce bez teplé vody. Už se těším.
prosinec 02, 2009 17:15
Aleno : Iris
jo bojler....pamatuji si na jednu velikonoční Bílou sobotu, kdy jsem přišla pozdě večer z hraní domů, v televizi dávali Titanik a bojler nám vytekl slavnostně také.
Moc sváteční atmosféry jsme si neužili.
prosinec 02, 2009 18:27
smutné vánoce : dalenka
jsem měla před dvěmi lety, to jsem čekala na výsledky amniocentézy, no a hned po svátcích jsem se dozvěděla, že jsem se trápila zbytečně, protože výsledky nevyšly, tak jsem šla znova...Naštěstí se žádná genetická vada nenašla a mně se v květnu narodilo zdravý miminko.
prosinec 02, 2009 19:27
Danielo, : Rozmarýna
koukám, že jsi z těch mých odpovědí udělala dobrý článek. smilies/grin.gif Jak jsem ho tak teď četla, tak jsem si vzpomněla na další "vánoční zážitky". První svátek vánoční jsme vždy chodili k babičce z otcovy strany. To pro mně bylo trápení. K této babičce jsme totiž chodili jen na vánoce, velikonoce a na její a dědovy narozeniny. Nikdy jsme k sobě nenašly vztah, vždycky jsem jí vykala. Byli tam vždy i otcovi bratři s rodinami, s kterými jsme se setkávali jen u této babičky. Já jsem se tam strašně styděla. Přijeli jsme tam třeba v 10 hodin ráno a odjížděli až v 19 hodin. Pro mně to bylo utrpení. Babička mi něco dobrého nabízela, já se styděla a řekla, že nechci, babička mě nepřemlouvala a nedostala jsem to. Měla jsem žízeň, tak jsem šeptala mamce: "Mami mám žízeň" a mamka šla za babičkou jí to přetlumočit, aby mi dala napít. Za celý ten den jsem nepromluvila slovo a jen poslouchala řeči dospělých a seděla na pohovce a sestra vedle mě taky. Jen sem tam jsme si něco pošeptaly. To bylo fakt utrpení. Navíc babička si myslela, že musí svým synům pořád nalévat alkohol a nutit je do pití, takže dost pravidelně mého otce ožrala. Kdysi, když jsem měla asi 12 let, tak sestru na vánoční návštěvě u babičky začalo bolet ucho a mamka s ní odjela na pohotovost ještě před obědem a už se nevrátily. Babička otce zase ožrala. Byl úplně na mol, takže když jsme měli jet domů, tak babička řekla jeho mladšímu bráchovi, aby nás doprovodil na autobus. Autobusová zastávka byla na nadjezdu nad kolejemi. Než jsme tam došli, tak bratři se pohádali a můj otec chtěl shodit strýce z nadjezdu na ty koleje. Strašně jsem se bála. Naštěstí přijel autobus, my jsme nastoupili a otec mi dělal v autobuse ostudu. Moc jsem se styděla.
Jinak tam, jak jsem psala, že se otec zapomněl u toho rybízáku na zahradě, tak to přišel domů taky na mol.
prosinec 02, 2009 20:59
Rozmaryna : Sipik
Uhm, my sme mali take iste vztahy s otcovou mamou, vcitane toho opijania. Teraz je z mojho otca alkoholik :-/ tiez ma tie navstevy strasne nebavili, nevytvorila som si k jeho rodicom vztah, ale je to aj vina komunizmu. Starkeho najskor zavreli do basy ako politickeho vazna a potom, ked som bola mala mu zobrali mlyn - krasny velky dom na dedine, s velkou zahradou, potokom, mlynicou, zvieratkami... a pridelili im jednoizbak v meste. Nebolo tam kde prespat. A tak sme sa odcudzili.
prosinec 02, 2009 21:39
Milen, jestli se to ty maminky nechodí někam učit, : wendy
moje mamka taky skládá papíry, roluje mašličky, a kamarádky mamka taky...a mě to teprve čeká !
smilies/cheesy.gif
prosinec 03, 2009 10:52
ke skladani papiru : mura1
se postavily celem moje deti. proste ten obal rozskubnou (teda, kdyz byly mensi, ted uz rozbaluji disciplinovane) a skladat neni co. schovavam akorat takovy ty darkovy tasticky
prosinec 03, 2009 12:08
Já skládám papíry už od dětství : Míša šíša
Bylo mi líto, že by se ty krásný zimní a vánoční obrázky, co byly na papírech, měly vyhodit. Čímž mě napadá, že mám vlastně historickou sbírku vánočních papírů - fakt ty papíry z dětství ještě mám! Aneb jak říká můj vzácný choť: "Jsem zvědavej, kde budeme za chvíli bydlet."

No co, kde by? Postaví novej = vetší barák. No ne? smilies/cheesy.gif
prosinec 03, 2009 12:21
Míšo šíšo, : bb2
s touto zálibou bys byla milá i mému vzácnému choti. Ten s oblibou říká Hledá se něco? Nejspíš je to v popelnici, protože se "konečně pořádně uklidilo".
Argument, že dům a byt nejsou nafukovací, přeslýchá.
prosinec 03, 2009 13:53
Chlapi pořád něco shromažďují : wendy
pořád něco potřebují. V bytě mívám standardně uklizeno a útulno, pokud nepočítám roztahané čtivo a štus k žehlení, ale komora, kde vládne můj choť - tu bych vám přála vidět. Děs a běs, předůležité věci jako lahev od šampusu, staré logaritmické pravítko, igelitka mrňavých umělohmotných šuplíčků na nic, igelitky od zeleniny samotné, nefunkční teploměr venkovní - samé poklady. A ač si umím organizovat život, na tohle jsem prostě krátká. V létě chalupaří, v zimě vysílá nebo nemá čas. Už jsem to vzdala, jsem asi zbabělec.

Míšo - každý má něco sbírat a ty staré vánoční papíry musejí být fakt hezké.
smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 14:27
kdyz : mura1
se sejdou dva se stejnym vztahem k vyhazovani, maji asi pekny zivot. vetsinou ale jak na potvoru to neklapne. bb, ano, u nas se pronasi UPLNE tataz veta.

vzdycky ve stredu rano tajne dosypu do popelnice co se tak po koutech vali a pak celej den trnu, jestli ji vyvezli. no, a vcera zrovna nevyvezli...
prosinec 03, 2009 14:41
Já nosím pro jistotu věci do popelnice na druhý konec bloku : wendy
kdyby je choť našel náhodou v té naší, klepla by ho Josefína. Sice si většinou nevšimne, že něco chybí, ale vyhodit to - to proboha ne ! Nikdo nejsme dokonalí...
smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 14:58
To mi vyprávěla máma, : Míša šíša
že její dědeček nosil domů všemožné krámy ze skládky. Měli hospodářství, takže to skladoval v těch různých stodolách a přístavcích. Jeho žena pak jednou za čas svolala jejich tři děti a potajnu, aby to dědeček neviděl, to haraburdí odnesli zase zpátky na smetiště. Jenže dědeček skládku navštěvoval pravidelně, takže časem ty věci opět přitáhnul domů, aniž by věděl, že jsou to ty samé, co už si jednou přinesl.

A pak - po kom to mám. Ale na skládku ještě nechodim!
prosinec 03, 2009 15:29
Ony taky už ty pořádné skládky : wendy
kde se dala sehnat spousta zajímavých věcí, už neexistují.
smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 16:03
Míšo : Mia I
dědeček holt už znal pojem recyklace smilies/cheesy.gif
prosinec 03, 2009 16:04
... : Mia I
máme tekuté tamiflu /slivovici/ a nějak se ztrácí, na skládku určitě ne smilies/grin.gif smilies/grin.gif
prosinec 03, 2009 16:06
vrcholu dokonalosti : mura1
dosahl soused nasich znamych. byl to systematik a vsechny svoje poklady mel roztridene a pekne popsane. jeden suplicek nesl nazev "provazky kratke, neupotrebitelne"
prosinec 03, 2009 20:39
Teda mio to je dobrý název : wendy
nám zase včera přišla tekutá imunita, 52 voltů, vyvíjená na jižní Moravě...

muro dobrý terminus technicus, to asi uplatním, ale bude to dobrá provokace !
smilies/wink.gif
prosinec 03, 2009 22:38
Provázky krátké, neupotřebitelné : Míša šíša
Tak to je opravdu vrchol dokonalosti! smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Nádhera!!!
prosinec 04, 2009 08:35
Vanoce na nez nejradeji vzpominam : Aloda
byly uz velice davno. Byla jsem mala a podarilo se mi neuhlidana vletet do jidelny, ktera se v zime vytapela jen na svatky a navstevy predem signalizovane. A zahledla jsem ozdobeny stromek a tatinka, kteru neco kutil na zemi. Hned me vykazal z jidelny a rekli mi, ze Jeziska jsem vyplasila a darecky asi neprinese. Dotahli to do konce, po veceri zadne zvoneni, pod stromeckem nic. Koukala jsem na to vyjevene a kdyz jsem zacala natahovat,, rodice poslali meho starsiho bratra , at najde Jeziska a poprosi ho, aby se k nam vratil. A bratr se vytratil, ja byla smutna jak safaruv dvorecek. Po objeveni bratra mi bylo sdeleno, ze se vec podarila, Jezisek byl nalezen a ted jen musime cekat, az zazvoni. Dokonce me vyvedli ven, abych videla stopy kola ve snehu, ktere bratr prozretelne nebyl liny udelat. A pak se ozvalo zazvoneni a ze vsech darku , ktere jsem v detsvi dostala si pamatuju pouze tri - plechovy kolotoc, ktery prave tatinek jeste zkousel, kdyz jsem vyrusila Jeziska , pak krasne zelene mrazovky, ktere jsem nedopatrenim nasla na skrini a pak jsem si, pitoma, nedokazala srovnat v hlavicce, jak mohly byt na skrini a pak se dostaly k Jeziskovi a pod stromecek a pak jeste angorovou cepici, kterou mi mistni pletarka zkousela na hlavu pred Vanocemi, a pak je asi dala Jeziskovi.
Svoje deti jsem se take snazila co nejdyl utvrzovat v existenci Jeziska, myslim, ze dokud dite veri, jsou Vanoce nejkrasnejsi...
prosinec 07, 2009 14:31
Aloda, skvělý :-) : toulavej
.
prosinec 07, 2009 15:28
Toulavej : Aloda
diky - a s cim se nechlubim, to je to, ze moje dite melo dostat pod stromecekk velkyho medveda, na ktereho ja zapomnela a pak ziram pod stromeckem, jak si rozdelily deti darky, ze neco nehraje - no, zahrala jsem to do autu a medveda dotahla nezabaleneho, ze ho Jezisek nechal vedle - nejen maminka obcas zapomene -kupodivu se deti neptaly, jak ja jsem vedela o zapomnetlivosti Jeziska:-))
prosinec 07, 2009 16:48
Toulavej : Aloda
diky - a s cim se nechlubim, to je to, ze moje dite melo dostat pod stromecekk velkyho medveda, na ktereho ja zapomnela a pak ziram pod stromeckem, jak si rozdelily deti darky, ze neco nehraje - no, zahrala jsem to do autu a medveda dotahla nezabaleneho, ze ho Jezisek nechal vedle - nejen maminka obcas zapomene -kupodivu se deti neptaly, jak ja jsem vedela o zapomnetlivosti Jeziska:-))
prosinec 07, 2009 16:48
jo, Ježíšek zapomíná, to znám . . . : toulavej
u nás jednou dostala máma dvoje úplně stejný kožený rukavice. Ježíšek zapomněl, že už jí jedny pod stromeček dal a tak hned vedle ležely ještě jedny. No, když je to zabalený, tak se hned nepozná, kdle co je :-)
prosinec 07, 2009 17:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]